2020-07-09 65 浏览
朋友介紹話觀塘有間食韓國嘢嘅餐廳價錢相宜 款式又多 今晚一於去試吓啦 佢喺APM嗰邊行過去2分鐘就到達非常之方便 我望吓Menu有咩食先 佢有二人餐四人餐 不過我哋都係決定散叫嘢食天氣咁熱梗係要叫返個水冷麵啦 不過我就嫌佢唔夠凍啦 再加多啲冰都仲得呀 個面嘅質感好有去返韓國食嘢感覺 點可以少得炸雞呢 叫咗個甜辣炸雞 仲有幾舊年糕係面 食落去第一啖真係好辣啊 不過食下食下又ok唔辣嘅炸雞又邊好食 仲有叫咗個石頭鍋飯 擺上台之後有店員幫你撈 仲係熱辣辣ga 仲可以自己加辣醬 甜品叫咗個芒果雪花冰 有芒果肉有brownie仲有芒果雪糕 之前喺韓國食過雪冰 嚟到呢度食番韓國嘅味道呀 佢份量好多 兩個人食一兜都非常之飽仲有一菠蘿燒酒特飲 甜甜地嘅cocktail好易入口好好味 今次食左經典韓食必點之選 好滿足呀

仲有一菠蘿燒酒特飲 甜甜地嘅cocktail好易入口好好味

今次食左經典韓食必點之選 好滿足呀
2020-07-09 52 浏览
6點開店,5點幾已經排緊隊,有點誇張,好在一早預約左。不過有排隊既都入到座,位置都算多。1.海鮮煎餅2.鐵板雜菜魷魚3.熔岩芝士炸雞麵包1. 海鮮份量十足,用鐵絲網放高散熱,不會變淋,同一般海鮮餅不同,但都十分可以,少少的可以叫多幾款菜式2. 難得有魷魚加菜當然唔可以放過,魷魚大條,數量多,炒菜味道岩岩好,唔會太生,又吸左汁。而且難得唔係辣既。3. 2人份量黎講好豐富,三角粟米片加芝士醬一流,芝士包面層芝士加內裏忌廉芝士醬,麵包份量不太,但絕對夠飽。配埋沙律同炸雞,一次過滿足哂咁多個願望。

1.海鮮煎餅
2.鐵板雜菜魷魚
3.熔岩芝士炸雞麵包

2020-07-09 57 浏览
兩個人食左四樣野~一個係佢最出名既芝士韓式炸雞!!另一個係芝士磨菇釀雞翼!一個係海鮮煎餅!另一個係炒八爪魚🐙不得了!!食哂呢4個菜!飽到不得了😊😊😊有個芝士包包 上面既拉絲芝士加炸雞!!邪惡到不得了!!!芝士磨菇釀雞翼 入邊係芝士同蘑菇醬!好食呀😍😍😍海鮮煎餅係出面冇食過既! 好香好脆!仲有泡菜係面😯脆到不得了!!正正子最後一個係炒八爪魚🐙勁有鍋氣😄😄😄好多菜係入面!勁香❤️❤️
兩個人食左四樣野~
一個係佢最出名既芝士韓式炸雞!!
另一個係芝士磨菇釀雞翼!
一個係海鮮煎餅!
另一個係炒八爪魚🐙

不得了!!食哂呢4個菜!飽到不得了😊😊😊
有個芝士包包 上面既拉絲芝士加炸雞!!
邪惡到不得了!!!

芝士磨菇釀雞翼 入邊係芝士同蘑菇醬!
好食呀😍😍😍

最後一個係炒八爪魚🐙勁有鍋氣😄😄😄
好多菜係入面!勁香❤️❤️

2020-07-06 1105 浏览
今晚去左觀塘同朋友食飯, 朋友提議去小火焰食韓國野, 7點半去到已經好多人等緊位, 好彩等左陣就可以入得🤭, 餐牌上有單點同套餐選擇, 種類多價錢亦唔貴, 我地最後叫左一個明洞二人套餐試下🤗海特芒果啤酒🥭🍺芒果汁味重, 啤酒味較淡, 但整體味道唔錯的!白桃乳酸特飲🍑🍹白桃味幾濃而且有一絲絲果肉, 甜甜酸酸非常解渴😋!黑醋炸韓國豬肉餅🐖小妹第一次食黑醋加豬肉餅E個配搭, 黑醋味幾香, 同豬肉幾夾, 豬肉餅口感彈牙唔鬆散!薄烤牛肉野菌沙律🐂🍄🥗薄烤牛肉好香好嫩, 牛味幾濃, 加埋爽脆沙律菜同溫泉蛋蛋汁, 非常醒胃!迷你滷豬手粉絲鍋🐖🥘滷豬手幾入味, 口感軟腍有彈性, 湯汁味道唔錯唔會太濃味, 粉絲掛到湯, 雖然係迷你但份量都唔算少!柚子明蝦水冷麵🍊🦐🍜蝦肉🦐爽口彈牙, 冷麵份量幾多, 口感煙韌, 入面仲有柚子肉🍊, 味道酸酸甜甜, 十分清新, 建議加埋泡菜落去食, 辣辣地🌶更能刺激味蕾😋!傳統泡菜香蕉朱古力窩夫🍌🍫🥞窩夫口感好脆, 配搭埋蜜糖🍯同朱古力醬🍫, 整體味道唔錯, 不過不失!

海特芒果啤酒🥭🍺
芒果汁味重, 啤酒味較淡, 但整體味道唔錯的!
白桃乳酸特飲🍑🍹
白桃味幾濃而且有一絲絲果肉, 甜甜酸酸非常解渴😋!

黑醋炸韓國豬肉餅🐖

• 黑醋烤韓國豬肉餅
  • 迷你滷豬手粉絲鍋
  • 白桃乳酸特飲
2020-07-05 99 浏览
好失望!!!!!!!!!!!!完全係打住韓風名號嘅一間港式韓餐水冷麵似擺耐咗嘅麵豬肉蓋飯純粹係飯加甜辣醬再加啲豬肉個蛋卷唔講唔知食緊咩完全唔明點解會咁多好評差!差!差!係咁肚餓嘅情況食啲咁嘅水平好失望!!!!!!!!!!!!!!真係好嬲 仲要衛生勁差啲櫈有好多飯!!!!!!不明白其好評甚多原因除咗個菜式名係加啲韓字之外我都唔知呢間野原來係食韓國菜唔講以為食緊茶餐廳嘅所謂韓食!!希望大家黎呢家野個陣真係要三思
好失望!!!!!!!!!!!!
完全係打住韓風名號嘅一間港式韓餐
水冷麵似擺耐咗嘅麵
豬肉蓋飯純粹係飯加甜辣醬再加啲豬肉
個蛋卷唔講唔知食緊咩
完全唔明點解會咁多好評
差!差!差!
係咁肚餓嘅情況食啲咁嘅水平
好失望!!!!!!!!!!!!!!
真係好嬲 仲要衛生勁差
啲櫈有好多飯!!!!!!
不明白其好評甚多原因
除咗個菜式名係加啲韓字之外我都唔知呢間野原來係食韓國菜
唔講以為食緊茶餐廳嘅所謂韓食!!
希望大家黎呢家野個陣真係要三思
2020-07-02 81 浏览
甜辣年糕炸雞 (半份)辣味強烈而且亦有甜味作中和,好類似真正韓國街頭食到既甜辣炸雞咁。炸雞本身都炸得好香脆而且肉汁多啖啖肉,雞件相對大份,食落口感同質感都一流!青檸白桃梳打呢個特飲係有多支青檸梳打attach,白桃味道突出又唔會太甜,仲有啖啖果肉飲落好清新,加上青檸梳打令成杯飲品味道好fresh,清油膩岩哂!蜜糖朱古力窩夫最後就叫多個朱古力窩夫,個樣同擺盤都好靚,朱古力味雪糕好濃郁而再加埋朱古力醬,味道突出同埋煙韌既窩夫一齊食非常夾!
甜辣年糕炸雞 (半份)

青檸白桃梳打

蜜糖朱古力窩夫

2020-07-01 87 浏览
[ 微妙嘅關係|松露同雪花冰相遇 ]#hungrypiggiess_觀塘一直到左好耐喎觀塘區餐廳就算係平日夜晚去一邊嘅人都多到傻😳今次終於同 @sistersnfood 早少少去排隊試咗啦😆========================熔岩芝士炸雞麵包 $148 招牌菜又點少得佢🤟🏻大大件農夫包入面有滿滿嘅半溶芝士食完真係好飽飽😳芝士拉絲效果唔錯,但係我哋兩個食落覺得佢芝士嘅味道未夠濃,反而不過我哋竟然一致同意隔離嘅脆卜卜nachos加上芝士醬更滋味✨雞肉肉質幾滑嫩,可惜炸雞皮偏厚身,如果薄番少少會更好🤟🏻好彩點埋芝士炸雞依然保持到脆身,食完炸雞仲可以食埋浸左芝士嘅淋身包包🥯========================柚子眀蝦水冷麵 $88出邊天氣咁熱,再加埋食完油膩野叫個水冷麵啱啱好✨冷麵內加入左唔少青瓜絲、蘿蔔絲令本身幼身彈牙嘅冷麵更加清新,蘿蔔湯底清甜又唔會過啖,美中不足蝦份量比較少,可能叫返牛肉會開心啲🦐========================卡邦尼年糕 $78年糕口感幾煙韌,一邊加入左唔少煙肉同埋蘑菇令到佢口感層次更加豐富🤟🏻醬汁偏向較重忌廉,拌勻流晒心嘅溫泉蛋
[ 微妙嘅關係|松露同雪花冰相遇 ]
#hungrypiggiess_觀塘
熔岩芝士炸雞麵包 $148
柚子眀蝦水冷麵 $88
卡邦尼年糕 $78
年糕口感幾煙韌,一邊加入左唔少煙肉同埋蘑菇令到佢口感層次更加豐富🤟🏻醬汁偏向較重忌廉,拌勻流晒心嘅溫泉蛋蛋汁唔錯
松露曲奇脆脆3.6牛乳雪花冰 $58
呢一個松露雪糕真係震驚到我哋! 認真冇諗過雪糕都可以配松露,仲記得嗰陣時嘅反應有幾大🤣🤣個松露咔但慢慢食多兩啖就淡左,連埋底下淡一啲嘅令到佢冇咁明顯🤟🏻雪花冰刨得可以再更棉密因為佢哋比我平時就鍾意食嗰間冰口感味道細密🤫不過以性價比來講呢一碗係絕對抵食,兩個人食到飽飽飽🤣
巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
再食過指數🏃🏻‍♀️:👧🏻👧🏻👧🏻
錫荷包指數💸:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
服務正指數👩🏻‍🍳:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
環境靚指數👀:👧🏻👧🏻👧🏻
========================
📍 小火焰韓式咖啡餐廳 (觀塘)
觀塘觀塘道410號觀點中心1樓1號舖
========================
#hk #hkig #hkigfood #hkfood #food #hkeat #eat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodie #hkfood #discoverhongkong #instafollow #foodie #diningcityhk #foodstagram #hongkongfoodie #852foodie #bestfoodhongkong
2020-06-30 319 浏览
幾年前已經想食小火焰!估唔到幾年後依然咁受歡迎!星期五晚既小火焰真係超多人 建議大家預早拎飛溶岩芝士炸雞麵包 $148果然係呃like之選 農夫包裝滿半融芝士 芝士面層烘得金黃 將炸雞浸落芝士之中再拉起 輕易做岀拉絲效果炸雞即叫即炸熱辣辣 外皮炸得幾脆 肉質嫩滑帶肉汁 略嫌炸皮厚左小小溶岩芝士唔係走鹹香路線 反而比較重忌廉味 仲可以切開農夫包 沾滿芝士一齊食 農夫包質地比較紥實 食完超飽肚個人超鍾意旁邊好濃芝士香既墨西哥粟米脆片柚子明蝦水冷麵 $88大熱天時最好食個水冷麵 清涼又消膩水冷麵質地彈牙 當中加有爽口唔少青瓜同蘿蔔絲 蝦肉鮮甜彈牙 如果有多幾隻就好啦蘿蔔味湯底清甜 偶爾咬到柚子 酸酸地幾清新開胃卡邦尼年糕 $78雖然其貌不揚 但係食落又幾唔錯拌勻蛋黃後 本身較為稀身既卡邦尼醬汁會變得較濃郁creamy 好香忌廉味 但又唔會太膩配上鹹香煙肉同磨菇 味道層次豐富 重口味人士表示調味再重啲就正松露曲奇脆脆3.6牛乳雪花冰 $58一入口個下真係好衝擊!雪糕好濃松露味 初初唔係太接受到 但係加埋底下既3.6牛乳雪花冰味道無咁突岀 甜甜地帶啲松露味 估唔到又幾夾 雪花冰好綿無冰感 濃郁牛

溶岩芝士炸雞麵包 $148

卡邦尼年糕

雖然其貌不揚 但係食落又幾唔錯

松露曲奇脆脆3.6牛乳雪花冰 $58
松露曲奇脆脆3.6牛乳雪花冰
一入口個下真係好衝擊!雪糕好濃松露味 初初唔係太接受到 但係加埋底下既3.6牛乳雪花冰味道無咁突岀 甜甜地帶啲松露味 估唔到又幾夾 雪花冰好綿無冰感 濃郁牛奶香
雪花冰舖滿曲奇脆脆 口感豐富 亦充滿飽足感 真係要兩個人先食得晒 性價比幾高

整體而言 價錢唔貴 食物質素幾高 值得一試!
2020-06-30 259 浏览
😌😌行開行埋天橋經常都會見到小火焰既招牌,睇睇openrice先知道人氣咁高企😳咁岩今晚約左朋友係觀塘見個面,仲唔順勢ko一間咩🤣兩三日前book定枱,果晚準時七點半到,被安排坐卡位,眼見坐滿九成客人。餐牌圖文並茂太貼心,而且款式幾多,價錢都幾公道😂👍🏻所以不自覺地會叫得好開心🤣🤣🤣等左十分鐘左右就開始有野食啦!🍴韓式蟹籽卷蛋$78我鍾意食卷蛋😚😚甜甜地既卷蛋微熱😋裡面係糯米,面頭好多蟹籽同沙津醬,不死既配搭,唔會難食得去邊🤣🍴韓風滷豬手$78睇圖係好吸引😂實物有少少落差,豬手都okQ彈,汁醬好多,我地覺得性價比唔高😂我本身唔鍾意泡菜,不過都有試,我認為都幾辣😌真係唔係我杯茶呢~🍴炸紫菜卷$32🙂朋友鍾意食香口野,岩岩炸起非常熱!裡面應該係米粉咁既野😂明明係小食,無啦啦變左澱粉質既野,唔夠開心🤣不過味道係ok正常既🤓🤓🍴蜂蜜提子脆米炸雞$168炸雞真係so so so heavy🤣不過抑壓得耐都忍唔住要食,我好大晒鬼🤭🤭摵走九成既皮減低罪惡感🤣🤣🤣雞肉好嫩滑,而且非常juicy!!蜂蜜提子味道係唔錯,但對我黎講甜左啲,炸到脆卜卜真係叫人又愛又恨🥺🍴蟹黃炒淮山麵$88呢個係我勁想食既🤤🤤

🍴韓式蟹籽卷蛋$78

韓式蟹籽卷蛋

🍴韓風滷豬手$78

韓風滷豬手

🍴炸紫菜卷$32

炸紫菜卷

🍴蜂蜜提子脆米炸雞$168

蜂蜜提子脆米炸雞(一份)

🍴蟹黃炒淮山麵$88

呢個係我勁想食既🤤🤤份量好足!預左個麵係無淮山味😂😂果然無估錯!好多蔬菜同菇類同蟹籽,咬落去卜卜聲🤪蟹黃就要細心啲先睇到🤓當佢普通炒麵食係幾好既😚😚
蟹黃炒淮山麵

🍴鷺梁津海鮮石鍋炒飯$108

呢個最遲黎🤭🤭不過非常熱!!面頭又係熟口熟面既蟹籽😂😂😂仲有蝦青口魷魚之類既海鮮,飯炒得夠乾身夠香!而且底底有飯焦😌味道偏甜,又係清晒🤣
鷺梁津海鮮石鍋炒飯

三男一女既分量岩岩好,原本未食前仲想嗌甜品架😂😂但再食就真係太飽。總括服務態度良好,職員都好友善😊食物質素都唔錯,價錢都幾公道,下次要帶條佬過黎先😆😆

• 蟹黃炒淮山麵
  • 蜂蜜提子脆米炸雞
2020-06-29 57 浏览
觀塘呢間韓國嘢都幾多人食,價錢都幾抵。.炸紫菜卷 $32紫菜包住啲粉絲再拎去炸,幾香口既小食.蜂蜜提子脆米炸雞 $88好香脆,雞肉好嫩滑,蜂蜜提子脆米味幾特別.魷魚鬚水冷麵 $88水冷麵最驚真係水做底好淡,但呢個唔會,好有味又fresh.芒果窩夫 $58份量好大!芒果雪糕超好味,好濃芒果味,唔係一般cheap野,配埋窩夫仲有粒粒cream cheese好正.紫薯拿鐵 $34好好飲!紫薯攪成蓉同牛奶融合埋一齊,少少甜又勁香紫薯味.巨峰乳酸特飲 $34酸酸甜甜的好香巨峰味,配炸雞幾爽
觀塘呢間韓國嘢都幾多人食,價錢都幾抵。

炸紫菜卷 $32
紫菜包住啲粉絲再拎去炸,幾香口既小食

蜂蜜提子脆米炸雞 $88
好香脆,雞肉好嫩滑,蜂蜜提子脆米味幾特別

魷魚鬚水冷麵 $88
水冷麵最驚真係水做底好淡,但呢個唔會,好有味又fresh

芒果窩夫 $58

紫薯拿鐵 $34
好好飲!紫薯攪成蓉同牛奶融合埋一齊,少少甜又勁香紫薯味

巨峰乳酸特飲 $34
酸酸甜甜的好香巨峰味,配炸雞幾爽

2020-06-27 76 浏览
✨中女獨食難肥日誌 ✨小火焰韓式咖啡餐廳 中女食觀塘因為好想食韓式炸雞🍗在觀塘這裡有間韓式餐廳,見餐牌很多選擇,令人花多眼亂炸紫菜卷 $32小食選了炸紫菜卷,新鮮炸起,中間的是粉絲,幾香口魷魚鬚水冷麵 $88一向喜歡吃水冷麵,不過在香港很難吃到韓國的味道,大都像蕎麥麵不過這裡吃到的水冷麵有韓國吃的口感💕蜂蜜提子脆米炸雞 $88(半份)到了我最期待的炸雞,幾款味道中選了這款特別的蜂蜜提子味,炸雞外脆內嫩,甜甜的好好味!無令人失望😋巨峰乳酸特飲 $34想喝個fresh一點的飲品,不會太甜,不錯熱紫薯拿鐵 $34朋友的這杯紫薯latte暖暖的,好足料吃到紫薯粒粒,不會甜芒果窩夫 🧇$58最後上甜品,芒果好甜!最令人驚喜的是芒果雪糕好好味,好香芒果味及奶味,加上脆米,再與窩夫同吃,好滿足💕
✨中女獨食難肥日誌 ✨
小火焰韓式咖啡餐廳 中女食觀塘

炸紫菜卷 $32
小食選了炸紫菜卷,新鮮炸起,中間的是粉絲,幾香口

魷魚鬚水冷麵 $88
不過這裡吃到的水冷麵有韓國吃的口感💕

蜂蜜提子脆米炸雞 $88(半份)

巨峰乳酸特飲 $34
想喝個fresh一點的飲品,不會太甜,不錯

熱紫薯拿鐵 $34
朋友的這杯紫薯latte暖暖的,好足料吃到紫薯粒粒,不會甜

芒果窩夫 🧇$58
2020-06-23
  • 蜂蜜提子脆米炸雞
2020-06-25 102 浏览
經過觀塘 順便睇下有咩食 一 search openrice 見呢間係人氣 就試下 見到門前有幾個人排隊 等左5 min就到我地 比左個卡位我地坐 坐得都幾舒服 我見有個芝士包 都幾人氣就試下 而佢都有其它lunch set都ok既 叫左個牛排拌飯再加二個小食 牛油雞翼同韓式雞粒先上小食 雞翼好脆又熱辣辣又juicy好味韓式雞粒都ok 少少乾牛排拌飯 個汁甜甜地 加上泡菜好味人氣芝士雞包ok既 個芝士汁好香牛奶味 但由於我食得最多 所以食完勁飽 下次會想食水冷麵多些檸檬茶飲完兩杯都好口渴 再追加多個芒果沙冰 大大杯 好芒果汁 ok既整體來講 ok既 不過不失
先上小食 雞翼好脆又熱辣辣又juicy好味
韓式雞粒都ok 少少乾
牛排拌飯 個汁甜甜地 加上泡菜好味
整體來講 ok既 不過不失
2020-06-25
是日想吃韓式放工近近地又黎左小火焰估唔到星期一晚都坐到一半以上.1) 柚子味燒酒 $70夏日炎炎 好想飲啲柚子味既野清新一下食韓式野又點少得燒酒呢呢個都幾易入口甜甜的 加上雪到凍一凍爽呀.2) 蟹黃炒淮山麵 $88這個賣相一點都不韓式的麵 有驚喜!有蟹肉同濃濃既蟹味比較似西式既忌廉汁意粉淮山麵吃起來有點黏黏和煙韌的口感整體味道好夾 好好味.3) 柚子明蝦水冷麵 $88啲蝦大大隻又爽口不過柚子味卻欠奉但勝在夠冰凉 夏天食都幾岩.4) 滷豬手菜餅 $68未見過這樣配搭的韓式煎餅豬手上面加點泡菜味道又幾好煎餅則比較濕潤和軟身
是日想吃韓式
呢個都幾易入口
甜甜的 加上雪到凍一凍
爽呀

2) 蟹黃炒淮山麵 $88
這個賣相一點都不韓式的麵 有驚喜!
有蟹肉同濃濃既蟹味

豬手上面加點泡菜
味道又幾好
煎餅則比較濕潤和軟身
2020-06-24 67 浏览
在觀塘區吃韓國菜,一search 人氣最勁就係呢間小火焰🔥,今次在晚餐時候去嚐一嚐,去到唔洗等位,很好(因為後來越來越多人來吃)。我們2人點了半份韓國香辣年糕配炸雞,好像$88,另外點了一個牛肉石頭鍋飯,都是$88。呢個炸雞好好味甜甜辣辣,不過太辣,要勁飲水,年糕分量可惜太少,得5-6條....店內都細心有濕紙巾同手套比我地食雞。牛肉石頭窩飯都好正店員好細心幫我地撈埋佢,食落啖啖口感豐富味蕾!重料,辣度夠。
韓國香辣炒年糕配炸雞

呢個炸雞好好味
店內都細心有濕紙巾同手套比我地食雞。
牛肉石頭鍋飯
牛肉石頭窩飯都好正

2020-06-15
韓國香辣炒年糕配炸雞
牛肉石頭鍋飯
  • 牛肉石頭窩飯
  • 韓國甜辣年糕拼炸雞
2020-06-21 108 浏览
適逢節假日諗住去食大餐,朋友就推介觀塘呢間韓式咖啡餐廳。到達餐廳果然十分熱鬧,我哋六人同行,等左45分鐘先入座。餐廳屬於半開放式設計,一邊排隊一邊聞到韓式美食嘅味道,未入座已經流哂口水。入座分配到餐廳內嘅梳化枱,位置都幾寬敞。望到餐牌上嘅食物都已經心心眼,看得出嘅韓風味~板燒烤肉combo ($158) (特選美國牛板腱&牛小排)嚟到韓式餐廳,忍唔住就想食烤肉,加上人多就會想叫啲又食得又玩得嘅野。呢個combo有好精緻嘅爐板、三色醬汁同木盤上擺放得好整齊嘅特選美國牛板腱同牛小排。喺可愛嘅板燒放上烤肉,就好似細細個嘅時候玩煮飯仔咁,慢慢燒~好治癒。薄切嘅牛板腱同牛小排燒烤嘅時候香氣四溢,烤肉嘅質感好嫩滑,不過數量唔算多,一行六人一人一塊,只為過過手癮,仲可烤埋配菜。不過燒到一半,爐入面嘅藍色小火焰就熄左,比較突然,要由店員幫我哋重新放一個小火焰。估唔到配菜放落去烤嘅時候超級誘人,板上面留有肉香味嘅薄薄油層沾上配菜,再加上少少醬料,烤出嚟嘅配菜非常美味。拉絲芝士BB豬肋骨伴泡菜炒飯 ($88)芝士控聽到個名已經流緊口水,將泡菜炒飯同醬料拌勻,芝士好濃稠不過拉唔到長長嘅芝士絲。熱辣辣嘅泡菜炒
適逢節假日諗住去食大餐,朋友就推介觀塘呢間韓式咖啡餐廳。

到達餐廳果然十分熱鬧,我哋六人同行,等左45分鐘先入座。

入座分配到餐廳內嘅梳化枱,位置都幾寬敞。
望到餐牌上嘅食物都已經心心眼,看得出嘅韓風味~

拉絲芝士BB豬肋骨伴泡菜炒飯 ($88)
芝士控聽到個名已經流緊口水,將泡菜炒飯同醬料拌勻,芝士好濃稠不過拉唔到長長嘅芝士絲。熱辣辣嘅泡菜炒飯好醒胃,香濃嘅芝士加上紫菜同粟米,口感細膩得嚟又清新,而豬肋骨嘅味道相對之下就被蓋過,唔算特別出色。

泡菜肥牛炒粉絲 ($78)
非常韓式嘅泡菜肥牛炒粉絲,碗中鋪滿酸辣嘅泡菜,肥牛炒得好惹味,咬落肉感軟嫩。粉絲喺碗入面閃閃亮亮,引誘我一啖一啖咁送入口,粉絲吸收左醬汁嘅味道,入味又煙韌彈牙。

石板韓風魷魚 ($88)
色彩豐富嘅石板燒魷魚,魷魚佈滿濃郁嘅醬汁,睇落好鮮嫩好想咬一啖,食落都好爽口。而配菜沾有魷魚同醬汁嘅味道,非常入味。

韓式甜辣年糕炸雞 (半份) ($88)
又有年糕又有炸雞,簡直喺一次過滿足兩個願望,韓式嘅配搭﹐韓式嘅辣度,好過癮!年糕煙靱有咬口,味道方面就辣味比較重,甜味唔算好出。炸雞咬落好多肉汁,當下嘅感覺好似置身韓劇入面咁。

蜂蜜提子脆米炸雞 (半份) ($88)
另外叫左蜂蜜提子脆米炸雞﹐岩哂唔食得辣嘅朋友,偏向甜味嘅炸雞,超鍾意!炸雞一樣喺咁鮮嫩多汁﹐加埋少少提子,配搭出意想不到嘅鮮甜度,值得一試。

食完正餐點少得食甜品點綴,加上餐牌上嘅甜品咁韓式咁吸引。

爐板燒布朗尼($68)
呢個布朗尼見到已經好興奮,連埋爐一齊上已經滿足左相機嘅胃口,一邊食一邊有小火焰喺爐板加熱,保持到布朗尼嘅熱度同濕潤度,暖笠笠岩哂冬天食。布朗尼上面仲有一球蛋糕,蛋糕加布朗尼又凍又熱咁送入口,冰火交融,百般滋味。

糯米糍3.6牛乳雪花冰 ($58)
最後以一個牛乳雪花冰作結,份量滿碗好有冰天雪地嘅感覺。綿綿嘅雪花冰入口即融,配以糯米糍又軟又韌甜滋滋,好滿足。