2018-04-03
o係牛頭角同觀塘中間o既宮葉,小名「パフェ」。通常見到片假名,只要直讀,唔多唔少都relate 到一個英文然後就知佢係乜,但呢個則不能。原來詞源係法文,解雪糕甜品,唔怪得啦!好,既然主打雪糕,咁一陣都試試先。諗住先叫一個熱食,餐廳做緊一d 套餐優惠,你可以先叫主食然後加錢配特色飲品,或者order 一杯o野飲加錢配d cakes o個d 甚至烏冬都得。我點o左份關西叉燒拉麵($52,呢間餐廳唔使加一),d 叉燒肥瘦適中,應該係特別炮製,有種o黎自醃料o既鹹味。湯底較清,通常豚骨湯都會比較厚身肥膩。木耳同荀呢d 配料係幾爽口,如果麵底再硬身一d 會更o岩我口味。我見menu d 水菓茶五顏六色好靚好吸引,所以跟餐配埋,試o左藍莓乳酪菓茶。單叫$28,由拉麵加配只係需要加$8,所以好抵呀!好大o既一杯,佢有兩個layer 啦,上面係乳酪,下面係藍莓醬,記住攪勻呀!如果唔係下面會激甜……杯o野仲有好多新鮮生果夾雜o係入面,有西瓜、火龍果、士多啤梨同芒果片等,好足料,味道亦好清新!好喇話o左要食雪糕,當然唔會走數。佢又有北海道3.6 牛乳,又有宇治抹茶味,救命~無肚食唔到咁多……哈哈無法啦,最
好喇話o左要食雪糕,當然唔會走數。佢又有北海道3.6 牛乳,又有宇治抹茶味,救命~無肚食唔到咁多……哈哈無法啦,最後揀o左要十勝紅豆抹茶雪糕($32),價錢唔算貴,但超級好食,強烈推介!
雪糕有好多個轉,抹茶味好濃而且好滑,d 紅豆煲到o岩o岩開始爛,起砂得o黎卻尚算完整,非常甜漏o既味道。隨雪糕仲附帶一寸三色花見團子,春天呢個時候食最適合!
十勝紅豆抹茶雪糕 ($32)