2020-07-05 2318 浏览
前幾日同朋友講開係香港冇食過好食嘅雞粥,除咗自己煲,之後佢就介紹呢一間粥店,話說雞好好食入邊亦都有繼續叫我去試下,所以今日做完嘢就決定過去試下。搵咗一陣見到個門面其實都唔係好光猛,係一間舊式粥店。入到去發現原來除咗粥仲有燒味同好多唔同嘅小炒,不過冇影響到我因為我真係一心諗住嚟食雞粥。不過最後鍾意食雙拼嘅我比雞鵝粥擊敗左。當個粥到左,我一望到個顏色對板果陣,我個內心已經好興奮。好耐冇見過一個雞粥係淡黃色仲有少許雞油浮面,聞落去淡淡雞油嘅香味。一食落去,唔~好耐冇食過咁有雞味嘅雞粥喇!個粥完全吸收左雞嘅香味,面頭浮着少少雞油,真係好正!個粥已經咁正喇,但係我又好擔心舊雞肉會好鞋,如果個雞肉好鞋嘅就真係會完全破壞左件事架麻,不過無論點舊雞都要食。咬第一啖落去,真係嘩左一聲!好好好重雞味嘅滑雞!雖然大家會話食雞梗係有雞味啦,不過唔知大家有冇真係細心去欣賞自己係香港食嘅每一舊雞,好多都真係冇雞味/好淡雞味。好多時出去食雞覺得佢有雞味都係主要因為佢有皮同埋d肥膏,d雞肉itself係真係冇乜味。不過呢個唔同,佢舊雞肉真係有味!同埋個質地係實d爽d,完全唔同我哋平時喺香港食嘅冰鮮雞。咁我一問之下原來
不過呢個唔同,佢舊雞肉真係有味!同埋個質地係實d爽d,完全唔同我哋平時喺香港食嘅冰鮮雞。咁我一問之下原來發現佢地用嘅係清遠雞。成本都唔低㗎一隻清遠雞,喺呢度睇到佢哋係一間對食物質素有要求嘅餐廳嚟㗎,很不錯!
雖然餐廳環境唔太靚,不過食物嘅味道從來都唔係環境賦予,
今次用餐好滿意,以後會繼續食佢唔同嘅菜式。
雞鵝粥
淡黃色嘅粥
足料
2020-07-05
雞鵝粥
淡黃色嘅粥
足料
2019-12-26 3108 浏览
今晚放左工,一支公🙍‍♂️,係旺角度食晚飯,以前係旺角住既我,對呢邊既食店都很熟悉,心血來潮想食富記,寡佬飯堂🍚之稱,味道好地道既,試下有無退步先。講真如果去富記諗住食環境同坐得舒適既,就千萬唔好去🙅🏾‍♂️保證你會失望,因為去富記食飯係食佢果陣「地」味,貼地氣的特徵,本人最喜歡老店👍雙拼燒味飯(燒鵝/生腸)🍚我點左一碟燒鵝生腸飯,上飯前伙計就遞上餐具及茶水、燒鵝醬、姜蓉,首先我最欣賞杯茶,夠熱有舊底茶居既茶味(每一次黎都係熱騰騰的),之後上飯,生腸超級彈牙,無異味,配上姜蓉真係超級正👏,燒鵝夠鵝味,不過因為放左一段時間,係凍的,不過都算有肉汁,我收貨既😊芥菜魚雲湯食食下都忍唔住整一大碗魚湯,大大碗(有3人份量),湯頭夠甜,魚唔腥,魚雲同芥菜都好足料,魚雲好滑,芥菜唔會苦,講真黎富記飲魚湯好少失手的,印象中10次裏面有一次有少許燶底味,其他的經驗都係好美味,好穩陣既。總捨黎講,富記味道依舊夠火喉, 老香港風情猶在,環境座位依舊狹窄,如果食環境一定鬧爆,喜歡懷舊既就會久不久就想去食下,好睇你地想要咩。

雙拼燒味飯(燒鵝/生腸)🍚

芥菜魚雲湯

,喜歡懷舊既就會久不久就想去食下,好睇你地想要咩。

2019-12-18
  • 及第粥
  • 芥菜魚腩湯
  • 生腸飯
  • 叉鵝飯
  • 魚腩粥
2019-11-18 2080 浏览
今日返旺角,驚無車早一個半鐘搭車,真係早到左,唯有食過早餐先,呢間我食個晚市,唔太貴,所以門口無價錢牌就直入,點知?碗粥啲料細舊到好似食緊白粥咁,牛腸皮厚 餡少 。。。。好唔好食就見人見至啦~我個人認為唔值呢個價😏😏😏
2019-07-18 2499 浏览
很久也沒吃過富記的乾炒牛河了, 除了價錢貴了些少之外, 店面的裝修和擺設, 菜單以及牛河的味道依然不變, 感覺就像回到以前初出茅廬, 努力為生活打滾的日子. 最喜歡這𥚃牛河的牛肉佔了整碟的一大半, 牛肉香而腍, 最重要是沒有鬆肉粉的苦澀味. 河粉炒得相當有鑊氣, 它不會粘貼在一起, 也不會被炒得鬆鬆散散, 豉油在其上色平均, 就是One of The Best的港式乾炒牛河. 附上的芥辣醬和港式辣椒醬混在一下, 點在河粉上又是另一番的風味!
  • 乾炒牛河
👉👉好耐無黎尼度食飯啦🍚好耐以前試過幾次都幾滿意,今日又係旺角晚餐,突然想食尼度啲蒸大鱔😋👉👉其實尼度雖然地方淺窄咗啲,但佢尼度有幾樣餸🍽️曾經係我以前經常翻食的理由😋但尼啲都只係曾經的事了😔😔😔👉👉今晚兩個人,我哋坐低之後叫咗三樣餸,好期待我的蒸大鱔快啲到😍😍😍👉👉點知道上菜後,結果竟然係咁。。。1⃣豉汁蒸大鱔👇👇👇味道尚可,但鱔肉太薄份量太少😞2⃣腰果蝦仁👇👇👇腰果受潮不脆,冰鮮蝦,整體口感一般3⃣豉汁蒸排骨👇👇👇淡而無味難下飯,最後要混合大鱔的豉汁先得不會再來了😖怕怕

👉👉點知道上菜後,結果竟然係咁。。。

1⃣豉汁蒸大鱔👇👇👇

味道尚可,但鱔肉太薄份量太少😞

2⃣腰果蝦仁👇👇👇

腰果受潮不脆,冰鮮蝦,整體口感一般

3⃣豉汁蒸排骨👇👇👇

淡而無味難下飯,最後要混合大鱔的豉汁先得

不會再來了😖怕怕
2019-07-09
2019-06-28 1695 浏览
一行兩人旺角lunch, order:-燒鵝(例牌) $80-白飯x2碗 $20燒鵝好出名,差不多每次來食飯都見到有遊客慕名而來食(揸住本旅遊書點燒鵝) ,味道皮脆肉滑, $80例牌都值得-芥菜滚魚腩湯 $48一大碗足料靚滚湯,芥菜新鮮,魚腩新鮮肉滑滑,足夠兩個人位食
一行兩人旺角lunch, order:
-燒鵝(例牌) $80
-白飯x2碗 $20
皮脆肉滑, $80例牌都值得

-芥菜滚魚腩湯 $48
一大碗足料靚滚湯,芥菜新鮮,魚腩新鮮肉滑滑,足夠兩個人位食
2019-05-30 1435 浏览
約左朋友出街但又唔想洗太多,所以就黎左富記食個快飯。呢度位置方便,野食平上菜又快。呢度出名食燒味,今次就特登試下其他野,同朋友叫左兩楪飯。整體唔錯,就快食又平靚正就呢度啦(都好多人)。

蝦仁炒蛋飯
雞絲炒飯
蝦仁炒蛋飯
雞絲炒飯
2019-05-02 1409 浏览
今天去吃早餐,人沒有很多,坐了一會兒後開始有人潮,會有併桌的可能。我們點了及第粥和皮蛋瘦肉粥各一碗,覺得味道還不錯,但價格有點高,另外還點了個叉燒腸粉,很普通,有點失望,覺得可以點粥就好。還有服務人員的態度不太親切,感覺蠻敷衍的。
2019-05-02
$40 (早餐)
  • 及第粥
2019-04-28 1269 浏览
老牌小店,有相連地舖。粥、小炒、滾湯和燒味都各有特色。豉汁蒸魚頭雲,魚雲很大碟,豉汁中混有麵豉醬,令魚雲鮮滑中帶甜。香辣小炒皇,有西芹、腰果、菜甫、蝦仁、青紅椒、洋蔥等,爽脆都兼備,唯腰果淋咗,有些失色。西洋菜豆腐豬什湯,咁多料滾出來熱辣辣的家常湯,配料和湯都非常美味。义鵝飯,义燒屬瘦類,但唔鞋。燒鵝皮脆肉嫰。魚腩豬肚粥,魚腩鮮,豬肚是先焯熟,所以粥也主要是魚鮮味。粥底綿,但少了過往見到和吃到瑤柱絲的味道。
老牌小店,有相連地舖。粥、小炒、滾湯和燒味都各有特色。

义鵝飯,
义燒屬瘦類,但唔鞋。

燒鵝皮脆肉嫰。

魚腩豬肚粥,

魚腩鮮,
豬肚是先焯熟,所以粥也主要是魚鮮味。
粥底綿,但少了過往見到和吃到瑤柱絲的味道。
2019-04-17 1278 浏览
今天去富記粥品吃飯,我前個禮拜都有吃過燒鵝飯,佢哋啲燒鵝係幾好食嘅!今次叫义鵝飯,飯來到後,當然用筷子🥢夾開望吓啲燒鵝,哼!有五件,其中三件超肥,跟本冇得食,另外兩件就超細,同那個矮小嘅女侍應講,佢話我用筷子觸碰過,冇得換㗎!喂,唔整開點睇到啲燒鵝係咁呀!吃過好多次這間店,食物都可以,但今次認真唔掂。最後出去櫃臺付錢時就同那個收銀員講,知道都係無用,但係真係唔順氣啊!以後都唔會幫襯👎🏼👎🏼😡😡
今早去旺角,經過久違了的富記粥品,很自然就進去惠顧。老店以前在上海街,小時候常去!以前最喜歡吃及第粥,爸媽都說最豬內臟新鮮乾淨 !粥底軟棉棉,有干貝碎,米粒開花,就像是家裡煮的,每次都吃得很滿足!以前沒有寫單的,樓面侍應會大聲 “喊” 入廚房,“東一牛魚”、“西二及第”、“堂中牛河” 。。。。很專業,很少會出錯的,很多熟客,很親切!這次也點了及第粥 ($39)、牛魚粥走蔥 (雙拼$47 )、叉燒腸粉走蔥($ 26 )。早上客人不算多,兩碗粥很快就到,牛肉和魚片還是新鮮的,豬雜也是新鮮的,可惜粥底質量不再,粥底找不到干貝了、粥底加了味精,我們嘰里咕嚕埋怨了幾句,然後有位 70 來歲的 “常客” 搭訕,說:“唔同啦!老闆退休啦!無自己煲粥喇!”“自由行後,有自由行食客投訴粥底 “無味”, 為咗迎合自由行食客口味,加咗 “味精” !”唉。。。吃完粥,腸粉還沒有到,然後催促了,終於腸粉也來了,新鮮即叫即做,可惜比較粘口 !味道不再了!
今早去旺角,經過久違了的富記粥品,很自然就進去惠顧。

老店以前在上海街,小時候常去!

很專業,很少會出錯的,很多熟客,很親切!

唉。。。

味道不再了!

2019-03-09
$56 (早餐)
2019-03-03 949 浏览
Fuk Kee delivers authentic Hong Kong-style congee and noodle dishes with affordable prices and legit flavours.$39 Beef Congee.This luiscous rice congee is flavoured with conpoy, scallions, and thick hand-sliced beef. The generous beef portions are cooked perfectly al dente providing a satisfying textural complexity, perfectly paired with the thick and creamy congee base with a delicious semen-like consistency.$55 Fried Beef Rice Noodles.A classic dish, with thick rice noodles, shallow fried with
Beef Congee
$39 Beef Congee.
Fried Beef Rice Noodles
$55 Fried Beef Rice Noodles.
A classic dish, with thick rice noodles, shallow fried with beef slices, spring onions, and dark soy sauce. A unique take wtih a slightly lighter taste than usual. Always satisfying and delivering a wide dimension of flavours. 👍👍
2019-03-03
Beef Congee
Fried Beef Rice Noodles
2019-02-14 1275 浏览
中午相約朋友看電影朋友已經叫完飯!但小弟仍未吃早午兩餐...十分肚餓。而朋友在旺角住,算是這裡地膽。話說這裡燒味唔錯。仲指明特別係燒鵝出名!由佢親自引路到此......而入內時亦見出面掛起啲燒味好似幾靚!十一點多店內大量位。但是感覺好地茂!而店員指著一張四人卡位叫我們坐...但是已經有兩位客人是但啦,只要食物好搭一陣檯又有乜所謂。就聽朋友提議叫了個燒鵝切雞飯.無飲品送.所以另加兩個可樂!碟飯很細碟,剛剛好我一個手掌咁大。雞得五至六件雞肋骨的小肉仔。要讃師傅刀功好呀...將每一件斬到鬼死咁薄同超細!!!小弟佩服得5體投地呀!雞肉肉質算是可以,但是很瘦師傅您好憎我咩?點解燒鵝亦全部肋骨肉。鵝偏肥成塊都係皮包骨。得肥膏又無肉,皮又唔鬆脆,與那陣鵝香完全不是那回事朋友仲話出名。仲話食過N次!恕我不敢恭維了!我有史以來未食燒味全部比哂啲骨頭...唉!!! 我要靠果碟薑蓉來餸飯..單看隻碟已經是很迷你。又不是下午茶時段....我覺得茶餐廳是做街坊生意的,如食物質素差價錢又非便宜,那已經物非所值了,而且還未有生意都唔肯給大些少的檯。由我們食完至走到未有客如此沒有heart 服務,真的令人不再光顧!都
中午相約朋友看電影朋友已經叫完飯!
但小弟仍未吃早午兩餐...十分肚餓。
而朋友在旺角住,算是這裡地膽。
話說這裡燒味唔錯。
仲指明特別係燒鵝出名!
由佢親自引路到此......
而入內時亦見出面掛起啲燒味好似幾靚!
十一點多店內大量位。但是感覺好地茂!
而店員指著一張四人卡位叫我們坐...
但是已經有兩位客人
是但啦,只要食物好搭一陣檯又有乜所謂。
就聽朋友提議叫了個燒鵝切雞飯.
無飲品送.所以另加兩個可樂!
碟飯很細碟,剛剛好我一個手掌咁大。

雞得五至六件雞肋骨的小肉仔。

要讃師傅刀功好呀...
將每一件斬到鬼死咁薄同超細!!!
小弟佩服得5體投地呀!
雞肉肉質算是可以,但是很瘦
師傅您好憎我咩?
點解燒鵝亦全部肋骨肉。

鵝偏肥成塊都係皮包骨。
得肥膏又無肉,皮又唔鬆脆,
與那陣鵝香完全不是那回事
朋友仲話出名。仲話食過N次!
恕我不敢恭維了!
我有史以來未食燒味全部比哂啲骨頭...
唉!!! 我要靠果碟薑蓉來餸飯..
單看隻碟已經是很迷你。
又不是下午茶時段....

我覺得茶餐廳是做街坊生意的,
如食物質素差
價錢又非便宜,那已經物非所值了,
而且還未有生意都唔肯給大些少的檯。
由我們食完至走到未有客
如此沒有heart 服務,真的令人不再光顧!

都明白佢個位 在旺角租一定唔平
不過唔好兒戲又馬虎⋯⋯
比番少少良心都好...
2019-02-07 1143 浏览
喺旺角行到累,見倒富記,記起食評都多人讚,見有位,就入去試下,裝修比較舊式,但尚算乾淨。望見隔離枱嘅义燒飯半肥瘦幾靚,但自己又想食切雞,於是叫左碟义雞脾飯,碟飯黎到望落都ok幾多义燒,跟住伙記攞埋張單放喺枱,一望之下,嚇左一跳!98元!一碟雞脾飯都係55元,义燒飯44元,双拼竟然98元!咁我不如叫兩碟!即問伙記,佢話checkcheck,跟住話㩒機出單,部機喺出呢個價錢,冇收錯架!我話有冇搞錯,唔通部機出1000元我都要俾!佢即刻走開冇再理我,其他伙記亦冇再行近我果邊,當時真係好無助,因為碟飯已經出左,而我亦唔想嘈,唯有照食,但已經食之無味,98元碟飯唔係貴,但俾人呃係條氣就好唔順囉!一間禁耐歷史嘅老店,喺旺角可以做倒禁耐,原來就係用呢啲手法賺遊客錢,難為我呢個香港人都上當……
,難為我呢個香港人都上當……
2018-11-22
2019-01-04 1449 浏览
不一定老才懷舊,對我這類講飲講食的人有好食的必去。富記朋友介紹地道老香港人飯堂,我就一於來試試。🥢燒肉飯 $37不用介紹都睇到老乾瘦比較遜色了,不過碗白飯就奇地香。🥢牛腩炒河粉 $52掂 👍鑊氣夠香,牛腩腍又入味,芡汁香濃不油膩,👍最重要係少油個下正!👏👍🥢西洋菜魚腩湯加豆腐 $53對沒有湯水來說這個滾湯一流,足料且營養價值高,魚腩新鮮西洋菜嫩,真材實料我一連氣飲了三碗,仲點不似其他店食到的加淡奶湯水。😋傳統餐牌別具風味!這一餐懷舊完感覺不過不失喇!
不一定老才懷舊,對我這類講飲講食的人有好食的必去。
富記朋友介紹地道老香港人飯堂,我就一於來試試。
🥢燒肉飯 $37
不用介紹都睇到老乾瘦比較遜色了,不過碗白飯就奇地香。
燒肉飯

🥢牛腩炒河粉 $52
牛腩河

🥢西洋菜魚腩湯加豆腐 $53
👍

傳統餐牌別具風味!這一餐懷舊完感覺不過不失喇!

2019-01-03
牛腩河