2023-08-20 62 浏览
身邊嘅人不嬲知我好鐘意食東南亞菜式,貪佢全選辣辣又夠香口!今日放工同朋友去咗呢間好出名嘅泰國菜餐廳,小曼谷。識開泰國菜嘅應該都會知道,喺九龍城有一間超大間小曼谷。而呢間元朗分店鋪面就比較細,而且好多人,大家想食記得早啲嚟攞位!我哋試左:🤚🏽冬蔭公湯(細)我哋兩個人就叫咗細size試吓。點知都係好大碗!三至四人分都得。兩隻大蝦,鮮味十足!冬陰公唔會太酸太稀,加埋香茅味調味恰當🤚🏽鮮蝦泰國金柚沙律估唔到炸蒜炸花生咁多都好,但無濃味到搶哂味,又有盛3,4隻蝦,好抵食。🤚🏽泰式鮮蝦炒金邊粉食泰國菜必點!份量好夠,炒得香口,正!🤚🏽小食-豬肉碎生菜包雖然只係叫金邊粉加錢配的小食,但肉碎依然分量十足,如果三個人嚟食都夠!🤚🏽芒果沙冰極度推介!係超大杯,滿到瀉!好滑好香,唔會過甜!另外,欣賞呢度用app點菜,好多都有得自行選擇辣度或者甜度,係唔同口味嘅人。選擇多,性價比高,值得嚟!

我哋試左:
🤚🏽冬蔭公湯(細)

🤚🏽鮮蝦泰國金柚沙律

🤚🏽泰式鮮蝦炒金邊粉
食泰國菜必點!份量好夠,炒得香口,正!

🤚🏽小食-豬肉碎生菜包

🤚🏽芒果沙冰
極度推介!係超大杯,滿到瀉!好滑好香,唔會過甜!

2023-08-18 40 浏览
同朋友🧒一齊喺元朗,佢講明話想食泰國菜🇹🇭😁,我唔熟悉呢區,不過記得有呢間泰國🇹🇭菜館,於是就同朋友🧒一齊過去開餐😆$98「泰式馬拉盞炒椰菜苗」:椰菜苗🥬夠晒新鮮,好爽脆😋,用馬拉盞炒,香口又惹味🤩,仲食到有啲小蝦米👍$112「泰式🇹🇭海南雞半隻」:海南雞🐓不同部位有不同口感,全部都好雞味😋,仲有一碟蒜蓉醬汁可以沾雞食🤩$95「泰式🇹🇭燒羊架配 白飯」,加 $3「熱檸茶」:燒羊架🐑有2件,有濃郁羊肉🐑味道,仲有一碟洋蔥醬汁🤩「熱檸茶🍋☕️」:茶底☕️夠晒濃郁,加埋檸檬🍋,簡單好飲😋$42「珍多冰少甜走冰」:唔係好甜仲幾 creamy,好飲🤩

「熱檸茶🍋☕️」:茶底☕️夠晒濃郁,加埋檸檬🍋,簡單好飲😋

2023-08-15 59 浏览
心血來潮想食泰國菜,發覺元朗都有小曼谷,立即同友人一齊去食返餐飯,滿足我想食泰菜既慾望🤩✔️串燒拼盤🍢小朋友先做選擇,大人梗係咩都要,既然每款串燒都好想試,梗係揀個串燒拼盤🤓每款串燒入口好香炭火香味,加上秘製甜甜辣辣沙嗲醬🌶️,夠哂惹味🔥 ✔️豬肉碎生菜包🐷豬肉碎炒得乾身,少少辣又不會太酸,配上清甜蔬菜🥬,清新又開胃。✔️泰式鮮蝦炒金邊粉🍤金邊粉🍝炒得乾身有獲氣,配上花生🥜碎及彈牙嘅蝦仁,甜甜酸酸,充滿泰國風味。🇹🇭✔️泰式鐵板蠔餅🦪份量很大,每隻蠔都大大舊,炸到黃金酥脆,好香口但好邪惡🧛‍♀️叫返杯青檸鳳梨沙冰🍧,飲一啖透心涼,清爽又解渴🤓

✔️串燒拼盤🍢

✔️豬肉碎生菜包🐷

✔️泰式鮮蝦炒金邊粉🍤

✔️泰式鐵板蠔餅🦪

叫返杯青檸鳳梨沙冰🍧,飲一啖透心涼,清爽又解渴🤓
2023-08-11 68 浏览
呢間泰國餐廳在元朗幾出名, 今日行經見到佢晚餐幾抵食, 所以就來光顧! 首先叫了套餐香葉辣椒海鮮炒河粉 ($79), 非常惹味,而且有唔少海鮮, 有蝦、蜆、魷魚等! 不過味道偏辣, 可能下次要叫佢少辣! 另外, 跟餐本身已包熱飲, 同時可以半價加購泰式特飲! 我揀了椰子冰, 味道很不錯! 同時跟餐還可以用優惠價($32)購買小食一款, 非常抵食! 我共加了3款小食:牛肉2串 、泰式炸蝦餅及炸春卷,全部即叫即做, 熱辣辣的, 還有特色醬汁跟埋一齊! 最後叫了泰式鐵板蠔餅 ($128), 蠔肉份量非常多, 餅底炸得非常酥脆! 2個人這樣食已經很飽了!🤣

📍#小曼谷泰國美食 (教育路) (元朗)元朗教育路50號兆明樓地下A號舖♡人均消費: $424 @ 2▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️小曼谷都係香港幾出名嘅泰國菜,香港亦有三間分店,包括喺:銅鑼灣、九龍城、元朗。餐牌上選擇都豐富,唔少經典嘅泰國菜食都可以見到。✨#泰式酸辣鳳爪💰$88酸辣鳳爪酸酸辣辣,配上洋蔥、芹菜、辣椒,係幾開胃嘅泰式前菜小食。✨#泰式燒牛肉💰$98牛肉落單嘅時候可以揀幾多成熟,我哋order咗七成熟,上枱嘅時候已經一條條剪好哂~牛肉帶有微微粉嫩,入口亦非常軟腍,配上獨有醬汁,整體很不錯。✨#鐵板豬頸肉椰菜苗(馬拉盞)💰$118上枱時非常香,鐵板燒可以保持到椰菜苗同豬頸肉嘅熱度,豬頸肉之前有燒過,非常香口,好食👍🏻✨#小曼谷原隻芒果糯米飯💰 $82食泰國嘢一定要以芒果糯米飯作結,芒果份量足夠,而且好甜,糯米飯就中規中矩,如果有咬口少少會更加加分。▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
📍#小曼谷泰國美食 (教育路) (元朗)
元朗教育路50號兆明樓地下A號舖

✨#鐵板豬頸肉椰菜苗(馬拉盞)💰$118

✨#小曼谷原隻芒果糯米飯💰 $82

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
2023-08-03 177 浏览
📍小曼谷泰國美食 (教育路) 元朗教育路50號兆明樓地下A號舖.最近係元朗搵到間好好食既泰國餐廳😍最愛係個咖哩法包😋😋下次要再黎食先得!🌟泰式鮮蝦炒金邊粉 $98啱啱上枱就嚟一陣香氣撲鼻,食落去個金邊粉唔會太腍,同埋蝦仁🍤又新鮮又彈牙,真係好好味嘅一款泰式經典炒麵👍🏻🌟泰皇咖喱法包軟殼蟹 $198軟殼蟹熱辣辣夠鬆脆👍🏻咖喱汁一上枱就聞到好香😱醬汁偏甜又夠creamy,岩晒食唔到好辣既我🤣仲有成個法包非常軟熟,點咖喱汁食真係一流呀😍🌟串燒拼盤 $118成個拼盤有六串串燒,分別有豬、牛、雞、雞腎、雞全翼、泰式臘腸,呢六串串燒既肉質都好嫩滑,燒得好香口,又唔會太乾,好滿足呀!🥰

🌟泰式鮮蝦炒金邊粉 $98
泰式鮮蝦炒金邊粉

🌟泰皇咖喱法包軟殼蟹 $198
泰皇咖喱法包軟殼蟹

🌟串燒拼盤 $118
泰式鮮蝦炒金邊粉
泰皇咖喱法包軟殼蟹
2023-08-01 68 浏览
突然好想食泰菜,唔知食邊間好,就去咗比較出名嘅小曼谷泰國美食,2個人叫咗幾樣嘢,好在唔係叫咗好多,如果唔係就大鑊,$661埋單,完全唔值,唔會再食。😑泰北燒牛肉$98同白烚無分別,牛肉完全見唔到燒嘅痕跡,無味、無牛肉味。😩💛咖哩炒虎蝦4隻味道ok,但有2隻啲蝦肉有啲「霉」,唔太新鮮。💛馬拉盞炒椰菜苗 $98味道正常💛泰式冬陰功湯$138味道正常,有1隻啲蝦肉有啲「霉」。😑泰式蒜蓉包4塊$48麵包明顯擺到冇晒水份,超乾,冇味。💛咸檸七$42/杯一般。服務🤵🏻無服務。環境🌉坐位唔舒服,好逼,黐黐𥹉𥹉,清潔有待改善。

😑泰北燒牛肉$98

同白烚無分別,牛肉完全見唔到燒嘅痕跡,無味、無牛肉味。😩

💛咖哩炒虎蝦4隻

味道ok,但有2隻啲蝦肉有啲「霉」,唔太新鮮。

💛馬拉盞炒椰菜苗 $98

味道正常

💛泰式冬陰功湯$138

味道正常,有1隻啲蝦肉有啲「霉」。

😑泰式蒜蓉包4塊$48

麵包明顯擺到冇晒水份,超乾,冇味。

💛咸檸七$42/杯
一般。

服務🤵🏻
無服務。

環境🌉
坐位唔舒服,好逼,黐黐𥹉𥹉,清潔有待改善。

2023-05-05
2023-07-18 114 浏览
一個 $60 嘅午餐,啲餸少到好似比人食剩咁😞服務員態度係零服務,同佢講嘢係唔想睬你,同佢反應䁬下你就行左去⋯ 雖然只係一個午餐,但唔係咩特價,都要成 $60 以後都唔會再幫襯
一個 $60 嘅午餐,啲餸少到好似比人食剩咁😞

以後都唔會再幫襯
2023-07-16 80 浏览
小曼谷泰國美食的泰式咖哩非常出色。他們的咖哩湯底濃郁香辣,口感豐富。無論是紅咖哩、綠咖哩還是黃咖哩,每一種都有其獨特的風味和辣度。配上新鮮的蔬菜和嫩滑的肉類,每一口都讓人享受。另外,他們還提供了不同的咖哩選擇,包括雞肉、牛肉和海鮮等,無論您喜歡哪種口味,這裡都能夠滿足您的需求。其次,小曼谷泰國美食的炒麵也非常受歡迎。他們的泰式炒麵炒勻均勻,麵條彈牙有嚼勁,配料豐富。無論是泰式炒河粉還是炒米粉,都有其獨特的風味和口感。他們的炒麵以新鮮的海鮮和蔬菜為主,搭配特製的醬料,味道鮮美。而且他們的炒麵還提供了不同的辣度選擇,無論您喜歡微辣還是超辣,這裡都能夠滿足您的口味需求。除了咖哩和炒麵,小曼谷泰國美食的燒烤和海鮮也是非常值得推薦的。他們的燒烤菜式包括燒雞、燒豬和燒牛等,鮮嫩多汁,入口即化。而他們的海鮮菜式則提供了各種選擇,包括炒蝦、煮蚌和烤魚等,新鮮美味。無論是喜歡燒烤的獨特風味還是海鮮的鮮美口感,這裡都能夠滿足您的需求。

2023-05-06
午餐
2023-07-06 95 浏览
🦀️咖哩軟殼蟹配香酥薄餅1. 咖哩汁非常香濃,辣度微但都有帶香料味道2. 軟殼蟹外皮炸得酥脆,咬下去有一種脆脆口感,同咖哩汁濃郁味道形成左對比,食得非常過癮。3. 軟殼蟹食材新鮮,蟹肉質鮮嫩,肉質飽滿,有一定甜度同鮮味,整體望落去非常精美。薄餅都好正 香香脆脆😋對比之下串燒就一般啦🤔
🦀️咖哩軟殼蟹配香酥薄餅

1. 咖哩汁非常香濃,辣度微但都有帶香料味道

薄餅都好正 香香脆脆😋

對比之下串燒就一般啦🤔
泰菜永遠都令人冇法抗拒!呢間泰國菜餐廳味道夠晒地道。而且員工都講泰文,夠晒貼地😚💛星級午餐🍴泰皇咖哩炒蝦 ($129)🍴配蒜蓉包🥤龍眼冰咖哩好大碟而且又好香。聞同食落都有種淡淡椰奶味!辣道唔會好辣,係迎合到香港人口味。兩隻蝦食落都彈牙爽口,配埋烘到熱辣辣,表皮又脆嘅包一齊食真係冇得輸🤩💛午餐🍴冬陰功豬頸肉河粉 ($50)🥤椰青嗌咗少辣嘅冬陰公,食落酸酸甜甜,夠晒開胃!河粉唔會一夾即斷,而且十分掛湯,完全索晒湯底嘅味。湯底入面仲有唔少菇做配料,連埋一齊食真係大滿足😆椰青大大個,又甜又多水。仲配埋羹仔,咁就可以食埋果肉😋💛 串燒拼盤 ($118)串燒拼盤入面分別包咗豬、牛、雞、雞腎、雞全翼、泰式臘腸答一串。串燒都係炭火即燒,燒到好香!其中雞全翼最為吸引,咬落有肉汁,外皮又燒到香脆,冇得頂😍————————————————————————🌼評分:5個🌕為滿分🫧味道:🌕🌕🌕🌖🫧環境:🌕🌕🌕🌗🫧性價:🌕🌕🌕🌕🫧回頭:🌕🌕🌕🌗💰加一:❌⏰限時:❌📍小曼谷泰國美食 (教育路) (元朗)📍元朗教育路50號兆明樓地下A號舖其他分店:🔍銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02號舖🔍九龍城南角道

💛星級午餐
🍴泰皇咖哩炒蝦 [兩隻] ($129)
🍴配蒜蓉包[3件]
🥤龍眼冰
泰皇咖哩炒蝦 [兩隻] 配蒜蓉包[3件]

💛午餐
🍴冬陰功豬頸肉河粉 [少辣] ($50)
🥤椰青
椰青大大個,又甜又多水。仲配埋羹仔,咁就可以食埋果肉😋
冬陰功豬頸肉河粉

💛 串燒拼盤 ($118)
————————————————————————
🌼評分:5個🌕為滿分
🫧味道:🌕🌕🌕🌖
🫧環境:🌕🌕🌕🌗
🫧性價:🌕🌕🌕🌕
🫧回頭:🌕🌕🌕🌗
💰加一:❌
⏰限時:❌

📍小曼谷泰國美食 (教育路) (元朗)
📍元朗教育路50號兆明樓地下A號舖
其他分店:
🔍銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02號舖
🔍九龍城南角道9-11號地下
泰皇咖哩炒蝦 [兩隻] 配蒜蓉包[3件]
冬陰功豬頸肉河粉
串燒拼盤
小曼谷泰國美食是元朗的老字號泰國菜餐廳,位於教育路,交通便利,泰國嘅氣氛濃厚。午市有多款套餐可以選擇,價錢合理,份量足夠。我最喜歡的是泰式生蝦刺身,有四隻大隻的生蝦,肉質鮮甜彈牙,沾上特製的酸辣汁,好開胃。泰式鮮蝦炒金邊粉也很好吃,金邊粉炒得乾身香口,有鑊氣,配料有蝦仁、雞蛋、豆芽等,味道濃郁。泰式酸辣湯也是必點的一道菜,湯汁酸酸辣辣,有香茅、青檸、辣椒等香料,湯料有雞肉、蘑菇、番茄等,飲落暖胃。
2023-06-28 104 浏览
之前已經食過覺得燒海鮮五錯 所以今日再堂食野食真係五錯 但衛生有保留 一直食 係啲野食發現有頭髮 杯有頭髮 碗有頭髮 發現左三次先忍五住出聲,最後買單嗌左海南雞飯同東風螺外買比完錢之後發現點解甘貴 可能比左半隻雞翻到屋企見到盒雞飯真係忍五住 寫翻個食評比各位睇下 (本身係餐廳無食過海南雞飯)
之前已經食過覺得燒海鮮五錯 所以今日再堂食
比完錢之後發現點解甘貴 可能比左半隻雞
翻到屋企見到盒雞飯真係忍五住 寫翻個食評比各位睇下
(本身係餐廳無食過海南雞飯)
海南雞飯
外卖自取
2023-06-11 151 浏览
座位雖然有少許擠逼,但環境乾淨,沒有油煙味,以QR code點菜,上菜速度迅速,部分菜式有泰國國旗🇹🇭裝飾,適合食客拍照。✅ 泰式拼盤 (小) $168 拼盤包含蝦餅、魚餅、春卷及雞棗,油炸時間及溫度拿捏得恰好,外層香脆,內層溫度足夠且沒有過熟✅ 風味燒豬頸肉 $118豬頸肉有炭燒香氣,配上帶酸的醬汁抵銷豬肉的油膩感,令人停不了口✅ 小曼谷炒飯 $108菜單註明成份為蟹柳、扎肉、豬頸肉、蝦及蛋包飯,炒飯調味恰好,像走甜版的菠蘿炒飯,唯蟹柳及蝦分量過少,只有各一顆,扣掉少許分數👌🏻泰式咸肉炒芥蘭 $98可選少咸及少油,我們點選了少油,整體味道平凡,油量亦不少,咸肉大部分都只是脂肪❌ 椰皇沙冰 $42可選甜度及奶量,這杯少甜多奶組合的沙冰味道太淡,喝不到椰皇香,不太推薦✏️ 另收加一服務費

✅ 泰式拼盤 (小) $168

✅ 風味燒豬頸肉 $118

✅ 小曼谷炒飯 $108

👌🏻泰式咸肉炒芥蘭 $98

❌ 椰皇沙冰 $42

✏️ 另收加一服務費
2023-06-11 94 浏览
即使係酷熱嘅天氣都係無阻我食泰國餐嘅決心,而且酸酸辣辣更加開胃添。今日去元朗國行街,當然去幫襯我至愛嘅小曼谷泰國美食啦。兩點鐘入座,剛剛好又可以揀下午茶又可以揀午餐,一坐低揀好嘢食之後先送上兩個例湯,今日真係有食神,例湯轉咗做冬陰功湯。然後冰凍嘅生蝦就上枱了,非常新鮮,蝦肉又彈牙.唔少得我第二至愛香葉炒肉碎,微辣香口,生菜新鮮爽脆,包豬肉碎食真係好夾.泰式燒牛柳配木瓜沙律,呢個係下午茶餐嚟嘅,但份量都唔少,牛柳燒得剛剛好,木瓜沙律酸甜開胃.黃咖哩雞肉配蒜蓉包,咁熱唔想食飯當然係食包啦,食完都唔會好飽.最後仲用咗個特惠價錢跟餐配兩個小食,炸春卷份量都唔少,泰式鳳爪有咬口,今日真的飽飽了.人均消費💰 : $ 200總結✍ : 套餐選擇多,味道夠正宗NatNat評分💎💎💎💎(5💎為最高)

然後冰凍嘅生蝦就上枱了,非常新鮮,蝦肉又彈牙.

人均消費💰 : $ 200
總結✍ : 套餐選擇多,味道夠正宗
NatNat評分💎💎💎💎
(5💎為最高)