1️⃣ 石鍋玉子滷牛肉飯滷肉飯食過,石鍋拌飯都食過,但滷牛肉飯仲要用石鍋上就真係未試過啦!比起平時食開嘅滷肉飯,滷牛肉飯嘅牛肉粒粒無咁油,牛肉味都好出,我好欣賞佢有跟埋煲仔飯甜豉油,撈埋啲配菜一齊食係有驚喜嘅!重點黎啦!!呢個石鍋飯係有飯焦架!!!香港有幾多人可以抵抗飯焦嘅魅力??!熱辣辣,又脆卜卜,加埋滷牛肉嘅油,香到不得了!呢底飯焦真係要搶住食!小貼士,記住睇”火”🤔🤔 石鍋好很熱,太耐唔理個底,有機會會燶!同埋慢慢食… 我食得太快咬親條脷😞😞😞😞 2️⃣ 鹽酥雞配肉燥乾拌麵呢個定食好抵食!!有湯,漬物,飯麵,主食,小食,5樣野都係60幾蚊起。除左湯之外,其他4樣野都可以自由組合。我揀左小黃瓜,辣味鹽酥雞,肉燥亁拌麵同台灣腸。鹽酥雞新鮮炸起,好香!乾拌麵煮得啱啱好,我都影左一陣相先撈佢,但佢都唔會癡埋一pat,食嘅時候都係”根根分明”😂😂 亦唔會太乾。台灣腸就符合期望,腸衣咬落去好脆卜卜,雖然佢切片上,無左爆汁嘅效果,但腸仔嘅油份好足,唔會有乾爭爭嘅感覺~ 甜甜地好好食!3️⃣胚芽珍珠奶茶,烏梅汁餐飲加12蚊轉左胚芽珍珠奶,茶底唔算好甜,但茶味都幾香。不過飲完真係好飽😂😂 烏梅汁係送嘅,甜甜酸
1️⃣ 石鍋玉子滷牛肉飯

石鍋玉子滷牛肉飯

2️⃣ 鹽酥雞配肉燥乾拌麵

3️⃣胚芽珍珠奶茶,烏梅汁

烏梅汁係送嘅,甜甜酸酸好開胃。呢間餐廳嘅野食份量都幾大份,呢杯烏梅汁真係揀得好啱… 冇佢都食唔哂啲飯~

4️⃣ 飯焦啊!!!!!!😍😍😍😍
(記得睇”火”, 燶左冇得食…….)

飯焦😂😂

5️⃣ 見到啲壁畫,我好想去台灣🥲🥲🥲🥲

其實我好鍾意食滷肉飯同埋韓式石鍋拌飯,之前都無諗過佢地可以溝埋做瀨尿牛丸… 試過之後真心覺得正!因為佢係落甜豉油,我覺得佢似滷肉煲仔飯嘅感覺多啲,你可以想像到嘅香,甜,脆都可以喺呢煲野度搵到!

無得去台灣,黎呢度食台灣野,打個卡都可以解一解思鄉之情~
2022-01-27
午餐
石鍋玉子滷牛肉飯
飯焦😂😂
石鍋玉子照燒豚肉飯 ($72)石鍋飯同煲仔飯一樣,無飯焦就不如唔好食~依到嘅飯焦色澤金黃又脆卜卜,加上佈滿蛋液嘅米飯,成為石鍋飯嘅精髓所在。配料方面,主角豚肉肥瘦比例大概7:3,瘦肉肉質唔會太過乾身,醃料亦無掩蓋豚肉本身味道。另外有菠菜、秋葵、芽菜、紅蘿蔔做搭配,令人有種食緊韓國菜嘅錯覺~石鍋飯本身無加添醬汁,適合食得清淡、非重口味人類。.石鍋飯食到最後都保持熱辣辣,而且份量比一般飯類餐點多,絕對飽肚,女食客/小鳥胃食客黎到可以考慮叫少飯。.最有驚喜嘅係台灣腸(定食套餐+$11),表面有蜜糖,表皮口感焦脆,內裡肉質挺身,一份有四件,抵食之餘送飯一流。另外鹽酥雞係套餐已包含在內(亦有其他小食供選擇),大大份而且炸皮脆薄,略嫌肉質乾身咗些少。.❍ 用餐提示❋ 用餐時間為60分鐘.❍ 𝐭𝐨𝐝𝐚𝐲’𝐬 𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫石鍋玉子照燒豚肉飯 ($72)餐點味道 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡抵食指數 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎店舖環境 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡用餐體驗 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡適合場景 | 休閒用餐
石鍋玉子照燒豚肉飯 ($72)

❍ 用餐提示
❋ 用餐時間為60分鐘
❍ 𝐭𝐨𝐝𝐚𝐲’𝐬 𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫
石鍋玉子照燒豚肉飯 ($72)
餐點味道 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡
抵食指數 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎
店舖環境 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
用餐體驗 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡
適合場景 | 休閒用餐
好耐無行旺角,發現原來通菜街開多咗好多食肆,平時俾啲擋口遮住都唔覺,行行下就見到呢間小麻吉滷肉飯,套餐全部都只係大約$65,又多選擇,幾抵食!😉自選台灣定食套餐🍱 每項目各選一份:1.飯麵類 2.主食類 3.小食類而每份套餐都包括紫菜貢丸湯及涼拌小黃瓜一份,紫菜貢丸湯偏濃味,貢丸幾爽口彈牙,涼拌黃瓜酸酸地,爽脆開胃!😙👍1. 🐷滷肉飯滷肉味道幾香濃,調得剛剛好,唔會太多肥肉,唔怕肥膩~怕肥人士表示幾滿意😌🙋豬皮碎食落幾滑腍,層次豐富,送飯一流!😎👍 仲用咗珍珠米,幾好咬口!😙2. 🐣鹽酥雞食落外層幾脆口,肉質比較紮實,炸漿唔會過厚,炸得幾脆身,又唔會油淋淋,外層灑上椒鹽粉,幾惹味!3. 🍆五味茄子茄子煮得微微軟腍,配上五味醬,酸甜味中帶點微辣,茄子上再灑上木魚片,令本來偏淡嘅茄子,帶出當中嘅鮮味😋👍4. 珍珠奶茶 奶茶正常發揮,珍珠口感煙韌彈牙,QQ幾有咬口!😜

自選台灣定食套餐🍱

1. 🐷滷肉飯

2. 🐣鹽酥雞

3. 🍆五味茄子

4. 珍珠奶茶
奶茶正常發揮,珍珠口感煙韌彈牙,QQ幾有咬口!😜

2021-12-20
  • 晚市套餐
2022-01-21 28 浏览
呢幾年因為疫情去唔到旅行😮‍💨連近近地嘅台灣都去唔到,所以有時心思思都想食返吓啲台灣菜安慰吓自己個臟腑🤰🏻呢間台灣餐廳唔單止有台式滷肉飯,仲mix埋韓式石頭鍋飯,又幾得意,好似帶你去完台灣又順便去埋韓國咁🌝石鍋玉子滷肉飯 $68石頭鍋飯要等大約15分鐘到啦,真係新鮮熱辣辣上枱,大家見到幅圖噴哂煙都知咩事😂而石頭鍋飯嘅份量超級大,足夠兩個女仔share黎食,不過🤰🏻咁大食梗係冇咁做個飯仲好似韓式什錦鍋飯咁,有好多五顏六色嘅配菜,感覺上即刻健康咗🤩撈勻晒一齊食感覺好滿足,而主角滷肉啲肥豬肉係最正,入口即溶好😈而且入味得黎唔會過鹹,食完都冇口渴(重點✨)🌝台灣定食(包漬物+飯麵+主食+小食)$65+$5勁抵食,勁多選擇(有啲小食要+$)🤰🏻揀咗:涼拌小王瓜+肉燥湯麵+原味脆香雞翼+滷豬耳小王瓜同滷豬耳係🤰🏻最愛,小王瓜唔係平時食爽口嗰種🤣係煮熟咗,吸哂酸酸甜甜嘅汁,有驚喜到✨然而滷豬耳最欣賞嘅地方係冇豬腥味又好乾淨,處理得幾好,而且唔太肥,唔會條條都咬橡筋咁,終於有譚仔以外嘅靚豬耳選擇🥲而炸雞翼都有三隻大大隻,唔會太油,炸得幾脆卜卜,唔錯👍🏽🌝烏梅汁+胚芽芋香牛奶(+15)烏梅汁又係好大杯🤣
呢幾年因為疫情去唔到旅行😮‍💨
連近近地嘅台灣都去唔到,
所以有時心思思都想食返吓啲台灣菜
安慰吓自己個臟腑🤰🏻
呢間台灣餐廳唔單止有台式滷肉飯,
仲mix埋韓式石頭鍋飯,
又幾得意,
好似帶你去完台灣又順便去埋韓國咁

🌝石鍋玉子滷肉飯 $68
石頭鍋飯要等大約15分鐘到啦,
真係新鮮熱辣辣上枱,
大家見到幅圖噴哂煙都知咩事😂
而石頭鍋飯嘅份量超級大,
足夠兩個女仔share黎食,
不過🤰🏻咁大食梗係冇咁做
個飯仲好似韓式什錦鍋飯咁,
有好多五顏六色嘅配菜,
感覺上即刻健康咗🤩
撈勻晒一齊食感覺好滿足,
而主角滷肉啲肥豬肉係最正,
入口即溶好😈
而且入味得黎唔會過鹹,
食完都冇口渴(重點✨)

🌝台灣定食(包漬物+飯麵+主食+小食)$65+$5
勁抵食,勁多選擇(有啲小食要+$)
🤰🏻揀咗:
涼拌小王瓜+肉燥湯麵+原味脆香雞翼+滷豬耳
小王瓜同滷豬耳係🤰🏻最愛,
小王瓜唔係平時食爽口嗰種🤣
係煮熟咗,吸哂酸酸甜甜嘅汁,
有驚喜到✨
然而滷豬耳最欣賞嘅地方係冇豬腥味又好乾淨,
處理得幾好,
而且唔太肥,唔會條條都咬橡筋咁,
終於有譚仔以外嘅靚豬耳選擇🥲
炸雞翼都有三隻大大隻,
唔會太油,炸得幾脆卜卜,唔錯👍🏽

🌝烏梅汁+胚芽芋香牛奶(+15)
烏梅汁又係好大杯🤣
而且酸酸甜甜好開胃👍🏽
而胚芽芋香牛奶配搭絕對無伏,
芋頭味都幾香濃👍🏽

p.s.呢度仲有推出一啲滷肉燥快煮包,
方便疫情下唔想出街嘅懶人,
🤰🏻都係懶人,所以都買咗兩包返去,
有興趣嘅懶人都可以試吓
  • 滷肉飯
2022-01-09 446 浏览
好耐冇食台灣菜啦,去開旺角就去左食小麻吉😛今次係第二次幫襯😋覺得佢啲野食又抵又好食,所以值得再黎😙🥢石鍋玉子滷肉飯 $68平時都係食開韓式石鍋飯,而呢間台灣餐廳係有台式石鍋飯食🤤超有特色🤩每邊都有好多材料,有芽菜、滷肉、蘿蔔絲、豆苗、秋葵,五顏六色😍賣相超吸引,上菜到食緊個時仲係熱辣辣,好岩冬天暖住肚食😙 滷肉味濃郁,撈飯食一流😍🥢鹽酥雞肉操牛湯面定食 $74定食包好多野,有漬物、湯麵、主食、紫菜湯、同一款小食🤤🤤滿足我幾個願望😛鹽酥雞份量好多😻有成7-8大件👍🏻炸到非常香脆,好香椒鹽味道🥳啲面都好彈牙☺️牛湯底鮮甜唔油膩😜另外紫菜湯真係好好飲,天然味道,唔重味精😚最驚喜係個湯有好多紫菜😍多左好多口感😝而麻辣豬耳,具有豐富蛋白質,軟熟嫩滑,超有口感😚😚🥛芋香牛奶+茉香奶綠餐飲我地都加左$12飲芋香牛奶特飲同$9茉香奶綠😋香芋香味十足,香醇牛奶味;茉香奶綠亦都清甜涼爽,消除油膩感😌佢既滷肉實在太好食,忍唔住買左兩包快煮包返屋企自己煮熱黎食,而家冇晚市堂食,快煮包真係居家必備☺️☺️😆

🥢石鍋玉子滷肉飯 $68

🥢鹽酥雞肉操牛湯面定食 $74

🥛芋香牛奶+茉香奶綠
  • 鹽酥雞
2021-12-22 61 浏览
係女人街有好多選擇~想食台灣滷肉飯行左入去小麻吉😋自帶仙氣石鍋玉子豚肉拌飯HK$72依個天氣就最岩~ 熱辣辣~食完個身即係暖笠笠~份量對得住價錢👍台灣自選定食(HK$65up)男朋友揀左個黃金雞扒配台灣蒜味香腸配肉燥拌面🍝 雞扒粉漿控制剛剛好, 唔會厚到漿口, 唔會太多肥👍 小店黎講份量絕對唔少~ 價錢又大眾~ 夠平夠抵食👍係間得閒行過唔可以錯過既小店佢另外仲有d 即食肉燥餸包🙊等我留番食完先再出post😆😂😋
係女人街有好多選擇~想食台灣滷肉飯行左入去小麻吉😋

台灣自選定食(HK$65up)

掛住台灣風味但又遲遲未開關,邊度有平靚正嘅台灣味,今日就帶你黎旺角食台灣野啦❤️小麻吉地點都幾易搵,就係油麻地地鐵站A出口行2分鐘左右,係女人街嘅內街入面,坐位比較密但都坐得舒服😌一坐低就有人招呼,態度亦都好親切友善👍🏻同男朋友一人揀左一個餐,佢叫左個台灣定食-肉燥乾拌麵,加錢叫左杯香芋鮮奶,我就叫左個石鍋玉子滷肉飯❤️跟餐仲有烏梅汁送添☺️▶️ 台灣定食-肉燥乾拌麵哩個定食非常之咁豐富,亦都勁多款揀,首先有漬物啦,跟住揀飯麵啦,之前仲有主食同小食,真係超級抵食🔥漬物揀左蕃茄仔,好甜;飯麵揀左肉燥乾拌麵,肉燥好足料,拌麵彈牙;主食揀左鹽酥雞,香口酥脆,肉汁豐富;小食揀左滷豬腸,非常入味👍🏻仲要有碗紫菜湯😌真係好抵好飽肚▶️ 石鍋玉子滷肉飯上枱嘅時候職員會好細心提醒你唔係「Hi」到個煲因為會好熱,石鍋配料真係好多,有芽菜,豆苗,蘿蔔絲,秋葵,顏色好豐富仲好健康❤️ 滷肉味道好濃,加埋蛋一齊撈飯好好味😋仲有少少飯焦添👍🏻超正!份量仲好足啊,我一個人係食唔哂囉😂▶️ 香芋鮮奶香芋味好香,奶味都好濃👍🏻讚❤️▶️ 烏梅汁男朋友話好飲👍🏻梅味夠臨走前見到佢地有樣野叫「快煮包」,好岩我平時帶飯喎,仲有折添😌所以就買

▶️ 台灣定食-肉燥乾拌麵

▶️ 石鍋玉子滷肉飯

▶️ 香芋鮮奶
香芋味好香,奶味都好濃👍🏻讚❤️

▶️ 烏梅汁
男朋友話好飲👍🏻梅味夠

臨走前見到佢地有樣野叫「快煮包」,好岩我平時帶飯喎,仲有折添😌所以就買左兩包試下啦~
2021-12-21 57 浏览
:由於冇得去旅行 太想念台灣既美食間唔中都會搵台灣菜食今次經過旺角呢間小店 味道不錯/台灣定食//漬物、飯麵、主食、小食▫️涼拌小王瓜🥒▫️麻辣滷肉飯滷肉飯就食得多 但第一次食麻辣味 估唔到非常夾好餸飯 食落有輕微麻辣但唔會搶走滷水味 肉切到細細舊好入味 ▫️蜂蜜芥末鹽酥雞雞件以瘦肉為主但唔會鞋口 唔會好厚粉 份量都幾多▫️台灣小香腸係家鄉的味道 外皮幾脆 /紅燒牛肉麵//好足料牛肉大大舊 麵條軟硬適中 湯底清清地 飲哂都唔口渴

由於冇得去旅行 太想念台灣既美食
間唔中都會搵台灣菜食
今次經過旺角呢間小店 味道不錯

/台灣定食//
漬物、飯麵、主食、小食
▫️涼拌小王瓜🥒
係家鄉的味道 外皮幾脆

/紅燒牛肉麵//
好足料牛肉大大舊 麵條軟硬適中 湯底清清地 飲哂都唔口渴

2021-12-16 48 浏览
收工太攰真係想第一時間返屋企,今餐試用小麻吉快煮包,比想像中極速搞掂。返到屋企用熱水坐熱快煮包,5分鐘煮熟個米粉,撈埋牛肉燥即刻食得。濃淡按個人口味,想濃味啲就加多幾羹。每包牛肉燥有二人份量,牛肉既份量都幾多,撈完米粉仲有好多淨,開多左個豆腐,將牛肉燥鋪上豆腐面又食得,成個豆腐即時變得好惹味,唔會淡茂茂,而且令豆腐增加左啲口感。除咗牛肉燥,仲有豬肉燥,試左用黎撈公仔麵🍜,跟手烚左好多菜心,補充下膳食纖維。將豬肉燥鋪上啲菜度,好快又食得,完全唔需要其他調味。豬肉燥比牛肉燥鹹少少,可以落少啲。整體黎講都幾方便易整,屋企整台灣菜變得好容易‼️牛肉燥同豬肉燥都係由香港製造,有效期有4個月左右,擺冰箱就ok。可以買多兩包看下門口。

2021-12-15 29 浏览
👬👭🏽《小麻吉滷肉飯》已經足足兩年沒有旅行🧳了,有時行經d台式食店,都會好掛住滷肉飯🍚、台灣燒香腸、珍珠奶茶🧋同夜市d仙草奶凍喔🥺!今日行經旺角女人街,見到一間打正旗號專做台灣滷肉飯🍚的,又石鍋又仙草奶凍咁!口水已經不停分泌中,唔係唔入去呀嘛😝🤣!▪️▫️▪️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◽️▫️◾️◾️🟣 石鍋玉子照燒豚肉飯 HK$72 配:珍珠阿薩姆紅茶 +HK$3🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸石鍋上枱香噴噴熱辣辣🔥!餸菜材料十分豐富!大量嘅燒豚肉🐷、芽菜、菠菜🥬、紅蘿蔔絲🥕、秋葵,加上一隻生雞蛋🥚在中央,滿滿的覆蓋整個石鍋飯面😍🤩!小編至鍾意全部撈埋一齊食❤️,又熱又香,味道多但好夾🤩👍🏻!因為石鍋夠熱🔥,令石鍋飯底起到焦香的鍋巴!飯粒超讚👍🏻,有飯香又粒粒分明😋👍🏻!🟣 台灣自選定食(自選系列) HK$75漬物:涼拌小黃瓜熱湯:紫菜湯飯麵:肉操麻辣擔擔面主食:鹽酥雞小食:台灣小香腸飲品:凍珍珠百香綠茶🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸一盤定食齊曬上枱,睇落真係幾多嘢食!小黃瓜🥒夠爽口入味😋!紫菜湯熱騰騰好暖胃🤗!肉操麻辣擔擔面用嘅係台灣粗麵,煮得麵質軟硬適中👍🏻,掛湯掛肉燥😋!肉燥煮得很到位到味👍🏻,而且好香,
👬👭🏽

主食:鹽酥雞
小食:台灣小香腸
飲品:凍珍珠百香綠茶
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
肉燥煮得很到位到味👍🏻,而且好香,配合埋麻辣嘅香、擔擔麵嘅濃,即刻引起食慾!
鹽酥雞和台灣小香腸,份量多!鹽酥雞有成7⃣️-8⃣️件,很騷香;小香腸有4⃣️個半條。2⃣️樣都非常惹味香口😋👍🏻!

🟣 台灣甜點小確幸 (套餐優惠)
珍珠紅豆仙草凍 +HK$6 x2
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
超抵食必點Item!HK$6/ 1⃣️碗抵到一個點!廚師好醒,除咗珍珠、紅豆、仙草奶凍之外,再加上脆香花生🥜!提昇曬整碗甜品嘅口感!

▪️▫️▪️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◽️▫️◾️◾️

🍜 小麻吉滷肉飯
📌 旺角通菜街2A-2P號C號鋪鴻光大廈A座

#SofoodSogoodsochill #小麻吉滷肉飯 #給你窮遊台灣好味道 #香港美食 #香港美食指南 #好食 #美食 #美食攝影 #食 #食事記錄 #Hongkongfood #hkfoodie #hongkong #foodblogger #hkfoodblogger #hk #foodtherapy #hkfood #foodiesinternationalchat #eat #eateateat #eating #eatright #explorehongkong #eatinggood #eatwellbewell #openrice #eatgoodfeelgood #eatgoodfood

2021-12-03 105 浏览
旺角通菜街絕對係美食薈萃之地,諗唔到食咩好係呢度行番轉一定搵到好食既🥰今次就黎左食呢間小麻吉滷肉飯,坦白講已經見過佢好多次,但係次次都比其他野食吸引左去左其他餐廳食。今次終於一試呢間既滷肉飯!菜單既套餐$65起就有,有漬物、飯麵、主食、湯同埋小食,好抵食!  1⃣️涼拌小王瓜 + 甘香滷肉飯 + 鹽酥雞+ 青菜($65)選擇好多!漬物小王瓜酸酸甜甜而且好爽脆,食落好開胃!滷肉飯肥瘦位一半半,味道夠而且入口即溶😍另外鹽酥雞炸粉薄脆,好有夜市風味🤤份量仲要好多添。小食諗住健康啲要青菜,簡左䓤油調味,幾好食😌仲有碗紫菜湯飲添😍成餐好豐富。  2⃣️涼拌小王瓜 + 肉燥乾拌麵 + 鹽酥雞+ 青菜($68)除左飯麵既選擇唔同之外,其他野都同上面既一樣。個人鐘意滷肉飯多過肉燥乾拌麵。乾拌麵麵質煙韌有彈性,有啲肉燥撈埋食唔錯😋不過覺得個拌麵既汁同預期既唔同,有啲甜甜地。

鹽酥雞
滷肉飯
鹽酥雞
滷肉飯
2021-12-02 304 浏览
麻吉係台語係友好既兄弟,即係buddy咁解,寓意滷肉飯係食客既buddy,呢個意思幾warm~ 裝修光猛,牆身痴左有台灣夜市同101大樓既牆紙,幾有feel~ staff既態度同服務都幾好,野食方面質素唔錯,而且份量多都幾抵食😜 如果想感受下台灣風味都可以黎試下☺️(5 😍 係滿分,🤩係半分)台灣定食 - $65:a) 漬物:醃漬小蕃茄🍅 (好味指數:😍😍😍😍)蕃茄仔依然爽脆多汁,另外再多一份酸甜冰涼,感覺更加清新,作為前菜開下胃唔錯~ 可以再醃耐啲就更加好~b) 飯類:肉燥乾拌麵🐷🍜 +$3 (好味指數:😍😍😍😍)肉燥係用豬肉🐷、豉油同台灣既紅葱頭,落鍋爆炒收汁而成,而因為用左收汁既方式煮,口感比較挺身紮實又唔會鞋,肉味幾濃郁,用既豬肉🐷肥瘦適中唔會好油~ 加上啲汁惹味,所以撈起個麵幾好食😋粗麵食落有韌度,Q彈爽滑,真係唔錯~ 肉燥可以多啲就更加好啦😜c) 主食:蜂蜜芥末鹽酥雞🍯🔥🐥 +$5 (好味指數:😍😍😍😍)呢種口味幾特別,有啲韓國🇰🇷炸雞🍗既feel,估唔到喺傳統既台式鹽酥雞口味上面都可以有耳目一新既感覺,除左依然感受到鹽酥雞🐥獨有既椒鹽🧂風味,外表金黃色,放耐左之後外皮

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

台灣定食 - $65:
a) 漬物:醃漬小蕃茄🍅 (好味指數:😍😍😍😍)

b) 飯類:肉燥乾拌麵🐷🍜 +$3 (好味指數:😍😍😍😍)

呢種口味幾特別,有啲韓國🇰🇷炸雞🍗既feel,估唔到喺傳統既台式鹽酥雞口味上面都可以有耳目一新既感覺,除左依然感受到鹽酥雞🐥獨有既椒鹽🧂風味,外表金黃色,放耐左之後外皮仍然酥脆同埋多汁,應該因為鹹酥雞🐥係用左濕粉醃製再加兩次回鑊炸,令外表酥脆之餘比起美式炸雞🍗更加持久咁鎖住香氣同水分,雞肉🐥嫩滑多汁~ 配埋蜂蜜芥末醬🍯,有蜜糖🍯既芬芳香甜,加埋mustard有少少嗆既feel,二者比例啱啱好,酸酸甜甜幾開胃,減少食炸雞🍗油膩既感覺

d) 小食:台灣小香腸🥓 +$6 (好味指數:😍😍😍😍)
肥瘦適中,但係咬落又帶有啲油香同鮮嫩既肉汁,有肉味🐷,唔會一味靠調味料同多粉,質地比較厚實有咬口,同臘腸有啲似不過無咁硬,同埋味道甜甜地就無咁鹹,加上表面有烤過🔥,會更加香口啲,向來小編都鍾意食台灣既香腸🥰

石鍋玉子照燒豚肉飯 🥚🔥🐷🍚 - $72 (好味指數:😍😍😍🤩)
呢個飯似平時食既韓式石鍋飯咁,混合埋台灣既元素就變左fusion飯😂 呢個一樣有好多料ga,除左主角豚肉🐷同蛋🥚之外,仲有菠菜🥬、紅蘿蔔🥕、芽菜同秋葵,口感豐富啲,集軟腍同爽口於一身~ 豚肉🐷係薄切既,唔會過肥,有燒過🔥所以再香口啲,配埋蛋汁🥚就更加滑~ 個飯🍚撈起仲有啲飯焦,幾卜卜脆又唔燶,如果燒汁再多啲就更加好~

珍珠紅豆仙草凍 ⚫️🔴 +$6 (好味指數:😍😍😍🤩)
呢個係叫完套餐加既細甜品,就係加6蚊~ 都有幾多料,有花生🥜、珍珠⚫️、紅豆🔴、仙草凍同埋花奶,集香脆同煙韌於一身,珍珠⚫️比較細粒,容易咬啲之餘依然Q彈,紅豆🔴香甜,仙草凍因為有木薯粉,口感比較煙韌,清甜爽口~ 如果有埋芋圓同埋少啲珍珠⚫️就更加豐富啦~

冬瓜茶 (好味指數:😍😍😍🤩)
醇和甘甜,味道清清地~

凍珍珠茉香奶綠 ⚫️🥛🍵 +$12 (好味指數:😍😍😍🤩)
向來鍾意飲奶綠多過用紅茶整既奶茶😜 綠茶🍵既清香帶啲回甘,mix埋奶香,味道和諧又清新~

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍
2021-12-01 43 浏览
見到石鍋飯唔通今餐食韓國菜😝?唔係呀!台灣菜都可以食石鍋飯!通菜街中嘅「小麻吉」,一入門就見到色彩繽紛嘅壁畫,特式台灣菜式樣樣精,最啱同你嘅麻吉一齊嚟食啦👯‍♀️————————————————👅紅燒牛筋腩湯麵($75)🔸 紅燒湯頭濃厚,大大舊牛肉同牛筋,食肉獸會好滿足!個人鍾意有勁道嘅麵條🍜,加埋生菜營養均衡👅石鍋玉子照燒豚肉飯($72)🔸豐富配菜包括青菜、豆芽、蘿蔔絲、秋葵同豬肉片,淋上燒汁就滋滋作響🥄,鍋底結成一塊塊脆飯焦,注意石鍋好熱,小心燙手啊👅凍胚芽奶茶(跟餐+$9)🔸胚芽口感似麥片🌾,連奶茶都有啲麥味添.👅凍珍珠蜂蜜紅茶(跟餐+$12)🔸 蜂蜜清甜,紅茶濃厚🍂,珍珠質感偏軟———————————————— 🚩總結:旺角中嘅台灣味———————————————— 🌟注意:製作需時10至15分鐘————————————————📍 小麻吉滷肉飯地址︰旺角通菜街2A-2P鴻光大廈地下2C號舖.🗺地區:#bem旺角📥分類:#bem台灣菜💰人均消費:#bem_51至100蚊

————————————————
👅紅燒牛筋腩湯麵($75)

👅石鍋玉子照燒豚肉飯($72)

👅凍胚芽奶茶(跟餐+$9)
🔸胚芽口感似麥片🌾,連奶茶都有啲麥味添
👅凍珍珠蜂蜜紅茶(跟餐+$12)
🔸 蜂蜜清甜,紅茶濃厚🍂,珍珠質感偏軟

🚩總結:旺角中嘅台灣味

🌟注意:製作需時10至15分鐘
📍 小麻吉滷肉飯
地址︰旺角通菜街2A-2P鴻光大廈地下2C號舖
🗺地區:#bem旺角
📥分類:#bem台灣菜
💰人均消費:#bem_51至100蚊
2021-11-29 42 浏览
西泮菜街近油麻地方向 滿佈美食店❤️今次同朋友隨機揀左間台灣菜😋 性價比唔錯喔石鍋玉子豬肉燥飯 $68大大碗👍🏻 肉燥好夠味 當時掙扎要牛肉燥定豬肉燥 都係來個正宗的豬肉燥😂最滿意係配上好多蔬菜😌有時台灣菜就係菜太少 感覺唔夠平衡 跟餐的烏梅汁 大杯又好有台灣味😘台灣定食 $65+ (扺食之選👍🏻👍🏻)一上枱見到好多碟都覺得好豐盛!肉燥蕃茄湯麵 濃郁嘅蕃茄味 麵量又足!+蜂蜜芥末炸豬扒 個醬汁好好味😋+ 五味小茄子 員工推薦!酸酸甜甜 女士最愛仲有小蕃茄前菜,湯同飲品 男士都夠飽!臨走見到快煮包有折扣就買左兩包 可以比家中大帝試下兼我自己有時可以偷個懶😂😂 推薦兼回頭👍🏻👍🏻
西泮菜街近油麻地方向 滿佈美食店❤️
今次同朋友隨機揀左間台灣菜😋 性價比唔錯喔

石鍋玉子豬肉燥飯 $68
最滿意係配上好多蔬菜😌有時台灣菜就係菜太少 感覺唔夠平衡
跟餐的烏梅汁 大杯又好有台灣味😘

台灣定食 $65+ (扺食之選👍🏻👍🏻)
一上枱見到好多碟都覺得好豐盛!

肉燥蕃茄湯麵 濃郁嘅蕃茄味 麵量又足!
+蜂蜜芥末炸豬扒 個醬汁好好味😋
+ 五味小茄子 員工推薦!酸酸甜甜 女士最愛
仲有小蕃茄前菜,湯同飲品 男士都夠飽!

推薦兼回頭👍🏻👍🏻
2021-11-24 45 浏览
上次去旺角小店小麻吉滷肉飯,覺得佢嘅滷肉好好味,就買左一d快煮包番屋企整滷肉飯同滷肉燙青菜🤭。♥️甘香滷肉快煮包(二人份200克)係真空包裝,已經調好味道,豬肉係半肥瘦嘅,食用期限有4個月左右,未用時擺嚮雪櫃冰格就得。食用方法: 好方便,鍋內放入半煲水加熱至滾,然後將成個快煮包放入水中加熱10-15分鐘。♥️滷肉燙青菜加熱快煮包時,將菠菜苗用油鹽水滾兩分鐘,然後將滷肉倒嚮菠菜苗上面。♥️滷肉飯加蛋屋企人喜歡食糙米,糙米一般纖維較多而且較硬,好容易有鞋口嘅感覺。淋上滷肉大大提升美味度,滷肉汁完全滲入飯粒間🤩,而且肥瘦相間嘅豬肉令糙米食落唔鞋口之餘口感非常煙韌。加埋粒煎蛋就大滿足☺️。

♥️甘香滷肉快煮包(二人份200克)

♥️滷肉燙青菜

♥️滷肉飯加蛋