2023-01-18 132 浏览
🍵去K11买茶叶顺带吃个午餐,每次来尖沙咀都是一个头疼的问题,要不就是坐地铁要从尖沙咀走到尖东,要不就是从海底隧道收费广场走过来,累觉不爱。📍这家店在美丽华广场,一家主营业务是甜品兼顾日式定食的店铺。点了一个寿喜锅套餐,和牛给的很足,肠胃比较虚弱,就不敢尝试无菌蛋了。还有一个薯条🍟,and选了一个抹茶卷,蛋糕是很好吃的,松软,甜度合适。朋友点了他们家的三色Dong,鳗鱼饭,乌冬加吞拿鱼饭,直接踩中我两个雷点💥配了一个抹茶雪糕,感觉水分有点严重,和Matcha Tokyo的出品还非常悬殊。

2022.12.21 星期三 3:40pm想念宏的卷蛋,又未試過店內其他食物,所以想試一下堂食正餐。我們習慣過三點才吃飯,沒有午餐餐牌,惟有單點啦,原來還有優惠套餐。••••••••••••••••••••優惠套餐 Set A| 日式薯條+牛肉壽喜燒+大卷蛋 | $185附送:麵豉湯,茶| 日式薯條 |🍟一般,不算脆,有點淡不夠鹽,也比較粉,吃得多會滯。| 牛肉壽喜燒 |🐂🥘🥚牛肉量足夠,大大片又夠滑,也有肉味,點了雞蛋更香滑。窩內有大量蔬菜,一直煲著熱辣辣,吸收了湯味道,很甜。| 抹茶大卷蛋 |🍵🍰必點抹茶味卷蛋~抹茶味夠濃,不帶苦澀味,忌廉和蛋糕比例剛好,微甜帶茶香。| 麵豉湯 |🥣夠熱和濃味,喝完後一段時間都好口渴。| 靜岡深蒸煎茶 |🍵熱茶清香解膩,但比較細杯,如果可以添飲就好。單點| 日式炸豬扒咖喱飯 | $128附送:麵豉湯🐖🍛炸豬扒大塊,很脆,夠腍不會乾,咖喱醬汁足夠,全碟算中規中矩,不錯。單點| 竹炭黑芝麻大卷蛋 | $35☕🍰很香黑芝麻味,有點甜,不過很輕盈。服務費 10%••••••••••••••••••••餐廳位置比較少人流,座位夠闊落,裝修環境很舒服,食物不錯
2022.12.21 星期三 3:40pm

想念宏的卷蛋,又未試過店內其他食物,所以想試一下堂食正餐。

••••••••••••••••••••
牛肉壽喜燒 套餐
優惠套餐 Set A
| 日式薯條+牛肉壽喜燒+大卷蛋 | $185
附送:麵豉湯,茶

| 日式薯條 |
🍟一般,不算脆,有點淡不夠鹽,也比較粉,吃得多會滯。

| 牛肉壽喜燒 |
抹茶大卷蛋
| 抹茶大卷蛋 |

| 麵豉湯 |
🥣夠熱和濃味,喝完後一段時間都好口渴。

| 靜岡深蒸煎茶 |
🍵熱茶清香解膩,但比較細杯,如果可以添飲就好。
日式炸豬扒咖喱飯
單點
| 日式炸豬扒咖喱飯 | $128
附送:麵豉湯
竹炭黑芝麻大卷蛋
單點
| 竹炭黑芝麻大卷蛋 | $35
☕🍰很香黑芝麻味,有點甜,不過很輕盈。

服務費 10%

••••••••••••••••••••

餐廳位置比較少人流,座位夠闊落,裝修環境很舒服,食物不錯,比較推薦甜品。下午茶時間夠靜,適合來跟朋友聊天的cafe。
2022-12-21
下午茶
抹茶大卷蛋
2023-01-06 114 浏览
宏 Hiroshi - 由佐敦到The one到現在搬到美麗華 一路都緊緊追隨住佢, 佢地嘅捲蛋非常出色,主食亦都非常吸引再抵食😎 . 新位置於美麗華4樓,地方開揚舒適, 座位比以前更加舒服,重點係不用花費太大已經可以食到飽飽😎 . 賀年二人套餐 $398 +10%麵豉湯牛肉壽喜燒迷你三色丼日式餃子🥟甜品 - 招財貓紅絲絨卷+新春檸檬柚子卷凍咖啡 ☕️凍綠茶 🍵.壽喜燒牛肉質素唔錯,有成好幾壽,鍋入面有大量蔬菜🥬冬菇同紅蘿蔔🥕,放隻蛋入鍋配白飯食,加少少🤏🏻湯入飯,味道一流😌.迷你三色丼絕不迷你😂 份量都好多,蕎麥麵、吞拿魚蓉、鰻魚飯,三碗都各有特色而且好味,賣相亦好吸引。.煎餃子🥟 沾點醬汁進食,味道正常。.卷蛋口感鬆軟,朋友鍾意紅絲絨,我鍾意柚子,各有所好😂😂.服務態度良好,有機會會再嚟😎 📍宏 Hiroshi 地址 : 尖沙咀金巴利道9號美麗華廣場1期4樓408號舖
麵豉湯
牛肉壽喜燒
迷你三色丼
日式餃子🥟
甜品 - 招財貓紅絲絨卷+新春檸檬柚子卷
凍咖啡 ☕️
凍綠茶 🍵
煎餃子🥟 沾點醬汁進食,味道正常。
卷蛋口感鬆軟,朋友鍾意紅絲絨,我鍾意柚子,各有所好😂😂
2023-01-05
2023-01-05 91 浏览
同朋友去尖沙咀行街發現一間日式輕食餐廳,今次叫左漢堡扒蛋包飯、咖哩炸豬扒飯,隨餐仲送埋個麵豉湯。見到甜品好吸引,試左香蕉窩夫配香草雪糕。主食食完完全無油膩感,好味唔口渴。餐廳環境好舒服,好適合同朋友一齊去食飯❤️同埋呢度飯可以揀大啲嘅size,就算男仔都唔怕唔夠飽🥰🍱漢堡扒蛋包飯 $128特製微酸醬汁配茄汁炒飯,加埋好滑嘅滑蛋,仲有勁大塊好Juicy漢堡扒,真係好想再食🍛咖哩炸豬扒飯 $128帶有甜味的咖哩醬汁配鬆脆的炸豬扒,炸豬扒啖啖肉,又唔會有好多肥肉喺中間,超鬆脆,肉嘅份量都大😆🧇香蕉窩夫配香草雪糕 $78呢個有驚喜!外脆內軟窩夫真係好好食,好味過出邊啲甜品店,配香草雪糕一冷一熱一流呀,仲有焦糖香蕉好味道,旁邊仲有啲杏仁餅,好味呀!推介你哋食

🍱漢堡扒蛋包飯 $128

🍛咖哩炸豬扒飯 $128

🧇香蕉窩夫配香草雪糕 $78
2023-01-02 92 浏览
♡抹茶窩夫配日本抹茶雪糕♡|💰$78抹茶窩夫係即叫即整所以等咗陣,上枱嘅時候窩夫暖身而且外脆內軟,配埋一球抹茶味濃郁嘅雪糕一齊食係超滿足,兩者相輔相成仲有微微回甘💚而且個雪糕都唔會溶得好快,有充足時間慢慢享受。同埋會有香滑嘅栗子蓉作為點綴,唔會淨得抹茶味咁寡🤎♡一口小食拼盤(二人份)♡|💰$88拼盤有明太子雞翼、雞軟骨、花枝餠同埋芝士圈。明太子雞翼會配埋明太子醬,不過唔洗點醬都已經好夠味🫶🏻而且內餡相當足料,一咬開就直接噴汁噴到去對面男朋友度🙈🙈🙈好彩無整到件衫🤣汁多餡多簡直係💯✨而雞軟骨都相當脆口,味道唔錯。🌝至於花枝餠同芝士圈就相對普通啲🙈♡日式薯條♡|💰$30呢個係另外加配嘅🙈因為想食多啲鹹食。薯條份量比想像中多而且比較粗身,係有肉嘅薯條唔係空心薯條🤤,有灑上紫菜調味粉配茄汁,不過我覺得配小食拼盤嘅明太子醬會夾啲🫶🏻💛總結嚟講,呢間cafe好適合同朋友吹下水,打下卡🫶🏻食物質素亦都唔錯🙈見佢哋嘅蛋卷都幾出名🫶🏻下次會再嚟食💛有興趣睇更多食評可以follow ig : fatting_eateateat
♡抹茶窩夫配日本抹茶雪糕♡|💰$78

♡一口小食拼盤(二人份)♡|💰$88

♡日式薯條♡|💰$30

抹茶窩夫配抹茶雪糕
一口小食拼盤
抹茶窩夫配抹茶雪糕
一口小食拼盤
2022-12-29 1479 浏览
尖沙咀美麗華嘅宏,性價比高嘅日式洋食店,一個lunch主食再加甜品好抵🤩 仲有cake roll可以慢慢享受~🍫聖誕小鹿 $42超可愛嘅小鹿造型🦌裡面喺朱古力慕絲,慕絲超幼滑,唔會太甜可以慢慢食~估唔到蛋糕卷都有迷你版!好抵食吖!店員會幫忙將蛋糕卷一齊放喺同一隻碟度,仲撒上朱古力粉做裝飾!一次過食3種味好滿足喔🥰🖤迷你芝麻卷 $18芝麻味超突出,個人最鐘意呢一款🤩🍵迷你抹茶卷 $18抹茶味夠哂香濃,抹茶忌廉輕盈奶滑🥂迷你甜酒蛋卷 $18中間忌廉層甜酒味相對哋甜啲,道都喺唔錯!🍛炸豬扒蛋包飯 $98蛋包飯超日式味道啊!炸豬扒外脆內軟,炸粉厚度剛剛好,一啲都唔油膩,蛋包飯裡面仲有粟米粒同雞肉粒,配上嘅醬汁都較甜🧇抹茶窩夫 +$58呢個追加窩夫份量十足好抵🤣 3大個抹茶窩夫🧇中間配上抹茶雪糕🍨碟中有栗子蓉及忌廉🌰抹茶曲奇🍪成個造型都唔錯!🍵熱宇治抹茶奶

🍫聖誕小鹿 $42

🖤迷你芝麻卷 $18
芝麻味超突出,個人最鐘意呢一款🤩
迷你芝麻卷

🍵迷你抹茶卷 $18
抹茶味夠哂香濃,抹茶忌廉輕盈奶滑
迷你抹茶卷

🥂迷你甜酒蛋卷 $18
中間忌廉層甜酒味相對哋甜啲,道都喺唔錯!

🍛炸豬扒蛋包飯 $98

🧇抹茶窩夫 +$58

🍵熱宇治抹茶奶
下午茶
迷你芝麻卷
迷你抹茶卷
抹茶窩夫
優惠套餐 Set A ($185) 跟日式沙律/麵豉湯、茶/汽水日式薯條 ●●●◐○唔係好鹹嘅薯條 上面有紫菜碎 整體淡味啲 份量都唔少 crispy只係個人鍾意重味啲同埋粗啲🍟牛肉壽喜燒 ●●●◐○配白飯肉有4-5片 牛肉質素唔錯啦🐮如果有多啲肉就好!!!個鍋有好多菜🥬、又有豆腐 但係入面嘅蘿蔔係我唔鍾意嘅baby carrots🥕壽喜燒個味比較清甜💖大卷蛋香草 ●●●●○呢隻味冇特別 兩件卷蛋個texture都幾好係濕軟、少少bouncy嗰種 綿密就未到cream 都香滑黑芝麻 ●●●●○芝麻cream係偏甜嗰種 我同個friend都覺得呢隻味好食啲 因為有陣芝麻味喺度個味道層次豐富啲日本青森產品果汁 (+$5) ●●●●◐濃味!🍎✍🏻 冬天嚟講係個唔錯嘅full course選擇~🍲我哋整體都滿意 📍宏💰: ●●●◐○環境、服務: ●●●●○
優惠套餐 Set A ($185)
跟日式沙律/麵豉湯、茶/汽水

日式薯條 ●●●◐○
只係個人鍾意重味啲同埋粗啲🍟

牛肉壽喜燒 ●●●◐○
配白飯
肉有4-5片 牛肉質素唔錯啦🐮如果有多啲肉就好!!!
壽喜燒個味比較清甜💖

大卷蛋

香草 ●●●●○
呢隻味冇特別 兩件卷蛋個texture都幾好
係濕軟、少少bouncy嗰種 綿密就未到
cream 都香滑

黑芝麻 ●●●●○

日本青森產品果汁 (+$5) ●●●●◐
濃味!🍎

📍宏
💰: ●●●◐○
環境、服務: ●●●●○
2022-12-23 67 浏览
應該可以放聖誕假啦,係美麗華行完街,又冇特別去預約餐廳。見到美麗華樓上4樓原來好多餐廳,咁我就walk-in入左《宏》。因為聖誕節嘅關係,餐廳都已經轉左聖誕menu。聖誕二人套餐 $398首先可以自選沙律或者麵豉湯。主菜就係四個揀兩個,分別有牛肉壽喜燒/豚肉壽喜燒、特製鰻魚飯、日式咖喱炸豬扒/唐揚雞飯。咁我就揀咗牛肉壽喜燒同埋特製鰻魚飯。用鐵鍋加熱至湯底沸騰,鍋入面已經放左五塊牛肉。煮到大約五成熟嘅時侯,就可以同日本生雞蛋攪拌混和,食落又多肉汁又順滑。另一款就叫左特製鰻魚飯,好大一條蒲燒鰻魚,同埋肉厚肥美,外層微微燒焦,入口軟腍,同埋甜甜地嘅鰻魚醬好惹味。最後就到左甜品時間,甜品係草莓拿破崙伴雪糕。拿破崙估唔到咁香脆,好香牛油味,加埋新鮮草莓同埋雲呢拿雪糕,好有驚喜。另外每人都有一杯飲品,我就叫咗一杯凍玉露同埋凍咖啡,凍凍嘅聖誕節假期都可以好溫暖。💫人均$250如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝ ⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝

聖誕二人套餐 $398
首先可以自選沙律或者麵豉湯。

💫人均$250

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!

2022-12-19 93 浏览
就尼到聖誕啦🎄呢排都襯有氣氛去食下聖誕餐先 我地就去左尖沙咀呢間環境都幾闊落幾靚嘅宏到食 lunch 🤩特別一讚佢地嘅staff 態度好好🥰聖誕2人套餐($398)牛肉壽喜燒天氣咁凍緊係要食個壽喜燒暖下啦😳壽喜燒牛肉大大塊架 非常嫩滑又香牛肉味🤤🤤仲有蔬菜同菇係底 最緊要仲有隻蛋呀😍我自己就鍾意放埋落去食半熟蛋 都幾豐富呀🥳特製鰻魚飯鰻魚都幾大舊架 食落幾juicy 唔會乾爭爭😌而且肉質厚實帶有鮮味 配埋鰻魚汁真係食唔停口呀😋😋😋草莓拿破崙伴雪糕拿破崙有好多層呀 有夾 cream 有夾吉士嘅😍😍每層都夠酥脆 佢面頭個層仲有焦糖面輕輕燒過🤩仲更加香呀 而士多啤梨亦都唔太酸 啱哂冬天口味呀茶🍓套餐仲配一杯茶 我地一杯係煎茶一杯係綠茶 又香又暖呀🍵☕️

聖誕2人套餐($398)
牛肉壽喜燒

特製鰻魚飯

草莓拿破崙伴雪糕
燒過🤩仲更加香呀 而士多啤梨亦都唔太酸 啱哂冬天口味呀
茶🍓

套餐仲配一杯茶 我地一杯係煎茶一杯係綠茶 又香又暖呀🍵☕️
2022-12-19 69 浏览
適逢佳節臨近,想與朋友品嚐抵食美味和風料理?今天相純好友到「宏」品嚐抵食二人聖誕餐❗餐廳裝修精緻,環境寬敞,店員服務周到!我們一行2人惠顧了聖誕二人餐 $398:1️⃣🌟特製鰻魚飯特製鰻魚新鮮香嫩,魚肉肉質肥美,口感香滑,充滿濃郁蒲燒汁味道,配搭粒粒米飯,十分滋味。2️⃣🌟日式咖喱炸豬扒以香濃日式咖喱配搭黃金香酥炸豬扒,豬扒外層香脆,內裏肉質鬆化,配搭香濃咖喱汁及清新椰菜絲沙律,配搭豐盛滋味。3️⃣🌟麵豉湯熱炳炳的麵豉湯香濃可口❗️4️⃣🌟草莓拿破崙伴雪糕草莓拿破崙香酥可口,酥皮層香脆可口,草莓清甜,配搭清新香甜的雲呢拿雲糕,甜而不漏❗️總括而言,此餐廳的菜式價錢親民,質素不俗❗️餐廳鄰近尖沙咀站,交通方便,絕對是尖沙咀一帶的抵食和風料理之選❗

餐廳裝修精緻,環境寬敞,店員服務周到!

我們一行2人惠顧了聖誕二人餐 $398:

2022-12-17
  • 炸豬扒蛋包飯
  • 抹茶窩夫配日本抹茶雪糕
2022-12-16 916 浏览
之前喺The One食過佢地既Roll Cake,真係好好食~好難忘🤭咁岩經過美麗華~原來佢地間舖搬咗去呢度4樓~ 一於試試!點了 Set A 日式薯條 + 牛肉壽喜燒 + 大 Roll Cake 一件 配麵豉湯/ 沙律及茶 $185壽喜燒係Shabu Shabu上~好足料!係穩陣之選~ 好好奇日式薯條係點~umm..感覺係比較軟糯~有D紫菜Shake Shake粉, 都唔錯!Roll Cake 真係我最期待!!! 今次試抺茶味~真心好味 😋 蛋糕好濕潤好軟熟~抺茶Cream 茶味好濃~完全唔甜~但又唔會苦~係甘味! 反而甜味來自蛋糕,整體唔會好甜~好岩我呢D中女👍🏻👍🏻👍🏻下次試埋焙茶, 芝麻, 同Tiramisu先得!!!飲品揀了: 日本靜崗深蒸煎茶 (冷)茶味比較清香, 都幾Fresh! 單點了 迷你三彩丼$168 配麵豉湯/ 沙律分別係鰻魚飯‧吞拿魚蓉飯‧熱海藻烏冬好滿足~好豐富!😍同樣係穩陣之選~烏冬夾埋壽喜燒食就更正 另外要提既係佢地服務好好~好貼心~見到我地有小朋友都特別照顧我哋🫶🏻🫶🏻我一定會再Encore 佢地嘅Roll Cake 👍🏻👍🏻

咁岩經過美麗華~原來佢地間舖搬咗去呢度4樓~ 一於試試!

壽喜燒係Shabu Shabu上~好足料!係穩陣之選~

下次試埋焙茶, 芝麻, 同Tiramisu先得!!!

飲品揀了: 日本靜崗深蒸煎茶 (冷)
茶味比較清香, 都幾Fresh!

單點了 迷你三彩丼$168
配麵豉湯/ 沙律
分別係鰻魚飯‧吞拿魚蓉飯‧熱海藻烏冬
好滿足~好豐富!😍同樣係穩陣之選~烏冬夾埋壽喜燒食就更正

我一定會再Encore 佢地嘅Roll Cake 👍🏻👍🏻
  • Roll  Cake
2022-12-13 673 浏览
呢日去美麗華行街,發現原來宏由The One搬左黎呢度。餐廳裝修偏日本木系風格,環境幾寬敞舒適。之前都有同朋友來食,因為可以品嚐到各款日式輕食、定食和至吸引的甜品,特別係人氣招牌卷蛋等甜品。就快聖誕節,見到餐廳最近還推出了聖誕二人套餐,套餐有齊沙律或湯、主食、甜品、飲品,真係好抵食!.🎄CHRISTMAS SET FOR 2 $398✨.🥗日式沙律 /🥣麵豉湯沙律菜好新鮮,重配有車厘茄和粟米,而麵豉湯係日本餐必備。.主菜:牛肉壽喜燒/豚肉壽喜燒/特製鰻魚飯/日式咖喱炸豬扒或唐揚雞飯 (4選2 ).🐮牛肉壽喜燒牛肉份量不少,有成五大塊,厚薄適中,而且牛味香濃,食落juicy💕壽喜燒入面重有好多新鮮蔬菜🥬、香菇🍄、豆腐、蘿蔔等,加上雞蛋更加美味。跟餐還有蕎麥烏冬🍜,感覺好健康。.🐷日式咖喱炸豬扒飯 豬扒大大塊,炸得好香脆,入面肉質嫩滑,還配有日式炸豬排醬汁。而日式咖喱飯用上日式甜咖喱,十分惹味,撈飯食一流👍🏻.🍓草莓拿破崙伴雪糕拿破崙好有驚喜,食落好酥脆,加上中間夾住香滑的忌廉、香甜嘅士多啤梨、吉士,口感和味道層次豐富😋 伴碟還有大大球雲呢拿雪糕🍦.☕️凍咖啡咖啡大大杯,飲落口感順滑。.🍵日
🎄CHRISTMAS SET FOR 2 $398✨
🥗日式沙律 /🥣麵豉湯
沙律菜好新鮮,重配有車厘茄和粟米,而麵豉湯係日本餐必備。
主菜:
🐮牛肉壽喜燒

🐷日式咖喱炸豬扒飯

🍓草莓拿破崙伴雪糕

☕️凍咖啡
咖啡大大杯,飲落口感順滑。

🍵日本靜岡深蒸煎茶
用上高質靜岡茶葉,帶陣陣抹茶清香,飲落甘甜茶味香龍。
2022-12-11 427 浏览
位於尖沙咀美麗華的日式餐廳[宏Hiroshi],餐廳裝修風格以簡約為主,地方非常寬躺,配上木傢俬更帶出日式Cafe的味道。餐廳時令食材均由日本新鮮直送,主要供應日式Fusion輕食及定食,包括有蕎麥麵、咖喱飯,蛋包飯、壽喜燒、鰻魚飯,小食,蛋糕,甜品好多種類………特別推薦佢哋推出自家品牌卷蛋及蛋糕,非常出名,每天新鮮手工製,難怪每日咁多客人因為佢哋嘅甜品嚟朝聖😋😋適逢就嚟聖誕節佢哋推出咗一個迎合聖誕二人套餐,有湯,沙律,主食,甜品和飲品,非常抵食,而且食材方面都係佢哋餐廳主要推介嘅美食,重點係價錢都係只需要 $ 398 👍🏻真係性價比超高🤶🎄聖誕套餐二人前🍲▪️麵豉湯 日式傳統家庭風味,熱辣辣好溫暖🐷▪️豚肉壽喜燒 好有驚喜,壽喜燒湯汁調味適中,豚肉份量非常之多,肉質半肥瘦好爽口,配料仲有小蘿蔔,日本椰菜,冬菇,配合日本珍珠米飯,好好味🐽▪️日式咖喱炸豬扒飯好似日本媽媽煮的,豬扒炸得鬆脆,肉質鬆軟可口配合日本傳統咖喱甜甜香香,唔錯,配菜仲有我最喜歡的麻醬椰菜絲沙律👍🏻👍🏻🍨▪️草莓拿破崙伴雪糕拿破崙做得非常出色,好鬆脆,夾住忌廉,吉士醬和新鮮士多啤梨,頂層的拿破崙仲加上焦糖再燒脆,好食到呢,配

🤶🎄聖誕套餐二人前

🍲▪️麵豉湯
日式傳統家庭風味,熱辣辣好溫暖

🐷▪️豚肉壽喜燒

🐽▪️日式咖喱炸豬扒飯

🍨▪️草莓拿破崙伴雪糕
拿破崙做得非常出色,好鬆脆,夾住忌廉,吉士醬和新鮮士多啤梨,頂層的拿破崙仲加上焦糖再燒脆,好食到呢,配合雲呢拿雪糕簡直係絕配

☕️▪️咖啡
日本咖啡,口感順滑,味道較温和,食飽飽最適合飲

✨另外喜歡飲日本茶,非常推薦以下兩款,配合甜品非常適合

🍵▪️日本靜岡深蒸煎茶(熱) $ 25
香氣:清爽,草香
味道:鮮味,濃厚,濃厚甘甜

🍵▪️日本綠茶 - 玉露(熱) $ 25
香氣:新鮮青草氣息和甘甜
味道:清爽脷落 咸鮮味道 清醇甘甜

• 日式咖喱炸豬扒飯
  • 豚肉壽喜燒
  • 草莓拿破崙伴雪糕
2022-12-11 158 浏览
今次偶爾去到尖沙咀美麗華上面,原來嗰到都幾多食店,中日韓都有齊,神奇地又唔算好多人,行咗一轉就俾依間小清新舖頭吸引,門口有個大嘅甜品櫃🍰特別鍾意無印風嘅環境,簡約木系自然,幾啱同朋友黎慢慢嘆🌿—— 炸豬扒蛋包飯 $128見到都覺得好滿足😍豬扒好大份炸到金黃色,半肥瘦肉質爽脆,雞蛋下面包住蕃茄炒飯,特別選用日本米,混合雞肉粟米,好開胃🤩—— 雜錦天婦羅咖喱烏冬 $128最鍾意依個😍😍咖喱有獨特既香味,滲入蔬菜天然甜味,熬到極之濃稠,輕輕撈下已經掛哂係海藻烏冬,依種烏冬形狀扁平,保有嚼勁更易令人食完一啖又下一啖🤤天婦羅好豐富有2隻蝦、蕃薯、紫蘇葉…記得趁熱食如果唔係就淋哂!!!—— 蒙布朗 $48 不愧係廚師推介!!!!唔好睇小最頂粒栗子,糖漬後一小口就好似食緊好多粒栗子咁,外層軟綿嘅栗子泥,包住忌廉同蛋糕,仲有朱古力波波,一啖食到多重味道口感😍—— Baileys 甜酒 Tiramisu 卷蛋 $18 餐廳主打蛋卷,有好多款口味,其中依款就吸引左我,係其他地方比較少見🤩Baileys 酒味好香又啱啱好唔會太烈,同tiramisu味超夾!!!啲cream好細滑,最緊要個蛋捲軟熟充滿空氣感—

—— 炸豬扒蛋包飯 $128

—— 雜錦天婦羅咖喱烏冬 $128

—— 蒙布朗 $48

—— Baileys 甜酒 Tiramisu 卷蛋 $18
蒙布朗

—— 玉露 $25
出自日本靜岡,淡淡草青嘅香味好清爽

—— 日本青森蘋果汁 $28
唔飲茶推介依個!!!好大杯蘋果甜味好出!!!

🌟推薦指數:9/10
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍宏 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道9號美麗華廣場1期4樓408號舖
蒙布朗
🍰日式卷蛋 (大) $35有大同細選擇 叫細件嘅話就可以試多啲味😌Total有六款口味 今次試咗芝麻同曲奇味 推介黑芝麻味🖤 食到沙沙嘅口感🤤蛋糕體都鬆軟 食到蛋香味🥚.🧇抹茶窩夫配日式抹茶雪糕 $78窩夫熱辣辣烘起 上枱已經聞得好香🤤質感外脆內軟 抹茶味突出💚 再配埋一大球嘅抹茶雪糕🍦旁邊仲配左啲栗子蓉 好細滑 啖啖栗子香🥰.🐷日式炸豬扒蛋包飯 $128炒蛋一睇就知嫩滑🤓 中間包住蕃茄汁飯🍅 酸酸maymay冇咁膩炸豬扒大塊 肉質一啲都唔鞋👍🏻.🍤雜錦天婦羅 $58有兩隻蝦 兩件番薯同茄子🍆 正常發揮😌
🍰日式卷蛋 (大) $35
有大同細選擇 叫細件嘅話就可以試多啲味😌