2018-07-24 148 浏览
很久沒有去澳門,又知道時代廣場新開了一間以澳門爲名的「小島。澳門菜」,一於去吃一解心癮。很旺場,幸好先預訂了座位。《馬介休橄欖油炒椰菜$72》馬介休是鱈魚經鹽醃製而成,是不少葡萄牙菜與澳門葡式美食的主要材料。椰菜夠嫩,味道鮮甜,有啖啖咸香,炒過更香口。《小島鵝肝焗鴨飯$168》葡國肉腸很有咸香,帶脂肪但因為薄身所以不覺膩。飯調得很入味色很深但不會很咸,飯中亦有鴨肉絲,入口更富口感。除了這些還有菇粒和橄欖作配料,主角當然有煎香了的鵝肝,厚身香脆,入口有脂香但不會油膩。《烤焗盲鰽魚伴檸檬牛油汁煮海蜆$178》好鮮嫩,肉質很汁潤嫩滑,調味很好沒有腥味,而且配菜很多,不會簡調。

很旺場,幸好先預訂了座位。

《馬介休橄欖油炒椰菜$72》

《小島鵝肝焗鴨飯$168》

《烤焗盲鰽魚伴檸檬牛油汁煮海蜆$178》
2018-07-24
2018-07-23 2961 浏览
香港去澳門雖然方便,但係要喺香港食到澳門菜選擇唔算太多,咁啱銅鑼灣時代廣場就開咗一間新嘅澳門菜,咁就梗係一定要去試下啦。餐廳位於時代廣場食通天13樓。喺門口已經見到好多唔同味道嘅葡撻同木糠布甸。餐廳紫藍色作主色,環境歡堂座位舒適。餐廳菜式選擇多,而且賣相吸引。除咗甜品之外仲有好特別嘅葡式水果酒。小島拼盤,一次過試晒各種唔同小食,芝士馬介休球,芝士平衡左馬介休球嘅鹹味,而且炸得香口,唔油膩,芝士脆多士,香脆嘅多士加上芝士同黑松露非常香口,霹靂醃魷魚,魷魚口感彈牙而且辣辣地非常野味,黑醋乳豬手,醬汁酸酸地非常開胃。烤焗盲鰽魚伴檸檬牛油汁煮海蜆,魚大條而且焗嘅時間恰到好處,魚肉結實,配上檸檬牛油汁非常清新,加上海蜆入口鮮甜多汁肉質厚實。橙薑綠茶,綠茶加上橙同薑嘅香味,飲落清香。加思欄花園果酒,不同嘅生果加上白酒通七喜,味道非常配合。抹茶黑木糠布甸,布甸每層既薄且平,綠色嘅抺茶,茶味清香,入口軟滑。果香軟心多士,多士外脆內軟,加上雪糕一冷一熱,再配合味道獨特嘅醬,整個甜品相當完美。
餐廳位於時代廣場食通天13樓。
喺門口已經見到好多唔同味道嘅葡撻同木糠布甸。
餐廳紫藍色作主色,環境歡堂座位舒適。
餐廳菜式選擇多,而且賣相吸引。
除咗甜品之外仲有好特別嘅葡式水果酒。
橙薑綠茶,綠茶加上橙同薑嘅香味,飲落清香。
加思欄花園果酒,不同嘅生果加上白酒通七喜,味道非常配合。
  • 小島拼盤
  • 香烤豬鞍配紅酒汁
2018-07-22 213 浏览
今日同朋友黎咗銅鑼灣行街,順便行到夜晚就食埋晚飯,見到呢間Time Square新開的小島澳門菜,餐牌菜式好有特式,就入黎試下。葡國雞飯,$138,葡國雞的醬汁好重椰奶香味,濃厚而香甜,有少少咖哩汁香味,椰子同奶的比例適中,雞肉煮得入味軟稔,咬落有嚼勁,面有椰絲,更添香味。葡式燒乳豬,$218, 配薯角同配菜,乳豬的外皮燒得好香脆,夠薄,入口香味散發,豬肉咬落好結實,香咸而不濃味,鮮甜美味。薯角香脆熱辣辣,配乳豬一齊食,味道富有層次感。
食通天呢頭嘅餐廳質素一向都好高~上次喺呢頭食完三希樓之後最近又試新野!呢間新開嘅葡國菜裝修勁有Feel~#香脆乳豬野菌牛油焗飯 $188呢個必食必食!一上台已經聞到好香~乳豬皮脆肉嫩~牛油焗飯勁Creamy~食到停唔到口!#葡國白酒香草忌廉煮青口 $158之前無澳門食過一次太好食太印象深刻~今次食覺得普普~如果啲忌廉再杰身啲包住啲青口就更加吸引~#小島併盤 $172豬太郎幫佢地排埋名~分別係 ->1 黑松露芝士脆多士2芝士馬介休球 3米紙卷4黑醋乳豬手5霹靂醃魷魚其實5款都好食~兩個人份量啱啱好~建議開波食咗米紙卷先~因爲味最淡lol 食咗其他野先會覺得佢無味~但其實咬落同入面蔬菜都好爽口~

#香脆乳豬野菌牛油焗飯 $188

香脆乳豬野菌牛油焗飯
小島併盤
芝士脆多士
2018-07-19 181 浏览
日前同朋友過大海消費 。贏左錢後食左餐好食的澳門菜就念念不忘。。。。。竟然比我發現到times新開左間澳門菜就約齊人一齊試試佢!d野睇落唔錯, 照舊等朋友拍版!小島拼盤。有米紙春卷,豬手,魷魚類等。當然唔少得一定要食既馬介休薯波。 好有葡式風味又一碟馬介休,今次係炒菜!一舊舊馬介休,咸鮮十足炒菜夠味,正!葡國腸加焗血飯,熱辣辣,葡國腸香港好少食到,值得一試葡式乳豬又係值得一試,皮脆肉滑唔會乾白酒檸檬煮蜆就真係未試過酸酸甜甜幾開胃。配飯食一流最後竟然有葡撻送。。。認真感動香噴噴,熱辣辣,甜思思,不得了!以後想食澳門野唔使去澳門了

竟然比我發現到times新開左間澳門菜
就約齊人一齊試試佢!

d野睇落唔錯, 照舊等朋友拍版!

又一碟馬介休,今次係炒菜!
一舊舊馬介休,咸鮮十足
炒菜夠味,正!

葡國腸加焗血飯,熱辣辣,葡國腸香港好少食到,值得一試

葡式乳豬又係值得一試,皮脆肉滑唔會乾

白酒檸檬煮蜆就真係未試過
酸酸甜甜幾開胃。配飯食一流

最後竟然有葡撻送。。。認真感動
香噴噴,熱辣辣,甜思思,不得了!
以後想食澳門野唔使去澳門了
  • 葡撻
  • 葡式乳豬
2018-07-18 228 浏览
時代廣場的食通天, 近年中式酒樓少了, 轉變為多國食肆.  今次來 SHOPPING, 又發現多了一間澳門葡式餐廳, 小島.澳門菜, 要試試!從餐廳門外, 已見葡萄牙藍色磁磚藝術  azulejos .   帶給我們葡萄牙旅行回憶. 餐廳內座位多, 內裡裝修顏色也用了和諧 青瓷色 為主色.有梳化卡座及方桌, 樓面也有多個服務生.  招呼不錯.安排座位後迅速送來餐牌.  圖文並茂, 非常清晰, 點餐無難度.食品, 種類多.......葡撻, 打算下次再食.飲品選擇也不少.我們先點花果茶, 一壺兩人分享.櫻桃果粒茶,  $58-暖暖的, 酸酸甜甜, 櫻桃果味清香撲鼻, 飲完一壺, 服務員再替我們加水 .  好細心.如果備有小燭檯, 會更美.乳豬脆包澳門有出名的豬扒包, 我們時常吃, 所以今次點了乳豬脆包.乳豬脆包大大份, 配上特厚薯角及新鮮沙律菜. 法包烘得外脆內軟, 口感極為討好, 內裏滿載切好了的乳豬件, 沙律新鮮爽脆清甜.  吃過乳豬脆包後再吃沙律, 感覺清新爽口 !烤乳豬, 大大件, 皮脆肉嫩, 帶少許脂肪, 更令人感覺乳豬入口香滑, 越食越滋味,薯角,  薯香味濃, 香脆可口.
餐廳內座位多, 內裡裝修顏色也用了和諧 青瓷色 為主色.
有梳化卡座及方桌, 樓面也有多個服務生.  招呼不錯.
食品, 種類多.......
葡撻, 打算下次再食.
飲品選擇也不少.
我們先點花果茶, 一壺兩人分享.
櫻桃果粒茶,  $58-
如果備有小燭檯, 會更美.

乳豬脆包
澳門有出名的豬扒包, 我們時常吃, 所以今次點了乳豬脆包.
乳豬脆包大大份, 配上特厚薯角及新鮮沙律菜.

薯角,  薯香味濃, 香脆可口. 配上茄汁及辣汁,  拌上沙律菜同食,  倍增口感 !
小島拼盤 $172
用了個大型長盤盛載, 食物豐富, 共五款, 好吸引 !

芝士脆多士, 芝士滿滿的蓋在烘脆多士上,  中間放有黑松露, 芝士黑松露混合加上鬆化脆口多士, 超好食, 下層還有香草烤意瓜,  再換上新口味, yummy!
芝士馬介休球
馬介休球外皮炸得香脆, 內裡混合了薯蓉, 中心是爆芝流心芝士, 平衡了馬介休的鹹味,  脆口帶咸香, 是個好出色的葡式小食.
黑毛豬火腿,
好像越式的米紙卷, 用米紙包著爽口沙律菜和軟彈煙韌的黑毛豬火腿, 美味 !!
黑醋乳豬手
黑醋解放了豬皮腻氣及軟化了筋肉, 所以乳豬手好稔滑, 浸入黑醋汁, 好醒胃.
霹靂醃魷魚
魷魚有好多個, 肉質彈牙有咬口, 配上辣椒, 沙律醬加辣醬, 辣醬刺激味蕾, 沙律醬點酸味, 味覺好豐富.  我們比較怕辣, 吃了要多飲水.

整体食物水準不錯,  服務貼心, 環境優雅, 位置方便, 價錢合理.  會再來.
  • 乳豬脆包
  • 小島拼盤
2018-07-16 168 浏览
早排睇戲 見到隔離有餐廳就開幕 現在開幕 當日要視察環境食澳門菜 ~ 環境當然要比茶餐廳好食物又精緻 價錢相對同一商場又不貴唔錯唔錯 有人話要食 馬介休所以 點了炒雜菜不是太鹹 有時都係簡簡單單好 大家最後都覺得有菜 所以好滿足因為無食過葡國乳豬 所以叫一個試試豬皮無中式咁脆 但肉就比較嫩滑 多汁又有好多蔬菜配肉 正食親澳門菜 都必定會叫白酒煮蜆 這個就特別d 用檸檬和牛油 調味而且我都係第一次見用這種蜆煮的入面仲有d蘑菇 如果有多d 麵包點湯食就perfect了 更住係小吃拼盤 有4樣野凍豬手好爽 配黑醋醬 隔離個魷魚 就有d辣辣每樣都夠4個人食點左個飯 有葡腸 和 最吸引的鵝肝 掌心咁大creamy 表面脆脆 飯唔會好咸 和d較鹹的配料 好夾最後就當然要食番個葡撻 有好幾個味的葡撻 不過第一次試個原味先  上面加了小小玉桂粉 增加了香氣撻皮 就好蝴蝶酥 鬆脆
早排睇戲 見到隔離有餐廳就開幕

不過第一次試個原味先
上面加了小小玉桂粉 增加了香氣
撻皮 就好蝴蝶酥 鬆脆
2018-07-15 182 浏览
想食澳門菜嘅朋友,時代廣場開咗間名門茶餐廳高級一點的餐廳, 裝修幾好又光猛,唔使等位就即刻走入去以下。點知中伏!!!點左幾樣餸都唔對板:豬扒包唔脆,焗飯唔正中!鴨飯係飯還飯煮、鴨還鴨煮,又撈返埋一碟,份量亦非常細。再來一個「忌廉薯仔焗馬介休」,更係完全搵唔到馬介休,我叫埋經理一齊搵,佢話係馬介休撈薯仔一齊焗,呢個我明白,但我連一𢇁馬介休的蹤影都搵唔到,實在唔可以叫焗馬介休,最多係馬介休碎焗薯仔,因為薯仔係主角,馬介休只係菜名上出現!
2018-07-14 163 浏览
琴日去左銅鑼灣時代廣場睇戲,買飛之前見到呢度有間以藍色做主色嘅餐廳。而且好特別係主打澳門菜,睇完戲就即刻同男朋友嚟咗試下。諗起澳門美食,第一樣野當然係豬扒包!呢度既豬扒包有係西式葡式fushion版,醬汁用上好香既黑松露醬,而且加左一粒粒辣肉腸碎,增加口感之餘仲辣辣地,更香口。主角豬扒亦都夠晒Juicy,完全唔乾唔鞋,麵包亦烤得好香脆。配角炸薯角亦都超值得一讚,每一舊都好厚肉,炸到外脆內軟。重點係外層嘅調味粉,夠哂味道,如果食得辣嘅朋友加埋個辣汁仲過癮。另外我哋要做一個廚師推介嘅十月初五蝦子松露意大利粉。意粉類似Carbonara,忌廉味好濃,而且仲有好重既黑松露味,再加左有澳門特色既蝦子,更香,好食!一入門口個陣已經被放喺櫥窗嘅葡撻吸引住,一定要一人叫翻一個!一共有四個味,包括普通嘅焦糖葡撻,流心奶黃葡撻,咖啡葡撻同埋鮮橙檸檬葡撻。我哋要咗焦糖同埋流心奶黃。兩個嘅酥皮都焗得非常香脆,蛋味又夠哂濃,而且好嫩滑,加左流心奶黃仲香,食一個真係唔夠喉!最後飲埋杯唔會太甜嘅牛奶朱古力,完成好滿足嘅一餐澳門菜。

最後飲埋杯唔會太甜嘅牛奶朱古力,完成好滿足嘅一餐澳門菜。
2018-07-13 281 浏览
銅鑼灣時代廣場食通天有間澳門葡式餐廳,冇時間過大海,一於黎食澳門葡式餐廳頂住癮先。門口出面個雪櫃有幾款英記甜品,有唔同味嘅木糠布丁,好吸引。仲有葡撻添,有原味、奶黃流心、咖啡味、橙味,好特別。叫左一份乳豬脆包,外脆內軟,乳豬皮超脆,肉嫩有少少肥肉,包有好香的肉汁/肥肉汁,配沙律醬口感超豐富,好好味!配菜有炸得好香脆的薯條和沙律,好飽!盲鰽魚焗的時間剛剛好剛剛熟,好新鮮,好香牛油味,配酸酸的檸檬汁好開胃。魚肉好易起出來,可以啖啖肉。

門口出面個雪櫃有幾款英記甜品,有唔同味嘅木糠布丁,好吸引。

仲有葡撻添,有原味、奶黃流心、咖啡味、橙味,好特別。

配菜有炸得好香脆的薯條和沙律,好飽!

2018-07-12
2018-07-12 124 浏览
銅鑼灣📍1000000🌟🌟🌟🌟🌟🌟個推薦大家試吓呢個咖啡葡撻📣絕對有驚喜❗️咬落去酥皮又脆又鬆化💜食得出中間係咖啡味夾雜着啲朱古力味,以為自己食梗mocha葡撻💟要呢個唔係fans of葡撻嘅人都要食兩個⚠️⚠️**************$14一個🙆🏻‍♀️ **************
**************
$14一個🙆🏻‍♀️

**************
2018-07-11 124 浏览
在中環吃過午餐後,徐徐走到銅鑼灣,逛着琳琅滿目的商店。得知有一間澳門菜新店在附近,被清新的裝潢吸引,進去一試新菜。談到澳門的特食小食,葡撻是不二之選。吃了一個特別口味的葡撻 — 鮮橙檸檬葡撻($14),表面看上去就是普通葡撻,沒有因加了鮮橙味,而令葡撻轉成橙色。看似普通的葡撻,甫吃一口,就知所吃的非如表面。葡撻既有香甜的鮮橙味,又不失檸檬香。原以為較突出的檸檬味會蓋了鮮橙味,但這個葡撻兩味相融,頗為出色新穎。香辣煙肉煮海蜆($128)同樣是新穎的菜式,條狀煙肉散於微辣的汁內,伴以香草及橄欖,及粒狀的菇類,令整碟菜式充滿嚼感。十數隻大蜆,配以味道濃郁的汁,再加上橄欖,整碟的味道重而突出。咖喱B牛坑腩($128) 可配白飯或蒜蓉包。牛坑腩稔滑,蒜蓉包鬆軟。搭配白飯格外開胃,但蒜蓉包也絕不失色,鬆脆帶牛油香,熱騰騰吃下去感覺很暖胃。最後上了一道甜品 — 抹茶黑木糠布甸($46)。如盆栽的甜品,手工如此精緻花巧,真讓人不捨得吃。黑木糠如Oreo壓碎後的餅碎,比Oreo餅碎更鬆散微細。抹菜味濃郁,布甸底軟滑,伴以大量微細的脆黑木糠,每一口都是味蕾享受。這道甜品的水準很高,不僅味道及口感皆具層次,

鮮橙檸檬葡撻

香辣煙肉煮海蜆

咖喱B牛坑腩

抹茶黑木糠布甸

最後上了一道甜品抹茶黑木糠布甸($46)。如盆栽的甜品,手工如此精緻花巧,真讓人不捨得吃。黑木糠如Oreo壓碎後的餅碎,比Oreo餅碎更鬆散微細。抹菜味濃郁,布甸底軟滑,伴以大量微細的脆黑木糠,每一口都是味蕾享受。這道甜品的水準很高,不僅味道及口感皆具層次,而且賣相甚佳,比甜品店做得更好。

整體環境簡單而明亮,侍應穿着的間條衣服如航海水手。新穎菜式,具新鮮感的餐廳。

题外话/补充资料: 加一服務費
2018-07-04
鮮橙檸檬葡撻
香辣煙肉煮海蜆
咖喱B牛坑腩
抹茶黑木糠布甸
2018-07-10 210 浏览
真不知多久沒有去馬交了, 所以今晚在 Times Square 行街, 直接坐 lift 上13樓嘆下"葡國菜", 好方便喔!很喜歡這裏的裝修, 尤其是顏色, 究竟是藍? 還是綠? 搞不清不要緊,混色得柔和, 並且雅緻便行!牆腰線配上藍色磁磚, 是葡萄牙建築的永恆特徵, 相當有文化特色, 好漂亮啊砵酒燴牛尾 ~ 砵酒中的糖分令肉質更軟稔,功效像冰糖,使牛尾更濃郁和富有層次感, 軟嫩入味 煮完不會散散的,是原整的尾骨,size 也很大, 份量充足!只要輕輕一咬,肉已離骨,配菜也是完整的,沒有溶掉,真是越吃越幸褔! 另一款: 盲鰽魚伴海蜆 ~ 保持了魚的原始鮮味, 超鮮嫩 吃魚最緊要是趁熱吃, 我和友人把這盲鰽裡裡外外, 魚骨魚旗和面珠肉, 通通無得留低! 小胃又出來了 友人是葡撻控,去到邊都要吃上的! 呵呵,她竟然未見過“鮮橙檸檬味"的, 真失威! 大家 share 焦糖和鮮橙檸檬葡撻, 2只的外皮都很鬆脆, 而鮮橙檸檬的香味, 混合在嫩滑蛋醬內, 我們一致認為很獨特和清香, 很適合夏天的季節呢這個小島二人下午茶, 真的不能錯過, 有很多不同種類的美食喔, 價錢又抵! 我們倆個已約好

砵酒燴牛尾

另一款: 盲鰽魚伴海蜆 ~ 保持了魚的原始鮮味, 超鮮嫩
盲鰽魚伴海蜆

小胃又出來了

焦糖及鮮橙檸檬葡撻

這個小島二人下午茶, 真的不能錯過, 有很多不同種類的美食喔, 價錢又抵! 我們倆個已約好, 盡快再來試呀!

砵酒燴牛尾
盲鰽魚伴海蜆
焦糖及鮮橙檸檬葡撻
2018-07-09 136 浏览
同呀媽行街街,最鍾意去食下午茶。見到有新嘢就更加想去試下~餐廳光猛寬敞,坐卡位仲舒服,可以慢慢傾。我地叫咗澳門風味下午茶($158兩位),有六樣嘢食。再配埋壺花果茶真係好寫意。豬扒包。豬扒夠味,包夠脆。一人一半啱啱好。芝士馬介休球。細細粒,脆口有咸香。黑醋乳豬手。得三件要爭食。加咗醋可以減低豬手油膩感。原來唔只滷水豬手好食架~手打墨魚餅。香口彈牙,不過不失。葡撻。正宗酥皮葡撻,脆皮加埋香甜蛋漿。想再去食多次。木糠布甸。我鍾意佢唔算太甜,作為整個下午茶一個完美嘅句號。總結係,人係貪心嘅。百幾蚊有咁多嘢食又好坐仲想點~
同呀媽行街街,最鍾意去食下午茶。見到有新嘢就更加想去試下~

豬扒包。豬扒夠味,包夠脆。一人一半啱啱好。
芝士馬介休球。細細粒,脆口有咸香。
手打墨魚餅。香口彈牙,不過不失。
葡撻。正宗酥皮葡撻,脆皮加埋香甜蛋漿。想再去食多次。
木糠布甸。我鍾意佢唔算太甜,作為整個下午茶一個完美嘅句號。

總結係,人係貪心嘅。百幾蚊有咁多嘢食又好坐仲想點~

2018-07-09 3132 浏览
以前間中都會到澳門覓食,現在已經幾年冇去只好在香港回味,發現時代廣場開了一間新餐廳,名叫小島。澳門菜,被雅緻的名字吸引了。光猛簡約,澳門的葡國菜小店風格,門外櫥窗滿放各款葡撻,不乏新口味,例如奶黃流心、鮮橙檸檬、濃香咖啡等,可惜今晩忘記留肚,只好留待下次。餐牌首頁先來一個小故事,看後更令人期望澳門菜式的滋味。葡國直送沙甸魚芝士香脆三文治 本來想點澳門名物豬扒包,但又心多,最後選了這款葡國直送沙甸魚芝士香脆三文治。份量十足,方包烤至焦香,配合豐富的沙甸魚蓉醬及半溶芝士,口感豐富兼飽肚,不過唔覺沙甸魚味特出,唔講只會以為是一般的吞拿魚醬,但味道沒有出錯;薯條肥大,沙律菜配上可口酸汁,我認為比較特色是額外附上的橙色辣醬,口味上有新鮮感。葡式香烤乳豬件 作為一間澳門餐廳,葡式香烤乳豬是一道必要出色的菜色,幸好沒有令我失望,大大件、皮脆肉嫩,脂肪看來有點厚但非常滑溜,倍增香滑,因此我認為可以接受。配菜亦豐富,全部烤香,厚薯條配上相同的茄汁及辣汁。馬介休橄欖油炒椰菜炒得夠鑊氣。運作順暢,上菜速度快,水準方面,不走小廚路綫,出品平實抵食如澳門茶餐室,平均評分3.5。

各款葡撻

餐牌首頁先來一個小故事,看後更令人期望澳門菜式的滋味。

葡式香烤乳豬件
配菜亦豐富,全部烤香,厚薯條配上相同的茄汁及辣汁。

馬介休橄欖油炒椰菜
馬介休橄欖油炒椰菜