2024-09-09
朋友介紹左一間係銅鑼灣好高質既日本餐廳俾我,食完之後我覺得價錢同質素成正比,除左壽司好食之外,連日式料理都好出色,推介俾同我一樣鐘意食魚生既朋友。🟠清酒牛油煮蜆之前都試過好多間日本餐廳既清酒煮蜆,呢間煮得真係好出色!香氣撲鼻,而且味道好香濃,食到陣陣既牛油香味,我覺得係必點之選。🔵炙烤北海道魷魚條最近愛上左食魷魚,見到係北海道產既就叫左黎試下,果然無失望。魷魚一D都唔韌,燒完之後更香口,而且個質地仲好彈牙,推介!🟣阿波尾酢橘半熟雞肝串叫左串燒雞肝,一D都唔會腥,而且個汁甜甜地,幾好食。🟡特選海鮮丼定食特選海鮮丼包埋麵豉湯,海鮮蒸蛋同埋沙律。蛋入面有好大舊帆立貝,所以個蒸蛋好鮮味,而且質感好滑。而個魚生飯好出色,材料非常新鮮,食得出係高質同新鮮既魚生黎。三文魚子顆粒分別,魚油滿瀉,而個拖羅切得好大舊,滿滿魚油好肥美。另外個鮑魚都好出色,師傅好細心,切左做幾份方便食用,質感好滑同彈牙!而兩隻生蝦非常大隻,好鮮甜!🟢大名壽司定食朋友叫左壽司定食,套餐包括魚湯、沙律同埋唐揚炸雞。魚湯好足料,入面有幾塊魚片,濃濃魚味。而壽司都好新鮮,帶子好甜唔會無味,海鰻亦都好甜唔會腥。🟠麒麟一番榨 生啤黎日本
🟠清酒牛油煮蜆
🔵炙烤北海道魷魚條
🟣阿波尾酢橘半熟雞肝串
叫左串燒雞肝,一D都唔會腥,而且個汁甜甜地,幾好食。
🟡特選海鮮丼定食
🟢大名壽司定食
海鰻亦都好甜唔會腥。
🟠麒麟一番榨 生啤
黎日本居酒屋就梗係要飲啤酒啦,佢地最近有個套餐係食華美雞、雞腎肉刺身同半熟雞肝配麒麟生啤,有興趣既朋友可以試下。