António
美味葡國菜😋
Chery Chung
2025-08-30
关注
在澳門試了葡國菜,環境方面,餐廳環境充滿葡式小館氣氛,打卡一流。食物方面.炭燒葡國黑毛豬扒配薯條半沙律、葡式蟹肉釀蟹蓋都值得推薦。服務方面,非常細心,禮貌周到。價錢雖稍高,但物有所值。絕對推薦想感受澳門中西文化交融味道的朋友來試! 查看更多
检举
多謝支持﹗請再次光顧。
apyryqc2yj82
好食!
apyryqc2yj82
2025-08-30
关注
食物多元化,多選擇,環境很好,好食!食左一個套餐,蟹蓋配麵包,鴨肉飯,炒雜菜,木糠布甸,另外叫左一份黑毛豬配薯條,賣相好靚~ 麵包外脆內軟,黑毛豬肉質好,薯條好食,推薦!查看更多
检举
親愛的顧客,感謝閣下蒞臨安東尼奧品嚐正宗葡葡牙菜,你的評價給予我們很大的鼓勵,我們會繼續努力,期待日後再為你服務。安東尼奧
john5b25
葡國餐廳
john5b25
2025-08-08
关注
在澳門吃過 Antonio 的葡式餐廳,真係一絕。招牌葡式焗鴨飯香氣撲鼻,外皮脆而不油膩,鴨肉保持鮮甜,肉與米飯吸滿酒香與香草氣息,層次分明。焗飯粒粒分明,汁液恰到好處,唇齒間留有微妙的葡萄牙香料尾韻。整體呈現傳統與現代的完美融合,服務親切細膩,氣氛又帶點海風的悠然。真正值得一試,前菜、甜品和沙律都一絕,特別是前菜crab meat,膏蟹肉配香軟脆麵包,配搭一流,服務周到,還可以幫忙手機免費叉電,無得彈呀!查看更多
葡式烤鴨飯
winsomet
休閒 Late Lunch
winsomet
2025-08-08
关注
Antonio 呢間餐廳真係值得推薦。餐牌上嘅菜式多元,無論前菜、主菜定甜品,每道都非常用心,味道同擺盤都好有水準,食物質素穩定,確實配得上米芝蓮餐廳嘅稱號。其中特別推介葡式焗鴨飯。環境方面,店內裝潢舒適,燈光同音樂氛圍都營造出放鬆嘅用餐體驗。服務方面,工作人員效率高,禮貌周到,尤其喺Facebook inbox嘅預約回覆,速度好快。整體嚟講,呢度係想慶祝特別日子或想好好效勞自己嘅時候嘅不二之選,下一次還會想試試其他菜式。查看更多
2025-08-13
葡式焗鴨飯
古仔19871314
喜出望外的澳门葡国菜
古仔19871314
2025-07-28
关注
在澳门寻觅美味时,安东尼奥餐厅无疑是惊喜之选。作为米芝林推荐餐厅,它从踏入的那一刻便展现出不凡——暖黄灯光勾勒出复古木质装潢的质感,墙上的葡式瓷砖画与轻柔的法多音乐交织,瞬间将人拉入南欧风情的氛围里。菜品更是不负期待。招牌的葡式烤乳猪外皮酥脆如薄纸,内里肉质鲜嫩多汁,搭配酸香的梅子酱,油脂的丰腴被巧妙中和。海鲜烩饭铺满大虾、青口和鱿鱼,藏红花赋予米饭金黄色泽,每一口都裹挟着海洋的鲜甜与藏红花的独特香气。服务员态度很好,很有礼貌,添水换碟的时机恰到好处,既周到又不打扰用餐节奏。离开时回望,窗外的澳门街景与餐厅的暖光相映,这不仅是一顿美食,更是一场关于味觉与氛围的完美协作,难怪能在米芝林的榜单上占据一席之地。查看更多
2025-08-13
食得好滿足嘅葡國菜😌
rayycw
2025-07-27
关注
🧆 頭盤:炸馬介休球、蟹肉釀蟹蓋- 炸馬介休球 :外酥內嫩,鹹香鮮明。馬介休(葡式鹹鱈魚)經過細緻處理,混入薯泥搓成球狀炸至金黃,咬下去飽滿濕潤且層次分明,沒有一絲魚腥味,只餘海的清爽。- 蟹肉釀蟹蓋:這道經典之作毫不馬虎。蟹蓋中填入飽滿蟹肉、洋蔥與忌廉,焗至微微焦香。入口鮮味四溢,忌廉的濃郁與蟹肉的鮮甜形成完美平衡,彷彿在舌尖跳起了法朵舞。🍖 主菜:特色燒焗乳豬、龍蝦飯- 特色燒焗乳豬:這道乳豬是全場焦點。豬皮烤得香脆,肉質細嫩多汁,佐以特製香草醬汁,每一口都是酥脆與軟嫩的交響樂。搭配的焗薯與橄欖亦是畫龍點睛,完整地襯托出主菜的層次。- 龍蝦飯:這道堪稱海味之最。米飯吸收了龍蝦湯與番茄的精華,米粒飽滿濕潤卻不失彈性,搭配鮮嫩龍蝦肉,每一口都是海洋的擁抱。若說葡菜是藝術,這道龍蝦飯就是最動人的畫筆。🍮 甜品:木糠布丁餐後的木糠布丁是甜美的句點。柔滑奶凍與層層木糠餅乾粉相疊,入口即化,香甜而不膩。那微妙的焦糖香與奶味在口中纏綿,彷彿讓人再次回味整場盛宴的餘韻。🌟 總結評語安東尼葡國菜不僅還原了葡萄牙菜的靈魂,更結合了澳門在地風情,從前菜到甜品皆精緻出色,是一場色香味俱全的文化饗宴。若你在官也街漫步,千萬不要錯過這間令人念念不忘的寶藏餐廳。查看更多
+ 2
龍蝦飯
炸馬介休球
baron1684
葡國風味之旅:Antonio 帶你食盡澳門經典滋味
baron1684
2025-07-26
关注
今次喺朋友推介下,嚟到氹仔舊城區呢間超有口碑嘅葡國餐廳 Antonio。一入去就感受到傳統葡萄牙風格裝潢,加上窗邊擺滿葡萄酒,氣氛非常歐陸,幾適合慶祝或者想靜靜地嘆一餐精緻晚餐。🥘 主菜推介:龍蝦燴飯一上枱已經香氣撲鼻,成鍋係用海鮮高湯慢火煮成,飯粒吸收晒蝦頭精華,非常入味。蝦大隻爽口,仲有隻巨型龍蝦鉗做點綴,打卡一流。味道唔會過鹹,反而好有層次感。🥗 配菜:炒菠菜簡單清炒,保留到菜嘅鮮甜,係個好清新又健康嘅配搭。🦀 冷盤推薦:葡式釀蟹蓋(Sapateira Recheada)好驚喜!蟹肉混合蛋黃、芝士、香草等材料,再釀返入蟹蓋,香濃得嚟又唔膩,配埋烘到啱啱脆嘅麵包片,真係會令人一片接一片。🍨 甜品不能錯過:葡式木糠布甸(Serradura)外表睇落簡單,但味道好有層次。奶香濃郁但唔會太甜,上面灑滿餅乾碎再加新鮮莓果,入口冰冰涼涼、滑到不得了,絕對係完美收尾。💰 價錢方面人均消費大約 $200–300 l,唔算平,但以食材質素同整體體驗嚟講係物有所值。🎯 整體評價:Antonio 絕對係澳門數一數二嘅葡國菜餐廳,服務親切,環境靚,味道又有驚喜。建議提前訂位,尤其週末晚市幾爆。查看更多
or#Tm65457012
不錯的體驗👍
or#Tm65457012
2025-07-25
关注
综合來說,食物質素不錯,可以一試💫三人吃了一個2 人餐加招牌乳豬。上菜都很快,食物温度很夠熱。乳豬除了脆皮,也很有肉。海鮮飯的龍蝦和大蝦肉質緊實,很新鮮,飯亦很入味。馬介休球肉質綿密,不錯!查看更多
nyk028
氹仔隱世葡菜
nyk028
2025-06-19
关注
朋友成日話氹仔官也街呢間葡國菜好出名,終於搵晚去試。 白酒煮蜆 (Amêijoas à Bulhão Pato)呢個真係全晚最得我心!蜆肉算大隻,個汁係精華——蒜蓉、橄欖油、芫荽同白酒煮到好香,啱啱好吊到鮮味。我哋追加多份包嚟點汁,清晒。🦐 蒜片虎蝦 (Camarão Tigre ao Alhinho)蝦夠大隻,肉質爽,蒜片炸得脆但略油。抵讚係用橄欖油煮,唔會膩。 🐙 八爪魚沙律 (Salada de Polvo)正常發揮,八爪魚煮得淋,檸檬汁開胃🐟 薯絲馬介休 (Bacalhau à Brás)傳統口味,鹹魚味濃,薯絲脆脆地有口感。 🦞 龍蝦海鮮飯 (Arroz de Lagosta com Camarões)貴價菜,龍蝦肉算彈牙,份量夠3-4人share。 🦆 葡國鴨飯 (Arroz de Pato à Portuguesa)鴨肉香,飯有少少飯焦,幾香口。 🐖 燒乳豬 (Leitão Assado)皮脆,肉質嫩,配芥辣醬解膩,可以一試。 查看更多
2025-06-23
2025-07-15
FansofAvril
非常不錯的葡國菜
FansofAvril
2024-11-03
关注
安東尼餐廳是一家地道澳門葡國餐廳,以其獨特的口味和精湛的廚藝吸引了眾多食客。這裡的菜色不僅新鮮美味,而且擁有濃郁的葡式風味,令人回味無窮。安東尼的廚師們將傳統葡式料理演繹得淋漓盡致,每一道菜都充滿著濃濃的家鄉味道。他們的招牌菜色無一不讓人驚艷,無論是著名的葡國燴牛肉、海鮮燉飯還是香濃的葡式海鮮湯,每一道菜都散發著誘人的香氣。安東尼餐廳不負米芝蓮之名,以其優質的食材和精心烹製的菜品贏得了食客們的一致好評。總的來說,安東尼絕對是一家值得一試的餐廳,如果你想要品嚐正宗的澳門葡國美食,這裡絕對是你的不二之選。查看更多
albertwck
🙄體驗了一次不好的晚餐
albertwck
2024-09-25
关注
:)第一次同朋友到澳門舊區,嘗試品嚐一下有美芝蓮獎項嘅真正葡國菜式店舖;食落真係有驚喜!因為在進食過程中,冷氣機水從我頭頂滴落我手上,我向女服務員反映後,女店員同我講因為開了冷氣後會漏水,所以她將冷氣機關了,我於是叫了服務員替我轉枱也不轉枱;人生第一次在米之蓮餐廳,遭遇到這個服務!!邊食邊流大汗!!!💦💦💦查看更多
Pamwsc
環境舒適,很正宗的葡國菜,
Pamwsc
2024-07-22
关注
這區有很多葡國餐廳,五花八門,經一位香港朋友介紹來到這間安東尼奧餐廳,果然沒有令我失望。我們一行四人,點了最經典的烤乳豬、白洒炒蜆、葡式燒腸、八爪魚及龍蝦🦞濃湯,味道正宗,烤乳豬外脆內軟,肉質鮮嫩,絕對是必點之選,會有下次!查看更多
qqqwwe987
cp值極低嘅米芝蓮葡菜餐廳
qqqwwe987
2023-10-16
5K 浏览
关注
🥕炸馬介油球:6/10 ($180)好嘅馬介油最緊要係食得出鱈魚嘅香味,呢間餐廳呢方面做得唔錯,魚同薯仔份量平衡得相當好,能同時帶出魚香同埋薯味。口感方面亦做到外皮焦黃脆口,內裡絲質幼滑,沾上少少蛋黃醬後,更能提升口感層次。雖然🙎🏻‍♀️同🙍🏻‍♂️都覺得呢間餐廳嘅馬介油球幾好食,但係其實以澳門黎講,食同樣質素嘅馬介油球絕對唔需要咁高嘅價錢,所以衡量完cp值之後,我地只能夠比6分。🥕特色燒焗乳豬:6/10 ($390)佢嘅乳豬屬中上水平,豬皮非常香脆,咬落去非常crispy,豬肉亦都好鮮嫩。但係呢個乳豬係偏肥偏油,如果鍾意食肥啲嘅乳豬,呢個就幾啱食。整體黎講,佢嘅乳豬係幾好味,但係都係嗰句,以390蚊嘅價錢黎講真係唔太抵食。薯條方面都有少少失望😔😔,佢嘅薯條好淋,唔係好脆身,而且唔夠熱,調味亦到太淡,唯一一個值得欣賞嘅地方係佢嘅薯味幾香幾重。🥕碳燒葡國入口豬脊里配炸薯條及沙律:5.5/10 ($265)肉質挺鮮嫩,咬落去好多汁,口感唔錯。但係呢個豬脊里好油,食落好膩,食左幾塊之後已經覺得有啲滯。🥕紅飯 :3/10 ($45)🙎🏻‍♀️係個好鍾意食紅飯嘅人🤩,叫完呢個飯之後,佢仲好期待🙈,點知黎到嘅係好水嘅番茄汁飯。味道方面,食落去都同我地想像中有啲出入,係酸酸鹹鹹,而唔係酸酸甜甜。最後,因為我哋覺得個飯怪怪哋🤢🤢,所以淨係食左一半就無再食落去啦。查看更多
+ 1
Eat Siu Yee
人氣葡菜,但食物質素令我失望
Eat Siu Yee
2023-09-05
关注
3月中,各地剛剛放寬出入境沒幾耐,同朋友們去澳門兩日一晚,第一晚我哋去咗呢間餐廳,booking 已經full 曬,所以朋友決定5點幾到餐廳博可以walk in,好彩餐廳俾枱我哋,就係要求7:30之前還枱快食。我哋叫咗5個菜,非洲雞係雞扒,都幾辣,啖啖肉,味道可以。海鮮燉飯,啲海鮮唔太出色,可能時間尚早,燉飯唔夠入味。橄欖油蔬菜就如其名,菜比較硬身,係清淡嘅⋯⋯。馬介休係比較好味,炸粉薄,夠咸香,份量較少。乳豬價錢唔平不過有啲豬肉so味,薯條就好味嘅。查看更多
+ 1
奄尖王
退步難食
奄尖王
2023-04-30
4K 浏览
关注
食物質素下降,服務員九唔搭八,咩都唔知,冇鴨飯,冇非洲雞,我哋已經食第一輪6點,有蚊咬,仍然保持到嘅喺價錢,一樣咁貴,不要去食,垃圾!本身喺訂7號舖,去到叫咗我去9號舖,話喺同一間,坐低後眼見7號舖排曬隧,我哋呢邊有位冇人坐,應該係唔同廚師,唔老實………但對面舖就咩餸都有,失望查看更多