2023-05-03 862 浏览
Lunch去叫左碗香茅豬扒冬蔭公湯河,係公司坐到有啲凍,諗住叫返碗湯河暖下身個湯都幾深色,好濃味,但好好食!又香又辣,食到個人都暖返哂豬扒係厚切,好有口感,香茅味都好香!本來諗住個湯好足料,個豬扒又甘正,點知食完之後勁口乾,太重口味🙈 不過係好好食既順帶一提,啲職員都好有禮貌,值得一讚👍🏻

冬蔭公湯河

個湯都幾深色,好濃味,但好好食!又香又辣,食到個人都暖返哂

豬扒係厚切,好有口感,香茅味都好香!

順帶一提,啲職員都好有禮貌,值得一讚👍🏻
2022-11-17 795 浏览
#大頭蝦東南亞料理琴日係大角咀食咗一碗唔太合心水既越式湯河,好想食返碗似樣少少既,所以今日就去咗依度。依間大頭蝦有幾間分店,個名有少少分別,依間係水街。以前經常都會係度食下午茶,主要食 #生牛河,$38送熱飲。個場下午茶時段通常冇乜客,今日都係,不過部冷氣開到好大,坐落都幾凍😅上枱見到碗粉,就係我想要既野。辣椒碎同青檸分上,唔係放檸檬,辣椒粒自己加,我食一粒都已經覺得辣,琴日落咗一堆點食呢🤣牛骨湯底夠香夠味,本身都有唔少蔥花同洋蔥,河粉就係正常水準,可以接受,但未算最好果種。本身跟咗杯熱檸水,冇乜特別所以唔多提。大頭蝦東南亞料理西環西營盤水街1C至K號東利大廈地下A2號舖@foodiehck2022 #港飲港食平靚正 #下午茶 #越式湯河 #西營盤美食
#大頭蝦東南亞料理

依間大頭蝦有幾間分店,個名有少少分別,依間係水街。

以前經常都會係度食下午茶,主要食 #生牛河
,$38送熱飲。

本身跟咗杯熱檸水,冇乜特別所以唔多提。

大頭蝦東南亞料理
西環西營盤水街1C至K號東利大廈地下A2號舖

生牛河
2022-11-17
生牛河
2022-10-18 494 浏览
港島西食評系列 ~關鍵詞:1個人、工作日午餐第33站:水街1號C店名:大頭蝦東南亞料理餐廳類型:東南亞菜提前訂座:沒有地鐵港島線向西延伸了3個站,我的活動範圍也擴大了,香港大學站步程10分鐘内,就有3間大頭蝦餐廳,上次試了干諾西店,今次發現水街店更好,不用等位絕對是加分項。午市套餐,有5大類共55款選擇,真正花多眼亂。。。。。。今次以下的:#冬陰功肥牛湯河:冬陰功湯底濃郁,我喜歡!河粉有點碎,吃米粉或米線可能更好。#青檸梳打:餐飲轉特飲加8元,味道棒棒啲!總體感覺:環境、服務都比干諾西店好,吃東南亞料理佳之選。
港島西食評系列 ~
關鍵詞:1個人、工作日午餐

第33站:水街1號C
店名:大頭蝦東南亞料理
餐廳類型:東南亞菜
提前訂座:沒有

午市套餐,有5大類共55款選擇,真正花多眼亂。。。。。。

今次以下的:
#青檸梳打:餐飲轉特飲加8元,味道棒棒啲!

總體感覺:環境、服務都比干諾西店好,吃東南亞料理佳之選。
2022-01-25
2022-09-11 485 浏览
大頭蝦於面積細細嘅西營盤就已經有三間分店,開咁多間分店係咪真係咁好食真係要試過先知😁今日中午同同事做完嘢過咗午飯時候,未試過所以就嚟咗呢度下午茶一下😊呢間餐廳同隔離卓玲一樣午餐學生都有優惠平幾蚊讚👍🏻👍🏻餐廳主要菜式除咗越南同泰國料理之外,香港著名料理炒粉麵飯都一應俱全😍😍😍耐冇食茶記所以點咗香港料理😂,同事唔肚餓所以叫咗個炸雞髀沙律,炸雞髀大大隻熱辣辣皮好脆好Juicy😋😋😋😋😋沙律就係卡夫奇妙醬罐頭雜果,味道唔難想像😂😂😂我做嘢比較多啲所以肚餓帶咗啲飯洋蔥豬扒飯豬扒都係大大塊厚切都係好Juicy,不過就個汁就濃咗啲偏鹹🥲不過都好味道😋😋😋😋

呢間餐廳同隔離卓玲一樣午餐學生都有優惠平幾蚊讚👍🏻👍🏻

2022-06-29 532 浏览
Went there around 9pm and the staff were probably looking forward to finishing work quickly.The Phở bò had quite a lot of beef and a few pieces were still raw, but became tough quickly after soaking in the soup. The broth had too much MSG too. The worst part was the rice noodles. So overcooked, so soft that a toothless person could just drink and swallow the noodles. I heard their prices were cheap during tea time, like $40 for a meal. But I guess I wouldn't visit again.

2020-06-04 2722 浏览
一心係去排骨麵,點知條龍排到隔離舖,初夏30度,真心冇耐力室外排隊,所以腳快快走左入呢間野諗住食碗喇沙補償下。點知一入店,室內氣溫同室外冇分別;一坐低,周圍望下啲冷氣,一部打柴,一部滴水,根本無辦法令人有食慾。咁既環境其實係要即刻起身走人的。如果啲野食好食都算、點知碗喇沙河一上枱已深知不妙,湯底顏色同碗魚蛋粉冇分別,莫講話椰香,辣汁都冇滴,淡到一個點!放幾件豆卜就叫喇沙?可唔可以俾啲誠意。食左兩啖仲要大汗疊細汗就要投降。$50 豪比你。成餐飯,係自己攞嚟衰的。

成餐飯,係自己攞嚟衰的。
2020-04-02 1452 浏览
疫情嚴重,決定在外晚餐,選擇餐廳時都必須要小心,必須要選這一間衛生又符合最近抗疫法律條例監管的餐廳,而大頭蝦就能達到這個要求。香茅雞扒冬陰功湯粉( $56 )香茅雞扒製作不錯,非常入味。冬陰功湯則有點像喇沙與一般的泰國冬陰功湯的混合版,椰香特別重,味道不錯。冬陰豬頸肉炒飯( $56 )炒飯夠火候,米飯粒粒分明,有嚼勁。配料包括豬頸肉說,叉燒粒,雞蛋,菜,以及新鮮的蔥粒,基本上每啖炒飯都擁有豐富的食材。馬拉盞炒通菜( $50 )通菜炒得剛剛好,配以新鮮蒜蓉,不油膩,感覺健康。晚市惠顧,加凍飲可以半價,這個配搭也非常不錯。

香茅雞扒冬陰功湯粉( $56 )

冬陰豬頸肉炒飯( $56 )

馬拉盞炒通菜( $50 )
通菜炒得剛剛好,配以新鮮蒜蓉,不油膩,感覺健康。

晚市惠顧,加凍飲可以半價,這個配搭也非常不錯。
2019-09-12 1370 浏览
去完香港人必食餅店後,碰到這間感覺不錯的餐廳。兩點已經下午茶時間,$35生牛肉麵+熱飲,價錢算平。睇餐牌樣樣都想食,就是想飲D牛肉湯,點了生牛肉湯粉,來時牛肉還是生的,然後用湯浸熟,真係食生牛肉湯麵的標準。湯比較清,配上一小碟的辣椒和青檸,自己喜歡加才很像樣,還有頗多的金不換和芽菜,雖然不能像外地一棵金不換給你,但見到大大片的金不換,才能提供了更獨特的風味。混著芽菜和粉一齊吃,爽及軟一起吃,才是我喜愛的口味,芽菜真是要夠多才可以。越南湯粉,湯好重要,其實配料都好重要,牛肉軟稔,正常。算是有誠意的店。區區食玩遊-西營盤
去完香港人必食餅店後,碰到這間感覺不錯的餐廳。
兩點已經下午茶時間,$35生牛肉麵+熱飲,價錢算平。

生牛肉湯粉

越南湯粉,湯好重要,其實配料都好重要,牛肉軟稔,正常。
算是有誠意的店。
區區食玩遊-西營盤
2019-09-12
2018-12-22 1550 浏览
尋日同老公去港島區搵食,見到呢間餐廳咁多餸菜選擇就入去坐低咗。餐廳都係主打街坊生意,所以裝修服務都好親切。我早食晚飯唔多客,職員有禮貌加水快手。越式扎肉米紙卷($42)。扎肉有啲黑胡椒喺入面,所以成個卷會辣辣哋。入面有生菜,粉絲,青瓜都算足料,但係個卷皮有啲硬,要點好多汁先可以令佢淋返 。蒜蓉炒唐生菜($50)。幾欣賞佢個菜唔係淨係得蒜蓉同生菜,仲有紅蘿蔔,洋蔥,仲有三色椒,算係誠意之作。香茅豬扒飯($46)。豬扒大大塊,好足香茅味,個飯都唔會太硬太乾,配埋酸蘿蔔可以解膩。總結係,下次會試下佢其他餸,不過米紙卷就免喇。

總結係,下次會試下佢其他餸,不過米紙卷就免喇。

2018-11-27 873 浏览
由於係西環返工,Lunch當然要多啲發掘附近既餐廳,睇下有無咩隱世既美食或者嚐下新。呢間大頭蝦東南亞餐廳睇落唔算起眼,係同事介紹先去試,但食過一次之後,就變左我幫襯得最多既餐廳之一。海南雞喇沙今次想介紹俾大家既係呢款海南雞喇沙,首先必須要讚下呢間既海南雞,唔單止肉質滑嫩唔嚡,而且係無骨海南雞,岩哂唔識又懶得lur骨既人。而佢既喇沙湯底味道十分濃郁惹味,唔會過辣嗆喉,想食喇沙又怕太辣而卻步既人不妨一試。如果你想食海南雞飯,佢仲有得俾你揀白飯或者油飯添。唯一可以改善既係部分服務人員既態度,可能我去親都午飯時間,過於繁忙,試過食完野都未黎野飲,向服務人員追單時態度吊兒郎當,但都有作出跟進。未試過呢間既經過西環真係可以入去食番個lunch/dinner,的確幾好味。

海南雞喇沙

2018-07-13 1020 浏览
餐廳位置在香港大學附近~在晚餐時段人流不太多,入去餐廳時沒有侍應理會我們,便逕自找位坐下了~我們點了泰式豬頸肉,軟殻蟹米紙卷,生牛肉湯粉和原個椰青海鮮焗飯,新鮮椰汁和咸檸梳打豬頸肉外層金黃色,份量一點都不手軟,豬頸肉肥瘦適中,雖然跟一般其他餐廳的自調豬頸肉醬汁不同,不過沾上泰式辣醬也十分美味開胃。一旁的蘿蔔絲口感爽口,味道酸酸的,搭上豬頸肉吃能增加一些清新感。包得超足料,要兩啖先食得完外層薄薄的米紙煙煙韌韌好Q好彈,裡面包了青瓜、紅蘿蔔、米粉、生菜和炸得脆卜卜好香口的軟殻蟹!口感好豐富,滿足但不知道為什麼一旁的調味碟是空的,我便倒了桌上有的撈檬酸酸甜甜的醬汁沾著吃,更為美味。這碗粉超大碗,如果是食量不大的兩個人都夠分了。湯底清甜,味道剛剛好,不會太鹹,河粉根根分明,粗幼適中,生牛肉牛味好重,份量也很多很大片,加上葱吃和撈檬醬汁更好吃這個焗飯相對就較失色了雖說是原個椰青焗飯,但飯完全吃不出有一點椰子味。反而只覺得是蛋炒飯裝在椰殻內,沒有焗過。但飯粒粒粒分明,炒得乾身好吃。裡面的配料有急凍蝦仁,蛋,葱,魷魚,細細粒帶子和蟹柳。總體一般,可試可不試。我未見過這個包裝的梳打水啊,好漂亮哈哈哈梳

餐廳位置在香港大學附近~

炭燒豬頸肉

軟殻蟹米紙卷

包得超足料,要兩啖先食得完

原個椰青海鮮焗飯

這個焗飯相對就較失色了

咸檸梳打

我未見過這個包裝的梳打水啊,好漂亮哈哈哈

梳打水好夠氣,但咸檸味道不夠凸出~
而新鮮椰汁,我以為是那種奶白色的椰汁,但給了一杯透明的椰青,不過都算清甜。

總括而言,這間餐廳性價比高,下次會再試其他野

2018-07-12
炭燒豬頸肉
軟殻蟹米紙卷
2017-09-10 1506 浏览
普通一間西營盤嘅食店, 叫了一個碳燒豬頸肉飯, 估不到比想像中好食。豬頸肉如扇形打開, 放滿整個碟, 未食已經覺得好吸引。 豬頸肉加了帶甜的醬汁, 提升了口感。 還有些小蔥油, 方便客人送飯。

又是地鐵的第一個週末優惠價, 當然去番遠少少搵食啦, 於是乎又一次去西環搵食, 記得上次經過呢間印象頗深, 今次入去一試, 豬頸肉撈檬$45 除咗豬頸肉有好多件下之外其他配料:青瓜絲,甘筍絲,椰菜絲, 酸菜絲再加上炸蒜片花生碎望落經己成個面鋪滿, 睇落好豐富, 即使味道平平但就個樣已經好有睇頭!豬頸肉無想像中肥, 口感算係爽口, 另一個豬扒撈檬$42都係同豬頸肉撈檬類似, 只係豬扒望落脂肪多番些少, 大蝦喇沙湯粉$50望落份量唔算好大但中段以後發覺都幾飽肚下,蝦重越搵越多出來, 辣味唔算太重手, 湯底椰汁味夠甜口可以同辣味相平衡, 炸軟殼蟹$43(一隻) 唔太特出的一品, 可能油溫不夠高食落感覺油膩了一點越式海味春卷$32 /4條 , 的而且確唔貴但又的而且確唔太突出, 整體合格起碼味道同用料都跟番足越式這主題, 下次有機會可試晚餐, 晚餐嘅套餐似乎都抵食!

豬頸肉撈檬
餐奶茶
2016-12-03
  • 豬頸肉撈檬
2017-02-03 781 浏览
年初六夜晚西環好多食肆仲休息緊,結果同朋友入左呢間,我好耐之前巳經食過,覺得好吾錯。吾駛等就有得坐,入面都算寬敝,有兩層高。我叫左嗰馬拉盞雞扒豬炒飯, 我好鍾意嗰飯炒得幾乾,嗰味都傾向傳統馬拉盞炒飯,略嫌太多洋蔥。但都係值得一試。叫埋熱檸蜜埋單都係$55,都幾抵。大頭蝦咁多年都仲保持到水凖

吾駛等就有得坐,入面都算寬敝,有兩層高。
馬拉盞雞扒炒飯

2017-02-02
2016-12-01 816 浏览
下午茶時間嚟到,兩點幾都坐咗一半人。叫咗香茅豬扒飯,跟餐熱檸茶,極速送上。豬扒唔係好覺有香茅味,但火喉尚算適中,一d都唔會乾柴。旁邊有d醃蘿蔔做伴菜,酸酸甜甜,幾好味,可惜得一兩啖。其實最好食係個醬油同d蔥,食香茅豬扒飯都係為咗佢。醬油有d似海南雞飯果d,甜甜地,蔥就係有製過嘅,無平時燒味飯d蔥蓉咁咸,但一樣好送飯!最後一提,幾位侍應都好有禮貌,一入去就叫你隨便坐,主動走埋嚟問你想食乜,落完單又會覆一次,你食完佢想收碟又會問一句"介唔介意我收咗隻碟佢?". 你同佢講唔該,佢仲會講句唔駛客氣,呢d咪係有溫度嘅服務!
下午茶時間嚟到,兩點幾都坐咗一半人。
叫咗香茅豬扒飯,跟餐熱檸茶,極速送上。
香茅豬扒飯
2016-12-01