2025-03-23 113 浏览
夜晚同朋友諗住快食之後去下場,發現原來呢間車仔麵開到咁夜去到凌晨12點,下次喺附近飲完野肚餓可以嚟醫醫肚🤤✨豬八戒麵餐 $85朋友唔想諗就直接話要食呢個餐,入面有豬皮、豬紅、豬腩肉、豬大腸、豬耳、豬手,麵底就揀左米粉,非常豐富多餸,懶得諗就揀呢個餐👍🏻✨自由選麵餐 $57蘿蔔、紫菜、蠔皇小花菇油麵蘿蔔炆到好甜入味!車仔麵必揀既餸,蠔皇小花菇味道香濃,菇味十足☺️✨生菜魚肉 $28有驚喜既生菜魚肉,魚肉口感好彈牙,店員主動提意加了胡椒粉,味道更佳😍✨檸檬薏米水 $15老闆娘話佢哋既檸檬薏米水係自定製的,更加要試吓,養顏美白集於一身😍✨凍檸賓 $15好耐無飲過既檸賓,甜甜酸酸的,好開胃,好岩餐前來一杯🥃

✨豬八戒麵餐 $85

✨自由選麵餐 $57

蘿蔔、紫菜、蠔皇小花菇油麵

✨生菜魚肉 $28

✨檸檬薏米水 $15

✨凍檸賓 $15

好耐無飲過既檸賓,甜甜酸酸的,好開胃,好岩餐前來一杯🥃
車仔麵有多款搭配自由選擇😍小食都好有特色!!!————————————————————💛 鬼馬炸魚腐、無雙魷魚、牛丸粗面(咖喱汁湯底)---鬼馬炸魚腐幾少有幾特別!外脆內軟!無雙魷魚口感絕佳,夠彈牙!牛丸粗面口感都唔錯,幾索湯~咖喱汁湯底好濃好夠辣,幾過癮~————————————————————💛 雞中翼、牛筋、陳皮魚蛋公仔麵(回味麻辣醬湯底)---雞中翼多肉汁,牛筋爽彈!陳皮魚蛋都好入味,份量足料!公仔麵配麻辣湯係個特別嘅配搭~————————————————————💛 白醬蝦---呢道小食又係好特別!芥末醬配沙律醬調成白汁~蝦肉炸得外酥內軟,層次豐富~————————————————————💛 燒賣---魚肉燒賣點豉油辣椒油食~港式小食少不了嘅一份美味~————————————————————
車仔麵有多款搭配自由選擇😍
小食都好有特色!!!
————————————————————
💛 鬼馬炸魚腐、無雙魷魚、牛丸粗面
(咖喱汁湯底)
---
鬼馬炸魚腐幾少有幾特別!外脆內軟!
無雙魷魚口感絕佳,夠彈牙!
牛丸粗面口感都唔錯,幾索湯~
咖喱汁湯底好濃好夠辣,幾過癮~
————————————————————
💛 雞中翼、牛筋、陳皮魚蛋公仔麵
(回味麻辣醬湯底)
---
雞中翼多肉汁,牛筋爽彈!
陳皮魚蛋都好入味,份量足料!
公仔麵配麻辣湯係個特別嘅配搭~
💛 白醬蝦
---
呢道小食又係好特別!
芥末醬配沙律醬調成白汁~
蝦肉炸得外酥內軟,層次豐富~
💛 燒賣
---
魚肉燒賣點豉油辣椒油食~
港式小食少不了嘅一份美味~
2025-03-19 110 浏览
今日去咗一家主打港式車仔麵嘅餐廳,真係滿足到爆😍😍!🤩 牛魔王麵餐 呢份麵係牛肉控嘅天堂!有牛腩、牛筋、潮汕牛肉丸同牛柏葉,全部處理得一流!牛腩炆到軟綿綿,味道滲晒入去;牛筋彈牙帶勁,食得好開心;潮汕牛肉丸爽口彈牙,肉香撲鼻;牛柏葉就夠晒爽脆,仲帶住陣陣鮮味。湯底濃郁但唔會太膩,配埋一碗熱辣辣嘅麵,幸福感爆燈呀❤️❤️!🤩 車仔麵自由配搭 自由揀餸先係車仔麵嘅靈魂!我拎咗墨魚丸、豬紅、無雙魷魚、豬大腸同墨魚餅,再加埋秘製辣汁同菜底,完美嘅組合!墨魚丸彈牙夠爽,豬紅滑溜溜入口即溶,魷魚鮮嫩有嚼勁,豬大腸處理得乾淨冇異味,仲帶住陣陣香氣,墨魚餅就外脆內嫩,一啲都唔膩!秘製辣汁微辣開胃,食到停唔到口🤤!🤩 秘製滷水雞翼 雞翼滲滿滷水香,皮滑肉嫩,甜鹹味道調得啱啱好,食得出滷水係有功夫嘅!一啲都唔會死鹹,真係好正👍👍!🤩藤椒魚皮口感爽脆,藤椒香氣濃郁,麻香味層次豐富
今日去咗一家主打港式車仔麵嘅餐廳,真係滿足到爆😍😍!

🤩 牛魔王麵餐

🤩 車仔麵自由配搭

🤩 秘製滷水雞翼

🤩藤椒魚皮
口感爽脆,藤椒香氣濃郁,麻香味層次豐富
2025-03-16 192 浏览
喺尖沙咀行街想搵小食吃,又想搵個地方歇下腳,去位於亞士厘道既天下無雙就適合不過。呢間舖頭嘅裝修好有港式風味,地方唔係好大,會見到遊客專程黎食。餐廳住打車仔麵同埋唔同嘅港式小食, 種類好多。可以一次過試曬香港嘅特色😎 我哋就唔叫咗唔同食物,質素都唔錯!1)懷舊四寶麵 - 入面包括豬皮豬紅魚蛋蘿蔔,配料好足。豬紅豬皮鹵得好入味,大粒的陳皮魚蛋,香甜嘅蘿蔔,非常惹味2)荔枝蝦球-外貌精緻,好似粒荔枝,蝦肉彈牙,鮮味十足,外脆內軟3)藤椒魚皮: 麻麻香香,香得過癮,魚皮都好爽彈,忍唔住一口又一口咁食4)熱情果特飲-解暑解膩之選,飲落好refresh!

4)熱情果特飲-解暑解膩之選,飲落好refresh!
2025-03-09 188 浏览
近排有朋友喺外國嚟香港,梗係要帶佢哋食啲地道嘅美食啦,見我哋今日喺尖沙咀,而且唔係太肚餓,於是就揀咗嚟呢間天下無雙度食車仔麵。呢度門面裝修都好搶眼,好有香港懷舊特色,就連碗碟嗰啲都係有一種復古味,用嚟打卡都幾靚。食物方面亦都絕對稱得上係好好食!見到咁有特色,一坐低就想叫魚蛋同埋腸粉,呢度咖喱魚蛋少少辣,咖喱野味,腸粉嘅醬汁亦都好豐富,腸粉又好滑,真係堅好食!今日試咗幾款自選車仔麵都覺得好正~首先要讚一讚就係個爆汁潮汕牛肉丸,真係有爆汁嘅效果,勁好食,而且魚片頭都相當有照口,稻庭烏冬嘅口感亦都好煙靭,抵要俾$18,而且覺得呢度嘅清湯都好好味,最後都真係飲咗好多湯,都唔覺得口渴。另外就係蘿蔔都好好味,唔會食到好多渣,墨魚丸同越南扎肉都好出色,相對嚟講覺得好少車仔麵地方有越南扎肉食,粗麵更加係我食過覺得最出色嘅。另外就係個豬大腸都好正,完全冇怪味,真係香港地道美食~

今日試咗幾款自選車仔麵都覺得好正~

另外就係蘿蔔都好好味,唔會食到好多渣

2025-03-08 184 浏览
今日食香港回憶車仔麵車仔麵是一道相當受歡迎的香港街邊小吃,麵條的選擇和配料的多樣性讓人每次都可以有不同的體驗。麵條煮得剛好,口感滑順,但湯底有時候味道不夠濃郁,讓整碗麵的風味略顯平淡。總的來說,車仔麵是個方便快捷的選擇,但如果能加強湯底的調味,會更令人滿意。煎釀三寶通常包括青椒🫑、魚蛋和茄子🍆,這幾樣搭配得相當好。香氣撲鼻,煎三寶是一個非常適合分享的小食,不過稍微調整一下醬油味道會更好。炸魚腐的外皮金黃酥脆,內裡則是鮮嫩的魚漿,吃起來口感相當不錯。不過,有時候魚腐的調味不夠,讓人感覺有些單調。若能搭配一些特製醬汁,比如蒜香醬或酸甜醬,會更提升味道。總體而言,炸魚腐是一道值得嘗試的小吃,但需要加強調味的部分。這三道小吃都有其各自的魅力,雖然在某些方面還可以改進,但仍然是香港街頭小吃中不可或缺的美味選擇。對喜愛探索不同風味的人來說,這些小吃都能帶來不錯的享受。賣相:★★★★☆口感:★★★☆☆環境 :★★★★☆整體評分:★★★☆☆天下無雙 (尖沙咀)尖沙咀亞士厘道16號地舖#車仔麵#煎釀三寶#美食推薦#美食日記#唔食唔知腸胃好#foodiefatty#foodie#foodies#foodi

今日食香港回憶車仔麵
煎釀三寶
賣相:★★★★☆
口感:★★★☆☆
環境 :★★★★☆
整體評分:★★★☆☆
天下無雙 (尖沙咀)
尖沙咀亞士厘道16號地舖
#foodiephotography
2025-03-08
  • 鬼馬炸魚腐
2025-01-30 2158 浏览
經過亞士厘道,就見到呢間非常吸睛嘅天下無雙 !餐廳主打車仔麵,仲有藤椒魚皮、荔枝蝦球呢啲特色小食提供~✨自選四餸麵呢碗叫咗爆汁汕頭牛肉丸、秘製豬大腸、滷水蛋、時菜配油麵,加咗秘製辣汁小辣!汕頭牛肉丸一咬落去有爆汁嘅效果!秘製豬大腸特別爽嫩,好有水準~✨懷舊四寶麵湯底係用鮮雞同埋金華火腿熬製而成,清澈得來味道又鮮甜!麵底揀咗幼麵,加腩汁小辣!四寶有蘿蔔、豬紅、豬皮同埋魚蛋呢四款車仔餸!蘿蔔軟腍香甜!魚蛋好入味!豬紅嫩滑!豬皮個口感好似海綿咁!味道經典~✨鬼馬炸魚腐炸魚腐好有驚喜!成個感覺真係好似食緊炸蝦片咁啊~✨凍鴛鴦

✨自選四餸麵

✨懷舊四寶麵

✨鬼馬炸魚腐
炸魚腐好有驚喜!成個感覺真係好似食緊炸蝦片咁啊~

✨凍鴛鴦

2025-01-28 2418 浏览
這裡有幾款招牌麵,料很足,不用動腦子想如何搭配配菜,就已經搭配的很美味!## 牛魔王麵餐湯底好醇厚,牛腩肉質鮮嫩,入口即化,散發出濃郁的肉香,油脂與肉質交融,牛筋筋道十足,咀嚼時能夠感受到其彈性與韌性。潮汕牛肉丸好彈牙,牛柏葉微微的脆感,讓整個麵層次分明,口感豐富!## 八寶麵餐滑嫩的雞翼尖,紅腸香氣濃郁,蘿蔔清甜的口感與湯底的濃厚剛好形成對比,增添了一絲清新。豬紅的滑膩與豬皮爽口有嚼勁,陳皮魚蛋的彈性與陳皮的香氣結合,增添了一抹獨特的風味,蠔皇小花菇則用其獨特的鮮香讓整道面餐更加香氣十足!## 煎釀三寶有微辣的尖椒、軟嫩的茄子和紅腸,肉餡的美味滲透其中,形成了獨特的層次感!

## 牛魔王麵餐

## 八寶麵餐

## 煎釀三寶
2025-01-27 1582 浏览
今日嚟到一間位於尖沙咀嘅車仔麵店,今次的餐點真係相當精彩!讓我同大家分享一下我嘅食評。首先講講三餸車仔麵。酸齋的選擇無疑係一個大膽嘅決定。酸酸辣辣的味道配上柔軟嘅麵條,整體味道非常和諧。而且酸齋嘅酸度恰到好處,唔會過分搶味。再來係蘿蔔,呢個餸真係有水準。蘿蔔煮得透爛,充滿甜味同埋口感非常嫩滑。佢嘅湯汁滲入麵條內,令整碗麵增添一份清甜嘅味道。最後係冬菇,冬菇嘅選擇令整碗麵有咗濃厚嘅香菇味道。冬菇煮得適中,保持咗嚼勁,味道亦相當濃郁,每一口都充滿咗豐富嘅香氣。再嚟講下個韭菜豬紅肥腸小食。韭菜嘅清香配上豬紅嘅滑嫩,肥腸嘅爽脆口感,三者配合得天衣無縫。每一口都能感受到唔同層次嘅口感同味道,真係令人欲罷不能。依間車仔麵同小食真係十分唔錯,每一個餸菜都有佢獨特嘅風味同口感,絕對係值得再嚟一次嘅餐廳!🎉

新開的特色車仔麵店🍜除了套餐之外,還有自由選擇麵餐✅也可選擇不同款式的麵底、湯底及辣度🌶️還有三十多款香港地道特色街頭小食😃懷舊四寶麵,非常豐富🤗有齊蘿白、豬皮、豬紅、魚蛋🍡蘿白夠爽,豬皮豬紅夠入味,魚蛋夠香辣😋加上自家秘製辣醬,非常惹味🫶燒賣大大粒,皮薄餡靚🤤每一口都吃到滿滿魚肉🐟夠足料👍再配搭燒賣豉油,令到味道更提升🔝咖喱魚蛋濃郁可口,份量也不少😁香濃咖喱味,口感彈牙多汁💦
新開的特色車仔麵店🍜
除了套餐之外,還有自由選擇麵餐✅
也可選擇不同款式的麵底、湯底及辣度🌶️
還有三十多款香港地道特色街頭小食😃

懷舊四寶麵,非常豐富🤗
有齊蘿白、豬皮、豬紅、魚蛋🍡
蘿白夠爽,豬皮豬紅夠入味,魚蛋夠香辣😋
加上自家秘製辣醬,非常惹味🫶

燒賣大大粒,皮薄餡靚🤤
每一口都吃到滿滿魚肉🐟夠足料👍
再配搭燒賣豉油,令到味道更提升🔝

咖喱魚蛋濃郁可口,份量也不少😁
香濃咖喱味,口感彈牙多汁💦
2052 浏览
  • 懷舊四寶麵
  • 咖喱魚蛋
  • 魚肉燒賣
2025-01-21 987 浏览
有時簡簡單單食個車仔麵就最暖胃價格親民,又可以揀好多餸,食菜食菇食肉乜都得、自由選麵餐尖沙咀 呢間就可以簡簡單單滿足幾個願望服務員的態度友善點餐時不會讓人感到壓力隨時可以詢問他們的推薦~車仔麵嚟講 最少三餸一麵 或菜底加$10最後平均一個面都大概$50左右only以下係幾種唔同餸嘅價錢$10韭菜/滷水蛋/時菜/蘿蔔/豆 卜/芝士腸/雞翼尖/紅腸/紫菜/陳皮魚蛋/金針菇$12牛丸/墨魚丸/貢丸/越南扎肉/豬皮/豬紅/魚片頭/香煎午餐肉/酸齋雞中翼/廚師腸/韭菜餃/魚皮餃/蠔皇小花菇/鬼馬炸魚腐/年工雲吞/$14台式蟹籽丸/豬耳/芝士丸/魚肉$18無雙魷魚/豬腩肉/豬手/牛腩/牛筋/陳皮鲮魚餅/秘製豬大腸/牛桕葉/爆汁潮汕牛肉丸/煙鴨胸/鮮墨魚餅/肥牛•麵底$13 粗面/幼麵/米粉/河粉/米線/油麵/公仔麵$15讚岐烏冬/出前一丁/白飯我的 自由選 $49- 紫菜、魚片頭、魚肉、幼麵配料都新鮮特別是魚片頭有鮮嫩的口感搭配上彈牙的幼麵荔枝蝦球$48外脆內嫩,蝦肉鮮甜懷舊小食拼盤$48有腸仔、魷魚、魚蛋適合與朋友分享
有時簡簡單單食個車仔麵就最暖胃
價格親民,又可以揀好多餸,
食菜食菇食肉乜都得、自由選麵餐
尖沙咀 呢間就可以簡簡單單滿足幾個願望
服務員的態度友善
點餐時不會讓人感到壓力
隨時可以詢問他們的推薦~
車仔麵嚟講 最少三餸一麵 或菜底加$10
最後平均一個面都大概$50左右only
以下係幾種唔同餸嘅價錢
台式蟹籽丸/豬耳/芝士丸/魚肉

麵底$13
粗面/幼麵/米粉/河粉/米線/油麵/公仔麵
讚岐烏冬/出前一丁/白飯
我的 自由選 $49
- 紫菜、魚片頭、魚肉、幼麵
配料都新鮮
懷舊小食拼盤$48
有腸仔、魷魚、魚蛋
適合與朋友分享
2025-01-20 796 浏览
《港式小食車仔麵🇭🇰》———————————————-#天下無雙 🍜-呢間港式小食麵檔有得嘆冷氣之餘,環境乾淨企理,姐姐服務態度都好好👍🏻-🍜 車仔麵自選車仔麵配料多元,油麵爽口彈牙🧡配料有成幾十種,花多眼亂,我哋揀咗鬼馬炸魚腐、牛筋同豬手,十分豐富,加埋秘製腩汁好惹味☺️-💜 紫菜三寶四寶有貢丸、牛丸同墨丸,大大碗好足料😍 特別中意牛丸,牛味好濃,而且一咬d牛肉汁爆出黎,好爽口😉湯底清爽鮮甜😌-小食選擇都好多!炸韮菜餃香口惹味,即叫即炸,外皮香脆🥟另外估唔到燒賣都咁出色~-⭐ 參考價錢︰自選車仔麵:$63咸檸七:$15燒賣:$20炸韮菜餃:$48紫菜三寶:$48🍌 抵deal 指數:7/10
《港式小食車仔麵🇭🇰》
紫菜三寶:$48
🍌 抵deal 指數:7/10
2025-01-11
2025-01-15 696 浏览
係附近做完facial就搵下有咩食,見到呢間都多人食就一於試下啦#荔枝蝦球 $48呢一味荔枝蝦球真係色香味俱全,蝦球肉質彈牙,點埋酸甜醬真係啱啱好#無雙魷魚 $68呢個魷魚見佢poster寫少少辣,就諗住試下,點知一食落唔係好食得辣嘅我出哂事,不過話雖如此,呢個無雙魷魚真係辣得好好味,如果沖淡咗反而冇咁好味#牛魔王麵餐 $78牛魔王麵餐入面有牛腩、牛筋、潮汕牛肉丸同埋牛柏葉,呢啲餸入面最出色就係牛腩,煲到好入味,又香又冧,牛筋都係煲到冧哂,反觀牛丸就差咁啲,個皮好硬而內裡唔夠彈牙🙈牛柏葉就冇咩味,撈埋啲湯一齊食都還好

#荔枝蝦球 $48

#無雙魷魚 $68

#牛魔王麵餐 $78
2025-01-14 600 浏览
📍 天下無雙{尖沙咀}開場白唔講太多,去片📸📸📸📸✨ 懷舊四寶麵(蘿蔔,豬紅,豬皮,魚蛋)湯頭係懷舊車仔麵嘅湯底,呈深褐色,香料味突出,鮮味濃郁,偏甜,重肉味。豬皮好飽滿,而且毛豬毛,好乾淨,豬皮亦都好厚,咬落去亦都唔會好膠,豬紅勁滑多汁,蘿蔔醃得好腍好入味,魚蛋份量亦都好多~估唔到車仔麵檔都會有懷舊✨腸粉、燒賣,腸粉滑嘟嘟唔會蒸到爛溶溶!重點係啲混醬勁惹味!✨檸檬薏米水每日新鮮自家煮,而且份量仲好十足,啖啖薏米肉,帶點檸檬味,比較易入口既同時,又可以去除膩🩷

📍 天下無雙{尖沙咀}

開場白唔講太多,去片📸📸📸📸

✨ 懷舊四寶麵
(蘿蔔,豬紅,豬皮,魚蛋)

✨檸檬薏米水

2025-01-13 496 浏览
琴日遲咗出嚟食飯,間間舖頭都要排隊.見到一間唔係太多人嘅車仔麵,所以入去試吓.環境坐低乾淨企理唔會好污糟. 舊式車仔麵地下通常都黐立立入都唔想入去食. 呢間OK.價錢豐儉由人, 最平$35就買到單啦. 自己叫咗個牛筋,墨魚餅,大腸. 咖喱湯底.牛筋份量都幾多,同埋每一條都問得好𣺉,墨魚餅,好彈牙,都好好食,但係份量得兩舊比較少. 大腸入晒味一啲內臟味都食唔到洗得好乾淨. 個湯底好濃啱晒啲重口味人士我就飲晒啦同朋友夾份食咗碗雲吞,紫菜湯. 同咖喱湯湯底比呢個好清.檸檬薏米,真係好多薏米都抵飲
琴日遲咗出嚟食飯,間間舖頭都要排隊.
見到一間唔係太多人嘅車仔麵,所以入去試吓.

價錢豐儉由人, 最平$35就買到單啦.
自己叫咗個牛筋,墨魚餅,大腸. 咖喱湯底.

牛筋份量都幾多,同埋每一條都問得好𣺉,

同朋友夾份食咗碗雲吞,紫菜湯. 同咖喱湯湯底比呢個好清.

檸檬薏米,真係好多薏米都抵飲