日本🇯🇵團隊 除左注重 團結|無論係運動出國 或 科研探險 |往往有專業廚師🧑🏾‍🍳 跟隨而烹飪既匠人精神更甚既然店舖 標榜 食雞🐓肉。有好感度 有表彰狀獎.再加上店舖姐姐👧🏻大大力推介.就先來試一試白雞湯麵🍜 |雖然有沾麵鹽雞🧂白湯⚪️拉麵 | $83錦爽雞腿肉 3️⃣片 |$28再加 | 小食 餃子🥟3件 | $18.拉麵製作需時10分鐘|但一上餐桌都是值得😊.整粒糖心蛋🍳|平時半粒|非常到位 滿滿蛋味|湯🥣是滿滿嘅黑胡椒 與 濃白雞湯紫菜|紫洋蔥🧅|大蔥絲|大片雞肉🍗紫洋蔥🧅 與 黑木耳 配搭 非常驚艷 好食👍🏻重點係手打拉麵🍜|係偏粗麵|好彈口煙韌白雞湯汁容易掛麵|唔係太多油 白芝麻好多湯頭飲落肚 十分舒服😌.而餃子🥟3️⃣隻|就係好一般嘅豬肉白菜🥬餃|.雖然全店只有🔟個座位|但裝飾🎍都好有日本鄉村拉麵店feel|簡約得來 又廣闊|紅白主調 同木質門面絕對係走入 和風結界|.臨走前|本來想外賣🥡要4️⃣件蕨餅|但大廚師傅 就話|本店不做外賣 🤪 外賣器皿都無.———————————————————————-總結報告🉐📃性價比:8.9/10 🤨|日本菜🇯🇵|拉麵🍜|——————————————

日本🇯🇵團隊 除左注重 團結|
無論係運動出國 或 科研探險 |
往往有專業廚師🧑🏾‍🍳 跟隨
而烹飪既匠人精神更甚
既然店舖 標榜 食雞🐓肉。有好感度 有表彰狀獎
再加上店舖姐姐👧🏻大大力推介
地址:元朗西菁街20號益輝大廈地下12號舖
💈 營業時間:12:00-21:30
☎️:2383-3500
2023-08-04 152 浏览
放假約咗友人去元朗千色shopping,突然好想食拉麵,便搵到呢間隱世拉麵小店。行到門口,感覺好似置身日本,格調和日本的拉麵小店一樣,很熟悉的感覺。鹽雞白湯,友人揀咗熱湯沾麵,沾麵即是濃湯和麵分開上,白湯配有日式叉燒,流心溫泉蛋,青蔥,木耳絲,湯底調味適中,不會咸。海老味噌,我揀咗冷湯沾麵,湯底香濃好味,除了叉燒、溫泉蛋外,還有很多小蝦🦐米,配上拉麵一齊食非常棒👍🏽👍🏽另外仲叫咗餃子6隻

另外仲叫咗餃子6隻

天浮橋拉麵📍 元朗西菁街20號益輝大廈地下12號舖今次二訪天浮橋,我帶住媽咪嚟食午餐。雖然佢對食無咩要求,但我知佢都幾鍾意食拉麵,不過又唔特登去其他區食,所以就決定帶佢去元朗區我食過數一數二嘅拉麵。 💰$83鹽雞白湯拉麵 🐓🍜今次再訪,我一定要試下呢度嘅人氣鹽雞白湯拉麵!拉麵麵質煙煙韌韌,同樣掛湯。自家製雞白湯非常濃稠,但保持到好幼滑,食落好清新。溏心蛋同錦爽雞腿肉同樣美味,蛋黃好香滑;雞腿肉嘅黑椒味同配菜嘅洋蔥好夾,兩者一齊食可以帶出雞肉嘅香味,難怪會有咁多人鍾意食啦! 💰$90海老味噌拉麵 🦐🍜同第一次食一樣,海老味噌非常濃味啲,我叫咗俾媽咪試下。媽咪話加咗櫻花蝦除咗靚之外,口感同味道都有昇華。佢形容呢度嘅拉麵好似油麵,我估應該係因為麵質比較彈牙,而且麵條好粗身,所以特別掛湯。每碗拉麵都有指定嘅配菜,媽咪大讚雞肉同蛋,前者嫩滑,後者入味!
天浮橋拉麵

• 鹽雞白湯沾麵
  • 鹽雞白湯湯麵
  • 海老味噌湯麵
2023-07-16 244 浏览
招牌拉麵。天浮橋拉麵的拉麵湯頭鮮香濃郁,以豚骨湯為基底,經過長時間的熬煮,味道更加濃郁。湯頭的口感滑順,入口即化,讓人回味無窮。配上彈牙的麵條和鮮嫩的叉燒,每一口都是一種享受。而且他們的拉麵還提供了不同的口味選擇,包括豚骨、味噌和醬油等等,無論您喜歡哪種口味,這裡都能夠滿足您的需求。其次,天浮橋拉麵的配料也非常豐富。他們的叉燒肉質鮮嫩多汁,入口即化,絕對是拉麵的亮點之一。另外,他們還提供了各種口味的海帶、玉米和蛋等配料,增加了拉麵的口感和風味。無論是喜歡簡單清爽的口味還是追求更加豐富的口感,這裡都能夠滿足您的口味需求。除了拉麵,天浮橋拉麵還提供了其他的小吃和套餐。他們的炸雞和炸豬排都非常受歡迎,外酥內嫩,配上特製的醬料,美味無比。此外,他們的套餐也相當實惠,包括拉麵、小吃和飲品,無論是單獨用餐還是快餐,這裡都能夠滿足您的需求。

2023-06-11
2023-07-15 204 浏览
平時餐廳啲食物幾差都好,我都冇寫食評。但今次真係忍唔住。我支持咗呢間餐廳4年,公道啲講,佢嘅拉麵係幾好食,所以今日都滿心歡喜特登去元朗食。一入到去,坐低咗,女侍應好好,拎咗2隻杯比我地,然後一位長髮男侍應就輕佻地同女侍應講:你唔洗做咁多喎,我哋唔收加一㗎。然後佢好似方死我地聽唔到,再大聲講多次🙂其實如果佢細聲講,我都可以當聽唔到算。最後我係走咗嘅,走嘅時候女侍應仲同我講唔好意思。女侍應嘅態度其實好值得讚賞,但抱歉我真係唔會再嚟呢度食!
2023-07-15
2023-07-08 187 浏览
元朗西菁街不嬲都多野食 今日同男朋友就再去試年幾前食過嘅呢間雞白湯拉麵 當時好中意佢地煙韌嘅麵條 唔知一年後質素有冇唔同呢^^• 鹽雞白湯沾麵 $80 🐓 3.5/5佢地每款拉麵都會配上味玉 洋蔥 京蔥 木耳絲 錦爽雞腿肉 2片紫菜 男朋友不嬲食沾麵都會叫凍麵 麵條偏粗 沾落濃湯雞白湯依然有口感 湯唔會太咸 但略嫌配咗麵之後比較淡 唔夠濃 黑椒雞肉片有3-4塊 味道唔錯• 海老味噌拉麵 $90 🦐 3.8/5香濃蝦湯加上櫻花蝦 同印象中嘅拉麵麵質唔同咗 之次好似再煙韌啲 但佢地嘅溏心蛋2次食都係好夠味 做到流心效果 好滿足!• 雞肉丸子 $20 🐥 3/5• 餃子五隻 $22 🥟 3/5小食味道一般 雞肉丸子冇乜特別 20蚊4粒偏貴 餃子方面 個人中意餃子底係脆個種 呢個就腍咗啲~總結:可以一戰嘅有心思拉麵小店~

• 鹽雞白湯沾麵 $80 🐓 3.5/5

• 海老味噌拉麵 $90 🦐 3.8/5

• 雞肉丸子 $20 🐥 3/5
• 餃子五隻 $22 🥟 3/5

總結:可以一戰嘅有心思拉麵小店~
  • 海老味噌拉麵
2023-05-25 608 浏览
這家拉麵店只有12個座位,店內播放着動漫歌曲的純音樂,可選拉麵/沾麵,每款附味玉、洋蔥、京蔥、錦爽雞胸肉,細心的店員主動詢問是否需要走蔥,上菜速度正常。🐔 鹽雞白湯拉麵 $83奶白色的雞湯底濃厚度不及常見的豚骨湯底,但少了一份油膩感,味道微咸,喝湯後不會感到口渴。錦爽雞胸肉外層有惹味的黑胡椒,肉質口感嫩滑。拉麵口感過硬為扣分位🥺🥬 翡翠濃湯拉麵 $90湯底味道較清淡,吃不出是什麼蔬菜香料製成,比起鹽雞白湯稍微有點遜色🥺 配料跟拉麵情況跟雞白湯拉麵描述的一樣🍡 小食:餃子6件($30)/ 雞肉丸子4粒($20)煎餃子比一般拉麵店薄皮煎餃稍微厚皮了一點,味道不過不失小小一顆的雞肉丸子本身味道平凡,上方的照燒汁幫助整體味道加分

🐔 鹽雞白湯拉麵 $83

🥬 翡翠濃湯拉麵 $90

🍡 小食:餃子6件($30)/ 雞肉丸子4粒($20)
煎餃子比一般拉麵店薄皮煎餃稍微厚皮了一點,味道不過不失
2023-05-12 392 浏览
店舖外面好傳統既拉麵,入到就叫左鹽雞白湯拉麵、餃子和完熟桃味梳打,飲品好好飲(推推);餃子🥟唔會太燶味道唔會太濃又夠脆,終於麵黎啦,麵唔會太淋湯底唔會太鹹,值得一試既拉麵
2023-05-05 410 浏览
💬 好久沒來的拉麵小店,這次吃的是海老蝦味噌冷沾麵 $90~ 很香的蝦味,沾麵的湯較濃,但配上木耳跟洋蔥絲很清爽很好吃!雞肉比較薄,好像有一點黑椒味,挺好吃的,不過略嫌少了點。麵質是我喜歡較硬的口感,粗幼適中,不錯~店面還擺放著各救助動物機構的捐款箱,很有愛心,值得加分🫶🏻

店面還擺放著各救助動物機構的捐款箱,很有愛心,值得加分🫶🏻
  • 海老味噌沾麵
2023-04-29 423 浏览
今晚放工陪媽咪去元朗千色店買野,咁我就搵定附近有咩好食啦!上網睇左一輪,決定試試”天浮橋”!門面幾有特色,店鋪內大概十個位左右,採用吧枱形式,但唔會好迫,有日本拉麵🍜小店feel我地一坐低,店員即刻送上水一壺,方便我地慢慢飲,讚😊我地叫左兩碗拉麵🍜、餃子🥟同一支梳打水💰$83 鹽雞白湯拉麵湯奶白色,飲左啖湯好香濃,雞肉代替叉燒幾特別又健康,雞好嫩滑、麵用小麥麵,有彈性、咬感。不得不讚溏心蛋好出色,半熟剛好、配埋洋蔥、木耳同紫菜更豐富!💰$90 翡翠濃湯拉麵🍜綠色湯底好搶眼🤭,原來用左菠菜🥬烹調湯底,媽咪話清新又清甜,好鍾意咁話☺️$30/6 餃子🥟熱辣辣,外皮煎得香脆,餡料豐富又多汁!$22 富士山柚子梳打淡淡柚子加有氣梳打配拉麵🍜一流。總結食物有水準,店員有禮又細心,店鋪細細有日本小店feel,已經諗定下次試試其他湯底同沾麵!🤭

我地一坐低,店員即刻送上水一壺,方便我地慢慢飲,讚😊

我地叫左兩碗拉麵🍜、餃子🥟同一支梳打水
💰$83 鹽雞白湯拉麵
鹽雞白湯拉麵

💰$90 翡翠濃湯拉麵🍜
翡翠濃湯拉麵

$30/6 餃子🥟
熱辣辣,外皮煎得香脆,餡料豐富又多汁!

$22 富士山柚子梳打
淡淡柚子加有氣梳打配拉麵🍜一流。
富士山柚子梳打

2023-04-25
鹽雞白湯拉麵
富士山柚子梳打
  • 翡翠濃湯拉麵
2023-04-15 317 浏览
復活節假期可以同阿女兩個人去食下野,佢話想食拉麵,呢間又bookmark咗好耐,終於去咗試阿女揀咗海老味噌,我就揀咗黑松露濃湯。仲加咗兩樣小食,餃子同埋雞肉丸子佢地嘅拉麵每款入面都有會味玉、洋蔥、京蔥、錦爽雞腿肉。糖心蛋咬開好流心又入味,好食!雞腿肉唔算好嫩滑,但都唔鞋口,黑松露湯底夠熱,好香濃,而且麵條又掛汁,用雞腿肉取代叉燒我幾鍾意!阿女話海老味噌好好味,好似喺日本食嘅一樣,我飲咗一啖湯,的確唔錯,蝦味好重又濃而不膩。餃子嘅皮唔算好薄,但就有好多餡,雞肉丸子就正常發揮,整體都幾滿意,坐低嘅時候,店員主動問我使唔使走蔥,呢度要加分,我平時一定會走蔥嘅,但都係我自己要求,第一次有人主動問我👍🏻加埋兩支嘢飲埋單都係二百幾,性價比都幾高,我諗應該好快又會再食!

2023-04-11
2023-04-09 237 浏览
在千色廣場一帶附近行完街想坐低食嘢醫肚,我被呢間門口裝修好日本風的拉麵店吸引到入內品嚐。雖然店內比較細,只有坐吧台的一排位置。但係咁樣更有風味及可以欣賞到店內嘅日本風佈置。🍜濃厚雞白湯拉麵 $83揀咗呢個味道試吓。個湯奶白色好濃郁,食到有雞味,但唔會過鹹好口渴嘅,幾好飲。有3塊雞腿肉,肉好嫩滑。👍🥟炸餃子 $18/3隻炸得好香好脆。幾好食。叫6隻係$30, 仲抵食啲。🍹富士山柚子梳打。好多飲品選擇。不過本人就對富士山及柚子味飲品有偏愛。一啖麵,一啖柚子梳打,正。😍😋😋

🍜濃厚雞白湯拉麵 $83
有3塊雞腿肉,肉好嫩滑。👍

🥟炸餃子 $18/3隻
炸得好香好脆。幾好食。叫6隻係$30, 仲抵食啲。

2023-04-01 225 浏览
日式🇯🇵拉麵店🍜✨天浮橋✨📍 元朗西菁街20號益輝大廈地下12號舖==============================今日突然好想食碗熱辣辣拉麵,見到好多人都推介天浮橋,店主都有用心將店舖門口設計成日式懷舊拉麵店,就試試佢喇!海老味噌拉麵🦐 $90湯底好濃郁嘅蝦味,面頭鋪滿好多櫻花蝦,木耳絲好爽、吸晒湯底嘅味道,流心蛋都做得好出色👍🏻,拉麵係偏粗身嗰款,非常煙靭,錦爽雞腿肉一入口濃濃黑椒味,肉質爽滑😋青森100%蘋果汁🧃 $24食完拉麵當然要飲支果汁!呢支蘋果汁好濃好清甜🍎
日式🇯🇵拉麵店🍜

青森100%蘋果汁
海老味噌拉麵
青森100%蘋果汁
2023-04-01 191 浏览
呢間位於元朗西菁街既日式拉麵店位置唔算難搵 但唔係會平常經過既地方遠遠望到紅色既布 木製既趟門老公即刻話 有feel 有feel 要試試佢平日既晚市時段 要等位大約~5-10分鐘就入得日式小店 位置不多 都係圍住廚房既面壁坐位睇下餐牌先基本上主打濃厚雞白湯再係雞白湯上 添加各種自家製既醬料 而演變不同既味道餐牌應該都顯然易見 明白係咩口味唯一要問既係 翡翠濃湯 等於 菠菜味另外店舖可選擇沾面 或者 拉麵沾麵再細分 凍/熱沾麵既分量相對較多 建議食量不大既可以嗌少面翡翠濃湯 配熱沾麵好濃厚既湯底 講真 佢相對係比較清新可能因為係菠菜口味 上面既雞腿肉有啲黑椒同鹽調味一路食一路諗 做gym 嘅人係咪食呢啲雞既呢佢上面仲有粒蕃茄配料 好甜 唔知係同個湯既配搭 提升咗個甜度 好似食生果禁甜黑松露濃湯拉麵濃厚既湯底 帶強烈既黑松露香味相對菠菜味 佢會漏d糖心蛋 好正 生熟度岩岩好餃子味道正常 本人喜歡店家配上柚子醋 好開胃
呢間位於元朗西菁街既日式拉麵店

糖心蛋 好正 生熟度岩岩好

味道正常 本人喜歡店家配上柚子醋
好開胃

2023-03-31 167 浏览
鹽雞白湯拉麵🐔(附味玉🥚,洋蔥🧅,京蔥,錦爽雞腿肉🍗)   $83小妹挺喜歡這款湯底,雖然是濃雞湯🐔,但因為用了鹽味調味,所以感覺不太膩,又可以帶出雞湯的鮮味😋 而雞腿肉🍗足足有3大塊,每塊都很大👍 雖然不能選擇麵的軟硬度,但是小妹平常喜歡吃硬一點的,所以感覺寫得剛剛好,就算拍照拍了很久,也還是很有筋道😛溏心蛋也是煮得剛剛好😋 黑松露濃湯拉麵(同上)   $108黑松露湯底方面黑松露味超突出超香!!!雖然黑松露味濃,但又不會很膩,而配料方面就跟上面一樣,小妹就不多說了😛推薦喜歡黑松露的朋友 餃子🥟   $30/6件$30 6件餃子其實挺划算😛 小小的一件餃子,又不會食得太飽,一口一個,適合胃口小的朋友😊 完熟桃味梳打🍑   $22抹茶可樂🍸   $22吃一口拉麵配一口梳打或可樂😁1個字----爽❣️❣️ 總結:環境安靜,價格適中,值得一試喔

黑松露濃湯拉麵(同上)   $108

餃子🥟   $30/6件

完熟桃味梳打🍑   $22
抹茶可樂🍸   $22
吃一口拉麵配一口梳打或可樂😁1個字----爽❣️❣️

總結:環境安靜,價格適中,值得一試喔