2023-01-15 49 浏览
很長時間冇去旅行,非常想念泰國美食,決定同朋友去元朗一間泰國菜館。尚泰太主打泰國北家鄉菜,以傳統手法炮製泰北經典菜式。多款泰北菜,可供選擇。泰式飲品絕對唔少得。當然有最重要甜品。泰式肉碎生菜包,肉碎香辣惹味,滋味無窮。生菜放入肉碎,清爽可口。馬拉盞椰菜苗,非常有鑊氣,椰菜苗爽口 ,微辣惹味。 黃薑飯,飯粒分明,口感豐富。椰青充滿鮮甜椰汁,嫩滑椰肉,清新又解渴。蜂蜜生薑茶,帶香辛薑味,薑味濃郁。想念泰國不妨去試試。
尚泰太主打泰國北家鄉菜,以傳統手法炮製泰北經典菜式。
多款泰北菜,可供選擇。
泰式飲品絕對唔少得。
當然有最重要甜品
泰式肉碎生菜包,肉碎香辣惹味,滋味無窮。
生菜放入肉碎,清爽可口。
馬拉盞椰菜苗,非常有鑊氣,椰菜苗爽口 ,微辣惹味。
黃薑飯,飯粒分明,口感豐富。
椰青充滿鮮甜椰汁,嫩滑椰肉,清新又解渴。
蜂蜜生薑茶,帶香辛薑味,薑味濃郁。
想念泰國不妨去試試。
2023-01-15 51 浏览
今日係元朗辦年貨,行到攰就食個午餐,呢間專食泰北菜既泰國餐廳既午餐都幾抵食,門口仲有露天座位,下次可以帶埋狗狗一齊黎。泰式炒金邊粉配料有蝦、蛋、芽菜、豆乾,蝦好大隻,而且好彈牙,金邊粉炒得香口而且乾身,配埋花生碎,非常可口。街頭酥炸豬頸肉豬頸肉燒到外脆內軟,肥瘦適中,口感軟熟,咬落去仲滿滿肉汁,配埋秘製辣醬,更惹味。芒果沙冰呢杯真係超級抵飲,一杯入面裝到兩杯既份量,裝到超級高,芒果好香,好甜,難得今日天氣暖返,飲沙冰好適合。鹹檸七

芒果沙冰
芒果沙冰

鹹檸七
鹹檸七
2023-01-14
午餐
2023-01-10 43 浏览
今日約咗住元朗個fd食飯 但發覺原來寵物友善餐廳選擇並唔多 不過好彩搵到呢間地點都幾方便❣️泰式炒金邊粉 $58 + 青檸梳打 $8午餐價錢食到大大份金邊粉好抵 偏甜口味食落停唔到 三隻大蝦🦐俾麵底遮住 濕潤嘅麵條加埋芽菜配上花生粒 鑊氣同香脆爽朗一同享受❣️香葉肉碎蛋飯 $58 + 椰汁冰 $8呢個真係夠晒香辣 除咗肉碎 仲有豆角 香葉 辣椒粒面頭仲有隻荷包蛋 吉穿撈埋肉碎一齊食 香辣惹味好頂癮食耐咗好似越嚟越辣 嗌杯椰汁冰解解辣 估唔到都幾濃郁 唔知係因為少冰定係濃縮左嘅關係 飲落杰撻撻好creamy🥤❣️串燒拼盤(6串) $88雞肉豬肉各3串 啱啱燒好熱辣辣嘅串燒淋上沙嗲醬 雞肉燒到雞油滲晒出嚟 至於豬肉依然彈牙 兩個人食一份啱晒

❣️泰式炒金邊粉 $58 + 青檸梳打 $8

❣️香葉肉碎蛋飯 $58 + 椰汁冰 $8
呢個真係夠晒香辣 除咗肉碎 仲有豆角 香葉 辣椒粒
面頭仲有隻荷包蛋 吉穿撈埋肉碎一齊食 香辣惹味好頂癮
香葉肉碎蛋飯

串燒拼盤(6串)

❣️串燒拼盤(6串) $88

2023-01-05
香葉肉碎蛋飯
串燒拼盤(6串)
2022-12-28 85 浏览
家人去過這家餐廳食下午茶,覺得味道不錯,推薦家人聚餐,於是一行11人週六晚餐。這次是為了泰式街頭炸雞皮而來的,傳說有著忍不住的街頭惹味道。泰式街頭炸雞皮果然!超好吃,炸得脆,有一種說出不的惹味,應該就是菜名的泰式街頭惹味吧。不過不宜食太多,雞皮太邪惡了。酥炸豬頸肉比起炸雞皮,顯得一般。柚子鮮蝦沙律蝦很鮮嫩,柚子大塊大塊的,很有口感,不算辣,老人家都能吃。泰式炸蝦餅無懸念,超級好吃!招牌黃金磚既然招牌當然要點,脆脆的,不錯。菠蘿海鮮炒飯可以,不算突出。泰式乾炒河超得乾身,惹味,好吃。飛天炒通菜很有鍋氣,正!

泰式街頭炸雞

泰式街頭炸雞皮

酥炸豬頸肉

比起炸雞皮,顯得一般。

酥炸豬頸肉

柚子鮮蝦沙律

蝦很鮮嫩,柚子大塊大塊的,很有口感,不算辣,老人家都能吃。

泰式炸蝦餅

無懸念,超級好吃!

炸蝦餅

招牌黃金磚

既然招牌當然要點,脆脆的,不錯。

菠蘿海鮮炒飯

可以,不算突出。

菠蘿海鮮炒飯

泰式乾炒河

超得乾身,惹味,好吃。

泰式乾炒河

很有鍋氣,正!

2022-11-12
泰式街頭炸雞皮
炸蝦餅
2022-12-22 61 浏览
同朋友慶生,朋友想食泰國菜,見呢間評價唔錯,就去咗呢間,但感覺名過於實,對個咖哩好有期望,但就有啲失望,我哋坐樓上,搵侍應係有啲難,食物質素一般,但價錢就略貴,全單埋單$710。金磚份量:6件味道:一般,無咩蒜茸味價錢:$68咖哩炒蝦🍤份量:3隻開邊味道:呢個麻麻,較多生粉獻,唔太香價錢:$238生蝦份量:6隻味道:味道正常價錢:$108冬蔭公(小)份量:多味道:好飲,有兩隻蝦價錢:$108馬拉盞炒通菜份量:正常味道:好食價錢:$68啤酒:$27咸檸七$28

金磚
份量:6件
味道:一般,無咩蒜茸味
價錢:$68

咖哩炒蝦🍤
份量:3隻開邊
味道:呢個麻麻,較多生粉獻,唔太香

價錢:$238

咖哩炒蝦
冬蔭公
冬蔭公
2022-12-17 30 浏览
天氣冷就容易肚餓,晚餐想吃點飽肚的東西,於是試試這家的泰北菜🇹🇭 這裡有室外和室內座位,內裡的環境帶有世界盃的感覺,掛著不同國家的國旗~🦐 泰式蝦醬肉碎炒飯 $72炒飯粒粒分明,蝦醬帶出鹹香,但不會太重口味,加了肉碎、臘肉和炒蛋更豐富香口😋🐖 泰式香葉肉碎炒金邊粉 $72這個超大盤,香辣惹味,還有很多蔬菜,金邊粉口感彈牙,每次吃泰國菜必點🥰🥭 香芒糯米飯 $78芒果酸酸甜甜很開胃,黑糯米飯煙韌好咬,白糯米飯就比較軟腍黏口,再淋上椰漿就更好🙌🏻這裡的熱水味道特別,加了香茅👍🏻 職員態度不錯,有下次💯

🦐 泰式蝦醬肉碎炒飯 $72

🐖 泰式香葉肉碎炒金邊粉 $72

🥭 香芒糯米飯 $78

這裡的熱水味道特別,加了香茅👍🏻 職員態度不錯,有下次💯
2022-12-06 38 浏览
尚泰太📍元朗大陂頭徑2-12號華盛樓地下E號舖🌄環境係正元朗木頭車嗰條街,十分容易搵,而環境都幾好,戶外座位有假草鋪喺地下,頭上有遮陽遮;而室內都十分乾淨,適逢世界盃,所以天花板掛咗各國國旗,又有一部大電視,話會直播世界盃,十分適合一班朋友過嚟吹水睇波~😆🧡食物🍤 泰式炸蝦餅 $78總共有十件,勁厚肉!😱外皮炸得十分香脆,包裹住彈牙到極點嘅蝦肉,好鮮甜,點啲泰式辣醬,好惹味!💕推薦度:😋😋😋😋😋🍢 串燒拼盤 $88總共有六串,六串豬同六串雞,燒得好香好入味,個人比較鍾意食豬,覺得佢比較有咬口,而我男朋友鍾意食雞,比較嫩🤣重點係,佢個沙嗲醬真係好惹味,甚至如果你點唔晒嘅話,點下個蝦餅都好好食👍推薦度:😋😋😋😋😋🍍菠蘿海鮮炒飯 $98呢個幾有驚喜嘅,海鮮好足料,有青口、魷魚等,亦有菠蘿炒飯最重要嘅肉鬆、提子幹、腰果等,食落好香口,海鮮都係新鮮嘅,但係整體口味屬於偏淡~推薦度:😋😋😋😋💚飲品🥥 椰汁涼粉冰 $28勁重椰奶味,好好飲,涼粉又幾爽彈,屬於食完泰式重口味嘢之後飲會覺得好清爽嘅飲品~推薦度:😋😋😋😋🧋凍泰式奶茶 $28整體偏甜,茶味都好香,有啲回甘,好飲!推薦度:😋😋😋
尚泰太

💚飲品

🥥 椰汁涼粉冰 $28

推薦度:😋😋😋😋

🧋凍泰式奶茶 $28

整體偏甜,茶味都好香,有啲回甘,好飲!

推薦度:😋😋😋
2022-12-06 30 浏览
今晚去了元朗交車給客戶後。想順路去女朋友家煮個靚飯仔給她驚喜。點知俾驚喜的人是我女朋友。她要陪老闆見客。咁唯有自已係元朗找來美食。去到橫街窄巷搵間泰國菜食下。見到一間打正正宗泰北菜的菜館。真正宗泰國公陰公湯。泰式陰公湯每每給你我他的感覺是以辛辣為主。但這泰北菜的陰公湯入口不太辛辣。給予我有少少嶄新的陰公湯新層面。比較甜的新口味。但配料依然多到數之不盡。泰式蝦炒金邊粉。泰式蝦個醬汁略帶甜。掛蝦身剛好。不會太多變成過濕。再配以雞旦煎成既旦網。最底層既炒金邊粉。粉底好乾身。配合其他材料完美無瑕。記得要將碟旁花生碎撈埋一齊食。更可口芝味

但配料依然多到數之不盡。

2022-11-30
推薦: 🍉🍉🍉 (3/5)     味道: 🍉🍉🍉 (3/5)       價錢: 🍉🍉🍉 (3/5)     打卡: 🍉🍉 (2/5)     位置: 🍉🍉 (2/5)     回訪: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)    招牌黃金磚 (蒜蓉包) $68 🍉🍉🍉🍉烤到外脆內軟,好適合點咖哩食😋 蒜蓉可以再多少少會更好第一次食呢款柱形蒜蓉包都喺元朗,叫「亞萊嘜嘜」,個陣連要求高嘅屋企人都話好食,今次再食,牛油只係搽喺包面,所以會睇到淨係上層金黃色,同成嚿都係金黃色嘅「亞萊嘜嘜」唔同,相比之下無咁香口🙈泰式蝦炒金邊粉 $88 🍉🍉同其他泰國餐廳唔同,個金邊粉唔會太死甜,不過落咗好多茄汁,同埋成個麵痴埋一pat,好難夾開,分開咗之後都係一餅餅,張相都睇到有啲粉仲係白色,未炒開🙈黃咖哩牛 $82 🍉🍉🍉牛嘅份量都幾多,我哋最後食唔哂所有牛😂 牛肉同其他配菜(eg 薯仔、洋蔥)都好入味, 完全唔辣,咖哩唔會比椰漿搶fo,比較厚嘅牛肉會有少少韌,最扣分嘅位就係咖哩嘅靈魂--薯仔得2嚿😭香芒糯米飯 $78 🍉🍉🍉🍉有紫糯米就一定加分咖啦😂 估唔到份量都幾多,有2份半邊芒果,白&紫糯米飯都幾大嚿,2個人分都夠
推薦: 🍉🍉🍉 (3/5)
味道: 🍉🍉🍉 (3/5)
價錢: 🍉🍉🍉 (3/5)
打卡: 🍉🍉 (2/5)
位置: 🍉🍉 (2/5)
回訪: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)
招牌黃金磚 (蒜蓉包) $68 🍉🍉🍉🍉
烤到外脆內軟,好適合點咖哩食😋 蒜蓉可以再多少少會更好
泰式蝦炒金邊粉
泰式蝦炒金邊粉
泰式蝦炒金邊粉 $88 🍉🍉
黃咖哩牛
黃咖哩牛 $82 🍉🍉🍉
香芒糯米飯
香芒糯米飯 $78 🍉🍉🍉🍉
有紫糯米就一定加分咖啦😂 估唔到份量都幾多,有2份半邊芒果,白&紫糯米飯都幾大嚿,2個人分都夠食👍 仲有椰漿另上,不過本身已經淋咗好多係面,我哋都無用過咁濟🙈
另外可能因為唔係芒果當造嘅季節,有一半芒果好酸,另一半正常
菠蘿沙冰
菠蘿沙冰 $33 🍉🍉🍉
圖片同實物相符😂😂 真係好高😂 菠蘿味好出,感覺上糖漿落得唔多,頭幾啖會酸到牙齒敏感😂😂

後記
💟 香蕉仔就係隔離,可以食之前去香蕉仔落咗單先,食完過去拎😜
💟 建議多啲人嚟食,好多嘢都好想試,但係個胃唔夠大😂😂 所以會再嚟試其他嘢食😂

📍 尚泰太
地址:元朗大陂頭徑2-12號華盛樓地下E號舖
香芒糯米飯
  • 菠蘿沙冰
2022-11-23 45 浏览
放工之後都冇咩胃口,就同友人搵泰國菜簡單食下。泰式咖喱牛腩($88)有紅、青、黃咖喱揀,我地揀左黃咖喱,椰汁味好濃郁,味道偏甜,牛腩牛筋好霖,一咬就爛。炭燒豬頸肉($88)豬頸肉唔會好油膩,蘸上泰式辣醬,酸辣酸辣,好開胃!菠蘿沙冰($33)好大杯冰呀,微甜而唔會係假水果味,佢既一杯好似等於2杯飲品龍眼冰($28)清甜解膩,好適合食完濃味既食物飲總結黎講,交通方便,食物款式都多,價錢公道。順帶一提原來可以帶狗狗光顧餐廳,適合愛狗人士
放工之後都冇咩胃口,就同友人搵泰國菜簡單食下。

泰式咖喱牛腩($88)

炭燒豬頸肉($88)
豬頸肉唔會好油膩,蘸上泰式辣醬,酸辣酸辣,好開胃!

菠蘿沙冰($33)
好大杯冰呀,微甜而唔會係假水果味,佢既一杯好似等於2杯飲品

龍眼冰($28)
清甜解膩,好適合食完濃味既食物飲

2022-11-21 333 浏览
家人提過元朗「大坑渠」附近有間泰國餐廳,今天剛好路過附近,特意去吃個下午茶。坐下來看餐牌,不得了!餐廳提供的菜式非常多,光看菜名已經讓人垂涎三尺,泰式街頭酥炸雞皮、皮蛋蝦餅……可惜只得一個人,點不了太多,不過心裡已經果斷的下了決定,下次帶家人來吃晚飯!這次先吃簡單一點。泰式炸蝦餅我的摯愛!8件蝦餅,每件都脹卜卜,絕對有誠意。爽口彈牙,質感厚實,讚絕,竟然吃完一件不剩。海南雞冬陰功湯河賣相一流,口水直流。先喝一口冬陰功湯,太感動了!舌尖嘗到的味道有甜、酸、辣、香茅、薄荷、九層塔,層次豐富,味道惹味!海南雞去了骨,肉質鮮嫩,河粉入口爽超好,一大碗湯河又給我吃完。泰式奶茶這杯泰式奶茶有濃郁茶味,也喝到煉奶味,不錯!從炸蝦餅開始,我已經發現這間餐廳所做的泰國菜與別不同,原來他們做的是泰北菜,注重天然食材,而且廚師特意把他媽媽的街頭廚藝,融入到食物中。這次只嘗了蝦餅和冬陰功湯粉,意猶未盡,一定會再來!

泰式奶茶

這杯泰式奶茶有濃郁茶味,也喝到煉奶味,不錯!

奶茶

2022-11-09
下午茶
2022-11-19 44 浏览
晚飯到了豐年路附近一家泰國餐廳吃晚飯,小店主打泰北菜,裝修頗為別緻,還有室外位置,是寵物友善餐廳。泰式生蝦刺身,一碟六隻,每隻都豐滿厚肉,看上去有光澤。生蝦沒有雪味,入口鮮甜爽滑,肉質緊緻有彈性。生蝦醬汁辣得過癮,配上生蒜片和辣椒令味道更有層次。泰式炸蝦餅即叫即炸,表面的炸粉很薄身,酥脆得來又彈牙。沾了泰式辣醬酸酸甜甜,實在讓人停不了口。泰式香芒蟹肉炒飯絕對是出色之作,每粒芒果都香甜多汁,配上一絲絲蟹肉提升鮮味。炒飯粒粒分明,淡淡的胡椒味令菜式昇華,更加惹味香口。馬拉盞炒西蘭花很入味,每一舊都是西蘭花最嫩滑的部分,一碟炒青菜也可見廚師有細心處理食材。芒果沙冰大大杯超足料,兩個人分享剛剛好,味道清新,解辣又解膩。

泰式生蝦刺身,一碟六隻,每隻都豐滿厚肉,看上去有光澤。
生蝦沒有雪味,入口鮮甜爽滑,肉質緊緻有彈性。
生蝦醬汁辣得過癮,配上生蒜片和辣椒令味道更有層次。

泰式炸蝦餅即叫即炸,表面的炸粉很薄身,酥脆得來又彈牙。
沾了泰式辣醬酸酸甜甜,實在讓人停不了口。

炒飯粒粒分明,淡淡的胡椒味令菜式昇華,更加惹味香口。

2022-11-15 47 浏览
尚泰太是一間食泰北菜的餐廳,開張逾半年,今日就等我試一試。餐廳門口設有露天位寵物可陪主人用膳,是一間寵物友善餐廳。餐廳有兩層的,空間大,於二樓可望到地下。火車頭炒飯($72)火車頭炒飯剛炒好就端上飯枱,香味四溢,聞到都覺得好吸引。味道十分好。泰式的炒飯和pad thai 一樣,帶少少濕身口感。串燒拼盤(雞、豬)($88)$88有6串,半雞半豬。餐廳而言,定價不算進取。味道都十分好食,不算太乾。紅豆涼粉椰汁冰($30)椰汁不算太甜,適合我口味。象啤($27)收工放鬆啤一啤整體抵食,味道不錯。
尚泰太是一間食泰北菜的餐廳,開張逾半年,今日就等我試一試。

火車頭炒飯($72)

串燒拼盤(雞、豬)($88)

紅豆涼粉椰汁冰($30)
椰汁不算太甜,適合我口味。

象啤($27)
收工放鬆啤一啤

整體抵食,味道不錯。
2022-09-14
  • 火車頭炒飯
2022-11-15 35 浏览
🔷 🥙🥘〰️ 元朗近期開咗間新既泰國🇹🇭餐廳,一向對泰菜特別喜愛嘅我哋當然要去試下啦。一踏入餐廳,發現樓底都好高,原來有兩層位置提供坐低食好野😋 而且環境好光亮好舒服。〰️ 落咗單先發覺唔記得同餐廳職員講需要加辛辣,但食物上枱之後發現,已經好夠辣味🤣🤣 從員工口中得知,泰菜廚師原來來自泰北,仲有一個宗旨,餐廳煮出嚟嘅泰國菜係正宗,唔會偏向香港人嘅口味,所以我地好似去咗泰國嘅感覺。🥰🥰🍽 🔹獨門傳承豬油渣肉碎生菜包一般喺出邊食嘅生菜包,好少會有豬油渣擺入去提升肉碎嘅香味,鍾意食豬油渣嘅朋友,呢份生菜包一定要試😎豬油渣唔油膩還有提香的昇華,有驚喜😜😜而且辣度好適合我哋2個😝😝🔹柚子鮮蝦沙律每次去泰國餐廳必選💙 好鍾意食柚子沙律🥗作為開胃小食,清清甜甜的柚子,大大隻嘅大蝦🍤好鮮甜,配以泰式酸辣醬和魚露,味道以酸辣鹹香為主。另外配以辣椒🌶️ 、花生、爆香咗嘅炸蒜等,完全把沙律味道昇華😋 🔹海南雞冬陰功湯河非常好飲嘅冬陰功湯,酸酸甜甜好好味☺️青檸味都幾出,其中有幾粒辣椒,有紅色有綠色,我一邊飲一邊咬辣椒食😂你哋估吓邊粒辣椒🌶️辣啲?🙈🙈答案係兩粒都好辣🤣🤣🤣不過辣辣地非常好味,而浸係湯入面一段時間湯嘅雞
🔷 🥙🥘

🍽

🔹獨門傳承豬油渣肉碎生菜包

豬油渣唔油膩還有提香的昇華,有驚喜😜😜
而且辣度好適合我哋2個😝😝

🔹柚子鮮蝦沙律

每次去泰國餐廳必選💙

🔹海南雞冬陰功湯河

非常好飲嘅冬陰功湯,酸酸甜甜好好味☺️
你哋估吓邊粒辣椒🌶️辣啲?🙈🙈
答案係兩粒都好辣🤣🤣🤣
不過辣辣地非常好味,而浸係湯入面一段時間湯嘅雞肉都好嫩滑,令我地好期待下次返嚟食海南雞飯。

🔹士多啤梨🍓沙冰

士多啤梨🍓沙冰絕對係打卡必點,沙冰擺上枱面嘅時候已經聞到淡淡士多啤梨香味,好似食緊雪糕咁🤣🤣食落去嘅沙冰有粒粒士多啤梨籽,係真士多啤梨味而唔係藥水味,本身我落單時候都有少少擔心,但飲個一刻,就發現呢杯沙冰絕對係呢一餐飯嘅亮點。🤩🤩

🔹 椰汁珍多冰

椰汁🥥珍多冰發揮都唔錯,珍多貫切一向口感清爽,椰漿味道好濃,但唔會好甜,飲成杯都唔會有好大嘅罪惡感😛

🔍 題外話

咁啱撞正佢地食飯時間,見到佢地員工伙食都好正好吸引,仲好多係佢地家鄉美食同正宗煮法。員工食得咁豐富同開心,難怪佢哋嘅服務態度都好好,感覺公司都有歸屬感😝

📌 尚泰太
📍 元朗大陂頭徑2-12號華盛樓地下E號舖

2022-11-14 28 浏览
今日來到元朗探朋友,午膳時間便到大馬路附近的「尚泰太」吃泰國菜。餐廳不大,但裝修富有泰國特色,天花更有木製吊扇。午市套餐有多種選擇,價錢大眾化。“黃咖喱牛腩”,黃咖喱特別香濃,牛腩又炆得腍軟入味。配菜有青紅椒、洋蔥等,辣辣的,最適宜送白飯。“泰式豬頸肉湯河”,湯底味道濃郁,豬頸肉肉厚而不肥膩,而且爽口,味道和口感不錯。“香葉肉碎煎蛋燴飯”,賣相吸引,色彩亮麗。肉碎炒香,配上豆角,有番茄和青瓜伴碟,飯面更有隻煎蛋。肉碎濃味而中辣,非常惹味。“串燒拼盤(6串)”,有牛肉和雞肉串燒,香噴噴,醺上沙嗲醬來吃,份外滋味。配菜有生菜和新鮮菠蘿。餐飲有很多選擇,我們選了咖啡、蜂蜜生薑茶。其中薑茶「夠薑」,最具特色。這泰國餐廳的菜色味道較濃,辣度較高,有泰北菜的特色,而且地點方便就腳,性價比高,難怪午膳時間座無虛席。