2020-05-02 321 浏览
一上到黎賣相都不過不失,份量正常偏少,男人就咁食應該唔會太飽,女仕門就應該岩岩好。牛肉口感正正常常,無乜特別。湯汁黎講,真係有辣同麻,唔係話辣但無料到果啲,我覺得有譚仔既小辣咁上下,但佢個汁太重口味,蓋過曬其他食材既味,令成碗野都係得個辣字,呢到扣分。重點係烏冬真係幾正,口感彈牙,我覺得最正係佢個烏冬!如果轉其他無咁重口味既汁應該幾正!會再翻撻試佢其他既配搭!
2020-04-21 234 浏览
路過, 趁未到午飯時間, 唔駛排隊, 快手食個午餐吧! 燒牛舌好好好好食, 又厚又軟, 無筋, 味道唔騷之餘份量又多, 午餐都絶不欺場, 讚! 咖喱就普普通通啦, 唔甜唔辣, 份量都多, 米飯軟硬度剛好! 同事食烏冬, 豬軟骨烏冬! 同樣哋, 豬軟骨份量頗多, 大大件夠淋身, 瘦肉部份唔會好嚡口, 豬骨湯底有點油, 烏冬尚算爽口彈牙, 唔係平價烏冬, 不錯!
路過, 趁未到午飯時間, 唔駛排隊, 快手食個午餐吧!

2020-03-01 341 浏览
今日收左工同個兄弟去食晚飯,去試下好耐都冇食過既大門橫丁去到大門橫丁一定要食佢嘅烏冬所以我哋都叫咗一個配搭炸蠔之後再叫咗個牛油焗金菇,榴槤炸彈,墨魚咀,牛舌,甜番薯首先呢度個烏冬個湯底做得幾好,沙嗲味夠濃,烏冬係用讚岐烏冬,咬落去好彈牙,炸蠔炸粉唔係太多,所以蠔肉都幾大隻,幾好食墨魚咀冇諗過會咁大舊,雖然係炸,但墨魚咀都仲係幾脆口,所以兩個人食係一定夠牛舌中規中矩,榴槤炸彈應該係即叫即整,因為我一啖咬落去嘅時候,入邊嘅榴槤醬爆咗出泥,仲係熱辣辣牛油焗金菇我覺得係呢間鋪頭最抵食嘅一樣野,因為分量十足,而且我用咗大量嘅蒜頭,好入味呢一間都係一間食飯飲酒既好地方
今日收左工同個兄弟去食晚飯,去試下好耐都冇食過既大門橫丁
去到大門橫丁一定要食佢嘅烏冬所以我哋都叫咗一個配搭炸蠔
之後再叫咗個牛油焗金菇,榴槤炸彈,墨魚咀,牛舌,甜番薯
呢一間都係一間食飯飲酒既好地方
2020-02-28
最近因為工作關係..都在尖沙咀工作🤣決定試哂厚福街食店🥳中午時段來到⛩大門橫丁門面掛滿紅燈籠.十分有特式.套餐價錢都十分平宜.大約💰58連飲品👍🏻🍤忌廉蟹肉餅 💰16這個抵食.忌廉滿滿.蟹肉雖然不多.但這價錢能吃列熱熱的忌廉餅很抵得👍🏻🍛直火燒咖哩吉列炸蝦丼💰58有4隻炸蝦.剛炸好.炸粉不會太老或厚.飯得份量很多.很飽肚.咖哩是用日或咖哩.咖哩有紅羅白和薯仔🍛這一點很加分👍🏻🍛直火燒咖哩吉列豬扒丼💰58這豬扒的炸粉完全分離😥豬扒淡而無味...豬扒是很大份的.但不太推薦😥
最近因為工作關係..
都在尖沙咀工作🤣
決定試哂厚福街食店🥳

中午時段來到⛩大門橫丁
門面掛滿紅燈籠.十分有特式.

套餐價錢都十分平宜.
大約💰58連飲品👍🏻

🍤忌廉蟹肉餅 💰16

🍛直火燒咖哩吉列炸蝦丼💰58

🍛直火燒咖哩吉列豬扒丼💰58
2020-02-12 190 浏览
以前食lunch成日嚟呢到食烏冬,簡直係lunch首選,自從疫情之後,成公司唔係帶飯就三文治,怕咗出去,忍無可忍,星期六同家人出嚟透氣,行吓行吓突然好想食,唔理咁多,衝咗入去食完先諗,狂風掃落葉叫咗蕃茄湯日本叉燒烏冬、魚介湯炸豬扒烏冬,全部都係食開嘅,一入口啲感覺返晒嚟,燒魷魚呀、炸雞軟骨呀、串燒雞皮蝦點會唔叫,作為一個膽固醇追隨者,講真,味道沒得輸,但始終怕人多,所以食完立即鬆人。
燒魷魚
蕃茄湯日本叉燒烏冬
串燒雞皮蝦
魚介湯炸豬扒烏冬
炸雞軟骨
题外话/补充资料: 公司在附近,眼見厚福街食肆開開關關,但大門橫丁就站得好穩,如果唔係啲嘢好食,搵鬼幫襯囉!
2020-02-08
燒魷魚
蕃茄湯日本叉燒烏冬
串燒雞皮蝦
魚介湯炸豬扒烏冬
炸雞軟骨
2020-02-11 112 浏览
當年政府澳門都home office嘅時候,我都決定所有staff都一齊home office, 但係我自己依然會出嚟見客,而家就係尖沙咀,未夠鐘嘅時候又唔想周街行,咁樣坐低食一個快lunch,行過見到有間大門橫丁,以前有養魚嘅時候,成日會落去金魚街,所以會成日食,而家見到就好啱我胃口,叫咗一個咖喱厚切牛舌,牛舌每一塊切到好似午餐肉咁厚,咬落有彈性,唔會有羶味,再食一啖飯,日本甜咖喱香濃惹味,入面加咗蘋果帶出點點鮮甜味道,另外仲要讚下杯桂花蜜,飲出一種fresh air
2020-01-22 211 浏览
今晚去咗試食佢嘅雞泡魚乾、冇雞味又冇魚味、失敗、烏東、失敗、講到天下無敵、成舊水個烏東冇吔驚喜同對面良友快餐差不多!失敗!至於串燒方面雖然款式多但似炸囉、冇肉汁、似食平價肉乾噤、失敗中嘅失敗、仲要等位!講真試過真係好普通囉、坐得又迫唔舒服、D客又嘈、品樓覆習、仲要扮黃店、見到班差佬高層同應該係老闆嘅人喺度講野大大聲又D伙記、真討厭!藍店嚟講佢都算最旺、但又冇聽過佢被裝修、都算猛料、唯一可取係店員服務好、EQ高、飯市多人冇黑面仍有求必應!
2020-01-21
食了大門橫丁很多年,一向都覺得食物同價錢都ok, 唔貴食物又ok, 今次去食有點失望,叫了個吉列豚肉蕃茄烏冬,個烏冬Ok 保持到水準,但個吉列豚肉就.....差到你唔想食,完全咬唔開,最好食返豬軟骨或燒鳥比較好. 講起塊吉列豚肉就生氣,有個扎馬尾長髪既女待應,送個熱烏冬上枱時,成塊布抹過我塊吉列豚肉,嘩,唔知佢係真唔知定假唔知,算,忍左佢,到佢收抬時又把成個蕃茄湯倒在我身上,條裙同個袋都係,我即時平勁大反應,仲要問我有無整到?唉.....可唔可以工作認真d,仲要見到我咁都即走,又無即時拎紙巾俾我!!我要怪既就怪自己,要去食大門橫丁,我可能前世同佢有仇!其實其他同事都好好,雖然價格都平,但都需要提升同事工作質素!為免客人食完一肚氣!

我要怪既就怪自己,要去食大門橫丁,我可能前世同佢有仇!

為免客人食完一肚氣!

2020-01-10
  • 胡麻沙律
2019-12-12 372 浏览
今天在尖沙咀脫毛後又和朋友來到厚福街吃東西,厚福街真的是尖沙咀的美食天堂呢!朋友被大門橫丁的餐牌吸引住,於是便決定試一試。大門橫丁主打石鍋烏冬,而且有很多湯底可以選擇,不喜歡吃烏冬也可以轉要拉麵啊!除了主食烏冬外,也有不少下酒小食一樣好滋味。今次我們又叫了一整桌的食物了,看到都覺得很滿足總共叫了五牒串燒再加兩碗烏冬,不過串燒一牒一串,所以份量不會太多,和朋友一起分享剛剛好,少吃多滋味呢~串燒重點推介 【芝士明太子醬元貝】芝士和元貝的味道很夾,遺憾的是如果可以再熱一點就好了,燒好的元貝邊應該都會變得脆脆的!主食方面,分別叫了兩碗芝士石鍋烏冬,我和朋友都真的很愛吃芝士唷😍【吉列豚肉芝士湯手打烏冬】【吉列蠔芝士湯手打烏冬】濃郁的芝士湯底很滿足,不過吃到最後會覺得很膩,但仍然很愛喝♥完全沒有失望啊!烏冬因為手打的關係,所以很彈牙有口感。吉列蠔和吉列豬豚雖然是炸物,但都不會很油膩很厚粉,感覺不錯呢~這間餐廳整體而言算是不錯的,唯一不足就是食物不夠熱,很多時候上枱都是溫溫的,多放一會兒就很快變涼了。但還是會再光顧的,下次想再試一試其他不同味道的湯底呢!蕃茄湯好像也很不錯的說🤩

今次我們又叫了一整桌的食物了,看到都覺得很滿足

串燒重點推介 【芝士明太子醬元貝

【吉列豚肉芝士湯手打烏冬】

【吉列蠔芝士湯手打烏冬】

2019-12-12 243 浏览
看見店內很多人,又想吃串燒,所以入去試試。一行三人被安排坐卡位,幸好是卡位,因為枱與枱之間的距離很近。點了一碗冷烏冬、忌廉蟹肉餅,其他是不同的串燒。烏冬質感不錯,雞絲卻是有點乾和硬。忌廉蟹肉餅,滿口是炸鮮奶的味道,蟹肉就找不到。串燒方面,整體上很多油,尢其鴨舌,吃下去的感覺是炸的,不是燒出來。以食物質素來説,價錢有點過高。但服務人員態度很好。
看見店內很多人,又想吃串燒,所以入去試試。
點了一碗冷烏冬、忌廉蟹肉餅,其他是不同的串燒。
烏冬質感不錯,雞絲卻是有點乾和硬。
忌廉蟹肉餅,滿口是炸鮮奶的味道,蟹肉就找不到。
以食物質素來説,價錢有點過高。但服務人員態度很好。
胡麻雞絲冷手打烏冬
岩鹽燒蒿筍
汁燒年糕豬腩卷
串燒牛舌
2019-12-06 203 浏览
今日午飯同事介紹去食烏冬,雖然唔近公司,就去一次試吓,就叫咗秘制豬軟骨烏冬蕃茄湯底,估唔到食咗一啖果然超好味😋豬軟骨好淋入味,湯底唔係普通蕃茄湯底,服務態度好,價錢合理,真係可以推介比朋友,真係直得再去,CP值高。
2019-11-04 297 浏览
上次同朋友食左一次大門橫丁覺得幾好食 今次決定帶埋男朋友黎trytry🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️東京鰹魚魚介湯既烏冬 湯底有少少辣 幾好食 個溏心蛋都相當出色🕺🏻🕺🏻🕺🏻🕺🏻下次會想加錢再嗌多粒蛋食😚😚😚仲嗌左個燒茄子食 有d香蔥同大量炸蒜 都幾惹味🥰🥰🥰🥰茄子咬落都幾juice 食完一舊又想再食另一舊🤤

佢D串燒真系唔錯咖 ,特別個燒牛舌,燒雞皮,雞定骨我每次必點,烏冬我就最愛燒烏黑蒜油烏冬,佢塊雞皮真烏每次都燒得甘好咖 ,每次都燒得好脆卜卜,不過每次都要等幾耐下,趕時間就唔好叫呢個燒鳥烏冬喇,另外沙嗲牛肉烏冬我都覺得好正咖,好濃厚既沙嗲湯底,牛肉系算有質素既肥牛黎,不過都幾味精咖,不過唔系成日食都okay既!呢間同旺角分店我都食過好多次喇,兩間水準都okay ga,其他分店我就無食過喇!價錢系講 佢都唔系平咖 不過我覺得好食就值得!重點我系掛住佢D牛舌 真系好香牛味 質感又好好🥰*佢D烏冬份量好小 大食既最好加底!
價錢系講 佢都唔系平咖 不過我覺得好食就值得!
重點我系掛住佢D牛舌 真系好香牛味 質感又好好🥰
*佢D烏冬份量好小 大食既最好加底!

2019-10-05
  • 鹽燒牛舌,燒烏,燒雞皮,雞軟骨,燒烏黑蒜油烏冬,沙嗲牛肉烏冬
2019-10-05 306 浏览
今晚同朋友仔嚟咗尖沙咀厚福街嘅大門橫丁試吓佢推介嘅石鍋烏冬😛雖然座位唔算好闊但係入邊環境都唔錯👍咁事不宜遲我哋首先每人就要左個石鍋烏冬我自己呢個係海鮮,加地獄湯😛首先配料嘅份量非常足夠入邊有蝦青口鳴門卷等等而且都OK新鮮配合埋石鍋好吸引佢嘅烏冬質地好彈牙又夠多價錢亦都非常平CP值高我哋額外要左小小壽司味道都唔錯三文魚都切得幾大件😙另外仲要埋鰻魚壽司鰻魚上面鋪左啲鰻魚汁甜甜地另外梗係唔少得要多個小食啦我哋要咗個炸雞軟骨一粒粒有咬口 正❤️

雖然座位唔算好闊但係入邊環境都唔錯👍
咁事不宜遲我哋首先每人就要左個石鍋烏冬

我自己呢個係海鮮,加地獄湯😛
首先配料嘅份量非常足夠入邊有蝦青口鳴門卷等等

我哋要咗個炸雞軟骨
一粒粒有咬口 正

❤️
2019-09-24 258 浏览
近幾年好多人都開始注意自己既身體健康情況,新鮮蕃茄湯底麵食開始流行,湯底酸酸甜甜,又有茄紅素對身體有益,我都開始愛上蕃茄湯烏冬,每次諗起蕃茄湯烏冬就會諗起大門橫丁。今晚同朋友再黎大門橫丁食蕃茄湯烏丁,各自點左蕃茄湯雞柳手打烏冬同蕃茄湯燒鳥手打烏冬,好喜歡個半隻糖心蛋。😋燒鳥即係燒雞,外皮炸到脆卜卜,而且係同烏冬分開上台,咁就唔會令外皮腍晒啦!另外叫左好香口既炸雞軟骨,分量都唔少。最後食埋榴槤炸彈當甜品,又係外面脆卜卜,裡面軟腍腍,味道香濃,但偏甜。

另外叫左好香口既炸雞軟骨,分量都唔少。

2019-09-24