2022-06-27 2788 浏览
晚宴第一次去如心酒店景觀一流環境唔錯 個廳冇柱 沙律同湯都有d hea牛扒麻麻地 有牛味 但切極切唔入最好味係個甜品拿破崙雖然個皮唔夠脆 但個忌廉幾香聽講個tea 平靚正可以考慮encore嘅😉
晚宴第一次去如心酒店
雖然個皮唔夠脆 但個忌廉幾香
聽講個tea 平靚正
可以考慮encore嘅😉

2021-08-08 4216 浏览
環境一流 高居臨下 360度荃灣景 仲有海景 座位舒適 空間大 食物好味 賣相質素高 唯麵包不夠熱 或者係我遲左吃 因空間大 夠靜 適合傾計 真係好去處 ! 囗罩套有獨特的設計 好靚 每檯更有細支搓手液 我點了大蝦加埋 檸檬牛油汁 超好味 蝦大隻又彈牙 個汁特別又香。本身不愛忌廉湯 但個椰菜花忌廉湯超香超滑 讚 仲有甜品 芝士餅 簡直完美午餐!
2021-08-08
庆祝纪念
生日
Good place for a weekend relaxing lunch. Sofa seats are preferred to normal table seen in Chinese restaurants.Taste is average but overall experience is above average given the reasonable pricing for set lunch $200-300.Good place for friends gathering and chit chat as it is a relatively quiet place with no crowd.

2021-07-07 2716 浏览
星期日最nice 就是來到酒店嘆☕🫖今天到荃灣如心酒店41樓天空酒廊享用 2人Tea Set☕🍰☕是次Tea set 主題是香濃朱古力!3層架上而下鹹至甜,由於我們不食牛肉,故加多一租甜品,待應服務殷勤,細,願意幫助我們轉走牛肉漢堡鹹點nice清新中層甜品不太sweet,剛剛好!下層鬆餅不肥膩,但由於太full,所以打包回家晚上享用💯💖整體不錯的Tea set 享受,環境夠靜,海景一流!最後我送上親手整的🐻🐻燈賀好友生日,若酒店能夠加一個生日牌在Tea set 架上更。價錢合宜,438元2人享用 或398元2人會員價。下次有空值得再來
星期日最nice 就是來到酒店嘆☕🫖

今天到荃灣如心酒店41樓天空酒廊享用

2人Tea Set☕🍰☕

是次Tea set 主題是香濃朱古力

3層架上而下鹹至甜,由於我們不食牛肉,故加多一租甜品
,待應服務殷勤,細
,願意幫助我們轉走牛肉漢堡

鹹點nice清新

中層甜品不太sweet,剛剛好!
下層鬆餅不肥膩,但由於太full,所以打包回家晚上享用
💯💖
整體不錯的Tea set 享受,環境夠靜,海景一流!

價錢合宜,438元2人享用 或398元2人會員價。
下次有空值得再來

2021-05-14 1942 浏览
又到了櫻花少女的季節荃灣西如心酒店推出了白色情人節の嚐味下午茶套餐前段時間和姐妹們去享受了這個充滿少女感的tea set💜餐廳門口還有各種和風櫻花裝飾少女心爆棚💜打卡一流📷在櫻花樹下大影特影😻我們由下午開始坐,談天拍照,單是拍照已經拍到晚上,幾個女生搭配櫻花景真是太好拍了,而且還有道具紙傘借出反而tea變了配角XD當然也要說說他們的tea水準也是很不錯🥓鹹點麵豉椰菜花豆腐伴希靈魚籽(這款在別處應該找不到,超特別更像是日本高級料理店吃的前菜)煙燻黑椒牛肉配車打芝士三文治鮮蝦他他伴脆櫻花蝦鴨肝慕斯配櫻花醬(厚厚的鴨肝滿口滿足感).🍩甜點櫻花水信玄餅迷你白桃撻配蘋果果凍(淡淡清香吃起來微甜不膩)士多啤梨手捲蛋糕蝶豆花奶凍(透明漸變賣相超好,打卡一流).🍪自家製原味及綠茶鬆餅配奶油忌廉、士多啤梨及杏脯醬(高度推介鬆餅!超級鬆脆香口高水準)附上數張打卡相,歎海照吃tea,太讚了
又到了櫻花少女的季節
荃灣西如心酒店推出了白色情人節の嚐味下午茶套餐

前段時間和姐妹們去享受了這個充滿少女感的tea set💜
餐廳門口還有各種和風櫻花裝飾
少女心爆棚💜打卡一流📷在櫻花樹下大影特影😻

我們由下午開始坐,談天拍照,單是拍照已經拍到晚上,
幾個女生搭配櫻花景真是太好拍了,而且還有道具紙傘借出

反而tea變了配角XD
當然也要說說他們的tea水準也是很不錯

🥓鹹點
煙燻黑椒牛肉配車打芝士三文治
鮮蝦他他伴脆櫻花蝦
鴨肝慕斯配櫻花醬(厚厚的鴨肝滿口滿足感)
🍩甜點
櫻花水信玄餅
迷你白桃撻配蘋果果凍(淡淡清香吃起來微甜不膩)
士多啤梨手捲蛋糕
蝶豆花奶凍(透明漸變賣相超好,打卡一流)
🍪自家製原味及綠茶鬆餅

附上數張打卡相,歎海照吃tea,太讚了
2021-03-19
2021-05-06 1093 浏览
話說呢日唔係好想出市區, 就搵到呢間人煙極少的酒店sky lounge🍴 恕在下孤陋寡聞🙇🏻‍♀️ 真係估唔到啲咁山旮旯嘅地方都有高層酒店Afternoon Tea 🫖 呢度係勝在地方夠闊落, 枱唔多, 仲距離好遠. 而且客人都唔多. 有個小小海景view🌊 可以睇住日落chill☀️(如果唔怕曬的話🙊)嘢食就正正常常, 得最底層嘅2款homemade scone最優秀, 又香又鬆化. 原味 & 綠茶味都好味. 其他鹹點/甜點都冇乜特別. 我同朋友唔覺唔覺 由3點傾到7點 都冇被趕走🤭 而且啲服務員嘅態度都幾有禮貌, 幾好👍🏻

Afternoon  Tea  Set

2021-03-25
2021-04-13 467 浏览
白色情人節限定🌸早前喺Klook見倒如心酒店有個限定Tea Set 😍就想比個驚喜閨蜜💕Pre Birthday ~鹹點有四款🎊1️⃣麵豉椰菜花豆腐拌希靈魚籽口味好清新 好有和風感🇯🇵2️⃣ 煙燻黑椒牛肉配車打芝士三文治香濃嘅芝士 一啖食晒 味道不錯3️⃣鮮蝦他他拌脆櫻花蝦💗認證 出奇地好食 😳 勁juice 4️⃣鴨肝慕絲配櫻花醬整個口都係好香嘅味 食到閨蜜都話先唔好講野住😂我果日食以為係鵝肝🤭 宜家先發現甜點有四款🎊1️⃣迷你🍑白桃撻配蘋果果凍2️⃣🌸櫻花水信玄餅 🇯🇵3️⃣ 🍓士多啤梨手捲蛋糕4️⃣蝶豆花奶凍🥛勁鍾意佢呢度嘅甜點😋完全唔會勁甜 讚每位客人可獲得獎氣泡清酒一杯🥂兩人用 $386 (已包含服務費)可以係Klook買勁方便 到時比返QR Code職員睇就得 😊情人節禮物🎁
白色情人節限定🌸

早前喺Klook見倒如心酒店有個限定Tea Set 😍
就想比個驚喜閨蜜💕Pre Birthday ~

鹹點有四款🎊

3️⃣ 🍓士多啤梨手捲蛋糕

4️⃣蝶豆花奶凍🥛

勁鍾意佢呢度嘅甜點😋完全唔會勁甜 讚

每位客人可獲得獎氣泡清酒一杯🥂
兩人用 $386 (已包含服務費)
可以係Klook買
勁方便 到時比返QR Code職員睇就得 😊

情人節禮物🎁

白色情人節限定🌸早前喺Klook見倒如心酒店有個限定Tea Set 😍就想比個驚喜閨蜜💕Pre Birthday ~鹹點有四款🎊1️⃣麵豉椰菜花豆腐拌希靈魚籽口味好清新 好有和風感🇯🇵2️⃣ 煙燻黑椒牛肉配車打芝士三文治香濃嘅芝士 一啖食晒 味道不錯3️⃣鮮蝦他他拌脆櫻花蝦💗認證 出奇地好食 😳 勁juice 4️⃣鴨肝慕絲配櫻花醬整個口都係好香嘅味 食到閨蜜都話先唔好講野住😂我果日食以為係鵝肝🤭 宜家先發現甜點有四款🎊1️⃣迷你🍑白桃撻配蘋果果凍2️⃣🌸櫻花水信玄餅 🇯🇵3️⃣ 🍓士多啤梨手捲蛋糕4️⃣蝶豆花奶凍🥛勁鍾意佢呢度嘅甜點😋完全唔會勁甜 讚另外仲有自家制鬆餅有原味跟抹茶口味可以配搭三個不同的醬 奶油忌廉 士多啤梨醬🍓 杏脯醬飲品方面 我揀左荔枝白茶 閨蜜揀咗菊花熱茶每位客人可獲得獎氣泡清酒一杯🥂兩人用 $386 (已包含服務費)可以係Klook買勁方便 到時比返QR Code職員睇就得 😊Openrice 訂座 有8折可送25里數😍供應期:13-14/3&20-21/32:15pm ~ 4:00pm & 4:15pm ~ 6:00pm因為白色情人節 好有心思每位客人都有份小禮物🎁推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟 餐廳
白色情人節限定🌸

飲品方面
我揀左荔枝白茶
閨蜜揀咗菊花熱茶

每位客人可獲得獎氣泡清酒一杯🥂
兩人用 $386 (已包含服務費)
可以係Klook買

餐廳資訊🍴
天空酒廊
荃灣楊屋道8號荃灣西如心酒店41樓

2021-02-17 3694 浏览
☁️ 【如心酒店 • Sky Lounge】☁️⋄————— ⧫♟⧫ —————⋄好耐冇同朋友high tea,今次揀咗嚟荃灣楊屋道嘅如心海景酒店chill一chill。天空酒廊Sky Lounge 位於酒店41樓,採用落地玻璃窗設計,採光良好,嚟呢度嘆下午茶氣氛一流!Afternoon Tea Set ($428 for 2)Tea set有好多嘢食,包括鹹點、甜點、茗茶。最令人驚喜嘅係除了賣相精緻之外,味道亦非常好,每一件都好食!⋄鹹點🦞龍蝦沙律辣忌廉包🥪黑松露芝士火腿三文治🧈鵝肝牛油蛋包配蘋果無花果醬🥯煙三文魚他他迷你百吉圈⋄甜點🍩伯爵茶馬卡龍🍰蘋果焦糖奶油蛋糕🥭椰子蛋白脆餅配芒果慕絲🍫熱情果朱古力布朗尼⋄自家製鬆餅🍪自製葡萄乾檸檬鬆餅 配 奶油忌廉🍦及 士多啤梨果醬🍓⋄茗茶🫖 荔枝白茶 (熱)☕️朱古力咖啡最後不得不讚呢度嘅服務員,服務態度一流,好有禮貌,好殷勤。真是一個非常愜意的下午呢☺️⋄⋄
☁️ 【如心酒店 • Sky Lounge】☁️

————— ⧫♟⧫ —————

Tea set有好多嘢食,包括鹹點、甜點、茗茶。

鹹點

自家製鬆餅
🍪自製葡萄乾檸檬鬆餅
配 奶油忌廉🍦及 士多啤梨果醬🍓

茗茶
🫖 荔枝白茶 (熱)
☕️朱古力咖啡

最後不得不讚呢度嘅服務員,服務態度一流,好有禮貌,好殷勤。

真是一個非常愜意的下午呢☺️

2021-01-30
用餐时段
下午茶
2021-02-10 2136 浏览
月前在荃灣如心酒店的 Staycation,的確留下良好的印象,今次約了朋友飯聚,但礙於晚間的6點死線,唯有改食午餐。早幾日已經介紹過「Sky Lounge」,今次不再累贅重覆。午市套餐的價錢,會因應不同主菜而有差異,有牛、豬、雞及魚,豐儉由人,切合不同須要人士。Hot Plate Set Lunch午市鐵板套餐田園沙律配粟米紅菜頭及柚子洋蔥豉油汁同行Y小姐愛健康,沙律是必然之選,試了少少,沙律菜新鮮清爽,夾雜柚子的香氣,用來清清味蕾好啱。Or 或 法式洋蔥湯配芝士多士個人其實幾鍾意飲洋蔥湯,尤其是洋蔥煮得夠稔,有入口即化的感覺,配以烘得脆卜卜的芝士多士,真是人間美味。美國安格斯肉眼扒(220g)($250)畢竟是午餐,份量以lunch來說,220g已經足夠,特意點了 medium rare,但上檯時似乎有7成熟,可以改善一下,不過肉味幾濃,而且鬆軟有嚼口,其實不錯。至於同行朋友則挑選了蒜蓉扒大蝦(3件)($198),燒得微焦,蒜蓉味滲入蝦肉好香口,而且保留了肉汁,吃起來亦覺彈牙,三隻蝦對女士啱啱好。每款主菜都配以薯條、法邊豆、甘筍、西蘭花及車厘茄,大家記得趁熱食薯條,即叫即炸,外層脆

Hot Plate Set Lunch

午市鐵板套餐

田園沙律配粟米紅菜頭及柚子洋蔥豉油汁

Or 或

法式洋蔥湯配芝士多士

美國安格斯肉眼扒(220g)($250)

每款主菜都配以薯條、法邊豆、甘筍、西蘭花及車厘茄,大家記得趁熱食薯條,即叫即炸,外層脆口,內裡軟綿,超正。

另外仲有香煎挪威三文魚配檸檬牛油汁($230)、澳洲西冷($198)、美國有骨豬扒($178)及美國春雞($158)可以供大家選擇。
甜品紐約芝士餅,食落幾香滑,芝士味亦濃郁。
餐後再來一杯伯爵茶,跟朋友在和煦的陽光中聊聊天,消磨時間真好!

就快情人節啦🥰大家訂咗枱未?無晚市,情人節下午茶就岩晒啦🥰41層高的荃灣如心海景酒店 天空酒廊SkyLounge ,景觀十分開揚,坐喺到一邊欣賞風景一邊與另一半品嘗下午茶,好Relax。情人節下午茶包括四件鹹點和四件甜點,還有自家製鬆餅。粉紅色的下午茶充滿少女味道🥰鹹點🔸紅菜頭醃三文魚。三文魚子配牛油蛋包🔸蟹棒卷配牛油果醬及青瓜🔸鵝肝批及波特酒配甘筍脆🔸迷你牛肉漢堡配燒烤汁甜點🔹開心果泡芙配椰子醬🔹檸檬撻配金桔🍊🔹白朱古力慕絲熱情果醬🔹心形士多啤梨慕絲自家製鬆餅♦️原味及伯爵茶提子鬆餅配奶油忌廉、士多啤梨及杏脯醬$498 for two (14 Feb 2021)$428 for two (1-13 Feb 2021, 15-28 Feb 2021)天空酒廊SkyLounge荃灣楊屋道8號如心海景酒店41樓
就快情人節啦🥰大家訂咗枱未?
無晚市,情人節下午茶就岩晒啦🥰
41層高的荃灣如心海景酒店 天空酒廊

鹹點
🔸紅菜頭醃三文魚。三文魚子配牛油蛋包
🔸蟹棒卷配牛油果醬及青瓜
🔹白朱古力慕絲熱情果醬
🔹心形士多啤梨慕絲
自家製鬆餅
♦️原味及伯爵茶提子鬆餅
配奶油忌廉、士多啤梨及杏脯醬

$498 for two (14 Feb 2021)
天空酒廊
SkyLounge
荃灣楊屋道8號如心海景酒店
41樓

2021-02-09 1522 浏览
荃灣如心海景酒店的下午茶值得一試👍🏻天空洒廊位於41樓,可以欣賞荃灣景色,我們由下午三點至六點一邊吃一邊聊天,還欣賞到美麗的日落😍特別一讚侍應非常友善,不時幫忙斟茶及留意水是否足夠👍🏻👉🏻食物: 4.6/5整體高質、精緻,特別欣賞咸點😍!甜點有少許甜,但可接受範圍內。❤️咸點❤️▪️鵝肝牛油蛋包配蘋果無花果醬我最愛🤤!高質!外層麵包十分脆身,鵝肝醬Creamy沒有腥味,中間夾了清甜的蘋果,大大減低膩感💯▪️煙三文魚他他迷你百吉圈超足料,除了中間夾有煙三文魚碎,面層也有一片👍🏻▪️黑松露芝士火腿三文治超邪惡😈面層舖滿芝士🤩惹味!黑松露味不算很突出。▪️龍蝦沙律辣忌廉包龍蝦沙律鮮味,不太辣,反而洋蔥味較突岀。❤️甜點😂▪️伯爵茶馬卡龍高質🤩伯爵茶味突岀!中心部分更有一團帶濃厚茶味的醬☺️成為少數我喜愛的馬卡龍!▪️蘋果焦糖奶油蛋糕面層是蘋果啫喱,中層是焦糖果涷,底層是蛋糕,整體味道融和,甜度適中。▪️椰子蛋白脆餅配芒果慕絲蛋白脆餅超香脆,但亦比較甜,幸好帶芒果甜酸味的慕絲有助中和。▪️熱情果朱古力布朗尼比較甜🙈▪️自製葡萄乾檸檬鬆餅配奶油忌廉、士多啤

特別一讚侍應非常友善,不時幫忙斟茶及留意水是否足夠👍🏻

👉🏻食物: 4.6/5

❤️咸點❤️

▪️鵝肝牛油蛋包配蘋果無花果醬

▪️煙三文魚他他迷你百吉圈
超足料,除了中間夾有煙三文魚碎,面層也有一片👍🏻

▪️黑松露芝士火腿三文治
超邪惡😈面層舖滿芝士🤩惹味!黑松露味不算很突出。

▪️龍蝦沙律辣忌廉包
龍蝦沙律鮮味,不太辣,反而洋蔥味較突岀。

❤️甜點😂

▪️伯爵茶馬卡龍

▪️蘋果焦糖奶油蛋糕

▪️椰子蛋白脆餅配芒果慕絲

▪️熱情果朱古力布朗尼
比較甜🙈

▪️自製葡萄乾檸檬鬆餅配奶油忌廉、士多啤梨及杏脯果醬
外形高身,口感比較類近蛋糕。

❤️茗茶❤️
▪️啤梨綠茶
少見款式,清香,入口帶微微梨香。

▪️荔枝白茶
聞會比較甜,但入口不會。

值得一試👍🏻☺️

2021-02-07 302 浏览
 就算係疫情下,都要跟另一半好好慶祝下。幾個月前曾入住過荃灣的如心酒店,景觀同配套都一流,餐廳性價比不俗,今次就趁「情人節」快到,介紹啱啱推出嘅「情人節下午茶套餐」。用餐地點就係位於41樓視野極佳的「Sky Lounge」。由主體建築物走過貫穿兩幢大廈的全玻璃天橋,可以遠眺藍巴勒海峽,視野極佳。餐廳就在走廊的另一端,一邊是全落地玻璃,室外陽光透入,令人倍感舒適。套餐以傳統的三層架送上,頭層是鹹點,中層是精緻的甜點,而底層是鬆餅。若客人是在「情人節」當天光顧,不單會有玫瑰花,更有兩杯法國汽泡酒作 welcome drink。Valentine's Day Afternoon Tea Set情人節下午茶套餐SAVOURIES鹹點(Homemade Beetroot Gravlax Salmon and Salmon Roe with Brioche)紅菜頭醃三文魚,三文魚籽配牛油蛋包大廚巧手地將三文魚卷成玫瑰花一樣,油潤的質感,加上三文魚籽,食落毫不單調。(Crab Stick Roll with Guacamole on Cucumber)蟹棒卷配牛油果醬及青瓜賣相就似一朶亮麗的花朵,味

就算係疫情下,都要跟另一半好好慶祝下。
用餐地點就係位於41樓視野極佳的「Sky Lounge」。

情人節下午茶套餐

SAVOURIES鹹點

紅菜頭醃三文魚,三文魚籽配牛油蛋包

蟹棒卷配牛油果醬及青瓜

賣相就似一朶亮麗的花朵,味道清新怡人,牛油果醬的配搭,令口感更滑溜。
(Foie Gras Terrine and Port Wine Jelly with Carrot Britile)

鵝肝批及波特酒配甘筍脆

兩節指頭的份量,油香豐富,鵝肝豐腴的味道在口腔縈繞不散,雖然邪惡,但點都要試。
(Mini Beef Burger with BBQ Sauce)

迷你牛肉漢堡配燒烤汁

一般迷你牛肉都比較熟同結實,但今次卻有些少驚喜,漢堡包好鬆軟,而牛肉漢堡雖然不至於有肉汁,咬落絲毫不覺嚡,又幾好喎!

SWEETS 甜點

(Pistachio Cream Puff with Coconut Milk Ganache)

開心果泡芙配椰子醬

雖然幾香滑,又有椰子的幽香,可能sauce太多,但食落都有少少膩。
(Lemon Tart with Mandarin)

檸檬撻配金桔

可能情人節係正新年期間啦!就連下午茶都加入新春元素,上邊金桔餡料清香,而置底的檸檬撻酸酸地,正好平衡了味蕾的感覺。
(White Chocolate Passion Coulis)

白朱古力慕絲熱情果醬

造型似一個名牌手袋,睇得又食得,難怪下午是女士打卡熱點。
(Strawberry Mousse in Heart)
心形士多啤梨慕絲
既然以情人節作主題,心心當然少不了,豔麗鮮紅的心形士多啤梨慕絲香甜幼滑,必定令另一半甜到入心。

HOMEMADE SCONE 自家製鬆餅

三層架最底層是(Plain and Earl Grey Tea Raisin Scone)(served with Clotted Cream, Strawberry Jam. Apricot Jam)原味及伯爵茶提子鬆餅配奶油忌廉,士多啤梨及否脯醬,咬落幾鬆化,而且有三種口味的醬料供選擇,個人就喜歡 Clotted Cream,吃起來多了一份滑溜的質感。
$498 For 2 persons (Feb 14)
$428 For 2 persons 兩位用(Feb 1-13, 15-28)
All prices are subject to 10% service charge
價目需另收加一服務費
2021-02-07 436 浏览
情人節真好快便到而且叠著農曆新年相信大家也肯定忙爆!情人節正日我當然要留給車爸爸啦但是也不能忽略我的祕密情人啊!這天就約了她跟我在高空來一場偷情記!但密會情人當然要去祕點才像樣吧是嗎?選址正是位於L'hotel Nina et Convention Centre41樓開放不久平時多用於Event的天空酒廊 Sky Lounge,但現在大家可安座於半空俯瞰海天一色景緻甜蜜哋在此品嚐精緻的下午茶,而且更可於此享用午餐和足足6小時的Happy Hour真是Chill得很耶! 而我這趟來是為了跟我的秘密情人嘆一場情人節主題雙人下午茶套餐!這個下午茶在二月份供應收費為$428/兩位用,在情人節收費為$498/兩位用此外當天每位女仕可獲贈美國玫瑰花一支,另外每位客人也可獲贈法國氣泡酒一杯,令情人們可在這高空美景下Sweet Sweet一番!這天氣溫挺高來到的時候感覺有點熱!甫坐下先來一支Sparkling Water$48消消熱氣先,而且Sky Lounge週一至週日12:00 – 18:00餐牌內的酒類、香檳、咖啡、茶、漢堡包、三明治和小吃也是Happy hour價Buy One Get One

這天氣溫挺高來到的時候感覺有點熱!甫坐下先來一支Sparkling Water$48消消熱氣先,而且Sky Lounge週一至週日12:00 – 18:00餐牌內的酒類、香檳、咖啡、茶、漢堡包、三明治和小吃也是Happy hour價Buy One Get One Free真係超級優惠喔!

既然買1送1那麼抵我當然要跟秘密情人來碰一杯美酒吧!我選了Black Label Sauvignon Blanc 2019, Marlborough, New Zealand$90,而我的秘密情人很Man選上青島生啤酒$58來Cheers!

享受美酒的同時情人節下午茶三層架亦已來到我們的面前,色彩斑斕的點心盡入眼簾看見也感開心啊~
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      祕密情人的視角比我老公來得更具美感!絕對比野豬好看得多haha~

鹹點有四款分別是迷你牛肉漢堡配燒烤汁、蟹棒卷配牛油果醬及青瓜、鵝肝批及波特酒配甘筍脆、三紅菜頭醃三文魚,文魚子配牛油蛋包!

下午茶當然要有英式鬆餅成件事感覺先至圓滿!鬆餅有原味及伯爵茶提子鬆餅配襯奶油忌廉和士多啤梨及杏脯醬。

至於甜點方面包括有開心果泡芙配椰子醬、白朱古力慕絲熱情果醬、心形士多啤梨慕絲及檸檬撻配金桔!

而下午茶每位也會包有咖啡或茶一杯!吃甜品喝一杯即磨黑咖啡我覺得罪惡感好像輕一點(又自欺欺人哈哈)

率先來品嚐份量十足的鹹點!吃不了牛的我將嬌豔粉紅色的迷你牛肉漢堡交了給秘密情人幫口。

而我繼續品嚐味道清鮮的紅菜頭醃三文魚配三文魚子牛油蛋包,賣相美美又合我口味的蟹棒卷配牛油果醬及青瓜!

最後還有看見會心心眼羶香非常的鵝肝批及波特酒配甘筍脆,大家看見那個甘筍脆廚師弄得多麼細緻精美嗎?

這個時候到吃我最喜歡的英式鬆餅,每位也有一件原味及伯爵茶提子鬆餅,塗上厚厚的Clotted Cream和士多啤梨杏脯醬吃總是令我滿足非常。

而甜蜜時刻正在眼前了!那個開心果泡芙配椰子醬充斥椰子香氣挺迷人,說到造型最可愛必數那件手袋造型的白朱古力慕絲熱情果醬,而最令人心動莫過於心形士多啤梨慕絲吧!

而這天我最愛是這件造型活靈活的檸檬撻配金桔,那顆可愛圓潤的金桔味道十分甜美,配合那酸香醒神的流心檸檬撻底非常匹配。

最後我倆坐到日落西山才依依不捨地離開跟我的秘密情人要分手了!期待下次可以跟我所有秘密情人一齊再聚!車媽媽在這兒預祝大家新年、情人節快樂。
2021-02-02
用餐时段
下午茶
2021-02-06 340 浏览
上星期試完#荃灣如心海景酒店 41/F Sky Lounge 既鐵板午市套餐,今個星期當然要試埋佢地既雙人下午茶套餐啦😍二人下午茶套餐($428)頂層是鹹點的部份,最令我印象深刻的是龍蝦沙律包同煙三文魚他他迷你百吉圈😍 包既外層香脆帶有牛油香夾著爽口鮮甜的龍蝦肉🤤👍🏻 好食!中間的一層是甜點,有伯爵茶macaron、蘋果焦糖奶油蛋糕、椰子蛋白脆餅配芒果慕絲同埋熱情果朱古力brownie😍 每一件都非常精緻,熱情果朱古力Brownie是我最愛非常好食,甜而不膩👍🏻幾特別!而最低一層是自家製鬆餅配士多啤梨醬及奶油忌廉. 鬆餅好香牛油味,夾雜着中間的葡萄乾配上奶油忌廉和士多啤梨醬一起吃,味道不錯果醬又不會太甜👍🏻可以一邊欣賞住藍巴勒海峽一邊品嘗住下午茶輕鬆咁過左一個下午真係非常寫意.

二人下午茶套餐($428)