2025-06-05
我最鍾意任食火鍋…前提係佢要夠特色。喺觀塘APM嘅”山見台式火鍋”,本身已經好多古怪嘢食同嘢飲,包括自助區嘅糍粑同烤魚、烤腸等,嘢飲更加係其他同類放題店見唔到嘅台式飲品同罐裝飲品,此外仲有特色雪糕同芋圓等等,其實已經好有特色。兼且,佢任食嘅牛肉質素極高,油花極靚,我哋一陣就秒殺咗兩碟😆 (今次試嘅係Level 4,$388/位,而呢個肉係澳洲和牛肩胛肉眼)。你以為咁就完?海鮮亦都係佢主打,當中嘅海蝦、沙白、鮑魚同花膠(呢個特別好食)等,都係任叫任食,呢度鱔片比較特別 。仲未完,仲未完。呢度嘅台式嘢食,特別係同魚蝦有關嘅,個人認為係特別好食。響鈴蝦滑卷、黃金鮮蝦球、松露墨魚滑、竹笙蝦滑等等,都係相當特別又極之好食嘅火鍋料理,可以一叫再叫。而家,佢仲有啲限定嘅主題。好似而家六月佢就做緊”澎湖遊”。澎湖本身嘅美食包括海鮮同水(豆花),所以呢度會主力推介金沙蝦球、炸九層塔花枝丸、黃金酥蝦同黑糖豆腐花等等,各有特色。湯底方面,呢度有限定湯底”古早藥膳牛骨湯”(+$28),的確係好重嘅藥味,而且牛骨亦都炆得好腍。數到呢度,我已經唔記得咗食咗幾多嘢了,因為種類實在太多😆。
數到呢度,我已經唔記得咗食咗幾多嘢了,因為種類實在太多😆。