2023-12-06
聖誕將至但天氣仍然處於秋天狀態, 真係有點反常!講到秋涼天氣最搭配的食物當然係酸酸辣辣的菜式啦!例如烤魚, 雞煲這類。所以今次跟友人也是篩選了這食物作晚餐。這餐廳位於尖沙咀站N2出口, 步行五分鐘左右就到, 十分方便👍🏻。 大廈門口已張貼了很多小魚兒的餐牌及食物相片, 連樓梯級及牆身也精心佈置了魚的裝飾及燈飾, 步入餐廳時也會看到一個大招牌貼在餐廳當眼處, 餐廳分了兩邊, 不得不讚抽風系統做得不錯, 因為幾枱食客同時食烤魚或雞煲油煙都抽得好快, 最重要係唔覺得勁大煙及大味😬。 食物方面跟友人選了以下食物:🐟江團魚鮮花椒BB荳花烤魚鍋內的配菜分別有: 青瓜、寬粉、豆腐、芫茜, 紫洋蔥等 。食物遞上時賣相已令我們覺得顏色好搶眼吸晴, 陣陣麻辣味飄進鼻腔, 真係好有衝動想即刻食🤤。魚的份量都算大條, 足夠兩人食烤魚肉質肥美香滑, 油份重, 含膠原蛋白。魚的細骨少所以食落啖啖魚肉。 當魚肉吸入湯汁精華時每一啖都會令人有食唔停口的感覺。辣的味道選擇了BB辣所以絕對唔駛怕辣到食唔到。但整體味道覺得略為咸了一點。🟡黃金組合(金針菇, 土豆, 蓮藕, 海帶)這菜式名改得相當貼切, 因為這正是烤魚配菜的
食物方面跟友人選了以下食物:
🐟江團魚鮮花椒BB荳花
🟡黃金組合(金針菇, 土豆, 蓮藕, 海帶)
這菜式名改得相當貼切, 因為這正是烤魚配菜的黃金組合。尤其金針菇吸湯一流, 海帶這食物更是越辣才越帶出其味道, 土豆和蓮藕也很新鮮。
🐔川式口水雞
胡麻醬加少許辣汁拌勻再灑上花生碎和芫茜放面, 這是典型的川式製法。 份量相當足的雞件件件都好厚肉, 味道不錯雞肉肉質都算滑, 越食越香胡麻味唔算好辣, 唔食辣的朋友仔都可以試下😃。
🥤可樂 & 🧊鹽檸梳打
食麻辣最適合飲番杯有氣飲品甘先夠過癮😬