2019-01-11 70 浏览
前日放工後與姊妹到尖沙咀開餐,來到這家以甜品出名的樓上鋪。姊妹們都是甜品控,這家餐廳很適合。我們四人點了兩個小食,一意粉,一炒飯及一個甜品share食。芝士脆米棒棒雞有三大塊,棒棒雞有點兒像麥樂雞,內裏的免治雞肉混合了少許雞軟骨,吃落口感不錯,有口感。棒棒雞上面有少許脆米,脆卜卜,口感更豐富。香煎芝士豬肉餃餃子底部沾上芝士,煎得芝士金黃香脆,聞到芝士味。餃子內涵豬肉及菜比例剛好,食落不感到膩。卡邦尼意粉醬汁做得很creamy,配上煙肉及蘑菇,意粉軟硬適中,很好吃。日式鰻魚炒飯炒飯上鋪了些少紫菜絲,炒飯以日式醬油調味,食落很有和風,鰻魚的份量也不少,鰻魚切得大大粒,每一口炒飯都有鰻魚,很滿足。柚輪最令人期待的甜品終於出場了,這個甜品名為柚輪,造型很吸引很美麗。拿破崙造成一個環狀,裏面有柚子味芭菲,有柚子肉作伴碟,及鈕扣形朱古力塊作裝飾。拿破崙做得十分鬆脆,柚子味芭菲味道特別,柚子味十分清新,不太甜,令人回味,鈕扣形狀的朱古力做得十分神似亦配合餐廳的名字,令印象印象深刻。這個甜品果然沒有令人失望。
芝士脆米棒棒雞

香煎芝士豬肉餃

卡邦尼意粉

日式鰻魚炒飯

柚輪
2019-01-06 165 浏览
2019年1月5日 星期六原本打算同女朋友去尖沙咀處理婚宴嘅事,不過早左少少到尖沙咀,就諗住同女朋友喺附近搵嘢食。喺網上面見到呢一間食評唔錯,雖然係樓上鋪,但係都決定黎試一試。雖然地點係3樓,但係都唔算太難搵,一出lift就見到間餐廳一到去裝修好精緻,周圍都見到好多唔同款式嘅紐,甚至連燈上面都有,好配合餐廳嘅主題餐牌上面有午市套餐,價錢都唔算太貴,喺尖沙咀鬧市來講算經濟仲有一個甜品餐牌,好多圖片都好靚,不過因為午市套餐包埋甜品,所以冇另外再叫首先嚟嘅係我嘅清雞湯,湯底真係煲得好清,直接見到碗底,飲落有好濃嘅冬瓜味,加埋有少少黑椒,更加惹味女朋友點既忌廉南瓜湯好有驚喜,有非常濃烈嘅南瓜味,同普通餐廳唔同,唔係凈係得忌廉之外就乜都無。個湯真正做到色香味俱全!!個海南雞飯唔錯,薑飯裡面有薑粒,海南雞既份量都頗多,雞肉嫩滑無骨,配合埋薑蓉同醬汁更加滋味呢一個豬鞍真係無得彈,雖然好厚身,不過切落去煮得岩岩好,無煮得太熟。食落去好鬆軟,無諗過豬扒都可以有呢個質感,女朋友食得好滋味,我都只能夠偷食幾舊飲品方面我要左芒果乳酪,屬於特色飲品,店員落左乾冰,所以不斷有煙走出嚟,打卡呃like推介女朋友點既
2019年1月5日 星期六

雖然地點係3樓,但係都唔算太難搵,一出lift就見到間餐廳

餐牌上面有午市套餐,價錢都唔算太貴,喺尖沙咀鬧市來講算經濟

雞湯

忌廉南瓜湯

無骨海南雞飯

燒鵝澳洲無激素豬鞍伴薯菜

芒果乳酪

小糖紐蘋果薑茶

女朋友點既係小糖紐蘋果薑茶,睇起黎好似無乜特別,不過飲左第一啖除左有蘋果味同少少薑味,之後薑味係由個喉嚨谷返出黎,令到成個口都有餘薑,辣度岩岩好

最後仲有埋甜品,係香蕉味,上面既紐係朱古力整出黎,好純

埋單都不過係300蚊有找,係尖沙咀真係無乜幾可,會再encore!!
2019-01-05
雞湯
忌廉南瓜湯
無骨海南雞飯
燒鵝澳洲無激素豬鞍伴薯菜
芒果乳酪
小糖紐蘋果薑茶
  • 海南雞飯
必食之選:無骨海南雞飯 ~ 雞味鮮香軟皮爽口油飯淡香有咬口三種醬料正宗;慢煮豬鞍~肉厚汁多味道剛好;炸豬脾~肉香又諗皮卻脆脆卜卜又有酸菜。。。。甜品我們點了招牌柚輪~慕絲蛋糕中糖漬柚皮濃香充滿口腔,一絕!大紐拼盤多種甜品:香、甜、脆、鮮、濃,味道紛綻呈放,一如煙花璀璨!好久未見如此精彩的甜點了!炒菜好味份量足,才$69, 嘻嘻。價錢重非常相宜,晚餐加一連貼士,才$270@老板不停為我們換碟!加熱水!及,廁所乾淨又一讚!

炒菜好味份量足,才$69, 嘻嘻。

價錢重非常相宜,晚餐加一連貼士,才$270@

老板不停為我們換碟!加熱水!

及,廁所乾淨又一讚!
2019-01-02 49 浏览
臨近聖誕節, 當然會安排一下跟家人外出到尖沙咀附近用膳, 以飽餐一頓及看看迷人的聖誕燈飾. 今天再來三幾星期前吃過的這間餐廳, 可能是臨近聖誕節的關係, 坐下不久已經全場爆滿了. 今天進餐的人數較多, 所以點了不少東西. 以下一個一個來介紹一下. 凱撒沙律清新爽脆, 令人有如置身原野一般. 南瓜湯香濃嫩滑, 能感受到店家對食物的用心. 雜菜米紙卷配上酸甜醬汁, 十分開胃. 炸薯條配芝士香口得來不油膩. 美國頂級西冷牛扒很大塊, 肉質嫩滑味濃. 香草燒法式羊架有三支, 入口微羶多汁.日式鰻魚炒飯濕潤而且香口.燒澳洲無激素豬鞍伴薯菜配燒汁, 豬肉入口清甜. 大糖鈕特選拼盤配有多款甜品, 各有特色. 整餐飯人均HKD400左右, 食物質素很高, 價錢合理.

凱撒沙律清新爽脆, 令人有如置身原野一般.

南瓜湯香濃嫩滑, 能感受到店家對食物的用心.

雜菜米紙卷配上酸甜醬汁, 十分開胃.

炸薯條配芝士香口得來不油膩.

美國頂級西冷牛扒很大塊, 肉質嫩滑味濃.

香草燒法式羊架有三支, 入口微羶多汁.

日式鰻魚炒飯濕潤而且香口.

燒澳洲無激素豬鞍伴薯菜配燒汁, 豬肉入口清甜.

大糖鈕特選拼盤配有多款甜品, 各有特色.

整餐飯人均HKD400左右, 食物質素很高, 價錢合理.
2018-12-21
2018-12-21 52 浏览
今晚約了朋友食晚飯,去了一間以甜品出名,但不止點品那麼簡單的餐廳。晚飯時間還是第一次來,有晚市套餐、小食、主食,當然有最令人垂涎三尺的甜品。餐廳以鈕扣為主題,簡單得來色彩繽紛。要了個雜菜米紙卷,皮薄而煙韌,很清新,有薄荷香氣,美中不足的是紅蘿卜絲較多。而芝士豬肉餃子是最令我印象深刻的,芝士味香濃,金黃色餃子皮與芝士溶在一起,香脆有咬口。澳洲豬鞍配薯菜,豬肉很稔,味道相對淡點,蘸上醬汁剛剛好。已經吃得飽飽的,甜品還是下次再吃吧!
餐廳以鈕扣為主題,簡單得來色彩繽紛。

澳洲豬鞍配薯菜,豬肉很稔,味道相對淡點,蘸上醬汁剛剛好。

已經吃得飽飽的,甜品還是下次再吃吧!
2018-12-20
2018-12-13 43 浏览
朋友相約於尖沙咀傾談事情,當然選擇嘅店舖,一定係適宜聊天傾計,今次嘅餐廳位於尖沙咀,鄰近地鐵站距離大約五分鐘左右,十分方便。餐廳裝潢方面,色彩繽紛鮮豔,喺柔和嘅音樂底下,令人十分舒適。菜單清晰,簡單而明,餐廳主打甜品,但我們是為了好好談天,故簡單吃點就好了。炸薯條配芝士, 薯條香脆可口,配合店家獨家獨製芝士醬,味道更加出色豐富。 炸薯條作為小食之選,絕對適合,分量多,性價比高。 另外店家提供的,並不只是食物,而是一份熱情,店員熱情有愛,細心招待。下次都會再食過,不過嚟嘅係時候是食佢甜品。

下次都會再食過,不過嚟嘅係時候是食佢甜品
微微細兩的一天, 空氣特別濕潤, 走在街上的行人大都冒着微兩前行, 腳步都是匆匆忙忙的, 慢活似乎是曾經, 似乎是嚮往. 在尖沙咀的橫街上, 道路不是很闊, 遇着提傘的人要特別小心, 以免碰撞. 走着走着, 離開了地鐡站才不夠五分鐘, 就到了這間餐廳, 地點實在方便. 推門進入餐廳, 店員禮貌地歡迎我們的到來. 環顧四周, 被那色彩繽紛的裝飾吸引着, 給人相當輕鬆寫意的感覺. 燈光微黃, 為這個微冷的冬日添上一點温暖.  先看看餐牌, 前菜方面選擇了椰菜花忌廉湯及紅菜頭日式沙律, 主菜側點了香煎鯛魚柳伴薯菜及美國安格斯西冷牛扒伴薯菜, 餐飲今天就希望特別一點, 下單香檸薄荷蘇打及芒果乳酪. 有點口渴, 就先來杯清水, 才發現店家很有心思, 在清水中放有薄荷葉, 即時令人精神爽利, 口感清新. 不一會兒, 食物徐徐送上. 椰菜花忌廉湯口感嫩滑, 紅菜頭日式沙律配有芝麻醬, 香口得來蔬菜亦新鮮爽脆.  西冷牛扒份量不少, 對於男士來說都很足夠. 牛扒大約七成熟, 入口多汁, 配上店家自家燒汁, 酸甜又惹味. 薯菜包括薯角, 翠肉瓜, 紅蘿蔔及車厘茄, 各款都很新鮮. 香煎鯛魚柳份量也不少,

香煎鯛魚柳份量也不少, 顏色金黃, 剛熟, 魚肉嫩滑, 配有蜜糖芥末汁, 微甜又香口, 沒有辛辣的味道.

今天最特別的, 莫過於這兩杯特飲. 店家把先乾冰窂窂固定在杯底, 然後再放進飲品, 乾冰氣化時, 氣泡從杯底上升, 漂漂白煙的奇幻視覺之餘, 還帶出了飲品的香氣. 香檸薄荷蘇打微甜清香. 芒果乳酪微酸解悶.

最後店家還有甜品提供, 黑白芝麻糕層次分明, 細嫩香口, 古朱力扭精緻有趣得來又味濃.

回到街上, 微兩已去. 行人步伐仍是匆匆忙忙, 似乎香港急速的節奏是我們其一的特色. 收拾一下心情, 是時候重拾跟這節奏產生共鳴的感覺了.
2018-12-07
2018-12-02 78 浏览
小糖紐(尖沙咀)卡邦尼意粉 $138濃濃的卡邦尼汁非常濃厚,配以有口感既意粉,令人忍唔住食完一啖又一啖。日式鰻魚炒飯 $118粒粒鰻魚配以珍珠米及香濃鰻魚汁,是晚餐的不二之選。鰻魚足料,每啖飯都能夠吃到鰻魚,啖啖滿足柚輪 $98是日精華,賣相勁靚。👍拿破崙又酥又脆,搭配柚子蜜雪糕,口感香滑且松化,好正🤤😍
小糖紐(尖沙咀)

卡邦尼意粉 $138

日式鰻魚炒飯 $118

柚輪 $98

2018-11-22 1262 浏览
最近籌備婚事都很繁忙,不過忙極都要去食飯,為著之後的兄弟姊妹飯局,周圍去一D樓上Café試下野食好唔好食,環境點樣,可以之後帶佢地黎食飯開會~今次就黎到呢間尖沙咀旺區的樓上Café,但來呢間樓上Café主力是賣甜品,不過佢地都有唔同的西餐主菜小吃提供,佢地仲領有酒牌,可以約埋三五知己上黎健康的飲酒傾計~店舖環境趣味性十足,周圍都掛滿色彩繽紛的油畫,入到黎感覺好開心歡欣!炸薯條配芝士 HK$78呢碟炸薯條配芝士份量都幾多,即叫即炸,佢另外仲可以兀配咖哩汁,不過個人覺得芝士會配襯D~薯條炸得黃金香脆,芝士味唔會太濃太重口味,不錯!意式香草醬鮮蝦意粉 HK$148而另一款就是意式香草醬鮮蝦意粉,香草醬真係好惹味香口,意粉的軟硬度適中~而每條意粉都沾上香草醬,真係好好味,又唔會太咸,而入面仲混合左一些NUTS,口感十足,而鮮蝦都十分爽口彈牙!因為今次胃口不是太大,沒有試到它們的甜品,下次有機會再來試甜品!

炸薯條配芝士 HK$78

薯條炸得黃金香脆,芝士味唔會太濃太重口味,不錯!

意式香草醬鮮蝦意粉 HK$148

2018-11-20 87 浏览
the Hainan Chix made by traditional recipe from MO 25yrs before, its tender & tasty, the rice not that oily as other shop👍🏼The must try dessert are Yuzu Ring-Yuzu parfait mille feuille, Very Eye catching w/ Unique outlook, not too sweet favor & super Crispy pastries........

中環舊文X華海南雞
Yuzu  ring
中環舊文X華海南雞
Yuzu  ring
  • 海南雞飯
  • 柚輪
  • 冰鎮玫瑰荔枝燉蛋
2018-11-17 97 浏览
真心估唔到係尖沙咀呢個商業大廈入邊會有間咁有人情味嘅餐廳,一邊擺放左好多小朋友或嘅話,色彩繽紛好溫暖嘅感覺。至於食物,咸式幾出色,先叫咗個前菜,脆米芝士棒棒雞,感覺就係長條型嘅麥樂雞,入面有雞軟骨,上邊有芝士脆米,口感非常好而且份量唔會太多如果唔係就會前菜都食飽咗我。主菜叫左鰻魚炒飯,超級入味而且好大份,嗰日咁岩有啲唔舒服所以兩個人只係嗌咗一個主菜,估唔到嚟到一個炒飯已經可以食飽左兩個人,而且鰻魚食得出好新鮮雖然切咗粒但係都好好味。講到甜品,呢度嘅大廚本身係甜品出身嘅,所以有好多好高水準而且酒店級嘅甜品可以喺呢度食到。因為唔舒服所以只可以嗌啲比較溫和嘅甜品,呢個糖鈕鐵板點心。其實係椰汁糯米飯珍珠雞,芒果脆酥同埋西米脆餅,口感非常特別,脆脆地入邊有原隻原粒芒果,非常真材實料,唔會太甜所以啱晒我呢啲病人食,賣相都非常用心,真係用過荷葉呢包住啲糯米,影相一流。

脆米棒棒雞

鰻魚炒飯

糖鈕鐵板點心

脆米棒棒雞
鰻魚炒飯
糖鈕鐵板點心
2018-11-16 61 浏览
Very tasty and value for money lunch set! highly recommend!) also a peaceful setting in noisy TST! I have had the Hainan Chicken Rice set which came with a soup, small dessert and a coffee (I have upgraded my set for 8 HKD so I can get a coffee).
  • Hainan Chicken Rice Set
2018-10-29 1662 浏览
通常我同老公每個月都會搵啲新餐廳慶祝我地每個月都仲係一齊,哈! 呢間我睇過啲相覺得啲甜品賣相唔錯,所以就嚟試一試其實呢度嘅價錢,我望一望先知道唔算太平,不過我老公話都OK ,所以我地就繼續點,咁啱我地食咗少少野,就叫咗個素食套餐。我覺得呢個七味豆腐比平時係酒樓嗰啲食,個皮薄咗少少,配上呢個好似蛋黃醬嘅醬,豆腐入口都係好滑溜嘅。老公就話好鍾意呢度啲沙律,將啲菜切到可以好容易放入口,而且份量都幾多,啲菜都好新鮮,入口索索聲~呢個好簡單嘅意粉,我形容為B仔意粉,真係簡單得嚟好好食,啲蒜茸香口,同啲香草mix埋一齊,又有種西式嘅風味,少少辣椒又幾惹味,最重要,夠熱啊! 我叫咗個煙霧彌漫嘅冰鎮玫瑰荔枝燉蛋,佢嘅重點唔係荔枝燉蛋係呢朵脆嘅玫瑰,要整鬼爛佢撈埋啲荔枝燉蛋一齊食,不過我覺得似係士多啤梨味嘅cream多過燉蛋~ 最後兩個人食到勁飽,就5百幾咯~~~~

最後兩個人食到勁飽,就5百幾咯~~~~
2018-10-21
庆祝纪念
纪念日
2018-10-27 145 浏览
小糖鈕是很久前在元朗已經想試,終於等到搬到尖沙咀就食到XD餐廳內以色彩的水彩畫、椅子作裝飾現在的小糖鈕除了必點甜品外,更有咸食。有配油雞飯的清雞湯及蕃茄忌廉湯最出名的海南雞飯 $80 必試!在場的客人好多都點這個!是新鮮雞來,雞肉嫩滑可口,可隨個人口味點黑豉油、泰式辣醬或薑蓉。咖哩吉列豬扒飯 $76咖哩味道少辣,而炸豬扒熱騰騰上檯,味道不錯,如果炸粉可以再薄點更好。餐飲是加$8的Cappuccino及精選花茶,是玫瑰茶。Set lunch 有是日甜品,可以加錢轉點其他甜品,每個是日甜品減$5,即是這個本來是原價$98富士蘋果撻,現在可以$88享用。有新鮮甜美的蘋果粒粒配雲呢拿雪糕,上面是炸蘋果絲,旁邊是蘋果金寶及吉士醬增加層次感。
小糖鈕是很久前在元朗已經想試,終於等到搬到尖沙咀就食到XD
餐廳內以色彩的水彩畫、椅子作裝飾

現在的小糖鈕除了必點甜品外,更有咸食。

有配油雞飯的清雞湯及蕃茄忌廉湯

最出名的海南雞飯 $80 必試!在場的客人好多都點這個!

咖哩吉列豬扒飯 $76

餐飲是加$8的Cappuccino及精選花茶,是玫瑰茶。

之前見到網上介紹佢哋既甜品好似好吸引咁,所以就BOOK咗枱尋晚同友人HAPPY FRIDAY。先講環境,店內充滿不同類型有關鈕扣既畫同埋擺設,睇得出用咗唔少心機去佈置,不過因樓底較低所以好應聲,同友人全程食飯傾計都要哄到好近至聽到大家講乜...主菜方面,餐廳有SET DINNER,但考慮到之後仲想食甜品要留肚所以同友人都係單點,我叫咗個澳洲和牛漢堡,友人叫咗黑毛豬配薯菜。餐牌上話我個漢堡係$168,落單時問咗係無跟薯條無芝士,但係個人認為食漢堡無芝士點得?所以加多$10加塊芝士。到個漢堡嚟到...就真係一個包,幾條酸瓜仔,同埋一個茄汁杯裝住一啲碎濕濕既卡XB薯片,真心係失望架!不過心諗可能個和牛漢堡好好食呢~結果食完更加失望...講真,我俾$178,唔EXPECT係咁既質素同咁既配套...件和牛真係無乜肉味之餘仲幾乾下,$178我可以食個更好質素既漢堡仲要連埋大堆薯條同飲品喇!至於友人既黑毛豬就幾好食既~肉味唔錯之餘幾JUICY,仲好腍又唔肥,不過友人似係唔夠飽,食咗我少少漢堡再食埋大部份既薯片碎(其實一啖都KO咗...)再後加咗個芝心魚肉巴馬火腿卷(睇個名好似好正,但係食落個味好似細

主菜方面,餐廳有SET DINNER,但考慮到之後仲想食甜品要留肚所以同友人都係單點,我叫咗個澳洲和牛漢堡,友人叫咗黑毛豬配薯菜。餐牌上話我個漢堡係$168,落單時問咗係無跟薯條無芝士,但係個人認為食漢堡無芝士點得?所以加多$10加塊芝士。到個漢堡嚟到...就真係一個包,幾條酸瓜仔,同埋一個茄汁杯裝住一啲碎濕濕既卡XB薯片,真心係失望架!不過心諗可能個和牛漢堡好好食呢~結果食完更加失望...講真,我俾$178,唔EXPECT係咁既質素同咁既配套...件和牛真係無乜肉味之餘仲幾乾下,$178我可以食個更好質素既漢堡仲要連埋大堆薯條同飲品喇!至於友人既黑毛豬就幾好食既~肉味唔錯之餘幾JUICY,仲好腍又唔肥,不過友人似係唔夠飽,食咗我少少漢堡再食埋大部份既薯片碎(其實一啖都KO咗...)再後加咗個芝心魚肉巴馬火腿卷(睇個名好似好正,但係食落個味好似細個食魚手指嗰種魚肉包啲芝士外面再卷一片巴馬火腿...只可以算普通...)

至於甜品,我哋好多樣嘢都想試,結果叫咗個神秘甜品$98, 入面有3款甜品,佢一上枱我哋已經第一件試咗紅酒泡芙加朱古力MOUSSE, 可惜食唔出紅酒味之餘個泡芙仲要係濕到淋咗...第二款係甜石榴同唔記得咩味既MOUSSE上面加一塊芝麻脆脆,但係石榴一啲都唔甜...個MOUSSE我哋兩個食完都唔知係咩味,只知好甜...芝麻脆脆同呢個甜品唔夾...最後一個係啲白朱古力包住雪糕(當時店員有介紹但已經唔記得咗),跟住有啲切成細丁既芒果肉伴住...不過個雪糕又係食完都唔知係咩味...啲芒果應該係澳洲蘋果芒但係未夠熟所以唔夠香甜...總括嚟講,$98一個甜品唔算太貴但亦唔係抵食,用嚟影相打咭就OK(不過店內光線太黃,就咁影相效果麻麻),但味道等等就未到高水準,只可以話係普通...

服務方面就唔錯,侍應都有禮貌,會自動加水收碟等等,比一般CAFE好啲啦...

到埋單,發現我個和牛漢堡要$198,即刻叫伙記俾個餐牌嚟對一次...明明餐牌上寫$168,加芝士加$10,又何來$198?後來侍應回覆話其實一路都係收呢個價,係餐牌執錯字,所以今次改番$178俾我...唔係下VA?!$178我已經覺得唔值,仲話原價$198?!結果我同友人每人差不多$300埋單,但老實講,$300一位既話喺尖沙咀可以有勁多更好既選擇,無論係環境、份量、食物質素等等...

總括嚟講,我係期望而來,失望而回!真心唔明點解會有咁多好評?!一定唔會再有下次!
秘密甜品
2018-10-26