2024-05-29 5673 浏览
放工時間,增肥時間到了,又去gathering ,又不是太肚餓,所以這次就去了吃打冷,只叫餸吃了。環境模仿打冷環境,不過是樓上舖,比較衛生。餐具🥢蠔仔煎餅 $88 ▶️口感酥脆鬆化,內裡鮮嫩,蠔的鮮味與餅皮的香脆完美結合,煎餅的外皮金黃酥脆,內裡的蠔肉鮮美。還有一陣陣芫荽香味。🥢紅燒乳鴿皇 $156/2隻 ▶️搭配濃郁的紅燒醬汁,口感豐富,香氣四溢。乳鴿肉質鮮美。紅燒乳鴿皇的烹調技巧恰到好處,讓肉質保持鮮嫩,醬汁入味,每一口都能感受到乳鴿的鮮美和紅燒醬汁的濃味。🥢豉椒炒蜆 $108▶️蜆肉鮮甜彈牙,搭配豉椒的香辣調味,讓人食指大動。炒蜆十分有鑊氣,讓蜆肉保持鮮嫩,豉椒的香味完美融合,每一口都能感受到蜆肉的鮮美和豉椒的香辣,不過份量比較少。🥢咸魚茸飛天通菜煲 $98 ▶️通菜的爽脆口感,入口鮮美清甜,讓通菜保持清脆,湯汁入味,每一口都能感受到通菜的鮮美和湯汁的鮮甜。不過嚐不出咸魚的香味。整體來講,鑊氣十足,典型的大排檔風味,又不會似大排檔環境差

環境模仿打冷環境,不過是樓上舖,比較衛生。

餐具

蠔仔煎餅

紅燒乳鴿皇

咸魚茸飛天通菜煲

整體來講,鑊氣十足,典型的大排檔風味,又不會似大排檔環境差
蠔仔煎餅
紅燒乳鴿皇
咸魚茸飛天通菜煲
2024-04-29 3739 浏览
妹記已經唔係當年嘅妹記!!!金沙大蝦球,一隻蝦仁切開三片再包勁厚嘅炸漿再炸,成碟都係油! 鹹蛋黃油到濕到腍到好似南瓜蓉咁! 以前嘅妹記好好食,而家越做越差,吊燒雞有浸臭味! 其他菜普通到爆,求其一間茶餐廳嘅出品可能都好過佢!本身介紹遊客朋友嚟食,但係食到好心虛,咁難食都帶人地黎….中大伏!
2024-04-29
2024-04-19 3449 浏览
📍妹記大排檔今次分享既呢間小菜相信大家都一定聽過👍🏻就係妹記大排檔啦‼️佢最出名就係戰鬥碗飲啤酒🍻同朋友一齊食飯飲返兩杯的確好極😆😆😆🐮黑椒薯仔牛柳粒 ($158)炸過嘅薯仔再加埋牛柳粒一齊炒非常惹味食得出除咗有黑椒調味之外仲有蜜糖調味又辣又香甜後生仔最愛🥰🥬咸魚茸飛天通菜煲 ($98)用咸魚茸炒通菜真係非常香‼️呢個菜真係人人都鍾意食😋🐟椒鹽九肚魚 ($88)九肚魚新鮮炸起熱辣辣又香脆🍳不過炸粉皮厚咗少少如果炸粉薄返少少就更加好味🦐黃金蝦球 ($128)黃金蝦球嘅賣相非常吸引‼️蝦球外皮沾滿鹹蛋黃食落鹹香味十足😚😚😚唯一挑剔係如果份量可以再多少少就更好😆🐥咕嚕雞球 ($88)咕嚕雞球每一件都大大嚿配料有菠蘿三色椒等等份量都好足‼️🐮沙嗲粉絲金菇牛肉煲 ($98)呢一碟餸係我最愛🥰🥰🥰沙嗲醬既味道同金菇牛肉非常夾粉絲更加索滿沙嗲汁非常入味‼️呢碟餸用嚟送飯一流🤤🤤妹記大排檔係一間喺油尖旺區非常抵食嘅小炒餐廳如果一班朋友聚會又想啤啤佢🍻呢間餐廳真係非常適合👍🏻👍🏻👍🏻✅
📍妹記大排檔

今次分享既呢間小菜相信大家都一定聽過👍🏻
就係妹記大排檔啦‼️
佢最出名就係戰鬥碗飲啤酒🍻
同朋友一齊食飯飲返兩杯的確好極😆😆😆

🐮黑椒薯仔牛柳粒 ($158)
炸過嘅薯仔再加埋牛柳粒一齊炒非常惹味
食得出除咗有黑椒調味之外
仲有蜜糖調味
又辣又香甜
後生仔最愛🥰

🥬咸魚茸飛天通菜煲 ($98)
用咸魚茸炒通菜真係非常香‼️
呢個菜真係人人都鍾意食😋

🐟椒鹽九肚魚 ($88)
九肚魚新鮮炸起
熱辣辣又香脆🍳
不過炸粉皮厚咗少少
如果炸粉薄返少少就更加好味

🦐黃金蝦球 ($128)
黃金蝦球嘅賣相非常吸引‼️
蝦球外皮沾滿鹹蛋黃
食落鹹香味十足😚😚😚
唯一挑剔係如果份量可以再多少少就更好😆

🐥咕嚕雞球 ($88)
咕嚕雞球每一件都大大嚿
配料有菠蘿三色椒等等
份量都好足‼️

🐮沙嗲粉絲金菇牛肉煲 ($98)
呢一碟餸係我最愛🥰🥰🥰

呢間餐廳真係非常適合👍🏻👍🏻👍🏻✅

2024-04-16
  • 黃金蝦球
2024-04-08 2852 浏览
對上一次幫襯妹記大排檔已經係幾年前嘅事啦,當時仲喺另外一個地址今次有朋友喺外國返嚟佢話好想食大排檔,但係又唔想熱辣辣所以我哋今次就揀咗嚟食妹記啦我哋一行五人有男有女總共叫咗八個餸全部都即叫即做好有鑊氣有啲嘢食仲要一嚟到即刻掛住食相都唔記得影㖭黃金蝦球好好味蠔餅炸得嚟完全唔油膩吊燒雞皮脆肉嫩椒鹽墨魚嘴辣味爽口沙嗲牛肉煲牛肉非常嫩滑入味扇貝 蟶子 海鮮類別都好新鮮食咗咁多濃味嘢,叫返個西蘭花帶子清一清個口最後埋單落樓$1300唔錯唔錯,都幾滿意
對上一次幫襯妹記大排檔
已經係幾年前嘅事啦,
當時仲喺另外一個地址

今次有朋友喺外國返嚟
佢話好想食大排檔,但係又唔想熱辣辣
所以我哋今次就揀咗嚟食妹記啦

叫返個西蘭花帶子清一清個口

最後埋單落樓$1300
唔錯唔錯,都幾滿意
2024-03-16 2941 浏览
朋友要移民,離開香港前,當然是要吃盡香港本地美食,大排檔自然是非吃不可。我們6時半入座,已經坐滿差不多一半人,侍應的招呼也算是不錯。根據朋友的喜好,點了「脆皮炸大腸」、「蠔仔煎餅」、「炸乳鴿」、「炸豬手」、「西蘭花黃金蝦球」(唔記得係咪呢個名)除了一個清炒菜,其他全部都是炸的!!! 「脆皮炸大腸」和「炸豬手」最好味,其他也不錯!
朋友要移民,離開香港前,當然是要吃盡香港本地美食,
大排檔自然是非吃不可。
「炸豬手」、「西蘭花黃金蝦球」(唔記得係咪呢個名)
除了一個清炒菜,其他全部都是炸的!!!
「脆皮炸大腸」和「炸豬手」最好味,其他也不錯!
炒豆苗
2024-02-28
炸豬手
炸大腸
2024-03-16 2406 浏览
突然想食大排檔,求其搵左間,上到樓都唔少人排隊。咁多人排隊,心諗實好好味啦😋由於最近比較熱氣,都唔敢嗌炸嘢,所以叫左三個應該唔會中伏既餸:1⃣️豉椒炒蜆$108正常發揮,D蜆好大隻,一碟有9隻。2⃣️魚香茄子煲$98送飯一流,D茄子唔夠腍。3⃣️沙嗲粉絲雞煲$92都好夠味,沙爹味重。結語:餐廳上菜快,三道菜都正常發揮,夠鑊氣,而且好入味,送飯一流😋不過,當我地食完(大概40分鐘),想坐耐少少嘅時候,伙記好快就收晒我哋啲碗筷,而且呢頭收完碗筷,唔使1分鐘就出咗張單叫我地埋單。如果可以坐耐小小就好啦😉

1⃣️豉椒炒蜆$108
正常發揮,D蜆好大隻,一碟有9隻。

2⃣️魚香茄子煲$98
送飯一流,D茄子唔夠腍。

3⃣️沙嗲粉絲雞煲$92
都好夠味,沙爹味重。

結語:

2024-03-15 1676 浏览
味道麻麻,菜單沒價錢,買單時先知道一份薯仔牛柳158。不過,蒜蓉粉絲蒸勝瓜不錯,蒜蓉味很香。蚝仔饼還算好,除左配的汁極鹹。上菜速度非常之快,懷疑是預製菜。蒸勝瓜5分鐘不到就上桌了。
味道麻麻,菜單沒價錢,買單時先知道一份薯仔牛柳158

上菜速度非常之快,懷疑是預製菜。蒸勝瓜5分鐘不到就上桌了。
服務真心好細心地方乾淨~ 特別啲櫈~ 地板都好乾淨落力介紹餐牌我地兩個女仔食,特別提醒不要加白飯先,看啲餸食唔食得哂先餐牌上的食物真係好多款式、種類、煮法(不是只有炸嘢、生野)講完感覺之後啲餸上來,有驚喜,擺盤靚,大份好抵食,上菜快~
服務真心好細心
地方乾淨~ 特別啲櫈~ 地板都好乾淨
落力介紹餐牌
我地兩個女仔食,特別提醒不要加白飯先,
看啲餸食唔食得哂先

餐牌上的食物真係好多款式、種類、煮法(不是只有炸嘢、生野)

講完感覺
之後啲餸上來,有驚喜,擺盤靚,大份好抵食,上菜快~

2024-02-28
  • 咕嚕魚塊
  • 黑椒薯仔牛柳
  • 粉絲蒜蓉絲瓜
#foodielagblah尖沙咀 鑊氣十足嘅港式大排檔:妹記😍
✨環境和服務:整體整潔、乾淨,上菜快。👍
✨地點:尖沙咀B2直行1分鐘就到,好方便。
✨食物:
1️⃣香蔥椒鹽鮮蝦
鑊氣十足嘅菜色,椒鹽濃得嚟唔會太咸,蝦亦好鮮甜!
2️⃣脆皮燒雞(半隻)
皮薄兼脆不在話下,連雞肉都係鮮嫩而不柴口,好多時啲雞肉鮮嫩往往唔可以煮太熟,因而會有血水,但呢碟無血水!又做到鮮嫩!我一個人都隊咗3分2,食到夾完一件再一件!
3️⃣西蘭花炒帶子
西蘭花亦好軟淋淋,帶子大口而鮮甜!
*人均$200
📍:港鐵尖沙咀/尖東站 B2 出口, 步行約1分鐘......#tst#tsuishatsui#foodie#foodgram#大排檔#妹記#妹記大排檔#鑊氣#鑊氣小炒#鑊氣十足#香氣#海鮮#脆皮雞#帶子
#foodielagblah尖沙咀
鑊氣十足嘅港式大排檔:妹記😍

✨環境和服務:整體整潔、乾淨,上菜快。👍
✨地點:尖沙咀B2直行1分鐘就到,好方便。
✨食物:
1️⃣香蔥椒鹽鮮蝦
鑊氣十足嘅菜色,椒鹽濃得嚟唔會太咸,蝦亦好鮮甜!

2️⃣脆皮燒雞(半隻)

3️⃣西蘭花炒帶子
西蘭花亦好軟淋淋,帶子大口而鮮甜!

*人均$200
📍:港鐵尖沙咀/尖東站 B2 出口, 步行約1分鐘

2023-12-20
  • 脆皮烤雞
  • 椒鹽鮮蝦
我地5位 入呢間野試一試 妹記的午餐啦,出餐速度就妹快,大概5 分鐘 就到,但係就出錯哂。原本嗌左個快餐 4 ,點知黎錯左另一個餐(豉椒鮮魷飯)。之後叫個啊叔換返岩既餐比我地。個啊叔就拎左張單去改啦。後來我地先發覺張單無改到,而係加多左個餐。姐係計多咗我地一個餐錢。當我地返去間舖同佢追討時,收銀啊姐態度極差,一直唔認佢地自己出錯,但我地有證有據,張單白紙黑字寫到明計多左一個餐錢,如果我地無理取鬧,我地5 個人 嗌左 5 個餐,正常會跟 5 杯 野飲啦。咁點解 第 6個餐會係 野飲呢。加上 佢地無話收左錢,我地 話check 返 CCTV。佢地就無聲出就轉移其他問題度。咁好明顯係心有「屎 」啦。依家唔係錢嘅問題,係原則問題。就算 有冇錯都好 係唔係應該以客為主,以服務態度為根呢。一間好既餐廳,野食味顧言之係重要,但服務態度道亦都重要啊。若果味道好,服務態度差會令到客人對整間餐廳的評價。所以兩者正正成為好既食市稱譽。最後呢間妹記大排檔總評分係 1分 都無。原本野食味道一般般,服務態度差到影響整體性。
佢地就無聲出就轉移其他問題度。咁好明顯係心有「屎 」啦。

2023-12-11
2023-12-03 1791 浏览
又一間極差餐廳引到我出黎寫食評好多年前幫襯過尖沙咀舊舖味道唔錯,所以再次幫襯…可惜質素不如理想..幫我一間大排檔,食物除左要好味…其次係要有鑊氣,食物要熱辣辣…..佢一樣都做唔到🙃當日叫嘅所有食物都係唔夠熱,只係暖..尤其煲仔菜式,無可能會唔熱…🥲椒鹽魷魚炸衣好厚,每次去大排檔必點嘅菜式都食唔哂🥲紅燒豆腐煲,味道唔差但唔熱🙃失敗金沙蝦球,一上菜已經見到表面好濕有d怪,食落口成口油,擺左一陣成個碟底都係一層厚油😵‍💫未見過咁差嘅金沙菜式..其他菜式味道唔差,係衰在暖…**唯一好處係上菜極快😊😊😊原因係咩?大家心知肚明…我都明飲食業難做,90分鐘要交枱,翻枱做多d客….但希望都要保持品質出門口見好多旅客等位….心諗呢d餐廳真係影衰香港飲食業….
又一間極差餐廳引到我出黎寫食評

當日叫嘅所有食物都係唔夠熱,只係暖..
尤其煲仔菜式,無可能會唔熱…🥲

椒鹽魷魚炸衣好厚,每次去大排檔必點嘅菜式都食唔哂🥲

紅燒豆腐煲,味道唔差但唔熱🙃失敗

其他菜式味道唔差,係衰在暖…

出門口見好多旅客等位….心諗呢d餐廳真係影衰香港飲食業….

2023-11-02 2401 浏览
豉椒炒蜆☺️主要特點是鮮嫩的蜆肉和豆豉的香味,它們相互搭配,產生了獨特的風味和口感。蜆肉鮮嫩多汁,具有海鮮的鮮甜味道,而豆豉則帶來了一種咸香和微辣的味道。這種組合使得豉椒炒蜆的味道鮮美且有層次感。粟米班塊😀一般會將粟米切成塊狀,與魚肉一起燉煮或炒制。粟米塊保持了一定的嚼勁,而魚肉則鮮嫩可口。這種搭配使得粟米班塊的口感豐富而有趣,既有粟米的脆爽口感,也有魚肉的柔嫩口感,給人一種愉悅的食用體驗。黑椒薯仔牛柳粒☺️這道菜的關鍵調味料,它為菜餚帶來了濃郁的香氣和辛辣的味道。黑胡椒的獨特香味與牛肉相互融合,增添了一種特殊的風味。黑椒醬的辛辣味道也為整道菜增添了一份刺激與特色。黑椒薯仔牛柳粒是一道美味的主菜,適合喜歡牛肉和辛辣味道的人品嘗。它的口感豐富,味道濃郁,既具有牛肉的鮮美,又有黑胡椒醬的辛香。無論是搭配米飯還是麵食,都能為餐桌增添一份美味和風味。
豉椒炒蜆☺️

粟米班塊😀

黑椒薯仔牛柳粒☺️

2023-10-27 1724 浏览
成日都有聽人介紹妹記🙈🙈,一路都想試下,今日經過旺角,就去試下佢啦。 叫左個黑椒薯仔牛柳粒🧆🧆同埋金沙炒蝦球🦐🦐。老實講,有啲失望。嗰牛柳粒有啲難咬,黑椒味好重,食落去好膩☹️☹️。 嗰金沙蝦球炒得幾有鍋氣,個皮幾脆,蝦都算幾爽口,但係金沙醬唔太入味,亦都炒得太油,食左幾舊已經食唔到落去😢😢。

2023-10-23 1163 浏览
朋友生日🎂想食餐飯聚下我哋見妹記好多人介紹嘅大排檔,咁我哋高去試吓。咁我哋叫左幾款餸同一支啤酒。上菜速度勁快🤣唔使一陣就上齊餸。但係當晚我地個位比較當風,d餸好快吹到凍哂。整體味道唔錯,只係好趕急,因為出面好多人等位,又唔好意思慢慢食😂如果大家想慢慢嘆嘅話,呢度未必啱大家。我哋食完之後都轉場再慶祝🍾
朋友生日🎂想食餐飯聚下
上菜速度勁快🤣唔使一陣就上齊餸。
但係當晚我地個位比較當風,d餸好快吹到凍哂。
如果大家想慢慢嘆嘅話,呢度未必啱大家。
我哋食完之後都轉場再慶祝🍾
2023-10-09 1795 浏览
今日朋友生日,成班人諗住同佢慶祝生日!妹記我在10年前食過,難得有機會一大班人,今日諗住再來光顧,今日質素非常差,啲餸每個出菜出得非常之快,叫完應該5分鐘都冇就到咗,但係就完全冇鑊氣,就連蠔餅都不用5分鐘第二點就係想講一入嚟,我已經放低好咗個蛋糕比個侍應姐姐同佢講一陣可唔可以幫我開個蛋糕出嚟切蛋糕,都差唔多埋尾,我同侍應講可以幫我開蛋糕,我哋差不多食完,佢竟然執好枱之後,成個蛋糕連個膠袋一齊上冇開到就咁隊俾我!諗住俾個驚喜朋友,我當堂啞咗出嚟,我都忍住道氣同佢講我諗住你唔係應該幫我開咗個蛋糕拎出嚟嘅咩,然後佢答我,下?幫你開出嚟!然後幫我將個盒喺膠袋拎出嚟擺低咗,走咗朋友當然大家攞呢件事少咗一餐,咁就落咗個台啦!但食物質素咁差做遊客生意,好影響香港人而且我諗住慶祝生日搞成咁,基本我以後都唔會再來同唔會介紹朋友來