2016-07-30 468 浏览
想試好耐,終於黎左😚一入到去,咩都唔理就order左小丸子先🐙之後仲叫左牛肉紫菜包飯同冷拉麵😆小丸子就$128 18粒🐙,店員就即刻幫我地開爐,教我地整小丸子,最好係可以自控制大小同落幾多蛋黃醬都得😆小丸子熱辣辣好鬼正架! 另外冷拉麵就幾好食架,d麵夠彈,又足料,有青瓜絲、蟹柳絲、火腿絲,岩晒夏天食👍🏿但係紫菜包飯就差小小😥紫菜包飯d飯係白飯,無用油同芝麻撈過,所以成個紫菜包飯同係好淡口,似home made壽司多d😣 但係店內嘅冷氣好弱,同街差唔多都係三十幾度,加上又開住個爐,真係熱鬼死💦💦💦而且店內只有熱水供應,想飲野降溫就一定要order飲品🌞

2K
2016-07-29 493 浏览
昨晚和朋友試了想去很久的大阪李朝園,想去的原因大概是可以自製小丸子。 自製小丸子($128)幾乎是每枱必點的,點好後店員會呈上泡菜、洋蔥、蘿蔔、章魚等配料,還附上一張教學。 小丸子慢慢燒製,過程中很容易變焦,所以要小心盯著啊!終於完成了!再加入燒汁、沙律醬和木魚碎就可以食了。味道也不錯的! 還點了個大阪青蔥燒($48),放下傳統以椰菜製作,改用極多青蔥製成,味道香脆可口,煙韌度足夠。 朋友點的韓式炸雞紫菜卷($58)味道也算不錯的,沒有太大驚喜。 最後還點了迷你部隊鍋($88)重口味的東西絕對適合我,香濃的泡菜湯底濃郁美味。

小丸子慢慢燒製,過程中很容易變焦,所以要小心盯著啊!

終於完成了!

再加入燒汁、沙律醬和木魚碎就可以食了。

味道也不錯的!

2016-06-20
相信大家身邊總有一個三心兩意的朋友,白天約好了食西餐,晚上卻又突然改變主意要吃韓菜,沒好氣,來到銅鑼灣,只好到處找找,沿路經過大阪李朝園,朋友忽然停下腳步,說要吃小丸子,那就到這裏開餐吧~坐下後,看了一會餐牌,她又再次次改變主意,不吃小丸子,改吃牛肉鍋烏冬,真的那她沒辦法,最後,我們決定各自點一個主菜,再多叫點小食分著吃吧。 當然,天氣太熱還是先點飲品解渴。 我點了冷麵作主菜,湯底內雖沒有冰塊,但入口非常冰涼,而麵條口感煙韌,咬口十足,可以即時為炎夏降溫,而且湯內加了大量泡菜,令湯底味道變得酸酸辣辣,相當醒胃。唐揚魷魚其實是醬汁燒魷魚,送上來時香噴噴,熱辣辣的,魷魚的味道調得剛剛好,入口時帶有淡淡的醬汁香味,入味得來又不會過鹹,而且魷魚圈還帶有一份焦香的味道,個人認為非常香口及美味。 紫菜卷 個人來說十分喜歡這裏的紫菜卷,因為卷內帶有淡淡的麻油香,而且配菜口感清爽,層次感豐富。 紫心香芋丸這個紫心香芋丸味道超級好吃,丸子外層炸至金黃色,入口脆卜卜的,而內層就是軟軟淋淋的紫心香芋蓉,味道香香甜甜,讚。 朋友點的是日式牛肉火鍋烏冬,由於份量有點大,所以最後share 來吃,烏冬的湯底不

當然,天氣太熱還是先點飲品解渴。

紫菜卷

紫心香芋丸

朋友點的是日式牛肉火鍋烏冬,由於份量有點大,所以最後share 來吃,烏冬的湯底不錯,甜甜辣辣的,不過,朋友認為偏甜了點,而烏冬的口感超讚,富有彈性,而且非常彈牙,而牛肉的份量不少,加上用了肥牛來煮,所以入口帶有牛肉的脂香味道,非常好吃。
吃得肚子也撐起來,5款食物埋單也只是HK$295,以銅鑼灣地區來說,價錢合理,下次可以再來。
2016-07-21
記得早數個月前, 朋友帶了我去銅鑼灣大阪李朝園去玩"章魚小丸子"大家可以弄製自己的章魚丸子, 又好玩又好味而且李朝園裡食物不錯, 價錢都合理所以上星期又拉着朋友來這裡吃晚飯~~BOOK了晚上630PM,避開黃金時間, 客人果然不太多, 只有二、三枱左右, (不過一到730PM打後, 客人逐漸多要等位了)所以有心來的客人建議早些來進餐~ 早來的闗係, 位子特多, 可以隨便坐~~二人都可以霸佔4人位, 坐得很舒服喲~不過繁忙時間就不能了~ 看看餐牌后, 原來章魚小丸子已漲價了~~由原來的9X多變成128所以今餐就不玩小丸子,決定食定食和牛肉Shabushabu啦~~~ 餐牌裡其實選擇都很多, 定食火鍋炸物卷物都有很多款價錢合理, 賣相都不錯~ 朋友先點了生啤~他一向是這品牌的fans, 說味道醇和, 入口味美配炸物剛剛好, 而且啤酒又可清熱呢~而我點了韓國大熱的忌廉溝鮮奶, 味道不錯, 價錢十多元一罐尚可接受~ 首先來個炸物~ 紫心香芋丸~炸得脆卜卜就上好碟, 一口咬下去, 真的超香脆!!!而且內裡的香芋很細滑, 是紫芋蓉來的甜度剛剛好, 一點都不膩口, 超好味, 推這個! 接着是滑疍

大家可以弄製自己的章魚丸子, 又好玩又好味

而且李朝園裡食物不錯, 價錢都合理

所以上星期又拉着朋友來這裡吃晚飯~~

(不過一到730PM打後, 客人逐漸多要等位了)

所以有心來的客人建議早些來進餐~
早來的闗係, 位子特多, 可以隨便坐~~

二人都可以霸佔4人位, 坐得很舒服喲~

不過繁忙時間就不能了~
看看餐牌后, 原來章魚小丸子已漲價了~~

由原來的9X多變成128

餐牌裡其實選擇都很多, 定食火鍋炸物卷物都有很多款

價錢合理, 賣相都不錯~

朋友先點了生啤~

他一向是這品牌的fans, 說味道醇和, 入口味美

配炸物剛剛好, 而且啤酒又可清熱呢~
首先來個炸物~ 紫心香芋丸~
炸得脆卜卜就上好碟, 一口咬下去, 真的超香脆!!!

而且內裡的香芋很細滑, 是紫芋蓉來的

甜度剛剛好, 一點都不膩口, 超好味, 推這個!
接着是滑疍豬扒飯~ 這個是定食來的

一個餐包日本米飯一碗, 味噌湯, 沙律, 以六十來元來說, 抵吃!
日本米飯粒粒圓碌碌, 比我們平時吃的更好入口

味噌湯和沙律不過不失, 合乎水準

而主角豬扒都不錯, 豬扒入口不鞋, 炸粉不算厚

入口都不會油膩, 再配以滑疍和米飯來一起吃,

美味又夠飽肚~
我就買了牛肉火鍋~~~

上桌時鍋上面鋪上一片片的牛肉片, 色澤看來不錯, 油脂不太厚

夾在嫩肉當中, 稍為燙一下就可以吃, 牛肉鮮味十足不韌, YUMMY!
隨餐還送上雞旦一只, 米飯和味噌湯

只要在剛熟的牛肉上打個雞旦, 讓疍汁流在滑滑的牛肉上

再配以窩內的蔬菜來吃, 味道不俗, 可以encore呢~
另外也點了蟹子軟殼蟹沙律

軟殼蟹雖然口感帶淋身, 可能放了沙律醬令其變淋, 不過蔬菜脆卜卜

另也加了蕃茄和蟹子令更口感更加豐富

是相當清新的一道菜!!

大阪李朝園

銅鑼灣駱克道447-449號中威商業大廈地舖

T: 2336 2770

2016-07-09
2016-07-18 388 浏览
有晚同朋友行完街, 佢話帶我食小丸子, 起初以為街邊果D小食, 原來係坐低自己整, 聽落幾得意味試下囉.一入到黎地方好細, 得幾張枱而且好緊貼下. 唔理咁多坐埋左一邊, 睇到每張枱已經SET好晒個爐, 入得黎應該都係為左整. 就要左一份小丸子, 侍應好快咁講左點整, 當中其實唔係聽得好明, 不過邊試邊搞啦.等左一輪終於夠熱可以放漿, 之後再放材料, 材料預得真係剛剛好, 跌左D可能變左無餡. 一路煎果D熱力一路標上黎, D油煙越黎越厲害, 連同隔離好多枱做同一個程序, 成間餐廳都非常熱同煙.終於完成, 煎得唔算差, 無燶晒. 加埋木魚同醬等等, 賣相幾好. 至於味道, 個粉漿比較淡口, 剩係得外邊D沙律漿味, 而且餡唔夠, 食落好鬆散. 同埋一次過成廿粒, 2人都每人十粒, 好飽濟, 但又好似唔知食左乜咁.食完走啦, 出到去件衫同個頭一陣味, 仲勁過去食韓燒, 抽風系統比較差.
一入到黎地方好細, 得幾張枱而且好緊貼下.

2016-07-13 365 浏览
無食章魚燒 食普通晚飯叫左大阪燒 日本炒面 味道唔夠又唔香 好普通 仲叫左牛肉鍋 ok la仲有個魷魚 嘩 無咩味 唔香 又唔熱 係暖咋 佢放係個鐵板上面 個鐵板一d都唔熱😒平均每樣野60幾蚊到 咁銅鑼灣算係咁不過服務態度好差😡😡😡無咩禮貌 叫又唔應人咁🙄🙄一係就明明聽到但扮聽唔到😠環境就有d熱 因為個個都玩燒章魚燒
無食章魚燒 食普通晚飯
無咩禮貌 叫又唔應人咁🙄🙄
一係就明明聽到但扮聽唔到😠
環境就有d熱 因為個個都玩燒章魚燒
2016-07-10 442 浏览
朋友推介,銅鑼灣自制章魚燒~假日$138,但店鋪規定不可只點章魚燒,必須另外點其他食物,所以各位朋友要留意哦~預先卜定位及說明是自制章魚燒,去到已經準備好晒,枱上放了章魚燒材料及章魚燒盆倒入漿及材料轉轉轉~便完成但大家可放心,店鋪有提供教你整既過程另外叫左大板燒哈~叫錯左,同章魚燒無咩分別😅
朋友推介,銅鑼灣自制章魚燒~

倒入漿及材料
轉轉轉~便完成
但大家可放心,店鋪有提供教你整既過程

另外叫左大板燒
哈~叫錯左,同章魚燒無咩分別😅
2016-06-18
  • 章魚小丸子
2016-07-06 348 浏览
為了小丸子而來和你一同製作小丸子的感覺真好自己倒入麵漿加上章魚, 洋蔥, 泡菜待麵漿半熟後來個轉身再倒進餘下的麵漿最後成為一顆圓圓潤潤的章魚小丸子既好玩又好吃一百個大滿足令外點了韓國炸雞配上特製他他汁感覺像南蠻炸雞外脆又內嫩再來一些飽肚的飯卷飯粒有輕輕的麻油味滋味又滿足和你一起永遠是幸福的美事
為了小丸子而來
和你一同製作小丸子的感覺真好
自己倒入麵漿
加上章魚, 洋蔥, 泡菜
待麵漿半熟後來個轉身
和你一起
永遠是幸福的美事
2016-07-04
2016-07-05 433 浏览
小店空間非常狹窄,坐已經坐得好唔舒服...店員態度亦唔好... 放低曬D材料... 係咁E講兩句就走左...如果你有少少烹飪功底... 都仲handle到...但隔離台兩位妹妹仔... 搞唔掂... 焦曬... 仲要比店員串... (慘慘)煮既過程係好現既.... 但冷氣可唔可以開大少少... 個個都開住個爐黎燒...應該都想像到有幾熱... 講真煮完都熱到唔想食...另外... 個漿好似好矜貴咁... 如果唔夠漿係無得refill的... 佢唔預你地整到好飽滿... 所以粒粒都只係得表面... 成品算係唔錯... 三人行... 食多客韓式煎餅就轉場!因為真係太熱!!!!食物水平真係好麻麻... 唯一最大賣點就係自製章魚燒....但食餐飯都要有壓力/受氣....no next time
小店空間非常狹窄,坐已經坐得好唔舒服...

如果你有少少烹飪功底... 都仲handle到...

煮既過程係好現既....
但冷氣可唔可以開大少少... 個個都開住個爐黎燒...
應該都想像到有幾熱... 講真煮完都熱到唔想食...
佢唔預你地整到好飽滿... 所以粒粒都只係得表面...
成品算係唔錯...
三人行... 食多客韓式煎餅就轉場!
因為真係太熱!!!!

但食餐飯都要有壓力/受氣....
no next time
章魚燒香港,日本都食過,但自己整章魚燒又真係未試過播,聞名已久,出開銅鑼灣就試下啦~章魚章魚我們來了5點令去到唔洗等位,坐低叫左二人份章魚燒,韓式炸雞紫菜卷,紫菜卷叫左唔洗3分鐘已經上檯,明顯一早整好,凍的……雞不脆……冇味道,唯有落啲章魚燒嘅燒汁同沙律醬其實整章魚燒嘅材料一早已在檯面上,姐姐同我們解釋及試做一粒,我們跟著做,材料有泡菜,洋蔥,紅蘿蔔,章魚,可以做18粒,我們有3個人,一個負責倒漿,另外兩個負責捲章魚燒,好似打杖似的,因為要將佢變成圓形又要落材料,倒漿,睇火,玩完大家都身水身汗,好不容易完成,大家可以分享成果了,沙律醬,燒汁,海苔,木魚這些配料大家可以自由放章魚燒上面, 我唔客氣啦~外脆內軟,好好味啊~自己做係唔同啲

自己做係唔同啲
二人份章魚燒
韓式炸雞紫菜卷
二人份章魚燒
  • DIY章魚小丸子
2016-06-29 3735 浏览
大阪李朝園係一間主打日韓菜既餐廳,最出名既係章魚小丸子。地點位於駱克道,介乎銅鑼灣同灣仔兩個站之間。因為今次已經係第二次黎,上次都已經試左個章魚小丸子,今次就打算試其他野。韓式炸雞紫菜卷:紫菜卷除左炸雞之外仲有紅蘿蔔同日本蘿蔔,都算幾足料,炸雞都幾脆,一份仲有成8件,唔錯。道頓堀式炒麵:賣相有少少似上海粗炒,加入少少肉,韮菜,同木魚整成,食落幾香口,唯一美中不足既係配料唔夠多,落多D會更加好。蟹籽沙律: 蔬菜食落好清新,沙律醬份量剛剛好,配埋蟹籽同蟹柳,係炎熱既天氣下食真係完美呀。韓式風味煎餅:呢到既煎餅唔係好似平時咁圓形狀咁上碟既,而係切好以碟盛上。一份大約有十六小塊,兩個人食份量都剛剛好。煎餅底稔軟鬆身,味道方面有蔥味有D肉味咁,其實都好夠味架啦,不過點埋D煎餅醬一齊食,都幾好味。泡菜餃:泡菜餃既餡有泡菜同豬肉,一份有六隻,外形特別,豬肉幾惹味,唔太鹹,泡菜味亦都唔會過濃,煎得剛剛好又唔會太乾身,幾好味!

韓式炸雞紫菜卷
韓式風味煎餅:
泡菜餃子
泡菜餃:
2016-06-23 2019 浏览
燒八爪魚丸好像已和大阪劃上等號, 如果到關西地區旅行而沒有吃過, 真的好像缺少什麼。經過了這麽多年, 我仍記得當年在地道堀那燒八爪魚丸的美味。要不是看到朋友仔的FB, 也不知道香港原來有餐廳可以自己動手整八爪魚丸。既然這麽有趣, 就找了個週日晚上去玩了。這間在銅鑼灣的食店混合日韓之風, 可說是集合年青人最愛的美食。因為坐位不多, 還是先BOOK 位較好, 不過見每枱客都會必玩燒八爪魚丸, 應該不會太難整吧。有這張GUIDELINE跟着做, 希望唔會弄到太難食....這兒的八爪魚丸與傳統的有少少不同, 除了八爪魚肉外, 還有泡菜和洋蔥碎, 那就更加惹味了。這晚的主菜正式開始!先加入生油把鐵板預熱, 待燒到油開始沸騰後, 每格加入麵漿至八成滿。之後就加入各款配料, 待麵漿燒至半凝固。等待表面開始稠身後, 就可以反轉90度, 再次加入麵漿讓它造成球狀。慢慢的將這些小丸子反反轉轉, 金黃色的八爪魚丸續續製成。真的玩得很開心呀, 我們一起整的燒八爪魚丸完成啦~加上鰹魚片, 燒汁, 美乃滋及紫菜粉, 自家製作的燒八爪魚丸完成, 賣相看起來也相當不錯吧!熱辣辣的小丸子當然好吃, 加上今次經店員指導後

這晚的主菜正式開始!
真的玩得很開心呀, 我們一起整的燒八爪魚丸完成啦~

熱辣辣的小丸子當然好吃, 加上今次經店員指導後, 真的做到外脆內軟, 味道十足。除了八爪魚肉可能較細粒外, 味道真的可以媲美當年日本的燒八爪魚丸, 可能自己有份整又會加上不少感情分吧。

除了燒八爪魚丸外, 餐廳還有不少日/韓食物選擇, 既然有了一盤18粒的燒八爪魚丸, 我們沒有再點麵食或米飯。
大阪青蔥燒份量也不少, 蛋餅加上香蔥和鰹魚片和日式燒汁。本來大阪燒是加入椰菜, 但加入青蔥反而令味道更濃。我覺得加入青蔥令味道更香更搶口, 可以吃到點點蔥白中的甜, 比想像中更好吃。
我們也點了韓式燒雞飯卷, 味道不算濃, 較為淡口, 內有兩款蘿蔔加強了脆口感。而內裏的炸雞一點也不覺得肥膩, 不用再配豉油和芥辣吃也有味道的。

而最後一款就泡菜餃子。
一客4隻的餃子賣相不算太漂亮, 因為餃子只煎香了一邊, 其他餃子皮可有少少淋, 未算乾身。

但泡菜饀料無疑幾惹味, 切碎了的泡菜和豬肉混起來, 又不會有太多肥豬肉, 加上少少辣是幾開胃的小食。

沒想到這晚我們點的全都是有麵粉的東西, 潛意式上我們真的怕不夠飽吧。但實際是飽到要行一會幫助消化才回家呢~
2016-06-12
2016-06-17 336 浏览
自家製章魚燒我一向中意食章魚燒,如何喺街邊嘅小食檔見到一定買嚟食,最小食6粒。但有個奇怪嘅現象,我發現賣章魚燒嘅人,無論係男定女都有一個問題。。就係整得好慢,好彩嘅話拒燒完未有人買就可以即買即食,但運氣一向一般嘅我通常得一個字。。就係等,每一次等燒起碼15分鐘,一路等一路個人好炆,就是覺得人手腳慢,明明已經燒到成型,但就係唔肯上碟。。但今次自己燒完後發現原來等得有道理!章魚燒鐵板一早已放左枱上,一板子有18粒,當你叫了一份章魚燒後(2人份量),店員就會把所需嘅材料送到,其中有粉漿,紅蘿蔔,洋蔥,八爪魚同泡菜。可以全部材料都加入去,如果唔食泡菜嘅可以唔加,自由選擇。製法同程序都會有一張紙來說明嘅,大家都可以按圖照做。最然看起來超簡單嘅,但做起來卻不容易,難怪買章魚燒嘅都慢慢製作,正所謂慢工出細貨(溫馨提示:必須眼明手快,唔可以諗住得唔得,只管放心去做)。最後都會成功嘅,只係口感同形狀有點不同罷,哈哈。我們做出來有3粒不太像,其餘嘅除了樣貌不夠飽滿外,其他都不差吧!店內除了最出名嘅章魚燒外,還有拉面,部隊鍋,紫菜飯卷和一些日式飯餐等等。集韓,日於一身。我們就點了滑蛋豬扒飯套餐,餐包括了沙律
自家製章魚燒

店內除了最出名嘅章魚燒外,還有拉面,部隊鍋,紫菜飯卷和一些日式飯餐等等。集韓,日於一身。我們就點了滑蛋豬扒飯套餐,餐包括了沙律,白飯,買有餐湯,味道不錯,價錢只是60多元,抵食之選。
另外值得一提嘅,我覺得係呢個雞扒沙律,雞扒香口得嚟又唔會太乾身,除左加上胡麻醬之外,還有加上蟹子粒,味道很好!
再煮點了牛肉紫菜包飯,一客10件。一共有8種紫菜包飯嘅味道選擇,吃日式壽司吃到悶嘅時候,轉一下韓式味道都不錯的。
總括來說,自製章魚燒的確很好,又有得玩,又有得食。而且除左章魚燒之外,仲有其他日韓食品選擇,午餐,晚餐都適合食。但另一方面,如果店員可以親切,友善點,增加多點笑容,食客感覺一定更加滿足。
2016-06-14 274 浏览
這店的員工的態度十分惡劣,是次光顧我點了章魚燒DIY,炸墨魚咀,燒餅,冷麵等食物,那個章魚燒,燒到燶透,店員說可以吃,有些光力較大的章魚燒變燶,有些沒火的燒了三點分鐘轉也轉不動,店員過來跟我們說,是我們的錯,應轉時不轉,和如要玩章魚燒就要抵受酷熱的天氣,故今餐飯食得很不快。
DlY章魚燒
2016-06-10 337 浏览
網上見到有介紹話有間餐廳可以自己動手做章魚燒, 好似好好玩甘, 約埋班朋友佢玩下先!記得訂檯時訂埋章魚燒, walk in未必有得食, 入到餐廳真係好細, 我地6個人係坐得好迫, 其實佢似居酒屋甘既, 除左章魚燒, 仲有其他小食, 麵食/飯叫, 似和民, 味道都OK..........當然, 我地既主角一定係章魚燒!佢其實係比個gas爐+塊章魚燒鐵板, 有齊章魚燒既粉漿(已調配好, 但支野比我想像中細支, 夠唔夠我整架!?) 跟住仲有章魚粒, 其他配料. 好! 聽完侍應講解一輪, 塊鐵板夠熱就可以先唧油, 然後就唧粉漿, 加埋章魚粒同配料, 到甘上下就要反轉, 再唧粉漿...........其間成檯人都手忙腳亂, 好彩都有侍應幫手整下同反下, 如果唔係成檯人都無得食, 原來章魚燒都幾難整! 最後, 撤上木魚絲同醬汁就大功告成! 味道梗係唔及出面買甘好味啦, 不過自己動手整, 好玩度爆燈! 但如果唔係間餐廳甘細, 人多整係好好玩, 因為燒完一底都有10幾粒, 人少食會食唔晒~
  • 章魚燒