2019-11-05
之前在南區工作,公務或私人午餐都有不少機會嚟呢間酒樓,因為地點方便、公務又有房間供預訂、私聚又可滿足我食好西嘅慾望(個人最喜歡雪山义燒包)。今次係舊同事十月之星興生晚飯,也是我第一次品嘗這裡的晚餐,原來一樣出色,大家有讚無彈。一行九人,點咗十一個餸:蒜泥陳醋拍黃瓜 — 黃瓜爽脆丶蒜泥陳醋份量適中,不會太辣太酸。望落去好似細細碟,但食極都有,呢張相係食咗一round才記得映乳豬拼叉燒 — 乳豬皮薄好脆、叉燒肉軟入味京式烤片皮米鴨 — 我唔食鴨,只能分享朋友意見:讚想不到這不是專做京菜的酒樓也能做出這水準;一隻鴨配兩籠薄餅,熱辣辣又軟熟,最後另加一籠生菜包鴨崧 — 我唔食鴨,只能分享朋友意見:肉崧炒得好香及惹味,配生菜包吃不覺膩桂花鮮蟹肉炒日本宗谷元貝 — 蟹肉元貝料唔少,炒得乾身但唔痴牙,估唔到仲有濃濃蛋香藍徽芝士焗金菇石斑卷(漏咗映相) — 嫩滑石斑捲着金菇配上濃厚芝士,食到舔舔脷(4星)伴水芹香百合鮮蘆筍扎 — 賣相好靚丶各種蔬菜新鮮脆嫩上湯瑤柱大澳蝦乾粉絲什菜煲 — 大大煲雜菜滿足我對蔬菜的慾望脆皮炸子雞 — 皮脆肉嫩、蝦片也好脆米網拔絲菠蘿草莓咕嚕肉 — 這正是全晚最有驚喜的,糖
一行九人,點咗十一個餸:
蒜泥陳醋拍黃瓜
乳豬拼叉燒 — 乳豬皮薄好脆、叉燒肉軟入味
乳豬拼叉燒
米網拔絲菠蘿草莓咕嚕肉
京式烤片皮米鴨 — 青瓜京蔥及醬
生菜包鴨崧 — 鴨崧
生菜包鴨崧 — 生菜
伴水芹香百合鮮蘆筍扎 — 賣相好靚丶各種蔬菜新鮮脆嫩
桂花鮮蟹肉炒日本宗谷元貝
脆皮炸子雞 — 皮脆肉嫩、蝦片也好脆
伴水芹香百合鮮蘆筍扎
米網拔絲菠蘿草莓咕嚕肉 — 這正是全晚最有驚喜的,糖面做得好脆又多拉絲丶咕嚕肉大大粒又炸得香口,份量還不少
上湯瑤柱大澳蝦乾粉絲什菜煲
羊肚菌金菇炆伊面 — 唔油膩,羊肚菌口感幾好
脆皮炸子雞