2016-12-27 821 浏览
碗麵黎到見到係全熟烚蛋 心入面_ 左一聲😭阿姐姐話我地呢度d餐蛋麵係用烚蛋的⋯Fine....但我岩岩見到openrice d相又唔係ge?🙄 碗麵仲要煮到好淋😭收 $40 😆朋友話難食過沙灘食果碗🙈🙈碗麵食完之際 個蝦多士終於黎喇😍 岩岩開鋪無耐 咁快儲到萬年油🙈🙈 d多士炸到勁深色😒 老老實實 如果唔係間鋪頭有d 佈置 真係唔會食🙄*杯咖啡係隔離鋪的 呢間餐廳無奶茶咖啡,姐姐好人話可以去隔離鋪買食物同飲品過黎食😝
碗麵黎到見到係全熟烚蛋 心入面_ 左一聲😭
阿姐姐話我地呢度d餐蛋麵係用烚蛋的⋯
2016-10-25 1149 浏览
香港好多食肆都係有限時, 有時想同朋友開開心心聚舊, 傾下計,真係要搵返間唔趕客的地方。後黎真係比我搵到一楝全部食肆都唔會趕的地方,呢度係邊度 ??? 就係PMQ元創坊第一次去元創坊, 係由好朋友一齊去, 去過一次就好中意呢個地方,每次去都會有小市集, 有時仲試過有日本祭等等...無論真文青, 偽文青都好適合啊 ~今次同好朋友去左一間叫大龍鳳的餐廳, 揀選呢間完全係比佢用懷舊的裝修吸引住...餐廳有分室內及室外, 室外雖然無冷氣, 但好通風,我地就揀左室內, 因為想埋佢既裝修 ~餐廳室內位置唔算多, 大約有4張枱,裝修仿七八十年代似的。睇下有乜食先 ~食物唔算有驚喜, 但都要會試一試,餐蛋出前一丁面  $35凍鹹檸七 $28西多士 $30價錢都唔算太貴, 講下質素先 ~我同朋友都等左一段時間, 由於得一位職員,所以我地都明得一對手好難應付多人的ORDER,職員一直有講唔好意思餐蛋出前一丁面一丁面煮得唔會過腍, 餐肉就煎得較油啦 !凍鹹檸七天氣咁熱飲呢個就最正啦 ~西多士反而有驚喜既係西多士, 佢地切好晒先拎去整, 原來佢地唔係用糖漿,係用蜜糖, 因為唔會太甜, 所以食落有淡淡的蜜糖味呢
真係要搵返間唔趕客的地方。
後黎真係比我搵到一楝全部食肆都唔會趕的地方,
呢度係邊度 ??? 就係PMQ元創坊
每次去都會有小市集, 有時仲試過有日本祭等等...
無論真文青, 偽文青都好適合啊 ~
今次同好朋友去左一間叫大龍鳳的餐廳,
揀選呢間完全係比佢用懷舊的裝修吸引住...
餐廳有分室內及室外, 室外雖然無冷氣, 但好通風,
我地就揀左室內, 因為想埋佢既裝修 ~
餐廳室內位置唔算多, 大約有4張枱,
裝修仿七八十年代似的。
睇下有乜食先 ~
食物唔算有驚喜, 但都要會試一試,
餐蛋出前一丁面  $35
凍鹹檸七 $28
西多士 $30
價錢都唔算太貴, 講下質素先 ~
我同朋友都等左一段時間, 由於得一位職員,
所以我地都明得一對手好難應付多人的ORDER,
職員一直有講唔好意思
餐蛋出前一丁面
一丁面煮得唔會過腍, 餐肉就煎得較油啦 !
凍鹹檸七
天氣咁熱飲呢個就最正啦 ~
西多士
係用蜜糖, 因為唔會太甜, 所以食落有淡淡的蜜糖味呢 ~
同朋友只係叫呢3樣野, 都坐左好耐, 一邊食一邊傾 !
完全無人阻止, 無人趕 ! 環境又懷舊, 打卡影相一流~
門外有一些懷舊零食賣, 最特別係自助形式, 用心相信顧客 !! ^^

今日下午我們去咗中環PMQ元創方嘅「大龍鳳」食下午茶!我們叫咗蝦多士炸得相當金黃香脆,蝦膠嘅肉質好爽甜彈牙,面層嘅芝麻令到味道更加香口,唔會有好油膩嘅感覺,而且有幾塊彩色嘅蝦片伴碟,賣相好色彩繽紛!西多士係三角形嘅一口西多,質感相當香滑鬆軟!炸薯條炸得超香口脆身!店內嘅環境裝修同餐檯布都好有懷舊嘅感覺,好似穿越咗去到6、70年代咁,感覺都幾特別!
今日下午我們去咗中環PMQ元創方嘅「大龍鳳」食下午茶!
我們叫咗蝦多士炸得相當金黃香脆,
蝦膠嘅肉質好爽甜彈牙,面層嘅芝麻令到味道更加香口,
西多士係三角形嘅一口西多,質感相當香滑鬆軟!
好似穿越咗去到6、70年代咁,感覺都幾特別!
炸薯條
龍鳳檸樂
咸檸七
2016-10-09
炸薯條
龍鳳檸樂
咸檸七
2015-09-23 1060 浏览
今日去上環元創方行下,估唔到見到有間店大大隻字寫住蝦多士,忍唔住拉拉聲入間鋪頭叫左一份,盛惠$58元間店好細,店內有60,70年代裝修,幾多特色,好懷舊,間鋪得一個人,估計應該係老細,感覺唔係好熱情,等左10分鐘到就得食啦,表面有層炒香左的芝麻,中間夾住碎蝦,第一啖,好香呀,口感好好,係新鮮蝦,以58元港幣呢個算係唔錯,好味,味道係唔錯,但建議下次俾杯水客人或者老闆可以熱情小小招呼客人
在中環閒走的一天,不其然又想去PMQ看看,正值復活節,地下有畫復活蛋活動,全部人都畫得很美,獻醜不如藏拙,我們還是上去逛逛算吧。天氣有點焗,逛了一會兒已想找個冷氣地方歇歇,於是去了大龍鳳食店,室外的檯鋪著有著充滿中國傳統特色的檯布,不過想消暑還是走進室內。室內的裝潢有點舊香港,特別是有花茶售賣。食物、飲品像舊式酒樓般寫在一塊塊紅牌上,一眼易見。先來解渴的咸檸樂 $27,經鹽醃製的咸檸特別消暑解渴,正!蝦多士$42,我見是多個食客點了應該必試,新鮮即炸上檯熱騰騰,香噴噴。蝦膠不算得上多,但不過不失,多士面上滿佈芝麻更香脆,沾上沙律醬又是最佳配搭。咖哩魚蛋豬皮 $40: 咖哩味不辣,魚蛋味道普通沒有彈牙口感,而豬皮有些口感太韌,後來發現是從雪櫃拿出來放進微波爐加熱,所以大部分豬皮變得又乾又硬,不能吃的。店內有$5 吹波波(網上寫太空汽球,有否有人知道呢?),充滿兒時的回憶,朋友抽中少見的紫色(我最喜愛顏色),便宜的玩意找來簡單的快樂。

室內的裝潢有點舊香港,特別是有花茶售賣。

食物、飲品像舊式酒樓般寫在一塊塊紅牌上,一眼易見。

先來解渴的咸檸樂 $27,經鹽醃製的咸檸特別消暑解渴,正!
咸檸樂

咖哩魚蛋豬皮

2015-04-05
咸檸樂
2015-02-21 658 浏览
是日去PMQ , 行到攰,見到有宣傳海報話有蝦多士和西多士,於是就上咗去食。間嘢叫大龍鳯,我地叫咗1個西多,2個蝦多士,3杯青檸梳打,2個丁麵(1豬扒&1雞翼)和1壺菊花茶。等咗30mins ,聽到侍應話,佢地未走呀河?我心想:再唔嚟我就真係走😒 !去催佢,佢就話等多20mins !...........好啦,等多15mins , 先嚟1個西多,2個蝦多和3杯青檸梳打....頂,個西多無花生醫既,唔通扮高級好似啲酒店咁做French Toast?! 好啦我覺得冇牛油,就問佢攞,點知佢話間嘢無牛油。曲街,佢收我$32蚊啊,資素咁差 ......蝦多士得1隻蝦,睇黎呢間野係想做分子料理,實行做一口蝦多士,真係寫個服字俾佢!跟着出場嘅係青檸梳打。點知冰到冇粒,暖嘅,青檸又冇味,覺得自己飲緊梳打水 !嘩丁麵等咗差唔多成粒鐘終於黎啦,其實即食麵點解可以咁神奇煮一個鐘呢?原來啲staff係度吹水唔該哂喎!😒 啲麵都算可以,不過豬扒乾到皺皮...菊花茶飲完,諗著加水,佢同我講未煲水!俾佢吹脹...
等咗30mins ,聽到侍應話,佢地未走呀河?
我心想:再唔嚟我就真係走😒 !
去催佢,佢就話等多20mins

...........
......

!

菊花茶飲完,諗著加水,佢同我講未煲水!俾佢吹脹...

Tai lung Fung
  • 需時45分鐘既無花生醬西多
2014-10-18 1096 浏览
這一天,約了親愛的姪女在上環的《元創方》用膳加遊覽,發覺這一個活化舊建築的大型項目,給予了商機,及給予已建到密密麻麻的中西區一個寧靜的悠閒空間。在空曠的廣場行一圈,若不是天氣熱,可以說是一個身心舒暢的活動。來到這兒,大大小小的飲食選擇,也是不少的,而喜歡舊世界的我,看過了一間叫《大龍鳳》的小餐廳的介紹後,就一早鎖定了,我來 (PQM)《元創方》,是為了來一場《大龍鳳》。要在《元創方》找《大龍鳳》,是要上樓的,在廣場內找到保安守衛,問到是那一棟樓,上到一樓,曾被前舖的一間 cake shop 吸引住了,在旁的《大龍鳳》,其門面,的確是很不顯眼。本人的姪女,是一位藝術工作者,對一切奇型怪狀的圖畫及裝修設計,都好感興趣。而這一個小小的《大龍鳳》空間,既懷舊又特別,把我們的照相機迷倒了。我們不坐吧檯,坐細檯,這一個古早味的茶几,很懷舊,亦令我們非常之懷念。原因,我家中的茶几,與這一個同款但比較大,那個是我1978年出身到現在都陪伴著我的茶几,同款不同 size,充滿了親切的感覺。店內的裝飾,是一些仿古的盒子,令到整個地方,都充滿了懷舊的色彩,也就是有令人回到80年代的感覺。而懷念小時候,是所有

店內的裝飾,是一些仿古的盒子,令到整個地方,都充滿了懷舊的色彩,也就是有令人回到80年代的感覺。而懷念小時候,是所有成年人都喜愛的事,很自然地,這兒的一切,又把我們的照相機迷住了。
這只是一家香港式 cafe 小店,所提供的食物種類並不多。店員拿給我選擇的,全是老香港的味道,雖不是懷舊,但充份地展現出香港的飲食文化,香港人飲食的本色。

我們的主要午餐食品之一,是用兩個公碗盛載著的菠蘿包。PQM 的這一個《大龍鳳》,地方細,而且沒有一個真真正正的廚房,所以,他們只能夠以包待人。包,當然也不是店內製造,但也是夠甜美的,只是很明顯是用微波爐丁熱,令到菠蘿皮層不脆,有點小失手。
奶油豬,用上了軟綿綿的豬仔包,再在內心塞滿了煉奶,而且多到要流出來,很香,很滿足,一口包,一啖茶,很是一流。
這兒做的是傳統的香港食品,而他們就為大家準備了魚旦,在這兒食,因為始終是一個帶懷舊 gimmick 的地方,感覺OK,若是真真正正在茶餐廳出現這一個物品,就會覺得非常之怪異。
姪女始終是一個80後,所以,於大熱天時,零願來一杯冰凍可樂解暑,而這兒的店員妹妹,落重冰,令喜歡飲汽水的人,感覺極爽極消暑。
我,永遠都是熱奶茶一杯。這一杯奶茶,不太濃,亦夠香滑,茶業夠靚是靚茶的原素之一,只要掌握都沖茶技巧,有靚茶業做 Back Up,好茶不是太難沖的。
離開前,手多拿了他們的宣傳單張,像一份古代報紙的一像,非常之有心思。細閱之下,原來位於灣仔皇后大道藍屋附近的一間《大龍鳳》同此店有關連,這也奠定了我要花了時間去灣仔,來多一場《大龍鳳》。
PQM 的這一個《大龍鳳》,很有創意,而且很平民,很平和,在附近工作的話,來這一個小小的地方輕食一個 Tea,是非常之 relax 的,再加上古早味而又令人感覺到藝術氣色的設計,縱使坐得不算舒適,但的確是有一個令大家想坐耐一點的原動力。
2014-07-17 1062 浏览
最近,自從 6月25日1,600 隻紙熊貓移師終點站 PMQ 元創方之後,我放工後間中都會走來棒場影吓相!  至今,已有 5 次! 兩星期前更增添好幾隻大熊貓! 沿鴨巴甸街斜路直上,轉入士丹頓街!便是 PMQ 的入口!  我每次走來,目的只是影紙熊貓!卻忽略了元創方其他的店舖!  這裡除了本地時裝設計師開設的時裝店之外,還有餐廳及外賣店。  星期六較為悠閒!  一於走來影紙熊貓之餘,順道走上其他樓層看看!  走上 PMQ 1 樓,已有好幾間餐廳及甜品店!好奇之下幫襯了 Natural Chiffon & CreamArt 嚐過精緻熊貓 cupcake 後,的確有點口渴! 由於,每間店子由舊警察宿舍改建而成,因此!每間的 size 是一樣!不同的店舖各有特色! 沿 Natural Chiffon & CreamArt 向前行,見到有間主打港式懷舊美食的小店 <大龍鳳>! 店子以綠色鐵籠為亮點!  充滿舊香港味道的裝潢!涼茶煲、足球架、吹波膠、昔日的舊照、懷舊吊燈、撥輪舊電話...總是讓人勾起一絲一絲的童年回憶!  這裡主打港式懷舊美食! 我問女店
 至今,已有 5 次! 兩星期前更增添好幾隻大熊貓!

沿鴨巴甸街斜路直上,轉入士丹頓街!便是 PMQ 的入口!
 我每次走來,目的只是影紙熊貓!卻忽略了元創方其他的店舖!
 這裡除了本地時裝設計師開設的時裝店之外,還有餐廳及外賣店。

星期六較為悠閒!
 一於走來影紙熊貓之餘,順道走上其他樓層看看!

店子以綠色鐵籠為亮點!

這裡主打港式懷舊美食!

我問女店員有沒有餐牌?女店員真風趣,她就是餐牌,只要問她就得嘞!

她推薦自家制香茅水!

香茅水 $15/碗
以涼茶碗盛載,甚有風味!雖然不是冰涼,而是清涼的感覺!入口微甜!既消暑又解渴!

聽女店員稱,連小朋友都適合飲!
自家制香茅水
香茅水