2008-02-15 13 浏览
琴晚14/2晚情人節去左食佢\, 一去到門口都幾ok, 又有氫汽球送, 以為唔錯咁入到去, 佢\d booking已經開始亂, d抬號唔知點編, 帶位果個職員又好\"是但\"俾左個位我地.....開始叫野食, d野食個名都ok, 在場有人唱歌, 拉小提琴, 環境叫做幾有mood 點完野食, d職員都好似唔係好識落單, 我見隔離每抬d野食, 唔係送錯, 真係無order 就上野食, 上到錯晒, 好明顯d職員係唔清楚d抬號, 同佢\地都好新or 係part time (炒散) 果d叫返黎做, 基本上d職員都無咩禮貌, 都無服務可言, 食完野又唔同我地收碟, 上菜時好\"求其\", 做錯野只係識對住你笑, 唔pro之如, 又好生手, 搞到咩心情都無晒野食上菜次序錯晒, 好無癮, 又等得耐, 搞到d野食亂晒, 我見隔離抬d女人已經開口罵佢\地, 有無搞錯咁, 我見係情人節, 難得一年一日, 我EQ高dd心情好dd, 唔同佢\計較, 到埋單d所謂職員又搞錯晒d抬, 囉左人地張credit card俾左另一位, 錯晒調轉晒, 我幾驚佢\整唔到我張卡, 奈何無足夠cash在身, 扣番之前俾左400蚊

到埋單d所謂職員又搞錯晒d抬, 囉左人地張credit card俾左另一位, 錯晒調轉晒, 我幾驚佢\整唔到我張卡, 奈何無足夠cash在身, 扣番之前俾左400蚊訂, 都要俾多5百幾, 我一蚊tips都無俾, total 成千蚊, 一d都唔值, 加上位置又離市區比較遠, 都唔會再去

總知我就一肚氣, 要black list左佢\, 唔會推介俾任何人

ps 相片有張見到,我地都食完甜品啦, 佢\d職員都唔識收左我地最開頭個湯碗同麵包籃, 真係d人都唔識做, 一直放在此唔理

主菜一般水準
甜品個樣ok
唔識收野
2008-02-15 22 浏览
二月十四係情人節,又係我同老婆既結婚周年記念.諗住浪漫下啦,點知錢就洗左,換黎係一肚火!!!個個Waiter/Waitress D服務好似茶餐廳咁,上親菜都"平玲棚冷".反應個個都好似"以達"咁.一黎我地就叫左支紅酒.同一個牌子,同一隻酒. 375ml賣HK$138.諗住叫支大D 750ml- 佢同我講賣HK$480.好笑...是日套為: (抱歉記唔晒!!!)頭盤:酥皮??盒子湯二盤:雪巴主菜:龍蝦+牛柳或龍利+帶子甜品:芒果chesse cakeCoffee or Tea.Menu表面ok呀...但以下每一點都成為我最後火起既原因:1)由酥皮盒子之後每一道菜上既時候,種有一條必答題"你食左le個未呀".真係每一道菜都有.我刻意數住.2)每次叫個Waitress,叫野/野,佢都要由第一張檯開始數起,先知道我係幾號檯.3)因為主菜有選擇,我話要"龍蝦+牛柳"(愛的誓盟)3次,佢都仲要我手上張Menu問我係唔係le個.***點2)及3)告訴我,佢一定係炒散(即Part-Time)4)主菜牛柳無問我要幾成熟,最後我主動話要4成.點知出左黎係全熟Well Done.5)湯到!!!+"必答題".

是日套為: (抱歉記唔晒!!!)
頭盤:酥皮??盒子

二盤:雪巴
主菜:龍蝦+牛柳或龍利+帶子
甜品:芒果chesse cake
Coffee or Tea.

Menu表面ok呀...

但以下每一點都成為我最後火起既原因:

1)由酥皮盒子之後每一道菜上既時候,種有一條必答題
"你食左le個未呀".真係每一道菜都有.我刻意數住.

5)湯到!!!+"必答題".再黎"必答題"-食左包未???

6)湯未飲完就上雪巴.我老婆都忍唔住叫個Waiter即刻走.怕會溶.個Waiter答:畢左所以上左先,怕轉頭唔記得!!! 唔記得...所以迫個客食溶既雪巴...原來咁樣!!

7)同老婆都係要"龍蝦+牛柳",老婆個隻龍蝦明顯比我個隻足足大一倍.(有留意到之前隔離檯D龍蝦同我老婆個隻一樣大).叫個經理埋黎跟進,數分鐘後返黎同我講,睇過-"le隻係最大架啦"...我真係好唔想破壞氣氛...算!!!忍住...認命...龍蝦有大小,Menu又無講話會足幾多兩

8)食完個主菜,已經好想快D離開le達鬼地方.即刻叫甜品.想要埋個芝士蛋榚,熱咖啡同埋熱檸茶.個Waitress反問我係唔係自己帶左蛋糕黎...OMG

9)我知道自己既EQ已經到左極限.甜品/茶一放低已經即刻叫埋單.又等左十幾分鐘.問個Waitress記唔記得幫我埋單?佢答:"叫左個羅窩,未黎咩???" 二話不說我就走去Cashier拍檯叫"我想埋單,有無人可以幫到我?"

10)請知悉,你係裡面將會成為一個透明人.我試過舉手想叫野幾次,明明見到佢見到你,都昐睇你唔到.仲要係著住黑色西裝個D所謂既經理.

結論:我發誓,只此一次下不為例.去左一次當係無知,去第二次,我肯定自己係弱智(抱歉本人絕無歧視意途)
不論身邊好友誰在此餐廳擺喜宴...我必不到場.

以上可能有D過火...但全部係發自內心...
它把我同老婆既結婚周年記念完全破壞!!!不能原諒.

P.S. 如果你好彩唔係撞正D炒散既...或許食環境係OK既.

BBQ
2008-01-20 113 浏览
Had a great time with my parent tonight (Saturday). Staff are very efficient and polite, even not that much food varities as I thought, but is enough and in good quality. 16'c tonight, but is not that windy. Suggested to make reservation before heading there, is quite full during on weekend. Free parking which reasonable and convenience.

2007-12-21 15 浏览
我地叫咗兩個SET DINNER, 首先嚟嘅係4件法包...好有品味咁放咗喺用紅色餐巾摺成嘅盒仔內,食落都OK, 但一睇個餐巾盒嗰底, 竟然有好多芝麻同埋麺包碎,法包何來芝麻呢? 即係話條餐巾係用完再用喇, 又唔清潔下, 認真嘔心!忌廉湯飲落勁似用罐頭湯開嘅...主菜係龍蝦同埋牛仔扖 (落單時冇問我地要幾成熟, 好唔專業).等咗起碼30分鐘終於上菜喇, 竟然碟菜只係微溫....龍蝦涷嘅都仲可以食呀, 想像下块牛仔扖基本上係全熟WELL DONE 仲要涷嘅,你話有幾難食呢?連最後杯咖啡都難飲過人, 真係佩服得五體投地. 最搞笑係個侍應上菜時問我地係唔係叫咗個豬扖,我地回應佢係牛仔扖時, 佢即刻又改口話碟扖係牛仔扖.....唉......食完真係有啲畀人揾笨嘅感覺!

忌廉湯飲落勁似用罐頭湯開嘅...

2007-11-15 4 浏览
本人在11月12日晚到餐廳食飯,其實都較遙遠,好再男友有揸車,還有免費停車塲.餐廳的環境真舒服又清靜(可能是閒日的關係),有湖及火車的經過,不過就較為清涼咗啲(坐露台)!食物方面,和男友各order set dinner,價錢算貴,但食物質極為普通唔成比利,服務亦係普通.埋單後當然四處行吓及影相,查實當天所影的大部份是單人相,正當影相時有位四眼經理(我諗因全餐廳只得他着正齊的西裝)行過,他竟然主動幫我地影相,又將水牌搬開,他的行為令到我倆好開心,其他員工真係要學習吓,本來服務評分是普通的,就是這一點熱誠的態度,所以比滿分.
(非会员)
今日下晝4點幾我同老婆係小白鷺食tea,點知食食下,就見到一個電左頭髮既肥胖女侍應,對住一個男侍應,大大聲聲係到講粗口,內容非常粗鄙,不堪入耳,嚇到我地同附近d客人都即刻要埋單走人!黎得呢到食下午茶,當然想開開心心咁食野,呢到又唔係便宜過人,如果我要聽人講粗口,我去茶餐廳都得啦,而且茶餐廳都唔會係客人面人大大聲聲講粗口,以後唔洗旨意我會再黎幫襯!
(非会员)
本人曾經在過去幾年數次到這裡午餐\,感覺是一次比一次差. 茶餐\廳不如的水準卻要付大餐\廳的價錢.我想這是政府物業,請大官們盡快收回經營權,還市民一個好去處.

2007-10-08 3 浏览
今日去食下午茶, 叫了兩個下午茶餐, 分別是「星洲炒米」及「小食拼盤」, 都還可以, 味道ok.此外, 我們叫了menu內的甜品拼盤, 內有:藍莓蛋糕, 士多啤利蛋糕, 士多啤利雪糕, 芝士餅, Tiramisu唔明點解, 雪糕一"筆"就散晒, 似雪, 食落去只是牛奶公司雪糕!其他蛋糕呢, 真係好唔得, 唔凍之外, 仲好難食, 我未食過芝士餅的餅底係唔脆既, 味道仲係要似大陸的餅乾!以我咁鍾意食甜品的人黎講, 我每件甜品食左少少已食唔倒落去, 真係好差勁!講真, 呢度可能食環境就岩, 但我係以食野為主, 咁貴的價錢, 仲要山長水遠食d咁的質素, 咁就唔岩我啦!

此外, 我們叫了menu內的甜品拼盤, 內有:

2007-10-02 11 浏览
假日早上起床的時候見到天氣晴朗,女友就突發奇想,想去小白鷺一遊同食飯因為以前佢番大學個陣係火車上見就見得多呢檔野,但去就未去過十一點打去訂位,唔係忙線就無人聽唔到十二點都無人聽,訂位個陣侍應既反應都已經令人汗顏唔係態度差,而係反應慢同埋有d唔知點咁傍晚準時去到,六點左右,個陣客唔算多等安排坐位都等左一陣,安排完唔係咁滿意想轉位佢地都好似唔多願意咁叫左一個西冷扒同埋龍蝦扁意粉,西冷扒整得唔錯扁意粉味道一般但龍蝦整得幾有心機兩款主菜主菜時既樣都排得幾好湯係自家煲的,有誠意但做出黎一般,可以做得好d野飲無意見,一般西餐廳既貨色埋單先精彩,叫埋單叫左幾次先埋到單仲要簽完咭就即刻問人係咪家陣走人晚飯兩個人無食到過千都唔駛咁樣問候卦?本身我地都已經起左身執野要行出去環境同食物本來都唔錯不過咁樣既服務態度就真係唔多要得
因為以前佢番大學個陣係火車上見就見得多呢檔野,但去就未去過

十一點打去訂位,唔係忙線就無人聽
唔到十二點都無人聽,訂位個陣侍應既反應都已經令人汗顏
唔係態度差,而係反應慢同埋有d唔知點咁
傍晚準時去到,六點左右,個陣客唔算多
等安排坐位都等左一陣,安排完唔係咁滿意想轉位
佢地都好似唔多願意咁
叫左一個西冷扒同埋龍蝦扁意粉,西冷扒整得唔錯
扁意粉味道一般但龍蝦整得幾有心機
兩款主菜主菜時既樣都排得幾好
湯係自家煲的,有誠意但做出黎一般,可以做得好d
野飲無意見,一般西餐廳既貨色

埋單先精彩,叫埋單叫左幾次先埋到單
仲要簽完咭就即刻問人係咪家陣走人
晚飯兩個人無食到過千都唔駛咁樣問候卦?
本身我地都已經起左身執野要行出去

環境同食物本來都唔錯
不過咁樣既服務態度就真係唔多要得
2007-09-24 28 浏览
已經有兩年多沒有到這裡吃飯了,上星期心血來潮,再駕車幫襯了一次,覺得佢仍然保持水準。我們吃了炭燒牛柳拼帶子,雖然叫七成熟,但牛柳依然又林又入味,唔錯,另外又吃了帶子青蠔中東米,講真,其實是想知什麼是「中東米」,結果是一些十分細粒,比蟹籽只大些少的米,口感十分特別,但青蠔就比較一般。我欣賞這餐廳的除了景以外,就是waiter和waitress的態度,十分親切,謝謝你們啊!此外,吃東西時有一份悠閒寧靜的感覺,都是其他地方難以找到的。
我欣賞這餐廳的除了景以外,就是waiterwaitress的態度,十分親切,謝謝你們啊!此外,吃東西時有一份悠閒寧靜的感覺,都是其他地方難以找到的。
2007-08-08 56 浏览
因為環境好又就近. 星期六日亦有一些活動提供給小朋友玩. 所以時不時會同仔女黎玩半日之後食個set dinner. 今個星期日黎到, 發覺同以前有d 唔同.同老婆order 左個西冷扒同魚柳. 發覺同之前好似差好遠. display 同味道都唔錯. 一問之下發覺換左大廚. 聽講原本係半島大廚. 原來差差個大廚差噤多ga.大家去過一次失望ge 可以去試試.

大家去過一次失望ge 可以去試試.
2007-08-05 14 浏览
小白鷺係一間環境好靚既餐廳每逢假日都好多大人同小朋友來呢度"渡假"有小工藝制作, 有羊仔喂, 有個湖可以踩水上單車而間餐廳外面有條走廊, 唔怕熱的話, 對住個湖食野其實都真係幾有feel架, 所以最好四點後來食下午茶一來無甘多人, 二來亦都無甘熱但我地去到, 明明有位, 但侍應卻話俾人book左(即使我地食完, 未仲未見有人坐落去"佢既下午茶餐雖然貴左少少, 由$40-70不等係外面一間普通既餐廳, 可以食到好好的午餐了但呢度環境一流, 都可以當佢係酒店價錢啦因為見到晚餐既價錢, 三四百蚊/每人閒閒地味道方面, 都係唔錯的, 星洲炒米, 夠料又夠火候小食拚盤, 油多左少少, 但都好食的但飲品方面只係一般, 凍檸茶無茶味, 凍咖啡唔夠香, 水準連茶餐廳的都不如但最後都係個句, 係甘靚既環境下食野確實係一種享受
小白鷺係一間環境好靚既餐廳
每逢假日都好多大人同小朋友來呢度"渡假"

有小工藝制作, 有羊仔喂, 有個湖可以踩水上單車
而間餐廳外面有條走廊, 唔怕熱的話, 對住個湖食野
其實都真係幾有feel架, 所以最好四點後來食下午茶
一來無甘多人, 二來亦都無甘熱

但我地去到, 明明有位, 但侍應卻話俾人book左
(即使我地食完, 未仲未見有人坐落去"

佢既下午茶餐雖然貴左少少, 由$40-70不等
係外面一間普通既餐廳, 可以食到好好的午餐了
但呢度環境一流, 都可以當佢係酒店價錢啦
因為見到晚餐既價錢, 三四百蚊/每人閒閒地

味道方面, 都係唔錯的, 星洲炒米, 夠料又夠火候
小食拚盤, 油多左少少, 但都好食的
但飲品方面只係一般, 凍檸茶無茶味, 凍咖啡唔夠香,
水準連茶餐廳的都不如
但最後都係個句, 係甘靚既環境下食野
確實係一種享受

2007-07-21 197 浏览
大埔小白露在團體收費大人$198 細路$168活動:不知所謂食物:炒飯、炒麵、雞翼、牛肉、菜... ( 只出一次食物的自助餐)差過去茶餐廳食飯!在家order到會也比去這裡好好多
大埔小白露在團體收費大人$198 細路$168
活動:不知所謂
食物:炒飯、炒麵、雞翼、牛肉、菜...
( 只出一次食物的自助餐)

差過去茶餐廳食飯!

在家order到會也比去這裡好好多
2007-06-29 8 浏览
佢果度風景唔錯..對住個小湖仔食飯..但d火車聲都幾煩下..d野食都ok貴.."我地果次食3百幾1個!!味道ok!!不過不失..但唔值呢個價囉應該..果度附設都有d野玩!!岩一家大細同拍拖情侶去!!ps.都幾浪漫架個feel!!^^"
2007-04-30 13 浏览
朋友神神秘秘帶咗我入大埔, 再搭的士入小白鷺. 之前也聽過, 是一個幾郊外的地方..我們選了室外的地方坐, 感覺好舒服, 雖然附近的地方已漆黑一片, 但都聽到d 動物既叫聲.我們點了凱撒沙律, 千層麵, 羊膝. 凱撒沙律ok 啦.. 量跟價錢一比... 凱撒沙律算比較貴. 千層麵不錯, 可是有點玉桂味... 怪怪的. 羊膝有點\"un\".. 總括來說, 食就一般啦..不過情調跟環境一流...^^...