2018-09-19 46 浏览
媽媽在附近上堂,今日做乖女接佢放學😂晚市套餐60如定食一盤上,放得很好看。滷肉飯份量一點都不少,鬆化得來很好送飯。蔥燒豬軟骨仍有咬勁,脆骨爽口,醬汁做得都入味。肉燥小茄子🍆特別索汁,肉燥帶咸香,味道提升,即刻加分。貢丸湯口味較清淡,但紫菜和丸物都不錯吃。涼拌小青瓜清新爽脆,蒜辣醒胃。加5特濃巧克力凍胚芽無得輸系列,朱古力正如其名,濃郁香醇,而且唔會好甜,加賣胚芽份外有咬口,對腸胃聽講幾有益tim另外,點了兩樣小食:魚鬆皮旦豆腐34大豆腐嫩滑,魚鬆令層次更加豐富,皮旦份量亦不少呢!不得不讚是面層的木魚呀!!夜市小香腸31大賣相可口😂煎得香口,皮脆肉軟,蠻有咬口。凍香芋牛奶珍珠20珍珠煙煙unun,香芋味岀,挺夠甜度,感覺啱啱好。食後感:食物便宜,飲品做得好😋

媽媽在附近上堂,今日做乖女接佢放學😂

晚市套餐60
如定食一盤上,放得很好看。

滷肉飯份量一點都不少,鬆化得來很好送飯。

蔥燒豬軟骨仍有咬勁,脆骨爽口,醬汁做得都入味。

肉燥小茄子
🍆特別索汁,肉燥帶咸香,味道提升,即刻加分。

貢丸湯
口味較清淡,但紫菜和丸物都不錯吃。

涼拌小青瓜
清新爽脆,蒜辣醒胃。

加5特濃巧克力凍胚芽

另外,點了兩樣小食:

魚鬆皮旦豆腐34大

夜市小香腸31大
賣相可口😂煎得香口,皮脆肉軟,蠻有咬口。

凍香芋牛奶珍珠20
珍珠煙煙unun,香芋味岀,挺夠甜度,感覺啱啱好。

食後感:食物便宜,飲品做得好😋
  • 魚鬆皮旦豆腐
2018-09-17 145 浏览
每次去開旺角,都唔知食咩好。本來考慮緊食新森林/吉豚屋,走入小巷見到有間賣台灣料理,睇下個餐牌,覺得唔錯,就決定試試。性價比高,一個價錢食到5款食物,每款味道不錯。
每次去開旺角,都唔知食咩好。

晚市套餐

性價比高,一個價錢食到5款食物,每款味道不錯。

2018-09-15 111 浏览
晚市套餐💰HKD60+5✔️滷肉飯 Braised Pork Rice (Lu Rou Fan✔️鹽酥雞 Deep Fried Chicken (Yan Su Ji)✔️滷豬大腸撈豬耳 Braised Pig Large Intestine and Pig Ears✔️貢丸湯 Meat Ball Soup✔️涼拌小黃瓜 Pickled Cucumber✔️(+凍洛神花茶) (+Iced Roselle Tea)-👦🏽同👧🏻係旺角女人街覓食嘅時間發現呢間新嘅台式餐廳,裝潢簡約整潔,配上色彩繽紛,有格調嘅牆紙,比人一種舒適嘅感覺。望下餐牌發現晚市套餐好扺食😋60蚊包1個主食2個附餐,仲有1個涼拌小黃瓜同1個貢丸湯,加多5蚊有埋台式飲品,而選擇亦多元化,有23種仼君選擇😂👦🏽話食滷肉飯要先試佢嘅飯,佢嘅飯粒飽和,粒粒分明,熱辣辣有飯香,配埋一舊舊滷肉加埋少少滷水汁,而滷肉炆煮嘅火侯充足,所以入口即溶,口感甚佳。👍🏻😆滷豬大腸同豬耳都好入味,但鹽酥雞就一般,肉質偏乾而且炸粉較多!🙁但值得一讚嘅係配菜涼拌小黃瓜🥒!醃得好好食,甜度同酸度都啱啱好,而且入口嘅時候依然係凍嘅😎貢丸湯表現正常,但偏咸。👧🏻中意佢嘅
💰HKD60+5
✔️貢丸湯 Meat Ball Soup
✔️涼拌小黃瓜 Pickled Cucumber

👧🏻中意佢嘅洛神花茶夠酸唔甜,中和咗滷肉飯嘅油膩感😍
The Woman Street (Tung Choi Street) in Mongkok is not only a signature shopping spot, but it is also nice place for people to explore different kinds of cuisines.😆 Tung Choi Street has a variety of restaurants. 👦🏽 and 👧🏻 went to try out a newly-opened Taiwanese Restaurant. Impressed by it’s comfy and tidy environment, 👧🏻 felt excited to dine at the restaurant. 😍The dinner set was HKD60, included an appetiser, a main course, two side dishes and a meatball soup. 👀The Braised Pork Rice (Lu Rou Fan) was 👧🏻 to-go comfort food. The braised pork, pig large intestine and pig ears, immersed in a gorgeous savort and sweet sauce, literally melted in our mouth.😋
👧🏻was so addicted to the cucumber and Roselle Tea that 👧🏻 couldn’t stop eating and drinking. However, 👧🏻was a bit disappointed with the deep fried chicken since it was dry and plain.
Please follow #fatty_couple on instagram for more food and beverage reviews
2018-09-14 34 浏览
此店位於旺角,食品主打鹵肉飯 !!附近有間名叫(老街)的食店也是主打台灣食品!! 論名氣就一定是老街比較出名!! 論質素, 其他2間也差不多! 不過個人覺得還是老街好食少少!!至於環境, 個人覺得會是這間比較好!!由於此店主打鹵肉飯,所以鹵肉飯一定要試!! 第一個是黃金雞排鹵肉飯, 鹵肉雖然有少少肥, 但肥肉會較滑, 而且肥肉味道較濃, 所以好好食!(不過食得多唔健康) 至於雞排, 炸得的火喉不錯, 沒有過火的情況, 咬落雞排時仍有肉汁!!至於飲品, 個人覺醒亦不錯! 其中一杯是特濃朱古力, 朱古力味很重和很香, 好好味!另一杯是台式奶茶,味道偏向清淡少少, 不會太甜, 茶底和奶的比例不錯.... 正!!!此店應該有下次惠顧的機會!!!

此店應該有下次惠顧的機會!!!

2018-09-09
2018-09-01 78 浏览
同幾位喜歡台灣野既朋友試下呢間,一去到被安排坐門口位,開門就扯熱風,關門就扯冷氣,加上d人出出入入已經不停又凍又熱,未叫野食已經幫佢關左十幾次門,唔緊要問佢可否一陣調位,一位員工同收銀應承左一有位就轉比我地,ok,咁我地就叫左野食先(其實d員工本身塊面都幾黑),其間都聽到門外有4人等位。野飲黎左一陣,後面張枱走左,我地就向位員工表示想調位,佢就答唔可以咁轉之後開門叫嗰4位入座。之後我地就話有枱又唔比轉,個收銀就話,已經有人坐左無辦法,但我地已經喺佢叫人前講,佢就話有枱幫我地轉。我朋友氣上心頭,拎銀包出黎話埋單走人,之後收銀都係用個差態度話唔洗,呢餐我請。最後我地咩都無食到,剩係得到一肚氣。。。

最後我地咩都無食到,剩係得到一肚氣。。。
2018-08-15 572 浏览
果然是這樣,同一間餐廳,在這一個旺區,因為又多人又要等位,你剛剛吃完,就已經有人將你的盤子收起😒,快些讓其他客人接替你的座位。而在較為偏僻的地區,人流較少,可以慢慢坐,顯得較為休閒😒。這次,看看旺角這條街的餐廳有什麼新知,才發現原來開設了上次在大埔也吃過的這間小麻吉。上次看到,小麻吉的意思,就是他有幾名手足之類,在這兒。看到一名叔叔類似上次那些人,但其實都不確定。以其他幾名店員,活潑好動,還算是自動自覺,不會互相推卸給其他同事。都不用太費時看餐牌,因為它的晚餐,包括小食、主食、飯麵、以及飲料都是$60左右,不太昂貴,又可以一次過嚐嚐各樣食材。基本上都已經完全忘記了上次在大埔吃過什麼,因為上次游泳之後去吃,非常之肚餓,因此吃什麼都覺得不錯。等了五至十分鐘,便全部食物放在拓盤上端來了。晚餐本來已經有貢丸紫菜湯,以及小黃瓜。另外小食有點了鹽酥雞,以及台灣小香腸,在配襯一杯凍珍珠奶茶少少冰。貢丸紫菜湯,貢丸就只有一粒,湯味道淡淡的,紫菜不算太多,普普通通一個湯。首先,滷肉飯的份量不算太少,與台灣的正統滷肉飯來比,份量比較多,當然,他要迎合香港人吃晚餐的份量🤫,因此弄大一點也是無可厚非。米飯的質

而在較為偏僻的地區,人流較少,可以慢慢坐,顯得較為休閒😒。

晚餐本來已經有貢丸紫菜湯,以及小黃瓜。另外小食有點了
鹽酥雞,以及台灣小香腸,在配襯一杯凍珍珠奶茶少少冰。

首先,

米飯的質素不算特別,不會太黏,亦都不算很鬆散,但
滷肉的份量不太多,底下很多部份都會吃到白飯😒,汁醬亦不多,而且滷肉不太肥,甚至乎連半肥瘦也談不上,有不少都是瘦肉
。

鹽酥雞亦都偏向乾偏向瘦,就看看下圖,全部都是這個款式的雞,都是雞胸粒粒造成的,就像繼光香香雞,雖然很受歡迎,但內裏全部都是雞胸,沒有什麼肉汁🙅🏾‍♂️,再來的話一定不會叫

既然飯的汁不多,滷肉又不太肥膩,
雞肉亦都以胸肉較多,就看看台式香腸會不會比較多汁,果然,
台式香腸皮薄,而且脆皮,內裏的肉汁比較多
,肉香而脂肪不算太多太油。

珍珠奶茶 ,首先這個飲料的器皿先聲奪人,因為不是圓形大膠杯那些經典hea模樣,而是有把手,就像勁量大杯。

味道亦都算普通,不會太甜,叫了少少冰,當然茶味都不算特別濃郁,而且少少冰珍珠奶茶,結果冰粒的確比較少,珍珠的質感不算太彈牙,軟林林的質感

幾步之遙做有一間三餸飯,但是去到旺角,又好像沒有理由花半百元去吃三餸飯。但其實,觀乎這一頓飯,其實都只是一大碗飯🤔,上面有小少許滷肉、炸雞、以及台灣小香腸合併而成,其實只是以另一個方式呈上的三餸飯,但它就是多了飲料以及青瓜,看看閣下覺得值不值得。

在餐廳林立的旺角區, 60多元吃個晚餐,有正餐有小食,亦都有凍飲,不算係旺季,但是就質素而言,不值得專程來吃。
2018-08-11 154 浏览
試下間店下午茶 點佐個T1滷肉排骨飯 店員最初開始落錯單就算 第二次送上來的竟然是雞排滷肉飯 同店員second check問佢黎個係排骨?她竟然先去睇我張單在答我 係。有夠無奈 最搞笑係隔離張台點佐雞排飯 竟同我一模一樣😑
2018-08-11 284 浏览
跟朋友晚上到旺角食晚飯,隨便找了一間比較近家樂坊的台式餐廳,叫小麻吉。這是一個星期五,晚上七點差不多坐滿了,幸好還有兩個位,不用等。這裡的晚市套餐都相當抵。$60 有主食A + 附餐B + 附餐C +貢丸湯+涼伴小青瓜。主食A 是飯麵類。我們點了滷肉飯和肉燥飯。 滷肉和肉燥不算太咸,幾香口。附餐B是肉類,我們點了牛腩牛筋和香酥炸排骨。牛筋很入味,很稔,牛腩就不算入味和稔了,但也不過不失。香酥炸排骨是要讚的。排骨的外層炸得很鬆脆,真的是"酥炸"的感覺(平常吃的都是像吉列的那種炸)。外層不太厚,吃完不會太膩太飽。附餐C是小食類。選了滷豬大腸撈豬耳和五味小茄子。豬大腸沒有難聞的味道,豬耳爽口,兩者都滷得很入味,不錯。五味小茄子的五味我真的吃不出來,只覺像醬油煮茄子,可以的,不太咸不太濃味。貢丸湯,沒有什麼特別,可以的,不太咸,不重味精。涼伴小青瓜,青瓜是脆口的,我略嫌太酸。但朋友覺得不錯,連我的吃清光。

滷肉飯

肉燥飯

牛腩牛筋

香酥炸排骨

滷豬大腸撈豬耳

五味小茄子

貢丸湯,沒有什麼特別,可以的,不太咸,不重味精。

貢丸湯

2018-08-03
肉燥飯
2018-08-10 115 浏览
😂一個人出街食dinner黎到旺角女人街(近H&M)個邊唔係見有facebook既谷友推介都唔會黎呢間餐廳食野今晚我食鹽酥雞+台灣腸+麻醬肉燥乾拌麵+特濃巧克力珍珠😎食完飽到我上心口😑食左超滿足既一餐😍我仲無食剩食物架😂證明呢度既食物有幾好食啦其實原本我仲想嗌多啲小食試下😂哈~台灣腸炸得好好味😍炸雞好香脆我比較重口味,我鐘意好多鹽酥粉食個鹽酥雞😎唔夠鹽酥粉可以問侍應幫我加啲落鹽酥雞上👍呢度侍應既服務值得一讚因為鹽酥雞無鹽酥味係唔好味架我杯朱古力珍珠好好味呀😍成杯飲晒👍唔駛少冰都唔會影響個杯朱古力既味道青瓜醃酸無咩特別,食左幾開胃😎貢丸紫菜湯好足料,幾好味架😍有大大粒貢丸同好多紫菜喺裡面😍麻醬同啲青瓜絲,肉燥和麵撈勻黎食真係幾夾👍超足料呀!仲有生菜添尤其是師傅俾左好多麻醬擺喺個碗裡唔怕食完一半麵已經無麻醬撈黎食👍原來呢間台式餐廳新開個零月時間眼見生意唔錯,晚飯時間仲不停入客喎😂我熱愛食台式食物黎講,呢間真係唔錯,唔收加一唔算太貴😎值得推介俾各位去試下✌
😂一個人出街食dinner黎到旺角女人街(近H&M)個邊
唔係見有facebook既谷友推介都唔會黎呢間餐廳食野
今晚我食鹽酥雞+台灣腸+麻醬肉燥乾拌麵+特濃巧克力珍珠😎

食完飽到我上心口😑
食左超滿足既一餐😍
我仲無食剩食物架😂
證明呢度既食物有幾好食啦
其實原本我仲想嗌多啲小食試下😂哈~

台灣腸炸得好好味😍
炸雞好香脆
我比較重口味,我鐘意好多鹽酥粉食個鹽酥雞😎
因為鹽酥雞無鹽酥味係唔好味架
我杯朱古力珍珠好好味呀😍成杯飲晒👍
唔駛少冰都唔會影響個杯朱古力既味道
青瓜醃酸無咩特別,食左幾開胃😎
貢丸紫菜湯好足料,幾好味架😍
有大大粒貢丸同好多紫菜喺裡面😍
尤其是師傅俾左好多麻醬擺喺個碗裡
唔怕食完一半麵已經無麻醬撈黎食👍

原來呢間台式餐廳新開個零月時間
眼見生意唔錯,晚飯時間仲不停入客喎😂

我熱愛食台式食物黎講,呢間真係唔錯,唔收加一唔算太貴😎
值得推介俾各位去試下✌

2018-08-08
  • 特濃巧克力珍珠
  • 台式小香腸
  • 肉燥乾拌麵
  • 鹽酥雞
2018-08-03 96 浏览
今晚同朋友黎旺角學樂器,時間比較早決定食左晚飯先。一向知道女人街兩邊真係好多選擇,於是係openrice search期間發現呢間新開小麻吉,就決定一試喇。同朋友一人叫左個晚飯套餐,只需要60,有個飯,餸,小食,貢丸湯同酸黃瓜,如下圖。加多5蚊可以有杯台式飲品分量十分充足,而且價格相易。貢丸湯飲唔出味精感覺。鹽酥雞同香酥排骨(其實似豬扒多,啖啖肉)都脆,乾拌麵軟硬適中而且入味,唯獨滷肉飯鹹左啲。飲品亦唔會太甜。下次會再黎

2018-07-20 594 浏览
傻婆自從上次走入女人街之後,發現原來女人街兩旁的餐廳已經越開越多、 今次走訪正正就是在社交網上發現的一間特色麵店, 可惜事與願違女人街的店鋪實在太多 、拿上地址加上電話不通的緣故、最終也搵不到手頭上之目標, 越心急越肚餓、越肚餓就越心急, 最終也決定放棄突然眼前就掃射了一間色澤甚為搶眼之店舖 、定神一看原來是食台灣食品, 二話不說就已經踏步入店內。。。店舖位置擺位其實甚為迫夾, 大門以玻璃推門形式、後面就剛剛好可以坐上客人, 可想而知位置善用的情況~店內主要是以套餐形式供應 ,每一天都大概有七至八款選擇、 例如有: 滷肉飯、 雞排飯 、滷肉鹽酥雞飯 、紅燒牛肉麵 、番茄鹽酥雞湯麵 、乾拌麵 、雞排拼小香腸飯、 番茄香酥排骨湯麵 、麻醬乾拌麵 、肉燥沙茶乾拌麵、 滷肉豬軟骨飯等……自己當日便要上一個紅燒牛肉麵HK$54. 上枱速度以午市來說都尚算很快大約五分鐘時間,枱上便以呈上熱騰騰的牛肉麵~先呷一口湯頭湯底清而不濁, 但就沒有我喜歡的辣豆瓣醬味道、 大大舊的牛肉大致約有三至四件, 烹煮得非常非常之稔身、 而且相當入味、 不過最大失望便是沒有酸菜拌上, 以一碗傳統之牛肉麵(酸菜)亦是一個

先呷一口湯頭湯底清而不濁, 但就沒有我喜歡的辣豆瓣醬味道、 大大舊的牛肉大致約有三至四件, 烹煮得非常非常之稔身、 而且相當入味、 不過最大失望便是沒有酸菜拌上, 以一碗傳統之牛肉麵(酸菜)亦是一個很重要的角色、 略為另我挑剔便是碗內硬繃繃的幾條小唐菜,無味之餘硬將整碗麵拖垮了、 (個人認為倒不如放幾件蘿白一齊烹煮又入味又香甜~)
紅燒牛肉麵

紅燒牛肉麵

麵條方面感覺似關廟麵,爽度有不過Q韌度略為欠奉~

珍珠奶茶飲膩了, 倒想飲杯熱奶茶、 送上眼前便是完完全全的港式奶茶口味,還是要杯(奶精)飲品較合意?
奶茶

整體來說當日的紅燒牛肉麵 ,如果以主角牛肉來說絕對是合格、 不過湯底以及麵條 個人就覺得還有進步空間, 論以女人街上絕對已可收貨!
2018-07-06 372 浏览
見最近係女人街新開左台式餐廳,lunch時間約埋約個同事去新嘗試,睇睇佢會唔會成為另一間午餐新飯堂。我地去到既時間啱啱過左2點半,唔算太多人,落左單之後都唔洗等好耐。我自己試左個小麻吉鹵肉黃金雞排飯,加一杯熱胚芽奶茶。一上枱塊雞排完全吸引晒所有人既視線,雞排既面積仲有過旁邊既白飯,另外仲有一啲拌菜,睇落個飯好豐富。整體上個餐都唔錯,不過食到尾聲時,就稍為覺得個雞排有點兒膩,大家都未能食得晒,如果配菜果啲份量多返少少,中和一些可能感覺會更好
見最近係女人街新開左台式餐廳,
lunch時間約埋約個同事去新嘗試,
睇睇佢會唔會成為另一間午餐新飯堂。

我地去到既時間啱啱過左2點半,
唔算太多人,落左單之後都唔洗等好耐。
我自己試左個小麻吉鹵肉黃金雞排飯,
加一杯熱胚芽奶茶。

一上枱塊雞排完全吸引晒所有人既視線,
雞排既面積仲有過旁邊既白飯,
另外仲有一啲拌菜,睇落個飯好豐富。

整體上個餐都唔錯,
不過食到尾聲時,
就稍為覺得個雞排有點兒膩,
大家都未能食得晒,
如果配菜果啲份量多返少少,
中和一些可能感覺會更好

2018-07-02