2021-03-02 98 浏览
今天午餐來到這間很多好評的油麻地樓上cafe 上網看過價錢合理賣相又不錯 一於試下鮮茄焗豬扒飯多到要滿出來的醬汁和芝士太誘人豬扒好厚 充滿肉汁茄汁酸中帶甜 配白飯剛好 很下飯龍蝦汁海鮮天使麵點餐時看錯 以為有龍蝦食 哈哈但海鮮分量也不少青口 魷魚 蝦龍蝦汁略嫌不夠濃 問店員要了辣椒仔落幾滴 絕配!軟殼蟹黑松露意粉炸原隻軟殼蟹 賣相太吸引一上桌朋友們就瘋狂拍照黑松露味道香濃 意粉非常掛汁 大愛!黑松露薯條份量很大 粗薯條就算不沾醬也很好吃跟午餐優惠價加點的心太軟一切開就有流心效果 優惠價值得一試
多到要滿出來的醬汁和芝士太誘人
豬扒好厚 充滿肉汁
茄汁酸中帶甜 配白飯剛好 很下飯
點餐時看錯 以為有龍蝦食 哈哈
但海鮮分量也不少
青口 魷魚 蝦
龍蝦汁略嫌不夠濃 問店員要了辣椒仔落幾滴 絕配!
軟殼蟹黑松露意粉
炸原隻軟殼蟹 賣相太吸引
一上桌朋友們就瘋狂拍照
黑松露味道香濃 意粉非常掛汁 大愛!
黑松露薯條
份量很大 粗薯條就算不沾醬也很好吃
跟午餐優惠價加點的心太軟
一切開就有流心效果 優惠價值得一試
2021-03-01 135 浏览
依家做cafe真係好慘㗎,由於衛生問題,疫情之下連棋都冇得玩,生意大受打擊,所以都係要來幫襯下,幫佢哋渡過難關唔好睇呢杯芒果乳酪成杯白色好似冇乜味咁,其實係好有濃郁嘅芒果味道,揀乳酪就梗係想食得健康啲,冇咁肥呀嘛呢杯朱古力奶昔極度邪惡我嘅芝士焗豬扒飯終於黎啦,橙紅色鮮茄醬汁配上成個面都係金黃色嘅芝士啲豬扒仲要切開晒一嚿嚿,一义就食得,啱晒我呢啲懶人我仲叫咗個龍蝦汁嘅天使面啲海鮮係滿晒成個碟,非常足料
芒果乳酪
呢杯朱古力奶昔極度邪惡
朱古力奶昔
我嘅芝士焗豬扒飯終於黎啦,橙紅色鮮茄醬汁
配上成個面都係金黃色嘅芝士
啲豬扒仲要切開晒一嚿嚿,一义就食得,啱晒我呢啲懶人
我仲叫咗個龍蝦汁嘅天使面
龍蝦天使麵
啲海鮮係滿晒成個碟,非常足料
2021-02-28
芒果乳酪
朱古力奶昔
龍蝦天使麵
2021-03-01 152 浏览
空間寬敞坐得舒適,座位自成一格,非常舒服,適合情侶和朋友聚餐的落腳點。食物以西餐為主,還有小食可以添加,是一間可以座下來放鬆聚餐的餐廳。軟殼蟹黑松露意大利粉 ($142)• 黑松露味道非常香濃突出,令人胃口大開。伴隨奶油均勻地沾滿在每一條意粉之間,口感creamy。• 軟殼蟹酥炸得香脆可口,內裡的蟹肉香軟,帶點海鮮味。龍蝦汁海鮮天使麵 ($126)• 相比黑松露意粉那款味道較為清新,但是海鮮的份量頗多:青口、大蝦、魷魚圈及一些沙律菜。• 海鮮普遍口感都十分爽脆,是整碟天使麵的味道來源。• 份量適中,想再飽肚一點的話建議加配小食。榛子朱古力 (+$7)• 棒子味香濃,跟朱古力味非常匹配,味道適中,加上上面的忌廉令口感會更香滑。

軟殼蟹黑松露意大利粉

軟殼蟹黑松露意大利粉 ($142)

• 軟殼蟹酥炸得香脆可口,內裡的蟹肉香軟,帶點海鮮味。

龍蝦汁海鮮天使麵

龍蝦汁海鮮天使麵 ($126)

• 海鮮普遍口感都十分爽脆,是整碟天使麵的味道來源。

• 份量適中,想再飽肚一點的話建議加配小食。

榛子朱古力

榛子朱古力 (+$7)

榛子朱古力
2021-02-28 117 浏览
無限時嘅樓上 Cafe,想坐幾耐都無問題,小編情人節當日去食都無額外收費,如果想同朋友飲杯嘢吹吓水都係一個唔錯嘅選擇~軟殼蟹黑松露意大利粉 ($92 配 $38 飯品一杯)原隻軟殼蟹即叫即炸,大大件放出嚟簡直係視覺嘅享受 😍 意粉掛滿黑松露汁,每啖都好香黑松露味,非常 creamy 又唔會太乾身 😋 重點係食落又唔會太滯,份量岩岩好 👍🏻香蕉朱古力咖啡 ($46)跟餐補咗差價嗌左比較少見嘅香蕉朱古力咖啡,入口朱古力味好濃,但就飲唔出香蕉味,所以同 expect 嘅都有少少落差

軟殼蟹黑松露意大利粉

軟殼蟹黑松露意大利粉 ($92 配 $38 飯品一杯)
香蕉朱古力咖啡

香蕉朱古力咖啡 ($46)
2021-02-14
2021-02-28 44 浏览
放假出旺角睇戲前想食個lunch上openrice搵下發現呢間排得好前嘅cafe咁多好評一於試下嚟到都幾多人 等左10分鐘先有位2點依然有lunch set叫左兩個餐鮮茄焗豬扒飯呢度係白飯底用上珍珠米 幾煙韌茄汁味偏甜豬扒幾多肉汁喎軟殼蟹黑松露意粉呢個推介原隻炸軟殼蟹 炸得香口黑松露味又夠濃 正!去到邊都要叫薯條呢度配黑松露醬同茄汁粗薯條剛炸起 熱辣辣好好食跟餐可以揀38蚊飲品多左補差價揀左凍cappuccino同玫瑰洋甘菊花茶花茶可以再回沖 跟餐加35蚊就有心太軟做甜品呢個就一般太甜同朱古力味比較淡
放假出旺角睇戲前想食個lunch

豬扒幾多肉汁喎

軟殼蟹黑松露意粉
呢個推介
原隻炸軟殼蟹 炸得香口
黑松露味又夠濃 正!

去到邊都要叫薯條

跟餐加35蚊就有心太軟做甜品
呢個就一般
太甜同朱古力味比較淡

2021-02-25 76 浏览
難得開返晚市堂食我就約埋朋友去呢一間樓上咖啡店試吓佢哋啲意粉先一入門口就有種愛麗絲嘅感覺可能閑日時間尚早鋪面都唔算太多人清清靜靜其實好適合同朋友嚟傾吓計吹水食啲嘢主要都係食意粉~先嚟龍蝦餐湯!非常濃稠但味道有啲啲鹹~如果有餐包配就好啦套餐嘅餐飲主角嚟啦~呢道係龍蝦天使麵 仲有啲海鮮味道偏淡 但非常掛汁另外呢道就係蒜香蜆肉意粉除咗有我最愛嘅蒜頭 仲有配合煮得啱啱好嘅意粉簡直係絕配!可惜食完我哋已經飽飽地 唔係我一定會試埋佢哋嘅甜品
難得開返晚市堂食
我就約埋朋友去呢一間樓上咖啡店
試吓佢哋啲意粉先

一入門口就有種愛麗絲嘅感覺

可能閑日時間尚早
鋪面都唔算太多人
清清靜靜其實好適合同朋友嚟傾吓計吹水食啲嘢

主要都係食意粉~
龍蝦湯

簡直係絕配!

可惜食完我哋已經飽飽地 唔係我一定會試埋佢哋嘅甜品

龍蝦湯
2021-02-19 88 浏览
今日同一個美女黎食呢間位於旺角佐敦道既樓上cafe.位置都唔難搵。睇完餐牌點左一個Lunch set 香蒜白酒蜆肉意粉,配一杯愚者.即係蜜桃加玫瑰紅茶。再點左一個Tea set既特色拼盤配正義。即係柚子蜜。先講蒜香白酒蜆肉意粉,蜆肉嘅份量都十分充足,蒜片都係新鮮,但係味道有所欠缺。意粉嘅煙韌程度都係未如理想。特色拼盤嘅賣相同埋比我嘅感覺係有啲驚訝。驚訝係唔好。份量同價錢有啲出入。薯條係大條同埋脆嘅。但係魷魚圈就完全唔脆。同埋雞翼係有啲炸過左過火位。另外兩杯嘢飲都係普通嘅叫貨返嚟嘅嘢飲。冇咩特別之處。性價比來講50分。
2021-02-19
2021-02-16 63 浏览
飲品質素冇問題,公司請飲野叫左11杯野飲,冇投訴,我自己整左杯"正義",足料好味!係略嫌太多冰,$4X來講感覺比較細杯。Openrice app個外賣自取,莫講話少冰少甜,連最基本冷熱飲都冇得揀,實在不便。另外餐廳可能撳錯掣,秒速通知話可以取餐,結果我在門外等左幾個字先有得拎。

2021-02-16
20 分钟 (外卖自取)
2021-02-04 82 浏览
樓上café 傾計玩game特別有回憶!呢間中學時期已經成日聽,而且有活動都會約埋成班朋友一齊去。今次月揀咗個星期日去食lunch,打下機,輕鬆一下食啲嘢。見到餐牌選擇都唔少,最後就揀咗個吞拿魚天使麵芝士焗吞拿魚天使麵$66價錢唔貴,已經包價值$38嘅飲品,而且佢真係有好多吞拿魚,同埋蘑菇等等嘅材料,芝士味道香濃,天使麵亦都比較滑身唔會乾,比想像中更不錯喎!加$25龍蝦湯味道都香濃,同朋友仔share好快就俾我哋飲晒,因為味道唔錯大家都飲得好快XD加$28配蛋糕 一般嘅芝士蛋糕已經OK啦,見到佢個質感都滑,有清新的芝士味,對得住價錢。藍莓果茶$56藍莓乳酪$44 (由於跟餐,只需要補$6)兩位都好鍾意藍莓味道,一於飲一個可以無限添加滾水嘅果茶同一款乳酪,乳酪味道甜甜地但唔會太假,不錯之選!果茶方面有好香濃嘅藍莓香味,第一次最香濃,第二次比較清香,第三次開始變淡,所以建議添加水加一次就夠啦!

今次月揀咗個星期日去食lunch,打下機,輕鬆一下食啲嘢。

見到餐牌選擇都唔少,最後就揀咗個吞拿魚天使麵
芝士焗吞拿魚天使麵$66

加$28配蛋糕

藍莓果茶$56
藍莓乳酪$44 (由於跟餐,只需要補$6)

2021-01-27 70 浏览
I never knew Mong Kok had quite a few “hidden” upstairs cafe that was so spacious! Usually the cafes I know are quite limited in seating so it’s nice to have a place where we can just sit and chill with friends while of course, having good food!Soft shell crab with truffle sauce spaghetti 🍝 The deep fried crusty crab 🦀 (hehe 😎) was nice as I think the layer of batter was just right. Not too thick to make it seem as if I’m only eating deep fried flour and not too thin to make it taste like air. I

The deep fried crusty crab 🦀 (hehe 😎) was nice as I think the layer of batter was just right. Not too thick to make it seem as if I’m only eating deep fried flour and not too thin to make it taste like air. I loved the truffle sauce as the aroma was so strong I could taste the rich truffle with every bite! It felt as if I closed my eyes and my plate became empty 🤣

Baked pork chop rice 🍚
One thing that I think is different from some shops is that the pork chop served is pretty thick in this cafe which really I really like, adds the umph! To each bite doesn’t it haha!

Apple / honey green tea with jelly 🥤
These were included included in the set and I like the rainbow jelly added to them as it felt like a very nice extra bounce added to my meal 🥘 the rainbow jelly gave a sense of nostalgia as I used to have them in my bubble tea when bubble tea wasn’t popular lol

Overall I think it’s a pretty worth it meal with a nice environment!
2021-01-24 55 浏览
兩個人係街Hea下hea下無野做,最岩就搵間Cafe 打躉過下日晨友人推介呢間位處於登打士街附近既Cafe,見價錢平平地已有set lunch,決定試下諗好叫咩野食就可以襟鐘仔叫「服務員」落單啦~炸洋蔥圈:炸漿唔會太厚,炸到脆卜卜,過口癮正呀~🍝炸軟殻蟹黑松露意粉:黑松醬比得好多,入口有滿滿既黑松露香味,意粉口感偏冧身🍑蜜桃乳酪:跟餐飲品叫左蜜桃乳酪,好fresh好smooth雪糕心太軟:加左$38要個甜品,心太軟既朱古力流心勁邪惡呀!加埋呍哩嗱雪糕一齊,岩岩好中和到朱古力醬既甜😙

諗好叫咩野食就可以襟鐘仔叫「服務員」落單啦~

炸洋蔥圈:
炸漿唔會太厚,炸到脆卜卜,過口癮正呀~

🍝炸軟殻蟹黑松露意粉:
黑松醬比得好多,入口有滿滿既黑松露香味,意粉口感偏冧身

🍑蜜桃乳酪:
跟餐飲品叫左蜜桃乳酪,好fresh好smooth

雪糕心太軟:
  • 朱古力心太軟雪糕
2021-01-21 153 浏览
軟殼蟹黑松露意大利粉 $92 (配$38飲品一杯)好大隻軟殼蟹!!!😍就有我手掌甘大。軟殼蟹炸到金黃鬆脆,粉漿唔厚,好好味。忌廉黑松露汁分量岩岩好,而且唔會太稀或者太杰👍,仲有好多蘑菇片,即使食晒都無濟既感覺。值得encore~🌟煙三文魚意大利烘包 $74好健康既餐,除左有沙律,包入面有好多蔬菜💚。烘包睇落好似好乾,不過勝在蔬菜多汁同埋有醬,食落一啲都唔乾,但麵包邊有少少燶,脆口到似食緊麵包乾🤣,三文魚有煙燻味。薯條好飽滿唔空心👍,好足料,即使擺左一陣凍左都無淋。熱生薑蜜 跟餐加$2冬天飲好暖胃🥰,唔係好甜,薑好辣,飲完暖笠笠。水蜜桃紅茶雖然係水果茶包,淡淡蜜桃味,但唔太甜,個人幾鍾意😛。
軟殼蟹黑松露意大利粉 $92 (配$38飲品一杯)

煙三文魚意大利烘包 $74
煙三文魚意大利烘包

熱生薑蜜 跟餐加$2
冬天飲好暖胃🥰,唔係好甜,薑好辣,飲完暖笠笠。

水蜜桃紅茶
雖然係水果茶包,淡淡蜜桃味,但唔太甜,個人幾鍾意😛。
煙三文魚意大利烘包
  • 軟殼蟹黑松露意粉
2021-01-17 5718 浏览
聽說這家店的老闆是喜歡咖啡之人那就必須要喝喝看他們的咖啡☕️但不懂咖的在下點了杯臻子朱古力咖啡☕️$46老闆大概會想哭吧咖啡上面有一層Cream如果你不怕甜 可攪勻在咖啡裡一同喝怕甜的在下把它嫌棄了 😅在下當然不會只喝咖啡還點了些食物吃前先喝個熱熱龍蝦🦞湯$48不知道是加熱不夠還是加了些什麼裡面有啫喱狀物體😅不過整體來說不是差只是廚師小了點細心和熱誠擺了然後點個拿破崙海鮮意粉🍝$118對西餐沒什麼認識的在下還在幻想意粉上會插著拿破崙蛋糕的穌皮 🤣幸好現在的人們都沒有讀心術其實拿破崙意粉最大的特色就是那紅紅的茄汁裡面也有點煙肉和磨做法很傳統加上不同的海鮮有魷魚 青口 蝦 等等夠晒美觀又美味因為不夠飽在下特地點了客一定不會辣的辣味薯角$45好大的一碗吃完這個再加壺紅莓果熱茶 $56看著它由淡淡的紅色染成迷人又晶瑩剔透的紅寶色好美麗啊而且紅莓茶也有一定的消油膩作用能把薯仔的膩中和回來😆又渡過了一個美麗的下午🥰

聽說這家店的老闆是喜歡咖啡之人

能把薯仔的膩中和回來😆
又渡過了一個美麗的下午🥰

2021-01-16
2021-01-15 107 浏览
星期日既時間又係去cafe覓食既時間,今日就黎到一間係油麻地區都幾受歡迎既黃店cafe打下卡.卡邦尼煙肉意大利粉意粉上疊滿煙肉片及巴馬臣芝士碎,離遠都聞到陣陣芝士香.加上忌廉及蛋漿令意粉入口更香滑之餘亦帶點蛋香,配上芝士增添濃厚鹹香風味.意粉彈性適中,唔會過糊.煙肉輕輕煎過略嫌未夠香,欠奉煙薰肉香.軟殼蟹黑松露意大利粉原隻軟殼蟹放係黑松露意大利粉上相當有氣勢.新鮮炸起,外層炸漿唔會過厚身,脆身香口亦唔會帶陣陣油溢味及油膩感.切開軟殼蟹中間,內裏充滿蟹膏,味道甘香濃郁.黑松露忌廉意粉醬濃稠,滿滿松露香.配上意粉質感幼滑.配料內充滿洋蔥甜味及雜菌菌香味.Mocha唔會過甜膩,咖啡及朱古力平衡感均勻.

卡邦尼煙肉意大利粉

軟殼蟹黑松露意大利粉
切開軟殼蟹中間,內裏充滿蟹膏,味道甘香濃郁.

Mocha
唔會過甜膩,咖啡及朱古力平衡感均勻.
午餐
  • 軟殼蟹黑松露意大利粉
2021-01-13 81 浏览
週末頭痕去邊食lunch?呢間樓上cafe有lunch set幾抵食啊!價錢$66-$92不等,仲包$38嘅飲品。今次同朋友一人嗌咗一個set,意想不到質素都幾好啊!香蒜白酒蜆意大利粉平時食意粉都會揀香蒜整嘅,食落比較惹味,有啲仲會帶少少辣勁。呢度嘅香蒜意粉都唔錯,意粉仲帶有彈性,唔會好淋,蜆嘅份量更係好有誠意,食極都仲有咁!鮮茄焗豬扒飯另外仲點咗焗豬,豬扒幾厚身配埋茄味十足嘅汁醬撈飯一流啊!飲品點咗藍莓乳酪同埋女皇,兩杯都唔錯!女皇嘅賣相更靚啊!

香蒜白酒蜆意大利粉

鮮茄焗豬扒飯

另外仲點咗焗豬,豬扒幾厚身配埋茄味十足嘅汁醬撈飯一流啊!

飲品點咗藍莓乳酪同埋女皇,兩杯都唔錯!
女皇嘅賣相更靚啊!