2023-04-24 45 浏览
今日慶祝同事升職 緊係去食餐好咖啦🎉🎉餐聽環境精緻 侍應既人情味十足 特別係經理tony & 晶晶既態度 有講有笑 食得超快樂💕天澗特盛壽司16貫呢個又係必點系列 每件壽司既刺生魚味突出魚肉爽甜 拖羅三重奏既刺生透粉紅 非常美麗🤤鮑魚汁煮後有煙韌易咬既口感 更品嚐到鮑魚既鮮香☺️炸黑豚糖心蛋 以豬肉包裹流心蛋 油炸得剛剛好 蛋黃同外皮金黃色 香口野味豆腐炸得剛好 呈金黃色 外脆內軟 口感軟彈點上獨家醬汁可以減輕油膩感又惹味😋燒牛舌肉質超級彈厚實 充滿牛味 牛舌控必叫🥰雲丹天婦羅小卷將脆卜卜的紫菜捲起海膽一起炸 不會炸得過火 口感非常豐富👏🏻
今日慶祝同事升職 緊係去食餐好咖啦🎉🎉

燒牛舌
肉質超級彈厚實 充滿牛味 牛舌控必叫🥰

雲丹天婦羅小卷
2023-04-23 85 浏览
今日同屋企人一齊食下日本野。見到桌上有富士山 🗻紙巾架,好有心思。拖羅蓉海膽丼 $138拖羅新鮮又唔會有根,海膽都好鮮甜,我會形容有d地方既海膽有街市味,唔係腥,但不太能接受,但依個完全冇依隻味,下面醋飯味道都剛剛好。茶碗蒸係跟餐既,佢入面有d蟹肉,十分足料。田樂炸豆腐 $56豆腐外面脆脆的,一咬好熱,跟住就有d汁出黎,好juicy,加上上面甜甜地既醬好開胃。魚裙邊壽司有燒手法,令到魚既油香更出,又唔會有根,一入口即溶。帶子壽司用料新鮮,但唔算太大驚喜。免治雞肉串 $38肉嫩,加上甜甜醬汁,更入嗎。燒白鰻串 $68魚皮燒得十分脆香,但我就比較鍾意爽身,佢就係比較淋身。江戶前玉子燒 $49有別一般玉子燒,依個係比較肉蛋糕,但蛋味好香,咬落又好鬆軟。海蝦天婦羅 $68海蝦外層好脆,蝦都爽,但可以再生小小,有d過熟。整體黎講食物價錢都好合理,食左不少野,兩個人大概$700左右,係市區既居酒屋會貴好多。
今日同屋企人一齊食下日本野。

見到桌上有富士山 🗻紙巾架,好有心思。

拖羅蓉海膽丼 $138

拖羅蓉海膽丼

茶碗蒸係跟餐既,佢入面有d蟹肉,十分足料。
茶碗蒸

田樂炸豆腐 $56

魚裙邊壽司

有燒手法,令到魚既油香更出,又唔會有根,一入口即溶。

帶子壽司

用料新鮮,但唔算太大驚喜。
壽司

免治雞肉串 $38

肉嫩,加上甜甜醬汁,更入嗎。

燒白鰻串 $68

魚皮燒得十分脆香,但我就比較鍾意爽身,佢就係比較淋身。
串燒

江戶前玉子燒 $49

江戶前玉子燒

海蝦天婦羅 $68

海蝦外層好脆,蝦都爽,但可以再生小小,有d過熟。
天婦羅海蝦

燒鱈魚
拖羅蓉海膽丼
壽司
串燒
江戶前玉子燒
天婦羅海蝦
2023-04-21 82 浏览
朋友生日食豪d,呢間上年新開,難得有朋友生日,豪下食返餐好嘅!餐廳員工服務態度幾好,有禮貌。餐廳推介本日限定既藍鮨吞拿魚盛,$898朋友系拖羅控,二話不說要點呢個!貌相非常吸引,可以一次過試哂多個部位既拖羅。由最下層壽司,左至右排列,分別有霜降、蛇腹、中拖羅、赤身壽司,另外有2件豐盛呑拿魚卷。中間有刺身(左至右):霜降、蛇腹、中拖羅、赤身由最少脂肪的赤身開始食,食到脂肪最多既霜降,蛇腹位置同樣脂肪多但會帶啲根。豐盛呑拿魚卷將3款呑拿魚卷住,再加玉子,味道同口感都一流。後面放了火炙大拖羅2片同埋腦天壽司。火炙大拖羅油脂感飽滿,入口有微微溶化。腦天系罕有部位,即系魚頭頂既2塊肉,口感軟嫩,筋少,脂肪多,魚味濃。鰻魚玉子燒 $89鰻魚肉大大件,包左系玉子内,加埋鰻魚汁幾好食。雲丹天婦羅小卷 $98呢款天婦羅比較少見,用紫菜包住紫蘇葉、海膽同飯再去炸成天婦羅,旁邊仲有咖哩鹽可以點配,價錢吾算貴,可以一試!炸黑豚溏心蛋 $35同樣少見既一道小食,溏心蛋既蛋黃流心狀態,外面再加左一層薄薄既豚肉片再去炸,食落吾會覺得油膩。自家免治雞肉棒 $38雞肉調味幾好,不過肉質較散。燒鮮雞腿肉串 $38鮮雞腿肉

餐廳推介本日限定既藍鮨吞拿魚盛,$898
朋友系拖羅控,二話不說要點呢個!
貌相非常吸引,可以一次過試哂多個部位既拖羅。

中間有刺身(左至右):霜降、蛇腹、中拖羅、赤身

豐盛呑拿魚卷將3款呑拿魚卷住,再加玉子,味道同口感都一流。

鰻魚玉子燒 $89
鰻魚肉大大件,包左系玉子内,加埋鰻魚汁幾好食。

雲丹天婦羅小卷 $98

炸黑豚溏心蛋 $35

自家免治雞肉棒 $38
雞肉調味幾好,不過肉質較散。

燒鮮雞腿肉串 $38
鮮雞腿肉雞肉味幾出,而且雞皮燒得非常脆,個人推介!

燒雞軟骨串 $22
鹽燒雞軟骨,味道幾好,正常發揮。

2023-04-17 637 浏览
天澗居酒屋以純樸木色為主調,佈置簡樸優雅, 配上柔和的燈光,最吸睛是花板垂下落黃葉,洋溢著日本風情, 最啱打卡, 坐在漂亮黃葉下品嚐美味的刺身、壽司、 炸物等, 好幸福的感覺。胡麻蟹肉海膽凍豆腐 $88 凍豆腐頂上放上海膽,賣相精緻 ,豆腐嫩滑, 淡淡的豆香,清爽開胃 ,加上海膽提鮮,滋味的開端。汁煮鮑魚 $88 厚肉飽滿鮮鮑魚,汁煮熟後的鮑魚,嚼勁的口感,品嚐到鮑魚的鮮香。炸黑豚糖心蛋 $35以豬肉包裹流心蛋,再以薄薄的麵包糠,炸至金黃香脆,切開時,金黃蛋黃流出, 入口柔順, 啖啖滋味豬肉香。石鍋鰻魚飯 $148 迷你版的食鍋鰻魚飯, 飯面鋪滿肥美的鰻魚,及甜甜鰻魚醬汁,軟嫩的鰻魚肉,咀嚼時滲出甘香魚油, 配上鍋底下的飯焦, 帶來意外的驚喜。燒西京銀鱈魚 $168剛剛燒起的銀鱈魚, 魚皮香脆,帶 微微焦香, 雪白的魚肉輕輕一夾便散開,鮮味軟嫰,魚油豐沛,連同脆卜卜魚皮一起吃, 讓人喜歡 。七色彩虹卷 $128 七色彩虹卷,顏色悅目吸引, 飯卷表面分別放上鮮味三文魚、 拖羅 、吞拿魚、 平目魚、鰤魚等新鮮刺身 , 中間夾著熟透的牛油果及蟹蟹肉, 既漂亮又好味, 惹味 清新的配搭。雲丹天

天澗居酒屋以純樸木色為主調,佈置簡樸優雅, 配上柔和的燈光,最吸睛是花板垂下落黃葉,洋溢著日本風情, 最啱打卡, 坐在漂亮黃葉下品嚐美味的刺身壽司、 炸物等, 好幸福的感覺。

胡麻蟹肉海膽凍豆腐 $88

汁煮鮑魚 $88

炸黑豚糖心蛋 $35

石鍋鰻魚飯 $148

燒西京銀鱈魚 $168

七色彩虹卷 $128

雲丹天婦羅小卷 $98
將脆卜卜的紫菜捲起海膽一起炸,鮮味香脆 , 香口不油膩, 每一口充滿瀛風滋味。

燒淮山 $48
營養豐富的的鮮淮山, 灑滿木魚絲, 入口黏糯, 加上木魚碎提鮮, 滋味搭配。

燒牛舌 $108
香噴噴的燒牛舌, 油光亮麗,嚼勁有咬口, 口感一流。

沖繩黑糖燒菠蘿 $38
沖繩燒菠蘿, 甜度濃郁, 香味多汁,加上黑糖的甜香, 十分喜歡。

去咗元朗新開嘅日本餐廳一次過試咗藍鰭吞拿各部位包括小見嘅蛇腹、腦天超級新鮮!每一件都好好食!(睇相都知正😋)A5鹿兒島和牛入口即溶油花平均 肉也不會太薄所以口感好讚👍🏻👍🏻👍🏻🔸藍鰭吞拿魚盛 ($888)🔹刺身:霜降、蛇腹、中拖羅、赤身、火炙大拖羅🔹壽司:腦天、霜降、蛇腹、中拖、赤身🔹卷物:豐盛吞拿卷.想講每一件都好食到爆!超新鮮!✔️赤身甘甘哋、魚味濃、酸味鐵味都食到,滑身。✔️腦天係吞拿魚頭頂肉,一條吞拿魚只得兩片,非常矜貴,燒一燒迫出魚油香!口感軟滑。✔️ 蛇腹有一層層的脂肪紋,入口軟滑中帶微微的爽,充滿豐富魚油幽香,非常美味!✔️ 霜降以極上乘的脂肪比例及其濃郁的魚鮮味見稱,入口即溶,超好食!🔸A5鹿兒島和牛壽喜燒($888/二人前)油花分布平均,煮至五成熟入口牛油香爆發,由於切得唔會太薄,軟滑得嚟又有咬口,加上醬油嘅香、日本蛋,幸福感滿滿。另外,將牛肉一半用嚟燒,一半打邊爐,雙重享受呀!❤️.由於我唔食牛,所以轉咗幾片做豬,豬味好濃呀!仲配有日本白飯、蔬菜拼盤tim !🔸炸牛蒡($58)🔸炸池魚($68)炸漿好脆又唔油,好香口,忍唔住一啖接一啖。
去咗元朗新開嘅日本餐廳
一次過試咗藍鰭吞拿各部位
包括小見嘅蛇腹、腦天
超級新鮮!每一件都好好食!(睇相都知正😋)
A5鹿兒島和牛入口即溶
油花平均 肉也不會太薄
所以口感好讚👍🏻👍🏻👍🏻

🔸藍鰭吞拿魚盛 ($888)
🔹刺身:霜降、蛇腹、中拖羅、赤身、火炙大拖羅
🔹壽司:腦天、霜降、蛇腹、中拖、赤身
🔹卷物:豐盛吞拿卷

想講每一件都好食到爆!超新鮮!
✔️赤身甘甘哋、魚味濃、酸味鐵味都食到,滑身。

🔸A5鹿兒島和牛壽喜燒($888/二人前)
由於我唔食牛,所以轉咗幾片做豬,豬味好濃呀!
仲配有日本白飯、蔬菜拼盤tim !

🔸炸牛蒡($58)🔸炸池魚($68)
炸漿好脆又唔油,好香口,忍唔住一啖接一啖。
2023-04-05 248 浏览
元朗區食日本嘢真係有好多選擇,今天中午嚟到呢間天澗,網上評語好似幾好。店舖的裝修不錯,正宗日本料理的佈置,燈光昏暗,木藝傢俱,感覺還算 ok。第一次光顧,揀了壽司12貫,試吓師傅的手藝。前菜有2小碟,除了普通的蔬菜沙律,還有黃豆漬,感覺很豐盛。麵豉湯好正,味道好之外,配料散在湯面上,看來似幅畫。呢間餐廳的壽司飯並非白飯米,加左d 顏色,幾得意。壽司 size 剛剛好,一口一件。生魚片也很新鮮,不錯。不過唔知點解有2件蛋糕就計算作一款壽司??其他朋友叫了魚生飯,樣子看來也不錯。不過佢哋話麻麻哋。個茶碗蒸都好好味!有蟹肉及其他配料。餐後還有2件菠蘿,很清甜。

麵豉湯好正,味道好之外,配料散在湯面上,看來似幅畫。

不過唔知點解有2件蛋糕就計算作一款壽司??

其他朋友叫了魚生飯,樣子看來也不錯。不過佢哋話麻麻哋。

個茶碗蒸都好好味!有蟹肉及其他配料。

餐後還有2件菠蘿,很清甜。

午餐
一間位於元朗的日式居酒屋,裝修極具日本風格,環境舒適自在,服務食物質素高,炸物、串燒、壽司、刺身、壽喜燒一應俱全。它是慶祝節日、朋友眾會、帶男/女朋友來大吃一餐或單獨享用一餐美味日本菜的好地方!____特上刺身盛配壽司飯 HKD $288 (lunch set)刺身盛絕不欺場,份量非常滿足,同時亦有質素。一共有五款刺身,更有海膽!海膽清甜,完全沒有腥味,很滿足!牡丹蝦大隻,亦很甜!拖羅肥美而不肥,厚切一口超滿足!鰤魚亦甜美!燒香過的刺身帶有陣陣烤香,不錯!壽司12貫御膳 HKD $238 (lunch set)12件壽司各有特色,每款不一樣壽司配搭!很喜歡的饅魚壽司,肉質軟淋,油香甜美而不會太膩,正!蟹肉壽司更是有驚喜,滿滿蟹膏香充滿整個味蕾,非常滿足!拖羅壽司更不用說,拖羅無筋口感軟身,油香配上壽司飯,正!相信大家都會對江戶前玉子燒感興趣,看上去很像蜂蜜蛋糕,吃上口感亦很相似,帶點濕潤的質地,清清蛋香,微微咸香,很特別的一道菜式!午餐配有沙律、前菜、湯、蒸蛋前菜_漬蘿白不得不提的就是它!漬蘿白帶清甜,有陣陣鏗魚湯汁的香,蘿白淋身且沒有渣,很喜歡!蒸蛋另一個小驚喜!蒸蛋中帶有蟹肉,陣陣
一間位於元朗的日式居酒屋,裝修極具日本風格,環境舒適自在,服務食物質素高,炸物、串燒、壽司刺身、壽喜燒一應俱全。它是慶祝節日、朋友眾會、帶男/女朋友來大吃一餐或單獨享用一餐美味日本菜的好地方!

____

壽司12貫御膳 HKD $238 (lunch set)

午餐配有沙律、前菜、湯、蒸蛋

前菜_漬蘿白

蒸蛋
另一個小驚喜!蒸蛋中帶有蟹肉,陣陣鮮香蟹汁配上滑溜蒸蛋,兩者完美配合,讚!

炸雞胸軟骨 HKD $ 48

炸雞胸軟骨香脆有口感,配上蛋黃醬,確實是送酒好菜!喜歡吃軟骨的不要錯過!

自家免治雞肉串 HKD $ 38

第一次嘗試免治雞肉串 ,口感比我想像中軟身,吃出陣陣肉香,配上月見汁,沾上蛋黃更是令肉質變得更滑更香,可以一試。

燒鮮雞腎串 HKD $ 38

的確吃出它是新鮮的雞腎,沒有雪藏味,它沒有特別的調味,能夠吃出原材料中的鮮香。

評價:

❤️ 性價比不錯
🎰 午餐選擇多
🍣 食物有質素
🖼 裝修有格調
🎉 慶祝好地方

推介指數: ❤️❤️❤️❤️❤️
(五個心心為滿分)
___

地址:元朗教育路79&81號地舖
2022-11-20
2023-03-18 320 浏览
特上刺身盛配壽司飯魚生刺身用料新鮮,三種魚既刺身、鮮甜大蝦同埋海膽,魚刺身入口即溶,另外壽司飯做法新穎,味道配搭恰當,配刺身一流,壽司12價御膳忌廉薯餅(2件)呢個薯餅混合左忌廉,唔同一般薯餅只用薯仔肉,外層炸得十分鬆脆,味道香滑不油膩刺物三點(三文魚。油甘魚。甜蝦各2本)炸黑豚糖心蛋外皮包住黑豚豬肉炸到脆卜卜,裡面既糖心蛋口感鬆軟田樂炸豆腐酸甜醬汁加外脆內軟嘅豆腐,兩個配合剛好,唔膩好味燒牛舌咬落口感彈牙唔靱軟硬適中,味道富牛味又唔會太蘇
特上刺身盛配壽司

壽司12價御膳

忌廉薯餅(2件)

刺物三點(三文魚。油甘魚。甜蝦各2本)

炸黑豚糖心蛋

外皮包住黑豚豬肉炸到脆卜卜,裡面既糖心蛋口感鬆軟

田樂炸豆腐

酸甜醬汁加外脆內軟嘅豆腐,兩個配合剛好,唔膩好味

燒牛舌

咬落口感彈牙唔靱軟硬適中,味道富牛味又唔會太蘇
2023-03-16 233 浏览
放假第二日 去教育路一間高質居酒居🍶食午餐🥢🥢居酒屋裝橫極具日本feel 令人感覺舒服🥰有吧枱座位 可以睇住師傅整壽司 亦設有包廂 可以同親朋好友開party gathering👍依家好抵食😚除咗基本午市免收加一外 還加推出午餐壽司或刺身大割引 第二位有半價優惠添🤩所有午市套餐包湯 蒸蛋及時令生果🥣🥚🍍我哋叫到成枱野食😚🔸️極上刺身盛配壽司飯 💰238 刺身有 牡丹蝦 深海池魚 油甘魚 海膽 三文魚 拖羅 新鮮甜味😋 特別係牡丹蝦 好多蝦膏😚 海膽非常鮮甜 yummy🤤 壽司飯都唔錯 有醃漬牛蒡 白蘿蔔 酸酸甜甜 非常開胃👍🔸️壽司12貫御膳 (第二客半價 )💰114 三文魚 吞拿魚 帶子 油甘魚 蟹肉 鰻魚 …... 赤醋飯底~正 蟹肉🍣 出乎意料之外 鲜味到不得了 燒汁鰻魚惹味好肥美 江戶前玉子燒蛋味濃 入口綿密柔軟😍 跟餐加配 🔸️忌廉薯餅 💰20 大件又creamy👍🔸️火炙壽司三點 💰50 三文魚 帝王蟹棒 鰻魚🍣另加🔸️炸牛蒡 💰58 🔸️鹽焗牛舌薄造 💰58
放假第二日 去教育路一間高質居酒居🍶食午餐🥢🥢

🔸️炸牛蒡 💰58
🔸️鹽焗牛舌薄造 💰58

2023-03-16
2023-03-16 138 浏览
天澗居酒屋 (元朗)元朗教育路79&81號地舖原條長崎網池刺身擺盤非常靚,好似藝術品咁,刺身有金箔,入口爽滑,鮮甜無比,高級享受😋😋😋蟹之手物壽司(兩貫)蟹肉特鮮甜味👍👍👍慢煮鮑魚壽司(2本)鮑魚冧滑香甜,可口美味🥳🥳🥳火炙芥末籽帆立貝壽司(2本)焦香鮮甜,爽口多汁,非常美味,正😄😄😄炙燒麥粒味噌活北寄裙邊軍艦味道層次豐富,一啖入口,滋味無窮😋😋😋味噌燒焗野雞仔(半隻)燒焗得好靚,金黃色,睇見就想食,野雞肉係好唔同嘅,肉質咬口,鮮甜多汁,超好食😋😋😋芋蓉海鮮燒餅軟滑香口,海鮮味濃,芋香四溢,必食推介👍👍👍田樂茄子🍆肉豐厚,肉汁鮮嫩甜滑,好食😋沖繩黑糖燒波蘿清新鮮甜,可口美味😄燒淮山焦香,脆爽,清甜,正😄燒雞軟骨串香脆可口😄燒鮮雞腿肉串精緻型靚,焦香肉甜,好食😋燒蒜頭串粒粒香蒜,食落口感非常,香,甜,爽,夠特別,極力推介🥳🥳🥳燒黑豚露筍串清新,爽脆,鮮甜美味😄😄😄自家制免治雞肉棒串大大棒,肉質鮮嫩,肉彈多汁,食過回味無窮👍👍👍
天澗居酒屋 (元朗)
元朗教育路79&81號地舖

原條長崎網池刺身
蟹之手物壽司(兩貫)
蟹肉特鮮甜味👍👍👍
慢煮鮑魚壽司(2本)
鮑魚冧滑香甜,可口美味🥳🥳🥳
火炙芥末籽帆立貝壽司(2本)
焦香鮮甜,爽口多汁,非常美味,正😄😄😄
炙燒麥粒味噌活北寄裙邊軍艦
味道層次豐富,一啖入口,滋味無窮😋😋😋
味噌燒焗野雞仔(半隻)
芋蓉海鮮燒餅
軟滑香口,海鮮味濃,芋香四溢,必食推介👍👍👍
田樂茄子
🍆肉豐厚,肉汁鮮嫩甜滑,好食😋
沖繩黑糖燒波蘿
清新鮮甜,可口美味😄
燒淮山
焦香,脆爽,清甜,正😄
燒雞軟骨串
香脆可口😄
燒鮮雞腿肉串
精緻型靚,焦香肉甜,好食😋
燒蒜頭串
粒粒香蒜,食落口感非常,香,甜,爽,夠特別,極力推介🥳🥳🥳
燒黑豚露筍串
清新,爽脆,鮮甜美味😄😄😄
自家制免治雞肉棒串
大大棒,肉質鮮嫩,肉彈多汁,食過回味無窮👍👍👍
2023-03-14 151 浏览
元朗地鋪好多唔同嘅商店,唯獨是天澗居酒屋以日式木材風格做設計,亦配以竹筒流水裝置,讓我置身於日本庭院裡。一入到去設計雅致,具私人空間,可以選擇和朋友舉杯談歡或是促膝詳談也是好好嘅選擇。亦見到店內設計具心思,好多橙黃色嘅楓葉🍁作裝飾,令人賞心悅目。今日lunch time 點左2個午市套餐及2個小食,午市套餐包左沙律、前菜、湯、茶碗蒸及時令水果,未食到覺得今餐好滿足。🐟特上刺身盛配壽司飯 $288店員好細心講解刺身盤有牡丹蝦,拖羅、海膽、金目鯛、深海池魚、平目魚,全部都好新鮮,連平時唔中意魚嘅我,今次食幾意外👍 刺身都係厚切,食落去好rich,推介,並配上牛蒡醬醃蘿蔔冬菇飯,酸酸甜甜,可以中和魚油滿口嘅味道👍🍣壽司12貫御饍 $228心思之作,帶子、三文魚、吞拿魚、鰻魚、油甘魚…..所有係赤醋飯,咸咸酸酸好平均。而且每件魚生及飯嘅比例好好,一口一啖,好滿足。最令人驚喜係,疑似芝士蛋糕,原來係江戶前玉子燒,食落去軟軟綿綿,似足蛋糕咁,好好食!🦪海膽醬燒廣島蠔4本 $98醬汁甜甜地,蠔鮮嫩多汁,加上有配菜係底,唔會覺得膩,個汁同蠔出奇地夾。🍥七色彩虹卷 $128內有不同得魚生內包有牛油果,

🐟特上刺身盛配壽司飯 $288

🍣壽司12貫御饍 $228

🦪海膽醬燒廣島蠔4本 $98

🍥七色彩虹卷 $128
內有不同得魚生內包有牛油果,一開始都好怕飯加牛油果會好滯,點之一件又一件,係因為魚生切得好適中,配上剛熟的牛油果,口感不錯。

總結:#元朗#高質的#居酒屋,同朋友想食好野,性價比高,飽足感十足❤️ 推介
2023-03-11 143 浏览
牛油果沙律$78平時好少用牛油果配沙律,食落感覺都唔錯,有健康。沙律嘅份量非常多,可以一試。白蘭花氈酒HIGHBALL $75 杯呢個係香港品牌,睇完都覺得值得要支持吓,好似平時去酒吧飲嘢,咁會用大大粒嘅冰,減慢冰融化嘅速度,酒非常容易入口,淡淡白蘭花清香,配上青檸非常享受。酒感較薄,就算容易醉的女生也可以淺嘗!長崎網池刺身 $208/原條池魚肉身飽滿,肉質鮮嫩,而且一年四季都食得到,算係常見嘅刺身。上碟有厚切薄切、亦配埋柚子醋或者芥末醬油有唔同口味。亦小編就比較喜歡配柚子醋,魚香更突出,亦能中和油膩感覺!北海道厚岸真牡蠣138/2隻 一上黎見到好大隻相當飽滿,店員一隻用原味,用左酸汁啫哩做配搭,而原味就口感creamy,輕微海水味和甜味,蠔味較重!平時喜歡食美國桶蠔就唔可以錯過,一樣飽滿但比桶蠔甜小小!酸汁啫喱口感上相近,但酸汁啫哩多左小小煙韌同埋微微酸會減低蠔嘅味道,對於不常食蠔、或者蠔味較敏感嘅都好合適。壽司盛十貫 $398海膽卷新鮮濃郁,份量十足。中拖羅油份飽滿,食落亦冇渣。牡丹蝦綿滑爽口,蝦肉飽滿、值得一提係玉子燒香濃軟熟。整體都好滿足!幾乎係必叫!!!!極推薦味噌燒焗野雞仔
牛油果沙律$78

白蘭花氈酒HIGHBALL $75 杯

長崎網池刺身 $208/原條

北海道厚岸真牡蠣138/2隻

酸汁啫喱

壽司盛十貫 $398

味噌燒焗野雞仔(半隻)$128
類似燒乳鴿,皮脆肉嫩,燒到金黃色,令人食指大動!

炸牛蒡$58
炸牛蒡口感類似洋蔥圈,外脆內軟,但牛蒡後勁突出,配埋沙律醬,非常有風味!

芋蓉海鮮燒餅$88
口感同外型都好似大阪燒,芋蓉口感融入燒餅,配埋三文魚木魚碎沙律醬口感同埋味覺都好豐富好滿足。

七色彩虹卷$128
呢個相當有特色,唔同類型卷物都係以牛油果做配搭,三文魚吞拿魚等等!唔會單調,味道都唔錯又健康!唔想食咁多飯又想食壽司真係要試試!!!!
2023-03-10 118 浏览
—居酒屋內外都裝修得雅緻食客用餐卡位舒適私隱度高坐低之後店員拎咗碟牛蒡漬物嚟牛油果豆腐沙律($78)份量慷慨 牛油果新鮮爽腍配上自家製胡麻醬 作為前菜唔錯黑鯥魚壽司($60/貫)黑鯥產量稀少故很矜貴肉質嫩滑肥美 磨上岩鹽柚皮 鮮美更甚鰆魚刺身($238/12切)師傅微炙燒過魚皮 逼出其脂香魚肉柔軟細緻 可以蘸酸汁 加蔥花辣蘿蔔蓉一齊食 增加風味蟹之味壽司($118/兩貫)黑魚籽海膽蟹肉同蟹醋啫喱蟹肉自食蟹醋啫喱嗰款 啫喱晶瑩剔透很入味黑魚籽海膽鮮味迸發 壽司飯當中都混入蟹肉 火炙芥末籽帆立貝壽司($98/2本)珍寶size帆立貝好厚身已經調好味用紫菜包住嚟食好似手卷七色彩虹卷($128)用上幾款刺身卷製而成如深海池魚 大拖羅 鰆魚 三文魚賣相了得 味道有變化唔會單調芋蓉豚肉燒餅($78)燒餅邊位脆身 餅底唔會話厚實好膩每塊都有煎香咗嘅豚肉片味噌燒焗野雞仔($128/半隻)雞皮薄而帶焦香 雞胸位都軟腍係咪走地雞?!感覺肉質幾帶彈性石鍋鰻魚飯($148)鰻魚厚身肥美 十分彈牙黏口想食飯焦可以等多咗先攪勻——————————————————天澗居酒屋元朗教育路79&81號地舖
居酒屋內外都裝修得雅緻
食客用餐卡位舒適私隱度高
坐低之後店員拎咗碟牛蒡漬物嚟
牛油果豆腐沙律($78)
份量慷慨 牛油果新鮮爽腍
配上自家製胡麻醬 作為前菜唔錯
黑鯥魚壽司($60/貫)
黑鯥產量稀少故很矜貴
肉質嫩滑肥美 磨上岩鹽柚皮 鮮美更甚
鰆魚刺身($238/12切)
師傅微炙燒過魚皮 逼出其脂香
魚肉柔軟細緻 可以蘸酸汁
加蔥花辣蘿蔔蓉一齊食 增加風味
蟹之味壽司($118/兩貫)
黑魚籽海膽蟹肉同蟹醋啫喱蟹肉
自食蟹醋啫喱嗰款 啫喱晶瑩剔透很入味
黑魚籽海膽鮮味迸發 壽司飯當中都混入蟹肉
火炙芥末籽帆立貝壽司($98/2本)
珍寶size帆立貝好厚身已經調好味
用紫菜包住嚟食好似手卷
七色彩虹卷($128)
用上幾款刺身卷製而成
如深海池魚 大拖羅 鰆魚 三文魚
賣相了得 味道有變化唔會單調
芋蓉豚肉燒餅($78)
燒餅邊位脆身 餅底唔會話厚實好膩
每塊都有煎香咗嘅豚肉片
味噌燒焗野雞仔($128/半隻)
雞皮薄而帶焦香 雞胸位都軟腍
係咪走地雞?!感覺肉質幾帶彈性
石鍋鰻魚飯($148)
鰻魚厚身肥美 十分彈牙黏口
想食飯焦可以等多咗先攪勻
——————————————————
天澗居酒屋
元朗教育路79&81號地舖
每次經過都被它的外型吸引!你不會相信在元朗教育路有這麼漂亮的居酒屋(•̀ᴗ•́)و 重點是,它裏面的裝修也很有感覺❤︎︎ 午市定食很豐富喔~~環境外面看已經好漂亮!裏面的裝修也不馬虎,設計花心思,午市也全場爆滿,相信還有包房喔!餐牌午市定食,選擇不少,刺身、壽司、熟食都有。 海膽醬燒廣島蠔(4本) $98 這個海膽醬燒廣島蠔有驚喜!醬汁甜甜的配上有質感的廣島蠔,作為開胃小吃很合適。 火炙芥末籽帆立貝壽司(2本) $98 另外點了火炙芥末籽帆立貝壽司,配有紫菜一起吃,帆立貝大顆而且Q彈,燒過更香。 特上刺身盛配壽司飯 $288午市套餐包沙律、前菜、湯、蒸蛋及時令水果。蒸蛋澄黃色,很滑溜,還有蟹柳絲。特上刺身盛配壽司飯,刺身有油甘魚、深海池魚、金目鯛和吞拿魚,很豐富,而且都是原本定價較高的魚款,所以明白為何此款較高價格。刺身皆為厚切,油甘魚油脂比例剛好,吞拿魚高質,無筋入口易溶。 壽司6貫配迷你牛丼 $108 另一壽司6貫配迷你牛丼,壽司有熟蝦、赤身、帶子、三文魚、鰻魚及八爪魚吸盤。最令我欣賞的是用赤醋飯!而且每一件大小均匀,握成小三角柱體的形狀,絕對不馬虎!如帶子、鰻魚,每件入口剛好,與油脂豐富

餐牌

午市定食,選擇不少,刺身壽司、熟食都有。

海膽醬燒廣島蠔(4本) $98
海膽醬燒廣島蠔(4本)

火炙芥末籽帆立貝壽司(2本) $98

特上刺身盛配壽司飯 $288
午市定食—沙律

午市套餐—時令水果

壽司6貫配迷你牛丼 $108
壽司6貫配迷你牛丼
赤醋飯—壽司6貫配迷你牛丼

另一壽司6貫配迷你牛丼,壽司有熟蝦、赤身、帶子、三文魚、鰻魚及八爪魚吸盤。最令我欣賞的是用赤醋飯!而且每一件大小均匀,握成小三角柱體的形狀,絕對不馬虎!如帶子、鰻魚,每件入口剛好,與油脂豐富的魚鮮相配,更能烘托出魚鮮自身的鮮味。迷你牛丼的牛肉份量也不算少,這款賣$108絕對值得❤︎︎
海膽醬燒廣島蠔(4本)
壽司6貫配迷你牛丼
赤醋飯—壽司6貫配迷你牛丼
2023-03-08 138 浏览
呢排喺出面食嘢多,今日終於黎返元朗主場去食日本嘢。講起元朗日本嘢,曾幾何時盛極一時,由以前嘅酒泉,到田中、一番、魚一,直至近年嘅連鎖店壽司郎,大家都有各自定位,各擅勝長,而我今日第一次黎試嘅「天澗居酒屋」,就係一間精緻嘅高檔日本居酒屋。😍😍一入到黎,就發現「天澗」裝修好精緻,場內以日本古居酒屋型式作設計,天花板上就有好多楓葉和舊式照明燈作裝飾,除左打卡一流之餘,係呢個氣氛下進食,更可令人食指大動。😋😋😋😋而我熬今日黎「天澗」係食午餐,叫左「壽司12貫御膳」($228)x2、燒帶子壽司($98)(兩件)同埋雜錦天婦羅($118)。🤩🤩「壽司12貫御膳」有北海道鮮帶子、深海池魚、中拖羅、拖羅蓉小卷等等,當中我最欣賞嘅係三文魚籽同鰻魚。一般三文魚籽好多餐廳都係死咸,但呢次食覺得非常鮮甜,齒頰留香。至於個鰻魚,燒汁味濃,肉質彈口,味道一流。至於個玉子燒就比較得意,初時以為佢係蜂蜜蛋糕,食完都覺得好似,蛋味十足,望真介紹,先知佢真係玉子燒,都幾值得一試手。而套餐亦配有沙律牛蒡作前菜,亦有麵鼓湯同菠蘿作甜品,飽肚感十足。🐠🐟🐡至於個燒帶子壽司,帶子size巨型,肉質厚實,新鮮香甜。而個雜錦天婦羅,

至於個燒帶子壽司,帶子size巨型,肉質厚實,新鮮香甜。而個雜錦天婦羅,包有兩隻炸蝦、炸菇、炸南瓜。炸蝦肥大新鮮,鮮菇多汁juicy,南瓜亦香甜。最有驚喜係佢竟然有一片炸粟米,無錯,係成條粟米片出一片,比較少見,亦十分美味。😆😆

整體來說,「天澗居酒屋」的確係一間精緻嘅高檔日本居酒屋,價錢相宜,值得一試。👍🏻👍🏻

天澗居酒屋
地址:元朗教育路79&81號地舖