2021-09-20 19 浏览
經常都人流滿滿,唔好彩試過等半個鐘就放棄了,所以今次特意早一個星期留定枱😁其實佢價錢唔係特別平,但係銅鑼灣區來講已經性價比好高,食物款式多選擇,員工有啲仲係泰國人添😳,增添了好多地道感覺。但枱嘅面積唔夠大,叫多少少野食都已經唔夠位放,枱與枱之間都好近距離,隔離好似會聽到哂對話內容咁🤣,所以環境都幾嘈,不過同時都覺得幾有氣氛。 泰王咖哩法包軟殼蟹$228甜咖哩加左辣油所以少少辣,法包配著咖哩食真係好惹味又香口,軟殼蟹炸得好脆。 泰式鐵板蠔餅$138熱辣辣鐵板上菜,蠔餅真係好多蠔,感覺抵食。 明爐香檸汁蒸桂花魚$258雖然一早知佢係辣,但無諗過會辣得咁緊要😳桂花魚比想像中細條,但勝在魚肉嫩滑,仲有好多配料調味,整體好香辣。 泰式鮮蝦炒金邊粉$98都幾有獲氣,每條都好分明,味道酸酸甜甜帶有口感,鮮蝦都好大隻足料,咬落爽口彈牙👍🏻

泰王咖哩法包軟殼蟹$228

泰式鐵板蠔餅$138

熱辣辣鐵板上菜,蠔餅真係好多蠔,感覺抵食。

明爐香檸汁蒸桂花魚$258

雖然一早知佢係辣,但無諗過會辣得咁緊要😳

泰式鮮蝦炒金邊粉$98

2021-08-25
2021-09-20 23 浏览
小曼谷泰國美食站 - 小泰國體驗今日黎到銅鑼灣一間泰國菜,首先已經被門面的火車頭裝飾所吸引,內部亦貫徹一樣的風格,非常有特色,小泰國的體驗。青咖喱牛腩 $98濃郁椰香味的青咖喱加上炆煮得軟腍的牛腩。泰式蒜蓉包 $45香脆滿滿蒜蓉味的脆包。香葉辣椒豬肉碎炒飯 $88超惹味的香葉辣椒、豬肉碎,夠晒獲的炒飯,再加上太陽蛋,蛋汁伴飯一流。鐵板豬頸肉馬拉盞通菜 $99另一款鑊氣十足時蔬,鐵板炒香的豬頸肉加上馬拉盞通菜。芒果冰條 $28最後有原汁原味的鮮芒果冰條。咁
小曼谷泰國美食站 - 小泰國體驗

青咖喱牛腩 $98
濃郁椰香味的青咖喱加上炆煮得軟腍的牛腩。

泰式蒜蓉包 $45
香脆滿滿蒜蓉味的脆包。

香葉辣椒豬肉碎炒飯 $88

鐵板豬頸肉馬拉盞通菜 $99
另一款鑊氣十足時蔬,鐵板炒香的豬頸肉加上馬拉盞通菜。

芒果冰條 $28
最後有原汁原味的鮮芒果冰條。咁
2021-09-18 29 浏览
之前都有食過小曼谷,不過係九龍城食,一直都無留意原來銅鑼灣都有🤣 係今日經開,見到先發現,鐘意食泰國野既我地,一於夜晚就食佢🤣 係門口已經見到銅鑼灣哩間裝修比九龍城就精緻好多,尤其係鋪頭火車頭,大大架火車勁有特色,拎黎打卡一流呀!無得去泰國,唯有食下泰國野,打卡一下😍 環境有feel 過九龍城😍😍其實小曼谷野食不嬲都唔差,第一次試銅鑼灣同九龍城既食物都一樣掂💪🏻最鐘意佢既咖喱大蜆,好入味,而且咖喱又唔會稀!生菜包哩個都係我最愛,不過就有dd辣,鐘意食辣既人必點!豬頸肉都係要叫,加埋d醬汁,個隻碳燒味😍😍唯一就係泰色通菜隻味就淡d,可能我食開d重口味🤣 不過鐘意食清淡d既人,應該會鐘意,非常值得一讚既係仲有哩度d員工真係好nice ,服務態度真係幾好,而且上菜速度都好快,而且食物分量好足,全部大大份🤣之後都一定會再同朋友或者屋企人黎😍😍😍哩係入口,入去左邊就叫到小曼谷

最鐘意佢既咖喱大蜆,好入味,而且咖喱又唔會稀!

生菜包哩個都係我最愛,不過就有dd辣,鐘意食辣既人必點!

豬頸肉都係要叫,加埋d醬汁,個隻碳燒味😍😍

之後都一定會再同朋友或者屋企人黎😍😍😍
哩係入口,入去左邊就叫到小曼谷

2021-09-18 24 浏览
同朋友去銅鑼灣食飯,行過世貿附近見到呢間泰國菜,於是就走落佢地牢嗰度裏面原來有好多唔同嘅餐廳,心意都係屬泰國菜所以就揀咗呢一間😋泰王咖喱軟殼蟹,外面包着一場好正既法包,裏面充滿着金黃色嘅黃咖喱配一大碟軟殼蟹點咖喱汁一齊食好正又唔會好溜既感覺。豬肉碎生菜包,份量好大,生菜又夠新鮮,食落又夠辣又多肉。泰式生蝦刺身,好大隻嘅生蝦又夠新鮮😋😋最值得一題係佢嘅生蝦醬汁,好惹味,簡直係食完覺得好開胃😁泰式飛天炒通菜,通菜夠新鮮又吵得夠辣,其實呢間店舖嘅好處就係可以揀小辣小咸,不過重口味嘅我就唔會揀少咸或者小辣椰青波波,椰青波波真係好正,將成個椰子嘅肉起成一個波再有埋椰子水!食返泰國嘅口味😆

豬肉碎生菜包,份量好大,生菜又夠新鮮,食落又夠辣又多肉。

2021-09-18 16 浏览
去完行街之後去咗呢幢大廈搵嘢食,有好多餐廳選擇,最後揀咗一間有火車頭裝飾嘅特色餐廳。餐廳裝修好細食放假,但係原來係食泰國菜,叫咗碟通菜,金邊粉,燒菠蘿,蒜蓉包。馬拉盞炒通菜好適合啲鍾意重口味嘅朋友,另外餐廳都有好貼身咁樣可以俾我哋選擇少油或者少鹽。咁呢份好大碟都唔抵食最後因為朋友好鍾意食燒菠蘿,見到有得叫,就即刻落咗單。蒜蓉包正常發揮,拎出嚟嘅時候仲係熱辣辣。當然唔少得嘅係女士最愛嘅甜品啦,個班蘭糕質地軟林林,唔會太甜。晚市來講$200一個人質素非常唔錯
咁呢份好大碟都唔抵食
最後因為朋友好鍾意食燒菠蘿,見到有得叫,就即刻落咗單。
蒜蓉包正常發揮,拎出嚟嘅時候仲係熱辣辣。
晚市來講$200一個人質素非常唔錯
  • 泰式鮮蝦炒金邊粉
  • 泰式千層糕
  • 泰式馬拉盞炒通菜
2021-09-15 21 浏览
Now there is a new lobster series and that includes lobster pad Thai that I just couldn’t resist! Although it was slightly expensive at around 230+ Hkd, the portion was huge!! One plate is for 2 people I’d think. The lobster meat had already been cut up and deep fried as it’s mixed with the pad Thai. The morning glory is also good and not too oily. I liked the dessert platter as it was just chewy and fragrant!
之前返銅鑼灣嘅時候我都有食過佢嘅lunch,記得都唔錯的,今次就同朋友試吓佢既dinner😆環境都好有氣氛,裝修到好似喺火車入邊食飯咁🚂-青咖喱豬頸肉($98)+泰式原味烤酥餅($45)青咖喱加烤餅係絕配嚟,冇咗邊樣都唔得🤤,酥餅焗到好脆,青咖喱絕對唔會膩,好食到我就咁飲左幾啖都得😋不過豬頸肉就老左小小唔夠彈牙,但味道補救😝-泰式生蝦刺身($128)生蝦好肥美!隻隻都好有肉地都大隻👍🏻-豬肉碎生菜包🥬($92)豬肉碎好夠味,仲要好多汁,建議大家加埋生蝦個醬汁一齊食更好食啊😆-泰式炸蝦餅🍤小($82)炸蝦餅係我次次去泰國餐廳都必叫嘅小食,呢間嘅炸蝦餅又大件又熱辣辣,又脆又彈牙,必叫🥰走前係門口仲買左包蝦片走😍$25大大包,好脆同埋加左小小黑椒,好香口!推薦🥰
環境都好有氣氛,裝修到好似喺火車入邊食飯咁🚂

青咖喱豬頸肉($98)+泰式原味烤酥餅($45)

泰式生蝦刺身($128)
生蝦好肥美!隻隻都好有肉地都大隻👍🏻

豬肉碎生菜包🥬($92)

泰式炸蝦餅🍤小($82)

2021-09-15 17 浏览
🇹🇭小曼谷泰國美食站🇹🇭.幾年前已經幫襯過九龍城店,覺得超好食,但對我來講太遠🙈 原來而家喺銅鑼灣有分店😍即刻捉埋吃貨舊同事品嚐泰國地道美味😋🥬豬肉碎生菜包$92豬肉碎經過泰式香料調味,香辣可口🌶以生菜包裹著吃,口感清爽🥬非常開胃,適合在炎炎夏日享用☀️(選了加辣,對嗜辣魔人來說剛剛好🤣)🌶冬蔭功湯$138吃泰國菜必備湯品,不解釋🙊也是選了加辣🌶香料味重,酸度和辣度滿分💯配料很足,菇菌清甜,蝦肉鮮美🦐🦐泰式鮮蝦炒金邊粉$98金邊粉咬落煙韌,混和清爽的芽菜,口感豐富😁 甜、辣、鹹、酸味道中和得很好🤤加入花生碎更香口🥜.🥭小曼谷原隻芒果糯米飯$88屬於甜品的另一個胃啟動😂 原隻芒果🥭+整碗糯米飯🍚真的很飽肚,但我們還是毫不猶豫吃乾抹淨😂芒果很香甜,沾椰漿吃著有點香料的味道🥥層次更豐富☺️
🇹🇭小曼谷泰國美食站🇹🇭
即刻捉埋吃貨舊同事品嚐泰國地道美味😋

🥬豬肉碎生菜包$92
(選了加辣,對嗜辣魔人來說剛剛好🤣)

🌶冬蔭功湯$138
吃泰國菜必備湯品,不解釋🙊

🦐泰式鮮蝦炒金邊粉$98

🥭小曼谷原隻芒果糯米飯$88
芒果很香甜,沾椰漿吃著有點香料的味道🥥層次更豐富☺️

2021-08-24
2021-09-15 25 浏览
🤲🏻酸酸辣辣嘅泰國菜最啱就係夏天食!而家唔使去到九龍城都可以食到好食嘅泰菜啦~泰式炸蝦餅($122)酥脆香口,配埋泰式辣醬夠晒地道。分量十足又微辣嘅青咖喱牛腩($98)配埋芝士烤薄餅($48),再加埋又酸又辣嘅冬陰功湯($138)重口味嘅朋友就啱晒啦!最後梗係要食個返泰國原隻芒果糯米飯($88)芒果係成隻咁多,一定唔會驚唔夠送飯,而且都好清香又甜🥰飲品方面椰青都好多水,另外叫咗椰皇波波,可以食晒啲果肉真係好爽!
🤲🏻
2021-08-31
2021-09-15 16 浏览
📍泰國菜📍銅鑼灣——泰國菜係我嘅最愛!酸酸辣辣又開胃又好食。泰式炸蝦餅($122)大份量有好多舊,大家一齊分好開心!青咖喱牛腩($98)微微辣加上好多牛腩,記住叫埋薄餅一起吃!芝士烤薄餅($48)又脆又香芝士味10分推介!冬陰功湯($138)比起一般的冬陰功更加辣,酸味亦都十足,而且有好大隻蝦🦐鮮蝦炒金邊粉($98)鮮蝦大隻又爽口,麵條份量多亦都好香花生味。馬拉盞通菜($89)呢度嘅菜好貼心可以揀小油,吃起來很香口但是少了平時肥膩的感覺,10分推介!泰國原隻芒果糯米飯($88)芒果好香,糯米飯微微熱,加上椰汁幾飽都食得落~
📍泰國菜
📍銅鑼灣
——
泰國菜係我嘅最愛!酸酸辣辣又開胃又好食。

泰式炸蝦餅($122)
大份量有好多舊,大家一齊分好開心!

青咖喱牛腩($98)
微微辣加上好多牛腩,記住叫埋薄餅一起吃!

芝士烤薄餅($48)
又脆又香芝士味10分推介!

冬陰功湯($138)
比起一般的冬陰功更加辣,酸味亦都十足,而且有好大隻蝦🦐

鮮蝦炒金邊粉($98)
鮮蝦大隻又爽口,麵條份量多亦都好香花生味。

馬拉盞通菜($89)

泰國原隻芒果糯米飯($88)
芒果好香,糯米飯微微熱,加上椰汁幾飽都食得落~
2021-08-31
2021-09-15 20 浏览
總結:食物質素高,招呼好,坐得舒服,上菜快。強烈推薦😋😋😋1️⃣菠蘿雞肉炒飯*$88炒飯好乾身,淡淡嘅咖喱香而不辣。大量既菠蘿🍍及提子乾🍇,食落好開胃。2️⃣泰式柚子沙律*$108個沙律調味做得非常出色,柚子清甜多汁,配合大量花生🥜及炸魚仔乾,口感好豐富。另外仲有4隻蝦🦐爽口彈牙,但就冇乜蝦味。3️⃣青咖喱豬頸肉🐷*$98咖喱夠杰算,好有椰香味。點蒜蓉包同薄餅一流。有泰式🍆茄子,青紅椒及洋蔥🧅做配料。唯獨個豬頸肉係切幼條而唔係一塊上所以影響口感。而亦overcook左,冇左豬頸肉應有既爽彈。4️⃣雞全翼沙嗲串燒🐔*$28串😋必食推介,層皮燒到金黃香脆,微微焦香,肉嫩多汁。醃得好入味,完全唔需要點沙嗲。十分出色👍🏻🈵5️⃣豬,牛肉及雞軟骨沙嗲串燒*$24串發揮正常,夠乾身而不鞋。沙嗲醬比較行貨。6️⃣泰式炸蝦餅*$82蝦膠非常彈牙,香脆可口。好有🦐味😋7️⃣泰式芝士烤薄餅*48兩塊油香酥脆,加埋芝士有畫龍點睛嘅效果。無論配咖喱或就咁食都好味😋8️⃣泰式蒜蓉包*$45四塊熱辣辣,脆卜卜。好夠🧄味配咖喱一流。9️⃣榴槤沙冰*$50夠大杯好足料,有好多榴槤肉。夠濃郁,甜度適中。👍🏻🔟椰青波波*$53原個椰青起肉再用個膠兜上。可以
總結:食物質素高,招呼好,坐得舒服,上菜快。強烈推薦😋😋😋

1️⃣菠蘿雞肉炒飯*$88

2️⃣泰式柚子沙律*$108

3️⃣青咖喱豬頸肉🐷*$98

4️⃣雞全翼沙嗲串燒🐔*$28串

5️⃣豬,牛肉及雞軟骨沙嗲串燒*$24串
發揮正常,夠乾身而不鞋。沙嗲醬比較行貨。

6️⃣泰式炸蝦餅*$82
蝦膠非常彈牙,香脆可口。好有🦐味😋

7️⃣泰式芝士烤薄餅*48兩塊

8️⃣泰式蒜蓉包*$45四塊
熱辣辣,脆卜卜。好夠🧄味配咖喱一流。

9️⃣榴槤沙冰*$50
夠大杯好足料,有好多榴槤肉。夠濃郁,甜度適中。👍🏻

🔟椰青波波*$53
原個椰青起肉再用個膠兜上。可以全個椰青食曬好方便。但係個椰青水比較淡,有啲失望。諗住方便仔仔,我個人感覺都係飲原個椰青好啲。
2021-08-24
  • 青咖哩豬頸肉
  • 串燒
2021-09-15 32 浏览
今日路過小曼谷,見到門外竟然有自家泰式炸蝦餅,真係好想買包,好吸引。當然又係時候入去整餐泰國原味道香葉辣椒炒雞肉河好耐冇食過咁香口既河粉了辣味一流,超香口,辣得過癮我自己喜歡炒河多過湯河,就係因為炒真係好香,辣味好過癮,而且炒得吾油,又吾會痴埋一舊。鐵板豬頸肉馬拉盞通菜鐵板令成個菜上菜時「咋咋」聲,而且更熱更香口。欣賞而家用app落單,可以有好多選項,少油少咸都有得揀,真係好吾錯。今日就揀左少油既,完全不減當中香味。原隻芒果糯米飯,糯米飯本身已經好香好香椰汁味而且拎出黎仲係熱架! 平日早上食糯米雞糯米卷做早餐,已經好耐冇食過了。夾住芒果食。完全清新。再加上香椰漿。好香椰汁味,加上糯米飯有咬口。好好食泰國炸蝦餅泰式炸蝦餅,外脆,裡面蝦膠其實好足料,大大啖蝦肉。炸物最怕太多粉,今次完全冇問題,食埋泰式辣醬。泰式冰奶茶,真係與早上既茶記奶茶好吾同。茶膽味道特別香
今日路過小曼谷,
見到門外竟然有自家泰式炸蝦餅,
真係好想買包,好吸引。
當然又係時候入去整餐泰國原味道

好耐冇食過咁香口既河粉了
辣味一流,超香口,辣得過癮
我自己喜歡炒河多過湯河,就係因為炒真係好香,
辣味好過癮,而且炒得吾油,又吾會痴埋一舊。

原隻芒果糯米飯,
糯米飯本身已經好香好香椰汁味
夾住芒果食。完全清新。再加上香椰漿。
好香椰汁味,加上糯米飯有咬口。好好食

泰國炸蝦餅
泰式炸蝦餅,外脆,裡面蝦膠其實好足料,
大大啖蝦肉。炸物最怕太多粉,今次完全冇問題,
食埋泰式辣醬。

泰式冰奶茶,
真係與早上既茶記奶茶好吾同。
茶膽味道特別香
2021-09-14 18 浏览
今日收工同幾個同事係銅鑼灣意住食晚餐!同事就建議食泰國嘢!另一位同事就話食泰國嘢不如一齊去小曼谷,銅鑼灣呢間我都係第一次去,之前都係去過九龍城個間!去到見到佢地方都好大!門口仲有個好大個火車頭打卡位,好有泰國feel 我哋一開始叫咗個冬陰功湯,味道都好正宗,好足料啲蝦特別大隻,然後當然唔少得生菜包,炭燒豬頸肉,呢兩樣都可以落單時點加辣,鍾意食辣嘅朋友可以試下,之後再叫咗泰式炒河,香辣肉碎炒飯,咖哩炒大蜆,鐵板蠔餅,咖哩炒大蜆同鐵板蠔餅,先講個咖哩炒大蜆個咖哩正宗就唔使講!佢啲蜆都好多我哋四個人都食唔曬,同埋個咖哩汁萬能配搭配炒飯炒河都一流,個鐵板蠔餅鐵板上熱辣辣,分量勁大超多蠔,所以鍾意食正宗泰國嘢嘅朋友可以試下。

銅鑼灣呢間我都係第一次去,之前都係去過九龍城個間!
之後再叫咗泰式炒河,香辣肉碎炒飯,咖哩炒大蜆,鐵板蠔餅,
咖哩炒大蜆同鐵板蠔餅,先講個咖哩炒大蜆個咖哩正宗就唔使講!
個鐵板蠔餅鐵板上熱辣辣,
分量勁大超多蠔,
所以鍾意食正宗泰國嘢嘅朋友可以試下。
2021-09-14 26 浏览
成日都聽人講小曼谷好出名 但係一直都冇去食 見到終於開到嚟銅鑼灣 然後有咁耐冇去過泰國 就冇理由唔食吓佢㗎我哋叫咗泰式金邊粉 一堆串燒 同埋重頭戲 咖喱軟殼蟹配農夫包泰式金邊粉真係好有泰國風味 蝦仁大大粒爽口彈牙又有蝦味 同埋炒到啱啱好嘅金邊粉食到好似喺泰國咁串燒就有司華力腸 雞全翼 配埋秘製嘅沙嗲汁食到咁上下都要留返個肚食重頭戲 就係呢一個大大份嘅咖喱軟殼蟹農夫包農夫包脆卜卜 吸收晒咖喱汁嘅精華估唔到兩個人都食得晒成個包

泰式金邊粉真係好有泰國風味 蝦仁大大粒
爽口彈牙又有蝦味 同埋炒到啱啱好嘅金邊粉
食到好似喺泰國咁

串燒就有司華力腸 雞全翼 配埋秘製嘅沙嗲汁

農夫包脆卜卜 吸收晒咖喱汁嘅精華
估唔到兩個人都食得晒成個包

2021-09-14 20 浏览
今晚又出城來到銅鑼灣食泰菜🥰🥰泰式鮮蝦炒金邊粉~我覺得呢個最好食😋,唔會太乾,唔會太油,而且好足料✌️泰式鐵板蠔餅~即叫即製,熱辣辣,份量十足,蠔餅表面煎到金黃香脆😋😋每啖都充滿蛋香及蠔仔的鮮甜,蠔餅底仲墊住啲爽脆的牙菜👍泰皇咖喱法包軟殼蟹~咖喱好香唔辣😋軟殼蟹都好多,脆口又大隻👍明爐香檸汁蒸桂花魚~平時食開多數都係烏頭魚,今次就桂花魚🐟魚肉厚身鮮甜且好滑,啖啖肉,不過就貴啲同埋叫咗小辣之後都仲係好辣🤣餐廳仲會額外上多碗湯汁,等大家可以慢慢一路食一路滾👍👍好有心
今晚又出城來到銅鑼灣食泰菜🥰🥰