餐厅: 小魚兒 (金馬大廈)
资讯:

2023-03-07 62 浏览
想食傳統烤魚又點少得呢間位於尖沙咀金馬倫道嘅小魚兒餐廳,不論係烤魚種類定係烤魚口味都有好多選擇,更有雞煲或其他川菜,而且仲有賣打卡必點既倒插啤酒特飲、生啤、日本清酒等等,啱晒一班朋友嚟小聚😎今次點了肉質細嫩既海鱸魚 $308,經烤煮過既魚皮香脆帶有碳火風味,而魚肉收緊令口感更厚實,上菜後再慢火煮至全熟,更好吸入湯底口味😍由於湯底加入原隻蒜粒同大量蒜蓉,蒜味濃郁,超級惹味🤤甜品仲有近年超興嘅炸雙皮奶 $43,即叫即炸,入面超嫩滑,加入左紅豆好驚喜,而表面灑上黑芝麻粒令香氣倍增😛

• 海鱸魚
  • 炸雙皮奶
2023-03-06 69 浏览
佢個風味烤魚都幾有特色,🌶首先第1步,我哋可以揀烤魚嘅種類,佢有三款。跟住就可以揀烤魚嘅口味,🐟今次我哋試咗下佢特色嘅鮮九葉花椒bb豆花。🔥因為有豆花,可以用豆腐吸收魚肉獨特嘅湯汁,💗而且加上青綠色的花椒,真係好吸引。我哋揀咗中辣+中麻,覺得個味道啱啱好。唔會驚太辣🥵又有香辣嘅味道。面頭嘅配料都好多,🧅有紫洋蔥圈,香菜同埋新鮮花椒等等,因為唔係乾嘅嗰種,🥢所以味道更加香,😙更加出。

2023-02-26 72 浏览
今日就約左個好耐冇見的朋友一齊去尖沙咀食飯,朋友提議想食烤魚,就比我諗起之前來過的「小魚兒」食下烤魚煲啦🐠⋯⋯一如以往「小魚兒」都係好多人好彩我地重一張枱係吉的,遲少少入嚟就要等位啦。麻辣雞煲今次我地就唔食烤魚改食雞煲,咁我哋就揀咗少少辣,雞肉肉質鮮嫩,同埋好入味。燒茄子茄子面上勁多蒜蓉,燒得非常香口,我平時呢就唔係咁鍾意食茄子,但呢個燒茄子真係好好味。椒鹽魷魚鬚呢個係下酒嘅好餸菜,外被炸得香脆,配埋炸🧄蒜蓉一齊食真係甘香可口

麻辣雞煲

燒茄子

椒鹽魷魚鬚
2023-02-23 58 浏览
😍食烤魚梗係去#小魚兒🐟 碳火風味烤魚步驟一 先選烤魚種類步驟二 再選烤魚口味鮮九菜花椒BB豆花~海鱸魚(肉細線,厚實)烤魚一上枱,我同媽媽見到都「嘩」一聲。因為條魚非常大條。我哋兩個即刻打消左😅冇乜嘢再叫其他火鍋配料嘅念頭😂😂超愛芫荽嘅我見到盤入邊既芫荽我個仔☘️已經雙眼發光🤩。再加上魚面舖上滿滿辣椒🌶️新鮮青花椒,蒜蓉 。一邊滾已經香氣撲鼻,好想食🤤等咗3分鐘之後終於滾起可以😌,魚肉非常厚身,啖啖肉又新鮮滑溜。墊底仲有青瓜🥒豆腐,QQ既粉皮。全部配料索哂魚湯同麻辣醬汁,食到我又辣又刺激非常開胃,唔覺唔覺就成條魚清晒。今次選擇小辣中麻口味,媽媽覺得啱啱好👍再配埋一杯你都唔知點樣覆佢好🍹青檸梳打,🥤竹蔗茅根水🧊下火清熱氣,下次又可以再食過啦!哈哈哈😆
😍食烤魚梗係去#小魚兒🐟

碳火風味烤魚
步驟一 先選烤魚種類
步驟二 再選烤魚口味

鮮九菜花椒BB豆花~海鱸魚(肉細線,厚實)

烤魚一上枱,我同媽媽見到都「嘩」一聲。

今次選擇小辣中麻口味,媽媽覺得啱啱好👍

• 鮮九菜花椒BB豆花~海鱸魚
2023-02-23 36 浏览
Order 左老壇酸菜魚: 小辣,小麻1. 盧魚: 唔鮮,似急凍魚2. 湯底: 超咸,我自己直接加2 支枱面清水!返到屋企再灌左三杯水,無酸味!3. 配菜份量: 芽菜正常,寛粉4-5 條仔,木耳3 朵,芫西一束,青瓜每隻角一片共4 片,咸菜一堆(其實典解唔係酸菜?),豆腐幾片!4. 服務有禮5. 酒水: 徧貴,$68 起
Order 左老壇酸菜魚: 小辣,小麻

1. 盧魚: 唔鮮,似急凍魚
4. 服務有禮
5. 酒水: 徧貴,$68 起
2023-02-15 42 浏览
之前見到Openrice訂位有優惠即刻去食小魚兒今次已經係encore 佢既烤魚真係好好食!.📍巫山麻辣魚春魚卜豆花江團魚我今次揀左江團魚 因為烤魚有得免費升級江團魚比起海爐魚更嫩滑 而且無骨 有啲部位真係啖啖肉好滑溜🤤辣度同麻度今次只係揀左bb辣 但一樣好惹味😛😛佢本身有寬粉青瓜芽菜豆花 自己最鍾意索左汁既豆花同寬粉❤️❤️啲粉一定清哂唔夠食食烤魚最緊要係配粉😆所以再加寬粉同薯粉😂😂索哂啲湯真係好正 兩個人咁大條魚加啲配料已經好飽👏🏻👏🏻.另外而家黎食烤魚佢會送一碟🤍泡椒雞翼尖🤍好滑好入味 唔會話太辣 出波食烤魚前呢個做前菜好正 食到停唔到🤤🤤🤤可惜飲品有少少貴 好彩有折🤤🤤(*較早前光顧 請自行查詢最新優惠情況喔*)
之前見到Openrice訂位有優惠即刻去食小魚兒
今次已經係encore 佢既烤魚真係好好食!
📍巫山麻辣魚春魚卜豆花江團魚
我今次揀左江團魚 因為烤魚有得免費升級
辣度同麻度今次只係揀左bb辣 但一樣好惹味😛😛
食烤魚最緊要係配粉😆所以再加寬粉同薯粉😂😂
索哂啲湯真係好正 兩個人咁大條魚加啲配料已經好飽👏🏻👏🏻
另外而家黎食烤魚佢會送一碟🤍泡椒雞翼尖🤍
可惜飲品有少少貴 好彩有折🤤🤤
(*較早前光顧 請自行查詢最新優惠情況喔*)
  • 寬粉
  • 江團魚
2023-02-15 35 浏览
天氣一凍我就好想食烤魚位於尖沙咀金馬倫道嘅小魚兒lunch time都勁多人嗌烤魚食👍🏻👍🏻呢度魚嘅選擇好多!你可以揀海鱸魚、江團魚、凌波魚視乎自己喜好🫶🏻揀完魚之後,仲可以選擇唔同口味因為我哋帶埋小朋友去食怕辣,所以嗌咗酸菜口味👍🏻👍🏻另外喺度食烤魚仲可以加配料我哋加左茶本身仲擔心一條烤魚,夠唔夠三個人食?所以加咗個lunch set 叫咗個炒飯但點知最後真係成個炒飯打包拎走🤣🤣我哋叫咗酸菜海鱸魚條魚非常之大條👍🏻肉質鮮嫩個人認為條魚係可以夠三個人食🥹🥹
天氣一凍我就好想食烤魚
位於尖沙咀金馬倫道嘅小魚兒
lunch time都勁多人嗌烤魚食👍🏻👍🏻
呢度魚嘅選擇好多!
你可以揀海鱸魚、江團魚、凌波魚
視乎自己喜好🫶🏻
揀完魚之後,仲可以選擇唔同口味
因為我哋帶埋小朋友去食
怕辣,所以嗌咗酸菜口味👍🏻👍🏻

另外喺度食烤魚
仲可以加配料
我哋加左茶

本身仲擔心一條烤魚,夠唔夠三個人食?
所以加咗個lunch set
叫咗個炒飯
但點知最後真係成個炒飯打包拎走🤣🤣

我哋叫咗酸菜海鱸魚
條魚非常之大條👍🏻
肉質鮮嫩
個人認為條魚係可以夠三個人食🥹🥹
呢幾日涼涼地 最岩食d辣辣地暖暖地嘅野 即時就諗起尖沙咀嘅小魚兒呢度位置好好 交通方便~ 同朋友聚會大家都方便 ✅巫山麻辣魚春魚ト豆花 配江團魚花椒味都幾出,越辣越過癮🌶️ 呢款仲配埋魚春魚ト!濃湯入曬味超正啊~我地揀咗條江團魚,一條主骨 比較易食!而且魚肉夠厚實,肉質肥美🐟本身烤魚入面仲有薯粉、豆花、芽菜等做配料 咩都有d,全部都同烤魚湯底好夾😝呢度仲有好多配菜可以選擇~~我地都試咗幾款!仲可以嗌涼菜同燒烤tim啊!真係 飽到飛起啊!
呢度位置好好 交通方便~ 同朋友聚會大家都方便

✅巫山麻辣魚春魚ト豆花 配江團魚

真係 飽到飛起啊!

2023-01-29 63 浏览
小魚兒係尖沙咀,食物款式幾多元化下。除烤魚之外,餐牌上仲有雞煲、川菜和各款燒烤選擇。啱晒一班Frd 聚會~而且餐廳入面設計好有心思,好多魚元素。坐亦都闊落舒份。今次同朋友就食咗佢哋嘅烤魚。海爐魚($308)條魚幾大條,肉質細嫩厚實,細刺不多,可以話啖啖肉。另外,湯底亦都有多款口味供選擇,因為朋友吾食辣,所以我地揀左黃金特濃蒜香豆花口味濃郁蒜香撲鼻而來,超正!配料都有好多~-烤魚底下附有豆芽、青瓜、豆花、木耳等配料,樣樣都好索汁,超入味!烤魚本身都附少量嘅寛粉,不過重口味嘅我哋緊係唔滿足啦。叫多左個公仔麵,索哂魚汁既精華🥰

小魚兒係尖沙咀,食物款式幾多元化下。
除烤魚之外,餐牌上仲有雞煲、川菜和各款燒烤選擇。
今次同朋友就食咗佢哋嘅烤魚。

海爐魚($308)

濃郁蒜香撲鼻而來,超正!配料都有好多~

• 海鱸魚
2023-01-28 65 浏览
呢個係放假之前 同事一齊食嘅小魚兒 🐟同事試過話幾好食 咁我今晚想食烤魚 咁就試吓啦一嚟到條魚好大條啊‼️‼️‼️對比我之前食過嘅烤魚XX大好多同埋啲肉好厚身呢 !滾咗大約15-20分鐘 就都滑 啊,四個人都分到好多嘅不過當時叫喺BB辣,所以就唔係好重味 健康嚟講係OK 㗎😎四個人叫咗好多嘢食呀 🥢有土豆絲啦 炸子雞炸 魷魚 土豆絲都幾開胃嘅 不過略嫌炸子雞就麻麻哋魷魚都OK 不過我叫咗個炸午餐肉諗住打邊爐,但估唔到係一粒粒,其實一粒粒唔係好方便真係估唔到個豚肉片係份量咁多如果平時嘅話我諗係得一半 份量真係多到食唔晒😆(咁亦都關我哋叫得多嘢食啦)同事們好鍾意食呢個薯粉 我都覺得幾好食 ~因為好煙韌👍🏻所以如果尖沙咀近近地食烤魚呢一間OK嘅值得推介
呢個係放假之前 同事一齊食嘅小魚兒 🐟

同事試過話幾好食 咁我今晚想食烤魚 咁就試吓啦

一嚟到條魚好大條啊‼️‼️‼️

對比我之前食過嘅烤魚XX大好多同埋啲肉好厚身呢 !
滾咗大約15-20分鐘 就都滑 啊,四個人都分到好多嘅
不過當時叫喺BB辣,所以就唔係好重味
健康嚟講係OK 㗎😎

四個人叫咗好多嘢食呀 🥢
有土豆絲啦 炸子雞炸 魷魚
土豆絲都幾開胃嘅
不過略嫌炸子雞就麻麻哋
魷魚都OK

真係估唔到個豚肉片係份量咁多
如果平時嘅話我諗係得一半
份量真係多到食唔晒😆(咁亦都關我哋叫得多嘢食啦)

同事們好鍾意食呢個薯粉 我都覺得幾好食 ~因為好煙韌👍🏻

所以如果尖沙咀近近地食烤魚呢一間OK嘅值得推介
  • 江團魚
2023-01-14 79 浏览
邊個話去小魚兒一定食魚?幾次黎小魚兒都只係食烤魚,菠蘿豆花烤魚真係太好吃,從來沒有失望過,但係朋友唔食魚,今次就試下雞煲,超大方,沒有特別要求下已經有超多芫茜,雞煲已經炒香,半隻雞份量都夠2-3人食,味道不錯😌椒鹽豆腐$68炸午餐肉 $68中午唔算太肚餓,身邊朋友好鍾意食香口嘢,椒鹽豆腐仲好食過酒樓,上面鋪滿炸蒜,呢這兩款小食真係冇得輸,勁惹味,多到食唔晒如果想慳錢,除咗OP book位,店員同我講原來社交平台book位仲抵啲5:30-5:45pm入座75折9-10pm入座8折6-6:15pm入座85折工作天可以打算試下午市套餐,$35 有個餐真係幾抵食,糧尾首選—————————————————小魚兒 (金馬大廈) (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #lunch #尖沙咀美食 #烤魚#雞煲 #小魚兒___🥇Follow
邊個話去小魚兒一定食魚?

椒鹽豆腐$68
炸午餐肉 $68

5:30-5:45pm入座75折
9-10pm入座8折
6-6:15pm入座85折

—————————————————

小魚兒 (金馬大廈) (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓

#食港女
  • 重慶雞煲
  • 椒鹽豆腐
2023-01-08 99 浏览
#推介‼️❣️《海鱸魚》$308普遍烤魚都有呢種魚選擇,海鱸魚肉質嫩滑厚實。呢到仲有江團魚同凌波魚,各有不同質感。❣️《黃金組合》$88烤魚同邊爐一樣都需要食菜蔬,金針菇,士豆,蓮藕,海帶都係吸味嘅菜蔬。❣️《鴨血》$68好多人都叫鴨血,因為夠晒大件又厚。❣️《燒茄子》$48最緊要多蒜蓉,燒得香,正。❣️《焦糖燒菠蘿》$48飯後甜品,酸酸甜甜好開胃。🟡🟡🟡🟡🟡🟡🟡🟡🟡🟡🟡🟡🟡🟡🍔 小魚兒📍 尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓
#推介‼️
《海鱸魚》$308

《黃金組合》$88

《鴨血》$68
好多人都叫鴨血,因為夠晒大件又厚。

《燒茄子》$48
最緊要多蒜蓉,燒得香,正。
《焦糖燒菠蘿》$48
飯後甜品,酸酸甜甜好開胃。

🟡🟡🟡🟡🟡🟡🟡🟡🟡🟡🟡🟡🟡🟡
🍔 小魚兒
📍 尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓
2023-01-06 76 浏览
【尖沙咀• 小魚兒 】🐝————————————————————————好耐冇食烤魚🥺🥺真係好想食🍯|海鱸魚|HKD308魚肉肉質細嫩、啖啖肉,BB麻辣對於不嗜辣的朋友都招架得住,湯料豐富,有芫茜、青瓜、寬粉、雲耳、酸菜。🍯|鴨血|HKD68厚身大件、唔會一夾就散🍯|黃金組合|HKD88金針菇,士豆,蓮藕,海帶)- 款式多,同湯底好夾,愈浸愈入味🍯|焦糖燒菠蘿 |HKD48菠蘿面有一片片焦糖,新鮮香甜,在酸與甜之間別具風味🍯|燒茄子 |HKD48大片茄子上鋪滿蒜蓉,蒜蓉腔至愛🍯|寬粉|HKD48煙煙韌韌,厚滑彈牙🍯|魚皮|HKD48配烤魚嘅湯底一流,浸一浸,入口即溶
【尖沙咀• 小魚兒 】🐝
————————————————————————
好耐冇食烤魚🥺🥺真係好想食

🍯|海鱸魚|HKD308

🍯|鴨血|HKD68
厚身大件、唔會一夾就散

🍯|黃金組合|HKD88

🍯|焦糖燒菠蘿 |HKD48
菠蘿面有一片片焦糖,新鮮香甜,在酸與甜之間別具風味

🍯|燒茄子 |HKD48
大片茄子上鋪滿蒜蓉,蒜蓉腔至愛

🍯|寬粉|HKD48
煙煙韌韌,厚滑彈牙

🍯|魚皮|HKD48
配烤魚嘅湯底一流,浸一浸,入口即溶
2023-01-05 241 浏览
今日餐廳提前打電話確認Booking8:30。 有提過話限時90分鐘,但如果唔多客可以坐耐啲。 今日8:30去到,計埋我哋全場得三張枱。 去到9:20佢話要埋數先,問我哋有冇嘢要加? 而家唔叫一陣廚房唔會再出食物,因為要清機,之後我哋加左五六樣餸。 去到9:57,有個男侍應行過黎,態度10分差, 直接講咗一句10:00要離開餐廳,我地要閂門了。 (我哋短時間內無可能食得晒台上嘅食物 。) 但我地都儘快食緊。接近10:00時,隔離枱表示想嗌杯水。,侍應竟然表示佢地冇水!😅講出黎真係笑死人,唔想做都唔好用呢個藉口話餐廳冇水。) 未到十點仲開始熄冷氣,不停執枱,執走我地d碟,執到勁大聲,又推台推櫈,好明顯係俾壓力食客。期間附近仲不停有杯碟碗dum落桶的聲音, 好吵。d 員工見我哋未食完,叉住隻手企喺附近望住d食客,呢個行為真係好小氣。連其他檯嘅忍唔住話佢地:9點鐘俾人入座,10點就叫人走,宜家唔係食麥當勞快餐,係打邊爐喎,人哋快餐店嘅服務態度都好過佢哋。其實如果你哋10點咁趕住收工,9:30唔應該俾我哋加食物,我哋根本冇可能咁快食曬,起碼要提一提食客你地係10點鐘閂門,我哋知道你哋會甘樣趕客
今日餐廳提前打電話確認Booking8:30。
有提過話限時90分鐘,但如果唔多客可以坐耐啲。
今日8:30去到,計埋我哋全場得三張枱。
去到9:20佢話要埋數先,問我哋有冇嘢要加?
(我哋短時間內無可能食得晒台上嘅食物 。)
但我地都儘快食緊。

期間附近仲不停有杯碟碗dum落桶的聲音, 好吵。
連其他檯嘅忍唔住話佢地:

其實如果你哋10點咁趕住收工,9:30唔應該俾我哋加食物,
我哋根本冇可能咁快食曬,起碼要提一提食客你地係10點鐘閂門,我哋知道你哋會甘樣趕客就唔會再叫咁多。

俾隔離檯話完啲侍應完全沒有理會,繼續製造噪音,仲越來越大聲,直接喺客人面前dum野。
冇幾耐就開始熄燈。

呢間咁有脾氣嘅餐廳真係
!永!遠!不!會!再!來!! !
約一大班朋友最怕唔食依樣又唔食嗰樣🤭依間又有烤魚又有雞煲同串燒,任君選擇~確實啱晒各有所需嘅朋友們~❗️提提大家九點後入座仲有75折❗️我哋非常豐盛🐟🐮🐷每人都係3百幾蚊👍🏻✨仲有好多小食同冷盤都未試🤭依間可再encore🔸海鱸魚($308)配鮮九葉花椒BB豆花烤魚選擇有好幾種,我哋選擇海鱸魚.有d人唔鍾意肉質太滑,膠質感太重,海鱸魚係個好選擇!魚肉確係菜單描述嘅肉細嫩,厚,實.而佢所講嘅(實),當然唔係硬實~ 而係啖啖肉🐟無碎骨~湯底唔會好油膩而且辣度適中唔會越食越辣.麻椒味微微喺舌頭上跳動,剛剛好👅加上有寬粉/豆腐/芽菜,非常足料!!🔸為食嘅朋友們仲追加咗:安格斯肥牛($368)黑毛豬腩片($108) 炸餐肉粒($63)鮮鵝腸($88)水魷魚($88)萵筍($48)炸響鈴($48)肥牛同黑毛豬質素亦好好.所有配菜份量都非常之大!鵝腸同水魷…冇諗過佢嘅份量係會比平時市面餐廳上多一倍~睇返4個女仔原來已經叫左唔少野~但勁黐線地…😛…我哋仲嗌咗串燒同甜品~真係唔好睇小女人嘅食量😏(同所有野)🔸燒牛舌心串($38)🔸香蒜燒茄子($48)🔸鹽燒牛肉串($48/2串) 肉質比較厚而且有肉味,份量同
約一大班朋友最怕唔食依樣又唔食嗰樣🤭
依間又有烤魚又有雞煲同串燒,任君選擇~
確實啱晒各有所需嘅朋友們~

❗️提提大家九點後入座仲有75折❗️

我哋非常豐盛🐟🐮🐷每人都係3百幾蚊👍🏻✨
仲有好多小食同冷盤都未試🤭依間可再encore

🔸海鱸魚($308)
配鮮九葉花椒BB豆花

加上有寬粉/豆腐/芽菜,非常足料!!

🔸為食嘅朋友們仲追加咗:
安格斯肥牛($368)黑毛豬腩片($108)
炸餐肉粒($63)鮮鵝腸($88)水魷魚($88)
萵筍($48)炸響鈴($48)

睇返4個女仔原來已經叫左唔少野~
但勁黐線地…😛…我哋仲嗌咗串燒同甜品
真係唔好睇小女人嘅食量😏(同所有野)

🔸燒牛舌心串($38)🔸香蒜燒茄子($48)
🔸鹽燒牛肉串($48/2串)

肉質比較厚而且有肉味,份量同樣多
可能選擇兩種都係新疆孜然口味,兩者調味都近似,建議可選牛舌.茄子非常多蒜香口惹味

幾推介大家留少少肚食甜品
🔸炸雙皮奶($43)
🔸炸香芋地瓜丸($43)

即叫即炸,非常香脆可口.甜度剛剛好
而且出邊比較少有😙幾好味~

小魚兒 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓