2016-06-03 273 浏览
樣樣美食你也捧過 誰來請你坐....有時天使的禮物不在於一定係名貴又隆重 有時活到這刻也是一種禮物駕車走過土瓜灣的漆黑車房區 其實除左一系列既小店呢一個區都陸續開左唔同既餐廳 停在街燈前 發現左手邊有一間燈光及佈置都相當有用心既小店TAKE A BREAK.....或者剛好講中現在這刻的境況擇日不如撞日 搵位泊好車就入去TAKE MY LITTLE BREAK啦黑黑的街道有著這樣柔和的燈光 寫意中又帶點不羈門外有位可以提供予吸煙者 舉煙閒談簡潔而不失舒適 掛畫跟整個環境都好配合開揚無壓迫力 CAFE之優勢盡展於室內擺位上 雖然係晚巿時間 但四點幾先食完下午茶兩個人都係輕食傾下計好了店內充斥住窩夫既香味令我不奇然打開餐牌的鬆餅頁 見到佢有麻糬鬆餅非常吸引!!!「洛神」的命名是因為英文名稱Roselle譯音, 又稱為山茄或者玫瑰茄具有強效的抗氧化能力, 可降低壞膽固醇並能清除自由基, 掃淨人體內的污物寧神助睡都係一大功用香港人活於壓力下 放鬆時就少飲啤酒轉飲茶 反而效果更好洛神花帶點酸味 配合雜莓的果香味 令人一聞都已經覺得好醒神而且隨茶配上花蜜 當你覺得稍酸加入花蜜作中和 效果更潤更滋補
樣樣美食你也捧過 誰來請你坐....

駕車走過土瓜灣的漆黑車房區 其實除左一系列既小店

非常吸引!!!
寧神助睡都係一大功用
香港人活於壓力下 放鬆時就少飲啤酒轉飲茶 反而效果更好

洛神花帶點酸味 配合雜莓的果香味 令人一聞都已經覺得好醒神
而且可以加多一次熱水 相當抵飲!!
未食已經聞到好大既松露香味 而且麵身夠晒乾身收晒水
食落去汁醬好痴住意粉 而意粉本身亦好夠 AL DENTE 彈牙煙韌
每一條意粉都有足夠既醬汁痴住令到個意粉好夠味!!!
煙肉磨菇同埋露荀都令到咬感個層次提昇好多 有爽有林又彈牙!!
而家黑松露既份量都唔少 所以每一啖都有佢既香味 好夾!!
最後黎既就係主打甜食 麻糬窩夫!! 配上朱古力雪糕同香蕉 令人不知不覺間想一啖食左佢
熱辣辣出場即時手起刀落 脆脆既外層包住煙韌彈牙既麻糬
口感好特別 而且麻糬香味絕對唔會比窩夫本身差 林CHICHI既感覺好QQ
配埋朱古力雪糕 一熱一凍 層次升溫!!! 其實呢個都算飽肚 份量唔少又有麻糬
一個人食既話真係一個頂左一餐架喇
好快就比我地完全消滅左 好滿足既甜品!!

或者有時就係要苦中一點甜 先會珍惜現在的生活苦與樂
2016-06-02
2016-06-02 228 浏览
星期六梗係約埋三五知己一齊食個晚飯朋友介紹來到土瓜灣呢邊食呢邊覓食搵到黎呢間居廬cafe餐廳比我嘅第一印象係裝修好有特色 好別緻燒焗雞中翼配蜜糖芥末子($66)首先我哋叫咗雞翼配蜜糖芥茉芥末本身有少少葡汁味雞翼焗至啱啱熟 顏色係金黃色 肉質食落比較滑伴碟有沙律菜感覺上好似中和返雞翼鹹味煙三文魚紅菜頭意大利飯($96)紅菜頭嘅紅色加落意大利飯再配合三文魚嘅橙色呢個意大利飯淨係睇顏色都已經覺得好吸引紅菜頭令意大利飯有少少甜味 意大利飯本身比較清淡 但加入煙三文魚嘅鹹味帶起意大利飯既味道吉列魚柳配薯條($78) 不得不讚下餐廳放咗好多心思係裝飾食物度除咗睇得之外又食得魚柳質感外脆內軟 粗薯條再加上辣椒粉 味道一流焗芝士吞拿魚蘑菇吐司($58)吐司焗至皮脆再加入芝士同吞拿魚,蘑菇等材料 令平凡既吐司帶點歐陸風味草莓麻薯鬆餅($86)呢個鬆餅同出面嘅鬆餅有一啲唔同因為鬆餅入邊加入左麻薯嘅粉 口質煙韌配合士多啤梨味雪糕一齊食令個鬆餅食落唔會太漏

星期六梗係約埋三五知己一齊食個晚飯
朋友介紹來到土瓜灣呢邊食呢邊覓食
搵到黎呢間居廬cafe
餐廳比我嘅第一印象係裝修好有特色 好別緻
燒焗雞中翼配蜜糖芥末子($66)

首先我哋叫咗雞翼配蜜糖芥茉
芥末本身有少少葡汁味
雞翼焗至啱啱熟 顏色係金黃色 肉質食落比較滑
伴碟有沙律菜感覺上好似中和返雞翼鹹味
煙三文魚紅菜頭意大利飯($96)

紅菜頭嘅紅色加落意大利飯再配合三文魚嘅橙色
呢個意大利飯淨係睇顏色都已經覺得好吸引
吉列魚柳配薯條($78)

不得不讚下餐廳放咗好多心思係裝飾食物度
除咗睇得之外又食得
魚柳質感外脆內軟 粗薯條再加上辣椒粉 味道一流
焗芝士吞拿魚蘑菇吐司($58)

草莓麻薯鬆餅($86)

呢個鬆餅同出面嘅鬆餅有一啲唔同
因為鬆餅入邊加入左麻薯嘅粉 口質煙韌
配合士多啤梨味雪糕一齊食令個鬆餅食落唔會太漏

2016-05-14
  • 草莓麻糬鬆餅
2016-05-30 140 浏览
有晚睇電視的飲食節目,令我想起居蘆的咖啡,便立即打電話Table for Two.Starter: 焗芝士雜菌薯皮. 薯皮焗得脆脆,加上蒜香味的什菌和溶化芝士,滋味無窮。Soup of the day: 以為係杯Latte, 面上一層泡,飲一啖,粟米味天然帶甜,加上泡,口感特別滑蘋果Pizza, 都係第一次食,鋪上雞肉粒,蕃茄,蘋果片,當然少不了芝士。皮薄,脆,雞肉加上蘋果,一點也不油膩,多食一件也沒有罪惡感。Shakerato,:Expresso 加上冰cube,打,用Martini杯上,居蘆用上三種優質咖啡豆, 好香,啜一小口,在口腔打轉,咖啡的酸,甘,苦 ,達到最佳的平衡,回甘悠長。草莓麻糬鬆餅:好香蛋味,脆,麻糬令到有嚼口,口感外脆內綿,熱脆窩芙配上雪糕,互相輝映。窩芙迷一定要試。
2016-05-18
  • 草莓麻糬鬆餅
2016-05-28 618 浏览
日前在街上偶遇小時候的好友,當時大家也有友人在身邊,沒多時間談天和聚舊,只寒暄幾句,交換了現時的電話號碼就別了。當時還與身邊的友人說說,小時候是如何認識,交情有多好,還想著還能遇上有多好多懷念的事,到底小時候的朋友,有多少仍能保持良好關係及來往?現代都市人有多少還可以留著兒時的童真?對我來說,真的很奢侈,身邊的好友,都是畢業後認識的,兒時的都已經沒再有聯絡了。數天後,誰知他真的給我來電,說是想一起晚飯小聚談天,他知道這小店不錯,很適合的。坐下後,環顧店內四周,感覺真的很不錯。大大的電視播放著片子,旁邊別緻的小擺設,枱上簡單的放置著餐具及小擺設,簡單就是美的感覺。水吧枱上,整齊的排列著不同顏色的酒品,倒掛著的酒杯,還有各式各樣的東西,看上去很是舒適,並沒有零亂之感。最為吸引是牆上這數塊木做的裝飾,默默的掛著,卻又帶點懷舊的味道,正配合與兒時好友懷緬過去的心情。這店舒適柔和的環境,懷舊的氣氛,再配合著美食,與舊友談天說地,談談兒時,也談下近年生活,不愧與好友聚舊的好地方,有點想時間一直停留著。******************************待應為我們送上兩杯清水,以及菜單,菜單

坐下後,環顧店內四周,感覺真的很不錯。

待應為我們送上兩杯清水,以及菜單,菜單上的圖片色彩豐富,非常吸引,已有食慾大增之感。
好友說這裡出色的並不是晚餐,反是菜單上的獨特美食,兩個人最後要了四個菜色:煙三文魚意式薄餅、龍蝦汁海鮮扁意大利粉、香煎美國牛肉漢堡配竹炭包及煙三文魚紅菜頭意大利飯。

最先送上的是龍蝦汁海鮮扁意大利粉,放下就已經有著陣陣的芝士香味,濃郁的芝士香味隨空氣送到鼻腔。
龍蝦汁海鮮扁意大利粉
扁意大利粉入口香滑,煮得並不太軟,除了還留有扁意粉的麵粉濃香味,柔滑煙韌的,龍蝦汁沾滿每條扁意粉,卻沒有影響口感。
龍蝦汁海鮮扁意大利粉
期待的煙三文魚意式薄餅送上時,已經眼前一亮,紅橙兩色雖沒色彩豐富,可是賣相卻非常的吸引。
煙三文魚意式薄餅
橙色的煙三文魚配上一小片蕃茄,簡潔中帶點別緻,煙三文魚沒有很濃的煙燻味,也不鹹,配合著薄餅的麵粉濃香,層次感豐富。薄薄的餅底,雖沒有厚的那種口感,可是配著芝士的味道,非常合適地配合著,與某連鎖店的別不同。
煙三文魚意式薄餅
接連先後送上的是煙三文魚紅菜頭意大利飯及香煎美國牛肉漢堡配竹炭包。
放下香煎美國牛肉漢堡配竹炭包不久,店員走來叮囑,不要等太久,竹炭包涼了就變得硬,又不好吃的,很是貼心呢!

可是煙三文魚紅菜頭意大利飯,外表更為吸引。

煙三魚精緻的做成一朵花,雖然不知是什麼,卻還加上花蕊的,為了花的模樣,絶不馬虎了事,可見廚師的精心設計,以及認真的看待每一個菜色的創作。
煙三文魚紅菜頭意大利飯
花樣的三文魚下,紅菜頭的紅色染滿了意大利飯,可見每粒飯也是紅紅的,異常地吸引。每粒飯也是紅菜頭汁,卻沒有蔬菜的草青味,紅菜頭粒混在飯中,軟綿綿中帶著咬感,原以為紅菜頭會很硬,可是卻煮得很容易咬口,飯和紅菜頭配合著,非常的吸引,再配著煙三文魚的味道,再提升至另一個層次的口感。
煙三文魚紅菜頭意大利飯
香煎美國牛肉漢堡配竹炭包,先吃一口焗薯,仍是熱熱的,薯炸得剛好,外脆內軟,令薯的香甜隨著熱力送入口中,可口非常,有點忘了竹炭包。
香煎美國牛肉漢堡配竹炭包
友人很細心的把竹炭包分開兩份,由切面可見,厚厚的牛肉,與竹炭句上半部份差不多,用料非常十足,色彩上也很是特別,令人產生一口咬下去的想法。
香煎美國牛肉漢堡配竹炭包
由於太厚,很難咬下去,於是稍加壓力,卻令牛肉中的肉汁壓了出來,有如滿了的水杯一樣,手也沾滿了肉汁。咬下去肉汁非常濃郁,牛肉鬆軟,配著中間的蕃茄及生菜,再加上竹炭包的乾香,完全沒有肥膩滯口之感,吃完半份之後,已經有點飽滿的感覺,可見份量十足。

小店平平的外表,柔和舒適,坐位雖不多,沒有帶半點擠迫的感覺,令人覺得坐在此環境下,心情也放鬆很多,談天說地,甚至分擔心事,真的合適不過。
2016-05-27 142 浏览
好日都唔黎土瓜灣,今次黎到呢間cafe試一試。我就叫左個玫瑰花普洱茶,好細心嘅係個茶下面有個火燒住,keep住個茶嘅溫度。飲落嘅時候淡淡嘅玫瑰花味,好好味。之後再黎左個煙三文魚意式薄餅,呢個薄餅一黎嘅時候有啲嚇親,因為佢唔係細細塊嘅煙三文魚,係一大塊架。而食落嘅時候餅底都好脆,三文魚亦都好新鮮!最後食左個芒果麻糬鬆餅,呢個甜品真係好大份,一個人絕對食唔哂。食嘅時候,甜味啱啱好,唔會話過份甜,中間嘅麻糬亦都好煙韌,好好食!呢間cafe環境都唔錯,好適合三五知己黎閒談下!
好日都唔黎土瓜灣,今次黎到呢間cafe試一試。
玫瑰花普洱茶
芒果麻糬鬆餅
呢間cafe環境都唔錯,好適合三五知己黎閒談下!
2016-04-10
玫瑰花普洱茶
芒果麻糬鬆餅
2016-05-26 248 浏览
經朋友介绍,今晚和太太一試 "居廬" 環境舒適、空間感也不錯,還一直播放浪漫音樂.我們選擇了兩個套餐,分別有 "招牌漢堡包" 和 "澳洲西冷扒配黑椒汁" 忌廉湯配蒜蓉包招牌漢堡包 厚厚的漢堡包,夾雜著層層不同美味的配料(煙肉、厚厚的漢堡扒、蕃茄、厚切菠蘿、蔬菜)加上美味醬汁,口感豐富澳洲西冷扒配黑椒汁分量十足,加上美味黑椒汁,非常有咬口!濃郁黑咖啡香、醇👍🏻
經朋友介绍,今晚和太太一試 "居廬"
環境舒適、空間感也不錯,還一直播放浪漫音樂.
忌廉湯配蒜蓉包
澳洲西冷扒配黑椒汁
分量十足,加上美味黑椒汁,非常有咬口!
濃郁黑咖啡
香、醇👍🏻
2016-05-26 324 浏览
土瓜灣餐廳食肆很多, 各式各樣美食都可以找到. 是日為了方便泊車,我們選擇了很近街口的居廬.餐廳提供的食物選擇很多, 全日早餐, 漢堡包, 或是各式扒類, 應有盡有.黑松露炒蛋、德國腸、煙肉、茄汁豆、薯角、牛角包、烤蕃茄、欖油什菜沙律$106一向很喜歡吃all day breakfast, 因為”樣樣都有”, 令人有一種好滿足的感覺!而居廬的all day breakfast 好豐富, 樣樣配料我都好喜歡:牛角包香氣四溢, 酥脆可口.火腿很厚, 厚度等如正常的兩倍, 咬落去有點點蜜糖的味道, 鹹中帶甜, 非普通貨色.香腸有濃濃的香草味, 腸衣薄脆, 肉嫩多汁, 煎得金黃可口.黑松露炒蛋炒得滑捋捋, 可以瞬即吞下, 黑松露醬下得多, 店方也很大方呢! 啖啖都是黑松露醬濃烈而可口的滋味,烤焗蕃茄上灑滿芝士粉, 芝味濃郁, 薯粒以焗的方法炮製, 比油炸更健康, 更清爽.沙律以意大意黑醋汁調味, 酸中帶甜, 連怕酸的我都覺得好易入口, 很好吃. 更配上茄汁豆, 營養更均衡.香煎美國頂級牛肉漢堡配竹炭包 ($116)餐廳製作的牛肉漢堡很出色, 漢堡扒肉質鬆軟, 每咬一口都有大量肉汁滲出, 而且牛
了很近街口的居廬.
牛角包香氣四溢, 酥脆可口.
香煎美國頂級牛肉漢堡配竹炭包 ($116)
餐廳製作的牛肉漢堡很出色, 漢堡扒肉質鬆軟, 每咬一口都有大量肉汁滲出, 而且牛肉味香濃, 很美味,加上半溶的車打芝士, 是一個滿分的配搭.
用上竹炭製作的麵包, 很吸睛! 中間加入一些蔬菜, 另整個包的油膩感減少.
旁邊的薯角外脆內軟, 比薯條味道更好.
檸檬藍柑疏打 ($40)
顏色鮮艷,賣相吸引。味道方面,就是雲尼拿疏打味道,雲尼拿雪糕味道蓋過
了檸檬和藍柑的味道, 另這杯飲品有名無實.
草莓泡沫 ($42)
女士一定會喜歡這杯飲品!
就像士多啤梨奶昔, 士多啤梨與牛奶的味道皆濃郁, 而且質感好creamy!
2016-05-19
首先,環境不錯,餐牌看起來也挺不賴!整個外在的因素(包裝)都讓人樂意消費!但服務生爆差勁,毫無服務可言!(某位)落單點了三樣東西,還有跟我提鬆餅沒辦法後上的(為了吃網上推薦的麻糬鬆餅才去的)結果,龍蝦汁義大利麵:麵是硬的,味道跟罐頭拌麵無兩樣!雞肉凱撒沙拉:不錯,但價格與份量,吃過就算了!紫薯麻糬鬆餅:等了快一個鐘頭,前兩道菜都吃完了,別桌的菜都在上了! 後來我開口問了服務生(非落單的那位),才開口跟我說,沒紫薯?! 整個故事真的非常耍人好笑!最後,結帳時跟我說幫我們打九折了(連一聲道歉都沒有)!我真的很不爽!我覺得幾十塊的東西,真的很污辱人!好像我的不爽全是為了要折扣!在此呼籲大家千萬別再去這種差勁極點的店家! 食物差勁、服務完全0素質! 總結:真的沒看過這樣差勁到爆的店,呸!
首先,環境不錯,餐牌看起來也挺不賴!
整個外在的因素(包裝)都讓人樂意消費!

但服務生爆差勁,毫無服務可言!(某位)

結果,

龍蝦汁義大利麵:麵是硬的,味道跟罐頭拌麵無兩樣!
雞肉凱撒沙拉:不錯,但價格與份量,吃過就算了!

最後,結帳時跟我說幫我們打九折了(連一聲道歉都沒有)!

總結:真的沒看過這樣差勁到爆的店,呸!

放假當然要take a break,人愈大就愈難約,我們四姊妹難得齊人,就當然要好好吃一餐,抖一抖。餐牌選擇很多,不過我們很快就選好要吃什麼了。*脆炸吉列魚柳配薯條($78)這個小食一上枱,已經吸引著我們不斷影影影,因為其賣相真的很有睇頭,好似一架馬車一樣。薯條用上了粗切,辣粉貼心地只灑一半,另一半是原味,雖炸得很脆,略嫌不太夠熱。另外魚柳都炸得好脆,但炸粉似乎厚了一點*燒焗雞中翼配蜜糖芥末子($66)雞翼炸得好脆,仍然保持到中間的肉汁,好juicy;芥末味不算太重。*煙三文魚紅菜頭意大利飯($96)這個我認為是整餐最令我驚喜的菜式,因為出面很少餐廳會用上紅菜頭煮意大利飯。意大利飯一向給人很creamy而且非常肥膩的感覺,多吃會很濟,而這個是完全打破了一般的口味,飯是乾身的,一點都不creamy,而且很健康。餐廳聰明地用上了紅菜頭,為意大利飯增添天然的紅色;紅菜頭很甜,爽脆好清新;煙三文魚卷成玫瑰的形狀,整個賣相都非常浪漫;這個紅菜頭意大利飯比較清淡,除了紅菜頭外,還加入了磨菇,味道主要來自煙三文魚,而所用的煙三文魚亦不會太咸。*意式磨菇辣肉腸薄餅($86)這個Pizza是一個薄批,但

餐牌選擇很多,不過我們很快就選好要吃什麼了。

*脆炸吉列魚柳配薯條($78)

脆炸吉列魚柳配薯條
另外魚柳都炸得好脆,但炸粉似乎厚了一點
脆炸吉列魚柳配薯條
*燒焗雞中翼配蜜糖芥末子($66)

燒焗雞中翼配蜜糖芥末子
*煙三文魚紅菜頭意大利飯($96)

煙三文魚紅菜頭意大利飯
*意式磨菇辣肉腸薄餅($86)

這個Pizza是一個薄批,但批底又不會像薄脆那麼乾,而是薄薄的麵包底,很軟很濕潤;磨菇好平均分佈,夾在芝士和批底之間;上面的車厘茄為薄餅帶來酸酸的味,很開胃;辣肉腸有少少脆不會太咸。
意式磨菇辣肉腸薄餅
*焗芝士吞拿魚蘑菇吐司配欖油什菜沙律($58)

吐司烘得很脆,好重芝士味和香草味,不過吞拿魚真的太少,完全吃不出吞拿魚味,會以為只是芝士香草味。
焗芝士吞拿魚蘑菇吐司配欖油什菜沙律
*草莓麻糬鬆餅($86)

中間夾了麻糬的鬆餅,配上士多啤梨和一球士多啤梨味雪糕。

雪糕很重士多啤梨味,質感creamy,還有點士多啤梨乾;麻糬鬆餅外脆內煙un;沒有想像中那麼甜,吃飽後,四個人再分享就剛剛好。
草莓麻糬鬆餅
*Oreo Smoothie($50)

朋友點的,沒有飲過,看賣相都不太差。
Oreo Smoothie
*洛神甜莓茶($45)

這個酸酸甜甜的,很開胃,味亦較濃。
洛神甜莓茶
*桂圓紅棗茶($45)

桂圓紅棗味不太濃,有點失望。

雖然會免費加水一次,但茶包第二次沖已經淡而無味。
桂圓紅棗茶
今日雖然是紅日兼假期,但土瓜灣始終不像旺角那些地方人流多,所以都不是太多人,餐廳也沒有很嚴格的要求我們九十分鐘離坐,可以慢慢談談天才走。
2016-05-14
燒焗雞中翼配蜜糖芥末子
意式磨菇辣肉腸薄餅
草莓麻糬鬆餅
洛神甜莓茶
2016-05-13 497 浏览
是晚約了住起對面既朋友仔食飯話就話食飯, 其實都係見面聚一聚佢樓下有間酒吧, 不過人多, 不是談心的好地方於是佢帶我過對面寧靜而坐得舒服一點的西餐廳當晚是平日的七點多, 沒太多人, 門口還有幾張檯來的時候咁啱坐著幾位年青人帶住佢地既狗狗在室外位置 (咦, 咁即係可以帶狗狗一齊黎喎)入到黎, 客人不算多, 感覺是一個傾計的好地方我坐的一邊是梳化椅, 舒服d晚上有幾款Set Dinner供應, 大多百鬆d, 包餐湯, 主菜, 餐飲也可a la carteMenu 設彩圖, 好吸引 朋友點左一份set dinner  澳洲西冷扒配黑胡椒汁我因吃過下午茶, 所以a la carte點左沙律同小吃開心share先來餐湯, 點菜時忘了問侍應是日是什麼湯端上檯的一刻很有驚喜!見到白濛濛像鮮奶的, 究竟是什麼湯呢?輕輕的從面層畢了一口喔, 咁似cuppacinno面頭既泡泡, 好得意喎, 未試過呢~再深入d畢一下, 淡黃色茸的.....南瓜? 粟米?我試了一口, 原來是粟米忌廉湯呢~賣相幾好, 真的很特別, 泡泡是打得非常細滑沒有粒粒粟米, 全都打碎來煮, 唔錯然後我的沙律來啦~本身想點雞扒凱撒沙律
是晚約了住起對面既朋友仔食飯
話就話食飯, 其實都係見面聚一聚
佢樓下有間酒吧, 不過人多, 不是談心的好地方
於是佢帶我過對面寧靜而坐得舒服一點的西餐廳
當晚是平日的七點多, 沒太多人, 門口還有幾張檯
入到黎, 客人不算多, 感覺是一個傾計的好地方
我坐的一邊是梳化椅, 舒服d
也可a la carte
Menu 設彩圖, 好吸引
朋友點左一份set dinner
澳洲西冷扒配黑胡椒汁

先來餐湯, 點菜時忘了問侍應是日是什麼湯
端上檯的一刻很有驚喜!
見到白濛濛像鮮奶的, 究竟是什麼湯呢?
輕輕的從面層畢了一口
喔, 咁似cuppacinno面頭既泡泡, 好得意喎,
未試過呢~
Soup of the day
再深入d畢一下, 淡黃色茸的.....南瓜? 粟米?
我試了一口, 原來是粟米忌廉湯呢~
賣相幾好, 真的很特別, 泡泡是打得非常細滑
沒有粒粒粟米, 全都打碎來煮, 唔錯
Soup of the day
然後我的沙律來啦~
本身想點雞扒凱撒沙律, 點知今日餐廳沒有雞 oh no....
改點了
鮮蝦凱撒沙律 $68
上檯時比我地既想像份量少, 不過賣相都唔錯, 唔係求其之作
面頭沒有芝士碎片, 反而灑了很多芝士碎
所以上檯時已聞到很濃的芝士味道
鮮蝦沙律
鮮蝦以為是白恰那種, 原來是輕輕煎過的
沙律內在大粒的烤麵包粒, 很脆口
另外仲加上蕃茄乾, 唔錯
唯獨份量細份
另外起我地食緊沙律時, 侍應靜靜的把set dinner的蒜蓉多士放在檯的另一端, 可能是不想打擾客人, 但我覺得可以輕輕的講一聲
蒜蓉多士 (set dinner)
Set dinner的
西冷扒出場啦, 點餐時侍應有問道要幾多成熟
朋友很會吃生的, 要五成熟, 我常笑他茹毛飲血

有幾款新鮮蔬菜伴碟, 要讚一下就是薯仔是用烤新薯來的, 而不是求其的炸薯條
澳洲西冷
切開牛扒時feel到係淋既, 不過個樣怪怪的, 無肉汁, 唔juicy
我只吃過一片, 味道很一般
可能我主張少肉多菜, 反而我對伴菜感大興趣
五成熟 - 西冷
然後到我的"主菜"上場啦, 炸雞粒薯格" HK$66
不過薯格賣哂
, 所以轉做薯角, 都好過無啦~
個單車架都幾有驚喜, 有點大陣象, 不過又幾別緻
炸雞粒拚薯條
上層的炸雞粒, 一d都唔油, 面頭仲灑左少少辣味
勁惹味, 啱哂我呢d鐘意食熱氣野既人
炸雞
薯角都係唔會油淋淋
香口小吃永遠都係傾計談心既良伴
粗薯
鮮蝦沙律
题外话/补充资料: 侍應如果可以主動一點就更加好, 好似主動給客人清水, 上菜前介紹一下 同客人多點溝通相信對餐廳更有改善!
2016-05-12
炸雞粒拚薯條
炸雞
粗薯
2016-05-12 224 浏览
返工後要找個地方吃餐安落茶飯真係吾係咁易,今日突然來到土瓜灣見到此cafe門口又可以泊車念都冇念就殺左入來了!晚餐餐牌都好多選擇又抵食餐湯:泡沫粟米湯配蒜蓉多士奉上時的確非常驚喜!當時並不知道是什麼東東來的,原來是由奶打出來泡沫,賣相100分呀!粟米湯也是特別,清甜得來又食到粟米蓉,廚子話此湯是用洋葱、甘筍、粟米新鮮打製的,非常清新;蒜蓉牛油味濃多士薄薄一片焗得香脆,又不漏,配襯清甜粟米湯,有互補之效互相輝映,雞扒凱撒沙律 $66大大件雞扒,煎得香口不油膩配芝士粉黑椒碎很香口喔!我家健身男人至愛它!沙律菜新鮮爽口,醬汁均衡撈埋清得來又幾野味!焗意式芝士煙肉蘑菇吐配欖油什菜沙律 $58滿滿焗溶了的芝士一奉上枱已經心心眼了!芝士控的確會發狂,事關店家好闊佬芝士的份量完全盍過全片多士,而且加埋車厘茄、蘑菇和煙肉既配搭,真是肥妹仔大愛,厚多士焗的時間也拿捏得剛好,外層微脆而內在軟熟重點是麵包也是非一般的好吃軟得來帶點濕潤感,又不會好濟!香草羊架配青醬意大利飯 $118造型精緻。羊架除了香草味外不會太咸,帶微穌(個人偏愛),而且不過很肥膩,肉質亦很有質感。青草醬意大利飯,味道是比效淡味,跟返外國

晚餐餐牌

焗意式芝士煙肉蘑菇吐司配欖油什菜沙律

香草羊架配青醬意大利飯 $118
香草羊架配青草醬意大利飯
造型精緻。
青草醬意大利飯,味道是比效淡味,跟返外國食過的差不多,而且炒起有點兒起骨,比較香港所吃的偏淋和咸的重口味,卻有一陣清新的味道和口感。

咖啡也是有名出品,話話老闆是不惜工本都要引入呢部價值連成的概念板咖啡機。而咖啡師對製作咖啡那份執着也是非常令我欣賞的。雖然我對咖啡的認識不多,但他細心的向我解釋兩種咖啡的做法,飲的味道,也是令我大開眼界的!
泡沫粟米湯
雞扒凱撒沙律
焗意式芝士煙肉蘑菇吐司配欖油什菜沙律
香草羊架配青草醬意大利飯
見裝修幾靚, menu又幾靚, 隔離heysonuts排長龍, 依度唔使等位, 姑且入去試下, 點知唔使等位係有原因叫左個all day breakfast同蜜糖芥末雞翼, 黎到之後, all day breakfast個炸薯角變左烚薯仔, 個牛角包好凍, 個樣好似午餐肉既火腿係一舊凍肉乾, 最恐怖係條腸, 望落去好正常,心諗腸仔一定衰唔到去邊, 一咬, 完全冇味, 究竟邊度入貨, 求其超級市場買包番屋企煎都好味D......叫左洛神雜莓花茶, 加埋蜜糖, 就好似一杯微甜既熱水, 同條腸一樣咁"出色"兩個人埋單$283
兩個人埋單$283
all day breakfast
炸薯角變烚薯仔
洛神雜莓花茶
2016-05-08
2016-04-26 249 浏览
難得放假 諗住享受一下一個人的浪漫。一直想試下屋企對面新開既cafe, 叫take a break. 岩曬我今日既心情。閒日的午後 冇乜人 近乎我一個人包場。嗌左個士多啤梨麻糬鬆餅。賣相其實真心幾靚 但味道和賣相既反差實在太大。先講士多啤梨 酸到標眼水 我都唔期望係日韓甜甜士多啤梨 不過確實好酸。要不停配忌廉黎食先得。士多啤梨雪梨係好普通的味道 過甜 不過都好 中和返士多啤梨既酸味 唯有咁安慰自己。麻糬鬆餅 好像好特別 但口感好硬 完全冇煙韌既感覺 亦冇蛋香。整體來說 呢個甜品真是令人好失望。雖然餐牌既相真係好靚 但真係不敢恭維。P.S. 靚相都冇心機影。

賣相其實真心幾靚 但味道和賣相既反差實在太大。

雖然餐牌既相真係好靚 但真係不敢恭維。

P.S. 靚相都冇心機影。
2016-04-26 240 浏览
放假緊係要TAKE個BREAK嫁啦,想去D靜靜地既餐廳 TAKE A BREAK CAFE幫到你 黑松露野菌意大利飯 好味意大利飯 飯身夠軟但唔會爛 食落每一啖都有好濃既菌味 加上黑松露既香 正!叫左杯LEMONADE 顏色同賣相都夠哂特別 味道則正正常常的 酸酸地有氣LEMONADE餐廳位置雖然係有點偏僻,但勝在人少少,坐得舒服又唔逼,同男女朋友拍拖就岩哂啦!

黑松露野菌意大利飯

好味意大利飯

2016-04-10
2016-04-26 292 浏览
去完土瓜灣買燈飾 近近地搵間餐廳食個晚餐。想去既cafe大排長龍 見到隔離新開左間同類型cafe 咪同老公試下。環境不錯 播放著音樂。因為食左下午茶 晚餐打算輕食就好。鮮蝦凱薩沙律*份量是一位女士的份量 今日唔肚餓 所以剛剛好。羅馬生菜算新鮮爽脆 急凍蝦比較淡 但沙律醬汁搭救 個汁幾好味 傳統味道以外好像都加了少少芝麻醬。All day breakfast*黑松露炒蛋 炒蛋幾香牛油味 幾滑。德國腸煎得幾香。煙肉同平時既有點唔同 感覺像厚切火腿 味道唔錯。烤蕃茄加左芝士 有點點心意。牛角酥幾香口 薯角如果熱d會更好。抹茶紅豆麻糬鬆餅*老公話食甜野 試左呢個新口味的鬆餅。口感和平時既唔同 外面脆 裡面係QQ口感 配上紅豆 都煮得夠腍。綠茶雪糕幾香濃。
環境不錯 播放著音樂。因為食左下午茶 晚餐打算輕食就好。

鮮蝦凱薩沙律*

All day breakfast*