2022-09-29 42 浏览
有日朋友約食飯想搵個地方靜靜地傾下計黎到呢間cafe一入去就覺得幾大間因為早黎唔多人 都幾舒服嗌左個牛肝菌帶子risotto加埋杯特濃朱古力店員好再禮貌 主動過黎招呼野食好快就到個risotto都幾大份 帶子仲好大隻添食落夠creamy帶子都幾有咬口朱古力都好大杯 慢慢傾計慢慢飲就岩哂朱古力味夠濃郁 甜度剛剛好 值得一讀讚一個女仔都差啲食唔哂個risotto朋友話想食心太軟 嗌左個黎試 焗到岩岩流心朱古力味好濃 正👍🏻渡過左一個開心的晚上😊
有日朋友約食飯

渡過左一個開心的晚上😊

2022-09-25
  • 牛肝菌帆立貝野菌意大利飯
2022-09-25 51 浏览
嚟到旺角,見到孖啡,係幾年前大學成日同朋友嚟嘅Cafe,於是入去回憶吓😀😀!仲記得幾年前會同朋友嚟Hea & 玩,番工之後就少咗好多了。今次再嚟,一入門口就有滿滿嘅回憶。佢嘅食物都仲係高質!晚餐有Dinner Set,一個主食加一杯$38以下飲品,想飲貴啲就補差額。我點咗一個明太子海蝦意粉 ($128)。好香明太子味,應該仲加咗沙律醬,好夾好開胃。佢嘅海蝦都煎得好香,好食。朋友就點咗軟殼蟹黑松露意粉 ($142),係原隻軟殼蟹呢!黑松露味好香濃,Cream都好足料,加埋啲菇,都好夾,好食。飲品就一杯特濃朱古力 (+$7),同埋檸檬紅茶(不用補差額)。朱古力面有Cream,有誠意。環境就有點暗,似終都係Cafe。Overall 都舒服。

環境就有點暗,似終都係Cafe。Overall 都舒服。
2022-09-23 64 浏览
好評多多,好味道地方又大既旺角樓上Cafe~ 仲有board games可以玩,好岩同朋友一齊聚聚既地方!❤️鮮茄焗豬扒飯 招牌焗豬係juicy 既厚切豬扒,好高質!! 而且豬扒同飯既比例係1:1 咁,一啖飯一啖豬扒,好正🧡牛肝菌帆立貝野菌意大利飯 每啖都有濃郁既牛肝菌香味,意大利飯好軟身,唔止面層有大大粒帆立貝,中間都有,好足料💛Cappuccino 係絲滑質感,好滑好滑好滑,一試難忘💚士多啤利奶昔 好甜好sweet 既士多啤利味

💛Cappuccino 係絲滑質感,好滑好滑好滑,一試難忘

💚士多啤利奶昔 好甜好sweet 既士多啤利味

2022-09-20 70 浏览
第三次回訪呢間餐廳,勝在適合幾個人聚會,空間寬敞,喺沙發坐得舒適。今次食物質素仲好似有所提升,好友都讚好。 食物以西餐同小食為主,仲有以塔羅牌命名嘅塔羅特飲。食完野可以任玩boardgame消磨時間,款式都唔少但有啲歷史。主食全日早餐$132煙三文魚、炒蛋、紐倫堡腸、茄汁焗豆、沙律、薯餅同牛角酥係傳統嘅早配搭,三文魚有2 小卷,沙律份量亦唔少,食落幾解膩。邪惡擔當-薯餅都幾脆口,其他都水準平均。 軟殼蟹黑松露意大利粉$142上層鋪咗原隻軟殼蟹,咬落外層炸得幾鬆脆,唔會太厚粉,內裹有絲絲蟹肉。黑松露忌廉汁濃郁,沾滿每條意大利粉,配合唔少嘅什菌,提升口感。芝士焗吞拿魚天使麵$98吞拿魚幾多,芝士仲可以拉絲。 蒜香雞翼$52熱辣辣,夠香脆而肉質保持嫩滑。黑松露醬薯條$54香脆配合滋味嘅松露醬,幾大盆,夠四個人分享。Earl Grey 伯爵茶$56用上簡約嘅茶具同迷你茶杯,超有high tea嘅儀式感,可以飲茶解膩。 藍莓乳酪$44朋友叫嘅,杯身好高,飲極都有。吊人$48(青蘋果、薄荷梳打)我哋因為嗰名特別,而試下發覺幾清新,雖然味道有啲唔太夾。

主食
全日早餐$132
煙三文魚、炒蛋、紐倫堡腸、茄汁焗豆、沙律、薯餅同牛角酥

軟殼蟹黑松露意大利粉$142

芝士焗吞拿魚天使麵$98
吞拿魚幾多,芝士仲可以拉絲。

蒜香雞翼$52
熱辣辣,夠香脆而肉質保持嫩滑。

黑松露醬薯條$54
香脆配合滋味嘅松露醬,幾大盆,夠四個人分享。

Earl Grey 伯爵茶$56

藍莓乳酪$44
朋友叫嘅,杯身好高,飲極都有。

吊人$48
(青蘋果、薄荷梳打)
我哋因為嗰名特別,而試下發覺幾清新,雖然味道有啲唔太夾。

2022-09-19 87 浏览
呢間cafe喺鴉蘭附近樓上鋪,店面都幾大,有好多張枱,個張枱相距都一定距離,坐得舒適寬敞。仲有一個boardgame櫃可以借玩boardgame。佢晚市都有set,可以加錢加湯或甜品。今晚我地兩個人叫左以下既items:🔶️ 芝士焗吞拿魚天使麵 ($98,7.5/10)Average水準,天使麵質地幾好。好大碟。🔶️牛肝菌帆立貝野菌意大利飯 ($132,9/10)推介!牛肝菌味重同好香,成個risotto 幾creamy味道又好夠,佢仲要有3隻大大隻既juicy帆立貝,超級滿足。同埋佢成碟risotto超大碟!大食人首選!🍵 節制 (跟餐加$10, 8.5/10)佢呢度有好多特色嘢飲,佢有個塔羅特飲系列。我點左呢杯叫節制🤣(我唔識塔羅,所以唔知節制同杯野有咩關係)。其實成份係西柚加菠羅汁,杯野顏色好靚好夢幻好啱打卡,飲落都清新解渴。🍵特濃朱古力 (跟餐加$10, 9/10) 勁大杯,朱古力控必點,甜度啱啱好,亦好香奶味!🍨朱古力心太軟配雪糕 (跟餐加$10, 8.8/10)成功流心既心太軟!朱古力味好濃好濃!好味既完結!✏️總括黎講,佢食物幾好食,坐得又好舒適。仲可以上黎玩下boardgam
佢晚市都有set,可以加錢加湯或甜品
今晚我地兩個人叫左以下既items:

🔶️ 芝士焗吞拿魚天使麵 ($98,7.5/10)
Average水準,天使麵質地幾好。好大碟。

🔶️牛肝菌帆立貝野菌意大利飯 ($132,9/10)

🍵 節制 (跟餐加$10, 8.5/10)

🍵特濃朱古力 (跟餐加$10, 9/10)
勁大杯,朱古力控必點,甜度啱啱好,亦好香奶味!

🍨朱古力心太軟配雪糕 (跟餐加$10, 8.8/10)
成功流心既心太軟!朱古力味好濃好濃!好味既完結!

✏️總括黎講,佢食物幾好食,坐得又好舒適。仲可以上黎玩下boardgame吹下水,係幾好既聚腳點。😁
  • 牛肝菌帆立貝野菌意大利飯
2022-09-17 294 浏览
見openrice介紹吳間cafe所以星期五晚同男朋友上去食一入去見到環境漆黑 毫無裝修可言 諗住是但啦都係食餐飯 坐咗喺門口嘅一張枱點咗個明太子汑蝦同埋黑松露軟殼蟹意粉送咗個咖喱角叫咗一個龍蝦湯飲咗一啖以為飲咗一啖海水 可能呢排啲鹽係唔值錢 好似飲咗成個海洋落個口度咁😮‍💨即刻感受到腎虧嘅感覺個明太子海蝦意粉 真係好難食🤮首先睇唔到明太子係邊 意粉都唔滑 食落口第一啖真係好驚人 就係成支沙律醬加意粉嘅味明太子無味海蝦得雪味😵‍💫落咗好多黑椒都淨係食到沙律醬嘅味然後到黑松露軟殼蟹意粉 都有少少黑松露味 但係超級多汁 食咗幾啖真係膩都食唔到最後都係放棄咗😵‍💫個咖喱角都好犀利 其實都預咗係急凍食物再翻熱但係完全食到外熱內凍 成件事真係好唔理解成餐飯一半都食唔到🤮實在太難食啦買單三百幾四百 食個薩莉亞都無咁嬲
見openrice介紹吳間cafe

蜜桃紅茶
咖哩角
龍蝦湯
2022-09-15 55 浏览
喺旺角行街行到攰攰地 忽然經過以前成日去嘅一間Cafe附近 上返去飲杯嘢hea下早幾年喺附近返工成日都喺度食lunch今日見到有Tea Set即刻叫返啲炸物過吓口癮🎈水牛城雞翼拼薯條朋友想食辣 叫咗個水牛城雞翼雞翼充滿醬汁 醬汁辣得啱啱好 好惹味 🎈小食拼盤(洋蔥圈,魷魚圈,雞翼,薯條,沙律)呢個小食拼盤都好齊全 又有我最鍾意既魷魚圈! 炸粉竟然唔厚 唔會覺得淨係食緊炸粉咁 朋友都忍唔住話估唔到啲炸物都有水準!野飲我地叫左兩杯咖啡🎈風味朱古力咖啡Mocha最容易入口 上面仲有好多Cream唔會好澀 仲keep到啲咖啡香🤭🎈風味牛奶咖啡叫左玫瑰味既牛奶咖啡 好香好香😍但唔會飲到好重花味 幾清新👍🏻
喺旺角行街行到攰攰地

🎈水牛城雞翼拼薯條
朋友想食辣 叫咗個水牛城雞翼
雞翼充滿醬汁
醬汁辣得啱啱好 好惹味

🎈小食拼盤(洋蔥圈,魷魚圈,雞翼,薯條,沙律)
呢個小食拼盤都好齊全
又有我最鍾意既魷魚圈!
炸粉竟然唔厚 唔會覺得淨係食緊炸粉咁
朋友都忍唔住話估唔到啲炸物都有水準!

野飲我地叫左兩杯咖啡

叫左玫瑰味既牛奶咖啡 好香好香😍
但唔會飲到好重花味 幾清新👍🏻

2022-09-14
下午茶
所謂10年人事幾番新?甫踏進這間Cafe我便有熟悉的感覺!看到這裝修、看到牆上的剪影,我知道我來過!但是是和誰人來,做什麼,許是年代久遠,記憶真的很模糊😅應該是少女時代跟同學一齊來的?(所以寫美食日記紀錄一下背後的故事真的很必要😂人腦都靠不住)今次也是和大學同學聚會,以另一個身份再聚😃遷就朋友選了旺角見面,於是選了這裡。Cafe頗大,閒日下午到來,甚是清閒,傾偈一流!未食lunch的我點了一客午餐J,軟殼蟹黑松露意大利粉($98+10%),炸軟殼蟹有掌心大小,意粉忌廉醬汁濃稠,味道偏甜,微微的黑松露味。餐廳介紹這咖啡室是由兩位愛啡之一開的,所以叫Double Cafe,+$6把午餐餐飲轉了mocha,味道不錯,+想不到還有一大球鮮忌廉!朋友吃過午飯了,點了下午茶餐,水牛城雞翼配薯條($68+10%)連餐飲 - 荔枝紅茶。雞翼有3隻,薯條即炸過,色澤金黃,剎是吸引,我忍不住嚐了一條,係脆嘅。老實講嚟呢度只係求個地方可以安靜坐下傾個計,呢度有L型玻璃窗透入自然光,我們坐了很久,店員也從不打擾,比起最人氣的打卡cafe,又排隊又限時,這裡舒服多了!!渡過了愉快的下午❤️
所謂10年人事幾番新?
甫踏進這間Cafe我便有熟悉的感覺!
看到這裝修、看到牆上的剪影,我知道我來過!

但是是和誰人來,做什麼,許是年代久遠,
記憶真的很模糊😅
應該是少女時代跟同學一齊來的?

今次也是和大學同學聚會,以另一個身份再聚😃
遷就朋友選了旺角見面,於是選了這裡。
Cafe頗大,閒日下午到來,甚是清閒,傾偈一流!
未食lunch的我點了一客午餐J,

軟殼蟹黑松露意大利粉($98+10%),

餐廳介紹這咖啡室是由兩位愛啡之一開的,
所以叫Double Cafe,
+$6把午餐餐飲轉了mocha,味道不錯,
+想不到還有一大球鮮忌廉!

朋友吃過午飯了,點了下午茶餐,
水牛城雞翼配薯條($68+10%)連餐飲 - 荔枝紅茶。

老實講嚟呢度只係求個地方可以安靜坐下傾個計,
呢度有L型玻璃窗透入自然光,
我們坐了很久,店員也從不打擾,
比起最人氣的打卡cafe,
又排隊又限時,這裡舒服多了!!
渡過了愉快的下午❤️
2022-09-09 62 浏览
星期日經過旺角就上來這間休閒Cafe吃東西。餐廳提供很多Boardgame。很多人都在玩。氣氛很開心。我們點了以下的午餐:黑松露野菌意大利飯依個意大利飯好creamy. 裏面有黑松露和蘑菇。甜甜地,味道都不錯墨魚汁魷魚意大利粉這個墨魚汁魷魚意大利粉也是甜甜地。很多墨汁。裏面有蘑菇和洋蔥。份量亦很大。Cappuccino 泡沫咖啡這個咖啡的拉花很漂亮。味道也不錯士多啤梨乳酪這個乳酪的味道很都不錯。如果你係喜歡玩Boardgame 的朋友, 我會推介這餐廳。

黑松露野菌意大利飯

墨魚汁魷魚意大利粉

Cappuccino 泡沫咖啡
這個咖啡的拉花很漂亮。味道也不錯

士多啤梨乳酪
這個乳酪的味道很都不錯。

• 黑松露野菌忌廉意大利飯
2022-09-07 1102 浏览
跟朋友見面 在旺角找餐廳,來到了double cafe 餐廳座位多, 而且是沙發,坐得非常舒適,不論窗邊 牆壁 門外都有佈置,大大華麗掛燈 燈光調暗, 浪漫有氣氛 ,最岩同朋友傾計整體好舒服,而且仲有遊戲玩,有電視睇叫左個全日早餐ALL DAY BREAKFAST配$38飲品全日早餐配搭還算豐富,有煙三文魚、炸得香脆的薯餅、兵加腸、茄汁焗豆、炒蛋、沙律及富牛油香的牛角酥款式多 我個人最鍾意煙三文魚,大大塊三文魚薯餅熱辣辣又香口而炒蛋也十分嫩滑睇到又豐富又好食牛角包非常鬆口香蒜白酒蜆意大利粉 一上桌就被鋪滿碟面的連殼蜆肉蜆肉雖然細細隻,但鮮甜無沙,而且份量都幾多意粉配上惹味的蒜香,味道相對上較清爽,惹味,意粉炒到岩岩好,有咬口唔會濕滴滴兩杯嘢飲都加咗差價,曲奇奶昔,滿滿嘅Oreo粉喺上面,下面嘅奶昔充滿咗Oreo都味道,非常之滑,Oreo愛好者必飲蜜桃乳酪,好香嘅蜜桃味,再加埋乳酪味,非常之夾,仲要大大杯,可以同朋友一齊慢慢飲
跟朋友見面 在旺角找餐廳,來到了double cafe
燈光調暗, 浪漫有氣氛 ,最岩同朋友傾計
整體好舒服,而且仲有遊戲玩,有電視睇
叫左個全日早餐ALL DAY BREAKFAST
配$38飲品
款式多 我個人最鍾意煙三文魚,大大塊三文魚
薯餅熱辣辣又香口
而炒蛋也十分嫩滑
睇到又豐富又好食
牛角包非常鬆口

一上桌就被鋪滿碟面的連殼蜆肉
蜆肉雖然細細隻,但鮮甜無沙,而且份量都幾多

兩杯嘢飲都加咗差價,
曲奇奶昔,
滿滿嘅Oreo粉喺上面,下面嘅奶昔充滿咗Oreo都味道,
非常之滑,Oreo愛好者必飲

蜜桃乳酪,
好香嘅蜜桃味,再加埋乳酪味,非常之夾,
仲要大大杯,可以同朋友一齊慢慢飲
2022-09-05 74 浏览
ෆ⃛ 孖啡 ෆ⃛旺角同油麻地係樓上cafe 集中地呢,記得以前會同朋友們gathering 玩吓board game同食野🎲,以前呢間cafe係幾年前都食過,印象唔差,今次再去試吓有冇回憶中嘅感覺🍡 ♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .*・゜ ♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .:*・゜ ♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .*・゜♡ 牛肝菌帆立貝野菌意大利飯 $132 ♪ Risotto熟度啱好,保持到飯粒口感但唔會太硬,牛肝菌食落有啲蒜味,🍄數量者幾多,幾乎啖啖都係(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵),帆立貝有三粒,全部都冇沙🦷 成個份量都好多,食晒好飽肚⚚ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿.75 / 5 明太子海蝦意大利粉 $128 ♪ 明太子好均勻咁沾滿每條意粉!因為唔係忌廉汁所以唔會好膩,可以一啖接一啖٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 鐘意佢哋嘅意粉唔會煮得好腍🍝 海蝦有五隻,都好新鮮彈牙🍤 ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿ / 5 隱者(士多啤利、熱情果梳打 )$48 ♪ 跟set可以補差價($38起嗌特飲,梳打唔會太甜,下面仲有啲士多啤梨🍓果肉,兩者者夾係想像中嘅味道,都解渴呢ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿.5 / 5 蜜
ෆ⃛ 孖啡 ෆ⃛

 牛肝菌帆立貝野菌意大利飯 $132 ♪

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿.75 / 5

 明太子海蝦意大利粉 $128 ♪

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿ / 5

 隱者(士多啤利、熱情果梳打 )$48 ♪
ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿.5 / 5

 蜜桃乳酪 $44 ♪
上面會有啲cream,乳酪味唔會好重,主要都係蜜桃味,飲落有啲沙冰感但對我嚟講有啲偏甜了🍬

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿ / 5

✎ 總括:成日都驚樓上cafe會中伏>< 但呢間環境同埋食物都唔錯的,適合朋友gathering喔🧚🏻

✼ 加一服務費✔︎
ෆ̈ 孖啡 (旺角)
✇ 地址:旺角彌敦道577號高氏大樓4樓

Follow ig for more reviews: eatwithnnat✨
2022-09-01 65 浏览
What a surprisingly fabulous board games cafe in YMT 😍十分推介👍🏻We ordered this 2 main courses . The size is big. We love the taste so much ❤️💖 😍 the price is acceptable! Worth to try ~ we won’t miss this signature dish ~ 軟殼蟹黑松露意粉🍝must give it a try as it is very worth-trying food. the taste of sauce is good! The crab 🦀 is crispy ~ What’s more? The salad is so mouth-watering that i must praise 👍🏻 perfect match with the bread 🥰 very fresh too . The snacks are great !!! Love the 水牛城 chicken wings s

The snacks are great !!! Love the 水牛城 chicken wings so much ❤️🍟 very yummy

We also ordered rose 洋甘菊 for drink 😄

It was quite full already for 2 persons. Only $200 something for 3 dishes worth-trying 👍🏻👍🏻

2022-08-30 63 浏览
又嚟到旺角,當然要再到孖啡cafe打吓卡🤪去到Cafe,坐滿一枱枱年輕人,滿室充滿愉快,令人心情舒暢。Cafe佈置簡约,走年輕人路線。餐牌有唔同嘅set,都有唔少嘅選擇。飲品叫了芒果綠茶,士多啤梨紅茶各一杯,味道尚可。煙三文魚意大利法包,加入薯條同沙律菜,配上茄汁及沙律醬,薯條系剛剛炸好同熱辣辣,好食,沙律菜超新鮮配入麻醬非常之夾,無得輸😋卡邦尼煙肉意大利粉,意粉味道濃沃,加入蛋汁捞埋意粉,食落去煙煙靭靭,真係有驚喜,推介👍朱古力心太軟雪糕,黑白配非常之靚同夾,每次食都有驚喜,yummy yummy🤩
又嚟到旺角,當然要再到孖啡cafe打吓卡🤪

Cafe佈置簡约,走年輕人路線。

餐牌有唔同嘅set,都有唔少嘅選擇。

飲品叫了芒果綠茶,士多啤梨紅茶各一杯,味道尚可。

2022-08-29
  • 朱古力心太軟雪糕
  • 卡邦尼煙肉意大利粉
2022-08-26 129 浏览
今日同朋友兩個人想搵個地方傾吓計, 就揀咗呢間Cafe呢度嘅環境比較昏暗,好適合傾心事我哋晚餐內部有唔少晚餐嘅種類選擇,飯意粉麵包沙律都有;我哋嗌咗一個鮮茄焗豬扒飯豬扒飯嘅蕃茄汁好豐富,上面po住好有拉絲既芝士,豬扒鬆軟,係水準之作另一個我哋嗌咗意粉,估唔到都有好多蜆肉,而且白酒味濃郁,又有啲海鮮嘅甜味;意粉硬度適中,覺得幾好味之後我哋嗌咗一杯《塔羅特飲》既《塔》,佢係一杯士多啤梨沙冰,要加少少錢,估唔到咁大杯,而且真係幾好飲,食完比較濃味嘅豬扒焗飯,揀返呢杯就啱啱好最後我哋仲嗌咗心太軟,有好大球雲呢拿雪糕,而且心太軟個蛋糕都幾好味整體來說係一個高質素嘅Cafe;我見到佢仲有好多board game玩,下次可以叫多啲人來😄
今日同朋友兩個人想搵個地方傾吓計, 就揀咗呢間Cafe

呢度嘅環境比較昏暗,好適合傾心事

鮮茄焗豬 扒飯
鮮茄焗豬 扒飯

• 心太軟
  • 鮮茄焗豬扒飯
2022-08-21 187 浏览
食物一般     Broad  game殘舊1️⃣例如個蝦明太子卡邦尼意粉 啲蝦食落唔新鮮啲明太子配埋醬都係麻麻地好食香蕉奶昔陣香蕉味 係假嘅唔係真香蕉飲落好奇怪我地幾個人一齊嚟 朋友覺得唔好食嗰啲大家都試過一輪 係真係食材一般同整得唔好食 唔係個人口味問題先打呢篇嘢出嚟講其他就不過不失2️⃣相信唔少人同時都係見呢度有board game先嚟你有冇見過一副uno係可以有2隻唔同綠色 即係有2副牌撈埋當一副 仲要張張都有條喺正中間打橫嘅摺痕 都幾殘同污糟其他board game都係好明顯幾殘舊下有啲殘到好明顯已經唔適合拎出嚟比人玩......雖然幾失望 不過當揾個地方同fd聚下咁啦...... 最後玩副最基本嘅啤牌同自己手機揾app玩算
食物一般     Broad  game殘舊

1️⃣例如個蝦明太子卡邦尼意粉 啲蝦食落唔新鮮
啲明太子配埋醬都係麻麻地好食
香蕉奶昔陣香蕉味 係假嘅唔係真香蕉
飲落好奇怪
其他就不過不失

2️⃣相信唔少人同時都係見呢度有board game先嚟
其他board game都係好明顯幾殘舊下
有啲殘到好明顯已經唔適合拎出嚟比人玩......