2021-04-06 58 浏览
在海港城一連數個商場簡直壟斷了尖沙咀最美地段。間間餐廳都包攬着無敵大海景。當然這都不是免費的,想要美景作伴菜,動輒$500起跳,成千蚊落樓江龍韓式Cafe奇納百川可謂一反其道,以親民價錢將維港景色大眾化。吸引年輕男女,浪漫唔係有錢人嘅專利!讓我們這班星斗市民也可以食住炸雞嘆海景我約兩時半到訪,不知是否已錯過午餐時段。所以只有散叫。menu 來大部份菜式around $120-$150 ,價錢親民。第一眼看Menu已經相中這個海膽三文魚子忌廉意粉($175) 實在對海膽沒有抵抗力。賣相一流之餘亦落足料!我可是把烏冬吃光光後還有大量三文魚子,唯有把他們伴着炸雞吃味道方面,烏冬口感彈牙,像洞庭烏冬(不知道韓國是否也有出名的烏冬牌子)!醬汁給我驚喜,忌廉味道故知然濃郁,額外還有一種獨特的韓國大醬的獨特甜味。令整個醬汁很「韓風」。甚是新鮮!推介推介另外,餐廳正在做優惠。每$200加一蚊可以加荔枝果茶!看照片就知真係成粒荔枝㗎! 有茶味之餘唔太甜, 口味清新好適合夏天原味炸雞加芝士 冇諗過咁大盆芝士, 喺個鐵板到熱辣辣仲可以拉絲!芝士控大愛至於個炸雞,炸皮是薄薄的一層,口感香脆唔油膩,肉質亦可以保

實在對海膽沒有抵抗力。

原味炸雞加芝士
冇諗過咁大盆芝士, 喺個鐵板到熱辣辣仲可以拉絲!芝士控大愛

至於個炸雞,炸皮是薄薄的一層,口感香脆唔油膩,肉質亦可以保持到到滑溜的口感。可惜味道略嫌單調,味道全由外層芝士襯托。如果再炸粉上以鹽或者蜜糖調味,層次應該會更加豐富。

整體感覺不錯👍🏻 餐廳明亮清新風格再配以無敵海景,成功吸引不少年輕顧客!我身為平民拍拖新蒲點
第一次去被安排窗口位,個景真係好靚。Staff 服務幾好,嘢食一般。但我最想寫呢篇食評嘅原因係因為我見每一個 staff 都戴膠手套,照道理係為咗衛生,但問題係佢哋係唔會分開邊個執枱然後邊個上菜,所以我見送碟嘢食嚟俾我嗰個人轉個頭就將人哋隔離枱食完嗰啲碗碟執去架收食完餐具嘅膠車度,結果因為佢帶咗膠手套所以唔怕整污糟自己隻手,執嘢都執得「非常放」,對手好容易沾到細菌,真係非常唔衛生。轉個頭同一個人拎水俾我哋飲,我同朋友驚到唔敢飲杯水,食嘢嗰陣要小心啲嘢食唔好揩到佢頭先掂到個碟嘅邊… 當然第二啲地方都可能有相同嘅問題,但你哋唔係茶餐廳,嘢食一啲都唔平,係而家疫情底下係咪應該自動自覺做好衛生?

2021-03-28 73 浏览
望住維港食午餐,韓式海鮮炒粉絲,有好多海鮮配料粉絲味道好,可惜份量比較少,梳乎厘好大份仲有柚子蜜加埋雪糕一齊食真係絕配,今次只係試咗兩樣嘢,下次想試吓炸雞同煎餅,食滿$200加$1可以有龍眼水
2021-03-28
2021-03-15 93 浏览
三四點未食晏,見有位走咗入嚟呢間韓國Cafe.....裝修幾靚,被安排坐窗邊有無敵大海景!飲品本來好想叫肥納百川(係我最鍾意嘅hazelnut chocolate 味加s’mores)但係實在太肥太邪惡所以改咗要焦糖蛋咖啡,仲叫咗杯唔記得乜嘢味嘅梳打...杯焦糖蛋咖啡其實幾好味, 蛋漿好creamy 有啲似越南飲過嘅egg coffee...食物方面嗌左個豬手沙律(因為食唔到辣叫佢辣汁on side) 味道冇乜特別, 另外再叫咗個流心薯蛋多士因為見張相隻蛋好靚😌 整體感覺打卡一流,味道普通。如果嚟開lcx咁岩有位唔駛等, 都唔介意食多次...

2021-03-06
2021-03-12 53 浏览
呢篇係後補文,所以無乜相(因為唔見晒😅)去海港城原因好簡單,因為九龍黎講,停車場大又方便泊車,而且可以選擇嘅餐廳都比較多。最重要係,有玩具反斗城俾小朋友玩,可以放下電。喺海港城之前已經食過幾間餐廳,今次因為玩晏咗,晚上九點幾時,已經冇乜邊間餐廳可以選擇。咁啱見到呢一間新開張,冇乜人排隊,又仲未收工,就說服太太去試吓。(1)食物質素:入去前,已經喺OpenRice睇定食評有啲咩可以食(尤其有仔仔喺度唔食得辣,又唔食得炸嘢),我同太太當然就好想食炸雞啦,幸好都見到有個石鍋飯同意粉,咁又可以搞掂仔仔一餐啦。見到人哋話個炸雞可以換芝士醬,我膽粗粗又問吓,的確可以換喎。不過奉勸大家一定要熱食先好食,攤凍咗就真係食到好滯啦⋯⋯🤪(2)服務態度:可能係新開張,服務態度又真係好殷勤,希望店家能夠保持落去。最impress我嘅係服務員唔單止幫我搬張BB櫈過嚟,仲特意幫我用消毒濕紙巾全張BB凳及枱抹過晒,就算佢哋其實仲有半個鐘就要收工(呢啲野收工後又要做多次)。呢個服務態度,之前從未有一間餐廳試過,真心要俾個like服務員當中有一啲係韓國人(可能係實習生),佢哋嘅英文溝通未必係咁好,但佢地都會盡能力去了解
呢篇係後補文,所以無乜相(因為唔見晒😅)

(1)食物質素:

(2)服務態度:

服務員當中有一啲係韓國人(可能係實習生),佢哋嘅英文溝通未必係咁好,但佢地都會盡能力去了解你嘅提問或者需要(幫我全枱消毒嗰個就係其中一個韓國服務員)。

服務員亦係好貼心,識得奉上炸雞鐵板嘅時候,將個鐵板放得遠離小朋友一點。

(3)餐廳空間:
枱與枱之間嘅空間都足夠,可以放到BB車或BB櫈。不過佢有啲座椅係無靠背既,如果小孩自己坐時就要小心,或俾佢坐BB椅好過。

(4)價錢:
我地兩大一小,晚餐點左三樣食物。都食得我哋好飽。人均消費大概百幾蚊左右,喺尖沙咀咁上下啦。

(5)方便配套:
海港城就有消費泊車優惠,食一餐就大概可以免泊兩至三個鐘。

洗手間並唔係餐廳裏面,要出返去LUX到搵,係有啲距離。不過多數商場設計都係咁,而且商場洗手間衛生程度都有一定嘅保證。

如果要幫BB換片,海港城喺玩具反斗城旁邊新加設左個嬰兒換片房間,落返兩層就到,而且設施新穎齊備,唔使擔心要去殘廁換。

(6)親子配套:
呢間唔係親子向既餐廳,尤其佢啲嘢食設計其實更加適合年青情侶或下班後同事相聚黎食。不過餐廳設計放左好多公仔都好吸晴。如果餐廳考慮加入兒童餐,相信都可以吸引多些一家大小嘅客路。
2020-12-25
2021-03-08 123 浏览
好耐無食正宗韓式炸雞🍗食評好兩極化,所以吸引我試😂用海港城優惠卷每$100減$50#韓式辣醬炸雞 (跟鐵板芝士)$198超級辣同咸,我麻麻地食得辣,沾左芝士都蓋唔到個種上天堂嘅咸辣味,我終於明白點解有人係食評話咸到食唔到#薯格 (伴香辣蛋黃醬)$58正常味,好地地薯格點解又要配辣醬呢,真心辣到出汗,係咪歧視我呢啲唔太食得辣嘅人#菠蘿汁 $40好飲又大杯,解辣救命靠晒佢,我飲哂成杯#黑糖生薑燕麥奶 $58我老公話薑味好勁,呢度既飲品好有水準

#韓式辣醬炸雞 (跟鐵板芝士)$198

#薯格 (伴香辣蛋黃醬)$58

#菠蘿汁 $40
好飲又大杯,解辣救命靠晒佢,我飲哂成杯

#黑糖生薑燕麥奶 $58
我老公話薑味好勁,呢度既飲品好有水準

2021-03-04 47 浏览
奇納百川位於尖沙咀區,餐單提供韓國菜,韓式炸雞,咖啡等推介美食。朋友叫左韓式蛋包飯食 表面印有餐廳吉祥物 但蛋皮比較鞋 完全唔似日常食既蛋包飯有既滑蛋 圖案亦印得唔清楚 有點失望 唯一好處係炒飯尚算可以 旁邊的沙律亦有點格格不入而我叫了韓式芝士雞 上碟時菜色不算太熱 芝士食到一半已經凝結 但配菜比蛋包飯餐好 韓式辣雞味道都不錯 配上白飯食都非常惹味 對於唔食得辣既人黎講 應該都可以接受呢個程度 可能我地太夜食飯 店內員工亦不太禮貌 總結而言 回頭率一般

可能我地太夜食飯 店內員工亦不太禮貌 總結而言 回頭率一般
如果人生只有粉紅色,無戰爭,無邪惡,活係最天真最簡單既卡通世界,你話幾好呢。好似以韓系主題Café「奇 納 百 川」店主就以自家設計既卡通人物「奇太郎」,化身成為餐廳既吉祥物,每一個角落都有佢既蹤影,正能量即刻返哂黎。所以話唔一定係得Locker周圍都係,公仔都可以咖!👇📌Korean · Fried Chicken - ▪ Spicy Fried Chicken · Tons of Cheese - $198▫ 炸雞控一定唔可以錯過佢地既「韓式辣醬炸雞·鐵板芝士」,事關以鐵板呈上既芝士相當邪惡,再將新鮮炸起既雞件卷一卷芝士,除左有拉絲效果方便你影相外,入口啖啖肉相當滿足。而食落比我想像中無咁辣,炸雞外層夠哂鬆目,裡面炸得夠乾身,但同時保持到肉質嫩滑,無得輸!📌K i m b a p - ▪ Kimbap · Beef - $108▫ 要食盡佢點少得「韓式·牛肉包飯卷」,賣相精緻之餘,飯卷裡面既牛肉香濃入味,配搭少少甜甜辣辣既醬汁,口感特別;而飯粒亦夠軟腍,唔會太硬,捲埋一齊食就岩岩好。📌D e s s e r t -▪ Soufflé Pancake · Chamomile Yuzu
如果人生只有粉紅色,無戰爭,無邪惡,活係最天真最簡單既

卡通世界,你話幾好呢。好似以韓系主題Café奇 納 百 川

每一個角落都有佢既蹤影,正能量即刻返哂黎。

所以話唔一定係得Locker周圍都係,公仔都可以咖!👇

📌Korean · Fried Chicken -
韓式辣醬炸雞·鐵板芝士

炸雞控一定唔可以錯過佢地既「韓式辣醬炸雞·鐵板芝士」,
事關以鐵板呈上既芝士相當邪惡,再將新鮮炸起既雞件卷一卷芝士
韓式辣醬炸雞·鐵板芝士

除左有拉絲效果方便你影相外,入口啖啖肉相當滿足。
而食落比我想像中無咁辣,炸雞外層夠哂鬆目,
韓式辣醬炸雞·鐵板芝士

裡面炸得夠乾身,但同時保持到肉質嫩滑,無得輸!
韓式辣醬炸雞·鐵板芝

📌K i m b a p -
Kimbap · Beef - $108

韓式·牛肉包飯卷

唔會太硬,捲埋一齊食就岩岩好。

📌D e s s e r t -
Soufflé Pancake · Chamomile Yuzu Sauce · Meringue Vanilla Ice-Cream - $138
梳乎厘班戟·洋甘菊柚子醬·蛋白香草雪糕

甜品有我最愛既「梳乎厘班戟·洋甘菊柚子醬·蛋白香草雪糕」,
面頭既糖霜厚厚咁覆蓋住成個pancake,賣相夠哂震撼。
梳乎厘班戟·洋甘菊柚子醬·蛋白香草雪糕

pancake食落夠哂厚度,質感鬆軟, 而且每part受熱程度岩岩好,
口感十足;加埋旁邊既蛋白香草雪糕,兩者成為最佳拍檔,呢個絕對要試!

📌D r i n k s -
Iced · Caffé Latte - $48
凍拿鐵咖啡

Hazelnut · Chocolate Milkshake - $72
肥納百川

▫ 前者「凍 拿 鐵 咖 啡」面頭印左個可愛公仔,加上杯身既漸層效果,
賣相非常吸引,飲落咖啡濃度十足,唔錯;而後者「肥 納 百 川
凍拿鐵咖啡

絕對係邪惡之作,面頭放滿軟綿既忌廉棉花糖,連埋底層既
朱古力一齊飲,口感相當幼滑,唔錯。
2021-02-18
韓式辣醬炸雞·鐵板芝
2021-02-13 89 浏览
這間有點似食韓式食物餐廳,食物嘅外觀非常吸引,第一次見三文治都可以做到咁吸精,係打卡一流。食物味到都 ok, 我地吸左個烤牛肉,味到都唔錯。最估唔到這嘅甜品也不錯。
2021-02-12 731 浏览
與姊姊一星期一次的打卡約會..今次來到了這間網上熱爆的海景韓國風味餐廳🍴由於事前沒有訂位的關係.單單排隊的時間都已經是1小時..😩還以為十多人在前面並不多..但其實只能怪自己想太多..😭▪️流心薯蛋多士🥪$128 👍🏻 在熱騰騰厚厚的金黃香脆多士上放著晶瑩剔透騰騰震的雪白流心蛋.單憑賣相已經相當治愈又吸引..🥸多士的面層有著陣陣牛油🧈香..中間夾著番茄🍅生菜🥬金黃焦脆的薯餅..這軟硬兼施的配搭令整個多士大大提升口感的層次.🤪再加上層不受控制的流心蛋🥚令多士推進天堂般的層次😍(重點一提:吃的時候要較為小心..醬汁非常多..穿着淺色衣服的要加倍留意)▪️韓式炒年糕🥘$128👍🏻「煙韌控」必吃-圓滾滾可愛模樣的韓式年糕配上一絲絲回甜的韓式辣醬. 入口後甜甜的既辣又香.很有咬勁.. 只要吃到嘴裡一次.舌頭便會永遠記住那滿滿的醬汁味道.連正在減重的我也難以忍口.😩真的太犯規了.. 炒年糕裏還加了許多的魚糕.澆上炒年糕湯汁讓它吸收湯汁變得香噴噴辣辣的特別好吃..軟硬相結合. 咀嚼起來別有一番風味😻😋▪️蕃薯條配🍠柚子蜜糖醬$68 👍🏻金黃燦爛的番薯條🍟 蕃薯的外層黏著焦糖味非常可口.. 甜薯外皮脆身.內

▪️流心薯蛋多士🥪$128 👍🏻
韓式炒年糕🥘

▪️韓式炒年糕🥘$128👍🏻
蕃薯條配🍠柚子蜜糖醬

▪️蕃薯條配🍠柚子蜜糖醬$68 👍🏻
金黃燦爛的番薯條🍟 蕃薯的外層黏著焦糖味非常可口.. 甜薯外皮脆身.內裏是軟綿綿的.真是香脆可口.. 🤩蕃薯本來已帶有甜味..加上秘製柚子蜜糖醬汁令蕃薯條🍟更有層次😈重帶一提:千萬不要擺放太久不然會變得冧😢🥺
蒜味蜜糖炸雞🍗

▪️蒜味蜜糖炸雞🍗$188👎🏼
黃金香酥的炸雞賣相相當吸引. 看到令人口水直直流下..香濃的蒜味.配上甜甜蜂蜜醬汁.簡直是滋味的配搭🙈可惜的是炸雞🍗的粉過於厚實.醬汁與雞肉是完全各自分離的味道🥺並沒有融為一體😩有醬汁的位置令炸雞一點酥脆也沒有.極致失望😞

荔枝烏龍茶

▪️荔枝烏龍茶$48
以新鮮荔枝汁與烏龍茶.精心調配製而成.在溫潤順口的烏龍茶中散發出獨特的荔枝果香.既滋味甘甜又清爽美味.適合在吃了那麼多重口味的時候飲用😎
焦糖蛋咖啡

▪️焦糖蛋咖啡$68
平日生活裡.咖啡配焦糖的誘人組合已令人心動💓難忘🤤這次還結合了焦糖蛋還是第一次品嚐🤩表面看起來是焦糖的香脆結合順滑的蛋泡沫..渴下去簡直是無敵組合🥰在濃郁的咖啡裡既保持焦糖燉蛋的甜度又能保持咖啡豆的香味..真的令人沒齒難忘😍
韓式炒年糕🥘
蕃薯條配🍠柚子蜜糖醬
荔枝烏龍茶
焦糖蛋咖啡
好多人成日話韓國野冇咩好食,其實本身對韓國食物的不了解。韓國傳統食物很多,特別欣賞韓國人的創意及追求,將文化融合很多的菜式,很多都有更好的效果。這家的西韓式餐廳,又使我有新的定義。.梳乎厘班戟配洋甘菊柚子醬及鮮果沙巴翁👍梳乎厘好鬆軟 好有蛋味 第一次夾柚子醬 反而係清新甜香 好夾👍沙巴翁我第一次食 但我好中意👍沙巴翁係一個好有空氣感的甜品,食一些泡沫有焦香、蛋香、酒香、甜香的味道 同梳乎厘的空氣感好夾,而且有鮮果酸酸甜甜非常的清新 上網睇都幾考功夫👉推介指數: ⭐⭐⭐⭐/5
梳乎厘班戟配洋甘菊柚子醬及鮮果沙巴翁
👍沙巴翁我第一次食 但我好中意
👉
推介指數: ⭐⭐⭐⭐/5
2021-02-06 109 浏览
路過見人龍湊熱鬧,因為羊群心態最後變了羊牯⋯⋯帶子炸醬烏冬 Scallop Jajang udon鐵板芝士炸雞 fried chicken with cheese明太子包飯 Kimbap with cod roe韓式豬手沙律 Kimchi Slaw salad with pork knuckle帶子炸醬烏冬的炸醬沒有香味,應該有的配料如洋蔥欠奉,味道也非常鹹,幸好烏冬不是便宜貨,口感煙韌。明太子包飯餡料味道不錯,但吃了半碟也吃不出明太子來,最後才發現伴碟的沙律醬是明太子醬,因明太子份量太少,以為是一般千島醬所以大家都沒有吃。最後就是用這個價錢吃了一碟家常韓式包飯。豬手沙律沒有太大驚喜,泡菜混合椰菜絲,面放了切粒韓式豬手,豬手像火腿。眼見旁邊兩台都點了芝士炸雞,份量超大於是也點了一份。親身吃過才知道份量大的原因其實係因為——粉漿厚😓,我沒有吃過如此的韓式炸雞,甚至港式、西式炸雞也沒有這麼豐厚的外層!粉厚因此也比較硬身,雖然大大件,但不好吃!鐵板的芝士也偏鹹。
路過見人龍湊熱鬧,因為羊群心態最後變了羊牯⋯⋯

帶子炸醬烏冬 Scallop Jajang udon

鐵板芝士炸雞
豐厚的炸雞外層
2021-02-06
2021-02-04 61 浏览
 食物質素奇差!牛肉唔知牛!飯唔知飯!點解可以喺海港城出現,唉!但係飲品就做得唔錯!希望佢哋食物質素有所改善。位置和裝修都好好。不過連最基本嘅都做唔到真係好失敗。否則好快會被消失!

2021-02-02 93 浏览
不知道大家之前有沒有看到小編對一幻拉麵的介紹呢?餐廳內的絕美海景實在令小編念念不忘🤩~而同樣位於海港城LCX內的奇納百川,原來也擁有這個景色~小編上一次嘗試了拉麵,這次轉換口味!來嘗一嘗韓式料理😋~所以就選擇了這一間也有不少人排隊的食店。#炸午餐肉條配芝士醬 $78看到餐牌上有午餐肉條,感覺挺有趣所以便點了一份小食🤪,午餐肉條偏硬和味道較淡,午餐肉外層沒有沾上炸粉,只是普通的午餐肉🧐。而芝士醬味道也不算太濃,所以感覺較普通。味道小評分:😋😋😋/5#流心薯蛋多士 $128用作打卡一流的薯蛋多士😍,一份餐會有兩份多士,份量足夠。多士內會有薯餅、生菜絲、火腿和流心蛋~多士香脆會有陣陣牛油香,口感有軟有硬所以尚算豐富,而醬汁也頗多,不會太乾,但同時吃起來也會較麻煩,醬汁和蛋汁會不受控制地到處流🤯,所以吃的時候要較小心。味道小評分:😋😋😋😋/5#韓式辣醬炸雞(跟鐵板芝士) $198最為失望的炸雞之一😔,炸粉太厚了,所以咬下時最主要也是吃到炸粉,而炸粉並不鬆化,所以感覺吃了不少油...而辣醬味道不夠惹味,只是偏咸。本來小編對鐵板芝士寄予厚望😍,但芝士十分快便冷卻變成固體🙁,到後來就只能把一整塊芝士

#炸午餐肉條配芝士醬 $78
味道小評分:😋😋😋/5

#流心薯蛋多士 $128
味道小評分:😋😋😋😋/5

#韓式辣醬炸雞(跟鐵板芝士) $198
最為失望的炸雞之一😔,炸粉太厚了,所以咬下時最主要也是吃到炸粉,而炸粉並不鬆化,所以感覺吃了不少油...而辣醬味道不夠惹味,只是偏咸。本來小編對鐵板芝士寄予厚望😍,但芝士十分快便冷卻變成固體🙁,到後來就只能把一整塊芝士放到烤雞上,如果希望吃到滿意的芝士炸雞,小編並不推薦這一間☹️
味道小評分:😋😋/5

🌟喜歡的話可以Like & Follow, 有你的支持是小編的動力🌟
整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰/5
環境:💕💕💕💕/5
打卡指數:📸📸📸📸/5
2021-02-02 63 浏览
行過L C X,見到隻肥妹咁得意就決定一試😆進店被安排坐喺窗邊有距離的位置,真係好想坐窗邊嘅我一路睇餐牌一路望靠窗位置有冇人準備買單,經理就主動問我係咪想坐窗邊,話如果有人走就就調我哋個去。😎Yeah! 🤘🏼🤘🏼🤘🏼唔夠5分鐘,有一枱買單🥳侍應哥哥即刻消毒靠窗張枱比我哋💓與其話係韓國餐廳,我覺得比較似韓式元素嘅西餐。兩個人叫咗一份手搓粉、一份多士、杯奶昔同兩件蛋糕,結果都食唔晒,仲要打包一件蛋糕🙈經理哥哥推薦我哋下次試海膽烏冬,佢話冇得輸😏整體對環境、衛生、服務及食物滿意。價錢來講唔算抵食,但可以對住過海景,抵番😆

行過L C X,見到隻肥妹咁得意就決定一試😆

Yeah! 🤘🏼🤘🏼🤘🏼

唔夠5分鐘,有一枱買單🥳
侍應哥哥即刻消毒靠窗張枱比我哋💓
與其話係韓國餐廳,我覺得比較似韓式元素嘅西餐。
泡菜朱古力蛋糕
太郎花生BB奶昔

經理哥哥推薦我哋下次試海膽烏冬,佢話冇得輸😏
煙肉蛋黃忌廉手搓粉
流心薯蛋多士

整體對環境、衛生、服務及食物滿意。
價錢來講唔算抵食,但可以對住過海景,抵番😆

泡菜朱古力蛋糕
煙肉蛋黃忌廉手搓粉