2022-06-23 60 浏览
細細個喺元朗讀書已經好鍾意喺教育路搵嘢食今日試下呢間馳名嘅小曼谷泰國美食 我哋一嚟就叫咗個冬陰功 雖然個湯話少得二至三人份量但係我覺得四至五個女仔都ok 唔會太辣 啱香港人口味 而且仲有兩隻超彈牙嘅大虎蝦 好巨大 食泰國嘢就梗係要嗌串燒 叫咗一串雞一串珠同一串由佢配搭嘅沙爹醬都好夾 好惹味 啲肉都燒得啱啱好唔會太un來到主菜 一見到張相已經覺得好吸引嘅咖哩軟殼蟹麵包 識食梗係要叫埋薄餅一齊食 點曬啲咖哩 軟殼蟹炸得啱啱好 分量都多 咖哩都好香 連埋個法包一齊食真係不得了去到甜品就梗係要食個芒果糯米飯 呢度個飯嘅份量好多 而且好夠椰香 芒果都好甜 正呀!!
細細個喺元朗讀書已經好鍾意喺教育路搵嘢食

2022-06-17
2022-06-23 51 浏览
今日同朋友去開元朗行街 喺千色嗰頭見到呢間小曼谷泰國美食 諗住入去試下平日都full house好多人 應該都質素都唔錯 lunch set有好多選擇 我哋就單叫咗幾款嘢呢一碟 拼盤小食 食泰國嘢真係必叫而且好細心幫你剪好一半 勁鍾意食個炸蝦餅 熱辣辣 外脆內軟 蝦味都好足 而個檸檬葉 鯪魚餅 都好鍾意 個檸檬味好清新 配埋個泰式酸辣醬不得了之後叫咗個泰式海鮮炒飯 炒到一粒粒 又唔會好鹹 而且仲有好多真海鮮㖭有鮮蝦 魷魚 墨魚等等 個飯都好夠大 好夠飽另外仲嗌咗碟菜 馬拉盞椰菜苗 馬拉盞醬好惹味 才都好新鮮好錄 炒得好入味 好夠鑊氣呢個價錢食到 呢個質素係抵食

呢一碟 拼盤小食 食泰國嘢真係必叫

呢個價錢食到 呢個質素係抵食
係香港食泰國嘢,我諗唔少人心目中都會諗起小曼谷❤️‍🔥😚今次第一次到訪元朗分店食佢既下午茶,簡單嘅食物但係做出高水準、正宗嘅味道👍🏻😚推介推介!🔥黃咖喱雞肉配蒜蓉包$45食泰國嘢梗係要試下佢嘅黃咖喱,咖喱唔算辣應該好多人都接受到☺️咖喱汁唔會太水同味道好夠,配蒜蓉包perfect池😃雞肉都好滑溜,不過有d會帶骨要留意😉佢個蒜蓉包又係用心之作❤️‍🔥好香脆,不過得三舊唔係幾夠喉🤫😆🔥炸春卷+$29下午飯跟餐我地揀左炸春卷😉大大舊係抵食,不過味道唔係我鐘意個d,唔係幾夠惹味😆偏向比較多蔬菜,健康style既你可能會中意🤫🔥泰式豬頸肉油飯$53餐廳推介之一!冇得彈喇,正宗泰國炭燒豬頸肉👍🏻燶邊!肥瘦適中!仲有濃濃既炭燒味大愛!配上油飯更正😆唔洗十分鐘清左碟😁🥤青檸梳打夏日熱辣辣飲番杯青檸梳打真係好開胃🥹上枱既顏色簡直係心心眼😆😆唔錯唔錯💙

🔥黃咖喱雞肉配蒜蓉包$45

🔥炸春卷+$29

🔥泰式豬頸肉油飯$53

🥤青檸梳打
  • 蒜蓉包
位於元朗的連鎖泰國餐廳,九龍城及銅鑼灣都有店。餐廳供應午餐套餐,還有星級午餐選擇,有海鮮、牛肉的選擇。下單是自行掃二維碼,比較方便。點好餐之後,侍應會先端上每人一客冬瓜湯,味道清甜,解暑。額外優惠:泰式酸辣鳳爪 (細)酸辣鳳爪,醬汁是泰式沙律的辣汁,越吃越辣,開胃的前菜。小曼谷午餐:泰式鮮蝦炒金麵粉鮮蝦雖然只有兩隻,肉質彈牙,金邊粉不油膩,而且不會太重口味,偏甜。另外材料簡單,就是芽菜及雞蛋絲,增加口感。小曼谷午餐:泰式黑椒燒牛柳飯份量大份,白飯大大碗,還有伴菜的烤番茄及蔬菜。牛柳雖然薄薄的一塊,但燒得香口,且香濃的黑椒汁味,肉質軟腍,容易切開。額外優惠:豬+雞各一串雞及豬肉串,烤得香口,滿滿的肉汁,蘸點沙嗲醬會更加惹味。特飲:椰皇沙冰椰皇水、椰子肉及冰塊打碎而成的特飲,甜度不高,來自天然的椰子水味道,帶椰香,炎夏喝一口十分冰涼。
位於元朗的連鎖泰國餐廳,九龍城及銅鑼灣都有店。
餐廳供應午餐套餐,還有星級午餐選擇,有海鮮、牛肉的選擇。
下單是自行掃二維碼,比較方便。
點好餐之後,侍應會先端上每人一客冬瓜湯,味道清甜,解暑。
額外優惠:泰式酸辣鳳爪 (細)

酸辣鳳爪,醬汁是泰式沙律的辣汁,越吃越辣,開胃的前菜。
小曼谷午餐:泰式鮮蝦炒金麵粉

鮮蝦雖然只有兩隻,肉質彈牙,
小曼谷午餐:泰式黑椒燒牛柳飯

額外優惠:豬+雞各一串

雞及豬肉串,烤得香口,滿滿的肉汁,蘸點沙嗲醬會更加惹味。
特飲:椰皇沙冰

椰皇水、椰子肉及冰塊打碎而成的特飲,甜度不高,
來自天然的椰子水味道,帶椰香,炎夏喝一口十分冰涼。
2022-06-09 42 浏览
小曼谷係一間無人不曉既泰菜館,以前住土瓜灣都會專登去九龍城食,非常慶幸元朗都有分店🤗之前同男友嚟食過午餐抵食又好食👏🏻 今晚就嚟試吓晚飯😚❤️泰式馬拉盞炒椰菜苗💰8️⃣9️⃣食泰國嘢必點,椰菜苗爽脆,馬拉盞有啲蝦米同蒜蓉,微微辣勁惹味!😋(仲可以揀少油少咸健康啲👍)❤️泰式蒜蓉包 💰3️⃣4️⃣蒜蓉搽得夠多夠均勻,好香😍邊位脆裡面軟熟,齋食定配咖喱都一流🤤❤️泰皇咖喱炒虎蝦 💰1️⃣8️⃣6️⃣有四隻大蝦,每隻搣完殼都依然好大隻!肉質爽口😋泰皇咖喱唔辣但帶有椰香味,個人黎講幾中意,送飯好正😚❤️椰青 💰4️⃣1️⃣男友好中意食椰青裡面既椰肉,勁清甜😚自己買黎開都唔平仲會搞到一鑊泡🙈 都係出街食好!性價比高😆好滿足既一餐,一定會再黎!😎
之前同男友嚟食過午餐抵食又好食👏🏻 今晚就嚟試吓晚飯😚

❤️泰式馬拉盞炒椰菜苗💰8️⃣9️⃣
馬拉盞炒椰菜苗

(仲可以揀少油少咸健康啲👍)

❤️泰式蒜蓉包 💰3️⃣4️⃣

泰式蒜蓉包
蒜蓉搽得夠多夠均勻,好香😍
邊位脆裡面軟熟,齋食定配咖喱都一流🤤

❤️泰皇咖喱炒虎蝦 💰1️⃣8️⃣6️⃣

泰皇咖喱炒虎蝦
有四隻大蝦,每隻搣完殼都依然好大隻!肉質爽口😋
泰皇咖喱唔辣但帶有椰香味,個人黎講幾中意,送飯好正😚

❤️椰青 💰4️⃣1️⃣

椰青
男友好中意食椰青裡面既椰肉,勁清甜😚
自己買黎開都唔平仲會搞到一鑊泡🙈
都係出街食好!性價比高😆

好滿足既一餐,一定會再黎!😎
2022-06-08
馬拉盞炒椰菜苗
  • 泰王咖喱炒虎蝦
  • 蒜蓉包
2022-06-08 22 浏览
原本約咗朋友去九龍城encore 最出名嘅泰國菜🇹🇭🇹🇭,點知紅雨啊🌧🌧🌧🌧最後決定留返喺元朗食😊😊點知俾我發現咗小曼谷講元朗教育路都有分店😍😍😍😍咁近,勁大雨都衝出去食😇😇⭕️ 明爐香檸汁蒸桂花魚$216新鮮嘅青檸配合埋蒜蓉同埋辣椒🌶️調教嘅醬汁味道好Fresh 🤤湯汁帶有微微嘅酸甜🙂今次呢條魚嘅大細啱啱好兩個人食😋😋😋😋用明爐,一邊煮一邊食,熱🔥辣辣,特別美味😍⭕️串燒雞牛豬$19 /one , 雞全翼 $24 一入店就見到店舖已經預備座山咁高嘅串燒☺️☺️ Order完之後,會再燒番番熱,但肉質都保持得好好👍🏻唔會令到啲肉變得好硬加上配合買串燒會好朋友沙嗲汁 yummy yummy 🤤 ⭕️ 泰式鹹魚炒芥蘭 $80芥蘭新鮮爽脆,唔算好濃嘅鹹🐟味,加入左泰式醬汁,更加令人地覺得開胃⭕️ 泰式龍眼冰$30咁熱嘅天氣飲番杯龍眼冰,簡直係透心涼

⭕️ 明爐香檸汁蒸桂花魚$216
用明爐,一邊煮一邊食,熱🔥辣辣,特別美味😍

⭕️串燒雞牛豬$19 /one , 雞全翼 $24
加上配合買串燒會好朋友沙嗲汁 yummy yummy 🤤

⭕️ 泰式鹹魚炒芥蘭 $80

⭕️ 泰式龍眼冰$30
咁熱嘅天氣飲番杯龍眼冰,簡直係透心涼
  • 明爐蒸桂花魚
2022-06-08 67 浏览
一直都好鍾意食泰國菜🇹🇭今次男朋友放咗工 之後就喺附近同佢搵吓有冇咩泰國菜好食😋路過小曼谷發現佢價錢平 而且全場滿座好似唔錯就入咗去食~------------------------------沙嗲牛肉串燒 HKD19沙嗲雞肉串燒 HKD19沙嗲雞軟骨串燒 HKD19泰王咖喱法包軟殼蟹 HKD163 另外加配一碗白飯 HKD18蒜蓉包 HKD 34珍多冰 HKD 36小曼谷原隻芒果糯米飯 HKD 76------------------------------一上菜蒜蓉包超強力嘅蒜蓉香味已經撲鼻而來 原本想等齊先開始食 但蒜蓉包嘅香氣已經令我抵受唔住誘惑即刻食咗🤣除咗紋絡好香之外食落亦超重蒜香味~個人覺得係近排食過最好食嘅蒜蓉包!😋泰王咖喱法包軟殼蟹 軟殼蟹炸得香脆 而且份量多 作為麵包控🥯 咖喱配髮包呢個組合真係必試 咖喱加入蒜蓉洋蔥等等配菜 真係超級重口味 不過我鍾意😙❤️小曼谷原隻芒果糯米飯 大家睇相已經睇得出就快滿瀉嘅椰汁🥥暖暖嘅糯米飯配上大大啖椰汁再加非常甜嘅芒果簡直絕配!!(因為男朋友唔鍾意食甜品 基本上我一個人食晒成個芒果糯米飯 超飽但係超滿足呢🤣🙌🏻)Revisit:
路過小曼谷發現佢價錢平 而且全場滿座好似唔錯就入咗去食~
沙嗲牛肉串燒 HKD19
  • 串燒
  • 芒果糯米飯
  • 泰皇咖喱法包軟殼蟹
2022-06-07 622 浏览
⭐️小曼谷泰國美食⭐️📍:元朗教育路50號兆明樓地下A號舖⏰:11:15am-9:15pm難得過到泥元朗 搵到間正宗隱世既泰國菜🇹🇭雖然門口比較細 坐的唔算闊 但係勝在值錢便宜又大份😆一坐位店主會送上冬瓜湯🙈清甜冇味精 冬瓜好淋🐥風味豬頸肉配無骨海南雞油飯好抵食 兩款都系我最愛😍豬頸肉好爽口 肥瘦均勻 燒到焦脆邊 比較細塊 不過食落口啖啖肉 惹味好食!海南雞好滑嫩無骨 好香好惹味😍配埋雞油飯 成碗食晒都無問題👍🏻🐣酸辣鳳爪比較辣 酸味唔算重 鳳爪無骨 食落口啖啖肉!好開胃🦀泰皇咖哩軟殼蟹配薄餅咖喱味好香濃 應該加左椰汁 系我鐘意既口味 唔係好辣 偏甜 加埋洋蔥、青椒 再配埋軟殼蟹 好香脆 炸到好香口 薄餅配咖喱食一流😍脆卜卜之餘唔會好油!十分推薦呢個😍🥥椰青椰青好清甜 啱晒而家熱辣辣嘅天氣 食泰國嘢點可以唔飲😍價錢都唔算貴 好大隻 仲有好多椰肉食!🦪泰式鐵板蠔餅同平時食開嗰啲蠔餅有截然不同嘅感覺 泰式蠔餅比較油 炸粉比較多 好酥脆 蠔仔好大粒新鮮 雞蛋味都重👍🏻
⭐️小曼谷泰國美食⭐️

2022-06-04
  • 泰式鐵板蠔餅
  • 椰青
2022-06-06 29 浏览
🐳快要搬離元朗,要把握機會吃沒有吃過的餐廳,但元朗真的有太多美食了,無論怎麼吃也是吃不完的。今天來到這小店,就是很出名的小曼谷喔😆的其中一間分店。🐳泰式木瓜絲沙律💰71原本打算叫泰式鳳爪,但是叫錯了,叫了木瓜絲沙律🤣🤦🏻‍♀️,不過味道還不錯,酸辣適中,最啱作為開胃前菜。🐳豬肉雞肉沙嗲串燒 每串💰19即叫即燒,惹味,配上沙嗲醬,沙嗲醬也是即時做的,還暖口,肉質都很嫩口。🐳泰式生蝦刺身💰111生蝦有六大隻,很新鮮,但一定要配秘製酸辣汁,增添味蕾,有鮮甜的感覺。🐳泰式飛天炒通菜💰84青青綠綠的通菜,很惹味和很嫩口,小辣也幾辣的,不能吃辣不要點小辣。🐳菠蘿海鮮炒飯💰85有不少海鮮,炒飯粒粒分明,以為原個菠蘿上,但只是放在碟上,但份量也不錯。🐳冬陰公湯 大💰132有三隻特大虎蝦,酸辣適中,非常開胃,是來泰國餐廳必叫之一😍🐳芒果沙冰💰40 🐳菠蘿沙冰💰30🐳泰式青檸梳打💰34🐳珍多冰💰36

🐳泰式木瓜絲沙律💰71

🐳豬肉雞肉沙嗲串燒 每串💰19

🐳泰式生蝦刺身💰111

🐳泰式飛天炒通菜💰84

🐳菠蘿海鮮炒飯💰85

🐳冬陰公湯 大💰132
有三隻特大虎蝦,酸辣適中,非常開胃,是來泰國餐廳必叫之一😍

🐳芒果沙冰💰40
🐳菠蘿沙冰💰30
🐳泰式青檸梳打💰34
🐳珍多冰💰36
2022-06-06 26 浏览
依間小曼谷由九龍城開到黎元朗,我地食過一次都覺得無錯,可以encore泰式鳳爪無骨鳳爪懶人之選,用黎做開胃前菜就岩哂🤣冬蔭公湯冬蔭公湯係食泰菜必點,酸酸辣辣又係好開胃而且叫細份都已經夠5-6 人一人一碗,入面仲有d 菇同蝦頭,都算足料蠔餅估唔到泰菜都有蠔餅,個份量勁大碟!!!!我地四個食極都仲有甘,好誇張,而且勁香脆好食,除左多油左dd, 但依個價錢真係好抵食,多人既話叫黎share 就岩啦馬拉盞通菜馬拉盞味夠,而且通菜仲好嫩,食得好脆身青檸菠蘿沙冰最後梗係唔少得野飲椰青飲得多,叫杯沙冰醒醒神青檸味夠酸,菠蘿味都食到,解番d 油膩感添~~

泰式鳳爪
無骨鳳爪懶人之選,用黎做開胃前菜就岩哂🤣

冬蔭公湯
冬蔭公湯係食泰菜必點,酸酸辣辣又係好開胃

蠔餅
估唔到泰菜都有蠔餅,個份量勁大碟!!!!

馬拉盞通菜
馬拉盞味夠,而且通菜仲好嫩,食得好脆身

青檸菠蘿沙冰
最後梗係唔少得野飲
椰青飲得多,叫杯沙冰醒醒神
青檸味夠酸,菠蘿味都食到,解番d 油膩感添~~
2022-05-27
  • 泰式鐵板蠔餅
  • 冬蔭公湯
  • 青檸菠蘿沙冰
2022-06-06 67 浏览
依間泰國野地點好方便~嘉城對面就係我地假期前一晚黎食都幾full講起泰國勁掛住d 虎蝦 大頭蝦我地都叫番碟懷念下d 虎蝦好大隻,都算幾入味串燒燒得岩岩好,雞翼仲好細心幫我地剪開左。方便食而且燒得夠哂香脆~平時飲得冬蔭公同椰子雞湯多試下依款羹魚肚係先炸過黎,所以仲有d 香脆口感羹底胡椒味夠重~~黃咖哩岩哂唔食辣既人,除左蝦仲有好多薯仔個咖哩底梗係要黎沾蒜蓉包啦!蒜蓉包夠哂脆口,蒜蓉味又夠,正通菜可以特別點少油少鹽,好貼心明顯食得出有分別~~有特別需要人士真係要request通菜唔會好老,而且個味都夠架最後就梗係要食番個糯米飯啦~~芒果好甜!!! 糯米飯熱辣辣配埋d 甜椰漿兩者真係絕配野品我地叫左個椰青夠凍,d 椰肉都筆得出黎食!
依間泰國野地點好方便~嘉城對面就係

我地假期前一晚黎食都幾full

蒜爆胡椒炒虎蝦

講起泰國勁掛住d 虎蝦 大頭蝦
我地都叫番碟懷念下
d 虎蝦好大隻,都算幾入味

雞腎  雞全翼  牛吞

串燒燒得岩岩好,雞翼仲好細心幫我地剪開左。方便食
而且燒得夠哂香脆~

蟹肉雞絲魚肚羹

平時飲得冬蔭公同椰子雞湯多
試下依款羹
魚肚係先炸過黎,所以仲有d 香脆口感
羹底胡椒味夠重~~

黃咖哩海鮮

黃咖哩岩哂唔食辣既人,除左蝦仲有好多薯仔

個咖哩底梗係要黎沾蒜蓉包啦!

蒜蓉包

蒜蓉包夠哂脆口,蒜蓉味又夠,正

馬拉盞炒通菜

通菜可以特別點少油少鹽,好貼心

明顯食得出有分別~~有特別需要人士真係要request
通菜唔會好老,而且個味都夠架

芒果糯米飯

最後就梗係要食番個糯米飯啦~~
芒果好甜!!! 糯米飯熱辣辣配埋d 甜椰漿
兩者真係絕配

椰青

野品我地叫左個椰青夠凍,d 椰肉都筆得出黎食!

2022-06-02
2022-06-05 83 浏览
元朗小曼谷食店內唔大,所以大家黎之前要預早訂位。1)豬肉沙嗲串燒,雞肉沙嗲串燒燒得好靚,肉質唔乾都入味。2)冬蔭公湯(少辣)但都好辣,我只飲咗一碗,其實係好飲,入面蝦都好大隻,鐘意辣野嘅你,就要叫黎飲。3)泰式生蝦刺身,呢個要食,蝦肉好彈牙,蝦肉放上蒜片,加埋特製醬汁(一定要沾佢配嘅汁)好正。4)泰式飛天炒通菜(少辣)炒得好出色,唔會炒到d菜淋晒,重係好爽口,又唔咸。5)菠蘿海鮮炒飯,炒飯內有新鮮菠蘿(店冇用菠蘿殼裝飯上枱),炒飯還有豬肉鬆、帶子、魷魚、洋蔥、同青瓜做配料,將所有溝埋一齊食,好味。5)泰式木瓜絲沙律,佢哋將材料切(幼)絲,又其木瓜絲(係用生木瓜)因為切得幼,咁食落就唔會太硬了。6)飲品叫左;珍多冰,佢冲得唔係好甜,合我心意(外面通常冲得比較甜)另一杯:泰式青檸梳打,透心涼(必叫)
元朗小曼谷食店內唔大,所以大家黎之前要預早訂位。
1)豬肉沙嗲串燒,雞肉沙嗲串燒
燒得好靚,肉質唔乾都入味。
另一杯:泰式青檸梳打,透心涼(必叫)
2022-06-04 21 浏览
今日來元朗教育路同屋企人食泰國菜,呢間餐廳下午茶都幾抵食,40幾蚊起,包餐飲仲可以加多$30要細份沙律或2串串燒。泰式鮮蝦炒金邊粉:份量都幾大碟,配料豐富,有韮菜、豆干、銀芽、花生碎,食到原汁原味嘅泰式Phai Tai 風味。泰式木瓜絲沙律(細):木瓜絲爽口清甜,配上酸酸辣辣嘅泰式醬汁,醒胃提神,串燒豬及串燒雞:串燒燒得幾香,香濃沙嗲好惹味,豬肉結實,雞肉嫩滑。泰皇咖哩軟殼蟹配薄餅(2塊):軟殼蟹炸到好酥脆,配上香濃咖喱,香而不辣好惹味;薄餅鬆軟,外皮酥香,沾咖喱食就最正。泰式蒜蓉包( 4塊)好大塊好香脆,牛油味香濃不過蒜味就比較輕,用嚟點咖喱食都好正。泰式龍眼冰:龍眼清甜,炎炎夏日透心涼。

泰式鮮蝦炒金邊粉:

泰式木瓜絲沙律(細):
木瓜絲爽口清甜,配上酸酸辣辣嘅泰式醬汁,醒胃提神,

串燒豬及串燒雞:
串燒燒得幾香,香濃沙嗲好惹味,豬肉結實,雞肉嫩滑。

泰皇咖哩軟殼蟹配薄餅(2塊):

泰式蒜蓉包( 4塊)

泰式龍眼冰:
龍眼清甜,炎炎夏日透心涼。
2022-06-04 177 浏览
呢間位於元朗大馬路附近的泰國菜,以平民價泰國菜為招徠,裝修陳設都比較地道親民。🐮極上燒安格斯西冷牛小排配白飯雖然賣相平平無奇,不過入口有驚喜😆,安格斯西冷牛小排加咗黑椒燒香好惹味,越咬越有牛香味,除咗頭尾根位有少少難咬,其餘部份肉質嫩滑。🥗泰式酸辣鳳爪(細)午市套餐加$30,無骨鳳爪爽口入味,配埋洋蔥絲同木瓜絲清爽解暑,酸酸辣辣十分開胃。🌶冬陰功湯 (細)細份本身for 1至2人, 不過份量好大碗🤩,四個人分嚟食都綽綽有餘,有大虎蝦兩隻🦐同大量香菇,虎蝦大大隻,爽口彈牙又鮮味;湯底十分正宗,酸酸辣辣嘅冬陰功湯底好開胃,辣得好惹味,會越食越辣,後勁強勁🌶🌶🌶🥬鐵板豬頸肉啫通菜(馬拉盞)上碟嘅時候出晒煙,通菜爽脆,以馬拉盞方式炒非常惹味,好有鑊氣;加咗爆炒豬頸肉更惹味,食多啖啖豬油香,好邪惡,送白飯一流😋🦪泰式鐵板蠔餅超級大份,4-6人share剛剛好,蠔仔份量好多,最少有10幾隻,每隻都大隻飽滿又鮮味,外面加咗麵粉同蛋炸到好酥脆,又係一邪惡之作😝整體來講,菜式地道,價錢合理,分量充足;服務親民,有濃厚人情味;唯一缺點係張枱太細,要食快啲先有位放😂

🐮極上燒安格斯西冷牛小排配白飯
極上燒安格斯西冷牛小排配白飯

🥗泰式酸辣鳳爪(細)
泰式酸辣鳳爪(細)

🌶冬陰功湯 (細)
冬陰功湯

🥬鐵板豬頸肉啫通菜(馬拉盞)
鐵板豬頸肉啫通菜(馬拉盞)

🦪泰式鐵板蠔餅

2022-06-04
極上燒安格斯西冷牛小排配白飯
泰式酸辣鳳爪(細)
冬陰功湯
鐵板豬頸肉啫通菜(馬拉盞)
  • 冬蔭公湯
  • 燒安格斯西冷牛小排
2022-06-03 29 浏览
經過見到小曼谷三個字,又超想去旅行,無得去,唯有繼續味覺旅行。餐廳細細間,整潔、明亮,感覺幾好。餐牌選擇都好多嘢食,我地兩個人叫左鐵板蠔餅、串燒牛肉,雞肉,雞腎、泰皇咖哩煮青口、蒜蓉包、芒果糯米飯。好食順序係:1. 小曼谷原隻芒果糯米飯🥭🍚 $76芒果非常非常清甜;糯米飯仲係熱辣辣,十分軟糯,少少煙韌,口感好好;最正係覆蓋喺糯米飯面嘅椰漿,少少甜味令糯米飯食落就更香甜,椰漿令飯更滑。 2. 泰式蒜蓉包🧄🍞 $34無用蒜蓉醬嚟做,香草、蒜蓉、多牛油,大大片法包,焗得金黃香脆、仲好香牛油味。3. 串燒🍡 每串$19叫左雞腎、雞肉、仲有牛肉。牛肉普通d,雞肉燒完都仲算滑;最正係雞腎,唔靱,但有嚼勁,仲有小小肉汁保留到。 4. 泰皇咖喱炒紐西蘭青口🦪$110咖喱唔辣但好香,個汁夠杰身,有椰香,用嚟點蒜蓉包好夾。而青口大隻爽口。配菜嘅洋蔥、唐芹索晒d咖喱汁,如果食得落,叫埋碗白飯伴食,應該十分味美。 5. 泰式鐵板蠔餅🥘 $116襯熱食應該唔錯,蛋幾香,d蠔又漲卜卜,唔腥,整個蠔餅炸得非常鬆化。但我地食得慢,蠔餅放涼了會覺得有點太油膩,不過問侍應要了魚露酸辣汁,用嚟點這個蠔餅食,能減輕油膩感,而
餐廳細細間,整潔、明亮,感覺幾好。
好食順序係:
1. 小曼谷原隻芒果糯米飯🥭🍚 $76

2. 泰式蒜蓉包🧄🍞 $34

3. 串燒🍡 每串$19

4. 泰皇咖喱炒紐西蘭青口🦪$110

5. 泰式鐵板蠔餅🥘 $116
襯熱食應該唔錯,蛋幾香,d蠔又漲卜卜,唔腥,整個蠔餅炸得非常鬆化。但我地食得慢,蠔餅放涼了會覺得有點太油膩,不過問侍應要了魚露酸辣汁,用嚟點這個蠔餅食,能減輕油膩感,而小小酸辣味同蠔餅一齊食又幾夾。

泰國菜嚟講唔算十分貴,味幾好,嚟開元朗又想食泰國菜,呢度會係唔錯嘅選擇。
小曼谷原隻芒果糯米飯
泰式蒜蓉包
沙嗲串燒雞肉、牛肉、雞腎
泰皇咖喱炒紐西蘭青口
鐵板泰式蠔餅