2019-03-20 40 浏览
Dinner with my friend in Mong Kok tonight, catch up time! We found this cafe to try! .+.+.+.+.+.+The price is very tempting, the dinner set includes drink as well. .+.+.+.+.+.+👉🏻 Tomato pork rice $112 The presentation is okay, a bit like the cafe de corxl that one 😂 this one is more expensive but the taste is better too, the pork is soft and tasty! .+.+.+.+.+.+👉🏻 All day breakfast $128Wow this looks so attractive! We always like this have all day breakfast no matter it’s morning time or even nig

👉🏻 Tomato pork rice $112

👉🏻 All day breakfast $128
Wow this looks so attractive! We always like this have all day breakfast no matter it’s morning time or even night time! Lots of choices on one plate, egg, sausage, tomato beans, croissant, salmon, hash brown and veggie. We Especially love the egg! Creamy and soft!

.+.+.+.+.+.+.
The environment is good for friends chatting, they provide board games also!
2019-03-19 53 浏览
是日小編相約了很久不見的友人到旺角逛街購物完 友人提議到孖啡吃下午茶下午茶時段人流不算多 其他食客都是喝著咖啡聊聊天餐廳提供各類遊戲讓客人使用客人可以在這裡消磨一整天龍蝦汁海鮮天使麵套餐+飲品 $122淡淡的龍蝦汁加入天使麵烹調與海鮮配料十分配合天使麵的軟硬度適中 不會太硬或太軟吊人餐廳的特飲都是以塔羅牌命名 十分特別吊人是青蘋果梳打飲品 不太甜 味道剛剛好總括而言小編覺得餐廳環境很舒適 服務都很好是假日休閒之選
是日小編相約了很久不見的友人到旺角逛街

小編覺得餐廳環境很舒適 服務都很好
是假日休閒之選
2019-02-23
2019-03-19 31 浏览
趁週末到旺角逛街,本來打算由油麻地步行至旺角,逛飽飽後才去吃東西。然而,剛好碰上了一些喜慶的遊行,路面比較擠擁,所以我們決定先吃飯。我並不是第一次到這餐廳,對餐廳的裝修佈置感到滿意。午間到這餐廳,能夠感受到窗外的陽光,盡是寫意。食物方面,我點的是全日早餐。同行朋友總是無法感受全日早餐的美好,他總覺得每款食物都只有一點點,會不夠飽。但喜歡全日早餐的人就是喜歡食物的多樣性,既能滿足食慾,份量又不會過多。

2019-03-18 117 浏览
約左朋友打機,當然要搵間靜靜地又要坐得舒服既樓上cafe,依間之前去過位置都幾方便,係正信和對面馬路,啱晒行到攰攰地就上去食小小野加打下機輕鬆下。叫咗個set,黑松露野菌意大利飯連嘢飲,另外再加多$18配埋龍蝦湯。龍蝦湯,賣相有心思,有個忌廉拉花同香草伴碟,亦都比我想像中大碗。口味濃郁,淡淡既龍蝦味,足料!黑松露野菌意大利飯,個飯有好濃郁既忌廉味,濕濕地易入口,粒粒意大利飯有口感,食完夠飽肚!另外叫多咗個小食拼盤,有雞翼、薯角、春卷、炸魷魚圈、炸洋蔥圈,份量好大碟兩個人真係食唔晒。新鮮炸起熱辣辣,食乜都好食。價錢都算合理。飲品方面,叫咗杯好特別嘅飲品—節制,顏色係紅黃藍嘅漸變色,好靚。原來係西柚汁溝菠蘿汁,有氣得來酸酸甜甜好開胃,配埋唔同顏色嘅椰果喺底,夠晒吸睛搶眼呀。其他飲品名同賣相都好特別,下次有機會要試下其他。溫馨提示!原來繁忙時間每位客人嘅最低消費係需要叫一杯飲品,不論大家有冇叫嘢食,依樣大家要留意番!雖然食物款式唔多,但勝在有個地方可以舒舒服服咁打下機,玩下board game。辛苦搵埋自在食,忙碌工作中也要放鬆下!

黑松露野菌意大利飯

小食拼盤

節制

龍蝦湯

溫馨提示!

節制
2019-03-18 46 浏览
之前同朋友已經食過double cafe, 覺得意猶未盡,同埋之前係晚餐來食,食咗佢個party set, 全部食物都大件夾抵食,所以今日lunch都試吓!之前你係坐喺正室嗰邊,原來仲有另外一邊,更加清靜,好適合閨蜜傾計!我哋一嚟到就見到個黑松露飯好似好吸引,所以就要咗個黑松露飯食lunch,今餐會有一杯嘢飲,我哋就揀咗玫瑰咖啡。個黑松露飯果然冇令我地失望,松露味好濃,調味亦都適中!而個玫瑰咖啡亦令我好驚喜,每季嘅花香味同咖啡好夾,令人有一種清新嘅感覺!好建議大家試一試!
2019-03-18 140 浏览
上星期約左個fd食飯,當然揀個就腳既地方方便大家,咁旺角自然就係不二之選。最後去左呢間DoubleCafe,貪佢私密度夠高,大家容易傾偈。間野係高氏大樓,姐係彌敦道同登打士街交界間周大福對面,都算好容易搵。上到去一出電梯,已經聞到非常濃烈的龍蝦香味,唔講會以為呢間cafe主打食龍蝦。行到入舖,燈光微微幽暗,配上有古典風既傢私,幾有情調。坐低睇睇餐牌,set dinner都有成十款揀,算幾多選擇,重點係另外重可以加錢配個龍蝦湯或者甜品。既然一入黎已經聞到龍蝦湯的香味,咁呢樣就一定要試啦!個人本身都幾鍾意食焗野,所以主食就揀左芝士焗吞拿魚天使麵。飲品我就揀左最喜歡既Oreo奶昔,但由於個餐只包一杯$38的飲品,所以要補返少少差額。個湯好合理地最快黎到,首先要讚係夠晒熱,聞落真係好香,而且飲落個龍蝦味都相當濃郁,不過就略為咸左少少,師傅下次可能可以輕手D。跟住黎既就係杯奶昔,好重Oreo味,肯定落足料,加埋上面個cream,飲落非常滑。個人覺得呢杯奶昔比頭先個湯更正,非常值得推介!最後到個天使麵,賣相都唔錯,但食落就有少少失望,因為岩岩焗出黎入面居然唔太熱,而且個麵唔夠乾身,似乎多左少少水。

芝士焗吞拿魚天使麵

飲品我就揀左最喜歡既Oreo奶昔,但由於個餐只包一杯$38的飲品,所以要補返少少差額。個湯好合理地最快黎到,首先要讚係夠晒熱,聞落真係好香,而且飲落個龍蝦味都相當濃郁,不過就略為咸左少少,師傅下次可能可以輕手D。跟住黎既就係杯奶昔,好重Oreo味,肯定落足料,加埋上面個cream,飲落非常滑。個人覺得呢杯奶昔比頭先個湯更正,非常值得推介!最後到個天使麵,賣相都唔錯,但食落就有少少失望,因為岩岩焗出黎入面居然唔太熱,而且個麵唔夠乾身,似乎多左少少水。不過味道唔錯既,重有都幾多吞拿魚係入面。

至於我個fd就揀左卡邦尼煙肉意大利粉,一杯熱生薑蜜,同埋加配左個禾古力心太軟同雪糕。我偷偷試左兩啖佢個意粉,非常唔錯,聞落其實已經好香,重點係個卡邦尼汁唔會太膩,調得岩岩好,而且個意粉幾有咬口,唔會太過淋。

生薑蜜我就無試,不過個fd話好夠薑味,岩晒D鍾意重薑味既朋友。而成餐最有驚喜就係個心太軟!初初其實唔抱太大期望,因為諗住呢間café又唔係專造甜品,點知令人喜出望外!個心太軟真係做到外脆內軟,而且流出黎個禾古力好濃郁,好香!配住個雪糕一凍一熱咁食,真係好正!

間野叫得café,當然有提供board
game俾大家玩啦!不過我同個fd得兩個人就無玩喇,食完野就繼續吹下水,享受下個環境。
2019-03-11
  • 心太軟
2019-03-17 81 浏览
朋友話呢間夜晚主菜買一送一先上黎試下,落單時問侍應係咪有呢個優惠,佢望完coupon話係,再幫我地落單,最後問我地叫唔叫野飲,我地話唔駛。叫左三款主菜,但三款都唔ok...雜菌忌廉天使麵,個汁落左酒但未散晒酒味,食落去似壞左。。。德國腸早餐,三條腸,一舊薯餅,一啲茄汁豆,一個唔知放左幾耐既牛角包。。。BBQ醬豬仔骨,真係好BB,粗薯條翻炸,好咸。。。心諗好彩係買一送一,加埋一都係為返7~80蚊一個,試過就算啦。。。食完收晒枱另一個侍應同我地講,如果我地唔叫野飲既話係用唔到主菜買一送一優惠間唔中都有去其他cafe, 人地都係話要最低消費一杯飲品,但人地都只係確保你上去係有消費,唔飲野但叫左野食都無問題。而唔係"叫野食唔算,要叫野飲先算" O咀之餘又唔明點解當初侍應落單唔講清楚??? 最尾只能每人叫杯野飲,加加埋埋同食佢地一個百幾蚊既晚餐無分別,只能怪自己唔了解張coupon囉呢個價錢,食物質素,無下次!
叫左三款主菜,但三款都唔ok...
雜菌忌廉天使麵,個汁落左酒但未散晒酒味,食落去似壞左。。。
BBQ醬豬仔骨,真係好BB,粗薯條翻炸,好咸。。。

呢個價錢,食物質素,無下次!
2019-03-16 57 浏览
今晚約了中同來到旺角聚舊 舊時最鍾意約在cafe傾計玩card game留到夜一夜今晚又約在旺角,回味舊時。😌地點在旺角,不過近油麻地地點站。一出地點站行幾分鐘就到,頗就腳!✨晚餐價錢算抵,包$38野飲。Set dinner只有兩版紙選擇,不過飲品選擇多,我選了柑桔蜜。份量夠大,又掛住傾計,明明想加點心大軟點知最後沒有叫到甜品。😂✨軟殼蟹黑松露意大利粉 意份一到,見到大大隻軟殼蟹心心眼。濃郁的忌廉汁,啖啖滋味,喜歡忌廉汁的朋友不要錯過。個人稍嫌少少膩口,很飽肚。軟殼蟹大大隻,炸得香口。✨水牛城雞翼一見到Buffalo chicken wings立即落單order! 雞翼喎,次次都必點!賣相超吸引!紅彤彤見到就想食🤤 一入口少少辣,夠惹味!頗正宗的buffalo sauce,加上少少spicy .. 味道濃郁又不會咸,正!✨同朋友傾計食野聚舊重拾舊時光。在cafe食野最正是不會限時,傾多久都可以✌🏻
今晚約了中同來到旺角聚舊
舊時最鍾意約在cafe傾計玩card game留到夜一夜
今晚又約在旺角,
回味舊時。😌

地點在旺角,不過近油麻地地點站。
一出地點站行幾分鐘就到,頗就腳!

晚餐價錢算抵,包$38野飲。

✨軟殼蟹黑松露意大利粉
意份一到,見到大大隻軟殼蟹心心眼。
軟殼蟹大大隻,炸得香口。

水牛城雞翼

雞翼喎,次次都必點!
賣相超吸引!紅彤彤見到就想食🤤
一入口少少辣,夠惹味!
味道濃郁又不會咸,正!

同朋友傾計食野聚舊重拾舊時光。
在cafe食野最正是不會限時,傾多久都可以✌🏻
2019-03-16 66 浏览
樓上四樓店周圍環境舊舊地,都有d複古感,一眼睇唔曬個環境,睇落去仲可以包房,一班人玩下午5點都有唔少人系度hea,加上侍應好有活力所以都相當熱鬧。一個人享受笑聲夾雜著背景音樂,點左份午餐 白酒蜆意粉+玫瑰紅茶份量不大,味道唔錯啊加埋一84塔羅牌飲品都幾有創意,不過就冇試到喇
樓上四樓店
下午5點都有唔少人系度hea,加上
侍應好有活力
所以都相當熱鬧。一個人享受笑聲夾雜著背景音樂,
點左份午餐 白酒蜆意粉+玫瑰紅茶
份量不大,味道唔錯啊
加埋一84
塔羅牌飲品都幾有創意,不過就冇試到喇

2019-03-15 62 浏览
今日約朋友食lunch,選址旺角短聚。決定去孖啡,貪佢旺中帶靜,可以舒服傾計食嘢,而且地方就腳易搵。位於四樓,門面給人舒服感覺~入內又是另一種感覺,有童話feel,燈光柔和舒服,座位以皮梳化為主,確實係傾計聚腳之選Cafe分午餐丶下午茶同晚餐,食物範疇廣泛,價格合理,仲可以加錢追加食物。除餐點外,亦有主菜小食,而飲品亦是餐廳一大特色cafe提供多款遊戲拱客人娛樂香蒜白酒蜆肉意大利粉,蜆肉多汁鮮味,而且沒有將貨就價,蜆肉份量超多,個汁煮得好好味,用酒煮令鮮味提升,而且配上三色椒煮制,買相同味道都高質黑松露野菌意大利飯,多種菇菌和黑松露精制,配上咸香芝士薄片,味道可見一班,推薦必食除咗有濃郁的黑松露香味外,野菌也做得不錯,不但沒有野菌的青草味,亦爽口多汁, 與黑松露是最佳配搭,松露迷切勿錯過啊英式炸魷魚圈,這是小食類,炸得好脆、好香口,配沙律醬更美味芝士焗薯條,焗得好乾身,不會因芝士鋪面令到薯條變得過淋,但又有拉絲效果,焗得乾淨俐落凍蜂蜜綠茶跟餐可配$38的飲品,過額須補回差價,蜂蜜綠茶糖度恰宜,味道清香~朋友係士多啤梨控,所以補差價叫咗杯士多啤梨奶昔,粉色底,非沖劑飲品,而係用士多啤梨加
除餐點外,亦有主菜小食,而飲品亦是餐廳一大特色
cafe提供多款遊戲拱客人娛樂
英式炸魷魚圈,這是小食類,炸得好脆、好香口,配沙律醬更美味
朋友係士多啤梨控,所以補差價叫咗杯士多啤梨奶昔,粉色底,非沖劑飲品,而係用士多啤梨加奶打成的奶昔,見其用心製作
2019-03-15 36 浏览
放左學之後打算同朋友食晚飯傾計,旺角始終係最方便。但要搵間喺食飯時間可以冇壓力咁任坐嘅餐廳會有啲難度,所以cafe係最適合我地🤟🏻雖然係cafe,但選擇亦唔少。我地兩個人嗌左兩個main dish,加左錢要多個龍蝦湯同心太軟配雪糕。龍蝦湯味道濃,口感順滑,飲完之後嘅餘韻都好long lasting 黑松露軟殼蟹意粉嘅軟殼蟹令我好驚喜。除左原隻上之外,即叫即炸呢啲令到佢好脆身唔油膩👍🏻黑松露唔會話太重遮蓋左蟹嘅味道,醬汁亦令意粉入口creamy🤤bbq烤豬仔骨配薯條份量十足。味道惹味,大約有6條ribs左右。薯條亦好香脆水牛城雞翼一碟有6隻,味道酸辣,醬汁足夠包裹住每隻雞翼,作為前菜嘅佢好口胃!紅莓果茶同薰衣草茉莉花檸檬馬鞭草茶感覺都好健康養生😆最後以心太軟配雪糕作結。心太軟都係即叫即焗,做到外脆內流心嘅效果🤩微熱嘅流心朱古力配上雪糕一齊食,口感同味道都好治癒☺️
紅莓果茶同薰衣草茉莉花檸檬馬鞭草茶感覺都好健康養生😆
2019-03-15 42 浏览
是日於旺角,行行下忽然落大雨,結果搵左間cafe去坐下hea下,順便食埋個晚餐😎瑞士雞翼🐔$52 (六隻)頭盤小食叫左份瑞士雞翼😏上菜個陣,已經聞到陣陣既瑞士汁味😛真係好正好入味🤤真係有驚喜👍香蒜白酒蜆意大利粉🍝$102香蒜味道濃郁😎蜆既份量都幾多😛味道亦啱啱好☺️鮮茄焗豬扒飯🍖$112茄汁味道啱啱好😎酸酸甜甜好開胃😇加上芝士鋪滿整個焗飯😍口感更為豐富😘豬扒大塊亦夠厚,而且無骨😘味道亦相當唔錯🤤柑桔梳打 (跟餐+$4)藍莓梳打 (跟餐+$4)

瑞士雞翼🐔$52 (六隻)

頭盤小食叫左份瑞士雞翼😏
上菜個陣,已經聞到陣陣既瑞士汁味😛
真係好正好入味🤤真係有驚喜👍

茄汁味道啱啱好😎
酸酸甜甜好開胃😇
加上芝士鋪滿整個焗飯😍
口感更為豐富😘
豬扒大塊亦夠厚,而且無骨😘
味道亦相當唔錯🤤

柑桔梳打 (跟餐+$4)
藍莓梳打 (跟餐+$4)
  • 瑞士雞翼
2019-03-15 56 浏览
家姐出開嚟旺角~緊係約佢食Lunch 啦~臨時知道有人約食Lunch~但又無諗去食咩~記得好耐之前試過去食呢間孖啡~佢個黑松露意大利飯確係好味,留下咗深刻印象~但一直都搵唔到機會再去食~今次大家都無意見去邊食,我就帶咗家姐嚟食~隔咗咁耐無嚟食,唔知味道有無唔同呢~Lunch唔算多人,唔洗book位就入得~日間好光猛,感覺空間大咗~店員安排我哋坐窗口位~坐低之後我就即刻睇吓Lunch set有無我想食嘅嘢~結果係有嘅~黑松露野箘意大利飯~雖然外貌好普通,但味道依舊好味~黑松露味同野箘配合得啱啱好,大家都無搶咗風頭~意大利飯軟硬度完全符合我要求~連原本唔太嗜箘類嘅家姐都讚好食啊~家姐就叫咗 香蒜白酒蜆意大利麵~賣相令人開胃,有爆多蜆~當中見到有三色椒在內,其實三色椒好容易搶味~而廚師整得味道均勻,唔會搶咗做主角~另外我哋仲叫咗芝士焗薯條~一開頭以為係一pat芝士喺面要襯熱食嗰種~點知又唔係喎~賣相幾吸引,原本我都唔太想食~見到佢咁靚仔又抵擋唔住 喪食~味道唔錯啊~套餐包一杯$38飲品,如果多咗就補差價~我揀咗士多啤梨奶昔~好粉系~見到都心心眼啊~味道唔錯,係我鍾意嘅味道~傾傾吓計唔覺唔覺就
家姐出開嚟旺角~緊係約佢食Lunch 啦~
臨時知道有人約食Lunch~但又無諗去食咩~
記得好耐之前試過去食呢間孖啡~
佢個黑松露意大利飯確係好味,留下咗深刻印象~
但一直都搵唔到機會再去食~
今次大家都無意見去邊食,我就帶咗家姐嚟食~

隔咗咁耐無嚟食,唔知味道有無唔同呢~
Lunch唔算多人,唔洗book位就入得~

日間好光猛,感覺空間大咗~
店員安排我哋坐窗口位~

坐低之後我就即刻睇吓Lunch set有無我想食嘅嘢~
結果係有嘅~

黑松露野箘意大利飯~

雖然外貌好普通,但味道依舊好味~

黑松露味同野箘配合得啱啱好,大家都無搶咗風頭~
意大利飯軟硬度完全符合我要求~
連原本唔太嗜箘類嘅家姐都讚好食啊~

家姐就叫咗 香蒜白酒蜆意大利麵~

賣相令人開胃,有爆多蜆~

當中見到有三色椒在內,其實三色椒好容易搶味~
廚師整得味道均勻,唔會搶咗做主角~

另外我哋仲叫咗芝士焗薯條~

一開頭以為係一pat芝士喺面要襯熱食嗰種~
點知又唔係喎~賣相幾吸引,原本我都唔太想食~
見到佢咁靚仔又抵擋唔住 喪食~
味道唔錯啊~

套餐包一杯$38飲品,如果多咗就補差價~
我揀咗士多啤梨奶昔~

好粉系~見到都心心眼啊~
味道唔錯,係我鍾意嘅味道~
傾傾吓計唔覺唔覺就飲晒~

家姐就揀咗蜂蜜綠茶~

佢話幾清幾好飲~

隔咗咁耐水準都不變~令次試埋其他嘢都好好食喎~
推介大家去食啊~
  • 黑松露野菌意大利飯
  • 芝士焗薯條
2019-03-13 68 浏览
想兩個人靜靜地傾心事撐抬腳,café會系一個唔錯既選擇。今次黎到旺角呢間樓上café,一入到去,地方都相當寬敞,門口旁邊已經擺放好多桌遊,卡牌遊戲等等。卡邦尼煙肉天使麵 $98卡邦尼汁濃厚,加入芝士增添香味,醬汁完美滲透天使麵,並加入煙肉蘑菇等配料軟殼蟹黑松露意大利粉 $138另外,我們點了一客軟殼蟹黑松露意大利粉,原隻炸軟殼蟹,望見都食指大動,咬落去‘索索’聲,可見係即叫即炸的。另外,醬汁方面選用了黑松露醬汁,混入少許菇的味道,豐富層次。高質之選。龍蝦湯 (套餐價+$18)一般café都少見會推出龍蝦湯,所以見到有就想試下。賣相雅緻,味道亦相當濃烈,龍蝦湯愛好者萬勿錯過。瑞士雞翼 $52瑞士汁雞翼,自家製醬汁,原汁原味,而且份量都頗多,即使多人數都會足夠。冰特濃朱古力 $44 (補差價) & 熱柑吉綠茶(套餐價$38內飲品)飲品方面點了一杯特濃朱古力和熱柑吉綠茶,特濃朱古力,外觀十分邪惡,擠上厚厚一層cream,味道不會太甜。熱柑吉綠茶,清新可口。

卡邦尼煙肉天使麵 $98

軟殼蟹黑松露意大利粉 $138

龍蝦湯 (套餐價+$18)

瑞士雞翼 $52

2019-03-07
2019-03-13 112 浏览
旺角有不少樓上café,但食物好吃又坐得舒服的其實不多……,這天就與好友來試試『孖啡Double Cafe』,歎個慢悠悠的午餐~cafe分開兩邊,中間有一條走廊連接著。我們來到時是中午時分,坐在其中一邊,客人還不算很多。這個時段當然有lunch set,所有餐加一後也不過$100,還包一杯$38以下的飲品,很抵食!首先叫了「鮮茄焗豬扒飯」,超級足料,又多蕃茄又多芝士!而且豬扒大大件,肉質嫰,充滿了蕃茄味,做得頗出色的。另一碟主餐叫了「軟殼蟹黑松露意大利粉」,單看名字已知完全是我杯茶~完隻軟殼蟹大大件,不但做到外脆內軟,咬下去還有大量蟹膏,平時的軟殼蟹可是很少有蟹膏喇!而且黑松露夠香濃creamy,配上意粉和軟殼蟹真是十級邪惡但又美味滿分啊~~~朋友叫了「蜂蜜綠茶」,屬於不用加錢類別,但味道絕不馬虎:首先不用叫少甜也甜度剛剛,飲得出用了靚蜂蜜而非只加了糖水,而且茶味甘香,大大杯絕對夠飲~我點了「薰衣草/茉莉花/檸檬馬鞭草花茶」,這個花茶組合有安定情勢、改善失眠和頭痛的功效,香味和味道的確很calming,飲下去的感覺很養生,也很解膩。總括來說,這間cafe雖不像其他文青cafe有很多打卡

薰衣草/茉莉花/檸檬馬鞭草花茶

鮮茄焗豬扒飯

蜂蜜綠茶

軟殼蟹黑松露意大利粉

總括來說,這間cafe雖不像其他文青cafe有很多打卡位,但勝在價錢大眾化得來食物有質素,環境不錯,坐得也很舒適。想在旺區中找個寧靜角落享受美食和談心,這兒是很不錯的選擇啦~

By alvahana
2019-03-02