2023-11-04 422 浏览
有日想同朋友去元朗食串燒慶祝萬聖節,之後佢推介我去呢間好燒式燒烤專門店,佢個店面使用紅黃相間的字配白光燈,非常之醒目。店主仲好有心配合萬聖節主題有兩隻哇鬼企左係門口吸引人,店裡面亦都掛起左蜘蛛網裝飾,真係好有萬聖節feel。餐牌食物款式非常多,有肉有素,任君選擇。好啦,依家要黎介紹重頭戲既菜式啦~~首先係燒半隻龍蝦,價錢黎講都合理。龍蝦都幾大隻,差唔多有我隻手掌咁大。一叉起舊龍蝦肉沒有發霉及不新鮮情況,啖啖都係新鮮龍蝦肉。廚師都處理得唔錯蝦身燒得岩岩好都幾乾身唔會濕立立,又捨得放左好多芝士和蒜蓉,龍蝦肉配埋芝士/蒜蓉真係有種high class既享受。燒蠔都燒得唔錯,芝士都落得好重手,最岩我呢啲芝士控的朋友。蠔身金黃色微微焦香,份外惹味,一上菜個陣香噴噴的海鮮的香味,蒜蓉配埋蠔簡直係絕配。只恨胃口太細要試埋其他美食,如果要齋食燒蠔,起碼要黎一打先滿足。廚師煮得好好味吖~到雜錦既串燒啦,我地嗌左安格斯牛肋串、和牛肋串、陰功豬每樣2串,一上菜成間餐廳都充斥的香味,安格斯牛肋串肉質比較肥瘦均勻,肉味都幾香,面頭有少少焦香份外惹味。和牛肋串真心推介,牛肉油脂的香味十足,肉質非常嫩口,廚師仲放左

燒半隻龍蝦(芝士)
燒半隻龍蝦(蒜蓉)
燒半隻龍蝦
燒蠔(蒜蓉/芝士)
燒蠔(芝士口味)
燒蠔都燒得唔錯,芝士都落得好重手,最岩我呢啲芝士控的朋友。
串燒雜錦(自行選擇)
和牛肋串2串
到雜錦既串燒啦,我地嗌左安格斯牛肋串、和牛肋串、陰功豬每樣2串,一上菜成間餐廳都充斥的香味,安格斯牛肋串肉質比較肥瘦均勻,肉味都幾香,面頭有少少焦香份外惹味。和牛肋串真心推介,牛肉油脂的香味十足,肉質非常嫩口,廚師仲放左原條香草解左肉類的油膩,應該餐廳使用左啲比較高級的和牛,所以啲肉食落去真係有啲唔同,值得回味。陰功豬肉串豬肉都燒得唔錯,肉質柔軟,味道唔會太鹹。
辣酒煮沙白
食得多燒野想黎其他的海鮮,於是叫左份辣酒煮沙白。沙白都幾新鮮,排沙已經處理好,所以沙白沒有沙粒的口感,配埋酒香和辣椒一隻一隻停唔到落黎食,好味道~
蒜蓉燒茄子(原條小辣)
黎燒烤餐廳點可以唔嗌燒茄子呢?呢間餐廳廚師處理得唔錯,火候控制得唔錯,唔似其他燒烤餐廳會燒焦左個茄子有陣燶味,證明廚師出品有一定水準,上面啲茄子肉可以刮得乾乾淨淨唔會因為燒過頭/燒唔熟而剩低好多部份不能食。茄子調味都唔錯,基本上唔需要再加醬料就可以即刻食。
鮑魚汁海鮮荷葉飯
到最後要黎個飯收尾啦~荷葉飯裡面都有好多海鮮,有蝦肉、蜆和魷魚塊,炒飯底係鮑魚汁蔥花蛋,配埋荷葉個陣香味,非常惹味。份量都非常多,起碼可以裝3-4碗,性價比都幾高。
總括而言,呢間餐廳出品有一定水準,燒肉類有一定技術。
燒半隻龍蝦(芝士)
燒半隻龍蝦(蒜蓉)
燒半隻龍蝦
燒蠔(蒜蓉/芝士)
燒蠔(芝士口味)
串燒雜錦(自行選擇)
和牛肋串2串
辣酒煮沙白
蒜蓉燒茄子(原條小辣)
鮑魚汁海鮮荷葉飯
小妹經朋友介紹元朗有一間新開幾個月的燒烤串燒店,食物款式多,好惹味,重點價錢合理。今日小妹一於親身嚟到呢一間串燒店試下,探過究竟有幾惹味,有幾吸引。首先店舖地點位於元朗岀名尋食的一條街~「又新街」。地利位置非常好,交通方便,西鐵行過嚟不到10分鐘,位置方便先給一讚。店舖內外裝修簡樸整潔,光線充足,半開放式廚房,不得不讚抽油煙系統非常好。不用擔心全身沾滿油煙味。食物方面選擇多,店主推薦的海鮮類,各種肉類,怕唔夠飽仲有意粉類。辣度亦可選擇,適合唔同口味的客人。而小妹唔太吃得辣,就要 BB辣就剛剛好。炸池魚 $48細細條一口一條,炸至脆口,雖然無魚卵,但口感似多春魚,小妹最愛,飯前小食一流!蘇格蘭聖子王 $68/隻 餐廳推介聖子王,話明王當然大大隻先合稱。果然有手掌般大,廚師相當細心將聖子切3小段,方便客人進食,抵讚 !先用金菇墊底,配上蒜蓉,蔥花,青椒帶岀聖子鮮味,推!芝士燒澳洲龍蝦 $68/半隻開邊龍蝦面焗芝士至脆身,蝦膏鮮味,口感仍然係爽彈,惹味之餘龍蝦亦鮮甜。蒜蓉/煙肉燒蠔 $36/隻兩隻味道偏重,蒜蓉味濃,煙肉配上洋䈡味道岀眾,但蠔味略為淡。好有心蠔隻已起殼,客人方便進食。和牛肋串

炸池魚 $48

炸池魚

蘇格蘭聖子王 $68/隻
切3小段,方便客人進食,抵讚 !

先用金菇墊底,配上蒜蓉,蔥花,青椒帶岀聖子鮮味,推!

蘇格蘭聖子王

芝士燒澳洲龍蝦 $68/半隻

芝士燒澳洲龍蝦

蒜蓉/煙肉燒蠔 $36/隻
好有心蠔隻已起殼,客人方便進食。

蒜蓉燒蠔

煙肉燒蠔

和牛肋串 $42/串
肉味濃郁,雖然燒烤但口感仍嫩滑,滿滿油脂味道。但小妹覺得稍為欠缺鹹味,可以自行加點點鹽就更岀味。

和牛肋串

厚燒玉子 $22/串
小妹認為越簡單嘅菜式係最考驗大廚技術,玉子燒口味鮮甜,軟嫩的口感

厚燒玉子

陰公豬 $30/串
帶有少少東陰公的味道,不太辣,豬肉帶有小小脂肪,非常爽口。

陰公豬

鹽燒白鱔 $49/串
魚皮要趁熱食先脆口,肉質彈牙爽脆,鱔味道濃郁

鹽燒白鱔

韭菜 $19/串
味道剛好,沒有太咸

韭菜

香蒜白酒沙白扁意粉 $128
沙白大隻肉厚,多隻但意粉味道失色少少,辣味蓋過香蒜白酒味道。下次試另一款意粉。

香蒜白酒沙白扁意粉

Hoegaarden 大杯 $68

法式焦糖燉蛋 $38
原來有隱藏神秘甜品Menu,今次叫咗法式焦糖燉蛋 焦糖燒至濃面,脆口外層裏面燉蛋凍食,蛋味濃厚,小妹推薦!

法式焦糖燉蛋

二人晚餐有前菜,主食,燒物,甜品,啤酒埋單$717。食飽飽唔會限制用餐時間,可以邊食串燒邊飲啤酒,絶對是晚飯聊天好地方!

炸池魚
陰公豬
鹽燒白鱔
法式焦糖燉蛋
2023-10-23 53 浏览
今晚和朋友去元朗食串燒,聽朋友講好燒式新張期間燒龍蝦半價,所以就來試下。這店環境都幾舒適,還有戶外坐位,對吸煙人士友好。烤牛柳串,都幾厚肉,肉質嫩滑,味道幾好。燒雞腎,好爽脆,幾惹味,不會燒得太乾。燒雞中翼,外皮燒得微脆,裏面仍能保持肉汁,口感不錯。燒豆腐,有驚喜,外脆內軟,出奇的好味,這個一定要試試。燒冬菇,最難得是不乾,自己燒冬菇往往燒得太過over,但這店燒得剛剛好,不錯。我們點了半隻芝士燒龍蝦,半隻蒜蓉燒龍蝦,沒想到完來是好大隻,相當厚身,芝士燒的芝士味道很濃郁,入口甘香,加些店家的醬料,更美味。蒜蓉燒的聞上去已很香,入口香濃的烤蒜味,兩種燒法真的各有千秋。荷葉海鮮飯,飯粒煙韌,粒粒分明,而且帶有淡淡的荷葉香氣,海鮮粒混和於飯中,食味相當豐富,味道調得幾好,結果給我們全吃光。

烤牛柳串,都幾厚肉,肉質嫩滑,味道幾好。

燒雞腎,好爽脆,幾惹味,不會燒得太乾。

燒雞中翼,外皮燒得微脆,裏面仍能保持肉汁,口感不錯。

燒豆腐,有驚喜,外脆內軟,出奇的好味,這個一定要試試。

2023-10-23 39 浏览
元朗出名美食多,未到晚飯時間,先食下小食。這間小店以串燒為主,選擇亦多。🌟#黃鱔外層微焦帶有微妙的炭燒香氣,內裡肉質鮮嫩多汁,入口即化,散發著濃郁的魚肉清香。🌟#玉子以鬆軟滑嫩的蛋液包裹著,烤至表面微微金黃。每一口都帶來濃厚的蛋香,口感綿密。🌟#牛肋肉肉食愛好者的天堂,牛肋肉經過適度的熟成,烤至外層微焦,內部保持著肉汁豐富的口感,咬下去時肉質鮮嫩彈牙。🌟#燒茄子表皮微焦,內部軟綿又有嚼勁,搭配上香氣四溢的醬汁,好食😋🌟#蒜香生蠔和芝士白汁生蠔以新鮮的生蠔烤製,搭配上絲絲蒜香,散發出誘人的香氣。而芝士白汁生蠔則以濃郁的芝士汁包裹著鮮嫩的生蠔,口感豐富。串燒優質尚算不錯,岩晒喜歡串燒的美食愛好者。

🌟#黃鱔

🌟#玉子

🌟#牛肋肉

🌟#燒茄子
表皮微焦,內部軟綿又有嚼勁,搭配上香氣四溢的醬汁,好食😋

🌟#蒜香生蠔和芝士白汁生蠔

串燒優質尚算不錯,岩晒喜歡串燒的美食愛好者。

2023-10-17 106 浏览
香港探店燒烤店切必去串燒!今次我去呢一間嘅餐廳喺元朗,都係非常之多美食林立!有呢間餐廳專門就係做串燒做主打菜仲有鮮海鮮!仲有仲有店家必食抵食又大隻嘅半隻龍蝦!因為只需要$68就食到啦!第一道菜:牛油焗金菇味道香甜,牛油味清香再加上金菇浸得軟淋淋超好食!第二道菜:燒雞泡魚乾,香甜味美再加上沙律醬食落味道更鮮美!第三道菜:雜菌蔬菜焗生蠔:呢個比較新穎嘅做法你用雜菌同埋蔬菜炒香!放喺生蠔裏面再焗!食物層次出哂黎!又大大隻!第四道菜:串燒多春魚、燒牛柳粒、日本一口蕃薯、孜然粉雞翼!呢個真係好香牛肉質又嫩滑!一口甜薯香甜!第五道菜:串燒翠肉瓜、串上密糖燒豆卜:加燒韮菜!香到遠處都聞得到!、加上充滿住醬汁香燒嘅感覺!食到唔想停!第六道菜:我著期待嘅一道菜鵝肝多士、呢個真係超抵食鵝肝大大塊!再加上多士香脆可口!秘製既紅酒汁令到鵝肝食落去更加有層次!第七道菜:重點嘅蒜蓉燒龍蝦同芝士燒龍蝦各半隻!又香又濃,兩種唔同味道都有唔同嘅刺激感!除咗香濃之外配上肉汁!成隻龍蝦都啖啖肉!最後第八道菜荷葉海鮮炒飯、香噴噴超多海鮮!一啲都唔揸流灘!份量巨大非常抵食!好燒式元朗店37-51A-P香港元朗又新街富祐閣好燒式
香港探店燒烤店切必去串燒!

第一道菜:牛油焗金菇
味道香甜,牛油味清香再加上金菇浸得軟淋淋超好食!

第二道菜:燒雞泡魚乾,香甜味美再加上沙律醬食落味道更鮮美!

好燒式元朗店37-51A-P
香港元朗又新街富祐閣好燒式元朗店37-51A-P
2667 7770

#相机食先 #手机食先 #美食博主 #香港美食 #香港探店 #香港旅游攻略 #香港旅游好去处 #香港美食推荐#好燒式元朗店 #元朗#串燒必食 #串燒#芝士燒龍蝦燒
  • 墨西哥薄餅芝士雞肉
  • 蒜蓉燒龍蝦
  • 鮑魚汁海鮮荷葉飯
2023-10-10 143 浏览
下班收工,一於約朋友食飯,放鬆一下自己。今日和Bee相約好燒式串燒專門店,叫到一枱都是餸,各式燒物在眼前,未食已經興奮,人均消費$293牛柳串$22豬頸肉串 $20 煙肉金菇卷 $22泰式燒豚肉(1份) $42燒肉類燒到香噴噴,聞到強烈的燒烤風味,肉質燒到剛熟狀態,有咬口得來,不會過老過火喉。其中泰式燒豚肉的份量相當大份,尤如兩隻手掌般大。多春魚(3條) $25 原條燒的多春魚,燒到表面乾身收水,內裡的魚籽就保留着微微的鮮甜汁感。燒日本芝士年糕(2件) $26 軟糯有彈性,芝士味豐富。奶油栗米 $30 外到內都甜甜的,牛油味好香,粟米不老,外皮不會好厚,一咬即爆的感覺。蒜蓉燒茄子(原條) $40 一條原條茄子,光是賣相已經吸引。蒜味濃郁,配上燒茄子,滋味可口。娃娃菜 $19 冬菇 $19大京蔥 $18韭菜花 $19串燒豆腐 $22 燒得比較乾身,再配有特調味粉,比自己外出BBQ的燒烤風味有所不同,食完一件再夾一件。墨西哥薄餅芝士雞肉 $52 好好味的墨西哥薄餅,紅椒黃椒的配搭,令整體增添口感和清甜風味。雞肉和芝士的組合,亦是很夾。能在燒烤店食到墨西哥薄餅芝士雞肉,真意外。芝士煙肉焗大啡

牛柳串$22
豬頸肉串 $20
煙肉金菇卷 $22
泰式燒豚肉(1份) $42

多春魚(3條) $25

燒日本芝士年糕(2件) $26
軟糯有彈性,芝士味豐富。

奶油栗米 $30

韭菜花 $19
串燒豆腐 $22

墨西哥薄餅芝士雞肉 $52

芝士煙肉焗大啡菇 $50
又香又大隻,芝士佈滿整隻大啡菇。焗過的大啡菇,香噴噴。煙肉的配搭,風格更出眾,味道更惹味。

黑松露菌蝦多士(4件) $68
多士上面有厚厚的蝦肉,蝦味濃,有咬口,有彈性的質感。炸到外面脆香可口,一咬即開,酥鬆的口感,十分滋味。黑松露的添加,令風味升華,多一層味道。

津路烏龍茶 $20
加多寶 $19
2023-09-25
元朗串燒真是選擇多籮籮,今晚來到新開張不久的好燒式。白酒忌廉煮藍青口分量超多而且是飛機貨,青口索滿了白酒忌廉的香味,又彈牙惹味。西班牙黑毛豬肋串有濃郁的豬肉味,肉汁又多。鹽燒牛舌串燒得幾軟熟,而且接近牛舌芯的位置最好吃。雞全翼中間很多肉汁,外皮不會太焦是金黃脆皮。雞軟骨配著燒汁香味撲鼻,燒脆了口感一流。雞腎串質地比較煙靭,要趁熱吃否則會收縮癡著木條。燒雞胸軟骨串很有咬口,夾著中間的雞肉就兩種口感和滋味。燒日本芝士年糕必吃,外皮有浸燒烤的香味,中間芝士又夠軟熟,咬下去有拉絲的狀態。蒜蓉燒茄子必點原條燒,用夾夾開一條條和皮分開的茄子絲,完全嚐到蒜蓉香味和這只的鮮味。韭菜好香,不會燒得太乾身,有些濕潤就最好吃。豆卜燒到卜卜脆,咬落去香脆得來又有香料調味。
元朗串燒真是選擇多籮籮,今晚來到新開張不久的好燒式。

西班牙黑毛豬肋串有濃郁的豬肉味,肉汁又多。
白酒忌廉煮藍青口

鹽燒牛舌串燒得幾軟熟,而且接近牛舌芯的位置最好吃。
鹽燒牛舌串

雞全翼中間很多肉汁,外皮不會太焦是金黃脆皮。
雞全翼

雞軟骨配著燒汁香味撲鼻,燒脆了口感一流。

雞腎串質地比較煙靭,要趁熱吃否則會收縮癡著木條。

燒雞胸軟骨串很有咬口,夾著中間的雞肉就兩種口感和滋味。

燒日本芝士年糕

蒜蓉燒茄子

韭菜好香,不會燒得太乾身,有些濕潤就最好吃。
韮菜

豆卜燒到卜卜脆,咬落去香脆得來又有香料調味。
豆卜
2023-10-05
鹽燒牛舌串
雞全翼
燒日本芝士年糕
韮菜
豆卜
2023-09-29 35 浏览
好燒式在新開張時試過,覺得不錯,今日約朋友在又新街下午茶,決定再戰。今次看到餐廳門口多了一些設計,墻上畫有「燒烤男」在燒烤,還寫著2013年源於砵蘭街,18年在大南街擴充...下午茶時段人不多,和朋友傾計坐咗好耐。龍蝦半隻店員介紹,龍蝦特價$68半隻,見到這個價錢,我倆忍不住點了一個芝士味和一個蒜蓉味。起初以為半隻龍蝦是作為「前菜」的份量,但當上菜後才驚訝地發現原來它是「主食」的份量。龍蝦又大又新鮮,芝士和蒜蓉的味道都非常濃郁,肉質口感豐富,十分鮮美,絕對必點!煙肉露筍卷我非常喜歡這道燒烤,煙肉香脆誘人,筍份量豐富,口感清新,味道極佳。蒜蓉燒茄子非常惹味,茄子和蒜蓉混在一起,淡淡香,如果有飯,送飯一流。蒜蓉扇貝扇貝一隻$58,兩隻$88,我們當然選擇了兩隻。蒜蓉美味多汁,我連汁都一滴不剩。雞中翼皮脆肉嫩,加上微辣,十分美味。低溫去骨燒乳鴿皮燒得脆,但肉可以更嫩。泰式無骨鳳爪鳳爪爽脆,但略帶酸味,如果稍微甜一點的話會更適合我。香蒜白酒白扁意粉最後上意粉,口感適中,蜆鮮美可口,完美收工!

下午茶時段人不多,和朋友傾計坐咗好耐。
芝士龍蝦
蒜蓉龍蝦
蒜蓉燒茄子
非常惹味,茄子和蒜蓉混在一起,淡淡香,如果有飯,送飯一流。
雞中翼
皮脆肉嫩,加上微辣,十分美味。
低溫去骨燒乳鴿

皮燒得脆,但肉可以更嫩。
泰式無骨鳳爪
鳳爪爽脆,但略帶酸味,如果稍微甜一點的話會更適合我。
香蒜白酒白扁意粉

最後上意粉,口感適中,蜆鮮美可口,完美收工!
2023-09-11
下午茶
芝士龍蝦
蒜蓉龍蝦
香蒜白酒白扁意粉
環境🏡讚一讚個環境先,店內抽風好好,食完都冇一浸油煙味泰式鳳爪🐣好大碟,鳳爪好爽,洋蔥好鮮甜炸鱈魚仔第一次食,魚仔細得嚟,但係啖啖肉好過癮!燒雞胸軟骨串出邊好少有得食,同雞軟骨口感差唔多,但係側邊有層肉包住,好特別,非常值得一試😋鴨舌同牛舌兩款都份量好足!好厚肉!😉原條燒茄子🍆有成兩隻手板咁大,茄子加辣粉、辣椒仔同埋葱真係絕配🥳娃娃菜🥬出面啲娃娃菜都係一片一片咁燒,但呢度係成棵,勁開心😌燒玉子🍳甜甜地,食落好治癒🥰
環境🏡
讚一讚個環境先,店內抽風好好,食完都冇一浸油煙味

泰式鳳爪🐣
好大碟,鳳爪好爽,洋蔥好鮮甜

炸鱈魚仔
第一次食,魚仔細得嚟,但係啖啖肉好過癮!

鴨舌同牛舌
兩款都份量好足!好厚肉!😉

原條燒茄子🍆
有成兩隻手板咁大,茄子加辣粉、辣椒仔同埋葱真係絕配🥳

娃娃菜🥬
出面啲娃娃菜都係一片一片咁燒,但呢度係成棵,勁開心😌

燒玉子🍳
甜甜地,食落好治癒🥰

2023-09-22 35 浏览
全部食物即叫即燒,仲可以選擇不同辣度,價錢合理。燒聖子 燒扇貝 $98鮮甜肥美、肉質新鮮爽滑,燒的時間剛剛好。墨西哥薄餅芝士雞肉$52墨西哥薄餅包著豐富的材料,除了濃濃的芝士、雞肉外,還有紅椒、黃椒及洋蔥,口感豐富,大推!安格斯牛肋串$30有濃濃的牛味,燒完都保持juicy。燒菠蘿$20入口清新,多汁清甜。鮑魚汁海鮮荷葉飯$108海鮮份曬多,食落啖啖荷葉香。蒜蓉包$40特色蒜蓉包,烘烤得十分香脆,配上原粒燒蒜,塗上蒜蓉包一起吃,十分惹味。
全部食物即叫即燒,仲可以選擇不同辣度,價錢合理。

燒聖子 燒扇貝 $98
鮮甜肥美、肉質新鮮爽滑,燒的時間剛剛好。

扇貝

聖子

墨西哥薄餅芝士雞肉$52

墨西哥薄餅芝士雞肉

安格斯牛肋串$30
有濃濃的牛味,燒完都保持juicy。

燒菠蘿$20
入口清新,多汁清甜。

鮑魚汁海鮮荷葉飯$108
海鮮份曬多,食落啖啖荷葉香。

蒜蓉包$40

蒜蓉包
朱古力香蕉
蒜蓉包
2023-09-17 21 浏览

今次再去好燒式串燒專門店 (富祐閣)食晚飯,呢晚餐廳入座率100%,建議大家先預約!今次同樣都係叫海鮮為主,其次就肉類,見到菜單唔同咗,多咗螺類選擇,大家都可以一試。今次菜單選擇:鹽燒牛舌串、豬頸肉串、泰式燒豚肉(1 份)、低溫去骨燒乳鴒、鹽燒白鱔、燒半隻龍蝦、蟶子王、厚燒玉子。豚肉類:豬頸肉串、泰式燒豚肉(1 份)
豬頸肉串燒到啱啱好,焦邊加上爽口,作為前菜一啲也不失禮
泰式燒豚肉份量很多,肉汁多又嫩口,配埋酸辣醬汁好惹味

牛肉:鹽燒牛舌串
牛舌厚身加上有咬口 ,牛味重加上有肉汁
配少少鹽味調味已經好足夠!

海鮮類:低溫去骨燒乳鴒、鹽燒白鱔、燒半隻龍蝦、蟶子王
低溫去骨燒乳鴿係第一次試,底部放咗一堆蒜芯
蒜芯燒到好乾身但食落都有豐富水份,有解膩感覺!
乳鴒皮脆肉嫩,保留咗好多肉汁

燒白鱔同樣都係必叫!呢個要熱食,因為係燒到脆皮!
白鱔肉厚、嫩口又爽口,加少少鹽調味已經好夠味
加上無腥味又無咩骨,怕魚的人士都可以一試!

蟶子王都係必叫之一,飽滿多汁、爽口彈牙
蟶子鮮味滲透到金菇,超好食!而家仲要做緊 $120兩隻~

燒半隻龍蝦x2,今次龍蝦勁大隻,上枱嗰陣都嚇親,大隻過前

豚肉類:豬頸肉串、泰式燒豚肉(1 份)

豬頸肉串燒到啱啱好,焦邊加上爽口,作為前菜一啲也不失禮
泰式燒豚肉份量很多,肉汁多又嫩口,配埋酸辣醬汁好惹味

牛肉:鹽燒牛舌串
牛舌厚身加上有咬口 ,牛味重加上有肉汁
配少少鹽味調味已經好足夠!

海鮮類:低溫去骨燒乳鴒、鹽燒白鱔、燒半隻龍蝦、蟶子王

低溫去骨燒乳鴿係第一次試,底部放咗一堆蒜芯
蒜芯燒到好乾身但食落都有豐富水份,有解膩感覺!
乳鴒皮脆肉嫩,保留咗好多肉汁

燒白鱔同樣都係必叫!呢個要熱食,因為係燒到脆皮!
白鱔肉厚、嫩口又爽口,加少少鹽調味已經好夠味
加上無腥味又無咩骨,怕魚的人士都可以一試!

蟶子王都係必叫之一,飽滿多汁、爽口彈牙
蟶子鮮味滲透到金菇,超好食!而家仲要做緊 $120兩隻~

燒半隻龍蝦x2,今次龍蝦勁大隻,上枱嗰陣都嚇親,大隻過前兩次食,總之唔一人一隻,最後係飽到死!
揀咗芝士燒龍蝦,聽個名都覺得吸引,加上龍蝦有膏,芝士+蝦膏係幾滯下
而龍蝦肉真心又厚又多,食完真心飽咗!

厚燒玉子雖然係簡單菜式,但中意係厚身、味道甜甜地,外邊又有焦黃,整體都好正!
好似我咁中意雞蛋菜式必試呀!

好燒式串燒專門店 (富祐閣)
元朗又新街37-51號富祐閣地下8-9號舖
2023-09-13 136 浏览
呢間「好燒式串燒專門店」位於元朗又新街,除咗串燒仲見到餐牌上有好多唔同種類嘅美食😋燒日本雞泡魚乾,炭香味十足,鹹香可口,加上沙律醬真係絕配😝安格斯牛肋串、鴨胸串、鹽燒白鱔,串燒果然好高質🥰餐廳仲好細心,有提供夾子,令食客食得更加方便👍🏻牛肋軟腍多汁,肉味厚實。而鴨胸質感細膩,非常鮮嫩😍燒白鱔色澤金黃,外脆內軟,口感彈牙,充滿燒烤既香氣😍墨西哥薄餅芝士雞肉,非常滋味,見到啲芝士湧出來,外層酥脆,芝士愛好者一定好滿足😚蒜蓉燒蠔,蠔肉大大隻,新鮮甜美,加上蒜蓉嘅香氣,同蠔嘅鮮味互相融合,帶嚟風味嘅享受😝燒龍蝦,呢度最出名必食嘅菜式🤪一上枱見到龍蝦勁大隻,我哋分別叫咗一份芝士同一份蒜蓉,芝士鋪滿晒成邊龍蝦,勁邪惡🤩肉質爽彈鮮甜,咁大份只需要$68,性價比極高!香煎鵝肝配紅酒汁,估唔到串燒店都有咁豪華嘅享受,鵝肝口感順滑豐富,脂肪濃郁😋鮑魚汁海鮮荷葉飯,熱辣辣好豐富🙌🏻份量好多好足料,鮑魚汁增添濃郁嘅風味🙌🏻朱古力香蕉,食完咁豐富嘅串燒盛宴,再叫一份經典嘅美味甜品,朱古力同香蕉個味道好夾,互相嘅甜味融為一體🥰
燒日本雞泡魚乾,炭香味十足,鹹香可口,加上沙律醬真係絕配😝
2023-08-29
2023-09-09 74 浏览
# #元朗 @goodnewsgrillandpasta我愛串燒! 朋友早前到元朗買燒鵝, 發現新開了一家串燒秘點! 是日決定到元朗覓食! 店面乾淨光猛, 在玻璃櫥窗可看到師傅在處理食材, 衛生又沒有油煙味! 🍢安格斯牛肋串 $30/串 ~ 牛味濃郁, 不會燒至很幹, 外層焦脆, 滿滿的肉汁! 西班牙黑毛豬肋串 $30/串 ~ 沒有豬腥味, 燒煙烤後油脂更香, 肉質細嫩! 鹽燒牛舌串 $30/串 ~ 很厚的, 肉質軟嫩又夠腍, 我最愛的串燒之一! 🍍燒鳳梨 $20/串 ~ 必點, 必點, 必點! 超甜的鳳梨, 燒得很香! 燒蘇格蘭蟶子王 $100/2只 ~ 是真正的蟶子王, 肉質爽口彈牙, 飽滿又鮮甜, 加上碎上的金針菇, 超級讚! 🐟燒原條馬友魚 $148/條 ~ 很鮮嫩, 是新鮮的魚! 肉質鮮嫩又肥美, 滿滿魚油香! 魚皮也燒得香脆, 必點! 🦐黑松露菌蝦多士 $68/4件 ~ 是邪惡的, 但不常吃也可以吧! 蝦很爽口, 份量也多! 松露醬也下得很大方, 很滿足! 🦞燒龍蝦 $68/半隻 ~ 肉質爽口彈牙, 滿滿的龍蝦膏, 加上大量蒜蓉, 很香口呢! 很滿足的一晚!
# #元朗 @goodnewsgrillandpasta

很滿足的一晚!
  • 燒鳳梨
  • 燒原條馬友魚
  • 鹽燒牛舌串
2023-09-07 30 浏览
呢晚難得呀女早訓,就同老公出去拍拖附近食好西,見到呢間燒物串燒好吸引😍就入去啤一啤🍻.雖然小店,但各方面都喜出望外!首先一入到去已經覺得店員超好!服務貼心,每款食物詳細介紹,又照顧我同老公食不同的辣度,讚👍🏻.首先大讚燒海鮮非常出色!蒜蓉燒聖子王完全無諗過咁大隻!勁多蒜蓉下面仲有金菇,爽口新鮮勁好食😋芝士燒龍蝦一樣大隻到呆左😂 滿滿金黃色芝士,店員好貼心教埋點起肉👍🏻 啖啖肉厚身彈牙鮮味勁多蝦膏好味到不得了🤤燒蠔肥美鮮甜加埋蒜蓉好香!.仲點左勁多串燒全部都好正😌 陰公豬菜名好得意😂其實係冬陰功口味豬腩,好有咬口,泰式風味帶點香辣好好食😋 燒雞胸軟骨多肉又有軟骨,真的好少見!牛舌厚身燒得剛好有咬口👍🏻.燒茄子🍆又係必點!原條茄子滿滿的蒜香好邪惡但太正😂 豆腐要值得一試!外脆內軟甜甜地😋 最後燒菠蘿和朱古力香蕉作甜品,開心滿足💕

2023-09-04 71 浏览
約了8月份生日的好朋友聚餐。選擇元朗又新街「好燒式串燒專門店」食燒烤,慶祝生日🎉進入店內,座位擺放位置很整齊,燈光柔和播放輕快音樂,感覺好舒服😌餐單上的食物種類繁多,串燒肉,蔬菜、海鮮、小食、意粉、廚師推介,都是港式風味👍。本店營業時間4點至到凌晨兩點,下次食宵夜有多一個選擇😍燒海鮮🐟《大眼雞魚》$188熱騰騰的,魚皮燒得薄脆,食落脆卜卜很香口,燒烤味很濃,肉質鮮嫩😍輪到食串燒🍢《羊肉串》$22,羊肉串濃郁鹹香味道😋《燒菠蘿》$20,菠蘿鮮甜美味😋《陰公豬》$30,肉質爽口,少許微辣😋《和牛肋串》$42,面層放上香草,增添層次,美味的組合😋《西班牙黑毛豬肋串》$30,肉質鬆軟,咬落肉汁豐富😋《雞中翼》$30,至愛食雞中翼,香脆可口😋《厚玉子燒》$22,味道甜甜地😋《串燒豆腐》$22,外皮煙靭,內軟綿綿😋品嚐下蔬菜和小食🍆🥪《蒜蓉燒茄子》$40原條燒茄子配搭蒜蓉,味道一流😋《黑松露菌蝦多士》$48多士鬆脆,松露味濃郁,味道很獨特😋飲品🍹《蜂蜜綠茶》$20《鹹檸七》$22傾吓計,食吓嘢,飲番杯,一大樂事😋今晚很開心和朋友慶祝生日🎂,享受了一餐豐富串燒燒烤晚餐😍

燒海鮮🐟

《厚玉子燒》$22,味道甜甜地😋
《串燒豆腐》$22,外皮煙靭,內軟綿綿😋

品嚐下蔬菜和小食🍆🥪
《蒜蓉燒茄子》$40
原條燒茄子配搭蒜蓉,味道一流😋

《黑松露菌蝦多士》$48
多士鬆脆,松露味濃郁,味道很獨特😋

飲品🍹
《蜂蜜綠茶》$20
《鹹檸七》$22
傾吓計,食吓嘢,飲番杯,一大樂事😋

今晚很開心和朋友慶祝生日🎂,享受了一餐豐富串燒燒烤晚餐😍
2023-08-23