為咗慶祝我哋相識八週年紀念,男朋友見係度openrice好多人讚依間餐\廳,所以之前book定,噚晚去試吓,有窗口梳化位叫咗二人套餐\,一開始嚟碟煙三文魚凱撒沙律,啲三文魚好肥美,沙律好好味.之後有海鮮拼盆,啲藍貝,生蠔,田螺等都超新鮮,有好強烈嘅海水味,原來依度啲生蠔唔似平時食buffet要落辣椒仔都好正,大頭蝦有好多羔,但無咩肉,海鮮拼盆真係極力推介.之後嚟南瓜湯& 羅宋湯都好味,啲黑芝麻麵包,熱辣辣脆卜卜,估唔到麵包點香草沙律醬咁好味,跟住有細細碟嘅帶子肉醬意粉,雖然細碟但好入味,而燒春雞&薯條,雞胸雞脾都好嫩滑,啲薯條係啲肥肥薯條,正最後叫咗朱古力軟心布甸,熱辣辣朱古力漿溜出黎,好鬆軟,但芒果拿玻侖脆餅就酸酸哋,唔係咁好.總括嚟講,我哋都好滿意,下次會試吓散叫多謝老公仔嘅悉心安排^v^

海鮮拼盆真係極力推介.

跟住有細細碟嘅帶子肉醬意粉,雖然細碟但好入味,
而燒春雞&薯條,雞胸雞脾都好嫩滑,啲薯條係啲肥肥薯條,正

總括嚟講,我哋都好滿意,下次會試吓散叫

多謝老公仔嘅悉心安排^v^
2007-09-07 16 浏览
上兩個月男友揀左呢度同我慶祝生日, 環境好relax呢~ set dinner細食的會覺得份量幾多, 因為頭盤揀幾款, main course揀幾款, 樣樣都好唔錯. 不過飲龍蝦湯的話小心可能太苦難入口, 我猜真係餚出來吧@_@ waiter事先已經warn左=_="最記得係個焗蠔, 恰到好處, 香味停留o係口裡面會想喊^^"墨魚麵食到個味有幾個層次, 好奇怪, 雖然已經食到差不多飽, 還是一啖啖想多吃幾口, 最大挑戰係甜品心太軟, 因為已經食到捧住個肚>.<不過連男朋友都喜歡了這甜品^^

2007-09-05 9 浏览
極好味必點推介:- 煎鵝肝這個好味得要命!!鵝肝香脆,絕不油膩,恰到好處,和波羅拼合出人意表,天衣無縫!!!- 帶子蘑菇天使麵這個更無用說,看看各位食家的comments便知是必點的主菜!!- 朱古力軟心布甸(心太軟)吃得飽飽的本應不想吃甜品,1試...他媽的好吃...食慾完完全全被召喚回來...絕不是誇張!其他好味推介:輕煎三文魚,,燒春雞,,羊鞍拼蜜汁(這個名子不記得..大概是這樣)環境,,服務,,衛生亦算不俗...especially the environment, so romatic~
極好味必點推介:
- 煎鵝肝
- 帶子蘑菇天使麵
- 朱古力軟心布甸(心太軟)

其他好味推介:

2007-09-01 3 浏览
6個人去食, 叫左芒果雞沙律, 波菜青口, 蒜蓉肉碎磨菇意粉, 印尼炒飯, 芝士薯皮, 海南雞飯, 日色西冷牛扒, 泰色咖哩豬扒. *沙律一般無咩特別. *青口同以前翠華果差唔多..我覺得翠華果d好食d=.= *薯皮都ok 不過芝士無味唔知咩芝士=.= *個意粉最差, 唔知咩味無肉味無磨菇味, 得陣藥材味._." 又淋petpet 大家樂仲好食過佢. *印尼炒飯呢不如改名叫豉油王炒飯.... *海南雞飯我無食到但係朋友就話唔好食. *個西冷就ok. 咖哩豬扒一般. 起碼入得口. 我唔會再去呢間野
2007-08-29 4 浏览
看過大家的食評好像不錯,於是今天下午在這裡lunch.上到去個感覺幾好,地方都算大,由於已book好位,被安排坐在窗口位,唔錯,個景睇到駱克道,哈哈!12點幾上到來唔係好多人,不過到左1點就開始多返d人,可是並不full,可能唔係好多人知道吧...好~言歸正傳!看了menu,想點一些$18隻的生蠔,可是侍應說現在沒有這一種貨,他馬上拿了一個小黑板給我看,上面寫著其他4種品種的生蠔,可是貴一點點要$24隻...點了4隻normandy france先做頭盆,另外再叫2個set lunch1,)日式淡咖哩汁雞扒 + 薯菜2,)大蝦意大利飯奉送 日日有餐\湯(好搞笑) or 沙律 ,餐\飲及是日甜品生蠔ok都幾肥美,食完後牠的味道還遺留在口腔內,正!再來是餐\湯,點了羅宋及雜菌忌廉,一般味道,如果羅宋可以再酸一點好少少;雜菌忌廉湯味不夠濃呢...日本咖哩味道不錯,雞皮好脆呀~哈,而雞肉跟薯條都不錯,可是不夠熱...可能上菜上得太快了...意大利飯好好味呀~~是日甜品:檸檬芝士餅;芝士味濃,檸檬味清新,口感不錯(不過好想試下心太軟...)另外見到menu 有海鮮拼盆和法國蟹,都好想試埋.I'l
看過大家的食評好像不錯,於是今天下午在這裡lunch.
1,)日式淡咖哩汁雞扒 + 薯菜
2,)大蝦意大利飯
生蠔ok都幾肥美,食完後牠的味道還遺留在口腔內,正!
意大利飯好好味呀~~
另外見到menu 有海鮮拼盆和法國蟹,都好想試埋.
I'll Be Back! ^_^
2007-08-26 10 浏览
因為掛住個天使麵,所以同另外一個朋友去多一次...食左: 1. 芝麻包- 今次熱d,醬好食d2. 南瓜湯- 幾香,幾好飲3. 煎帶子雜菇天使麵- 一心一意黎食,有d失望,味道冇上一次咁香,麵比上次"林"4. 煙肉焗蠔- 味道一般5. 心太軟- 呢個幾好食,份量細細,幾好6. Tiramisu - 朋友食,幾香滑今次要扣d分...仲有話左9點要還枱,8點45分就自己遞張單黎催你走,都要扣分! 如果要去,唔好揀星期五,食物同服務都差左!
因為掛住個天使麵,所以同另外一個朋友去多一次...

食左:
1. 芝麻包- 今次熱d,醬好食d
2. 南瓜湯- 幾香,幾好飲
4. 煙肉焗蠔- 味道一般
5. 心太軟- 呢個幾好食,份量細細,幾好
6. Tiramisu - 朋友食,幾香滑

因為有朋友生日同埋多人..加上見之前咁多好食評..我早上book了這間餐廳, 夜晚同朋友一行九人來吃座位: 不太滿意呢..被安排坐長桌(二人枱拚埋)一邊的朋友完全聽唔到另一邊的朋友的說話..望下其他枱都係細枱..可能一大班人到來就不太適合呢..應該加番一兩張方型桌,每邊坐三四個就close同熱鬧得多食物: 不是我點菜..所以忘了部份菜色..叫了墨汁麵, 三文魚天使麵, 海鮮盆(兩隻蠔,三數隻青口和兩三隻蝦), 炸雞翼, caesar salad等等..的確..所有食物都幾好味..汁濃得來不是太多..甜品(為朋友生日而特別叫的): 之前看這裡的食評, 說有waiters唱生日歌, 同埋book枱時我問清楚職員話叫甜品會有生日名牌同蠟燭..我們點了1)心太軟2)藍莓批3)芒果撻還有一個忘了..有個男waiter收哂之前的食具換上甜品碟, 還細聲地咁我係邊個生日..原本想是四件在同一碟上加埋蠟燭同牌...因為一直是那個男waiter跟的..點知等緊時..突然間有個女waiter將四件甜品放在四個碟上分別送上, 每兩人之間一碟..什麼蠟燭名牌完全唔知在哪...我頓時呆左...點可以咁架??我係

甜品(為朋友生日而特別叫的): 之前看這裡的食評, 說有waiters唱生日歌, 同埋book枱時我問清楚職員話叫甜品會有生日名牌同蠟燭..我們點了1)心太軟2)藍莓批3)芒果撻還有一個忘了..有個男waiter收哂之前的食具換上甜品碟, 還細聲地咁我係邊個生日..原本想是四件在同一碟上加埋蠟燭同牌...因為一直是那個男waiter跟的..點知等緊時..突然間有個女waiter將四件甜品放在四個碟上分別送上, 每兩人之間一碟..什麼蠟燭名牌完全唔知在哪...我頓時呆左...點可以咁架??我係因為book枱電話裡的職員介紹生日會如何serve才決定book這裡.同埋因為有candle之類才叫甜品(因為大家唸住再去飲嘢有下場)..這是賣點之一..最後竟然咁????..為了不掃大家興..我只跟坐我旁的朋友細細聲說..真係好激氣..後來那個男waiter來收碟...我就態度很cool的投訴..他只是低低頭的說聲"唔好意思"

是這男waiter問我哪位是生日主角..不是他上甜品的話..佢問來做什麼????職員間溝通好差..令客人大大失望和out of expectation!!!

為食物同唔想排隊(因為夠大同樓上舖)..是可以來的..但若想有surprise..就一定不推介..
2007-08-22 5 浏览
昨日同朋友慶祝叫左一個setD~$3584個頭盤,2個湯,4個主菜,2個甜品,2杯飲品,另外再叫一個焗薯皮頭盤:1.輕煎芝麻三文魚~(9/10)~舊三文魚好嫩滑,加上邊GA芝麻令佢更加香口,GOOD!!2.忌廉牛油煮藍貝~(9/10)~個口感都幾次生蠔,煮得剛剛好~唔會太硬,我個朋友唔食藍貝都食左兩個~個汁好好味,份量都幾多(六隻)3.煎鵝肝(7/10)~自己本身唔係好食~都唔識分好唔好食~不過之前聽人話OK所以叫黎試下~食落口好似有D食緊乳豬皮GA味道……唔會再試4.法式焗田螺~(5/10)~唔太好食~舊田螺燒焦了,好苦~~個薯蓉好食d~不過得果一元幣咁多…湯:忌廉湯~(7/10)~ ok啦,夠濃~飲完開始飽…南瓜湯~(8/10)~ 我個fd話幾好飲~好重南瓜味~焗薯皮~(7/10)唔錯啦~夠趣不過無咩芝士ga香味~見到d頭盤咁細碟怕唔夠飽~點知食到尾就……主菜:1.燒春雞~(9/10)~雖然得一隻雞脾仔~不過好食~好香口~好嫩滑~個汁點雞~正~個薯蓉都好好食~必試!!!2.帶子雜菌天使麵~(9.5/10)~本人天使麵愛好者~係我食咁耐天使麵最好食ga一次~帶子雖然得一粒~不過好食~
昨日同朋友慶祝
叫左一個setD~$358

頭盤:

湯:
忌廉湯~(7/10)~ ok啦,夠濃~飲完開始飽…
南瓜湯~(8/10)~ 我個fd話幾好飲~好重南瓜味~

焗薯皮~(7/10)

主菜:
2.帶子雜菌天使麵~(9.5/10)~本人天使麵愛好者~係我食咁耐天使麵最好食ga一次~帶子雖然得一粒~不過好食~唔係雪藏的~個汁好香,唔溜’~下次一定再叫!!!
3.豬仔骨~(7.5/10)~一般啦~未去到好好食~薯條都ok呀~整體而言味道尚可~不過不失啦~
4.日式西冷牛~(8.5/10)~唔錯~6成煮左右~食落口幾juice~點埋芥末醬仲好食!!!

甜品:
1.朱古力雪糕批~(8/10)~雀nest三色雪糕加Oreo底~一般啦~好快溶~我個朋友話好食因為雪糕雪到有d冰?!
2.朱古力軟心布甸~(9.5/10)~我自己一向都唔愛好太甜ga甜品~不過佢真係整得好好食~唔太甜~真係有朱古力漿溜出黎,個蛋糕夠鬆軟~因為一個誤會~以為我地黎慶祝生日~點左支candle比我地~再加兩個細花炮仔~錦上添花~hehe

飲品:Iced Lemon Tea x 2~(6/10)~無茶味~唔太好飲~

服務真係唔錯~d服務員好細心(除左個男經理)~值得一讚~不過坐就一般……
2007-08-17 5 浏览
平日成日睇Open Rice,睇下有咩餐廳好食,見呢間餐廳幾高分,所以今日專登叫朋友一齊黎試下...叫左以下既食物:1. 芝士焗薯皮- 較油,芝士唔夠香,比Ruby Tuesday遜色!但味道都ok!2. 芝麻雞翼串- 較細件同較硬,好難切同冇咩味,麻麻地...3. 帶子雜菌天使麵- 呢個超好食,d cream好香,天使麵彈牙又唔"漏",100分呀! 我係一個鍾意食意粉既人,呢個好得呀! Very Good!4. 三文魚忌廉意粉- 比天使麵遜色,又比較"漏",呢個都係麻麻地...但味道ok既!5. 法式焗布甸+ 朱古力雪糕蛋糕- 真係唔錯,本來想叫4款甜品($68),因為太飽,所以叫左2款($38)冇叫湯但畀左個包我地食,個醬唔夠香同唔夠味,可以揀唔食,留番個位食甜品!Service ok,唔會冇人理/越叫越走...放定一壺水係枱係聰明既做法,因為慳番d人手做其他野,唔駛成日加水/又唔怕唔得閒加水而得罪d客!食完飯有coupon送,下次可以再黎呀! ^0^

叫左以下既食物:

食完飯有coupon送,下次可以再黎呀! ^0^
2007-08-13 19 浏览
The fabulous babyblue has long gone brothers! It was once my favourate in terms of value for money, the quality of the food and the decoration! however, I presume they have changed the crew (chef and his crew) recently, the food has gone way beyond my imagination which is crap and expensive. yes, the dish used to preheated before serve; the taste of the food could be found in some six star hotel proper restaurant.for those lost sheep in the hood, DO NOT go there no more unless you have lost your

for those lost sheep in the hood, DO NOT go there no more unless you have lost your sense for food
(非会员)
2007-08-12 1 浏览
唔知係唔係因為剛開門:餐包及butter: 涷及硬coffee: 等左15分鐘先來. 而且又係涷既.and the waiters have the TV turned on loudly.
唔知係唔係因為剛開門:
餐包及butter: 涷及硬
coffee: 等左15分鐘先來. 而且又係涷既.
2007-08-12 3 浏览
前日打8號風,係我同男朋友既記念日,係openrice到一早check左呢間餐廳好高食評,所以就訂左位試下。好在打8號風矩地都照開,入到去好大,環境都幾好好relax,我地叫左2人餐$398,有4個appetizer,2個湯,4個主菜,同埋2個dessert。appetizer叫左cheese藍貝& 白酒藍貝& 芝麻三文魚& 鵝肝,d藍貝好好味,三文魚d肉就老左少少...鵝肝都幾好~入口即溶!主菜叫左羊扒,羊柳,rib eyes & 海星斑,羊柳就無咩味....但羊扒就ok , 不過不失,rib eyes就一般,勝左唔會太硬,海星斑就好普通,好似酒樓食既魚咁最後2個dessert都叫左心太軟~真係好似大家咁講,矩地既dessert真係最好~好好食!!$400 2個人就麻麻啦~野食全部都係細細碟,算叫做一晚內試左好多種菜咁啦...

2007-08-06 2 浏览
我都幫襯過哩間餐廳4次啦,每次都幾滿意,我就最鍾意叫個個套餐,可以揀幾款前菜主菜同甜品個o個餐呀!雖然份量唔係話好多好多,但都岩岩好架!又可以食唔同o既食物,兩個人黎都可以試到好多野。環境方面亦都好好,都好適合三五知己或者情侶黎談心吹水。有咩節目要慶祝或者有Gathering,記住黎哩度試下啦!

環境方面亦都好好,都好適合三五知己或者情侶黎談心吹水。

有咩節目要慶祝或者有Gathering,記住黎哩度試下啦!
(非会员)
2007-08-06 2 浏览
我係因為睇到佢排行榜榜上有名, 所以諗住去同男朋友一試我地去到, 叫左set d $394, 有4個頭盤, 2個湯, 4個main course, 同埋2個dessert, 全部都係係menu入面自選出黎既, 即係叫邊幾款野食任你揀佢先上2個麵包, 麵包上面有好多芝麻, 好香口, 再配埋佢d牛油蒜蓉食, 好好味頭盤: 1)煙三文魚沙律: 味道唔錯, 可能我地放耐左先食, 所以d三文魚有d暖暖地 2)白酒藍貝: 呢個超好味, 藍貝好鮮甜, 用白酒煮就0岩0岩好, 我唔鐘意食貝類海產既都覺得佢好好味 3)炸軟殼蟹: 呢個一般, 入口唔夠脆, 蟹入面既野(唔係餡呀!!!), 令到口感好差, 唔夠脆, 仲有d糊同澀口 4)薯蓉焗田螺: 薯蓉好正, 田螺無咩特別, 不過都幾好味湯: 忌廉蘑菇湯: 湯入面有好多蘑菇碎, 幾好味, 好creamymain course: 1)帶子天使麵: 好好食, 好鐘意, d味唔會太濃, 0岩0岩好 2)墨魚汁飯: 好難食, 芝士味勁重, 又勁重蒜蓉味, 太濃, 好漏, 食左兩啖only
我係因為睇到佢排行榜榜上有名, 所以諗住去同男朋友一試

4)薯蓉焗田螺: 薯蓉好正, 田螺無咩特別, 不過都幾好味

3)燒豬仔骨: 呢個唔錯, 甜甜地, 幾好味
4)威靈頓羊柳: 早知要香草蜜汁羊扒好d, 我唔太鐘意呢個

dessert: 1)mango mousse cake: ok呀, 幾好, 不過d芒果好似桃- -"
2)心太軟: 好好食, 呢個好正, 好鐘意

呢度既環境同野食都唔錯, 雖然好細碟, 但係真係幾好味, 我食到好飽, 男朋友就話差唔多
2007-08-04 5 浏览
再來這裏午餐,兩人都是叫意大利飯。味道過鹹,吃完又口渴得很,好像吃了很多味精似的,非常失望。
再來這裏午餐,兩人都是叫意大利飯。

味道過鹹,吃完又口渴得很,好像吃了很多味精似的,非常失望。