2010-05-16 23 浏览
02/05/2010 Thxdtsdd 及太太到沙田宜家傢俬餐廳及咖啡室吃午餐, 我地大約 12:00 到, 可能假期既關係, 當時都差不多滿座了, 我地今餐都食左幾多野, 分別有:有機蘑菇湯, 忌廉味道好香濃, 好滑, 好鮮甜, 好好飲, 真係一流!香草煙三文魚, 鹹鹹地, 味道都 ok!十粒肉丸, 黎到宜家, 一定要試肉丸, 因為真係呢度既招牌菜, 好好食, 肉味好濃! 至於同碟既薯仔就麻麻地, 味道太清淡了.三文魚扒配蔬菜餅團, 呢個係 Thxdtsdd 既主菜, 三文魚味道雖然不是很好, 但都 ok, 蔬菜餅都幾有趣, 外面脆脆地, 食落都幾好味. 唯一要彈既係醬汁略減.太太既主菜係忌廉火腿長通粉, 係一個做得一般的通粉, 味道都係略淡.我地仲食左瑞典甜品 + 熱咖啡, 件朱古力餅朱古力味好濃, 仲有花生, 好好食, 不過杯咖啡就麻麻地了.Thxdtsdd 及太太對呢餐都大致滿意, 大部分食物都好好食, 特別係有機蘑菇湯同肉丸絕對係宜家既招牌菜, 至於價錢亦都好合理, 相信短時間內會再黎食飯!照片可參考:http://hk.myblog.yahoo.com/thxdtsdd/a

香草煙三文魚, 鹹鹹地, 味道都 ok!

照片可參考:

2010-05-16 62 浏览
好久沒有來過沙田宜家了~原來這裏裝修過, 地方好像寬闊了許多~雖然吃完藥有點呆滯, 仍記得來這裏一定要去cafe吃一餐!感覺上食品選擇比以前少 (感覺?)不過沒所謂~ 最好吃的肉丸還在就可以了^^今天還要了燒牛肉, 雖然已經是最中間的, 但仍有點熟過頭, 有點硬而且很淡肉味.....(定還是因為我病? 但友人都同意我的...)凍蝦杯, 還是很鮮味~ 我個人不太喜歡吃蝦, 唯獨這個我會吃多幾隻~奇異果汁$10一支好抵~友人的咖啡雖然細杯, 也不錯~幾香~
好久沒有來過沙田宜家了~
原來這裏裝修過, 地方好像寬闊了許多~

雖然吃完藥有點呆滯, 仍記得來這裏一定要去cafe吃一餐!
感覺上食品選擇比以前少 (感覺?)
不過沒所謂~ 最好吃的肉丸還在就可以了^^
奇異果汁$10一支好抵~
友人的咖啡雖然細杯, 也不錯~幾香~
燒牛肉~肉味不重, 清清淡淡的, 可以再生一點...
肉丸
2010-05-13
肉丸
2010-05-14 121 浏览
早就久仰IKEA肉丸的大名!這天和老爸出街時,抱著「不到黃河心不息」的心態去朝聖!剛去到時有許多空位,我們很容易就找到位置了,這裡主要是自助式的餐廳,把想要的放進盤子後再一拼結帳,我們拿了凍蝦、肉丸、火腿扒和果汁,之後才發現原來可以$7任飲果汁...算了,下次吧我們點了10粒肉丸,看見他們被濃濃的肉汁包圍,我已經急不及待的把其中一粒放入口。先嚐沒有沾紅果醬的,肉丸很有彈性,而且擁有豐富的肉汁和豬肉味,而醬汁則咸咸的,能有效提升肉丸的美味!再來就試有果醬的,其實我從來沒想過可以這樣配搭,但嚐了一口後真的會大叫讚!酸甜的果醬本來已經叫人醒胃,和肉丸一起吃又能體會到另一種感覺,我不太懂得形容,但就是那種"perfect match"的感覺!非常美味!而凍蝦杯剛好有20隻,他們都是大頭蝦,蝦身較細小,不過蝦肉結實,吃時有少許咸咸的海水味,頗新鮮,單是吃這個其實也挺飽肚,其中還有幾隻充滿著蝦籽呢!火腿扒令我也幾驚喜的,他的肉質有別於平日吃到的火腿和豬扒軟稔的,反而是有著肉的爽,好新奇肉的本身畋咸,和醬汁一起吃很不錯吃,肉的中間釀著西梅,不過我不愛吃梅,故沒有吃,配料的蔬菜有很多,不過味道有點特別
早就久仰IKEA肉丸的大名!這天和老爸出街時,
抱著「不到黃河心不息」的心態去朝聖!

肉的本身畋咸,和醬汁一起吃很不錯吃,肉的中間釀著西梅,不過我不愛吃梅,故沒有吃,配料的蔬菜有很多,不過味道有點特別,所以也沒多吃,整體而言是個幾好吃的菜。

之後我們再繼續逛IKEA,發現在小食部內正舉行肉丸的試食,所以我和老爸可以免費多吃一粒喇
現在可以在IKEA內買弄肉丸的所有材料,包括肉丸、肉汁和紅果醬,這樣就可以隨自己喜歡的吃肉丸了!

驚喜,是因為沒有料及,故才會有這個感覺,很高興今次吃的每一道菜都能帶給我這個感覺!
西梅焗火腿扒
超正的肉丸!
10蚊一枝
2010-04-16
西梅焗火腿扒
超正的肉丸!
10蚊一枝
2010-05-13 9 浏览
买了一份冻虾杯,打包带回来边看电影边吃虽然放在餐盒里不如堂食卖相好看,但细心的工作人员把作为点缀的车厘茄和柠檬片都放进在餐盒,颜色还是鲜艳诱人的觉得非常新鲜,肉质松软,汁液甜美,而且价钱都不算贵~粉白的虾肉,据说含有丰富营养物质,而且海虾是补气的,性平,对于忌寒凉的女孩子来说尤其适宜呢
买了一份冻虾杯,打包带回来边看电影边吃

觉得非常新鲜,肉质松软,汁液甜美,而且价钱都不算贵~
2010-05-12 18 浏览
無影到相不過都想下我係open rice第一份食評都試過係ikea食...不過以前通常都係九龍灣食今日午餐係沙田呢間ikea食!叫左...日式咖哩豬排飯應該因為$22, 所以得一塊豬排都過得去 不過d汁唔夠多 因為唔係成塊排都沾到汁飯都唔係好多 應該夠OL食鴨胸配香橙汁意粉汁真係唔多夠 不過好彩個鴨胸本身已經有醃過所以就算無汁 都好好味同埋有陪意大利飯陪襯 幾新鮮最出名嘅肉丸配薯仔哈哈! 叫左15粒. 照舊好好味味啦 不過唔係再配薯片 係薯仔啦!!!瑞士公主餅呢個甜品真係好甜因為佢加左焦糖落去不過因為個樣係青綠色嘅皮所以吸引到去買黑朱古力杏仁餅見佢個樣好似無咩特別咁因為本身想食American cheesecake不過呢個原來都幾好味有D粒粒 chew下 不錯不錯同埋個甜度接受到overall 若果你當快餐咁食當然唔可以expect有太好嘅服務態度啦因為我前面有個女仔問個整野食果個人可唔可以加多D汁果個人都有少少悔氣仲有一樣野想講....就係要係ikea食到飽真係幾一餐幾貴嘅快餐 所以都係一個貴格快餐都係肉丸最令人有開飯感覺其他都可以不妨一試都會再去食..因為未食三文魚同埋飲蘑姑湯
無影到相

不過都想下我係open rice第一份食評

都試過係ikea食...不過以前通常都係九龍灣食

今日午餐係沙田呢間ikea食!
叫左...

所以就算無汁 都好好味
同埋有陪意大利飯陪襯 幾新鮮

最出名嘅肉丸配薯仔
哈哈! 叫左15粒. 照舊好好味味啦

不過唔係再配薯片 係薯仔啦!!!

瑞士公主餅

overall 若果你當快餐咁食
當然唔可以expect有太好嘅服務態度啦
因為我前面有個女仔問個整野食果個人可唔可以加多D汁
果個人都有少少悔氣

仲有一樣野想講....
就係要係ikea食到飽真係幾一餐幾貴嘅快餐

所以都係一個貴格快餐

都係肉丸最令人有開飯感覺

其他都可以不妨一試

都會再去食..因為未食三文魚同埋飲蘑姑湯
2010-05-12
2010-05-05 34 浏览
想必大概應該冇人好似我同d friends咁癲掛, 竟然諗到去ikea開p... 其實都唔係話開p, 應該係話去gather, 食返餐飯~ 可能以前讀書好鐘意行ikea啦, 連而家同學聚會都要返黎呢到~ 哈哈哈哈~ 好在係平日晚上, 餐廳唔多人, 所以好易就搵到位~ 我地既strategy: 先買幾碟, 唔夠再買, 總之就慢慢黎, 唔使急~ 哈~ 但其實係錯架~ 因為唔使幾分鐘d肉丸就被我地呢班蝗蟲掃哂~ 大大話話都買左at least 4-5次~ 好在呢日餐廳靜, 唔多人, 唔使點排隊~ 哈~講下d食物啦:紅汁意粉當然夠清淡 (因為只有蕃茄醬)~ 但點都濃味過白汁意粉~ 係啊, 係咪好surprise呢? 明明白汁有火腿有磨茹, 但點都唔夠紅汁濃, 可能因為唔夠個蕃茄鮮味? 唔知, 總之就紅好味d啦~蝦就必點既, 但我就唔鐘意係街到食, 因為唔多好睇, well, 但朋友話好新鮮, 夠鮮甜爽口, 加上細細隻, 好易食喎~ 同埋好凍, 做前菜一流~薯條炸得非常油 (油到好得人驚!!!), 但唔脆, 腍到死, 又粗喎, 個樣都唔靚, 唔係幾好味, 如果凍左應該會好難食! 不過勝在任拎茄汁

講下d食物啦:
薯條炸得非常油 (油到好得人驚!!!), 但唔脆, 腍到死, 又粗喎, 個樣都唔靚, 唔係幾好味, 如果凍左應該會好難食! 不過勝在任拎茄汁, 加返d分~
瑞典肉丸唔使多講啦, 無論配薯仔定意粉都咁好味~ 買左好似4碟囉~
哈~ anyways, 呢個唔再多describe喇~ 大家都知有幾好味~ 最正既佢有一個set係買滿唔知幾多粒就包杯野飲, 感覺好抵架~

仲叫左個ham配pasta. 但我真係唔記得呢個東東既味道... 可能太普通啦~ well, too bad.

至於甜品呢我地就試在2個cakes, 味道都普通, 無乜印象, 相反, 要左個綠色, 個外表成個tennis咁樣既怪物既雪榚糯米滋... 唔好睇佢樣衰衰咁, 食落都幾好味, 因為係雪榚糯米滋, 有驚喜, 入面係vanilla ice cream. 個皮幾煙韌, 做得幾靚. 不過略嫌貴左d囉~ 成$10個~ $5就差唔多~

話說食呢餐, 行出行入, 買呢買路, 又食又笑, 都用左好粒幾2粒鐘~ 破哂我地係ikea食野既所有時間record~ 加上怒叫食物, 好似唔使錢咁~ 哈, 都玩得幾開心~ 大家如果得閒都試下丫~ 幾好玩架~
(已經唔記得呢係個乜)
2010-01-04
(已經唔記得呢係個乜)
  • 茄汁意粉
2010-05-03 18 浏览
招牌菜---香草煙三文魚、瑞典肉丸拼薯仔、瑞典凍蝦杯今次一次過食晒! 凍蝦正, 三文魚夠香但偏咸, 肉丸夠彈牙!不過又係好多人囉, 要等一陣先有位見到有人拎住膠杯去倒汽水呢...唉!有無攪錯, 等個職員轉個頭就拿拿林去斟! 真係豈有此理!
招牌菜---香草煙三文魚、瑞典肉丸拼薯仔、瑞典凍蝦杯
不過又係好多人囉, 要等一陣先有位

2010-05-03 26 浏览
昨天往宜家看傢俬,之前於 Openrice 見食評不錯,便想試試.這裡地方不算小,但幾乎全滿,幾經辛苦,找了一張大圓桌,和另外一家人搭枱.這裡是先往Counter 排隊order 食物,才到cashier 俾錢,食物選擇不算多.有車仔用來order 食物,算方便,但因太多人,找車仔要點時間。我們叫了1) 凍蝦杯($22): 蝦有膏,雖然不算大隻,但算鮮甜,也有約20隻左右.(2) 煙三文魚($25): 有兩大塊和少量蔬菜.(3) 肉圓 ($19/10粒): 配意粉,有肉汁和果醬,小B十分喜歡,他一個人吃了約四粒.(4) 豬脾意粉($39): 有兩大塊豬脾,略嫌有點鞋,但也不太差.(5) 汽水($7):任飲,給你一隻杯任歁,算幾抵。以上食物都不錯,因小B喜歡肉圓,故再多叫了一客$19肉圓。謝謝其他Openrice 樓主的推介,真的算不錯。不過因太多人的關係,和小B離開座位往玩兒童玩具三分鐘,哈比人已被人問有無人坐,要讓位了。
這裡是先往Counter 排隊order 食物,才到cashier 俾錢,食物選擇不算多.有車仔用來order 食物,算方便,但因太多人,找車仔要點時間。我們叫了:
(1) 凍蝦杯($22): 蝦有膏,雖然不算大隻,但算鮮甜,也有約20隻左右.

(2) 煙三文魚($25): 有兩大塊和少量蔬菜.

(5) 汽水($7):任飲,給你一隻杯任歁,算幾抵。
以上食物都不錯,因小B喜歡肉圓,故再多叫了一客$19肉圓。

2010-05-02
2010-04-30 24 浏览
今晚同朋友兩個人黎食晚飯,原來裝修過之後o既IKEA連餐廳都靚左,光猛左好多,不過d位就有點逼夾。今晚嗌左兩個海鮮闊條麵、一個10粒肉丸、一個香草煙三文魚、一個蘑菇湯。第一樣就係試個湯先,嘩,不得了!超濃超好味!如果鍾意creamy湯、唔怕漏o既朋友一定要試!因為佢個蘑菇味勁濃!仲creamy到有d芝士咁o既味,只係13蚊,冇得頂!肉丸一向都係IKEA o既招牌菜,唔使講啦,一貫地好味!今日行佢果個market果陣見到有肉丸醬o既粉賣,可以自己買返去煮都得喎!煙三文魚都好好味!不過有幾下真係略嫌咸左少少!海鮮闊條麵係最普普通通,冇咩特別的,又唔係特別好味,又唔係難食咁囉,不過海鮮的份量都算夠喎!唔似出面茶餐廳俾幾粒蟹柳你就當係海鮮︰D兩個人食左$103,捧住個肚走,下次可以再試埋甜品!!

煙三文魚都好好味!不過有幾下真係略嫌咸左少少!

兩個人食左$103,捧住個肚走,下次可以再試埋甜品!!
2010-04-29
2010-04-27 36 浏览
到ikea都一定要吃餐廳的瑞典肉丸, 還一定要去沙田的店最喜歡的就是啡色的肉汁加上果醬甜甜鹹鹹的味道意外的合得來九龍灣ikea的茄汁是比不上肉汁+果醬組合沙田店餐廳裝修的時候試過買肉丸,肉汁粉和果醬回家煮一樣好吃
到ikea都一定要吃餐廳的瑞典肉丸, 還一定要去沙田的店

最喜歡的就是啡色的肉汁加上果醬
甜甜鹹鹹的味道意外的合得來
九龍灣ikea的茄汁是比不上肉汁+果醬組合

沙田店餐廳裝修的時候
試過買肉丸,肉汁粉和果醬回家煮
一樣好吃

2010-04-26 26 浏览
上次已經食左一次.....因為好好食同抵食所以再度光顧....今次叫左幾樣野1.茄汁長通粉...好香蕃茄味=p2.肉丸....食得會溜溜地3.煙三文魚....今次咸咸地4.凍蝦杯....真係好正....隻隻蝦都有蝦膏
上次已經食左一次.....因為好好食同抵食
所以再度光顧....今次叫左幾樣野
1.茄汁長通粉...好香蕃茄味=p
2.肉丸....食得會溜溜地
3.煙三文魚....今次咸咸地
4.凍蝦杯....真係好正....隻隻蝦都有蝦膏
2010-04-25
2010-04-24 11 浏览
黎呢度梗係食肉丸~肉丸幾彈口, 好juicy, 一啖一粒, 配埋d berry醬同好creamy既啡色汁就唔覺得肥膩一碟肉丸(10粒)跟左烚薯波波, 今次係冇皮既, 份量都幾多下, 但冇咩薯味, 可能加d鹽吊下味會好d~另外要左popcorn, $4好抵食, 但略嫌糖漿唔夠, 不過熱辣辣好正~由於平靚正, 星期六日好多人, 搵個位都難……
黎呢度梗係食肉丸~

由於平靚正, 星期六日好多人, 搵個位都難……
2010-04-20 16 浏览
5樣野加一杯自由斟lunch食左158蚊呀!!香草醃三文魚(中2佢個汁) 但點左黎食. ..好似蓋晒d味咁燒火腿配蜜汁(e個麻麻啦) 好咸呀瑞典蝦三文治 又真係抵過食蝦杯既
2010-04-17
瑞典肉丸 29蚊 (老公係咁話蠢左,因為5粒10 19蚊10粒 29蚊15粒XD)
個蔬菜餅團無得頂啦!!!三文魚扒都好味既
1K
2010-04-14 28 浏览
39蚊, 一大塊北歐三文魚, 仲有少許飯及菜, 地方幾乾淨, 又唔洗等, 仲想點???3個字-平靚正!
39蚊, 一大塊北歐三文魚, 仲有少許飯及菜,
地方幾乾淨, 又唔洗等, 仲想點???

3個字-平靚正!
(非会员)
2010-04-13 8 浏览
其實都洗點講.食過都知一流.不過ikae d canteen.只此一家其他地區方質數真係差幾皮.不過今次想講嘅係....我以前經常都會黎宜家食之後因為裝修等左好奈先開番.開番之後都食左好多次.但係d質數一次就比一次差.我唔係想踩佢.我諗好多人都好鍾意特登去ikae食野.......希望d野可以有返似裝修前嘅質數今晚肉丸濕左啲淡左啲可能煮太奈.個汁都淡左冇以前咁香.羊鞍一流.spaghetti太淋淋到一掂就斷

2010-04-12
  • 肉丸
  • 涷蝦(公多膏.乸多籽)