2012-04-17 783 浏览
大班d蛋糕又有水準又平又令,所以佢係我首選蛋糕的連鎖店$118真係好平,同埋整得好令,味道也不錯,可能雪得耐既關係,西多啤利好硬,但佢好大個!有芝麻味的冰皮真係好好味,芝麻味香濃,紅豆同芝麻流沙都好好味!冰糖官燕其實得好少燕窩,多是綠豆容,不過綠豆容都好好味!心太軟同朱古力味道都ok,濃濃的朱古力味,不過心大軟個心就不是流心的了,可能雪左的關係抹茶紅豆我好唔中意,因為我真係太唔中意綠茶啦,所以我覺得唔好食
大班d蛋糕又有水準又平又令,所以佢係我首選蛋糕的連鎖店
冰糖官燕其實得好少燕窩,多是綠豆容,不過綠豆容都好好味!
1 分钟 (外卖自取)
  • 蛋糕
2011-02-05 301 浏览
兔年第一份賀禮,大班出品杏仁酥包裝模仿銀包,雖然不算精緻,但勝在有意思。寓意金銀滿屋,盤滿砵滿,很是應景。杏仁酥香脆之餘,十分鬆化。一口咬下,滿腔牛油味。不過每次最多吃兩件,因為頗為熱氣。
兔年第一份賀禮,大班出品杏仁酥

包裝模仿銀包,雖然不算精緻,但勝在有意思。
寓意金銀滿屋,盤滿砵滿,很是應景。

杏仁酥香脆之餘,十分鬆化。
一口咬下,滿腔牛油味。
不過每次最多吃兩件,因為頗為熱氣。
外卖自取
2010-12-20 2282 浏览
由於在附近補祝朋友生日, 又想只買一個半磅蛋糕, 所以來到這間大班買蛋糕. 半磅蛋糕都有很多款式選擇. 我揀了栗子忌簾蛋糕此蛋糕好多cream和栗子溶, 好滑, 但美中不足是蛋糕內沒有任何鮮果, 只是蛋糕上面有一粒士多啤李. 這蛋糕只是$70, 如果要加白朱古力的生日牌, 也不用額外付錢, 太好了這是我第一次食大班的蛋糕, 都幾好味, 哈哈, 從此以後又知道多一間餅店有半磅的蛋糕賣了.

半磅蛋糕都有很多款式選擇. 我揀了栗子忌簾蛋糕

2010-12-13
3 分钟 (外卖自取)
$17.5 (其他)
庆祝纪念
生日
2010-08-23 154 浏览
見到個包裝有些吸引,於是就買來試吓~~~甘筍綿綿包(4個裝$8.5)起初以為成個包都是用甘筍做包身,原來只是得些稀疏的甘筍粒/絲,味道同那些甜餐包差不多.個包食落感覺不到有軟綿綿的質感,原來都是包一個.

個包食落感覺不到有軟綿綿的質感,原來都是包一個.
2010-08-23
外卖自取
$2.1 (早餐)
2009-10-11 151 浏览
唔想食heavy蛋糕的時候, 就諗清清地食個牛乳蛋糕, 點不知...點不知係估唔到果口感...以為好輕好light, 點不知質地都幾厚身下, 同鬆軟兩字差好遠點不知係果味道...牛乳唔香唔濃, 同基本清蛋糕沒兩様初初以為牛乳蛋糕好light唔油膩, 點不知食到成手油! 真係好油!!都唔知邊度似牛乳蛋糕...大係大個呀, 但真係食唔到多囉...咁油! 好heavy!
點不知係估唔到果口感...

點不知係果味道...
牛乳唔香唔濃, 同基本清蛋糕沒兩様

都唔知邊度似牛乳蛋糕...

大係大個呀, 但真係食唔到多囉...咁油! 好heavy!
2009-09-14 115 浏览
大班的現賣磅裝蛋糕雖然款式平凡選擇又不算多, 最大的優勢是有1磅裝甚至半磅裝的蛋糕size~ 今晚去買個生日蛋糕, 恰巧有特價 (不知道為甚麼會15% off~), 1磅的黑森林蛋糕$128折實$108.8 ~ 跟店員說是for生日的, 她就在入紙盒之前為蛋糕加1塊巧克力的生日牌,,, 好像有點hea不過沒甚麼所謂啦~ 又可以問店員要蠟燭~~ 大班的蛋糕1向都甚有水準, 大家都讚蛋糕味道很不錯~ 外層圍邊的雖是牛奶巧克力, 但甜度適中可以接受~ 草莓夠新鮮, 即使跟忌廉1同吃進口都不會被忌廉搶過甜美的風頭而只嚐到酸味~ 裡頭夾層的o者o厘粒配忌廉, 忌廉不會很漏, 2者將整個蛋糕的層次變得很豐富~~ 只是海棉蛋糕有點太實了, 失掉那鬆軟的感覺, 因為我們是吃完晚飯才吃生日蛋糕, 不知道會不會只是跟雪櫃的溫度有關呢,,, 有點美中不足 >.<

2009-09-13
庆祝纪念
生日
2009-06-10 91 浏览
每朝早都會為食咩包而苦惱,今早突然想食忌廉筒,但又覺得 panash 的不夠酥,所以特登早 d 出門行去大班買個試o下。丹麥忌廉筒︰不枉行多十幾分鐘去買,個酥皮筒非常酥脆,而入面忌廉又香滑,表面有薄薄的糖霜,甜度適中。雖然食左真係幾肥o下,但唔理了,一定有下次~~~

丹麥忌廉筒($6)
2009-05-27
$6 (早餐)
丹麥忌廉筒($6)
  • 丹麥忌廉筒
2009-06-07 69 浏览
工友來探班,買了一打蛋撻到來﹗大班蛋撻都係第一次食,呢隻係曲奇皮,撻邊酥脆,一咬即碎,帶陣陣牛油香﹗蛋心略甜,有蛋香卻未算很濃郁,由於仲係熱辣辣,食落點都係好味的﹗別人請客,價錢就不知了﹗
工友來探班,買了一打蛋撻到來﹗

別人請客,價錢就不知了﹗
下午茶
2009-02-13 41 浏览
今天跟同事大膽地煮個白酒煮青口(購自 SOGO), 附近只有大班賣法包, 長長的一條只售十元! 店員斜切開約八份...即食就咬到牙骹軟, 烘完...外表脆脆, 內在也有鬆軟的感覺, 曾試過大班其他麵包方包...印象不錯, 但法包又唔錯 wor!
!
法包
法包
2008-11-17 28 浏览
大清早在呢間野買左個芝士魚柳包﹗望落都奇怪架喇,到底見魚柳0係邊呢?返到工地打開一睇,原來有半塊炸左都唔知幾耐的魚柳夾住左0係個包底度﹗魚柳的炸粉已經腍哂,同入面0的魚肉分開左,如佢將呢塊野放上包面就一定唔會買﹗是因為怕魚柳放在面頭有礙瞻還是什麼呢?入口有芝士味,不過魚柳腍哂有0的腥味出左黎﹗下次唔會買佢喇﹗
大清早在呢間野買左個芝士魚柳包﹗

$6 (早餐)
2008-10-07 47 浏览
十月七日 (星期二)我地很久都沒吃過紙包蛋糕,星期日剛巧經過此店,看見包裝頗精緻,所以買來一試吃下,蛋糕質感不俗,味道亦剛好,不太甜...原來我地好鐘意食紙包蛋糕...紙包蛋糕勾起對兒時的回憶...唔知道那兒的紙包蛋糕最好吃呢?請指敎...
十月七日 (星期二)

吃下,蛋糕質感不俗,味道亦剛好,不太甜...
原來我地好鐘意食紙包蛋糕...

紙包蛋糕勾起對兒時的回憶...

唔知道那兒的紙包蛋糕最好吃呢?請指敎...

2007-09-28 54 浏览
好耐冇食過冰皮月餅la, 今年的冰皮宣傳強勁, 口味重好似好吸引tim.之前係MTR見佢d adv.依個芝麻豆蓉有芝麻流出o黎, ng~~~好似好唔錯wor, 所以買了兩個比家人試試.煙煙unun的外皮, 同我印象中的濕立立差好遠, 淡淡的芝麻味, 當真有流出來的芝麻, yummy, Mami大讚.

2005-04-28 48 浏览
去買英式紅茶蛋糕時,見到大班有新出既家庭裝包,叫肉桂軟包,未見過,覺得個樣都ok,買左黎試下。一大袋有四個連體既方形肉桂包,包既質地好軟熟,呢個係優勝之處;至於肉桂味,其實係唔濃架,包內有少少肉桂醬,但只會係薄薄一層個隻,而唔係好厚好杰,咁都唔錯,淡淡地既味道, 我覺得都食得過!
2004-08-17 52 浏览
本來無諗住買呢款包,但係俾佢既香味吸引左。包包上面放左條炸手指魚,手指魚上面仲有茄汁,茄汁好香!食落手指魚脆脆地,有d似食緊快餐店魚柳包既感覺,只係醬汁係茄汁!不過,原來加茄汁比加沙律醬更美味!