2023-02-01 166 浏览
我哋一向都好鍾意食開心果製品嘅甜品🤣一見到ikea 出咗開心果嘅雪糕,即刻心心眼😍😍上網都見到好多人讚佢個雪糕唔錯😛一心諗住嚟食開心果三重奏嗰個雪糕,點知店員話賣晒😣之後我哋見到呢個開心果雪糕都照殺😚🧊開心果雪糕 $8 7/10可能呢一款得開心果雪糕,冇開心果醬,所以開心果嘅味道冇咁出🫣開心果雪糕嘅味道比較淡,唔太食到開心果味😣味道來講就唔會太甜,雪糕嘅口感都好似ikea過往嘅雪糕一樣偏軟身👻價錢又唔貴喎,整體感覺都唔錯嘅💓✨✨希望我哋下次食可以會食到嗰個開心果三重奏啦😍🤪人均消費💵: $8性格比: 8/10好食程度😋:7/10回頭指數💓:7/10

🧊開心果雪糕 $8 7/10

希望我哋下次食可以會食到嗰個開心果三重奏啦😍🤪

人均消費💵: $8
性格比: 8/10
好食程度😋:7/10
回頭指數💓:7/10
2023-01-23 169 浏览
近期知道IKEA新出開心果雪糕鍾意食開心果嘅我一知道就已經預咗點都要去試但亦有聽聞好似都要睇緣份有時好似話會賣哂亦有聽過有啲分店冇提供我就本住未必食到嘅心態去荃灣依間睇睇點知竟然有得賣仲有兩款 其中一個係甜筒 好似賣$8定$9我黎得搵 就梗係食豐富啲果隻 $19佢係一個紙兜 入邊有淺綠色嘅開心果雪糕頂層有開心果碎 旁邊仲淋上比較樣衰同較甜嘅醬食落雪糕有淡淡嘅開心果味我相信唔係用化學野去整個味出黎一黎唔似 二黎係食落較傑身似係將啲開心果打溶哂 再溝落雪糕而出嘅樣同味道 感覺幾好面果層開心果碎係幫雪糕增加口感 非常出色 有果香 唔似係過期或擺好耐嘅果碎至於旁邊好樣衰嘅醬就比較甜 似係溝埋白朱古力出黎嘅醬 加熱後 狀態較浠咁淋上面一配埋落雪糕度就降溫變硬食落有唔同口感整體黎講 隻味都算小有 可能我冇乜點食過開心果雪糕 感覺新穎吸引 $19我覺得都可以當然賣平啲可能會再幫襯密啲
近期知道IKEA新出開心果雪糕

當然賣平啲可能會再幫襯密啲
2023-01-20
下午茶
2023-01-23 94 浏览
講起ikea傢俬 你會諗起啲咩?真係佢啲傢俬?我就會諗起佢既熱狗 肉丸 同 每期推出新口味既新地😍 繼D24榴槤 特濃朱古 今期係三重開心果雪糕 (開心果雪糕 x 開心果醬 x 開心果碎) 身為開心果 x 雪糕控 未食先興奮😙見到新地既真身(見圖) ..... 你諗既同我諗既 沒差 😵‍💫 不過樣既野 幻覺黎既啫 嚇我唔到既!食左先講🙃開心果雪糕入口軟滑 有滿滿既開心果香 幾清新 有驚喜😋 啡色既.....就係所謂嘅開心果醬 嗯 (放入口就好 唔好望~😆) 與其話佢係醬 不如話佢係開心果蓉😶 啲開心果蓉係暖暖地嫁😶 入口既開心果味比起雪糕來得更自然更加重 所以食完個蓉再食返個雪糕 雪糕既開心果味會減半🙃 建議最後將啲雪糕同埋嗰醬撈埋一齊食 別有一番風味😊😍👍🏻呢個雪糕$19 你搵到野挑剔咩? 我就無啦🙂非專業評分 (滿分4👅)賣相:👅味道:👅👅👅👅回頭率:👅👅👅👅

呢個雪糕$19 你搵到野挑剔咩? 我就無啦🙂

非專業評分 (滿分4👅)
賣相:👅
味道:👅👅👅👅
回頭率:👅👅👅👅

2023-01-21
外卖自取
2023-01-21 334 浏览
Ikea Soft ServeSoft serve pistachio ice cream is creamy in texture and with subtle nutty flavour but slightly too milky overpowering the pistachio flavour. It tops with some pistachio that gives extra crunch. The sauce on the top unfortunately is too sweet and personally prefer without it. Overall is a very fulfilling dessert and at a bargain - just $19!..#agnesfoodie_dessert #agnesfoodie_tst #agnesfoodie_shatin ..📍IKEA (Tsim Sha Tsui)B204 - B210, B2, K11 Art Mall, 18 Hanoi Rd, Tsim Sha Tsui....
Ikea Soft Serve

#agnesfoodie_dessert
#agnesfoodie_tst
#agnesfoodie_shatin
📍IKEA (Tsim Sha Tsui)
#ikea雪糕 #開心果雪糕 #雪糕 #香港ikea #期間限定 #香港雪糕 #香港美食 #尖沙咀美食 #hkfoodie #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoodieblogger #ikeaicecream #hkikea #topcitybites #topcitybiteshk
一直都好中意開心果味雪糕,最近竟然IKEA岀左!終於有時間去食❤️‣ 三重開心果雪糕新地 ($19)雪糕質地幾滑,開心果味中等,個人覺得唔夠濃郁。佢表面淋左開心果醬同開心果果仁碎,令雪糕口味更豐富同更重開心果味,以$19黎講我覺得幾滿意❤️美中不足係食到尾個陣,啲果醬同雪糕唔係好撈得匀,變咗一啖醬一啖雪糕咁🥲總體黎講我推薦大家要試呢款,平啲個款開心果新地應該一般🙆🏻‍♀️💰Total: $19📍IKEA|@ikeahk荃灣八咪半IKEA美食站🚩更多同類餐廳 #foodstep_小食🚩更多同區餐廳 #foodstep_荃灣 #foodstep_銅鑼灣 #foodstep_沙田 #foodstep_尖沙咀 📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_ 🙏🏻多謝你既支持,成為我努力分享既動力💪🏻

‣ 三重開心果雪糕新地 ($19)

💰Total: $19
📍IKEA|@ikeahk
荃灣八咪半IKEA美食站

🚩更多同類餐廳 #foodstep_小食

🙏🏻多謝你既支持,成為我努力分享既動力💪🏻
適逢新年,IKEA又有新產品推出啦!今次我就去試吓應節嘅開心果甜品,幫條脷開個靚年😏👍🍦開心果新地筒($8) 🟡🟡🟡🟡⚪️(4/5)未入口就已經聞到好香嘅開心果味🥹🫶食落口更加不得了‼️味道香醇唔會過份甜膩,唔鍾意食太甜嘅朋友可以試下嚟個~.🍨三重開心果新地($19) 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)濃郁軟滑嘅開心果醬配上啖啖誘人果仁香嘅軟雪糕,再加上口感酥脆嘅果仁粒,三重口感令試過嘅人必定無法忘懷個份美妙滋味。/店舖名稱 Restaurant Name:宜家家居餐廳及咖啡室 (荃灣)IKEA Restaurant & Cafe (Tsuen Wan)店舖地址 Restaurant Address:荃灣青山公路388號8咪半7樓7/F, 8½, 388 Castle Peak Road, Tsuen Wan營業時間 Opening Hours:⊿星期一至日 Mon to Sun 11:30-20:30

🍦開心果新地筒($8)
[推介程度] 🟡🟡🟡🟡⚪️(4/5)
🍨三重開心果新地($19)
[推介程度] 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)
店舖名稱 Restaurant Name:
宜家家居餐廳及咖啡室 (荃灣)

店舖地址 Restaurant Address:
荃灣青山公路388號8咪半7樓

營業時間 Opening Hours:
⊿星期一至日 Mon to Sun 11:30-20:30
2023-01-13
2023-01-07 55 浏览
今日特登諗住去食新口味嘅 ‘ 白松露朱古力雪糕 🍦’ ,但去到佢居然轉左冇賣啦!😖😖咁就只好試第二啲嘢!😅😅~~~恐龍雞塊配松露沙律醬~~~睇相片應該有兩款形狀嘅恐龍🦖🦕,但點知5塊裏面5塊都係劍龍🤨🤨,一隻暴龍🦖都唔俾我😢😢!雞🐓肉味道就一般 ‘ 鞋鞋 ’ 地,感覺似食緊植物雞🐓肉,冇乜油脂感🧐🧐,好彩松露味好香又夠熱,拉返少少分☺️☺️~~~特濃脆脆阿華田新地~~~本身阿華田新地都幾濃味,再配埋更濃嘅阿華田脆脆感覺升華咗,脆脆唔會好大粒食落更加有口感,但要減肥的我食了兩口就全部交俾🤴🏻啦!😁😁
咁就只好試第二啲嘢!😅😅
~~~恐龍雞塊配松露沙律醬~~~

~~~特濃脆脆阿華田新地~~~
2022-12-31
外卖自取
$14.5 (其他)
今日嚟咗Ikea~發現出咗新嘅甜品🍮好吸引呀。見到新出咗Affogate!!作為咖啡控嘅我,一定要試 Affogato,Ikea仲用咗Movenpick雲呢拿雪糕,口感綿滑。🙈🙈🤤咖啡嘅濃香帶出了雪糕的甜香🤤混合溶了的雪糕和咖啡香滑~食落好似雲呢拿Latte🥹🥹把Espresso「浸」喺冰凍的雲呢拿雪糕上面🍥呢個又熱又凍嘅甜品,甜中帶甘的甜品,是冬天的妙品🤤價錢係$24~都幾抵食!

價錢係$24~都幾抵食!
💛🧡💛榴連夠濃 雪糕中空🍦講真,真係有啲美中不足🥹呢個榴槤燕麥奶新地之前都食過,今次新地份量真係少咗啲😭💛特濃D24榴槤燕麥奶新地💛 $19作為榴槤控,點可以錯過有榴槤嘅新地喎!榴槤味夠濃,冇冰渣 仲食得岀絲絲榴槤果蓉🤤夠臭夠過癮!唯一美中不足都係燕麥奶新地太多,大概1圈多啲啲,入面係中空嘅😭好失望🙍🏻‍♀️職員貪快求求其其擠…(我1圈多啲可能算好彩喇,隔離有對情侶都略有微言,得少少🤏🏻食2,3啖就完🤥今次可能係職員唔熟手,未識控制份量掛🥲不過榴槤味夠頂癮嘅!希望下次再食,會多返啲啲份量啦!📍宜家家居美食站📍荃灣荃灣青山公路388號8咪半3樓
💛🧡💛
榴連夠濃 雪糕中空🍦

💛特濃D24榴槤燕麥奶新地💛 $19

📍宜家家居美食站
📍荃灣荃灣青山公路388號8咪半3樓
10 分钟 (外卖自取)
特濃D24榴槤燕麥奶新地
媽媽一向都好鍾意食雪糕🍦,所以成日都會去IKEA美食站買雪糕食,皆因佢不定時都會推出新口味雪糕🍦,而且價錢唔貴又好味😋適逢萬聖節🎃,佢哋推出咗萬聖節限定食品👉🏻《 #萬聖節綠咒指雙蟲乳酪🍦》同 《 #珍寶芝士雞肉醬竹炭熱狗 🌭️》。媽媽即刻帶埋豬仔包去試吓💨💨💨先講《 #萬聖節綠咒指雙蟲乳酪🍦》,灰色嘅竹炭乳酪加兩條蟲蟲🐛糖,再配埋紅莓醬同巫婆🧙‍♀️手指☝🏻,賣相都幾有萬聖節🎃氣氛。味道方面,竹炭乳酪就是原味乳酪味,只是變了灰色😆😆😆,而蟲蟲糖🐛豬仔包搶哂嚟食,媽媽完全唔知味道😅不過應該同平時街買到嘅蟲蟲糖🐛一樣吧🤭最吸睛係隻巫婆🧙‍♀️手指☝🏻,其實真係比較硬,但媽媽覺得配埋紅莓醬同乳酪一齊食又幾好味喎,仲可以當湯匙🥄用添😂另一款萬聖節🎃小食《 #珍寶芝士雞肉醬竹炭熱狗 🌭️》,完全就係字面嘅配料👉🏻芝士🧀、雞肉肉醬🐓、珍寶腸配竹炭熱狗包🌭️。味道同平時IKEA嘅熱狗🌭️沒有大分別,只是變了黑色嘅熱狗包,加咗芝士同肉醬而已,算不上驚喜,但應吓節也是不錯選擇😊

2022-10-21
IKEA雪糕出名CP值高 $12可以食到波子汽水味乳酪窩夫 依隻顏色好夢幻🍨 一食落口 係原味波子汽水✨🥤 陣味一啲都唔假~ 窩夫係心型 咬落雖然唔脆 但依個價錢唔要求得幾多啦🥹 份量都偏多 建議2人share 仲可以試多款另外口味添🫣波子汽水味乳酪窩夫 $12IKEA美食站📍荃灣荃灣青山公路388號8咪半3樓

波子汽水味乳酪窩夫 $12

IKEA美食站
📍荃灣荃灣青山公路388號8咪半3樓

宜家傢俬最近新出左宇治抹茶系列,我就點咗一個宇治抹茶雪糕配鯛魚燒$16。雪糕抹茶味好香,而且好滑,紅豆蓉嘅紅豆大大粒,仲有兩件細細個嘅鯛魚燒,雖然細細舊,但外脆內軟。暖暖地之餘入面仲有奶黃餡非常好食。非常有日本風情!可惜星期六人非常多,想搵個位食都好難。

可惜星期六人非常多,想搵個位食都好難。
2022-09-12 74 浏览
《IKEA》期間限定鯊鯊包,木馬蝦餅🤣緊係衝去試下啦🤣鯊鯊超可愛🦈,木馬外形就吾係好似啦😵‍💫但人流超多 排左大概15分鐘先去到點餐機俾錢🥺咁岩經過附近冇乜嘢做都可以嚟試吓嘅😹---🦈鯊鯊包($8)鯊鯊包入面係番薯餡🍠番薯幾棉吾太甜🤣幾好幾好普通嘢 勝在外表可愛 🎠木馬蝦餅($16)蝦餅IKEA一直都有😹佢今次出咗木馬外型雖然外型唔係好 但係味道係同普通嗰啲一樣外皮都算脆 人面蝦肉爽口彈牙---(5🧸為滿分)賣相:🧸🧸🧸🧸味道:🧸🧸🧸價錢:🧸🧸🧸🧸
《IKEA》
---
🦈鯊鯊包($8)
鯊鯊包入面係番薯餡🍠
番薯幾棉吾太甜🤣幾好幾好
普通嘢 勝在外表可愛

🎠木馬蝦餅($16)
蝦餅IKEA一直都有😹佢今次出咗木馬外型
賣相:🧸🧸🧸🧸
味道:🧸🧸🧸
價錢:🧸🧸🧸🧸
2022-09-04
今日同🐥一齊去M+ 影相同四圍搵野食,突然經過IKEA 咁就話想試下個鯊魚包包😊之後就入左去行一圈再買包包….人都幾多下🤭我哋起自助點餐機點完就即刻俾飛職員拎野食😆見人咁多,都係快快脆脆食完就閃✨🐋鯊魚包 $8唔論味道,外形簡直一百分😎我都係為咗鯊魚包包先入嚟,清楚見到眼耳口鼻,無炒車😆好得意,佢入面係黃色既蕃薯蓉,少少甜,唔會超甜….岩我口味😋包包好鬆軟,大人小朋友食完都好開心🤣🌭熱狗 $8不過不失既熱狗,8蚊黎講真係唔挑剔啦🤣size 大蓋一隻女人既手掌大細,麵包皮係超市會買到既質地🤣 硬中有軟~腸仔係一條脆皮腸腸,配搭埋芥末醬同蕃茄醬就wonderful la🤪🇸🇪瑞典肉丸 $10一兜有5粒肉丸,即刻2蚊一粒…..😮肉丸係IKEA 既名物,細個好鍾意食架🦦佢可以食得出好明顯既肉碎肉粒,但肉味就唔太出,點埋啲汁汁食會好味啲😬果啲汁汁似磨菇汁?!我唔太sure la 🤣 hahaha….⭕️ IKEA 既食物都係小食同快餐,睇傢俬睇到攰就休息下,有野食下都幾開心😆味道:⭐️⭐️⭐️ (3/5)環境:⭐️⭐️⭐️ (3/5)服務:⭐️⭐️⭐️ (3/5)衛
見人咁多,都係快快脆脆食完就閃✨

🐋鯊魚包 $8

🌭熱狗 $8
不過不失既熱狗,8蚊黎講真係唔挑剔啦🤣

🇸🇪瑞典肉丸 $10
一兜有5粒肉丸,即刻2蚊一粒…..😮
肉丸係IKEA 既名物,細個好鍾意食架🦦

味道:⭐️⭐️⭐️ (3/5)
環境:⭐️⭐️⭐️ (3/5)
服務:⭐️⭐️⭐️ (3/5)
衛生:⭐️⭐️⭐️ (3/5)
抵食:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
總分:❤️❤️❤️🤍(3.5/5)

📍宜家家居美食站 [荃灣]
荃灣荃灣青山公路388號8咪半3樓
2022-08-31 48 浏览
放假冇嘢做去咗Ikea 鯊鯊包 $7鯊鯊包造型十分之可愛,令人唔捨得食,今次攞上手感覺唔係好熱,出面陣麵包比較煙韌,入面嘅蕃薯蓉甜但係唔會膩。藍黃新地 $10食落去嘅軟雪糕口感比較綿密同埋creamy,藍色係波子汽水味,黃色係蜜桃熱情果味。爆谷 $12爆谷食落去微鹹,甜到十足,又有著焦糖香味,食落去有層次感,當然16蚊就買到一大包,係非常抵食㗎。I went to Ikea on vacation and had nothing to do Shark Shark Bread $7Shark shark bun is very cute, we don't want to eat it, this time we got it, it feels not so hot, the bread is tougher, the sweet potato paste is sweet but not greasy.Blue & Yellow $10The soft ice-cream that you eat is denser and creamy, the blue is the flav
放假冇嘢做去咗Ikea

鯊鯊包 $7

藍黃新地 $10

爆谷 $12

Shark Shark Bread $7

Blue & Yellow $10
The soft ice-cream that you eat is denser and creamy, the blue is the flavor of the soda and the yellow is the flavor of peach passion fruit.

Popcorn $16
It's slightly salty, sweet, caramel flavor, and it's very delicious.
2022-08-30