2020-07-05
前幾日同朋友講開係香港冇食過好食嘅雞粥,除咗自己煲,之後佢就介紹呢一間粥店,話說雞好好食入邊亦都有繼續叫我去試下,所以今日做完嘢就決定過去試下。搵咗一陣見到個門面其實都唔係好光猛,係一間舊式粥店。入到去發現原來除咗粥仲有燒味同好多唔同嘅小炒,不過冇影響到我因為我真係一心諗住嚟食雞粥。不過最後鍾意食雙拼嘅我比雞鵝粥擊敗左。當個粥到左,我一望到個顏色對板果陣,我個內心已經好興奮。好耐冇見過一個雞粥係淡黃色仲有少許雞油浮面,聞落去淡淡雞油嘅香味。一食落去,唔~好耐冇食過咁有雞味嘅雞粥喇!個粥完全吸收左雞嘅香味,面頭浮着少少雞油,真係好正!個粥已經咁正喇,但係我又好擔心舊雞肉會好鞋,如果個雞肉好鞋嘅就真係會完全破壞左件事架麻,不過無論點舊雞都要食。咬第一啖落去,真係嘩左一聲!好好好重雞味嘅滑雞!雖然大家會話食雞梗係有雞味啦,不過唔知大家有冇真係細心去欣賞自己係香港食嘅每一舊雞,好多都真係冇雞味/好淡雞味。好多時出去食雞覺得佢有雞味都係主要因為佢有皮同埋d肥膏,d雞肉itself係真係冇乜味。不過呢個唔同,佢舊雞肉真係有味!同埋個質地係實d爽d,完全唔同我哋平時喺香港食嘅冰鮮雞。咁我一問之下原來
不過呢個唔同,佢舊雞肉真係有味!同埋個質地係實d爽d,完全唔同我哋平時喺香港食嘅冰鮮雞。咁我一問之下原來發現佢地用嘅係清遠雞。成本都唔低㗎一隻清遠雞,喺呢度睇到佢哋係一間對食物質素有要求嘅餐廳嚟㗎,很不錯!
雖然餐廳環境唔太靚,不過食物嘅味道從來都唔係環境賦予,
今次用餐好滿意,以後會繼續食佢唔同嘅菜式。
雞鵝粥
淡黃色嘅粥