2012-10-17
同完班老死晌大角咀嘅靚煲皇打鞭爐,食完都成11:00pm,本來都打算散場,行到過旺角港鐵站,又話不如食埋糖水先走,就喺依個錯誤嘅決定,就攞苦嚟辛。雖然鋪位細細,枱凳又逼又窄,但食完快閃,真喺無所謂。唔講齊咁多個人食啲乜,只講吓坐晌身邊幾位老友食咗乜!什果水晶撈 $35阿志嘅選擇,小弟覺得喺咁多個甜品中最明智嘅選擇,賣相似模似樣,什果有西瓜、蜜瓜、哈蜜瓜、士多啤梨、奇異果、芒果,除奇異果外,啲生果算幾鮮甜,而且落咗幾多芒果汁做底,西米又算OK,有咬口無煲爛!生磨合桃糊 $19廖Sir嘅選擇,睇樣OK喎,點知滔一羹,好杰,同啲BB食嘅餬仔差唔多,雖然合桃味幾濃,但質感絕對喺大問題。合桃糊有機豆腐花 $19啲合桃糊既然唔喺咁掂,依個跟豆花嘅雙拼亦好不了多少。唔記得邊個食依碗嘢,祝君好運!芝麻糊加湯圓 $25肥麥次次都喺芝麻糊加湯圓,今次亦都無例外。例外喺佢話食唔落啲湯圓,麻蓉湯圓外貌有啲嚇人,凹凸不平兼溶溶爛咁款,變咗異形湯圓,入口仲大劑,有啲變味,應該變壞咗。雖然事後同店員講啲湯圓有問題,佢都有話出聲包換,不過我哋就費事為兩粒湯圓搞咁耐,因為之前等都等咗好耐。而芝麻糊跟啲合桃糊差唔多,味道
肥麥次次都喺芝麻糊加湯圓,今次亦都無例外。例外喺佢話食唔落啲湯圓,麻蓉湯圓外貌有啲嚇人,凹凸不平兼溶溶爛咁款,變咗異形湯圓,入口仲大劑,有啲變味,應該變壞咗。雖然事後同店員講啲湯圓有問題,佢都有話出聲包換,不過我哋就費事為兩粒湯圓搞咁耐,因為之前等都等咗好耐。而芝麻糊跟啲合桃糊差唔多,味道OK不過就太杰身,唔知喺咪少人叫,越滾越乾水,所以變得咁杰。
打完鞭爐,梗喺食番啲涼快嘢,涼粉楊枝金露,滿足兩個願望。不過,真喺好可惜,啲金柚酸嘅,芒果汁底又好少,真喺唔合格囉!