o係牛頭角同觀塘中間o既宮葉,小名「パフェ」。通常見到片假名,只要直讀,唔多唔少都relate 到一個英文然後就知佢係乜,但呢個則不能。原來詞源係法文,解雪糕甜品,唔怪得啦!好,既然主打雪糕,咁一陣都試試先。諗住先叫一個熱食,餐廳做緊一d 套餐優惠,你可以先叫主食然後加錢配特色飲品,或者order 一杯o野飲加錢配d cakes o個d 甚至烏冬都得。我點o左份關西叉燒拉麵($52,呢間餐廳唔使加一),d 叉燒肥瘦適中,應該係特別炮製,有種o黎自醃料o既鹹味。湯底較清,通常豚骨湯都會比較厚身肥膩。木耳同荀呢d 配料係幾爽口,如果麵底再硬身一d 會更o岩我口味。我見menu d 水菓茶五顏六色好靚好吸引,所以跟餐配埋,試o左藍莓乳酪菓茶。單叫$28,由拉麵加配只係需要加$8,所以好抵呀!好大o既一杯,佢有兩個layer 啦,上面係乳酪,下面係藍莓醬,記住攪勻呀!如果唔係下面會激甜……杯o野仲有好多新鮮生果夾雜o係入面,有西瓜、火龍果、士多啤梨同芒果片等,好足料,味道亦好清新!好喇話o左要食雪糕,當然唔會走數。佢又有北海道3.6 牛乳,又有宇治抹茶味,救命~無肚食唔到咁多……哈哈無法啦,最

關西叉燒拉麵 ($52)

關西叉燒

藍莓乳酪菓茶 (跟餐加$8)
藍莓乳酪菓茶

好喇話o左要食雪糕,當然唔會走數。佢又有北海道3.6 牛乳,又有宇治抹茶味,救命~無肚食唔到咁多……哈哈無法啦,最後揀o左要十勝紅豆抹茶雪糕($32),價錢唔算貴,但超級好食,強烈推介!

雪糕有好多個轉,抹茶味好濃而且好滑,d 紅豆煲到o岩o岩開始爛,起砂得o黎卻尚算完整,非常甜漏o既味道。隨雪糕仲附帶一寸三色花見團子,春天呢個時候食最適合!
十勝紅豆抹茶雪糕 ($32)
2018-03-20
十勝紅豆抹茶雪糕 ($32)
2018-04-02 33 浏览
啱啱係觀塘食完下午茶,行咗一陣又見肚餓......咁岩行過見到呢間'宮葉'(唔識日文唯有見字讀字啦哈哈)。見到佢裝修都幾有日本風,而且有主打綠茶甜品同埋果茶,而且價錢比銅鑼灣尖沙咀等旺區平差唔多三份一,我哋兩隻野餓鬼就入去試吓啦!首先要讚一讚嘅係佢哋份Menu整得好靚,將啲甜品影得好靚,排版亦都好好睇,但係我哋對眼就俾咗呢一個下午茶餐吸引着:購買任何一款水果茶,加$10可任選以下一款配搭。櫻花抹茶卷配一款果茶都係$38咋,出面如果要咁樣嘅配搭起碼要$70$80啦!!!我哋嗌咗一個芒果青檸玄米茶配櫻花抹茶卷($38),同埋芋圓厥餅抹茶雪糕($27)。櫻花抹茶卷係仲有一串小丸子同埋水玄餅配埋嘅,水玄餅帶有少少梅味,個人來講口味唔係太啱,不過要稱讚嘅係雖然係加$10配嘅抹茶卷,但係份量都唔馬夫,卷嘅抹茶味都濃同埋夠鬆軟嘅!芋圓可以再整得軟小小會更好,抹茶雪糕如果要同出面嗰啲標榜自己係用100%日本直送抹茶粉做嘅相比,當然會有好大分別啦但係都食到有抹茶味嘅,而且絕對唔會偷工減料,有差唔多五個轉轉㗎!!!
2018-03-31
2018-03-29 67 浏览
現在食日本拉麵,價錢貴而且品質參差,又難搵位,剛巧同老婆經開觀塘牛頭角果邊,見到有間拉麵店幾乎坐滿而且環境幾企理,就入去試下。我點左個日本海鮮拉麵豬骨湯底,老婆點了吉野牛肉拉麵地獄湯底,再點左個小食中華沙律。我個海鮮拉麵料足,份量夠,麵質煙韌口感一流,最值得一提就係湯底濃郁鮮甜好味。老婆個牛肉麵,份量同樣十足,勁多牛肉,湯底微辣但有地獄feel,岩晒唔食得辣而又想試地獄既人。而且每碗拉麵有兩大塊脆脆紫菜同流心蛋,真係大件又好食。食完正餐,一見個甜品牌有勁多抹茶甜品,有芭菲有雪糕,由於太飽食唔落芭菲,就食個抹茶雪糕,香濃美味又有生果同脆米通,下次一定要留返個肚試芭菲。埋單都唔洗兩舊水,抵食又好食。

2018-03-26
2018-03-28 49 浏览
觀塘嘅餐廳嘅價錢已經隨住「特式西餐」「隱世工廈美食」而慢慢增加啦。由於已經去到月尾,又臨近放假,實在好多飯局呀。當資源(金錢) 有限嘅時候,但係又要食咁多餐呢,咁可以點處理呢?就係搵平靚正嘅嘢食啦,點知俾我搵到一間性價比真心高嘅日式餐廳。我同個friend叫咗一人一個主食,再加一人一杯飲品,再加一個甜品,飽到捧住個肚走都只係$164蚊兩個人。我覺得性價比真係好高。先講個拉麵,我叫咁關西叉燒拉麵。當然佢唔係賣緊真係來自日本嘅嗰啲濃湯底嘅質素啦,咁但係都味道,份量,外貌都真係好合理,十分有九分半合理呀!我個friend叫咗吉列豬排親子丼。但蛋堅係滑嘅,同埋份量好重手,味道都好食,拼埋個清清地麵䜴湯,成個package好好!兩杯飲品都好正,雖然冇晒其他食評都有介紹嘅signature, 但我都叫咗百香果西瓜烏龍茶。坦白講,百香果個味道好出,同埋份量好多嘅,茶味好濃,加$8又有大大杯,好抵!!!!!!最後仲叫咗草莓窩夫。其實佢好多綠茶嘢,好出名綠茶,不過個friend 唔鍾意,咁就揀其他啦。但係都好有驚喜,個草莓唔酸,個窩夫內容都有士多啤梨,所以好值吖。仲要唔洗收10% charge, 真心C

仲要唔洗收10% charge, 真心CP值超高呀
2018-03-27
夜收工去搭巴士前食餐飯平時lunch呢間都幾旺夜晚時間鬆動啲啲就試吓入去環境細細地但幾靚聽到兩枱都話 “好好食呀”咁一睇個餐牌 選擇都幾多但價錢出奇地平晚市揀完拉麵揀埋甜品啱啱好一百拉麵好足料 叫海鮮拉麵又蝦又魚又元貝麻油味好香 性價比好高以後唔洗諗唔到就淨係食譚x了之後嗌咗個芭菲靚到隔離枱兩個女仔都望住話好想試食芭菲真係望都已經好開心一層一層食到唔同嘢生果亦好新鮮入唻就算齋食甜品都唔錯 因為佢dessert menu都好多選擇食客都幾多後生仔過唻拍住拖食 價錢實惠 質素又好 唔收加一 抵
夜收工去搭巴士前食餐飯

食芭菲真係望都已經好開心
一層一層食到唔同嘢
生果亦好新鮮

2018-03-12 62 浏览
03/12/2018 :晚上9:53分 店舖就last order 時間 我跟我朋友2人進店內,店內環境人流好明顯有很多空位淨 ,首先有位較年長站店後位置的四眼女服務員指著2人座位就坐,但我跟我朋友一人一個背包,看見2人位置較窄就要求想座旁邊的4人位置,但那女店員態度極差要求我坐二人位置還說明「4人位要坐4個人」但現場明明有兩檯4人位置坐了2人位, 我諗唔明就講,唔好意思我可以坐4人位麻,但那女服務員態度奇差 面無表情 當聽唔到我講野,還一直指那2人位置,令我覺得極奇難受,就算呢度啲野食唔差 我都唔會再黎呢度食野。

2018-02-12 125 浏览
今日上openrice見到近近地係觀塘有呢間日式料理餐廳,就同男朋友决定夜晚泥食晚飯~ 一入門口已經感覺好日系坐低見到餐牌係勁多野食,唔知道由邊度入手 呢間可以同朋友聚會時或者食tea可以叫下啲甜品,因為實在太靚,太吸引我呢d少女心既人我同男朋友分別點左一個「炸豬排拉麵」同「三文魚飯」,仲點左兩杯水果茶!「炸豬排拉麵」:好食,外皮脆脆,豬排心好嫩!「三文魚飯」:雖然等左好耐,但係好值得,因為真係煮得好用心!超級好味!水果茶:男朋友叫蜜瓜口味,我係士多啤梨口味,如果鍾意清新可以點蜜瓜味~好特別好好飲!因為食得太飽,所以無點甜品總結嚟講好滿意下次會再試下甜品
一入門口已經感覺好日系

坐低見到餐牌係勁多野食,唔知道由邊度入手

「炸豬排拉麵」:好食,外皮脆脆,豬排心好嫩!

因為食得太飽,所以無點甜品

總結嚟講好滿意
下次會再試下甜品
2018-01-30 133 浏览
觀塘呢間日式拉麵已經開了一段時間,而且越來越多人食,阿媽話今晚唔煮飯,同我同男朋友三個人去食拉麵啦。我地一行三個人叫了兩碗拉麵同一個飯。關西叉燒拉麵,叉燒好多肥膏,食下去有點油膩。湯底也不錯,濃厚豬骨味。麵都算彈牙。吉野牛肉拉麵,牛肉同連鎖飯店的牛肉相似,肥牛算入味,湯底同叉燒個果一樣。吉列豬扒親子丼配麵豉湯,呢個飯我覺得比拉麵更出色,蛋好滑,吉列豬扒即炸的外脆內嫩,入口鬆化。三個主食份量都算大碟,仲可以加八元飲水果特飲。但阿媽想食甜品,點了綠茶心太軟,中間果個綠茶cream味道較好,但個蛋糕應該焗耐多少少,質感會更好。

我地一行三個人叫了兩碗拉麵同一個飯。

三個主食份量都算大碟,仲可以加八元飲水果特飲。

2018-01-27
2018-01-28 77 浏览
夜媽媽⋯突然想食拉麵🙈🙈平時咁夜都係得甜品鋪有得揀⋯唔係就要去麥記!但竟然有間咁夜都重有拉麵、咖哩飯、甜品、特色飲品既鋪頭!真係唔試唔得!不過我肚餓太心急⋯整亂左碗拉麵先記起未影相~🤣不過都有另一番美感!😚豚肉拉麵~係個豚肉肥左少少⋯但味道好好食🤗好香👍🏻下次試埋其他款!見到人地食緊豬軟骨同咖哩飯都好吸引!重有花果茶~有幾款揀⋯夜晚十點後就無~我剛好趕得切✌🏻😝甜品唔係小野⋯有抺茶芭菲等靚靚好食甜品!一間小店有齊主食、甜品同特色野飲👍🏻無得輸!💪🏻
夜媽媽⋯突然想食拉麵🙈🙈
平時咁夜都係得甜品鋪有得揀⋯唔係就要去麥記!

重有花果茶~有幾款揀⋯夜晚十點後就無~我剛好趕得切✌🏻😝
甜品唔係小野⋯有抺茶芭菲等靚靚好食甜品
一間小店有齊主食、甜品同特色野飲👍🏻無得輸!💪🏻
2018-01-18
宵夜
2018-01-26 82 浏览
同朋友每隔個2星期都會經過牛頭角果邊做Facial,今日做完之後已經7點幾,就隨便係附近搵間野食。最近就係呢間,所有就入咗去。我地3個人每人叫一個餐~啊!唔記得講呢間餐廳都有做賣埋外買水果茶,而堂食只要加$8就有水果茶飲。我地分別叫咗燒三文魚丼、燒鰻魚丼,同埋蕎麥冷麵(唔包野飲)。如果想飲普通野飲例如氣水就要加$5先唔講野食,講價錢,我地除返開只係每人大約比$50蚊(唔洗加一)。呢個價錢係算幾平民化,幾好~。我仲叫咗杯藍莓乳酪果茶,都幾大杯,仲好多生果,味道都幾好飲,好有乳酪味,唔會太甜~見到佢仲有好多甜品同水果茶都好吸引!下次經過果邊都會再去食!食物放面,我果個燒三文魚丼份量都幾多,細食嘅人真係未必食得哂。而且舊三文魚唔會話好細 食起上黎都幾好味,有果種鹽燒嘅味,唔會燒到好老。我都試咗一小啖蕎麥冷麵 ,味道淡咗D, 不過唔算話冇味咁樣所以都OK而燒鰻魚丼睇落得幾片鰻魚有D少,不過咁嘅價錢就算啦。我試咗少少,味道方面就正常。
2018-01-24 99 浏览
第一次試呢間真係唔洗再試第二次,朋友點了一個豬骨拉麵52蚊,賣相ok, 食落一般的,但至少係正常,她更點了鮮果茶28蚊,超大杯,有水果在杯內,朋友說不是太甜,但沒有水果鮮味。我點了健康版喬麥冷麵,賣相已經很差,並不是一般日本水準,那汁料用來點冷麵的,但很鹹,是一般的醬油,很鹹呀,很奇怪冷麵已經有一些白色汁液加上,所以麵也是一pat pat,痴到一舊舊的,又煮得太熟,配菜很大條,很乾很難入口,點汁又太鹹,成個麵好難食,唔值60蚊,以後唔會再試。可能食湯麵好啲...
喬麥冷麵
2018-01-20
2018-01-15 98 浏览
看食評來的,本來還想試試抹茶甜品,吃了拉麵覺得很失望,很差,不想再試了。拉麵湯底不是自煮的,是方便麵的味道,裡面的海鮮也不新鮮,完全沒有彈性,如同開水煮爛的。不知道好評是不是刷出來的,不會再來了。
2018-01-09 89 浏览
夜晚想食拉麵,喺觀塘嗰頭,見到呢間平價拉麵店,見到咁多正評,於是去試試。八點鐘入去,唔需要等位, 叫左一個冷麵,一個招牌拉麵。冷麵好好味,味道好豐富,相反招牌拉麵就一般,湯底好似出前一丁,面質都似係即食麵底啲嘅拉麵。分量尚算充足,不得不讚佢塊叉燒,嫩口得來又唔會太肥膩。食完正餐,見到咁多人讚佢嘅甜品,於是叫咗個綠茶芭菲試吓。份量好大,兩個人食啱啱好,一個人就真係食唔晒。甜品果然好有驚喜,份量夠大又多種類,而且仲有好多配料。淨係個賣相就已經夠吸睛。下次觀塘唔知去邊食甜品,一定會再去

2017-12-23
2017-11-29 197 浏览
家人一向都喜歡食日本菜,牛頭角最近就開左間平民日本食肆,二話不說入去幫襯。入面比較細,但有兩層。一打開menu,已經見到好多甜品同飲品!當然食左主菜先首先品嚐拉麵,呢碗豬軟骨拉麵賣相不錯!如果拉麵再煮耐一點比較好之後點了冷麵,十分出色!佢同普通冷麵不同,加入了芝麻醬!本人摯愛用芝麻醬撈麵食,正!點了主菜可加$8有杯水果茶飲,前面這杯白桃茶飲落好清新,超鍾意白桃味!最後當然唔少得甜品,這個甜品大部分係水果,十分健康!抹茶味濃,不錯!重點係好大杯!原先以為係紫薯雪糕所以叫埋,點知係紫薯蓉

之後點了冷麵,十分出色!佢同普通冷麵不同,加入了芝麻醬!
本人摯愛用芝麻醬撈麵食,正!

原先以為係紫薯雪糕所以叫埋,點知係紫薯蓉

正正抹茶甜品💚足料水果茶🍉拉麵一般🍜整體性價比頗高😋星期三夜晚七點幾,我地七個人黎到就直接上二樓坐。上層有好多位,之後有更多人黎都坐唔嗮。✏️我們的食單甜品:✅宇治抹茶拿破崙 $46✅日本紫薯雪糕芭菲 $48👌🏻宇治抹茶心太軟 $46👌🏻芒果批 $38正餐:👌🏻和風豬軟骨拉麵 $54👌🏻關西叉燒拉麵 $52✅洛神紅梅菓茶 +$8❌白桃西柚菓茶 +$8✅宇治抹茶拿破崙 $46:抹茶醬味道出乎意料地濃郁!拿破崙脆脆地同醬一起吃既口感好有層次。生果都新鮮,仲有唁韌綠茶蕨餅。✅日本紫薯雪糕芭菲 $48:好豐富!有抹茶雪糕、紫薯蓉、馬卡龍、火龍果、蜜瓜...咩都有啲既感覺很棒。👌🏻宇治抹茶心太軟 $46:整體而言不錯,只是心太軟裡面的抹茶味道一般。焗既時間控制很好,真的是流心。值得一提既係罕見既心形蛋糕。抹茶雪糕側邊既脆脆似一舊舊糖,無咩口感。👌🏻芒果批 $38:芒果份量足,但依然有點貴。餅底比較碎,上面有層薄巧克力。👌🏻和風豬軟骨拉麵 $54:豬軟骨夠冧,份量恰當,其他配料比較少。麵質同湯底似即食麵質素,不要抱太大期望。呢個價錢唔可愛,但可以+$8有杯足料水果茶,心理平衡返小小。👌🏻關西叉燒拉麵
正正抹茶甜品💚足料水果茶🍉拉麵一般🍜整體性價比頗高😋

宇治抹茶心太軟

芒果批

和風豬軟骨拉麵

關西叉燒拉麵
👌🏻關西叉燒拉麵 $52:麵質同上,叉燒偏肥。

洛神紅梅菓茶
✅洛神紅梅菓茶 +$8:好多水果!味道清新,大大杯可以兩人分。落單時有問可唔可以少甜,職員話無得揀甜度,幸好不算太甜。

❌白桃西柚菓茶 +$8:好似藥水味...應該係水果配搭問題。

🏠上層好靜,地方闊落,好好坐。

👳🏻‍♀️職員態度幾好,但甜品等左好耐先送黎,效率有啲低。
2017-11-22
庆祝纪念