2025-06-04 0 浏览
#尋福記 😋😋😋😋😋very small place i think it is take away only.inside hv 4 small table can sit arounc 8 ppl.small place but they keep high quality food.the soul for beef mix are like chinese medi.very good taste just like 八寶清湯。 even more dark color, taste healthy. portion enuf to feed me.drink are ok but a bit small. for such small place no complaint.thanks will come back❤️
#尋福記 😋😋😋😋😋

drink are ok but a bit small.

thanks will come back❤️

2025-05-28
晚市套餐$64 包小食、野飲(烏龍茶) 份量又不錯 味道不錯 抵食無乜好投訴🤞🏻精選沙茶麵:小食有三種 包括拳頭姆、魚蛋、蝦餅😆 我個人最鍾意係拳頭姆 有少少似豬肉丸 但比較有口感/彈牙 麵底可以選擇米粉/油麵/参參 唯獨係覺得沙茶湯底無乜沙茶味同埋偏油小食:招牌五春捲幾好食 外皮係腐皮 脆卜卜 裡面係豬肉 豬肉肉汁好正 第一次食呢款小食🙌🏻📍尋福記 (紅磡)地址:紅磡德民街29號德民大廈地下E1號舖

📍尋福記 (紅磡)
地址:紅磡德民街29號德民大廈地下E1號舖
2025-03-15 225 浏览
之前喺廈門食過沙茶麵,已經覺得好好食,愛上咗,估唔到香港而家終於都有得食😍必試這𥚃的招牌沙茶麵,將沙茶醬熬成沙茶湯,再加入魷魚、螺片、豆卜、煎蛋,湯底非常濃郁,香辣可口,油麵爽滑Q彈,吃落好掛汁,還有福建地道特產拳頭母,以猪瘦肉和猪肉筋制成肉丸,大大粒,口感鬆軟,咸香十足。沙茶撈麵都係第一食,同樣出色,濃濃沙茶醬撈勻整個麵,非常惹味,雞扒好大塊,熱辣辣上枱,煎至金黃香脆,肉質鮮嫩好juicy。
之前喺廈門食過沙茶麵,
已經覺得好好食,愛上咗,
估唔到香港而家終於都有得食😍

必試這𥚃的招牌沙茶麵,
將沙茶醬熬成沙茶湯,
再加入魷魚、螺片、豆卜、煎蛋,
湯底非常濃郁,香辣可口,
油麵爽滑Q彈,吃落好掛汁,
還有福建地道特產拳頭母,
以猪瘦肉和猪肉筋制成肉丸,
大大粒,口感鬆軟,咸香十足。

沙茶撈麵都係第一食,同樣出色,
濃濃沙茶醬撈勻整個麵,非常惹味,
雞扒好大塊,熱辣辣上枱,
煎至金黃香脆,肉質鮮嫩好juicy。
  • 雞扒沙茶撈丁
2025-03-04 347 浏览
香港少有既沙茶麵,未係福建食過,對比唔到,但呢度湯底濃郁惹味,飲得出落足心機,食完唔口渴,配料豐富,係現時北上熱潮之下,呢d小店既堅持更加難能可貴,值得支持,下次試牛肉麵
2025-03-04
  • 招牌沙茶麵
上星期六(2/11)嚟,但舖頭休息,專登嚟到但摸門釘。尋日(6/11)晏就想嚟食lunch,但中午12:30已經要排隊,由於舖頭太細,企門口望唔到入面有幾多個位,又怕等太耐,於是今日再嚟過。今日(7/11) 12:24到咗,比尋日早咗6分鐘,終於唔洗等位,第一次入到嚟先發覺堂食只有10個位。睇咗陣餐牌,決定揀全日套餐$64,以下係揀咗既A+B+C。A 精選沙茶麵 麵有微辣,表面有一層辣油,麵底係油麵,有豬肉丸條(3條)、蝦餅(3塊)、魚丸(好似係2粒)、豆卜(3粒),好多丸類,幾好味,有嚼頭,口感不錯,沙茶麵底唔會過辣,但花生味唔太覺有。B 自製五香卷福建春卷,香脆料足,一整條炸好再切件,餡係豬肉碎同馬蹄為主,仲有少少䓤粒,覺得唔點醬都好味。C 自家製凍奶茶唔甜,夠滑,但茶味不足,如果茶味濃返啲會好啲。整體來說,呢餐幾好味,下次會再嚟食,想試凍咖啡
上星期六(2/11)嚟,但舖頭休息,專登嚟到但摸門釘。

睇咗陣餐牌,決定揀全日套餐$64,以下係揀咗既A+B+C。

A 精選沙茶麵
,沙茶麵底唔會過辣,但花生味唔太覺有。

精選沙茶麵

B 自製五香卷

C 自家製凍奶茶
唔甜,夠滑,但茶味不足,如果茶味濃返啲會好啲。

整體來說,呢餐幾好味,下次會再嚟食,想試凍咖啡

自家製凍奶茶

2024-11-07
精選沙茶麵
自家製凍奶茶
  • 香脆五香卷
2024-10-17 1946 浏览
隱世閩南菜 小店 門面細細 入面座位不多 但坐得舒服沙茶麵好正好多餸 個湯即煮 好香 性價比之選沙嗲牛肉麵麵好多牛肉 湯底好香濃 足料最緊要老闆好好人又有禮貌 價錢好抵 有小食有野飲誠意推介支持小店
隱世閩南菜 小店 門面細細 入面座位不多 但坐得舒服

誠意推介
支持小店
2024-10-17
2024-08-22 2305 浏览
在黄埔看到闽南味沙茶面,抱着试一试的心态来的,没想到味道超棒店铺在小巷子里,不过也很好找,离黄埔地铁站很近。有套餐,还是很划算的。我们点了精选沙茶面,牛肉沙茶面,菜粿,虾饼。最惊艳的是汤底,超浓郁的沙茶香,带一点点辣,非常棒。牛肉超好吃,是新鲜的牛肉,不是那种冻的肥肉。而且老板还微微炒过,更香了。猪肉丸和菜粿也很推荐,猪肉丸很紧实,不是那种面粉丸子,能吃出满满的猪肉香。菜粿是外酥里嫩的,配上闽南甜辣酱,好吃😋。

店铺在小巷子里,不过也很好找,离黄埔地铁站很近。

有套餐,还是很划算的。

我们点了精选沙茶面,牛肉沙茶面,菜粿,虾饼。
最惊艳的是汤底,超浓郁的沙茶香,带一点点辣,非常棒。
  • 菜粿
  • 沙茶牛肉面
2024-06-21 2369 浏览
今晚一個人食飯,就喺屋企附近搵吓有啲咩嘢食,紅磡德民街係一條幾多小店餐廳聚集嘅街道,而見到呢間叫尋福記嘅小店就吸引咗我。餐廳裝修好乾淨,感覺好衛生,門口亦都放咗餐牌可以參考,見到原來呢間餐廳主打食沙茶麵同埋牛骨麵,亦都有$64嘅套餐,有主食、小食同飲品,而小食方面更加可以揀油菜同好多款小食,啱晒鍾意健康嘅朋友👫餐廳座位唔算非常多,但係都坐得好舒服啱晒一個人食或者幾個朋友嚟撐枱腳😽我自己一個人咋,我從來都未食過沙茶麵,咁就叫咗一個海鮮沙茶麵,見到隔籬枱食炸蝦餅非常吸引,於是我都叫返個海鮮沙茶麵$58 (轉烏東)- 內有蝦肉羹、魚肉羮、墨魚丸、豆卜,我好鍾意個湯底啊,沙茶湯底原來係咁惹味,餐廳老闆亦都唔孤寒,沙茶麵嘅配料非常多,我食咗好多粒好好味嘅蝦肉羹同埋魚肉羹啊🤤🤤仲有墨魚丸同豆卜,雖然好似係好普通嘅食物,但係加埋落去都好好味。值得一提嘅係個麵除咗油面之外仲可以揀烏冬、出前一丁、米粉等等仲唔使加錢嘅添。🫨🫨🫨油菜+$8- 我真係想講呢個生菜🥬碌得真係啱啱好!仲保持住生菜應有嘅青綠色😬你哋唔好笑我,因為我真係食過黃晒既油菜😵‍💫香脆炸蝦餅$28- 呢個蝦餅極度推介!我好鍾意佢個炸醬脆卜卜

海鮮沙茶麵$58 (轉烏東)

油菜+$8

香脆炸蝦餅$28
- 呢個蝦餅極度推介!我好鍾意佢個炸醬脆卜卜,真係好好味,你哋一定要試吓😍😍自己喺屋企用氣炸鍋係整唔到☺️☺️

呢間餐廳雖然規模較細,但係嘢食質素一啲都唔差,服務質素仲好好👍🏻見我一個人食飯都會同我傾吓偈等我冇咁悶😛😛

#香港理工大學 #香港尋福記 #尋福記香港 #廈門沙茶麵 #泉州牛肉羹#香港廈門沙茶麵 #香港泉州牛肉羹

尋福記 (紅磡)
紅磡德民街29號德民大廈地下E1號舖
2024-06-21
  • 海鮮沙茶麵
  • 香脆炸蝦餅
  • 油菜
2024-04-25 1926 浏览
嚟紅磡探朋友,佢推薦我嚟食沙茶麵。閔南菜我都係第一次試。睇餐牌見到主打都係沙茶都同牛骨湯麵。今次一預試吓招牌沙茶麵$68(魷魚、蝦球、螺片、豆卜、滷蛋)。我係好辣之人,店主仲好好幫我特別調整辣度。佢地嘅秘製辣醬夠味得嚟又唔會遮咗個沙茶湯底嘅味道。個麵果然配菜份量十足,用料新鮮。蝦球同魷魚爽口彈牙,豆卜吸晒湯嘅精華,亦都值得一讚。另外加咗時菜同一個香脆墨魚丸($20)墨魚丸口感彈牙,入面有墨魚粒。而最外層炸到脆卜卜,一片薄薄嘅炸衣包住,十分香口。
嚟紅磡探朋友,佢推薦我嚟食沙茶麵。閔南菜我都係第一次試。

另外加咗時菜同一個香脆墨魚丸($20)
2024-04-25 1501 浏览
黃埔站A出口隔離有間福建菜,見到主打沙茶麵同牛骨湯麵都非常吸引。正宗閔南菜香港真係好少有。價錢都十分親民,$64全日套餐有麵、小食加飲品。我今次就試咗牛骨湯麵$78. 講吓味道先,全家福牛麵都好多配料,有牛肉棗,牛丸,牛肚,牛筋,牛展。用牛骨淆嘅湯底牛味濃稠,但清而不膩。牛丸彈牙、牛展大大件唔韌、牛筋炆得夠淋。麵底可以任意選擇,米粉、米線、烏冬、出前一丁或菜底。感覺上湯底同餸都好足料,呢個價錢係物有所值。👍🏼呢度嘅香脆小食都好吸引。香脆五香卷聽講都好出名,可惜今晚賣晒,下次再試。

我今次就試咗牛骨湯麵$78.

看蘇打綠之前在黃埔覓食 聞著味找到了這家!!就在地鐵站附近!!為什麼我還在理工的時候它沒開它家有牛肉羹 哪個閩南人懂 是演唱會期間嘴裡還有熟悉的味道招牌沙茶面 68魷魚|蝦球|螺片|豆腐|鹵蛋料很足 滿滿海鮮 沙茶醬也很濃郁 就是我沒在福建吃過沒法對比全家福牛肉面78 牛肉羹|牛丸|牛肚|牛筋|牛展 全牛宴 湯是牛骨湯熬出來的拳頭母菜果雙拼 35 做夢都想吃的菜果在這吃到了 沒吃過閩南菜的 強推
為什麼我還在理工的時候它沒開
它家有牛肉羹 哪個閩南人懂 是演唱會期間嘴裡還有熟悉的味道
招牌沙茶面 68
魷魚|蝦球|螺片|豆腐|鹵蛋
2024-03-08 1433 浏览
近半年新開嘅閩南菜餐廳。舖頭位置細細,店裏客人唔多,但係見到佢哋有源源不絕嘅外賣訂單。⭐️ 全家福牛麵 $78嚟到必食!入面有牛肉羹、牛丸、牛肚、牛筋及牛腱。足料👍🏽一講起牛肉麵,就會諗起一般港式車仔麵嗰隻牛腩麵🤔。但係依一間嘅牛麵,同港式嘅牛腩麵或者台式嘅偏濃味嘅牛肉麵唔同,佢嘅湯底偏清新、仲有少少會回甘嘅味道🤤。佢嘅湯底係慢慢道出牛肉嘅鮮味🤍,食到應該落咗少少藥材有少少當歸、枸杞、紅棗嘅味道🙆‍♀️🙆‍♀️。幾特別。自己食牛肉麵會擔心味道會太濃,但係依一間嘅牛麵就偏向清新,飲落去都冇負擔😄😄。嗌咗米粉,就算啲米粉吸晒牛肉湯嘅鮮味,都冇覺得好Heavy。整體感覺幾清爽,唔錯😆。欣賞佢清新、清淡得來,仍然食到牛肉本身嘅嗰種鮮味。佢嘅配料亦都唔馬虎。牛丸、牛肚、牛筋同牛腱,每一個部份都切得好大件。入味、牛味重、軟腍適中,好出色🤩。⭐️ 招牌沙茶麵 $68超多餸,有魷魚、蝦球、螺片、豆卜及滷蛋。一上枱就聞到濃濃嘅沙茶味。杰杰的湯底,轉咗出前一丁麵底,更加掛汁😎😎。配菜份量好多,每個都係大大份,好有咬口、彈牙。特別鍾意佢嘅魷魚💛💛。佢嘅長度仲長過我四隻手指之外,咬落去好彈牙,魷魚味出。螺片亦都唔細片

⭐️ 全家福牛麵 $78
嚟到必食!入面有牛肉羹、牛丸、牛肚、牛筋及牛腱。足料👍🏽

⭐️ 招牌沙茶麵 $68

配菜份量好多,每個都係大大份,好有咬口、彈牙。特別鍾意佢嘅魷魚💛💛。佢嘅長度仲長過我四隻手指之外,咬落去好彈牙,魷魚味出。螺片亦都唔細片,食落去夾脆口。

⭐️ 香脆五香卷 $25
推薦小食!第一次食呢一個閩南小食。佢係脆脆嘅腐皮,包住牛肉、蔥、荸薺。配上酸酸甜嘅醬汁,層次豐富,食到腐皮嘅酥脆之餘,亦都食到餡料嗰種鮮香嘅味道😎😎。

⭐️ 滷水牛肚 $32
切得大片、厚身,口感軟中帶勁🙌🏻🙌🏻。好好味。

🐚 題外話
佢始終都係紅磡黃埔嘅小巷入邊,我哋食嘢嘅時候見到有飛飛,飛來飛去👀👀。明白無可避免都會有小昆蟲,如果可以有滅飛飛,類似依啲燈嘅措施就更加好🙈🙈。

🍄 總括嚟講
份量足料、有心思💜。喺食材入邊,感受到廚師嘅細膩、同埋對食嘅執着。值得一試👍🏽。

欣賞佢每一個食材都整得好有水準🫶🏼。整牛嘅處理工序複雜,但係小店都可以處理得咁好,好欣賞🙌🏻🙌🏻。

另外,我哋食飯嘅時候,暗暗地聽到廚師喺廚房研究緊新菜式🤫🤫。廚房入面嘗試緊唔同配搭,試吓可以點樣煮得更加好。期待佢哋之後嘅出品。🤭🤭

📍 紅磡德民街29號德民大廈地下E1號舖
Shop E1, G/F, Tak Man Building, 29 Tak Man Street, Hung Hom
全家福牛麵
招牌沙茶麵
2024-03-07
全家福牛麵
招牌沙茶麵
2024-03-06 1104 浏览
有次同朋友行經紅磡,呢間隱世小店藏喺巷仔內,問老闆先知原來開左3個月度咋!內裡裝修好新好乾淨。首先我地點左招牌沙茶麵。佢嘅湯底好香濃,特別係沙茶醬嘅味道更加突出。麵條彈牙有嚼勁,配上豆卜、魷魚、蝦球、螺片同滷蛋,全部都好夠味,味道更加豐富。每一口都可以感受到不同嘅口感同層次,真係令人回味無窮。同埋佢地嘅辣汁自家製,我點左中辣真係好夠辣,仲好香,大推!另外一款牛肉麵就係全家福牛肉麵。佢嘅湯底濃郁,老闆話佢地堅持唔落味精,我地試完都覺得應該係味精,因為唔會好口渴口乾,內裡好豐富,有牛肉羹、牛丸、牛肚、牛筋同牛展都煮得好軟好入味,牛肉嘅鮮甜味道真係令人驚艷。每一口牛肉都好嫩滑,加埋彈牙嘅牛筋同牛丸,食落真係好有嚼感。呢碗牛肉麵真係好滿足嘅一餐。最後一樣係香酥茶粿。茶粿外皮炸得金黃香脆,一咬落去有脆脆嘅口感同香酥嘅味道。入面嘅茶葉味道濃郁,同埋有微微嘅甜味,令人難以忘懷。

2024-03-04 809 浏览
位於黃埔德民街的「尋福記」,小小店舖,主打福建美食,個人推介以下幾款:🌟招牌沙茶麵:材料有魷魚、蝦球、螺片、豆卜、滷蛋,十分豐富,麵條彈牙爽口,而微辣惹味的沙茶醬湯底非常香濃,好味道!🌟五香雜錦飯:以瑤柱、蝦米、豚肉、香菇做材料,真的香口而且非常受歡迎,當日晚上七時許已經售罄~🌟牛肉羹湯:泉州牛肉羹,不含味精,有藥膳風味,真的非常出色。🌟香脆拳頭母+墨魚丸雙拼:特色小食,一點也不肥膩,配上店舖的甜辣醬,好夾。

2024-03-01 577 浏览
尋福記 (17/1/2024)今天同朋友去紅磡黃埔花園行街後就去搵嘢食,我朋友鐘意食湯麵,就介紹我去附近一間食麵店,這間麵店在一條小巷內名為尋福記,個店名好令人有福氣,店舖以綠色為主,舖內滿綠色方塊磚,座位數目不多只有三張二人枱,這間食店食品都好受歡迎,不停有人出入,其中有很多人來外賣,店舖雖然細細間,但個裝潢非常有風格,好有香港懷舊情懷,還有店員服務一流很用心介紹食品。我朋友就叫招牌沙茶麵,佢話有好多食材好足料,有魷魚、蝦球、螺片、豆卜同滷水蛋,加起來都超過十件,魷魚彈牙爽滑,蝦頭大隻爽口,螺片博身爽脆,豆卜入晒沙茶味,滷水蛋煮得很入味,湯底沙茶味濃而不渴,亦不太辣不油膩,非常惹味,油麵煮得剛剛好,有著適中的彈性,也十分掛湯。佢亦加埋套餐,有蠔油唐生菜及飲品,食湯麵加碟菜令人感到滿足。而店員就介紹我吃全家福牛麵,佢話個湯底係用牛骨同當歸,還有十多種材料熬製而成,冇落味精,好有藥膳風味。我好喜歡飲湯,所以即試飲,我飲後真係覺得啲湯清得黎有種淡淡藥材既香味,真係好正。麵食當中包含咗五種餸,有牛肉羮、牛筋、牛肚、牛展、牛丸,每樣都有幾件,成碗麵都好大碗,感覺滿足,牛肉羹好有肉味,牛筋非常爽
尋福記 (17/1/2024)

而店員就介紹我吃全家福牛麵,佢話個湯底係用牛骨同當歸,還有十多種材料熬製而成,冇落味精,好有藥膳風味。我好喜歡飲湯,所以即試飲,我飲後真係覺得啲湯清得黎有種淡淡藥材既香味,真係好正。麵食當中包含咗五種餸,有牛肉羮、牛筋、牛肚、牛展、牛丸,每樣都有幾件,成碗麵都好大碗,感覺滿足,牛肉羹好有肉味,牛筋非常爽口彈牙,牛展好有咬口,牛丸亦爽口和牛肚亦好入味,每一樣食物味道都各具特色,油麵煮得都彈口,亦非常配合個藥膳牛湯,真係好好食。

我哋最後叫了一個小食香脆五香卷,炸得很香不油膩,卷皮鬆脆,五香肉餡配埋小菜香氣十足,味道配合醬料同埋飲品,真係好好味。

尋福記好值得推介俾大家,食得好滋味,亦好抵食,店員嘅服務態度又善又好,我下次會再來吃其他食物,尤其是沙茶麵,我見我朋友真係吃得好味。