2013-09-03 506 浏览
一直都覺得哩間D烏冬幾好食,夠彈牙,特別係佢個蕃茄雞柳湯烏冬,湯底好濃茄味,雞柳又唔會好肥,真係唔錯!今次就試哩個一口炸雞芝士撈烏冬:開頭都驚佢會唔會得好少芝士醬,搞到食到最後會乾爭爭,但原來我既憂慮係多餘的!芝士醬好多,芝士味唔算好濃,但勝在個醬夠挺身,撈埋D彈牙烏冬好creamy;炸雞係即炸,熱辣辣,又唔會太油,點埋沙律醬仲正!午餐時段包一杯野飲,都係$46,旺角區黎講算係咁喇!

今次就試哩個一口炸雞芝士撈烏冬

午餐時段包一杯野飲,都係$46,旺角區黎講算係咁喇!
2013-09-03
  • 一口炸雞芝士撈烏冬
2013-04-26 372 浏览
剛在附近整完回鄉証,就在附近食個LUNCH店內環境咖哩豬扒撈手打烏冬評:咖哩汁不夠多撈烏冬,味都OK濃味,比多少少就好, 所謂手打烏冬,其實都係買番來的貨,比十元二包的好。7/10 豬扒都炸得不錯,OK既。8/10評:桂花茶,跟餐不用加錢, 不過好甜。。。。無咩桂花味,太過糖水。3/10
剛在附近整完回鄉証,就在附近食個LUNCH

店內環境
咖哩豬扒撈手打烏冬
豬扒都炸得不錯,OK既。8/10

2013-04-13
2012-11-23 310 浏览
今晚大約7:00去到,見門口有幾個人等緊,我地跟住等都係等左5分鐘就有啦,呢一間分店算幾大,我估應該可以坐40-50人,我叫左個沙嗲叉燒手打烏冬,個烏冬叫完都係等左5分鐘就有相當之快手,個烏冬跟左有大約4-5件肥叉燒,有好多栗米粒,同2片魚蛋另外仲有半隻糖心蛋,,d叉燒肥肉分配得平均,同埋應該之前"葉"過黎,非常之香同有咬口,栗米粒亦相當之甜,而糖心蛋方面都算中上,佢地隻蛋應該係香港的蛋,蛋黃比較細同埋蛋味不夠,但見佢地隻整完之後都有"葉"過隻蛋,算唔錯,同埋唔求其,而鳥冬方面,需然都係用現"繩"的,但佢地都有簡過,算比較滑身,不過就分量少左d
2012-11-23
  • 沙嗲叉燒手打烏冬
2012-10-17 230 浏览
哈日族既我,一向對日本菜有所要求,但周末放假起身食茶餐廳都食到厭,見呢間喺屋企附近都一段時間,無期望,但即管試下……同另半都選左set lunch我揀既係…… 吉列咖喱豬扒烏冬掂:烏冬彈牙,Good!唔掂:烏冬同豬扒分開上!仲相隔成10分鐘!!!豬扒太瘦了....侍應態度散慢,似剛瞓醒廚房開啲歌大聲到出面都聽到,要侍應喝止總評:比茶記好,日式食肆而已,但對日食有一定要求者不宜。

同另半都選左set lunch

我揀既係…… 吉列咖喱豬扒烏冬
掂:
烏冬彈牙,Good!

唔掂:
烏冬同豬扒分開上!仲相隔成10分鐘!!!

豬扒太瘦了....
侍應態度散慢,似剛瞓醒
廚房開啲歌大聲到出面都聽到,要侍應喝止

總評:
比茶記好,日式食肆而已,但對日食有一定要求者不宜。
2012-09-15 149 浏览
行開波鞋街後面條街, 比我搵到佢: 大門橫丁之後, 同朋友試左2款手打烏冬,分別是: 魚翅蟹手打烏冬(麵鼓湯), 咖喱牛肉手打烏冬魚翅蟹手打烏冬(麵鼓湯): $78都算足料啦...有魚翅仔, 一隻奄仔蟹, 個湯底幾好味, 個價總算合理咖喱牛肉手打烏冬:不建議叫呢款烏冬,因為真係好辣,我朋友都辣到食唔到...糖心蛋: 好好味! 唔比一風堂同埋豚王差總括: 手打烏冬好彈牙, 不錯! 同埋服務態度都幾好, D staff好nice同埋friendly, 可惜d位唔算好坐, 不過整體食物幾好!可以下次再黎!
行開波鞋街後面條街, 比我搵到佢: 大門橫丁

糖心蛋: 好好味! 唔比一風堂同埋豚王差

好辣
2012-09-14
2012-08-12 54 浏览
今日夜晚同肥仔去食大門橫丁,之前都食過好多次架喇,都係覺得OK所以一去再去,今次去食其實係為左拎VIP卡XD。好啦BOOK左9:00PM,8:45去到,太多人既關係所以都係要等,等到9:10左右就有位入喇。叫左每日限量既自家豬骨濃湯豚肉烏冬,蕃茄牛肉烏冬,溏心蛋加餃子,同埋芝士焗元貝。個自家豬骨濃湯豚肉烏冬 D豚肉硬左又難咬左..之前黎個陣係好好食架蕃茄牛肉烏冬 正常水準 OK溏心蛋以前好硬正,今日個個散散地...芝士焗元貝 好食!!唔知係咪開左新既深水埗分店,D師傅過哂去,所以D食物質素比以前差左少少..不過D SERVICE仍然都係好好 !! 其實呢到出名食烏冬,烏冬係幾好食既,D料既份量又多,但係價錢就AROUND 6X-8X一個烏冬,比出面個D貴少少,OVERALL其實都OK啦

蕃茄牛肉烏冬 正常水準 OK

溏心蛋以前好硬正,今日個個散散地...

芝士焗元貝 好食!!

不過D SERVICE仍然都係好好 !!

其實呢到出名食烏冬,烏冬係幾好食既,D料既份量又多,

2012-08-11
  • 溏心蛋,芝士焗元貝
2012-08-06 48 浏览
之前到過太子的大門橫丁兩次,也寫了一次食評,評價是正面的,所以在旺角有次在旺角行了很多時間,也想不到吃什麼的時候,來到旺角的分店簡單吃一餐,而選的也是兩客烏冬就夠了。當日吃飯的時間比較早加上位置不是當眼的,以為人流不算多而客人較少。想不到到八時左右就見到人客不停進入,我們走的時候也見有三數位客人在等位。印象中以前的餐是有蛋和餃子的,現在只有半隻糖心蛋,蛋黃流心依然,也有鹵水過的味道,只是是次吃到的蛋細得可憐,那好吃的感覺來得太短暫。沙嗲和蕃茄的湯底同樣是濃郁惹味,整體的配搭算豐富。這兒的烏冬也算不錯的,煙煙韌韌的有點咬口,同時不失滑度。三次吃後感也是平均地不錯,其實要滿足到我,也不是太難吧。

沙嗲和蕃茄的湯底同樣是濃郁惹味,整體的配搭算豐富。
這兒的烏冬也算不錯的,煙煙韌韌的有點咬口,同時不失滑度。

三次吃後感也是平均地不錯,其實要滿足到我,也不是太難吧。
题外话/补充资料: 之前寫得詳細,是次就簡簡單單寫幾句支持一下好了。 上次的食評 http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2050643
其實我一直我很想嘗試這間餐廳,,因為這間最出名的烏冬~~但是每次經過我都看到有很多人排隊,所以一直沒有嘗試到。這次決定要去試一試,排隊也在所不計了^^入到去環境都幾擠迫~~不過體諒受歡迎的餐廳總是這樣的...然後我們便點了[]~~來到,,,見到它們外觀就十分吸引...果一刻我只想食!!食!!食!!就算天塌下來也罷XDD首先蕃茄牛肉烏冬香味撲鼻,,蕃茄的湯底十分濃郁~~烏冬亦十分好吃!!!硬度適中,,口感很好!!!牛肉也很嫩...不會太老或太生!!!現在想起都流口水^^然後溏心蛋亦實在太好吃了....並沒有加入太多的調味,能夠食出蛋的原味!!!至於胶子的外皮很薄亦很香脆,,,餡料也很香口~~~最後,,,價錢也很合理,,可惜這次沒有食到串燒食物,,,希望下次去能大吃特吃!!!^^
其實我一直我很想嘗試這間餐廳,,因為這間最出名的烏冬[本人是烏冬愛好者]~~但是每次經過我都看到有很多人排隊,所以一直沒有嘗試到。這次決定要去試一試,排隊也在所不計了^^
入到去環境都幾擠迫~~不過體諒受歡迎的餐廳總是這樣的...然後我們便點了[[蕃茄牛肉烏冬, + 溏心蛋 及 胶子]]~~來到,,,見到它們外觀就十分吸引...果一刻我只想食!!食!!食!!就算天塌下來也罷XDD
2012-07-10
這間主打烏冬店長期都有很多人在門外排隊,記得有一次是友人帶我嘗試的,其實我對烏冬或拉面一直都不是很大的興趣,但偶然也會吃的。今次就跟男朋友一齊到這間新的分店嘗試下,因為讓我最值得回味的不是它的烏冬,而是香氣撲鼻惹味十分的串燒。這個是我每次來到必點的串燒-雞皮蝦,五六十幾的價格實在抵食,每串蝦都被雞皮重重包圍住,想雞皮上的精華都浸入蝦肉上,一入口就吃到香濃的雞油香,再加上店鋪的秘製香料,配海蝦的鮮甜肉質,簡直吃完又要再吃!!!!雖然每次吃都有點覺得罪疚,相信卡路里亦不少,都要提大家為了健康要吃得適宜...哈哈!雖然感覺得上會覺得這個燒蝦應該入口肥膩,但正因為是串燒的原因,想雞皮上的油精華浸入蝦上,相信其餘的多餘的油份都在燒烤過程中流走了.....因為入面不是那種肥油油感覺!!燒牛舌,是我心目中的次選。牛舌份量並不多,而且大小不一,不過都是一個不錯的選擇。香濃黑椒粉配上牛舌嫩口肉質,而且燒得剛剛好,不會太老,也不會太生...就是把牛舌原本的肉汁鎖在內,真令我再多想叫一碟!!所以就個又是我的推介~燒芥末墨魚味咀,味道當可,不過都是需要靠芥末沙律醬來調味,所以沒心思,或是沒有功夫可言吧!而且燒

其實我對烏冬或拉面一直都不是很大的興趣,但偶然也會吃的。

而是香氣撲鼻惹味十分的串燒。
串燒-雞皮蝦
每串蝦都被雞皮重重包圍住,想雞皮上的精華都浸入蝦肉上,
串燒-牛舌
燒牛舌,是我心目中的次選。
牛舌份量並不多,而且大小不一,不過都是一個不錯的選擇。
燒墨魚咀
燒芥末墨魚味咀,味道當可,
而且燒墨魚咀的水份太多了,弄到碟上都有很多水跟醬汁混合,有點嘔心!
而且味道真是很普通,但墨魚味咀本身都算大顆,而且都很有咬口,就是需要再多加改良吧!~
不過不失吧
由於我不太愛吃拉面,所以我嘗試這裡的冷烏冬吧!不過這店的熱烏冬才是人氣呢,
我就是愛吃冷門的東西呀,哈哈哈,而且夏天真的透心涼喔!
這個胡麻雞肉冷烏冬,賣相不太好,就好想吃草一樣...很亂的感覺,
而且烏冬和生菜的比例實在太大分別,,我還以為我自己食沙拉呢!!實太多生菜了....
而且太多生菜的水份都在碟中,這樣真的會影響整個烏冬的味道。
首先值得一讚的是烏冬的確不錯,不會太淋,不太硬,就是煙煙韌韌,口質一讚!
但雞肉比想像切得比較大件,雖然吃得出不是雪蕆,但肉質"鞋"吧...
整個冷烏冬就是靠胡麻醬調味,但胡麻醬就是不令人喜出望外...而且比較過酸.就是普通貨色了!

最後,這裡的環境都比較迫,而且都多人等位,但串燒食物值得我再回來幫襯!!
2012-06-24
串燒-雞皮蝦
串燒-牛舌
  • 燒牛舌
  • 雞皮蝦
2012-04-25 23 浏览
逢星期一,上完日文堂倆,都會同同學仔去搵野食.由於同學仔話想食串燒,所以上網搵下之後,決定試下依間本身10pm後有優惠時段,好多小食同串燒都係$1X起,但太肚餓了,唔想等,所以8點幾就入坐去到門口,等左唔洗5分鐘就入得 辛辣沙嗲吉列蠔烏冬辛辣沙嗲吉列蠔烏冬-湯底好濃好好味,因為除左一般的沙嗲味之外,加左辣椒的辣,所以幾特別另上的吉列蠔-very good-外層的粉唔好,蠔的大細都可以接受,而且同散叫的size一樣-一份5隻本人十分之喜歡沙拉醬,芝士蟹子雞肉串-上面的芝士熔熔到,加上雞好嫩滑,再加上蟹子卜卜脆,所以好好味 同學仔原來上堂之前食左野所以叫左3樣串燒-串燒雞翼,栗米,鹽燒多春魚 不過地方比較細,坐都少小迫. >< 最慘係坐同學仔旁邊有個臭狐男.........我地都覺得值得再食...下次試下食10pm後的時段先, 希望到時唔好再坐係臭狐男旁邊 XDXD
逢星期一,上完日文堂倆,都會同同學仔去搵野食.

由於同學仔話想食串燒,所以上網搵下之後,決定試下依間

去到門口,等左唔洗5分鐘就入得 [Good

初頭想試下個清酒蜆烏冬,不過成100蚊, 心諗唔好食咪大獲,所以最後叫左個辛辣沙嗲吉列蠔烏冬
辛辣沙嗲吉列蠔烏冬
另上的吉列蠔
好味
芝士蟹子雞肉串

同學仔原來上堂之前食左野所以叫左3樣串燒-串燒雞翼,栗米,鹽燒多春魚 [無影到相,不過同學話話幾好味]

2012-04-23
辛辣沙嗲吉列蠔烏冬
另上的吉列蠔
好味
芝士蟹子雞肉串
2012-04-13 11 浏览
放咗工和同事由太子行落旺角,全程Window Shoping,行到去山東街離遠見到有間掛晒紅燈籠嘅食肆,好奇驅使下前去Look Look,行到過去,剩係知道間嘢係食烏冬嘅,我和同事都無咩興趣,正想離開之時,有個男侍應就攞住餐牌行出嚟,笑容滿面同我哋講,入嚟試吓啦,我哋除咗烏冬仲有多款串燒(下刪一百字)我哋見佢咁有誠意,就即管試吓,睇吓你係咪真係講得咁好食,入到去環景算企理衛生,由於我哋唔係太肚餓,我哋點咗一碗烏冬兩份,同佢推介嗰幾款美食,烏冬我哋點了清酒花甲湯烏冬,清酒味好香,花甲無沙,湯底夠埶,不過份量比較小,如果多番啲就好喇,跟住叫了黑松露牛肉卷,一啖擺落口,超正,串燒牛舌好大件,又無酥味,燒到啱啱好,豬頸肉好明顯係落咗7味粉燒嘅,我對呢種味道就麻麻,同事就話好好食,對於我哋嚟講呢間店嘅嘢食係幾令人喜出望外,會再去幫襯嘅
,不過份量比較小,如果多番啲就好喇
,跟住叫了黑松露牛肉卷,一啖擺落口,超正
,串燒牛舌好大件,又無酥味,燒到啱啱好,
豬頸肉好明顯係落咗7味粉燒嘅,我對呢種味道就麻麻
,同事就話好好食,
對於我哋嚟講呢間店嘅嘢食係幾令人喜出望外,會再去幫襯嘅
题外话/补充资料: 服務唔差,侍應好有禮貌同主動,埋咗單坐多一陣都無黑面,仲埋嚟幫我哋加茶,超好
2012-04-11
2012-04-11 7 浏览
今天下班行經看見這間吃日本菜的~看了餐牌挺吸引的當時大約六時許,店內不多人給朋友東西後特地返回已經有多人在門外等候幸好不用等就可以入坐店不大,坐位亦很迫~枱子亦很少~男友笑說要更換一張大枱因他要點很多食物這家是吃烏冬和串燒的我點了蕃茄牛肉烏冬男友點了蕃茄雞肉烏冬因吃過很多別家的蕃茄烏冬,全屬一般所以這次都沒有抱很大的期望但真是意料之外湯底很濃蕃茄味,絕不是只有顏色當中還有兩半完整的蕃茄牛肉是薄片,像肥牛,但牛肉味很濃而且剛熟,不會太硬烏冬不錯~配菜有清甜的粟米和豆還有半邊的糖心蛋烏冬用金屬鍋盛著,即使是每像我吃得很慢的,吃到最很湯還是暖的~非常好呀~我們還點了其他食物炸墨魚咀挺爽口的,外面脆皮亦夠薄夠脆煙肉露荀串很好,露荀有十多條,很爽甜,煙肉亦燒得很香芝士雞肉和燒汁雞肉串這兩個屬一般雞皮蝦串這個很特別~雞皮卷著已去殼的蝦吃下每口都是肉~蝦亦燒得很香~這家的烏冬真的值得推薦~比起那些自X烏冬,味X拉面好吃很多~
今天下班行經看見這間吃日本菜的~
看了餐牌挺吸引的
當時大約六時許,店內不多人
給朋友東西後特地返回已經有多人在門外等候
幸好不用等就可以入坐
店不大,坐位亦很迫~
枱子亦很少~
男友笑說要更換一張大枱
因他要點很多食物
這家是吃烏冬和串燒的
我點了蕃茄牛肉烏冬
男友點了蕃茄雞肉烏冬
因吃過很多別家的蕃茄烏冬,全屬一般
所以這次都沒有抱很大的期望
但真是意料之外

湯底很濃蕃茄味,絕不是只有顏色
當中還有兩半完整的蕃茄
牛肉是薄片,像肥牛,但牛肉味很濃
而且剛熟,不會太硬
烏冬不錯~
配菜有清甜的粟米和豆
還有半邊的糖心蛋
烏冬用金屬鍋盛著,
即使是每像我吃得很慢的,吃到最很湯還是暖的~
非常好呀~

我們還點了其他食物
炸墨魚咀
挺爽口的,外面脆皮亦夠薄夠脆
煙肉露荀串
很好,露荀有十多條,很爽甜,煙肉亦燒得很香
芝士雞肉和燒汁雞肉串
這兩個屬一般
雞皮蝦串
這個很特別~雞皮卷著已去殼的蝦
吃下每口都是肉~
蝦亦燒得很香~

這家的烏冬真的值得推薦~
比起那些自X烏冬,味X拉面
好吃很多~
2012-04-11
  • 蕃茄湯烏冬
2012-04-10 12 浏览
星期六同朋友睇完戲,諗住搵嘢醫肚,行經一間烏冬店,見到宵夜時段串燒8蚊串起,心諗:咁筍,是但啦,又唔想行咁遠,求其食完返歸,入到去店員好熱情咁招呼我哋坐底然後奉上熱茶同餐牌我哋望咗餐牌好耐,都唔知食咩好(因為實在有太多選擇) 跟住有位店員好親切地為我哋介紹,最終我哋ORDER咗兩個烏冬同幾客串燒,先講吓兩碗烏冬,我食嘅係沙爹牛肉手打烏冬,牛肉鮮嫩,烏冬滑溜,湯底濃郁,好味朋友食嘅係蕃茄濃湯雞柳烏冬,朋友話:蕃茄味濃郁,雞肉唔鞋,烏冬吸收晒蕃茄湯味,精彩至於串燒,我哋點咗雞皮虾仔,雞軟骨,八爪魚鬚,仲有超好味嘅串燒海膽大虾(因為掛住食所以無影到呢味海膽虾,唯有影佢擺出嚟嘅Display
海膽燒虾虾
雞軟骨
雞皮虾仔
蕃茄雞柳烏冬
沙爹牛肉烏冬
八爪魚鬚
题外话/补充资料: 食物質素佳,店員和藹可親,服務比較主動,值得再去......^0^
2012-04-07
$100 (宵夜)
海膽燒虾虾
雞軟骨
八爪魚鬚
雞皮虾仔
蕃茄雞柳烏冬
沙爹牛肉烏冬
2012-02-21 20 浏览
想試食好耐 今日終於有機會去今日閒日唔使等位 去到就即刻有位環境係有D迫 但食得而D都預左我點左個牛肉沙爹湯烏冬+8蚊要多個溏心蛋+餃子媽媽點左類似蕃茄湯底既叉燒鳥冬(忘記左)小食方面點左'燒鳥'至於串燒就點左芝心獅子狗,八爪鬚,汁燒雞肉首先黎左牛肉沙爹湯烏冬先 湯底非常足夠味道我媽媽聞到陣沙爹味已經喉住話如果我怕辣可以交換媽媽都大讚湯底夠味道 至於我果個烏冬我係覺得一流我怕辣都照食烏冬非常好味 麵質又唔太林 好有咬口至於牛肉吸左D湯非常有味而且牛肉比我想像中多D通常出面食都係俾幾片今次成碗麵由頭食到落尾都未食晒D牛肉碗牛肉沙爹湯烏冬係值9分!個芝心獅子狗都幾好食獅子狗面頭有小小燶燶地幾香食落口入面個芝心漏晒出黎 一流啊至於個溏心蛋+餃子 溏心蛋媽媽係讚不絕口食左兩舊仲嫌小後悔無兩個餐都+8蚊我一般般鐘意蛋 所以不過不失輪到小食 '燒鳥'既汁係幾好!咬落都係啖啖肉D肉吸埋D汁真係幾入味 最鐘意係個皮其實本人食嘜都係會咬走舊皮不過而個燒烏D皮脆卜卜真係忍唔住成舊放落口串燒方面八爪鬚不過不失 個汁係唔錯汁燒雞肉係好好味 D汁入晒落D雞肉度 雞肉亦都唔會過熟咬落啖啖JUICY總括黎講今餐係有
想試食好耐 今日終於有機會去

今日閒日唔使等位 去到就即刻有位
環境係有D迫 但食得而D都預左
我點左個牛肉沙爹湯烏冬+8蚊要多個溏心蛋+餃子
媽媽點左類似蕃茄湯底既叉燒鳥冬(忘記左)
小食方面點左'燒鳥'
至於串燒就點左芝心獅子狗,八爪鬚,汁燒雞肉
牛肉沙爹湯烏冬,芝心獅子狗

至於牛肉吸左D湯非常有味
而且牛肉比我想像中多D
通常出面食都係俾幾片
今次成碗麵由頭食到落尾都未食晒D牛肉
碗牛肉沙爹湯烏冬係值9分!
個芝心獅子狗都幾好食

• 牛肉沙爹湯烏冬
  • 芝心獅子狗
  • 汁燒雞肉
2012-01-07 4 浏览
我一直都好鐘意食蕃茄湯烏冬咁俾我係開飯見到就搵埋媽咪去食點知又真係幾好食wo因為我同媽咪都係好食得熱野既人佢地用個d好熱既碗正到不得了d湯可以keep住熱好飲到我每次set lunch既野飲都飲唔哂可能我地出動既時間已經過左lunch time所以冇乜人而招呼都幾好仲有介紹下有咩好食俾我地我地叫左一份牛一份雞既蕃茄湯烏冬d牛泥到既時候仲有d生放耐d就開始變熟我地再叫左炸蠔好新鮮而且又好食我一向都只食生蠔但今次我竟然都食哂真係要俾個叻大門橫丁!
我一直都好鐘意食蕃茄湯烏冬

放耐d就開始變熟
我地再叫左炸蠔
好新鮮而且又好食
我一向都只食生蠔但今次我竟然都食哂
真係要俾個叻大門橫丁!
2011-09-22
用餐优惠