2017-05-29 222 浏览
琴日係emax行完一田大減價,就過咗嚟MegaBox食嘢,平靚正推選一定係IKEA!因為我哋行開aeon 見到壽司特價所以買咗油金魚壽司上嚟食芝士雞肉丸蘑菇意粉呢個係季節限定,肉丸淡淡雞肉味,其實食落好似食緊KFC版嘅肉丸,中間有啲煙肉咁,加埋啲芝士好夾,意粉份量比較少,亦都比較"林",不過不失肉丸都係咁好食,其實我覺得個source先係精華,唔知從幾時開始,佢就唔比意粉,變咗薯蓉最後行埋IKEA之後,見到肉桂卷做緊特價$3.5,所以買左個尼食下,肉桂卷比較油,但係好香玉桂味,外脆內軟。

因為我哋行開aeon 見到壽司特價所以買咗油金魚壽司上嚟食

芝士雞肉丸蘑菇意粉

2017-05-27 204 浏览
tea+dinner, 同家人睇完戲,去食少點嘢,點知越食越好食,食到唔想走。最低係個 熱狗包餐,連任吹汽水,只係十蚊。 唔係嚟食真係對自己唔住.仲有個好好味嘅 乳酪雪糕連爆谷 只係8蚊.肉丸薯蓉個啲,唔使講大家都知好食。兒童餐,仲好抵叫。15蚊,肉丸五粒連蒜蓉,嘢飲,生果。
tea+dinner,
同家人睇完戲,去食少點嘢,
點知越食越好食,食到唔想走。

仲有個好好味嘅 乳酪雪糕連爆谷 只係8蚊.
肉丸薯蓉個啲,唔使講大家都知好食。
兒童餐,仲好抵叫。
15蚊,肉丸五粒連蒜蓉,嘢飲,生果。
2017-05-21
2017-05-09 4435 浏览
和我媽&妹去了九展的OUTLET行街~~行完就去吃晚飯喔雖然九展都有餐廳可以選擇,但她倆原來還未去過附近的Megabox~所以就說不如去那邊吃晚餐好了。反正行過去其實也不算太遠 (不過好像只有我覺得??)既然來到Megabox嘛~~~選的用餐地點當然是這裡!!因為IKEA的價錢實在太吸引,所以也是這裡每逢用餐時間~人都超多的原因喔因為我們一行3個人~所以也點了一大堆的,除了主食還有甜品!芝士雜菌忌廉汁焗龍蝦配闊條麵 ($59)這個忌廉汁很淡,可以說是完全沒有味道。龍蝦倒是還好,大概是因為有芝士的關係~這價錢來說也算大隻吧小食拚盤 ($39) 相比前者我覺得這個更為吸引啊,而且也滿飽肚。菠菜薯餅2件 - 吃的時侯還有微熱,菠菜味道並不是太濃芝士菠菜焗青鱈魚1件 - 沒魚肉的鮮味,但也沒有雪藏魚肉的味道煙燻蜜糖腸3件及甜粟米 - 腸的蜜糖味頗重!粟米不算很甜,但還好來到這裡一定要吃的當然是- 瑞典肉丸 ($10/5粒)除了很軟稔的肉丸配上有果肉的蔓越莓果醬,還有很幼滑的薯泥然後我們還多點了一份 兒童餐 ($15) 其實這個餐也頗抵吃的~同樣有肉丸5粒還有薯泥另外還有粟米!除此之外還有小包的
和我媽&妹去了九展的OUTLET行街~~行完就去吃晚飯喔
反正行過去其實也不算太遠 (不過好像只有我覺得??)
既然來到Megabox嘛~~~選的用餐地點當然是這裡!!
因為我們一行3個人~所以也點了一大堆的,除了主食還有甜品
芝士雜菌忌廉汁焗龍蝦配闊條麵 ($59)
這個忌廉汁很淡,可以說是完全沒有味道。
龍蝦倒是還好,大概是因為有芝士的關係~這價錢來說也算大隻吧
芝士雜菌忌廉汁焗龍蝦配闊條麵
菠菜薯餅2件 - 吃的時侯還有微熱,菠菜味道並不是太濃
小食拚盤
來到這裡一定要吃的當然是- 瑞典肉丸 ($10/5粒)
除了很軟稔的肉丸配上有果肉的蔓越莓果醬,還有很幼滑的薯泥
另外還有粟米!除此之外還有小包的接木花果汁,有點莓的味道。另外還有一個小蘋果
瑞典肉丸 (5粒)
兒童餐
最後甜品方面,選了蘋果批 ($14) & 藍莓紅菸芝士餅 ($19)
前者那個超甜,蘋果蓉的呼道亦很奇怪.......不知道如果弄翻熱來吃會不會好一點?!
後者那個則是超酸的味道.....兩款甜品也太極端了吧~
蘋果批
2017-04-30
$51.3 (晚餐)
九龍灣宜家餐廳都差不多係四個月有一次, 感覺係好可惜, 可惜的係佢地有資源, 雖然往往只集中於係從老家(瑞典)寄出來的食物, 亦明白雪貨就係味道差咗一大截, 但我自己估計亦同請唔到一個可以化腐朽為神奇的總廚有關, 加上一班似係只為上班而上班的操作員, 令到本身已經了無生氣的食材更加低沉, 肉丸算係呢度最具吸引力的商品之一, 無他嘅以二十蚊來衡量佢有肉的味道而薯茸雖不致係漿糊但都重保留到佢的真身-薯仔味! 焗小龍蝦螺絲粉$39 小龍蝦被佢一焗已經蒸發掉大部份水分再被長時間照燈就更乾, 螺絲粉亦如是, 為何店方唔考慮即叫才即煮? 明白大量客人時做不來, 但現在只將食物煮熟而唔講求味道質量的做法, 食客食剩最後倒多過食等同浪費食物! 我估計即場炒一下交到客人手點都會比現在做定的好味一倍甚至以上, 價位調返高十一,二蚊客人係接受的, 須要等上15,20分鐘只要落單前有清楚解釋, 問題是可以解決的, 三文魚柳沙律$36 自己可以接受煎三文魚柳那種唔太嫩滑口感嘅魚肉, 不過只是配一個白汁薯仔沙律而旁邊那一撮火箭菜則咩沙律汁都無則呢樣唔夠體諒本地客人了, 大部份港人食沙律都喜愛用大量醬汁, 係傳統也
三文魚柳沙律$36 自己可以接受煎三文魚柳那種唔太嫩滑口感嘅魚肉, 不過只是配一個白汁薯仔沙律而旁邊那一撮火箭菜則咩沙律汁都無則呢樣唔夠體諒本地客人了, 大部份港人食沙律都喜愛用大量醬汁, 係傳統也好係習性也好反正就係咁樣,
另一樣係麵包點解要放室溫?? 唔可以放盞燈曬住保溫的嗎?
由四蚊加至四個半我諗好多客人都願意俾的! 其實睇住宜家呢幾年迷你超市那邊已經入多咗食材/零食/飲料等等, 如果餐廳的食物質素相應提高超市那邊必定能配合供應, 本來係一個雙嬴方案奈何餐廳一邊只做好了硬件(設施)軟件(員工技術,廚師質素)無法提升, 實在可惜! 其實店方可以諗下搞個廚藝擂台,等於古代比武招親想必有一番龍爭虎鬥!
右邊的焗小龍蝦螺絲粉顏色雖然豐富但口感同食物溫度都無法達標
三文魚柳沙律
题外话/补充资料: 俾OK佢係呢個價位的關係!
2017-02-26
2017-05-04 335 浏览
肉丸有得簡10蚊5粒,20蚊10粒,同30蚊15粒,以上3個餐都會有一個薯蓉,所以又大食想食20蚊10粒嘅朋友,可以試下分開叫2個10蚊5粒,咁可以有多一個薯蓉,但係我覺得用肉丸汁配果醬會令薯蓉單有啲單調落味,但係用果醬嘅配答的確有令人眼前一亮嘅感覺,而且可以同人share,中意試得意野嘅人可以試下,內部環境格局都算系有唔同座位區,有親子位置,較多元,但在相對多人既情況下,可能要撘枱,大致都唔差,行完家具就可以食下野,不失為一個好選擇黎。
2017-05-01 187 浏览
No idea what to eat at kowloon bay! Ikea wont disappoint you! I am ikea's meatball lover!! Love to hv meat balls with their mustard and ketchup🙂🙂🙂Plus a small bowl of spaghetti and some wings, very satisfying indeed.Just saw from the news that ikea is going to open a larger scale cafe! Hands up, i will be there💁🏻
2017-04-25 295 浏览
ikea 餐廳真係平靚正,每人一百蚊都已經可以食到勁飽最衰就係難揾位,次次嚟都人山人海咁左邊個 salad 用杯裝住勁得意 🥗味道都 ok 嘅,份量就唔太多drinks 一如既往有得 refill,好抵~個長通粉通粉就煮得好淋好爛,質感怪怪哋但個醬就勁乾隔離碟肉丸意粉都係乾爭爭咁 🤢啲肉丸就同以前無乜分別,都好食嘅自從開始「三文魚 menu」之後個 menu 轉咗,好似無乜嘢好揀咁啲嘢食無咁咁吸引,跌咗 watt呢次之後都無再食過 lu
ikea 餐廳真係平靚正,每人一百蚊都已經可以食到勁飽
最衰就係難揾位,次次嚟都人山人海咁
左邊個 salad 用杯裝住勁得意 🥗
味道都 ok 嘅,份量就唔太多
drinks 一如既往有得 refill,好抵~
個長通粉通粉就煮得好淋好爛,質感怪怪哋
但個醬就勁乾
隔離碟肉丸意粉都係乾爭爭咁 🤢
啲肉丸就同以前無乜分別,都好食嘅

自從開始「三文魚 menu」之後
個 menu 轉咗,好似無乜嘢好揀咁
啲嘢食無咁咁吸引,跌咗 watt
呢次之後都無再食過 lu
2017-04-25 425 浏览
又來"宜家家居"買嘢,順便來餐廳用餐。餐廳的環境裝飾成好有屋企的 feel ,清新、明亮、寬敞、舒適,給人以親切感。餐廳供應的食物口味清淡,且種類齊全,冷盤、沙律、主菜、麵、飯、麵包、甜品、湯、飲品應有盡有,終會揀到啱你食的😝。餐廳供應的食物價格低廉抵食,人均$100可以食到飽到上心口。所以來"宜家家居"買嘢,必會來餐廳食嘢😜。
2017-04-25
小食拼盤
蘋果批
2017-04-02 504 浏览
同男朋友megabox睇戲之前就去宜家傢私食個lunch先上去。宜家既野食都係平靚正,而且廚師們都摩打手,只係搵位會有排搵下面張相就係平時會叫既野食。之前肉丸可以配薯容或意粉...但依家沒有意粉了,要另外再買個雞肉意粉(左上),不過最近再去多次連意粉都無埋講返肉丸,算係招牌菜吧,醬汁同肉丸好match,對薯容都無好大expectation。關於煎炸野(左下),薯格炸得過頭了,超級熱氣,炸到入面太脆,食唔到薯仔味,同埋食到超級頸渴雞翼都炸得有點過火,但還可以接受。

雞翼都炸得有點過火,但還可以接受。
  • 瑞典肉丸
  • 薯格
2017-04-02 428 浏览
今天到Ikea為新居添置家居,順道在這兒「解決」晚餐。每次來Ikea都十分期待它的新item,今晚的新品有燒春雞、炸薄切牛仔肉、炸雞柳小食拼盤。這晚人挺多,排隊買東西都要等15-20分鐘,但為了抵食晚餐,一切都值得。點了肉丸薯蓉、炸薄切牛仔肉、小食拼盤及薯格。原本都幾期待試炸薄切牛仔肉,但其中一塊一咬下去比較似豬肉多過牛,有點失望。牛味不重之餘,口感也較像薄切豬扒。小食拼盤的炸雞柳也是新出,鬆脆可口,可以一試!

小食拼盤的炸雞柳也是新出,鬆脆可口,可以一試!
2017-04-02
2017-03-30 451 浏览
25號約左一班女仔,係mega box 睇beauty and the beast,睇完就去宜家咖啡室食野。我地食左大概240蚊,室內冇位,我地就去室外食,係陽光下食野,對都市人黎講係好難得的。 薯仔係我好鐘意的野食,所以個薯格,雖然唔夠脆,但我覺得唔錯同一個原因,肉丸嗰個薯蓉,我都好鍾意。肉丸都好味,但係佢嗰個紅莓醬先係重點。我會點好多醬,酸酸甜甜嘅,裏面仲有果肉。 肉醬意粉, 我就覺得好淡。可能唔夠多肉醬所以冇咩味。至於個芝麻雞翼,味道偏鹹,都係唔脆。個沙律都係比較淡,但係份量好多,有兩隻雞蛋。果兩個甜品,芝士蛋糕比較好。
薯仔係我好鐘意的野食,所以個薯格,雖然唔夠脆,但我覺得唔錯
同一個原因,肉丸嗰個薯蓉,我都好鍾意。

2017-03-28 430 浏览
宜家傢私既小食本身已經係平民價,嗰日行經見到魚肉燒賣同窩夫新地杯都做緊promotion,餵食既小妹雖然唔餓但都忍唔到口走去排隊買黎過下口瘾用八達通付款的話,魚肉燒賣只需 hkd$3就有六粒魚肉燒賣既味道不過不失啦,咁岩嗰日又好想食燒賣,咁既價錢都無咩要求,正常味道,用hkd$3可以過足口瘾你仲想點🙊🙊🙊-窩夫新地杯都只係hkd$4都係嗰句,咁既價錢、正常味道,你仲有咩要求🙊雖然細細杯,雪糕兩三啖經已ko,但hkd$4有齊心型窩夫、雪糕同棉花糖,一次過可以滿足你幾個願望,你仲想點啵

用八達通付款的話,魚肉燒賣只需 hkd$3就有六粒
窩夫新地杯都只係hkd$4
都係嗰句,咁既價錢、正常味道,你仲有咩要求🙊
5 分钟 (外卖自取)
2017-03-25 301 浏览
🐥#燒春雞 $89幾乎次次晚餐黎都要食 但細左又冇咁香🙍🏻------------------------------🍢芝士薯波 $10好食 不過放得耐韌左😕------------------------------🍝焗小龍蝦螺絲粉 $39龍蝦肉得幾舊 螺絲粉冇乜味 麻麻😷------------------------------🍡肉丸 $10必食 不解釋👀Btw, 冇左之前好好食 好肥美既咸豬手好唔開心😭------------------------------但呢個價錢 都仲值得去既😘
🐥#燒春雞 $89
幾乎次次晚餐黎都要食 但細左又冇咁香🙍🏻
🍢芝士薯波 $10
好食 不過放得耐韌左😕
🍝焗小龍蝦螺絲粉 $39
龍蝦肉得幾舊 螺絲粉冇乜味 麻麻😷
🍡肉丸 $10
必食 不解釋👀
Btw, 冇左之前好好食 好肥美既咸豬手好唔開心😭
但呢個價錢 都仲值得去既😘
2017-03-24
2017-03-25 255 浏览
約咗朋友食晚飯,朋友話好想食宜家家私,於是就入咗去MegaBox嘅宜家傢俬食飯,朋友就叫左平時食開嘅肉丸,而我就想試吓新野,就叫咗個小龍蝦螺絲粉, $39都幾大碟,嗰張係蕃茄芝士醬,酸酸甜甜唔會話好漏,反而好開胃,螺絲粉煮得啱啱好原價適中,小龍蝦雖然唔多但係都算彈牙、爽口,仲有好多蕃茄仔,番茄仔都好多汁而且算係好甜。朋友仔都試左我個螺絲粉幾啖,都覺得幾好味,話下次未必一定叫肉丸,反而會試吓我嗰個小龍蝦螺絲粉,其實去宜家傢俬未必地食入院,可以試吓其他唔同新野,反而仲會有更多驚喜。
2017-03-08 435 浏览
每逢係IKEA附近 必會係首選 因為平靚正快!今日行過九龍灣就上去嘆個下午茶例牌熱狗餐 雞亦 薯格,滋味!欣賞自助形式 隨你加減汁醬😌最後到試左新推出既窩夫雪糕,但挺失望!窩夫無味同硬,雪糕淡味,食完有種感覺係 食多只熱狗更好🤔
每逢係IKEA附近 必會係首選 因為平靚正快!
今日行過九龍灣就上去嘆個下午茶
例牌熱狗餐 雞亦 薯格,滋味!欣賞自助形式 隨你加減汁醬😌