2021-03-30 273 浏览
帶子三文魚蓉丼:中規中矩。對得起價錢。食材很新鮮,而且擺左紅綠蟹子,整體視覺同口感都有享受到。($68)炙燒海鮮丼:食材燒得恰到好處,入口juicy且唔係油膩嘅感覺。一樣是有下次之選!($78)小小店面,食物卻不容錯過呀!所以吸引左唔少人去排隊幫襯架
[葵芳]
山下見
🌟或者是緣份,今日中午突然去了葵芳搵野食、突然試了這間日料。店名很有意思:山下見🗣

👇🏻點了三道料理👇🏻
鹿兒島紫薯餅:足料濃濃既紫薯入面仲有小小栗子蓉,一致認為有下次!但屬於期間限定食物、早食早享受😉($20)
鹿兒島紫薯餅

帶子三文魚蓉丼

炙燒海鮮丼

小小店面,食物卻不容錯過呀!
所以吸引左唔少人去排隊幫襯架
鹿兒島紫薯餅
帶子三文魚蓉丼
炙燒海鮮丼
2021-03-20 2983 浏览
Lunch @ 山下見日式料理 ~山下見日式料理 乃葵芳區的人氣 💛「黃店」, 人氣勁旺 , 態度夠黃 , 貼有文宣 , 小店本色 , 人情味濃 ~我們點了 帶子&三文魚蓉丼,吉列豬扒便當,明太子玉子燒 ~帶子&三文魚蓉丼 : 三文魚蓉加上帶子刺身已經是很邪惡 , 三文魚蓉的味道豐腴鮮美 , 魚琢得細滑軟綿 ; 配上飛魚籽、甜蛋、紫蘇葉及偏向室溫的日本米飯 , 口感鮮美 , 有夠滿足 ~吉列豬扒便當 (定食) : 包括前菜、味噌湯、丼一碗 , 吉豬炸得外皮酥化 , 肉質鮮㜜又 juicy, 配合日式吉列豬扒醬汁 , 正 ~明太子玉子燒 : 即叫即製 , 新鮮熱辣 , 玉子嫩滑 , 味道甜甜的 , 加上鹹香帶微辛的明太子餡 , 風味一絶 , 有料到 ~食物都有板有眼 , 新鮮味美,大件夾抵食,絕對值得多多來懲罰 ~本篇完 ~
Lunch @ 山下見日式料理 ~

我們點了 帶子&三文魚蓉丼,吉列豬扒便當,明太子玉子燒 ~

本篇完 ~
2021-03-17 497 浏览
今日同閨蜜化身為偽文青去葵涌學Calligraphy ,順道explore下葵涌嘅美食!差唔多七點嚟到呢間小店,排左一陣隊就由熱情嘅姐姐安排我地坐係高枱嘅位置。疫情期間尤其冇左晚市堂食少左機會食壽司同魚生,朝思暮想得好辛苦,九秒九先order個由廚師發板嘅十貫極上壽司!海膽同帶子好新鮮好甜、拖羅肥美、仲有鮑魚,牡丹蝦好有誠意上面仲有海葡萄,盛惠 $168!性價比極高!黑松露鯛魚薄切都好值得推介!上碟個plating 同中間朵魚生花勁靚,根本係幅畫嚟嘅!我地食嘅時候勁斯文因為唔想ruin佢!原本以為黑松露咁重口味會冚過魚生鮮味,但食落又唔係,鯛魚爽口彈牙,仲傳來微微菊花香,喺味覺嘅享受~鐵板牛肉煎鵝肝卷十分香口,加埋炸蒜冇得彈!我哋仲order左蟹子沙律、明太子雞翼同芝士年糕,食完既滿足又感動。本身好想食玉子燒但售罄,咁咪有藉口下次再嚟囉💁🏻‍♀️

十貫極上壽司

黑松露鯛魚薄切

鐵板牛肉煎鵝肝卷十分香口,加埋炸蒜冇得彈!
鐵板牛肉煎鵝肝卷

十貫極上壽司
黑松露鯛魚薄切
鐵板牛肉煎鵝肝卷
如果大家一直有睇開我嘅po,就知我係極度鍾意去葵廣掃街嘅人🤣難得今次去到葵芳,竟然唔係去掃街!?而係食喺逆境中開店嘅良心小店💕💕—————————————————.🍱 日本吉列鱈魚柳便當 $58包 味噌湯🥣 同 中華沙律🥗首先講吓個飯,個飯堅唔錯,上面灑咗D白芝麻,所以食落去會有好香嘅芝麻味💕💕而個吉列鱈魚柳亦都唔錯,個炸粉唔太厚,同埋唔會炸到好dry🐟 (同我塊面一樣咁滑溜咁juicy😚同埋必須要講佢哋個沙律醬!!佢哋個沙律醬係自製㗎😳 加咗D蟹籽係入面,咬落去噗吱噗吱咁,攪到我好有強迫症咁,想咬爆哂D蟹籽先吞落肚🤪🤪🤪—————————————————唔好睇佢有D細份咁,食吓食吓都好飽🤧同埋始終係細舖,唔太多位,所以想食嘅話就要早少少排隊👌—————————————————
—————————————————.
🍱 日本吉列鱈魚柳便當 $58
包 味噌湯🥣 同 中華沙律🥗
—————————————————
唔好睇佢有D細份咁,食吓食吓都好飽🤧
同埋始終係細舖,唔太多位,所以想食嘅話就要早少少排隊👌
—————————————————
2021-03-13 361 浏览
衰鬼! 又真係唔講得笑!!! 見到依排有d post 介紹又咁岩係葵芳出job就放左工去試~店內約十多個位置, 8點鍾去到都仲要排隊! 不過15分鍾左右就入得!!一入去已經唔多諗叫番個HK$168 既omakase先 ~ 餐到既時候真係同朋友都o 晒咀!! 實物仲靚過menu 影出黎🤩件件都好新鮮~仲要估唔到有爽口既鮑魚😱 新鮮既甜蝦🦐 個海膽軍艦去到最後都keep到唔溶~另外叫既肥牛炸蠔卷配上炸蒜都好好味🤗🤗好juicy~ 不過相對上因為佢個omakase 太驚喜..所以最後叫既海鰻海膽卷相對上失色😂😂😂

2021-02-28 983 浏览
✨平民價omakase😍$168十件壽司!🍣✨————————————————————💛#littlefatwest良心小店 💛.係近期食既黃店最好食既一間😆本身睇小店街坊格局對佢冇乜期望😂😂點知真係超水準 好食又平 抵食!要打尖出 post係葵廣附近咋 都幾易行去 會再食😚————————————————————🍣Omakase 廚師發辦 壽司十件 $168 (9/10)廚師會根據果日食材design十件壽司百幾蚊就緊係冇師傅係面前即整😂估唔到都幾高質 材料唔係最高級但都幾新鮮Design 配搭都幾有心思!唔會hea你三文魚 呑拿全部都好肥美😍甜蝦都幾大隻最鐘意係燒香左既三文魚腩加芝麻醬🤤油脂香鰻魚都好正又多汁 唯一麻麻係鮑魚壽司 太乾唔太夾.🍳明太子玉子燒$68 (8.5/10)一開頭心諗明太子咁少既 原來集中哂係中間🤣係最側邊果兩件少😛超好食呀蛋香味好濃比起平時既玉子燒甜度會再高啲!明太子咸香 成件事好match🤤————————————————————📍 山下見日式料理 (葵涌) @yamashitasushi 葵涌仁芳街2-14號美豐大廈地下9號舖.🔺#littlefatwe
✨平民價omakase😍$168十件壽司!🍣✨
Design 配搭都幾有心思!唔會hea你
三文魚 呑拿全部都好肥美😍甜蝦都幾大隻
最鐘意係燒香左既三文魚腩加芝麻醬🤤油脂香
鰻魚都好正又多汁 唯一麻麻係鮑魚壽司 太乾唔太夾
🍳明太子玉子燒$68 (8.5/10)
一開頭心諗明太子咁少既 原來集中哂係中間🤣
係最側邊果兩件少😛超好食呀蛋香味好濃
比起平時既玉子燒甜度會再高啲!
明太子咸香 成件事好match🤤
葵涌仁芳街2-14號美豐大廈地下9號舖
🔺#littlefatwest葵芳 🔺#littlefatwest葵芳黃店
🔺#littlefatwest日式
1️⃣ 十貫極上壽司 $168 (7/10)雖然唔係坐係壽司師傅面前,但都係廚師發板😚 等佢揀當日十款新鮮食材整俾你😋 最有驚喜係左口魚群邊、帶子同牡丹蝦🍣 入口即溶,真係好想再食🥳 最特別嘅係有鮑魚,雖然得半舊但都幾大🤣 如果黎開葵芳,可以去試下哩間😆2️⃣ 芒果帶子鵝肝手卷 $30 (6/10)$30又有帶子又有鵝肝算幾抵👍🏻帶子好新鮮🤤 但鵝肝偏細舊,唔算太食到鵝肝味😢 芒草原來係芒果醬🥭 雖然幾夾,但如果係芒果肉就好了🥺

1️⃣ 十貫極上壽司 $168 (7/10)

2️⃣ 芒果帶子鵝肝手卷 $30 (6/10)
2021-01-11 788 浏览
今次男朋友帶路推薦食一間日本料理黃店🍣,位置係葵廣附近,用心製作又性價比極高,裝修有幾分日本小店感覺,止下旅行癮先✈️————————————————👅火灸三文魚丼($68)👍🏻刺身飯68蚊咁貼地,一碗居然有6件厚切三文魚😱!一啖享受到三文魚刺身同火灸燒香味,魚油香入口化開🤤,混合芝麻醬同原粒芝麻,非常值得返兜!👅鰻魚卷($58)👍🏻經典卷身三色卷上,放上一件件鰻魚,先食到鰻魚香甜,再夾雜爽脆青瓜同微甜玉子蟹柳————————————————🚩總結:5個字!好味又抵食🤩!唔會中伏嘅黃店,店員姨姨又好有禮貌~————————————————🌟注意:只收現金~逢星期一及特別日子休息

————————————————
👅火灸三文魚丼($68)

👅鰻魚卷($58)

🌟注意:只收現金~逢星期一及特別日子休息
2021-01-06 744 浏览
/黃店壽司🍣/今日係週年紀念日❣️所以食咩都覺得好食😂黎到依間壽司小店🥰岩岩到左食晏既時間,所以要排下隊😊排左大約30分鐘😇間小店偏細,但五臟俱全❗️仲多左人情味😋.黑松露鯛魚薄切 $98唔好以為細鋪食刺身會無甘好食🤣估唔到一樣甘鮮甜🥰黑松露味估唔到甘足😋刺身切得都好薄,中間果啲會厚身啲❗️.三色刺身丼 $78刺身唔會話太多😌帶子都係比出面果個細粒啲😅不過78蚊質素都算不錯👍🏽都會夠飽😃.十貫極上壽司 $16810件廚司發板既壽司🍣先係168,平到喊😊魚類既壽司都好肥美☺️都好新鮮下,可以再黎食呀😊
/黃店壽司🍣/
黑松露鯛魚薄切 $98

三色刺身丼 $78

十貫極上壽司 $168
2021-01-02 574 浏览
Lunch @ 人氣💛「黃店」山下見日式料理 ~"山下見" 位於後街 , 對不熟悉這區的朋友來說 , 位置算是隱閉 , 但人氣超旺 , 堅爆埸 .... 店主夠黃 , 立埸鮮明 , 值得多多懲罰 ~Menu ~鰻魚卷 $58 : 賣相靚靚 , 用心製作 , 一客6件 , 鰻魚香口軟嫩鮮美 , 壽司飯都卷得不錯 , 味道對辦 ~特級吞拿魚蓉丼 $78 : 吞拿魚蓉即叫即剁 , 且剁待夠綿夠滑 , 新鮮美味 , 配上紫蘇葉和米飯 , 有夠好吃 ~店員好友善又好禮貌 , 食物新鮮美味 , 性價比極高 , 肯定可以再回頭吃多餐 ~ 本篇完 ~
Lunch @ 人氣💛「黃店」山下見日式料理 ~
店主夠黃 , 立埸鮮明 , 值得多多懲罰 ~
Menu ~

本篇完 ~
2021-01-02 289 浏览
山下見日式料理(葵涌)💛••••••••••••••••••••••••••••••✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )••••••••••••••••••••••••••••••♥️餐點:•吉列豬扒便當$58•原條鰻魚飯$88•抹茶牛奶$8••••••••••••••••••••••••••••••♥️食評:街坊小店,有次行過見到好多人排隊,所以今次專程試吓。兩個餐都有配小食同麵豉湯,味道唔錯。吉列豬扒好脆,同埋上面有炸豬扒汁,一齊食好好味~隔離配有蛋黃醬,幾唔錯!鰻魚飯嘅鰻魚唔錯,唔會好多骨,而且夠多汁!啲飯軟硬啱啱好,隻飯都幾好食。抹茶牛奶味道正正常常,唔會太甜,不過無乜抹茶味。••••••••••••••••••••••••••••••♥️特色:呢間小店除咗便當之外仲有刺身壽司等,鐘意食日本嘢嘅朋友可以試試。😚另外仲有啲日本酒,有興趣嘅可以去睇吓!••••••••••••••••••••••••••••••
山下見日式料理(葵涌)💛
♥️餐點:
•吉列豬扒便當$58
•原條鰻魚飯$88
•抹茶牛奶$8
兩個餐都有配小食同麵豉湯,味道唔錯。
抹茶牛奶味道正正常常,唔會太甜,不過無乜抹茶味。
2020-12-23 349 浏览
過左唔夠一個月,我又黎左食山下見啦🤤呢到性價比真係幾高,好值得再去!今次都係一樣叫左十貫omakase 再加啲小食💛十貫omakase $168呢個價錢食到呢個質素嘅壽司真係抵到爛,今次嘅壽司同上次嘅冇乜分別,只係火灸三文魚變左鰻魚,我覺得佢嘅三文魚係出色好多,同埋今次件吞拿魚真係好唔得🤭冇魚味之餘仲要好似浸完水咁...其他壽司就冇乜問題,都仲係幾好味💛鐵板牛肉燒蠔卷 $78上次叫左鵝肝,今次就試埋燒蠔卷,比起鵝肝,燒蠔嘅感覺冇咁油膩heavy,一啖放落係味道岩岩好,牛香同蠔香都齊晒,鍾意heavy嘅鵝肝都唔錯,正常人就揀燒蠔會比較好💛茶碗蒸 $20/ 海膽三文魚籽茶碗蒸 $78啲蛋好滑好好味🤤普通茶碗蒸已經有好多料海膽三文魚籽嘅海膽就正常唔算重味,三文魚籽就太鹹,連埋蛋一齊食都覺得有啲太鹹... 💛加州手卷 $10 呢個正常,幾抵食💛蟹籽沙律 $58上次都叫左,好足料,但發現有啲白芝麻係面,唔太夾,今次就走左芝麻,perfect👍🏻
今次都係一樣叫左十貫omakase 再加啲小食

茶碗蒸
加州手卷
蟹籽沙律
2020-12-21 236 浏览
葵芳7月下旬至8月有間新開業嘅日式料理店室內外裝潢簡潔,有日式風格旗仔,都有幾分日本街頭小店感覺平平哋食吓日本嘢,當止吓旅行癮算從餐牌可見餐廳主打卷物、刺身、壽司、丼飯、便當,作為良心小店有別於大集團,比較用心製作,質素較高原條鰻魚飯 $88 係其中一款便當價錢合理,便當內有前菜、主食、配菜、白飯一人份量恰好,份量唔算少前菜係玉子同中華沙律,酸甜味幾fresh而鰻魚係原條上便當一般香港嘅鰻魚便當好少原條上,通常只係幾舊原條唔會低過$100,今次的確有驚喜鰻魚燒得表皮焦香,魚肉肥美又軟嫩
葵芳7月下旬至8月有間新開業嘅日式料理店
室內外裝潢簡潔,有日式風格旗仔,都有幾分日本街頭小店感覺
平平哋食吓日本嘢,當止吓旅行癮算

從餐牌可見
餐廳主打卷物、刺身壽司、丼飯、便當,作為良心小店
有別於大集團,比較用心製作,質素較高
原條鰻魚飯

原條鰻魚飯 $88 係其中一款便當
價錢合理,便當內有前菜、主食、配菜、白飯
一人份量恰好,份量唔算少
前菜係玉子同中華沙律,酸甜味幾fresh

而鰻魚係原條上便當
一般香港嘅鰻魚便當好少原條上,通常只係幾舊
原條唔會低過$100,今次的確有驚喜
鰻魚燒得表皮焦香,魚肉肥美又軟嫩

2020-08-03
原條鰻魚飯
2020-12-21 162 浏览
朋友介紹到此食壽司見天氣凍決定要叫熱食,故選了明太子玉子燒, 必食之選第一啖食落有焦糖香甜美, 亦感受到玉子的嫩滑, 其後則是明太子的鹹香,配搭不錯🤤🤤壽司件件都好食,特別要encore 海膽軍艦,鮮甜及紫菜仲脆🤣 其他都見到係厚切刺身,正👍👍不過小店坐位唔多,靠撞彩先有位食到🙈🙈🙈
朋友介紹到此食壽司

見天氣凍決定要叫熱食,故選了明太子玉子燒, 必食之選

不過小店坐位唔多,靠撞彩先有位食到🙈🙈🙈
葵芳呢間小店叫山下見,一聽個名就知黃到金💛鋪面唔大,小編夜晚去過2次都見到好多人排隊,多人到食唔到☹️反而晏晝就唔洗點排隊。葵芳除咗連鎖店之外,都好少堂食嘅好選擇,呢個黃店絕對係首選👍🏻🧚🏻‍♀️日本霜降一口牛便當 💰$88便當除咗跟一碟牛同飯之外,仲有一碗麵豉湯🥣中華沙律、螺肉同一碟醬汁。一口牛嘅份量唔算特別多,面頭有啲蒜粒同蔥粒。咬落真係好有驚喜,超濃郁嘅牛味,仲帶有淡淡嘅油香,而且肉質軟淋🥩其他配菜質素正常,不過就略嫌醬汁唔多,個飯食到底有啲乾,不過整體都係好高質,個牛肉真係好Juice🤩🧚🏻‍♀️帶子三文魚蓉丼 💰$68丼飯份量正常,三文魚蓉都幾多,上面跟一粒帶子🍱三文魚蓉入面有蔥同芝麻,口感豐富,而且食落新鮮冇雪味,旁邊仲有玉子燒同蟹籽👍🏻帶子非常鮮甜😋而且飯嘅調味溫度亦適中🍚🧚🏻‍♀️黑松露茶碗蒸 💰$58(當日買一送一)店入面有塊小黑板,寫低是日推介,有時除咗有特價之外,仲會有限時新品🥳當日我哋介紹咗買一送一嘅黑松露茶碗蒸。茶碗蒸入面有蟹柳同白果,夠晒滑溜,不過黑松露嘅煤氣味真係好濃烈🤣所以食唔到蛋香,下次應該會叫返普通茶碗蒸😋小編覺得呢個價錢對得起質素有突,夜晚都係同一個餐牌價

🧚🏻‍♀️日本霜降一口牛便當 💰$88

🧚🏻‍♀️帶子三文魚蓉丼 💰$68

🧚🏻‍♀️黑松露茶碗蒸 💰$58(當日買一送一)

小編覺得呢個價錢對得起質素有突,夜晚都係同一個餐牌價錢,只係會收加一,CP值好高👍🏻👍🏻👍🏻小編睇佢哋IG仲見到連豉油嘅都係佢哋自己調配,淨係呢擔心機都好值得去支持😝

溫馨提示💁🏻‍♀️因應政府疫情政策,店內營業時間有更改,詳情可睇返佢哋IG

味道:8/10
環境:7/10