有沒有喜歡動漫的寶寶 食戟之靈看過嗎田所惠吊切鮟鱇魚做鍋物 可算經典一幕因為好奇去吃過鮟鱇魚湯拉麵 鮮甜美味發現旺角人氣居酒屋 申子姊妹店「天心」 招牌菜是鮟鱇魚肝鍋 便拉著朋友去試試和風木系裝修掛滿了紙傘 甚有日本風情晚市餐牌簡單 主打鍋物也有居酒屋菜式仲有$298及 $398打氣清酒Bar一百款+清酒做放題 愛酒之人可以一試-◆ 鮟鱇魚肝鍋套餐 ◆ $𝟕𝟕𝟖 (𝟐人份)有四款鍋物可選 廣島蠔香檳鍋最有人氣而我是衝著鮟鱇魚肝來 自然沒選擇困難人稱冬季火鍋之王的鮟鱇鍋 發源自茨城 冬天最肥美 因為鮟鱇魚要越過寒冷大海肝臟需保持飽滿狀態 被喻為大海的鵝肝 湯底以鮟鱇魚肝熬製一小時 十分之濃郁裡面有不少鮟鱇魚肝碎碎 帶有味噌香氣有種暖胃兼養生的感覺 湯控表示很喜歡另外會奉上20g的鮟鱇魚肝 伴有魚籽可以當小食也可以加進湯底裡 鮮味十足魚肝綿密口感與獨特咸香 用來餸酒一流-鮟鱇魚矜貴 好吃的部位當然不單止魚肝火鍋配料有鮟鱇魚肉魚皮 還有兩隻大蝦魚也不可以貌相 其實我也不是外貌協會每次吃鮟鱇魚時 還是有點為它暗裡著迷魚肉鮮甜魚皮亦充滿膠質 有點不夠喉呢理解矜貴食材來貨貴 如份量多些會更好 -蔬
有沒有喜歡動漫的寶寶 食戟之靈看過嗎
田所惠吊切鮟鱇魚做鍋物 可算經典一幕
因為好奇去吃過鮟鱇魚湯拉麵 鮮甜美味
發現旺角人氣居酒屋 申子姊妹店「天心」
招牌菜是鮟鱇魚肝鍋 便拉著朋友去試試
和風木系裝修掛滿了紙傘 甚有日本風情

晚市餐牌簡單 主打鍋物也有居酒屋菜式
仲有$298及 $398打氣清酒Bar
一百款+清酒做放題 愛酒之人可以一試

◆ 鮟鱇魚肝鍋套餐 ◆ $𝟕𝟕𝟖 (𝟐人份)
有四款鍋物可選 廣島蠔香檳鍋最有人氣

其實就是荔枝味威士忌梳打 酒味甚強勁
2023-05-27
羽二重芝士奶油夾心餅
2023-06-01 44 浏览
申子姊妹店當然要去潮聖下啦😝午市主打拉麵 而晚市就會主打火鍋🍲重點係每日嘅5點開始會有HKD298同HKD398嘅打氣清酒bar任飲清酒 有成100+日本清酒選擇 啱曬一班好酒人士啦🍶-🍴廣島蠔香檳鍋 (二人份) HKD718店員首先會起你面前直接將半枝Moscato氣泡酒倒入湯底🤩等滾嘅時候已經聞到濃濃嘅酒香 飲落清清的微酸帶有酒味🍾廣島蠔有8隻 全部都肥美飽滿 鮮味十足🦪兩隻大蝦大大隻有蝦膏 肉質彈牙有實感🦐野菜方面份量超多仲有魔芋 蒟蒻麵 兩個人食非常足夠🙌🏻🍴牛頸脊 (鍋物)HKD88火鍋都係想食肉所以叫🤣肉質鮮嫩重牛味 大概有6片倒 都可以一試🐮🍴芝士雜炊 HKD48食完火鍋剩返嘅湯底唔好蝕 一定要叫雜炊❗️店員會直接倒飯同大量芝士落去湯到快速撈 見到啲拉絲越嚟越多好開心😆入口每啖都係滿滿芝士包裹住飯粒 勁濃芝士香之餘仲有湯底嘅味道 超邪惡😋🍴羽二重芝士奶油夾心餅 (原味) HKD65日本東京Runny Cheese好出名嘅甜點緊係要試下👅兩片夾心餅夾住左軟滑嘅cream cheese入面仲加左紅豆提升口感 再加上綿綿嘅紅豆蓉同煙韌嘅麻糬真係好好食 推薦🙈🍴I am chees

🍴廣島蠔香檳鍋 (二人份) HKD718

🍴牛頸脊 (鍋物)HKD88

🍴芝士雜炊 HKD48

🍴羽二重芝士奶油夾心餅 (原味) HKD65

🍴I am cheesecake HKD65
除左夾心餅仲有芝士蛋糕 芝士超香濃 質感非常順滑🧀底層仲有🧜🏻‍♀️最中意嘅厚餅底 同樣都係好吸引😍

2023-05-31 33 浏览
📍天心旺角奶路臣街17號The Forest1樓114號舖 🦔⸒⸒廣島蠔香檳鍋 $718小編第一次食香檳鍋 湯底食落去酸酸甜甜幾開胃🤪套餐除咗有大大隻廣島蠔之外 仲有蝦同埋蔬菜拼盤廣島蠔食落去鮮甜 二人份量嘅蔬菜拼盤種類好多 仲有粉絲😋芝士雜坎 $48呢款大推!食完火鍋一定要追加雜坎🤓店員會等我哋食晒火鍋之後 再幫我地煮~啲飯吸收晒湯底嘅精華 再配拉絲芝士 味道一流Habutae chocolate butter cheese sand $62朱古力味芝士奶油夾心餅食落餅皮雖然唔脆但中間夾住嘅麻糬煙韌 朱古力味都香 可以一試😙I am Cheesecake $65原味芝士蛋糕食落芝士味香 味道濃厚餅底都厚身 啱2個人share另外佢哋仲有100款日本酒放題😆無限時任飲 鍾意飲酒嘅唔好錯過!🔖 @tinsum_natureincense @runnycheese.hk
📍天心

廣島蠔香檳鍋 $718
小編第一次食香檳鍋 湯底食落去酸酸甜甜幾開胃🤪
套餐除咗有大大隻廣島蠔之外 仲有蝦同埋蔬菜拼盤
廣島蠔食落去鮮甜 二人份量嘅蔬菜拼盤種類好多 仲有粉絲😋

芝士雜坎 $48
呢款大推!食完火鍋一定要追加雜坎🤓
店員會等我哋食晒火鍋之後 再幫我地煮~
啲飯吸收晒湯底嘅精華 再配拉絲芝士 味道一流

朱古力味芝士奶油夾心餅食落餅皮雖然唔脆
但中間夾住嘅麻糬煙韌 朱古力味都香 可以一試😙

I am Cheesecake $65
原味芝士蛋糕食落芝士味香 味道濃厚
餅底都厚身 啱2個人share

2023-05-31 62 浏览
紀念日同另一半慶祝下,嚟到呢間日本餐廳食左個靚鍋物~雖然個入口位有d難揾,但一入到餐廳裡面都好大,同埋天花板有好多好靚嘅日本傘,裝修好有心思!Menu都有好多選擇,有拉麵🍜,串物🍢,鍋物🍲等,仲有超過100種嘅日本酒放題,$298 就可以無限時任飲,$398 有埋星級清酒無限時任飲,啱晒鍾意飲酒嘅朋友仔🍻 酒櫃隔離仲有個打氣清酒bar, 夠晒特別,喺香港亦好少見~我地慶祝就緊係要開香檳啦🍾所以叫左個廣島蠔香檳鍋,望住佢即場到左半支香檳落個鍋度,味道超濃郁~ d蠔🦪好鮮甜軟滑,咬開有少許流心🤤兩隻蝦🦐好爽口彈牙又大隻🤩食完海鮮就食返d菜清一清,樣樣都好新鮮,仲有埋薯粉,食完都full full地,但始終忍唔住叫埋個芝士雜炊,望住佢用左我地個精華湯底去整個飯,再撈埋d芝士,過程好治癒,芝士味mix埋個香檳湯冇得輸😋食完主菜嚟到甜品,原來係日本直送嘅Runny Cheese. 我地叫左個開心果羽二重芝士奶油夾心餅,裡面夾住軟糯嘅麻糬同細滑嘅開心果Cream Cheese, 口感好特別😍個宇治抹茶芝士磚都唔錯,抹茶味幾甘香,又唔會太膩😚

芝士雜炊

開心果羽二重芝士奶油夾心餅

個宇治抹茶芝士磚都唔錯,抹茶味幾甘香,又唔會太膩😚
宇治抹茶芝士磚

芝士雜炊
開心果羽二重芝士奶油夾心餅
宇治抹茶芝士磚
2023-05-30 23 浏览
最近工作超忙,所以收左工決定去輕鬆下約左朋友去旺角食飯,之前睇到申子有另一間姊妹店,今日剛好係旺角一於去試下.午市會有拉麵提供,晚市就主打火煱,火鍋有四款,分別有鮟鱇魚肝煱,牛腸/豚肉激辛煱,廣島蠔香檳煱同牛肉/雞鹽味煱。牛腸同蠔都想食,最後都係揀左蠔(´▽`)餐廳設有打氣清酒bar同埋加$298/398就可以任飲清酒,好岩一邊shabu shabu一邊飲酒,餐廳仲有日本人氣芝士店直送既runny cheese cake 😍.廣島蠔香檳煱 $718呢個係二人份量,有八隻蠔同兩隻大蝦,仲有一大盤蔬菜,菇類同蘿蔔等等。店員會即場將香檳倒入煱到做湯底,邊倒邊聞到好香酒味。湯底初時係甜味煲耐左就會有少少酸味,廣島蠔肥美,淥45秒就可以食而大蝦新鮮彈牙。最後再加埋蔬菜吸哂湯汁,滿足。.汁煮左口魚裙邊 $148左口魚輕微炙燒過,面頭擺左三文魚子同魚子醬,鮮味十足。.羽二重芝士奶油開心果夾心餅 $62蛋糕係Runny Cheese 由日本直送到港,有五款口味,分別係原味,開心果,士多啤梨,朱古力同粟子。我哋揀左開心果味,開心果味幾濃而且入口滑溜加埋煙韌既麻薯增加口感,好食.焗朱古力芝士蛋糕 $65朱

廣島蠔香檳煱 $718
最後再加埋蔬菜吸哂湯汁,滿足。

汁煮左口魚裙邊 $148
左口魚輕微炙燒過,面頭擺左三文魚子同魚子醬,鮮味十足。

羽二重芝士奶油開心果夾心餅 $62
焗朱古力芝士蛋糕 $65
朱古力味濃郁唔會太甜再加埋芝士既咸香味唔會好漏,輕鬆食哂(´▽`)
✔️鮟鱇魚肝湯拉麵 $168平時喺出面都未食過呢款湯底嘅拉麵🤔今次呢個湯底十分之濃厚🥰 佢除咗湯底之外 仲會另外上一小碗淨鮟鱇魚肝 食落似冇咁肥膩版嘅鵝肝🤤 講唔停覺得幾好食 而拉麵偏粗身彈牙 唔錯👍🏻✔️塩味鍋 $618湯底係用豬骨熬製 佢有得揀配豬肉定牛肉 我哋就揀咗牛肉~冇諗過牛肉份量係咁多嘅🤩 聽講兩碟分別係美國肥牛同埋牛肩胛 兩款都幾高質 十分有牛味😚 套餐仲會有冬菇、蒟蒻等等嘅蔬菜拼盤 同埋最緊要嘅係有生雞蛋點牛肉😋✔️炸芝士 $28呢個好推薦💯 脆卜卜嘅炸皮包住軟淋嘅芝士🧀 再配上煉奶 好邪惡但係真係好好食🔥✔️開心果芝士奶油夾心餅 $52✔️朱古力羽二重芝士奶油夾心餅 $62中間夾咗好大件奶油😳 講唔停覺得食落有點油膩🙈兩者之間會比較推薦二重 加入咗麻糬令到口感更加豐富😛聽講佢哋呢排仲做緊$298 同$398 任飲清酒同有打氣清酒bar🍻🍶
✔️鮟鱇魚肝湯拉麵 $168

✔️塩味鍋 $618

✔️炸芝士 $28

✔️開心果芝士奶油夾心餅 $52
✔️朱古力羽二重芝士奶油夾心餅 $62

2023-05-28 13 浏览
環境:值得一去打卡嘅居酒屋,抬頭滿滿五顏六色嘅油紙傘,日式風格滿滿.食物://鮟鱇魚肝湯拉麵//:鱇魚肝湯湯底好香好濃郁,拉麵彈牙軟硬度適中,除湯底有鮟鱇魚肝,另外仲會有一兜嘅鮟鱇魚肝醬可以撈住食🤤好食.//塩味鍋(牛肉)二人份//: 湯底清新,更突出材料鮮味。牛肉片油脂豐富,肉質爽口,有大量配菜一齊食,越煮湯底味道越豐富.//檸檬燒酎、巨峰燒酎//: 大家鐘意酒一定要嚟呢間🤣放晚5點-11點有100+日本酒放題無限時暢飲,揀普通任飲$298或者星級清酒$398 飲都得😚 我自己就主攻唔同口味燒酎啦
環境:
食物:
//檸檬燒酎、巨峰燒酎//:
2023-05-28 11 浏览
.🔺天心Friday’s night放工鬆一鬆🎉.廣島蠔香檳鍋🦪侍應係你面前開枝香檳,之後倒成半支落去個鍋度🍾好特別嘅湯底,第一次試,幾特別。😂😂廣島蠔都幾新鮮👌🏻有8隻~~.免治雞肉棒🐣燒得幾香 有隻好黃嘅蛋黃搭配👍🏻😌.甜品方面係日本直送嘅!😯羽二重芝士奶油夾心餅 開心果🥑開心果夾心餅入邊有麻糬煙煙韌韌都幾香開心果味👏🏻.原味芝士蛋糕🍰呢個就唔會好甜 口感偏厚實😯😀
🔺天心
Friday’s night放工鬆一鬆🎉
好特別嘅湯底,第一次試,幾特別。😂😂
廣島蠔都幾新鮮👌🏻有8隻~~
免治雞肉棒🐣燒得幾香 有隻好黃嘅蛋黃搭配👍🏻😌
甜品方面係日本直送嘅!😯
羽二重芝士奶油夾心餅 開心果🥑
開心果夾心餅入邊有麻糬煙煙韌韌
都幾香開心果味👏🏻
原味芝士蛋糕🍰
呢個就唔會好甜 口感偏厚實😯😀
之前Bookmark咗呢間餐廳好耐,最近終於同朋友嚟試,佢哋係申子屋酒屋嘅姊妹店,除咗主打日式火鍋之外,仲有拉麵同日式甜品,一次過滿足曬3個願望😍店員推介如果想豐富啲嘅就可以試下雞肉塩味鍋 ($618/ 2pax)🐓🍲 雞肉質嫩滑,蔬菜嘅款式同份量都超多!鍾意食菜嘅我表示好滿足,食多啲蔬菜食火鍋都冇咁有罪惡感係咪先😆 本身火鍋湯底都夠味,但如果想層次再豐富啲嘅話,就可以試埋佢哋嘅醬汁:有麻醬、秘製醬汁(食落有啲似清酒豉油)、柚子醋,仲可以搭配埋青蔥、清甜嘅蘋果蓉、同帶點微辣蘿蔔蓉!另外仲單點咗手打墨魚多士 ($138),墨魚滑都彈牙,但如果多士再脆啲會更加好~食完飯當然要食埋甜品先係圓滿嘅一餐啦!呢度有由日本直送嘅甜品,我哋揀咗芝士蛋糕 「我是我」($65) 同開心果味嘅羽二重芝士奶油夾心餅 ($62),雖然開心果味比想像中淡但入面有mochi即刻加分,加上細細件啱啱好😋鍾意飲酒嘅朋友一定唔可以錯過佢哋嘅清酒打氣bar,仲有$298 同$398日本酒放題暢飲套餐添!🍻

雞肉塩味鍋
雞肉塩味鍋
手打墨魚多士
開心果味羽二重芝士奶油夾心餅
芝士蛋糕 「我是我」
2023-05-25 25 浏览
🐽呢間係申子既姊妹店,主打食火鍋😝佢地宜家仲有$298同$398既清酒任飲🍶同埋打氣清酒吧添~。👅廣島蠔香檳鍋($718/二人份)店員將大半支香檳酒倒入個火鍋湯到🍾️本身以為落咁多酒會有苦味,點知個湯係好濃好香甜既香檳味😋幾特別!海鮮盤有8隻廣島蠔🦪同2隻虎蝦🦐隻蠔都唔細隻,淥大概1分鐘就食得😛幾滑幾有鮮味!虎蝦有彈牙感!大大個菜盤,尤其冬菇、金針菇、粉絲同蒟蒻都好索湯汁🤤打完邊爐剩低少少湯用黎整芝士雜炊($48)🧀將飯同大量芝士加落個湯到煮到收哂汁,個飯金黃色好creamy👍🏻好似食緊risotto咁好香芝士味好有口感😙。👅羽二重芝士奶油夾心餅-開心果($62)呢到既甜品有日本直送既Runny Cheese🥰呢個夾心餅既開心果味唔算好濃,係唔會過甜😬加上中間係夾住麻糬帶煙韌感!。👅I am Cheesecake ($65)係New York cheesecake既厚實質感🤓芝士味幾濃郁,又唔會好甜膩👌🏻

👅廣島蠔香檳鍋($718/二人份)
大大個菜盤,尤其冬菇、金針菇、粉絲同蒟蒻都好索湯汁🤤
好似食緊risotto咁好香芝士味好有口感😙

👅羽二重芝士奶油夾心餅-開心果($62)

👅I am Cheesecake ($65)
2023-05-24 761 浏览
一直以黎我都係申子居酒屋既fans,近排先發現原來係旺角有一間申子既姊妹店,主打日式火鍋,我緊係要黎試下啦!一入到餐廳,就比天花板上面五顏六色既日式油紙傘吸引住,真係好靚!牆上面仲痴左唔少同客人既合照,睇黎有好多人對呢間餐廳都好滿意!✨豚肉牛腸激辛湯鍋(2人份)天心既鍋物主打多菜少肉,個鍋一上檯就見到啲料多到堆到成座山咁。餐廳僧提供佢地既秘製醬汁、胡麻醬去點肉食,而柚子醋就點野菜等,仲可以配搭白蘿蔔泥、蘋果蓉等。先食牛腸,牛腸油脂豐富,肉質爽口,如果唔想變到太韌就要食先。而豚肉好滑順,唔算太肥膩。野菜方面,卷心菜、蘑菇、韭菜、蘿蔔等,令到個湯底味道清爽,啱哂想食得健康嘅人,係一款清爽而不油膩嘅牛腸鍋!✨ 汁煮左口魚裙邊今次又食到我中意既汁煮左口魚裙邊!輕輕炙燒左既左口魚邊上面放左好多三文魚灸魚子同魚子醬,加上酸酸甜甜既柚子醋,味道新清!✨羽二重芝士奶油朱古力夾心餅兩塊曲奇上下咁夾住,中間有兩種味道既芝士夾心,層次豐富得黎味道唔會好甜。最驚喜既係有一舊好煙韌軟糯既麻薯係中間,好好食!✨原味芝士蛋糕芝士既香味好出,下面有一層薄薄既牛油餅底,成個加埋味道比較濃,配住茶咁食感覺一流!餐廳仲有1

✨豚肉牛腸激辛湯鍋(2人份)

✨ 汁煮左口魚裙邊

✨羽二重芝士奶油朱古力夾心餅

✨原味芝士蛋糕

餐廳仲有100+日本酒放題 無限時暢飲 (17:00-23:00)
可以揀普通任飲 $298或者星級清酒 $398
汁煮左口魚裙邊
原味芝士蛋糕
羽二重芝士奶油朱古力夾心餅
2023-05-24 18 浏览
天心旺角The Forest 114號搭電梯上1樓行過天橋發現有間日式餐廳日式鍋物一入餐廳見到雪櫃有好多款日本酒,原來有無限時任飲$298同$398係打氣清酒Bar 由17:00飲到23:00 鐘意飲日本酒就真係好抵飲睇吓menu 幾款鍋物,廣島蠔香檳鍋好吸引😍廣島蠔香檳鍋除咗廣島蠔仲有海老同蔬菜盤店員會將支香檳加入湯鍋。已經聞到香噴噴嘅香檳味😍廣島蠔份量十足肥美鮮甜肥身飽滿,香檳湯底飲落好好味😋感覺好特別。海老新鮮大隻,肉質鮮味彈牙爽口好味呀😋頭先入嚟係門口位置已經諗好食咩甜品😆係runny cheese 製作的。Habutae pistachio butter cheese sand Habutae chocolate butter cheese sand叫咗綠茶同朱古力 兩款唔同口味。食落中間有啲麻薯煙煙韌韌雙重口感好好味😋
天心
旺角The Forest 114號
搭電梯上1樓行過天橋發現有間日式餐廳

日式鍋物

睇吓menu 幾款鍋物,廣島蠔香檳鍋好吸引😍

除咗廣島蠔仲有海老同蔬菜盤

店員會將支香檳加入湯鍋。
已經聞到香噴噴嘅香檳味😍

廣島蠔份量十足

肥美鮮甜肥身飽滿,
香檳湯底飲落好好味😋感覺好特別。

海老新鮮大隻,肉質鮮味彈牙爽口好味呀😋

頭先入嚟係門口位置已經諗好食咩甜品😆
係runny cheese 製作的。

叫咗綠茶同朱古力 兩款唔同口味。
食落中間有啲麻薯煙煙韌韌雙重口感好好味😋

• 廣島蠔香檳鍋
[ #caloriefoodie旺角 ]• 天 心 •🐿-位於旺角The Forest嘅天心 晚市主打日式火鍋🍲 餐廳裝潢雅緻 空間感十足 走中高檔路線 坐得幾舒服火鍋一共有四款選擇 有鮟鱇魚肝鍋、激辛湯、廣島蠔香檳鍋、塩味鍋 每款都包咗二人份配料-🍾 廣島蠔香檳鍋 (二人份) 💰$718店員會係你面前落半枝香檳落鍋 視覺效果滿滿等待香檳沸騰期間 會有白泡浮面 等佢逐漸減少就可落料!套餐包咗八隻飽滿肥美嘅廣島蠔同兩隻大蝦廣島蠔大大粒 充滿海水味 係好食嘅蠔٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و大蝦中規中矩 肉質尚算彈牙 配上香檳鍋底幾夾去到後期 香檳鍋底味道逐漸變酸 啲料都酸酸地😹除咗海鮮之外 套餐仲附有一大盆蔬菜🥬有蘿蔔、各種菇類、粉絲、椰菜、娃娃菜等等-👩🏻‍🍳 另外仲有日本過江龍Runny Cheese嘅甜品販賣食完主菜就當然到甜品時間٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و-🍫 羽二重芝士奶油夾心餅-朱古力味💰$62上下層係餅乾 中間夾住麻糬同二重芝士奶油仲有啲朱古力粒粒 朱古力味甜度適中 芝士奶油幼滑-🍵 宇治抹茶芝士磚💰$68芝士味濃厚 帶少許宇治抹茶茶澀味相對芝士奶油夾心餅冇咁有特色 係預期中嘅味道-🧋 抹茶蕨餅宇治焙茶
[ #caloriefoodie旺角 ]
• 天 心 •
🐿
位於旺角The Forest嘅天心 晚市主打日式火鍋🍲
餐廳裝潢雅緻 空間感十足 走中高檔路線 坐得幾舒服
火鍋一共有四款選擇 有鮟鱇魚肝鍋、激辛湯、
廣島蠔香檳鍋、塩味鍋 每款都包咗二人份配料
🍾 廣島蠔香檳鍋 (二人份) 💰$718

店員會係你面前落半枝香檳落鍋 視覺效果滿滿

等待香檳沸騰期間 會有白泡浮面 等佢逐漸減少就可落料!
套餐包咗八隻飽滿肥美嘅廣島蠔同兩隻大蝦

大蝦中規中矩 肉質尚算彈牙 配上香檳鍋底幾夾
去到後期 香檳鍋底味道逐漸變酸 啲料都酸酸地😹
除咗海鮮之外 套餐仲附有一大盆蔬菜🥬

有蘿蔔、各種菇類、粉絲、椰菜、娃娃菜等等
食完主菜就當然到甜品時間٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

口感好得意 食法似飲珍珠奶茶 口感似芋圓 但冇咁煙靭
焙茶味尚算還可以 建議可以飲其他飲品😹
🍶 另外餐廳仲有100+日本酒放題 無限時暢飲
可以揀普通仼飲💰$298或者含星級清酒💰$398
可選擇果酒、梅酒、燒酌、啤酒等 應有盡有!!

📍 旺角奶路臣街17號The Forest1樓114號舖
#caloriefoodie
2023-05-21 23 浏览
之前夜晚嚟過呢間日本菜餐廳打邊爐今次午餐就嚟試吓佢哋嘅拉麵喇!-🍜廣島蠔沾麵配白Groove拉麵($148)呢款拉麵款式非常特別中間有一個「V形」凹位增加咗掛湯力👍🏻湯底就用咗6-7隻廣島蠔打成每一啖拉麵入口都食到濃濃蠔味喔!沾麵同白飯都有一隻生蠔生蠔選用日本廣島蠔輕輕煮過保留到刺身風味嘅同時又唔會太過生兩隻都係脹卜卜超飽滿喔🦪🍜A4和牛塩味湯拉麵($178)清新嘅塩味湯底帶有濃郁牛肉味湯底一啲都唔肥膩超讚呀👍🏻主角A4和牛切得厚薄適中入口幾有口感😋肉質軟嫩兼且帶有油脂香推介牛魔王嘅朋友仔必試喔💕🍵抹茶蕨餅宇治焙茶Latte($68)焙茶味香濃💯底部有好多抹茶蕨餅粒粒不過就唔係好啜到入口喔!🍵伊藤園Gold玄米茶($38)茶味甘香值得一提嘅係茶具幾特別好啱打卡喔😆-P.S 餐廳由17:00-23:00會有日本酒放題($298)同清酒放題($398)提供喔酒鬼一定要嚟試吓喇!
之前夜晚嚟過呢間日本菜餐廳打邊爐
今次午餐就嚟試吓佢哋嘅拉麵喇!

🍜廣島蠔沾麵配白Groove拉麵($148)
呢款拉麵款式非常特別
中間有一個「V形」凹位
增加咗掛湯力👍🏻
湯底就用咗6-7隻廣島蠔打成
每一啖拉麵入口都食到濃濃蠔味喔!
沾麵同白飯都有一隻生蠔
生蠔選用日本廣島蠔
輕輕煮過
保留到刺身風味嘅同時又唔會太過生
兩隻都係脹卜卜
超飽滿喔🦪

🍜A4和牛塩味湯拉麵($178)
清新嘅塩味湯底帶有濃郁牛肉味
湯底一啲都唔肥膩
超讚呀👍🏻
主角A4和牛切得厚薄適中
入口幾有口感😋
肉質軟嫩兼且帶有油脂香
推介牛魔王嘅朋友仔必試喔💕

🍵抹茶蕨餅宇治焙茶Latte($68)
焙茶味香濃💯
底部有好多抹茶蕨餅粒粒
不過就唔係好啜到入口喔!

🍵伊藤園Gold玄米茶($38)
茶味甘香
值得一提嘅係茶具幾特別
好啱打卡喔😆

P.S 餐廳由17:00-23:00
會有日本酒放題($298)同清酒放題($398)提供喔
酒鬼一定要嚟試吓喇!
位於旺角The Forest嘅❣️天心❣️係銅鑼灣申子居酒屋嘅姊妹店,主打日本鍋物、拉麵同串揚。憑住之前申子嘅高質美食經歷,天心無疑係美食愛好者嘅首選之地。𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥👍 廣島蠔香檳鍋揀用刺身級廣島蠔,加入香檳提升日式湯底嘅層次感。食起黎口感豐富,蠔肉新鮮爽口,香檳氣泡帶來嘅舒適口感,好食又特別。👍 芝士雜炊火鍋湯底嘅精華,加入意大利飯同混合芝士,創造出呢道拉絲嘅芝士雜炊。芝士濃郁但唔會膩,搭配經過熬煮嘅飯粒,味道濃厚,口感豐富。👍 鮮橙朱古力芝士磚呢款甜品來自Runny Cheese,日本直送。以鮮橙同朱古力為基底,搭配滑順嘅芝士,口感綿密,味道層次分明。呢道甜品為美食體驗畫上完美句號。📍天心 旺角奶路臣街17號The Forest1樓114號舖

𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥
👍 廣島蠔香檳鍋