2020-06-19 559 浏览
Yamazaki is one of my favorite bakeries. Today it is Thanksgiving Day for members. For purchase of bread and cakes over $30, members are entitled to 20% discount in addition to earning normal bonus points. I took the opportunities to buy my favorite bread for sharing with my family.My favorite bread including Camambert cheese flaky (金文拔芝士千層), soft chocolate kasutera (軟朱苦力忌廉蛋糕包) and tuna fish ham roll (吞拿魚火腿卷) are fresh and yummy.In particular, I highly recommend cheese porbiria (葡式芝士球) and se

In particular, I highly recommend cheese porbiria (葡式芝士球) and sesame porbiria (葡式黑芝麻球) are most delicious. Life is good when I enjoy the porbiria with a cup of lime soda.
2017-10-31 568 浏览
今日中午的午餐,忙到飯都唔得閒食,求其去買個包咬下,咁辛苦緊係揀間好食D,山崎一直是我至愛,N年前的芝士吞拿魚包無左之後,到而家都好失望,呢排比我發現左佢有$17/4件的芝士軟包,味道一流,超多芝士,細細件食唔飽但有味覺的享受。
午餐
2014-09-28 664 浏览
本來自己都唔係好鐘意食麵包, 因為港式既麵包由細細個食起, 食到依家都覺得有d悶。屋企附近呢間日式麵包店為我既美食人生增添左唔少樂趣 有多款麵包我都好鐘意食, 由其係呢款麻薯波波佢細細粒咁好得意, 仲要有好多味揀! 唔怕食到厭 佢外脆內yin un, 幾特別! 仲要佢個外皮上面會有d粒粒, 增強味道同口感。例如: 朱古力麻薯波波上面會有朱古力粒, 草莓麻薯波波上會有草莓既果乾。本來以為d 芝士麻薯波波會好heavy好膩, 點知其實個味道適中, 唔錯唔錯。麻薯波波款式多, 係愛新嘗試既人既選擇!!

有多款麵包我都好鐘意食, 由其係呢款麻薯波波
佢細細粒咁好得意, 仲要有好多味揀! 唔怕食到厭
芝士, 綠茶, 芝麻, 草莓, 朱古力麻薯波波!
麻薯波波款式多, 係愛新嘗試既人既選擇!!
2014-09-14
外卖自取
芝士, 綠茶, 芝麻, 草莓, 朱古力麻薯波波!
  • 芝士 綠茶 芝麻 草莓 朱古力麻薯波波!
2014-08-02 602 浏览
Yesterday, I bought bread from<Yamazaki>.This is my frist time to write a food critic for there. First of all, the shop environment is clean, bread types not too much, but white bread can be separated into a couple of different types, it make me confused .Usually, I buy the simple one, it cost me $ 12 , in fact, almost taste like other white bread in Yamazaki, taste good, tender, fresh and fragrant.
2013-12-11 295 浏览
今天放學後準備回家前經過山琦麵包當然要進去買點吃的吧~看到有原味窩夫和朱古力窩夫很吸引,於是買了來吃,1個原味只需要$8而朱古力味則要$8.5。其實兩種味道也很好吃,可是之前吃過綠茶紅豆味好味到到現在仍記得!始終還是綠茶味夾雜些紅豆粒比較好味!如果可以出番就好喇!畢竟情有獨鍾!!!
今天放學後準備回家前經過山琦麵包當然要進去買點吃的吧~

看到有原味窩夫和朱古力窩夫很吸引,於是買了來吃,

1個原味只需要$8而朱古力味則要$8.5。

其實兩種味道也很好吃,

可是之前吃過綠茶紅豆味好味到到現在仍記得!

始終還是綠茶味夾雜些紅豆粒比較好味!

如果可以出番就好喇!

畢竟情有獨鍾!!!

2013-10-09 185 浏览
今天遲了起床於是到山琦買個早餐!杏仁茶餅想試很久了..但1個賣$9.5很貴!兩個只要$16可是又不知道杏仁茶餅是否好吃..於是問店員可否一個杏仁茶餅加一個朱古力蛋糕..店員笑著說可以..真好!杏仁茶餅十分特別的名字但其實只是普通蛋糕的質感..且甜氐的很有蛋香杏仁味不太濃~但當吃畢整個便覺得太甜了!這點應該改善一下~朱古力蛋糕這個正常多了..質感比杏仁茶餅實在很多!!!!雖然朱古力味不重但足夠了~$16兩件十分便宜!!!!
杏仁茶餅
今天遲了起床於是到山琦買個早餐!

杏仁茶餅想試很久了..但1個賣$9.5很貴!

兩個只要$16可是又不知道杏仁茶餅是否好吃..

於是問店員可否一個杏仁茶餅加一個朱古力蛋糕..

店員笑著說可以..真好!

杏仁茶餅

十分特別的名字但其實只是普通蛋糕的質感..且甜氐的很有蛋香

杏仁味不太濃~但當吃畢整個便覺得太甜了!

這點應該改善一下~

朱古力蛋糕

這個正常多了..質感比杏仁茶餅實在很多!!!!

雖然朱古力味不重但足夠了~

$16兩件十分便宜!!!!
2013-10-08
外卖自取
$16 (早餐)
2013-10-04 134 浏览
山琦麵包YAMAZAKI成日都定時有唔同既新麵包宜家正好就到萬聖節山琦麵包當然即刻出萬聖節既野啦~萬聖節第1時間諗到南瓜山琦麵包就出了南瓜曲奇同黑芝麻曲奇!$16四塊剛好可以試兩隻味更可以和家人分享先吃南瓜味曲奇...外型也弄得像個南瓜!吃下去有淡淡的南瓜味!之後吃黑芝麻曲奇這個是鬼的外型...十分可愛!黑芝麻味較甜!但仍可以接受好在吃了南瓜味先否則吃了黑芝麻先便會覺得南瓜沒有味了!好味!!這個每年也會吃的~
山琦麵包YAMAZAKI成日都定時有唔同既新麵包

宜家正好就到萬聖節

山琦麵包當然即刻出萬聖節既野啦~

萬聖節第1時間諗到南瓜

山琦麵包就出了南瓜曲奇同黑芝麻曲奇!
$16四塊剛好可以試兩隻味更可以和家人分享

先吃南瓜味曲奇...

外型也弄得像個南瓜!

吃下去有淡淡的南瓜味!

之後吃黑芝麻曲奇

這個是鬼的外型...十分可愛!

黑芝麻味較甜!但仍可以接受

好在吃了南瓜味先否則吃了黑芝麻先便會覺得南瓜沒有味了!

好味!!這個每年也會吃的~
2013-10-04
2013-09-27 97 浏览
<山琦麵包>全麥麵包4片...$7.5全塊四四方方的都是深咖啡色的...連皮都是,比平時的更啡但卻不會很鞋口..麥味不太出塗上花生醬十分惹味和便宜!下次會再買來吃~
<山琦麵包>

全麥麵包4片...$7.5

全塊四四方方的都是深咖啡色的...

連皮都是,比平時的更啡

但卻不會很鞋口..麥味不太出

塗上花生醬十分惹味和便宜!

下次會再買來吃~
2013-09-25
早餐
2013-08-13 85 浏览
食完LUNCH經過行入去望下,見到有啲迷你包好耐冇食~$7.5/3個很划算,於是揀了3個吃~芝士波波、黑芝麻波波同脆皮腸包仔..啲波波煙煙UNUN...好好味~!黑芝麻仲真係有黑芝麻係入面!VERY GOOD!脆皮腸包仔正常,包身唔夠焾不過脆皮腸幾好食~$7.5算係咁啦~
食完LUNCH經過行入去望下,

見到有啲迷你包好耐冇食~

$7.5/3個很划算,於是揀了3個吃~

芝士波波、黑芝麻波波同脆皮腸包仔..

啲波波煙煙UNUN...好好味~!
芝士波波
黑芝麻仲真係有黑芝麻係入面!
VERY GOOD!
黑芝麻波波
脆皮腸包仔正常,包身唔夠焾不過脆皮腸幾好食~
脆皮腸包仔
$7.5算係咁啦~
2013-08-12
外卖自取
$7.5 (下午茶)
芝士波波
黑芝麻波波
2013-07-25 134 浏览
朝早經過,聞到香噴噴嘅麵包香氣,忍唔住走咗入去揀咗我最鍾意食嘅芝士法包$9,以前一出嘅時候係用大啲嘅圓形法包再一開二咁賣架,不過好耐之前轉咗用長形法包變好咗嘅係佢依家會預先將半邊嘅法包切成三塊,方便啲食不過啲芝士就無以前咁好食,芝士味欠奉,法包亦有啲韌,好難咬開佢應該都唔會出咗爐太耐,咁快變韌..?唔太好食,所以都淨係食咗一片下次會揀其他包
朝早經過,聞到香噴噴嘅麵包香氣,忍唔住走咗入去

芝士法包
芝士法包
變好咗嘅係佢依家會預先將半邊嘅法包切成三塊,方便啲食

佢應該都唔會出咗爐太耐,咁快變韌..?

唔太好食,所以都淨係食咗一片
下次會揀其他包
2013-07-25
2012-11-01 74 浏览
想試Helloween啲包好耐架喇xd今日食左個早餐之後無食過野一於買番幾個包食番夠本^^見食評話黑芝麻蕃薯波$7.5同栗子吉士批$8.5好味..一於就買呢兩個la食左個黑芝麻蕃薯波波先,好煙un同平時其他麻薯波波一樣不過入面多左d蕃薯餡又幾好喎xd咬落口煙un之餘仲帶少少清甜!栗子吉士批系酥皮尾所以好香而且好鬆脆,食到d餡呢好似無咩栗子味但又好甜喎😣呢個麻麻地姐。唔知尼緊聖誕會有咩包呢XD
想試Helloween啲包好耐架喇xd
今日食左個早餐之後無食過野一於買番幾個包食番夠本^^
食左個黑芝麻蕃薯波波先,
咬落口煙un之餘仲帶少少清甜!
唔知尼緊聖誕會有咩包呢XD
  • 黑芝麻蕃薯波波
2012-10-25 50 浏览
早餐啦...又一番學日山崎香橙蛋糕~好味道,蛋糕異常鬆軟,咬下棉棉的,囗感非常,香橙果醬—顆顆的佷明顯,佷美觀...咬一口....甜蜜蜜,咬一口....橙味濃濃
早餐啦...又一番學日

山崎香橙蛋糕~
好味道,蛋糕異常鬆軟,咬下棉棉的,囗感非常,

香橙果醬—顆顆的佷明顯,佷美觀...

咬一口....甜蜜蜜,

咬一口....橙味濃濃
2012-05-28 51 浏览
今日去山琦睇下有咩可以當早餐吃…好多都好想試如waffle,三文治,甜包仔,銅鑼燒…但一見到有咖啡包就好有興趣即刻吾駛諗買尼試喇xd包本身軟軟的又有咖啡味好香xd一袋有6個細細個兩啖食完一個都可以啦$11姐嘛吾錯
今日去山琦睇下有咩可以當早餐吃…好多都好想試
2012-03-12
外卖自取
$11 (早餐)
  • 咖啡包
2012-04-30 57 浏览
今日食lunch無咩時間,是是但但去左買bread食,話就話是但,不過都揀左個特別少少的菠蘿朱古力雙色包。表面是一個菠蘿包的皮,扁撻撻的,卻沒有看見雙色。咬落去個皮唔脆而且易散....個包味道偏甜,卻又不是朱古力味。咬入d就知道點解叫做雙色了,因為只係外面個皮遮住左入面個朱古力包而已。打橫看就見到雙色了。味道很一般,不值8蚊,醫肚還可以。
表面是一個菠蘿包的皮,扁撻撻的,卻沒有看見雙色。
咬落去個皮唔脆而且易散....
個包味道偏甜,卻又不是朱古力味。
咬入d就知道點解叫做雙色了,
因為只係外面個皮遮住左入面個朱古力包而已。
打橫看就見到雙色了。

味道很一般,不值8蚊,醫肚還可以。
2012-04-30
$8 (其他)
2012-02-16 80 浏览
芝士牛油卷 $12.5/5個~非常美味,麵包軟軟之餘,仲有適中濃度的芝士味~非常棒!另外自選的迷你日式蛋糕仔,我地就唔會揀蒸蛋糕款,因為個味道比較淡之餘,而且蛋糕又「痴晒」0係個錫紙兜上面,所以唔係好抵~所以都係揀晒原味同埋朱古力味的蛋糕仔~真好吃喔!
芝士牛油卷 $12.5/5個~
芝士牛油卷
非常美味,麵包軟軟之餘,仲有適中濃度的芝士味~非常棒!

另外
自選的迷你日式蛋糕仔,
好吃的迷你蛋糕仔
所以都係揀晒原味同埋朱古力味的蛋糕仔~真好吃喔!
2 分钟 (外卖自取)
芝士牛油卷
好吃的迷你蛋糕仔