2020-10-26 472 浏览
人均消費:$100-150性價比:7.5/10秋風起,任豚肥。又到了食拉麵的好時節。於是,到了我的拉麵自修室 - 一蘭。喜歡其自修室間隔與冰水設備。也喜歡他們的制式化,每一次來都有同一個味道與同一種服務。雖然很多人說它不值這個價錢或有更好的選擇,但我就是喜歡這家的湯底與獨門辣椒粉的味道。裝了他們的apps,免費送了一份燉煮豚肉燒。就是日式醬汁煮豚肉的味道,還不錯。不過感覺比起拉麵,配白飯會比較搭。個人認為,拉麵的最佳享用時間是15分鐘之內,久了麵會糊、湯會凍。所以一個人去食拉麵是最好的,或者跟平常也沒有甚麼共同話題的人去食😂。
人均消費:$100-150

性價比:7.5/10

2020-10-16 476 浏览
COVID-19 全球大流行!今年出外旅遊,應該不用想!麼得去日本,又想吃日式拉麵,跑到銅鑼灣一蘭。疫情下,人氣依然旺,排隊約20分鐘,才能入座!餐廳很簡,只有1款招牌天然豚骨拉麵,我吃一蘭拉麵的標配:#口味濃淡:普通#油膩度:清淡#蒜泥:少許#葱:有#叉燒:有#赤紅秘制醬汁:2倍#麵的軟硬度:軟吃了N多年,口味始終不變!除了天然豚骨湯拉麵,另一必吃的是抹茶杏仁豆腐,我當年是一口便愛上,55元/份另加一,不平宜,但物有所值!
COVID-19 全球大流行!
今年出外旅遊,應該不用想!
麼得去日本,又想吃日式拉麵,跑到銅鑼灣一蘭。

疫情下,人氣依然旺,排隊約20分鐘,才能入座!
餐廳很簡,只有1款招牌天然豚骨拉麵,我吃一蘭拉麵的標配:
#口味濃淡:普通
#油膩度:清淡
#蒜泥:少許
#葱:有
#叉燒:有
#赤紅秘制醬汁:2倍
#麵的軟硬度:軟
吃了N多年,口味始終不變!

2020-09-22
2020-10-04 421 浏览
疫情之下,已經差唔多成年冇去日本旅行,唯有喺香港搵啲日本野止下心癮。香港嘅拉麵店近呢幾年開得越來越多,但要煮法正宗嘅寥寥可數。呢間一蘭拉麵貴為傳統博多豬骨湯拉麵嘅過江龍,算係數一數二出色嘅一間。成間舖基本上得一種拉麵可以選擇,但當中拉麵嘅軟硬度,湯嘅淡濃度,以致配菜叉燒,乾蔥,蒜蓉以及辣汁,都可以根據個人口味而作出調整。拉麵湯底偏鹹,飲落去有一種好獨特香濃嘅豬骨湯味,其他拉麵店都食唔到。辣汁更加係畫龍點睛,另外叫咗嘅糖心蛋同木耳水準都唔差,總括而言水準比坊間一般嘅拉麵店都要高。

2020-09-12 548 浏览
每碗面要95起,然后进行加料,服务很好,位置很小,价钱很贵,味道很好。我们晚上7:30来的时候居然还要排队,等了一会儿就有位置了,环境很有一人食的感觉,但是价格有点点贵。离谱啊这个app居然写200字以上才能评分,那么我只好水一水了!本来是来玩的,结果走错地方,于是随意找了一家拉面,没想到还很贵,还有10%的服务费,我很心疼但是我没好意思说,毕竟这边物价就是高,习惯了就好啦!大家路过还是可以吃一吃的,特意来也不至于吧。
大家路过还是可以吃一吃的,特意来也不至于吧。
2020-09-12
  • 一兰拉面
2020-08-30 630 浏览
#一蘭 #一蘭拉麵 麵質較幼身和硬,可以自選硬度,不錯👍🏻面質我喜歡選 軟,濃淡:普通,油膩:清淡。 .. #拉麵 #🍜 #天然豚骨湯拉麵 #豚骨拉麵 $98+1. 今次選了普通量的 #赤紅秘製醬 ,辣左點😂蓋過了豬骨湯,下次選1/2 .#豚肉燒 #燉煮豚肉燒 $65 燒得很香的豬肉薄片,味濃,甜甜地,肥瘦適中。配搭紫菜和旁邊的七味粉?,味道很夾,超好吃😋有門前有探熱和提供酒精搓手液,每張枱有木板隔著,現在只開放自閉位🤣ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10環境不錯,有紙巾、牙籤、冷水 提供
#一蘭 #一蘭拉麵 麵質

#拉麵 #🍜 #天然豚骨湯拉麵 #豚骨拉麵 $98+1

ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10

環境不錯,有紙巾、牙籤、冷水 提供
2020-08-10
下午茶
2020-08-14 482 浏览
2020-07-12凌晨最近銅鑼灣開了激安專程揀凌晨先去那邊轉轉點知都還是好多人最後快快行了幾層就去食個宵夜因為呢段時間未能去到日本除了行激安,還可以食下日本著名的拉麵解解相思之苦所以我地就去左附近的一蘭拉麵要等十分鐘左右才有位置嘻我就係落單紙剔晒佢推薦的選項另外加隻蛋仲叫了枝波子汽水店員好貼心比了一個紙製的口罩袋當店員送上香噴噴的拉麵並以日語禮貌地介紹真的像去了日本食一樣好掛住日本喔🤭濃郁的湯底配上有口感而彈牙的拉麵再另加配半熟蛋真的係絕配
2020-07-12凌晨
最近銅鑼灣開了激安
專程揀凌晨先去那邊轉轉
點知都還是好多人

最後快快行了幾層就去食個宵夜

因為呢段時間未能去到日本
除了行激安,還可以食下日本著名的拉麵
解解相思之苦

再另加配半熟蛋
真的係絕配

2020-07-12
2020-08-08 339 浏览
幻覺嚟㗎!仲未飛得日本呀!.因為今日3️⃣人行,在2人限聚令之下好難搵地方食飯,就揀咗一蘭啦🙈.見到呢個熟悉嘅裝修,感覺返晒嚟!雖然本身豚骨湯底已經好好味,不過我鍾意食辣,揀咗5倍辣度,呢個辣度啱啱好又唔會搶晒豚骨味,濃濃嘅豚骨湯加上少少辣,味道又提升一個層次😍麵底都保持到一貫水準,幼身嘅麵底好掛湯,每啖都食到濃濃嘅豚骨味,唯一不足係叉燒好似比以前細塊咗,差緊少少滿足感🙈
幻覺嚟㗎!
仲未飛得日本呀!
見到呢個熟悉嘅裝修,感覺返晒嚟!
2020-07-26 365 浏览
呢排因為疫情關係無得外遊,唯有去一蘭食返碗拉麵懷念下日本拉麵既味道。食過一蘭既會知,只得一種拉麵選擇:天然豚骨拉麵。可以選擇既就係麵質、湯底濃度、加唔加配料等。唔想諗咁多既話可以選擇佢recommend既。佢個湯底既微辣係幾正既,淨係辣到喉嚨咁,不過d 配料就唔多,得兩舊叉燒,蔥粒🙈每人一格既設計都幾得意,尤是係現時疫情期間就更加岩用,可以靜靜地一個人享用。要飲水的話枱面有出水位,要搵侍應亦可以按鐘。

• 天然豚骨湯拉麵
2020-07-25 297 浏览
收工食好D系列 🤤💕已經係上幾個月既事 但都想打返食評記錄一下第一次係香港食一蘭拉麵🤟🏻✌🏻以為而家係抗疫時期 冇乜人排隊點知去到都要等20分鐘左右 其實都算快落單可選擇不同的濃度湯,軟硬度麵條等等…… 配合唔同人嘅口味味道和日本相若,很美味,值得一試。價位另加一 $100/碗 (已包追加拉麵)沒吃過的可以嘗試下,另外現在設有外賣,可以買回家自己做,拉麵 調味料也有發售。值得一試👍🏻👍🏻👍🏻
收工食好D系列 🤤💕
已經係上幾個月既事 但都想打返食評記錄一下
第一次係香港食一蘭拉麵🤟🏻✌🏻
以為而家係抗疫時期 冇乜人排隊
點知去到都要等20分鐘左右 其實都算快

味道和日本相若,很美味,值得一試。
價位另加一 $100/碗 (已包追加拉麵)

值得一試👍🏻👍🏻👍🏻

2020-07-15 195 浏览
Heard a lot about this place so decided to give it a try. The waiter was nice and it took around 5 minutes to get a seat during lunch hour. The noodles are pretty good! My only complain is that it’s a bit expensive for the portion that you’re getting, at least for me, it wasn’t enough to get full. It’s a good place to go if you wanna experience the place (individual seats and little to no interaction with staff) but probably won’t visit again since it’s pricey.
  • 拉麵
2020-06-28 337 浏览
今次同大家黎到位於銅鑼灣嘅一蘭,位置喺灣仔燒防局後面,人流唔算特別多,都可能因為我去嘅時候係五六點左右,所以唔洗等位就入到去。入到去每個客人都有一個獨立間開嘅位,私隱度好高,不過就唔太適合一班人黎用餐。食物方面,只係得一只係得一款拉麵,亦都係佢舖頭最出名嘅天然豚骨湯拉麵,我就叫咗普通濃度同油膩度嘅湯底,對我來講就啱啱好,因為我本來唔係好食得油膩野,試過喺日本一蘭叫咗最濃嘅湯底,點知食完第二日就食滯咗唔舒服,所以今次都冇再試,但係今次嘅普通口味都依然食得出好有豚骨味,再加埋佢嘅赤紅秘製醬汁,成碗拉麵嘅味道又再多咗一個層次,不過就唔建議大家叫太多依隻醬汁,如果唔係辣味過重,反而會食唔到原本嘅豚骨湯味。十分推薦比未試過朋友黎食下。
十分推薦比未試過朋友黎食下。
📍 天然豚骨拉麵專門店一蘭📍 銅鑼灣 • 謝斐道440號駱克大廈A座地下F-I舖簡簡單單的吃一碗地道拉麵🍜店員貼心的為每位客人量體溫、給搓手液,還派發放口罩的信封(還是特地設計的!)。抗疫拉麵香港的《一蘭》跟日本的風格差別不大,裝潢、色調上都很相似。也都有這個座位顯示屏,顯示入座情況,(超酷),讓安排座位的店員和等候的食客一目了然。這裡的座位也有《一蘭》招牌的「獨享隔間」,一人用餐都絕對不尷尬,還有因應疫情,還是分開一點吃飯吧... XD豚骨拉麵天然豚骨湯拉麵 ($95)和很多拉麵店一樣,一蘭的菜單都非常貼心,讓客人可以根據自己的喜好,選擇湯的濃度和麵條軟硬度等等,設計出最適合自己的味道。自家工場製作的拉麵、秘製調味汁,搭配濃厚的天然豚骨湯底,好吃。中間的「赤紅秘製醬汁」加入了唐辛子,豐富味道層次。我們去的時候,他們還有優惠:每點一碗拉麵,加送三塊叉燒。超正!半熟鹽味蛋 ($16)有沒有人跟我一樣覺得剝雞蛋的過程好療癒XD烹調時間拿捏的很好,切開一半後看見確實半熟。鹹味恰到好處,超搭拉麵。-Menu:
📍 天然豚骨拉麵專門店一蘭
📍 銅鑼灣 • 謝斐道440號駱克大廈A座地下F-I舖

簡簡單單的吃一碗地道拉麵🍜

抗疫拉麵
香港的《一蘭》跟日本的風格差別不大,裝潢、色調上都很相似。

豚骨拉麵
天然豚骨湯拉麵
天然豚骨湯拉麵 ($95)
中間的「赤紅秘製醬汁」加入了唐辛子,豐富味道層次。

半熟鹽味蛋
半熟鹽味蛋 ($16)
有沒有人跟我一樣覺得剝雞蛋的過程好療癒XD
烹調時間拿捏的很好,切開一半後看見確實半熟。
鹹味恰到好處,超搭拉麵。

Menu:
2020-05-30 541 浏览
一蘭成名於日本,但我第一次吃一蘭是有晚和一班朋友在附近喝多了酒,一出門口見肚餓,被朋友拉去銅鑼灣吃的。入去坐低一格格的座位並剔完麵條之選擇後不久,一碗熱騰騰的拉麺上來咯。把麵放入口後,突然進入忘我境界直至把最後一滴湯喝完為止。
2020-05-16 602 浏览
自從疫情開始,每日都在家中,偶爾都會想念去旅行既日子,不過為左健康都無辦法到半夜實在好餓,諗起好耐無食拉麵,於是揸車去食一蘭。銅鑼灣一蘭無論裝修定食物都同日本一模一樣,我一入去已經好有去旅行既感覺,好似係日本🇯🇵去食宵夜咁佢既拉麵相信好多人都食過,我本人較鐘意叫濃厚同埋加少少辣醬,會香口d
2020-04-30 693 浏览
The waiters' attitudes are very nice and the food arrives quickly. The place is very neat and the seats are clean. There are separate tables. Although the food is extremely delicious, I think that the prices are too expensive. I would appreciate it if the they food is not expensive.