2022-10-07 81 浏览
食晚飯,叫左一個set,其他散叫左3個main course. Set 的牛肉壽喜燒跟飯可以轉佢的海藻烏冬,讚👍🏻,晚餐食烏冬感覺沒飯那麼膩。另外,友人叫了咖喱湯烏冬、蝦天婦羅冷烏冬、漢堡扒蛋包飯、份量都唔細,正常,細食女仔應該會食唔晒。甜品都好好味呀:抹茶蛋卷:正常,喜歡抹茶的朋友應該會喜歡,頗濃抹茶香。抹茶芭菲:份量很足夠,一個人食要不吃正餐才吃得下吧。最鍾意配上了紅豆、粒粒糯米糍(唔肯定名)、底有啲杏仁片,好味😋。梳乎厘pancake:好好味!超好味!好香蛋香!平時食梳乎厘pancake 是一陣風,雖然呢個都係一陣風,但是有滿足感的風。口感味道都是我喜歡的!
甜品都好好味呀:
抹茶蛋卷:正常,喜歡抹茶的朋友應該會喜歡,頗濃抹茶香。
2022-10-05
餐廳以半開放式設計走簡潔日系風格, 有足夠空間感, 坐得舒適👍食物有日式飯、麵、烏冬、小食等, 仲有多款甜品e.g. waffle, parfait, roll cake, pancake, ice cream💕🍴ᴍᴀɪɴ· 炸豬扒蛋包飯 $128﹟個飯既份量都足夠, 豬扒炸得脆口但就有啲介口, 肉質都唔會話鞋口☺️蛋都嫩滑, 而飯底唔係普通白飯, 係用珍珠米既茄汁味飯底, 整體發揮正常😋🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· Roll Cakes $18(S) $35-$38(L)﹟黎到真係必食佢地啲卷蛋‼️口味種類繁多, 仲有分大小size👍當日一口氣試左5款口味, 款款都保持軟熟蛋糕體, cream亦夠滑夠輕盈, 非常飽滿😍味道方面, 個人喜好排名係黑芝麻, 焙茶, tiramisu, 伯爵茶栗子, 抹茶😎🥤ᴅʀɪɴᴋ· Uji Matcha Latte $45﹟抹茶味未係好突出, 不至於話重奶, 但就比較似飲糖水feel🤔有進步空間...🙈

🍴ᴍᴀɪɴ· 炸豬扒蛋包飯 $128

🥤ᴅʀɪɴᴋ· Uji Matcha Latte $45
  • 日式卷蛋
2022-09-30 133 浏览
-{尖沙咀日式cafe🍵}🤤 抹茶窩夫配抹茶雪糕 🤤 ($78)抹茶窩夫係啖啖都有抹茶清香😍外面都係脆身嘅!而硬雪糕都好重抹茶味😋冇咁易溶 食倒冰火交融咁🤓連塊曲奇都係暖暖地😜但就食唔出抹茶味 被cream同栗子醬蓋過去😗不過成份都好出色☺️👖褲評: 8.5/10🤤 京都宇治抹茶軟雪糕芭菲🤤 ($88)好多料嘅雪糕芭菲😆軟雪糕相較綿滑啲☺️而且入面好足料🥳有齊丸子 餅乾 抹茶凍 杏仁片 蛋糕好豐富😁丸子可以腍啲應該會再煙韌啲~雖然定價高但真心滿足😛👖褲評: 8.8/10🤤 炸豬扒蛋包飯 🤤 ($128)炸豬扒係脆身嘅!但薄左啲👀而滑蛋都唔錯 主要靠側邊嘅咸酸味嘅汁吊味😌而飯係茄汁加雞肉粒 唔錯嘅👖褲評: 7.5/10抹茶甜品好食過主食🤩揀食兩個甜品就啱架啦🥰見到lunch set抵食好多 預到時間嘅就lunch time試啦😚性價比: 7/10服務: 8/10環境: 8/10🚩 宏 🚩地址: 尖沙咀金巴利道9號美麗華廣場1期4樓408號舖 #fuudjai #fuudjai日本菜 #fuudjai尖沙咀 #fuudjaicafe
{尖沙咀日式cafe🍵}
🤤 抹茶窩夫配抹茶雪糕 🤤 ($78)

👖褲評: 8.5/10

🤤 京都宇治抹茶軟雪糕芭菲🤤 ($88)

👖褲評: 8.8/10

🤤 炸豬扒蛋包飯 🤤 ($128)

👖褲評: 7.5/10

京都宇治抹茶軟雪糕芭菲
抹茶窩夫配抹茶雪糕
京都宇治抹茶軟雪糕芭菲
炸豬扒蛋包飯
🇯🇵 宏 Hiroshi 🍽️喺尖沙咀睇完戲想搵嘢食🫢決定去美麗華呢間日式餐廳🤤之前喺IG見到佢啲甜品已經覺得好吸引,所以就去試下👍🏻估唔到星期日下午茶時間唔使排隊,即刻入得!餐廳主題係木系,環境好日式😄而且座位闊落,坐落感覺好舒服,好適合同朋友傾偈聚下👭🍛 炸豬扒蛋包飯配日式沙律💵 $128份量都幾多,炸豬扒外脆內軟,炸粉唔會話好厚,我覺得啱啱好🫢就算空口食都唔會覺得有油膩嘅感覺👍🏻蛋包飯嘅蛋好嫰滑🥚加上蕃茄汁飯底,同埋甜甜嘅燒汁,三樣嘢都可以做到互相配合,唔會有其中一樣特別搶味😛可以揀配日式沙律或者味噌湯,我哋就揀咗日式沙律醒醒胃😋🥟🍜 日式餃子湯烏冬 + 🍵 日本玉露凍綠茶(下午茶餐)💵 $108 + $3下午茶時段有套餐(周六、日都有),跟飲品,我哋加錢叫咗玉露凍綠茶🍵一入口就飲到濃濃嘅綠茶香味,鮮而醇,而且感覺好清涼好舒服🫶🏻I Like it想講講呢款烏冬,食落比一般烏冬幼同爽口,一咬就斷🥢感覺比較似係蕎麥麵多於烏冬,係幾特別👍🏻煎餃子都唔錯🥟如果可以再煎脆一啲就更加好喇🫢不過都係個人偏好🍨 抹茶窩夫配日本抹茶雪糕💵 $78即叫即整嘅窩夫有三大塊🧇份量都幾多😄抹茶窩夫係必定要
🇯🇵 宏 Hiroshi 🍽️

炸豬扒蛋包飯配日式沙律

🍛 炸豬扒蛋包飯配日式沙律
💵 $128

可以揀配日式沙律或者味噌湯,我哋就揀咗日式沙律醒醒胃😋

日式餃子湯烏冬 + 日本玉露凍綠茶

🥟🍜 日式餃子湯烏冬 + 🍵 日本玉露凍綠茶(下午茶餐)
💵 $108 + $3

🍨 抹茶窩夫配日本抹茶雪糕
💵 $78

即叫即整嘅窩夫有三大塊🧇份量都幾多😄抹茶窩夫係必定要試,蛋漿入面係滿滿嘅抹茶👍🏻最正係佢窩夫可以做到薄薄一層嘅脆皮,整體一食好有層次🤤而且加上濃濃抹茶味嘅雪糕球,超正🤤超級滿足

如果有東亞銀行信用卡💳埋單仲有全單九折優惠,即係免加一👍🏻好抵食😛唔知優惠會做到幾時,要食就快喇💨

兩個人食唔到咁多,下次嚟要試埋疏乎厘同雪糕芭菲😛
2022-09-25
用餐优惠
信用卡優惠
炸豬扒蛋包飯配日式沙律
抹茶窩夫配日本抹茶雪糕
第一次食《宏》可能期望過大🥺導致到令抹茶控的me好失望💔✨抹茶卷(大)✨ $35D cream隻抹茶味好假唔知點解🤣唔係平時食開好香濃回甘嗰種同好耐之前McDonald出綠茶新地筒嗰隻味類近🤭✨焙茶卷(小)✨ $18呢個焙茶cream幾正的但到個蛋糕出事😫好乾鞋口的✨芝麻卷(大)✨ $35Overall比較正路嘅一個芝麻味都出但相對比較甜呢個可以一試✨抹茶軟雪糕✨ $30🍵小失望😢雪糕好冰感溶得超快奶味無乜但茶味都唔是重🤣呢個無假綠茶味但對比其他店就好失色✨香印提子芭菲✨ $138🍦味道正常發揮價錢比較進取🥺入面是牛奶雪糕有一層海綿蛋糕同jelly 提子係甜ge👍🏻😂✨抹茶窩夫✨ $78 🧇幾好食😚有3塊幾開心暖暖地外脆內軟抹茶味幾香濃👍🏻個曲奇都幾好食🤭

第一次食《宏》

幾好食😚有3塊幾開心
暖暖地外脆內軟
抹茶味幾香濃👍🏻
個曲奇都幾好食🤭
餐廳:宏 (尖沙咀)地址:尖沙咀金巴利道9號美麗華廣場1期4樓408號舖宏Hiroshi @hiroshi_miraplace 嘅老闆喺日本人🇯🇵,以抹茶甜品起家🍰,由日本開到嚟香港,喺尖沙咀The One營業咗七年幾接近八年嘅時間,最近一年再轉戰尖沙咀美麗華廣場1期,繼續用佢哋嘅日式美食同甜品招徠唔少好食之人😋餐廳對食物製作非常認真,尤其希望做出最正宗嘅日本傳統口味,專程由日本直送大部份材料到香港,例如京都宇治抹茶粉、福岡雞蛋🥚、北海道牛奶🥛,呢度除咗壽喜燒、蛋包飯、日式蛋卷、各式蛋糕,佢哋最出名緊喺抹茶製品啦😍✝️京都宇治抹茶軟雪糕芭菲 $88高高嘅京都宇治抹茶雪糕山,灑上些少抹茶粉,每啖都有濃郁嘅抹茶香,周邊有白玉小丸子、紅豆蓉🫘、抹茶蒟蒻、脆餅乾做裝飾襯托,為芭菲帶嚟唔同嘅口感同滋味🥰,食到底仲有杏仁合桃碎片同蛋糕層,層次相當豐富✝️日本疏乎厘班戟加雪糕 $128三大舊鬆軟「動L」、未食已經聞到好香蛋味嘅日本疏乎厘班戟賣相相當吸引🤩,另外配上牛奶雪糕🍨、楓糖漿🍯、牛油同鮮忌廉,一款疏乎厘班戟可以有四種以上唔同嘅組合食法。我自己最鍾意就用匙羹舀起一細舊疏乎厘班戟,再舀少少雪糕一齊食,
餐廳:宏 (尖沙咀)
地址:尖沙咀金巴利道9號美麗華廣場1期4樓408號舖

✝️京都宇治抹茶軟雪糕芭菲 $88
周邊有白玉小丸子

✝️日本疏乎厘班戟加雪糕 $128
嗰種冷熱交加嘅溫度衝擊,加上牛奶同蛋香天衣無縫嘅配搭真喺令人難以抵擋🤤

✝️馬卡龍 $15
佢哋推出多款唔同口味嘅馬卡龍,今次就試咗士多啤梨同朱古力味,食落外層鬆脆,
中間夾心層甜得嚟唔會好溜,兩款甜味都好自然唔會好假,仲帶有少少煙韌口感😝,鍾意馬卡龍嘅人可以一試

食完甜品嘆番杯日本靜岡深蒸煎茶($25)/日本玉露綠茶($25),去膩又解渴,飲到7788仲可以叫店員加熱水沖多兩杯嚟飲添🍵
2022-09-20
2022-09-20 91 浏览
餐廳位於美麗華廣場入面 最近見到好多人去食 作為抹茶控梗係要去朝聖一下(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)日式漢堡扒蛋包飯 ($128)黎到個賣相其實好好份量都幾大份 漢堡扒厚身大大塊 蛋包飯方面個蛋都幾嫩滑 而個飯就係撈左番茄醬既飯唔係太覺得有炒過 但陣味有啲似茄汁豆 我就唔太鍾意🥺佢本身個番茄醬飯加埋d漢堡扒d燒汁令到個飯好似好濕咁 而個漢堡扒係厚身但係屬於好腍身偏向鬆散唔算太有肉味 以呢個價位黎講唔算太建議😥雞軟骨 ($38)雞軟骨岩岩炸起熱辣辣而且尚算香口 但比較細粒入面都唔會太有肉味而外皮我覺得調味都唔算太足夠 只能講算係正常既雞軟骨唔係太出色~卷蛋 ($35 / large)芝麻味都幾重 但就唔算好濕潤 有啲似普通瑞士卷😂見到佢有啲細嘅卷蛋好似幾得意仲吸引(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)抹茶窩夫配日本抹茶雪糕 ($78)呢個有驚喜❣️Waffle入面鬆軟 連入面都係濃濃嘅抹茶 配上香濃抹茶雪糕 冷熱交融 仲要成個都好有抹茶味 食完真係勁滿足🤤幾特別嘅係仲有栗子蓉 岩哂唔鍾意食紅豆嘅朋友🤣仲有兩塊抹茶曲奇 都幾鬆軟同埋幾重抹茶味🍵❣️整體黎講主食麻麻地 但甜品大推🥰推薦指數:🌟🌟🌟 *推薦𝕨𝕒𝕗𝕗𝕝𝕖 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎

日式漢堡扒蛋包飯 ($128)

雞軟骨 ($38)

卷蛋 ($35 / large)

抹茶窩夫配日本抹茶雪糕 ($78)

❣️整體黎講主食麻麻地 但甜品大推🥰

推薦指數:🌟🌟🌟 *推薦𝕨𝕒𝕗𝕗𝕝𝕖 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!!

想睇更多食評 follow 👉🏻 @siu4mai_inthehouse
抹茶窩夫配日本抹茶雪糕
📍「Hiroshi 宏」- 尖沙咀今次食食食之旅黎到尖沙咀😌前排係IG見到呢間人氣日色木系餐廳,見到佢嘅甜品超吸引,於是一早book 定去試😆😆😆😋📷餐廳係位於尖沙咀美麗華4樓,係一間日式木系cafe ,色調簡單舒服🤎🤍餐廳店面幾大,枱與枱之間嘅空位好多,富有空間感,坐得幾舒服,幾岩同情人/閨蜜chill下傾下計,影靚相📸📸📸🤗🍴日式漢堡扒蛋包飯(+日式沙律/麵豉湯)💰HK$128✨推薦指數:9/10漢堡扒厚身鬆軟而且好大塊,唔會煎到過哂火變到乾身得制,食落都仲好juicy 🤤好好食🤩蛋包飯嘅飯底飯用咗蕃茄汁煮,食落好香蕃茄味,甜酸度適中,再加咗雞肉係入面更香😋蛋包飯嘅蛋係靈魂,蛋味好香好重,連埋甜甜哋嘅燒汁同飯一齊食好夾🤗呢度仲可以加飯/少飯,好貼心😇🥰跟餐仲有個日式沙律或者麵豉湯揀,今次揀咗沙律,酸酸甜甜好開胃😛🍴日本疏乎厘加班戟加抹茶雪糕💰HK$128✨推薦指數:9/10呢度嘅soufflé pancake 有3️⃣大件,每件都漲卜卜好鬆軟,而且影完相都唔會回縮🤩soufflé pancake 蛋味好香濃,空氣感唔算太重,唔似食緊空氣🤣食落外層煙煙韌韌,入面鬆軟,唔會太甜,超岩👧🏻心
📍「Hiroshi 宏」- 尖沙咀

今次食食食之旅黎到尖沙咀😌

🍴日式漢堡扒蛋包飯(+日式沙律/麵豉湯)
💰HK$128
✨推薦指數:9/10

🍴日本疏乎厘加班戟加抹茶雪糕
💰HK$128
✨推薦指數:9/10
soufflé pancake 蛋味好香濃,空氣感唔算太重,唔似食緊空氣🤣食落外層煙煙韌韌,入面鬆軟,唔會太甜,超岩👧🏻心水😍😍😍
佢提供咗牛油、忌廉、蜜糖作為調味揀,不過👧🏻覺得就咁食已經好香好夠味🤤抹茶雪糕另上,唔會整濕個soufflé pancake ,亦都無咁易溶好貼心😇食落抹茶味香濃,有少少回甘,唔會太甜,岩哂抹茶控🍦🤩

🍴伯爵茶栗子卷蛋
💰HK$38
✨推薦指數:8.5/10
卷蛋係呢間cafe嘅招牌‼今次見到有新口味,️一於試試佢🤩
外層卷蛋鬆軟濕潤,伯爵茶味香濃,中間夾住伯爵茶cream 、朱古力脆粒同栗子蓉,cream 嘅伯爵茶味好出,香甜而不膩,栗子蓉口感相對較實,層次好豐富😋估唔到伯爵茶同栗子都幾夾,兩樣都保持到自己獨特嘅香味又唔會搶味😚

👦🏻👧🏻💬今次得兩個人試唔哂想食嘅,有機會仲想試埋其他,特別係其他甜品‼😋️見到menu 有好多款都勁吸引,下次可以同閨蜜一齊嚟試埋佢🤩🤩🤩
午餐
  • 日本疏乎厘加班戟加抹茶雪糕
  • 日式漢堡扒蛋包飯
2022-09-13 153 浏览
ಥ_ಥ日式漢堡扒蛋包飯 $98前排想食好耐既蛋包飯賣相都唔錯👌🏻 不過味道就好一般🤧 首先炒飯淨係得番茄味同埋好濕 加埋啲好酸既汁非常奇怪🫠 漢堡扒唔夠juicy啲肉偏散 就係not good🫣Craving for omurice for so long and its presentation was nice✨ while the taste wasn’t good as the fried rice was soggy and plain🤥 The sauce was sour and weird too🍅 Hamburg steak was not good as well, disappointed🥺評分: 3/10🌟ಥ_ಥ日式炸豬扒咖喱烏冬 $108呢份日式炸豬扒咖喱烏冬真係有啲顛覆咗我對烏冬既認知🥲 炸豬扒除咗唔夠香脆 有啲油同韌之外 至少佢係豬扒🐷 但咖喱烏冬一食落覺得好奇怪🤨 原來所謂既烏冬係海藻烏冬 口感同味道都唔係人人接受😖 加上咖喱汁好水令烏冬完全唔掛汁 講真要食哂佢都要好大既勇氣😀Katsuretsu with udon in curry sauce was
ಥ_ಥ日式漢堡扒蛋包飯 $98
評分: 3/10🌟

ಥ_ಥ日式炸豬扒咖喱烏冬 $108
Katsuretsu with udon in curry sauce was totally different from my expectation🤯 Katsuretsu was oily, hard, and chewy but not crispy yet💔 Seaweed udon had a special flavour that’s not easily acceptable🤢 The curry sauce was watery and the udon wasn’t clingy too😮‍💨
評分: 2/10🌟

ಥ_ಥ抹茶小卷蛋 +$10
抹茶卷蛋賣相唔錯😋 但比之前就差咗好多喇🥹 卷蛋食落幾鬆軟但唔夠濕潤 而且茶味比較薄弱 唔夠香同埋冇回甘😭
Matcha roll cake looked great but the taste was really disappointing 😟 Roll cake was soft but slightly dry, and the matcha flavor was weak😪
評分: 5/10🌟

ಥ_ಥ京都宇治抹茶芭菲 $88
京都宇治抹茶芭菲份量比想像中少 以呢個價錢黎講應該有更好既質素🧐 而且白玉食落唔煙韌 好重粉感🍡 紅豆一啲都唔香甜 味道唔似日本既紅豆🤓 唯一好食啲係個雪糕😌 茶味濃但偏冰感🍃 坦白講我揀單食雪糕都唔揀呢個貴60蚊既芭菲🥵
Kyoto Uji matcha parfait was slightly overpriced as the portion size was relatively tiny 🤥 Dango was not chewy yet and red beans weren’t sweet enough🫘 As for the matcha ice cream, it had a nice flavour🍦 Honestly, I preferred to order ice cream only instead of the parfait☹️
評分: 3/10🌟
日式漢堡扒蛋包飯
凍咖啡
綠茶
綠茶
🧁食物質素:😍😍😍😍📸打卡指數:😍😍😍🧹衛生指數:😍😍😍😍💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍💵性價之比:😍😍😍地址: 尖沙咀金巴利道9號美麗華廣場1期4樓408號舖🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹今日去咗呢間尖沙咀美麗華嘅日式Cafe佢喺4樓位置都真係唔易揾我哋大約1:00去到都唔太多人一去到就覺得地方非常闊落仲好舒適佢仲有唔同lunch set可以叫佢哋嘅甜品仲要係幾出名推介大家嚟呢度人少少又可以chill下🫶🏻🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹日式海鮮意粉 $108 Rating: 7/10。用嘅蝦都幾彈牙。但係海鮮份量又的確係少咗啲😂。佢哋用海藻意粉。食落幾香 意粉軟硬度適中。調味都啱啱好。但係略嫌有少少乾炸豬扒蛋包飯 $98 Rating: 8/10。呢個真係邪惡🫣。炸豬扒炸得幾好。炸粉唔算太厚 豬扒亦都唔會好乾。個蛋包飯嘅蛋仲要幾滑。個飯係用咗茄汁雞肉整既。比起入邊係白飯更加有誠意。份量仲幾多勁滿足抹茶窩夫 +$58 Rating: 8/10。個人覺得一份窩夫加$58真係幾抵。waffle 新鮮整起 外脆內軟。再加埋個抹茶雪糕真係好正😆Japanese Uji Matcha
🧁食物質素:😍😍😍😍

佢哋嘅甜品仲要係幾出名
推介大家嚟呢度人少少又可以chill下🫶🏻

日式海鮮意粉 $108 Rating: 7/10
。用嘅蝦都幾彈牙
。但係海鮮份量又的確係少咗啲😂
。佢哋用海藻意粉
。食落幾香 意粉軟硬度適中
。調味都啱啱好
。但係略嫌有少少乾

炸豬扒蛋包飯 $98 Rating: 8/10
。呢個真係邪惡🫣
。炸豬扒炸得幾好
。炸粉唔算太厚 豬扒亦都唔會好乾
。個蛋包飯嘅蛋仲要幾滑
。個飯係用咗茄汁雞肉整既
。比起入邊係白飯更加有誠意
。份量仲幾多勁滿足

抹茶窩夫 +$58 Rating: 8/10
。個人覺得一份窩夫加$58真係幾抵
。waffle 新鮮整起 外脆內軟
。再加埋個抹茶雪糕真係好正😆

Japanese Uji Matcha Latte $45 Rating: 5/10
。覺得呢個就冇咩特別
。抹茶味唔算太重
。仲有少少太甜

日式海鮮意粉
日式海鮮意粉
Japanese Uji Matcha Latte
抹茶窩夫
抹茶窩夫
2022-09-04 43 浏览
👧🏻抹茶雪糕 $28唔會好甜,濃郁抹茶味!值得一試!而且仲有其他窩夫、捲蛋,唔同款式~捲蛋有大size同細size,但想食埋其他野就叫左個細既試味 👧🏻抹茶捲蛋  $18好鬆軟,入面cream都幼滑,抹茶味適中,好食! 👧🏻芝麻捲蛋 $18芝麻味濃,都好好食!
👧🏻抹茶雪糕 $28
唔會好甜,濃郁抹茶味!
值得一試!
而且仲有其他窩夫、捲蛋,
唔同款式~

捲蛋有大size同細size,

但想食埋其他野就叫左個細既試味
 👧🏻抹茶捲蛋  $18
好鬆軟,入面cream都幼滑,
抹茶味適中,好食!

👧🏻芝麻捲蛋 $18
芝麻味濃,都好好食!
2022-09-04 72 浏览
甜品好好食,正餐質素亦都高。嗌兩個啤酒,就有雞軟骨送,成日返完工同朋友嚟chill relax下,食嘢同傾偈。最鍾意嗌迷你三彩井同埋beef sukiyaki. 甜品蛋捲同埋牛奶雪糕都好正!服務態度都好親切有禮貌。Overall, Food is delicious and desserts are amazing. Enjoy coming here with friends and colleagues after work, grab some beers and talk. Highly recommend the triplet bowl, roll cakes and ice cream here.
  • 迷你三彩井
  • 蛋捲
  • 軟雪糕
  • 芭菲
  • 咖喱蛋包飯
2022-09-04 67 浏览
最鍾意有甜品食嘅日式餐廳,美麗華商場呢間就啱晒我,又唔貴,行完街去坐吓食吓野,非常滿足☺️北海道香草牛奶軟雪糕芭菲,$88朋友好想試賣相一流嘅芭菲,香滑嘅軟雪糕上面舖滿水果,藍莓、士多啤梨、無花果、香蕉、奇異果,非常豐富,仲有件餅乾同蝴蝶酥,非常特別嘅配搭👍🏻抹茶窩夫配抹茶雪糕,$78香脆嘅抹茶窩夫,配上甜甜哋嘅抹茶雪糕,雙重滋味,側邊仲有香甜嘅粟子蓉同cream,好味☺️各式卷蛋,小$18當日最失望係冇晒抹茶味卷蛋,得返原味同芝麻味。不過都好好味,蛋糕夠軟,啲cream夠滑,芝麻味都幾重☺️明太子雞翼,$68除咗甜品,呢度仲有好多鹹嘢食,蛋包飯、意粉、烏冬。。。仲有好多小食。我哋揀咗明太子雞翼,雞翼燒得好好味,入面夾住香濃嘅明太子,好juicy好惹味。最後飲返杯唔甜嘅日式煎茶,解一解膩,非常滿足。食完即刻有動力繼續行街🤣🤣

北海道香草牛奶軟雪糕芭菲,$88

抹茶窩夫配抹茶雪糕,$78

各式卷蛋,小$18

明太子雞翼,$68

2022-08-21 75 浏览
去開尖沙嘴知道附近開左間新既西日fusion餐廳,後來先發現原來係The One搬過黎既,新鋪裝修日系簡約,坐得都幾闊落,而且相對上叫易拎位,weekend lunchtime過到去都唔洗點等,究竟食物質素又係點呢🧐🧐🧡 日式漢堡扒蛋包飯 $128本身以為叫蛋包飯都係幾穩陣既選擇,點知我地真係大失所望🤧首先叫得蛋包飯,咁我會期望係真係個蛋會包住d飯啦(as compared to 蛋蓋飯),然後塊蛋係就咁鋪係d飯上面,變左食炒蛋飯😵‍💫飯底貌似係西炒飯,但食落淨係得茄汁味,無炒過既痕跡,而且偏濕,痴住曬😵‍💫至於味道,都係好奇怪,正常蛋包飯應該係日式燒汁/肉汁,但個汁係完全得茄汁味,好似自己係屋企整咁😑🧡 日式炸豬扒咖喱烏冬 $118日式咖喱偏甜,但呢間既咖喱烏冬係無味既,只係得好微量既香料味,而且烏冬極幼身,0口感,雖然掛汁,但d汁無味,所以都係唔建議😵‍💫豬扒反而係咁多樣野入面最正常,炸得乾身脆口,入面都唔會話太乾,不過炸粉略嫌太厚🫠Overall黎講呢個style既餐廳都真係少有地整得唔好食,完全唔值呢個價錢,新裝修左但除左環境無野好左,經過既話都唔洗專登試,不過可能甜品技術含量

🧡 日式漢堡扒蛋包飯 $128
本身以為叫蛋包飯都係幾穩陣既選擇,點知我地真係大失所望🤧

🧡 日式炸豬扒咖喱烏冬 $118

Overall黎講呢個style既餐廳都真係少有地整得唔好食,完全唔值呢個價錢,新裝修左但除左環境無野好左,經過既話都唔洗專登試,不過可能甜品技術含量低d會無咁伏,見網上都有唔少人推介雪糕同捲蛋,有機會或者可以考慮試下既🤨

味道:5/10
性價比:4/10

📍宏 HIROSHI
尖沙咀金巴利道9號美麗華廣場1期4樓408號舖

📌人均消費: $101-200
#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #pasta #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #hkfoodpic#hkfoodblog #打卡餐廳 #cafe #西日fusion菜 #日式咖喱#蛋包飯 #漢堡扒 #鐵板 #壽喜燒 #sukiyaki

2022-08-16 1052 浏览
最近發現The One 内的食店”宏” 搬咗了到美麗華,就是喜歡他們的綠茶,決定同朋友過來吃個Lunch ⋯⋯筆者見門口的餐桌櫃除了有他們的招牌抹茶蛋糕及大小卷蛋外,還有啤酒及清酒提供,於是詢問店員了解一下,原來放工時間可以到來啤酒一番,他們加入了日本貓頭鷹啤酒,靜靜哋來個Happy Hour ⋯⋯雞肉鍋燒海藻烏冬$118~由於朋友們分別定食,筆者冇食過,不作任何評論。燒鯖魚飯$126~日本唐揚雞$22~此乃午餐加推小吃,第一口咬落去,即時加分,粉漿做得很薄,外皮香脆外,内裡的肉質鮮嫩可口,簡直有驚喜。日式海鮮意粉$108~單看餐牌字述,字裏行間以為是西式風格意粉,實際上和朋友的烏冬類別差不多,而味道方便,有點似日式杯麵風格,口味未能大衆化。即磨咖啡~餐後咖啡配甜品,一樂也抹茶窩夫$58~此乃加推項目,作為一個綠茶控,又怎能錯過,窩夫即叫即做,抹茶雪糕嘅甘苦,窩夫上有點點紅豆蓉,曲奇和栗子蓉嘅配合,筆者大愛。日式梳乎厘班戟$68~午餐必定推加項目,因為比單點價錢足足平了一半,所以三兩知己到來分享,相當值得。班戟鬆軟,吃完後開心指數提升。整體來說食店裝修光猛,給食客一種簡約風格,和The

雞肉鍋燒海藻烏冬$118~
由於朋友們分別定食,筆者冇食過,不作任何評論。
雞肉鍋燒海藻烏冬

燒鯖魚飯$126~
燒鯖魚飯

日本唐揚雞$22~

日式唐揚雞

日式海鮮意粉$108~
日式海鮮烏冬

即磨咖啡~
餐後咖啡配甜品,一樂也

即磨咖啡

抹茶窩夫$58~

抹茶雪糕窩夫

日式梳乎厘班戟$68~
班戟鬆軟,吃完後開心指數提升。

日式疏乎厘

整體來說
食店裝修光猛,給食客一種簡約風格,和The One 店舖相比,這裡更感舒適。
蛋糕甜品同樣吸引。
2022-07-29
日式唐揚雞