之前星期日一兰, 等45分钟丶1小时; 今日直人, 在说真一句,真系冇人。面质一流的;半肥瘦的叉烧,咬在口里面,有猪肉的感觉,也有脂肪的丰腴,一啖食完一片,感动!汤底的葱很新鲜,我和五岁的女儿一碗,其实分完一碗BB碗俾佢,我只剩一啖😂😂😂立即加多一个面; 服务员也替我汤底加辣!! 服务好就是他的优胜之处! 3大面加2个加面 盛惠$355

2019-10-05 719 浏览
今日带个小朋友出街玩,晏昼时间佢话想食一兰,於是就黎左食。依度都有少少隐闭,唔系佢识黎都要搵一下。据讲一兰无论日本定香港都好多人,成日排长龙,果阵时仲好似话要等几个钟,好在今日可能闲日,黎到冇咩人。我冇食过一兰,日本同香港都冇食过,所以今日都系第一次试下系咪传说中咁正。叫左一人一碗正常的拉面,猪骨汤的,上面就系一D葱,两片叉烧,紫菜另上,睇落去系冇其他香港的拉面咁澎湃。汤饮落同睇到嘅一样,都几香浓,面系比较幼身的,几弹牙,但唔算话系好多。食到咁上下,小朋友仲学人加面,真系同平时唔肯食饭果个系两个人黎。虽然我自己就唔系十分为拉面着迷,但总括黎讲都一兰都唔错,经过可以一食,只系我就应该唔会特登排长龙黎食喇。

• 拉面
2019-10-01 531 浏览
真系好耐好耐好耐冇食过一兰。人生第一碗一兰系2016年暑假,当时铜锣湾店新开冇几耐,就请细佬去食。我地都兴致勃勃,期待呢碗会发光嘅拉面有咩咁特别。最後,仍记得当年对一兰嘅评价系:物非所值。三年後,同中同聚会时有人建议一兰,我冇拒绝亦冇抱大期望,但反而有惊喜。一,今次我系去尖沙咀分店,呢间分店更有餐厅枱位,唔似铜锣湾咁要同朋友隔住坐,所以今次餐厅嘅体验系更加好。少咁块板隔住彼此,同中同嘅交流方便好多。二,今次我叫硬面、普通、汤清淡、多辣。上碟时成个碗仍然好热,试咗口汤,味道香浓,只要唔当水饮都唔会「溜」。面虽然份量少(相比其他餐厅),但少食真滋味是真的。尤其配搭埋辣份,对於中意食辣嘅人黎讲会食的好有味。最後,欣赏店员上碟上嘅细心。我留给到连汤🥄都系特别订制,方便摆碗,令每位客人都可以影到咁令嘅相~

2019-09-28
2019-09-22 599 浏览
终於黎到一兰!攞到Order纸look look 👀黎个天然豚骨汤拉面精选套餐~啦拣咗软身嘅拉面🍜,又软又滑😋, 汤底好正~配菜有紫菜、黑木耳、半熟盐味蛋、叉烧~叉烧真系好足料下,呢到蛋出名好食~直情就流心蛋咁,蛋黄全软咬开流出黎🤤,黑木耳爽口~仲嗌左小食呀😎炖煮豚肉烧,炖到好入味,软熟得黎仍保留到豚肉既口感!👍🏻 抹茶杏仁豆腐~呢个甜品正~抹茶味浓好有日本味道~配杏仁~立时感觉好养颜~唔太甜~饭後品嚐一流!👍🏻 尖沙咀棉登径8号,地铁🚇N4 一出,2分钟就到~非常就脚。
终於黎到一兰!
攞到Order纸look look 👀
黎个天然豚骨汤拉面精选套餐~啦
拣咗软身嘅拉面🍜,又软又滑😋, 汤底好正~

仲嗌左小食呀😎

尖沙咀棉登径8号,地铁🚇N4 一出,2分钟就到~非常就脚。
2019-07-26
  • 抹茶杏仁豆腐
2019-08-29 798 浏览
日本过江龙拉面 豚骨拉面特别好食 汤有浓浓既猪骨味道 拉面可选软硬度 而我就拣左中等 煮出黎都好配合到我既要求 另外可加紫菜同埋半熟蛋 半熟蛋 蛋芯有黄流出黎 唔错呀 好有口感 紫菜能点缀拉面会好食d 整体黎讲都满意 同埋呢间唔使等位
2019-08-28 669 浏览
清楚记得这间日本过江龙拉面店,在铜锣湾开业时的宾墟场面,为了吃一碗面而排队三四小时,很佩服排队者的耐性。.时至今日,这种情况已不复见了,是因为尖沙咀也有分店吗?.这天与友人前来尖沙咀分店品嚐,这里分别区划为<味集中counter>及<一兰屋台>,前者是自闭位,後者是类似餐厅区,我们选择了後者。.餐纸上选择不多,基本上是自选整碗面的个人要求,以及自行选择是否另加配料。在下的选择是: 汤的浓度-浓,油腻度-普通,香蒜-1/2,葱-白葱,叉烧-有,秘制酱汁-1/2倍,面的硬度-硬,另加半熟盐煮蛋。.面端上来时,先喝口汤,汤底浓度不错,不是浓得很稠密那种,但也喝到少许胶质的感觉。.油腻度比想中的低,香蒜略嫌不足,葱白份量多点更好,叉烧不是平时吃到较厚身那种,而是薄得有点像肥牛似的,幸好不会太靱,酱汁是面层的七味粉吗?建议想吃很辣的看官们,把倍数写大点,否则的话,你会不够瘾,对於小的来说,微辣已足够了。.面条是白色直条幼身款,未到访前其实已知道,这好像是近年来,多数被拉面店选取的款式,对於在下来说,多些尝新是好事,只是小的比较喜欢,粉黄微曲较粗的那种拉面啊。至於另
时至今日,这种情况已不复见了,是因为尖沙咀也有分店吗?

至於另外追加的半熟盐煮蛋,是另外上的,带微冷的温度,有点吃不惯,建议先把她泡在汤里来个温泉浴才吃,就像是平常吃到暖暖的,蛋黄呈半溏心状态,入口软嫩滑溜,个人感觉是,她的出现,令整碗面的分数,立时暴升十倍呢。
2019-08-23 568 浏览
一兰拉面由日本开到黎香港,铜锣湾开埋过黎尖沙咀多数食亲一兰都系深宵时份,因为开到甘夜既拉面店真系少之又少尖沙咀既一兰相比起铜锣湾最唔同既地方应该就系距唔只系得一格格既坐位,有一张张枱方便你同朋友可以一边食一边倾下计基本上黎过一兰食拉面既都知道距地只有一款汤底,你可以选择既只有加唔加配料,面既硬度同油腻程度所以基本上碗碗面都系差唔多样拉面系用上直身既幼面,汤底味道系几浓,但饮多几啖会觉後几口乾叉烧几普通,讲唔上出色蛋既半熟效果做得普通,比较接近全熟但都可以接受加面依部份我最喜爱,食完即刻加洛去,即系食,温度对於我黎讲就岩岩好,唔使再滩冻先食我觉得味道系ok既,不过价钱就比较贵,面既份量比较少如果繁忙时间黎仲要排队我应该唔会考虑
一兰拉面由日本开到黎香港,铜锣湾开埋过黎尖沙咀
多数食亲一兰都系深宵时份,因为开到甘夜既拉面店真系少之又少

方便你同朋友可以一边食一边倾下计

所以基本上碗碗面都系差唔多样

叉烧几普通,讲唔上出色

蛋既半熟效果做得普通,比较接近全熟
但都可以接受

我觉得味道系ok既,不过价钱就比较贵,面既份量比较少
如果繁忙时间黎仲要排队我应该唔会考虑

2019-08-21 444 浏览
对拉面往往有一种解释唔到既爱,我都唔知自己锺意食佢面,定饮佢嘅汤。每次黎到一兰,都锺意坐单丁位,可以慢慢享受一下。面,软硬适中,会一啖咬落去都会将啲汤既香味散发出黎,而每一啖汤,都好香好浓,刺激到我既胃口大开!每次我都会全部饮晒啲汤,但我唔会好口渴,好明显,佢哋唔系用味精!
每次黎到一兰,都锺意坐单丁位,可以慢慢享受一下。
上个星期打算去尖沙咀新开嘅激安Donki行街,顺便过一个日式嘅夜晚,结果就去咗尖沙咀嘅一兰🇯🇵好景不常,一去到门口就好多人排队,结果我就同友人填定咗落单纸,再去开放式嘅area度坐🍜可能太近开放式厨房嘅关系,我哋坐咗一阵就发现成个area都系无冷气嘅,而且拉面亦都等咗好耐先有。虽然味道同日本并无大分别,但价钱实在太贵,叉烧薄、连紫菜都无块。好在叫咗替玉,如果唔系一定食唔饱😢当然食得一兰都系想搵返果种返咗日本嘅感觉,整体都尚算合格啦!味道 ⭐️⭐️⭐️服务 ⭐️⭐️⭐️⭐️环境 ⭐️⭐️⭐️性价比 ⭐️⭐️⭐️

一兰拉面

味道 ⭐️⭐️⭐️
服务 ⭐️⭐️⭐️⭐️
环境 ⭐️⭐️⭐️
性价比 ⭐️⭐️⭐️
2019-08-13 472 浏览
一兰一直都是我的拉面排行榜的头几位,这天带了非常喜欢吃拉面的姨甥女来尝尝,她最後也表示很满意,还给了一个赞。拉面喜欢一兰可以按照自己的心情选择口味、油腻度、面的硬度等。我偏好重口味、偏辣,不喜欢吃葱; 姨甥女要吃清淡的,软软的拉面,一兰的拉面都能满足我们每一人的要求呢。炖煮豚肉烧一口吃下去非常软腍入味,表面还铺了紫菜丝。但是对小朋友甚至大人来说味道偏咸,酱油有点过多。另外还有一小樽辣粉可以随意添加。

拉面

炖煮豚肉烧
2019-08-12 315 浏览
今日睇戏前想食少少野,就嚟咗尖沙咀一兰,谂住好快咁食个拉面。我有食过日本嘅一兰拉面,亦都系香港食过铜锣湾分店。尖沙咀分店有别於日本同埋铜锣湾分店,除咗有自修室位之外,亦都有屋枱嘅位,咁样同朋友食就会容易啲倾计啦👍🏻👍🏻-🥢一兰拉面汤底我拣咗浓郁,而辣到拣咗三倍。首先讲一讲个汤底,温度来讲我觉得冇日本嘅一兰拉面咁热,有少少失色,但个汤底都算系浓郁嘅。一兰除咗个汤底好食之外,就系要加埋佢个辣粉。三倍来讲对我啱啱好,呢种辣度令我食得好过瘾😆😆拉面我拣咗硬,而佢亦都煮得啱啱好。叉烧又肥有瘦,入口好嫩滑,唔会觉得好乾。但系我就觉得稍为薄咗啲🤔而啲葱同埋蒜我都觉得系精粹,夹埋一齐食令到味道多咗几个层次😋😋总括黎讲,无日本咁好食,同埋价钱都相对贵而且食完成晚都好口渴😕
我有食过日本嘅一兰拉面,亦都系香港食过铜锣湾分店。
🥢一兰拉面
汤底我拣咗浓郁,而辣到拣咗三倍。
拉面我拣咗硬,而佢亦都煮得啱啱好。

总括黎讲,无日本咁好食,同埋价钱都相对贵
而且食完成晚都好口渴😕
2019-08-08 262 浏览
每日都见到有好多人排其实系日本食过咖喇但番到香港又心思思想食好彩不幸中之大幸 等左半个钟就有位喇我加左紫菜同加左只蛋有谂过好无叫埋饭因为好多日本人都咁食但真系好饱 顶到上喉咙 所以放弃下次我会唔加料 直接嗌个饭 最後倒落度食
每日都见到有好多人排

但真系好饱 顶到上喉咙 所以放弃
下次我会唔加料 直接嗌个饭 最後倒落度食
2019-07-13
2019-08-02 372 浏览
同朋友系尖沙咀饮完两杯酒,朋友建议去食拉面原来唔只铜锣湾有,尖沙咀也有🥰一兰拉面宵夜2点都有好多人~地方好大好多位置。叫左碗一般硬度拉面,1/2辣,浓油浓汤我至爱🤗再加只温泉,正呀!朋友话识食系食晒面,再饭入汤中,十分邪恶!饮完酒,暖胃一流食饱就返屋企训教
同朋友系尖沙咀饮完两杯酒,朋友建议去食拉面
朋友话识食系食晒面,再饭入汤中,十分邪恶!
饮完酒,暖胃一流
食饱就返屋企训教
2019-07-29 359 浏览
今日同朋友收工食一兰,9点半到都仲好多人排队。一入场已经比环境惊喜到,装修好特别好靓,似置身旧时既日本咁样。餐单基本统一款式,汤底浓淡,面软硬,大小辣都可以跟自己选择,仲好贴心咁写左推荐既叫法。对於本来食得重口既我叫左浓汤底,最後好食到汤都饮埋
去完日本都知其实一兰嘅拉面唔系话真系好突出 但就系系香港个阵就会久唔久想食! 系港岛同九龙都有分店 够晒方便 同埋我兰嘅质素相对稳定嘅拉面铺我个人觉得佢个辣系几特别嘅 面质就平平无奇啦 至於旧肉我就觉得麻麻地有啲难咬同太薄 系个汤底搭救 不过我就钟意食完个面之後额外嗌多个饭 虽然唔平成$25个 但加埋落个辣辣地猪骨汤底到又系另一种味道 食完就够晒饱啦 因为本身就咁唔加替玉(加面底)嘅话会有啲唔够饱 食饱饱就可以返归休息lu