2022-07-08 59 浏览
今個夏季ikea 出左榴槤燕麥雪糕,以前都好似出過,但今次係加埋唔同品種既榴槤果肉。我已經錯過左兩輪(D24榴槤、D101柔佛黃金榴槤),今期出既係D197貓山皇榴槤,再唔去試,就稱唔上榴槤控啦! 講番先,燕麥奶新地本身就好似榴槤雪芭咁,每啖都有陣榴槤既清香。點知加埋果榴槤果肉就更加濃郁。果肉棉棉既口感配上雪芭感覺的燕麥新地,完全係多重享受。試完今次D107貓山皇,搞到我幾期待下期(13/7)出既係咩榴槤品種。

2022-07-03
D197貓山皇榴槤燕麥奶雪糕
- 銅鑼灣呢間係美食站,以立食為主🧍🏻‍♀️晏晝去到基本上都滿晒,好彩我哋等咗一陣就有個對牆嘅位置,如果大家一個人喺附近口痕想食嘢嘅話,嚟呢度食就唔怕尷尬👍🏻🍦特濃D24榴槤燕麥奶新地 💰19 朋友一喺ig見到就下定決心要趕過嚟嘅榴槤新地🤣呢款期間限定而家完咗啦~佢表示個雪糕ok唔易溶,不過主要係燕麥味,榴槤味就靠面頭啲淡黃色嘅果肉絲因為用咗燕麥奶整,感覺健康啲;佢話可能自己太鍾意榴槤,會想再食😹(我自己本身唔食榴槤,網上搵吓先知原來D24係其中一個榴槤嘅品種,果核大啲,食落特別有奶香味同埋餘甘慢慢滲出嚟🤨)·🧆瑞典肉丸配忌廉汁及紅果醬 💰10/5粒 一問先知原來ikea嘅肉丸係豬牛混合的,大家如果自己/身邊有frd唔食豬/牛就要留意返🫡 肉丸就係熟悉嘅味道,不過唔知點解佢冇俾紅果醬⋯?·🍞玉桂卷 💰8 冇諗過細細件咁幾精緻🤩 玉桂味唔算特別出,不過甜甜地幾好食🤤·(P.S. 歡迎follow埋我IG @foodstepsinhk 每日更新美食 thank you🙆🏻‍♀️)
🍦特濃D24榴槤燕麥奶新地 💰19 [4/5]
朋友一喺ig見到就下定決心要趕過嚟嘅榴槤新地🤣
呢款期間限定而家完咗啦~
🧆瑞典肉丸配忌廉汁及紅果醬 💰10/5粒 [4/5]
🍞玉桂卷 💰8 [4.5/5]
  • 榴槤燕麥奶新地
  • 玉桂卷
2022-07-04 98 浏览
間中去食下熱狗飲汽水,popcorn 大袋又好食我得閒去行個圈順便買野食,而家轉用了自助點餐機好方便,機多基本上唔洗等,比完幾錢再去拎野食banana chocolate ice cream ,limited offer 已無供應,黑朱古力中滲出香滲香,幾好食勁難食素燒賣$13 ,口感似食燕麥味泥膠,同紙皮一樣味,好彩已無再供應素熱狗平過真熱狗ds,個腸是薑黃,混了些蔬菜,質地一絲絲咁。個蒜片同red pickle 幾好食hotdog and popcorn 加了價$12 一包但都好抵,焦糖食極唔厭架。熱狗汽水可以任添!熱狗我會加勁多mustard 同ketchup 佢mustard 唔辣好溫和,好食😋
間中去食下熱狗飲汽水,popcorn 大袋又好食

我今日已經係第二次幫襯㗎喇! 本身都唔信佢講到咁好食, 上次就試咗一個冇榴槤果肉嘅雪糕. 點知上次食完已經回味無窮😍 食落去又真係幾似食緊榴槤喎! 榴槤味好重!有啲creamy😇 今次不得了! 一定要試吓兩份榴槤肉嘅雪糕🥰 食第一啖雪糕加少少榴槤果肉, 真係一個絕配🤪🤪🤪🤪 係會食到舔舔脷咁嘅樣😁 如果呢個唔係夏天先有得食嘅話你話幾好呢😍 榴槤雪糕嘅推出簡直係榴槤粉絲嘅福音❤️ 希望宜家傢俬繼續推出唔同嘅甜品同熱食啦! 💕

2022-07-02 53 浏览
D101柔佛黃金榴槤燕麥奶新地🍦$19雪糕相比之下淡而且質感似雪葩但個榴槤蓉好似去咗食hotel icon 杯雪糕咁!榴槤肉好甜有明顯一粒粒橙黃色嘅果肉~~混左榴槤蓉食之後個雪糕就即刻比下去😂好後悔冇加2球!榴槤迷衝啊!新出嘅係特濃D197貓山王榴槤!今次即刻加2球榴槤蓉🤤雖然價錢比上次貴,但係貓山王係貴啲嫁啦~加兩球$42超級濃 回甘亦最勁😋連個燕麥奶新地都濃過上次好多,但D101嘅果肉比較甜啲冇咁甘!丫~都好好味!可惜冇食到第一round D24真係加兩球就可以每一啖都食到榴槤肉!做兩星期咋!期待下一round係咩品種!
特濃D101柔佛黃金榴槤燕麥奶新地

新出嘅係特濃D197貓山王榴槤!
今次即刻加2球榴槤蓉🤤
特濃D197貓山王榴槤燕麥奶新地

雖然價錢比上次貴,但係貓山王係貴啲嫁啦~加兩球$42
可惜冇食到第一round D24
真係加兩球就可以每一啖都食到榴槤肉!
做兩星期咋!期待下一round係咩品種!
特濃D101柔佛黃金榴槤燕麥奶新地
特濃D197貓山王榴槤燕麥奶新地
  • 特濃D197貓山皇榴槤燕麥奶新地
2022-06-24 61 浏览
記得前幾年宜家傢俬都有推出過榴槤雪糕,不過當時就撞唔啱時間食唔到,所以當今次見到再次推出榴連雪糕一定要睇準時間去食一次,本身勁鐘意食榴連嘅我見到網上榴槤群組都勁推依個雪糕所以都抱好大期望,終於食到啦,雪糕榴槤味唔係太重而榴槤果肉真材實料,混合左兩種榴槤應該係金枕頭同埋馬來西亞榴槤味道10分香濃creamy,而唔食榴槤嘅朋友就一如以往叫咗個必食嘅可樂熱狗餐,同埋去宜家傢俬一定要食嘅肉丸波波每次都要配好多好多紅莓醬超級好食,永遠冇失望,肉丸波波我愛你呀😍
2022-06-23 39 浏览
今日中午喺IG 見到朋友出post..竟然係佢😍IKEA D24榴槤燕麥雪糕🍦咁我當然就唔會錯過呢個良機啦😋😋一行入IKEA已經聞到陣陣榴連飄香。而家佢哋都已經係全自助型式落單啦,排到我嘅時候竟發現甜品個欄無左榴連新地😱,個心即刻離一離😲好彩我問個職員..佢話星期日太多人食榴槤新地啦,所以出唔切,佢話要等多15分鐘先有😩,咁我唯有入去兜個圈,行完先再食啦😢一會兒後…我揀咗D24榴槤燕麥新地再加$9要多一份榴槤果肉🤩,加埋都係$28~先講新地都係普通帶有榴槤味嘅雪糕🍦不過再配埋榴槤蓉就簡直心心眼😍要比100分💯啖啖都係榴槤蓉,絕不呃人😋⋯⋯一定要encore再encore🥳

一會兒後…

2022-06-16 50 浏览
聽講ikea出左榴連系列,專程去試下杯特濃D101柔佛黃金榴連燕麥奶新地叫左double榴連,所以啖啖都有榴連肉,榴連好香味好濃,好正新地就中規中矩,唔會太甜,襯托啲咁重口味既榴連肉啱啱好

新地就中規中矩,唔會太甜,襯托啲咁重口味既榴連肉啱啱好
外卖自取
2022-06-08 80 浏览
IKEA的榴槤季又開始啦🤪在6月1號開始美食站已經推出了兩款食品:D24榴槤燕麥奶新地$19和榴槤芝士窩夫$16/2件,呀Ju作為榴槤控當然要去試一試😋另外餐廳亦會有3款榴槤甜品,各位榴槤控不要錯過! D24榴槤燕麥奶新地🍦:本身的燕麥奶新地有榴槤味但不夠濃郁,口感有點雪葩口感,我覺得不夠軟滑,不過有配一球榴槤蓉有加分,榴槤蓉配雪糕感覺不錯👍🏻$19食到有榴連果肉的新地性價比算高了,如果覺得榴槤蓉不夠的可以用$9加配多一球,最多可以加至四球。 D24榴槤芝士窩夫🧇:沒想到榴槤和芝士的配搭挺好吃😂特別熱過之後好香濃,窩夫是脆口的那種,建議買完配搭榴槤新地一起吃,絕配!
2022-04-05 122 浏览
原本去銅鑼灣食甜品,但店員話已經 LAST ORDER(5點27分)💔。OMG,就快冇堂食,而我個肚已經開始嘀咕,左望右望,見到IKEA,不假思索就衝了過去。 沒想到,竟然讓我發現有榴槤流心芝士撻賣❤,還要很便宜(13元)。它的賣相吸引,榴槤香味四溢,並沒有被芝士味覆蓋。一咬撻,流心餡並沒有立即滴出,是呈現半液狀。撻底是牛油皮,軟硬適中。吃完後,並不覺得膩,最後還多買了一件!這撻讓我想起IKEA 的榴槤雪糕。 重點就係好好食👍。

重點就係好好食👍。
榴槤流心芝士撻
榴槤流心芝士撻
去行 IKEA 睇傢俬,走的時候望望有甚麼吃,在自助點餐機見到個新出的「植物素炸魚薯條」,叫埋素菜熱狗都係廿幾蚊,平平地即刻試下。講開又講,原來銅鐘灣 IKEA 個小食店裝修左,現在裝了玻璃門分隔,立食的位置亦重新推列過,仲有自助點餐機,光猛又先進。植物素炸魚薯條 HK$19這個未見過,樓下瑞典美食廊都未見有得賣。一份有兩條「炸魚手指」,賣相略為求其。魚手指味道一般,唔食都無損失,不過經過肚仔餓都可以平食醫肚。反而個薯條外表勁頹又幾好食。素菜熱狗 HK$7其實我幾鍾意 IKEA 個素熱狗腸,雪櫃會擺定一包,早餐煎來吃方便快捷又好味。現場個熱狗超平價,不過成個都係凍既,醃紫椰菜份量足,可以自己加茄汁芥末等醬料。一場來到當然都要順便入貨擺屋企雪櫃,我最常買這兩個,both好好食。又原來已經賣緊年糕和芋豆糕,這個用植物素肉丸,不過我無睇成分唔肯定有無暗藏殺機架,自己睇清楚先買。

植物素炸魚薯條 HK$19

素菜熱狗 HK$7

2022-01-06
2021-12-01 191 浏览
i love lkea sundae ice cream cone .every month or festival launch new favour xmas - ginger favour $5 onlytaste really strong ginger and having ginger cookies crunch topping .love this armour as it recall my memory of xmas time definitely a must try new favour

xmas - ginger favour $5 only

2021-12-01 184 浏览
IKEA 宜家傢伙~外賣小食之選❤️行街有點口痕去左IKEA搵食🤣本身想買雞髀、素雞薯條🍟同試下值物肉丸點知太好賣~全部Sell Out🥲無時無刻都咁多人…….排隊時心知不妙🙆🏻‍♀️🥲見到佢新出左香茅蝦棒🍤$16 /3支試下先味道唔錯,食到蝦肉👍🏻同埋叫左必食瑞典🇸🇪肉丸$10/5粒之後再去買左糖🤣$10/100G宜家傢俬~真係平民美食😆CP值高👏🏻👏🏻而且食物平均都好質素👍🏻

IKEA 宜家傢伙~外賣小食之選

❤️行街有點口痕去左IKEA搵食🤣
本身想買雞髀、素雞薯條🍟同試下值物肉丸
點知太好賣~全部Sell Out🥲
無時無刻都咁多人…….排隊時心知不妙🙆🏻‍♀️🥲

見到佢新出左香茅蝦棒🍤$16 /3支試下先
味道唔錯,食到蝦肉👍🏻
同埋叫左必食瑞典🇸🇪肉丸$10/5粒
之後再去買左糖🤣$10/100G

宜家傢俬~真係平民美食😆
CP值高👏🏻👏🏻而且食物平均都好質素👍🏻
2021-11-10 140 浏览
cinema forbidden to drink and eat i really miss the popcorn and hotdog ikea best selling item ,popcorn large size is $10 only caramel crispy and light popcorn . best snack and i like buy a bag the back home watch netflix tried $5 new favour plant based maple walnut ice cream .not my cup of tea, missing milk texture is not smooth . icy texture but is has strong maple syrup taste .

2021-11-04 142 浏览
🍦竹炭南瓜新地筒:頭幾啖雖然食到南瓜🎃味,但南瓜味偏淡,雪糕則偏甜,不過feel到雪糕真係加左竹炭,因為有啲微微既竹炭粉粒,所以口感有啲特別。食完叫做過下萬聖節癮咁。味道:🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅速度:NA(5🔅為滿分)

食完叫做過下萬聖節癮咁。

味道:🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅