2011-04-23
事緣:本來約友人(先4人後來多兩人,共6人)到東大街呂仔記飯後吃糖水,路過此店, 見燈光火猛,比斜對面的呂仔記企理,於是更換地點,到此一試。入內:不用等位,在內有一圓枱,剛好6人。招呼:店內兩名中年女侍及一名青年男侍。女侍送來Menu及優惠劵推介,什麼什麼芝麻糊+湯圓減6元。問:咁即係要幾多錢呢?回答:總之好抵。(即係幾多?)26!平時卅幾,而家26,好抵!即係一碗芝麻糊$12,湯圓都係$14。(牆上:芝麻糊$12加湯圓3粒加$7。即係19。)我地:唔該1碗芝麻糊,2個什果西米露,2碗合桃糊,1碗合桃糊加湯圓。冇反應,冇表情。 開始俾人眼望望。OK。好快送來食物。一路食,一路傾。食完。繼續俾人眼望望。冇耐,有一女侍來:可唔可以讓外面人坐,人家15位。。。我們:冇問題。起身,俾錢。阿A俾完,未找錢。。。阿B唔知頭唔知路,又去俾錢。女侍先行找錢俾阿B。。。!!!阿A:俾左錢啦!阿B:噢。(向女侍說:)俾左啦。(交回找贖碎錢。)女侍:咁麻煩嫁你地!(交回銀紙給阿B,後才找錢給阿A。是的,佢十分之小心聰明,一D都唔會攪錯!)我們:唔怕,我地以後都唔會麻煩妳!餐廳特色:適合去到就叫!要快!食完起
見燈光火猛,比斜對面的呂仔記企理,於是更換地點,到此一試。
入內:不用等位,在內有一圓枱,剛好6人。
問:咁即係要幾多錢呢?
(牆上:芝麻糊$12加湯圓3粒加$7。即係19。)
冇反應,冇表情。 開始俾人眼望望。OK。
好快送來食物。
一路食,一路傾。食完。
繼續俾人眼望望。
冇耐,有一女侍來:可唔可以讓外面人坐,人家15位。。。
我們:冇問題。
起身,俾錢。
阿A俾完,未找錢。。。阿B唔知頭唔知路,又去俾錢。
女侍先行找錢俾阿B。。。!!!
阿A:俾左錢啦!
阿B:噢。(向女侍說:)俾左啦。(交回找贖碎錢。)
女侍:咁麻煩嫁你地!(交回銀紙給阿B,後才找錢給阿A。
是的,佢十分之小心聰明,一D都唔會攪錯!)
我們:唔怕,我地以後都唔會麻煩妳!
餐廳特色:適合去到就叫!要快!食完起身!